Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις για την ΜΠΕ του εργοστασίου απορριμμάτων από τον Δήμο Δωδώνης

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που πρότεινε να επιστραφεί ως απαράδεκτη στην Περιφέρεια
Παρατηρήσεις πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης αποφάσισε να καταθέσει το δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του το βράδυ της Τετάρτης.Η απόφαση αυτή πάρθηκε μόνο από την πλειοψηφία του Δ.Σ. μιας και σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε η εν λόγω ΜΠΕ να επιστραφεί ως έχει στην Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι στηρίζεται σε ψευδείς μετρήσεις και πως οποιαδήποτε κατάθεση προτάσεων σε αυτό το στάδιο στην ουσία την νομιμοποιεί.Παρόντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν και οι κάτοικοι του Ελευθεροχωρίου που αντιδρούν στην εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου στην περιοχή τους, ειδικά από τη στιγμή που η έκταση όπου και προβλέπεται να λειτουργήσει είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιδιωτική με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να δηλώνουν αντίθετοι στην απαλλοτρίωση τους.Η δημοτική αρχή πάντως που έφερε και το θέμα προς συζήτηση τόνισε πως σε κάθε περίπτωση συμμερίζεται τις αντιρρήσεις των κατοίκων, δηλώνοντας ότι θα τις μεταφέρει και η ίδια στις παρατηρήσεις που θα καταθέσει .Από την άλλη πλευρά όμως προέταξε και το οικονομικό συμφέρον όχι μόνο του δήμου Δωδώνης αλλά και όλης της Ηπείρου, καθώς όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει σύντομα τις αποφάσεις της διότι η επιβολή προστίμων και μάλιστα τσουχτερών σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η κατασκευή εργοστασίων και η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ είναι πολύ κοντά.Μερικές από τις προτάσεις που κατέθεσε τελικά η δημοτική αρχή και θα τεθούν υπόψη των αρμόδιων να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος φορέων είναι η πρόβλεψη για την δημιουργία δρόμου ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο γήπεδο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, η προσέγγιση του όχι από απορριμματοφόρα αλλά από κλειστά κοντέινερ, η μεταφορά των εργοστασιακών λυμάτων σε βιολογικό καθαρισμό, η παροχέτευση των υδάτων πέριξ του εργοστασίου με ασφαλή τρόπο, η κατασκευή παράλληλων έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και η επίδειξη στην πράξη της εταιρικής ευθύνης από μεριάς του επενδυτή καθώς και η λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ της Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Ελληνικό, σαν αποδέκτες των απορριμμάτων, με την μετατροπή τους φυσικά σε ΧΥΤΥ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση σύσσωμη υποστήριξε τους κατοίκους που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την χωροθέτηση του εργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή.Ο Γιάννης Μπούκας μάλιστα έκανε λόγο για ψεύδη στην ΜΠΕ υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε έγιναν οι γεωτεχνικές μετρήσεις που αναφέρονται θυμίζοντας την προσπάθεια που έγινε το περασμένο καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν αυτές εν αγνοία των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και να μην ολοκληρωθούν ποτέ.«Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία μέτρηση και δεν κατανοώ πως είναι δυνατόν να καλούμαστε να καταθέσουμε προτάσεις σε μια μελέτη η οποία ξεκινά με ψεύδη», είπε ο κ. Μπούκας και κατάληξε για να προειδοποιήσει την Δημοτική Αρχή: «Αν εκλεγμένα όργανα συμμετέχουν στην διαδικασία και καταθέσουν προτάσεις είναι σαν να συνηγορούν στην καταπάτηση των ιδιοκτησιών των συνδημοτών μας».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ζημιές από κακοκαιρία στην Πρέβεζα

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων περιοδεύει στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Νομού Πρέβεζας, προκειμένου να καταγράφουν οι καταστροφές και να συνταχθεί έκθεση ώστε να αποφασιστεί εάν όσοι έχουν υποστεί ζημίες σε καλλιέργειες, θερμοκήπια και σπίτια ενισχυθούν οικονομικά από το αρμόδιο υπουργείο. Ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, όπως ο ίδιος εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ζητήσει να κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο ένας ανεμοστρόβιλός, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις, έγιναν αιτία να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις και κατοικίες. Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η χρηματοδότηση που έχει ζητήσει ο Δήμος για την άμεση κάλυψη των αναγκών.

Η απάντηση του Π.Κουρουμπλή στην ανοίκεια επίθεση της Εύης Χριστοφιλοπούλου!Πριν από λίγες ώρες στην βουλή, η “κυρία” Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,απευθυνόμενη στον τυφλό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή κάνοντας μαύρο χιούμορ είπε: “Όπου δεις φως, μπαίνεις!”Ακολούθησε οργή από τους παριστάμενους για το επαίσχυντο και ρατσιστικό σχόλιο και λίγη ώρα μετά ο Παναγιώτης Κουρουπλής της απάντησε.Δείτε το βίντεο με την απάντηση του κ. Κουρουπλή.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 3ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού &Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
1.Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για την υλοποίηση του υποέργου 2: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» της πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΤΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, και ορισμός μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.(εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Η.).
2.Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης & Αειφόρου Ανάπτυξης, (Ινστιτούτο Γεωλογικών & μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών, ΙΓΜΕ) για το έργο: «Εκπόνηση τεχνικογεωλογικών μελετών πληγέντων οικισμών από κατολισθήσεις περιόδου 2010 σε περιοχές του Ν. Ιωαννίνων » προϋπολογισμού 40.590,00 € ( με ΦΠΑ) ως προς τα άρθρα 3 και 4 αυτής. ( εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Η.).
3.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της με αριθ. πρωτ. 10641/556/12-12-2012 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας που αφορά στην τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την ΚΥΑ Α.Π. οικ. 67850/24-02-1997 για το έργο : Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και καθαρισμού του Δήμου Φιλιππιάδας που βρίσκεται στη θέση «Βασιλάδι» του Νομού Πρεβέζης, ως προς την εξυπηρέτηση επιπλέον οικισμών (Χαλκιάδες, Καλαμιά και Ρόκκα της Δ.Ε. Φιλοθέης Δήμου Άρτας), την επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ (με κατασκευή ανεξάρτητης μονάδας επεξεργασίας για τους ανωτέρω οικισμούς),λόγω προσθήκης μονάδας ηλιακής ξήρανσης της παραγόμενης ιλύος . Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ο Δήμος Ζηρού. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
4.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 0.99 MW στη θέση «Βάλτος», Δ.Δ. Βίγλας, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: « Αποστολίδης Π. & ΣΙΑ Ο.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
5.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Μονάδα επεξεργασίας αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στη θέση λατομείο Εγνατίας, Δήμου Δωδώνης, Ν. Ιωαννίνων».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου- Δ/νση Τεχνικών έργων . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
6.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιομάζας μικροφυκών του είδους Chlorella sp., ως εναλλακτικό καύσιμο στη θέση «Τσουμπάρια» περιοχή Παχυκαλάμου, Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας , της Περιφέρειας Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Παραγωγής Άλγης Άρτας» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
7. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση «Σπαδρέ» της Τ.Κ. Μαζαρακιάς του Δ. Ηγουμενίτσας καθώς και τη βελτίωση της οδού πρόσβασης ». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος &Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
8. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΕ ΚΑΛΑΜΑΣ), εγκατεστημένης ισχύος 5,8 MW , επί του ποταμού Καλαμά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» . (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας στα Όρη Σουλίου

Την Κυριακή 03 Μαρτίου 2013 ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στα «Ορη Σουλίου» με στόχο την ανάβαση στην κορυφή «Βρυτζάχα» (υψομ. 1613 μ.).Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Ανδρούτσου ώρα 07:00΄Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αγ. Κυριακή Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα από τη θέση «Έλατος» (διάσελο).Βαθμός δυσκολίας 5: Ώρες πορείας 5.Απαιτείται πλήρης ορειβατικός εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό- αδιάβροχο, μπατόν, νερό 1,5 λίτρο, σκούφος, γάντια, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων.Δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολές στον αρχηγό της εξόρμησης Ζιάκα Στέφανο (τηλ. 6946035661) μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.Για περισσότερες πληροφορίες στους συμμετέχοντες και ενημέρωση για την εξόρμηση στα γραφεία του συλλόγου (Ζαλόγγου 59 – τηλ. 2682102004) την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου από Ω/19:30΄ μέχρι 21:30΄.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα

Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις επτά και μισή το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με 31 θέματα στην ημερήσια διάταξη.Στη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και θα ληφθεί απόφαση σχετικά με τις ενέργειες διεκδίκησης τακτικών δημοτικών εσόδων που δεν έχουν αποδοθεί λόγω μη δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. των αποτελεσμάτων της απογραφής του έτους 2011 για τον πραγματικό (de facto) πληθυσμό.

Ορεινή διάσωση στην Ελλάδα: μια πονεμένη ιστορία

Ο οδηγός βουνού Χρήστος Λάμπρης ανοίγει το φάκελο της ορεινής διάσωσης με αφορμή το πρόσφατο ορειβατικό ατύχημα στην ΤύμφηΟδηγός βουνού με μεγάλη εμπειρία που ειδικεύεται εδώ και πολλά χρόνια στον τουρισμό βουνού, ο "δικός μας" Χρήστος Λάμπρης ,καταθέτει τις απόψεις του για τη ζοφερή πραγματικότητα της ορεινής διάσωσης στη χώρα μας και ανοίγει διάλογο για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.


Το πρόσφατο ορειβατικό ατύχημα στην Τύμφη, αποτέλεσε την αφορμή, να αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ζοφερή πραγματικότητα της ορεινής διάσωσης στη χώρα μας. Τρεις ορειβάτες έκαναν μια διάσχιση στην περιοχή. Κινούνταν σε μια κορυφογραμμή που από τη μια πλαγιά ήταν ομαλή και από την άλλη είχε γκρεμό. Ο ένας ορειβάτης αποφάσισε να πάει στην άκρη του γκρεμού για να βγάλει μια φωτογραφία. Βρέθηκε όμως επάνω σε ένα ασταθές φρύδι χιονιού, το οποίο υποχώρησε και έπεσε στο κενό. Οι άλλοι δυο ορειβάτες κάλεσαν την πολιτική προστασία η οποία με τη σειρά της κινητοποίησε τις ομάδες διάσωσης. Ήρθε ένα ελικόπτερο super puma φορτωμένο με δυο βάρκες ναυτοδιάσωσης και έξι δυνατούς άντρες ειδικευμένους στη ναυαγοσωστική! Μια ομάδα της ΕΜΑΚ ανέβηκε ως το ορειβατικό καταφύγιο και παρέμεινε εκεί αδυνατώντας να κάνει κάτι περισσότερο. Η δε πολυδιαφημισμένη Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έφτασε ως το Πάπιγκο και επιχειρούσε από …. το καφενείο του χωριού. Την επόμενη ανέβηκαν δυο καλύτερα εκπαιδευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και ήρθαν άλλα δυο ελικόπτερα τα οποία βοήθησαν να βγάλουν … φωτογραφίες της ορθοπλαγιάς. Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε με κάποιους να λένε στην οικογένεια ότι θα τον βρουν την Άνοιξη. Η οικογένεια δεν αποδέχθηκε αυτό το ενδεχόμενο και έτσι κάλεσε μια ομάδα διάσωσης που εδρεύει στις Ελβετικές Άλπεις, οι οποίοι εντός 45 λεπτών ανέσυραν τον νεκρό.Υπήρχαν και στο παρελθόν ατυχήματα σε Ελληνικά βουνά, ορειβατικά, αεροπορικά ή άλλα, και χρειάστηκε αρκετές φορές να δοκιμαστούν οι μηχανισμοί της ορεινής μας διάσωσης. Ακολουθούσαν ανακοινώσεις ή δελτία τύπου προς ενημέρωση του κοινού, με κοινό παρονομαστή το πόσο επιτυχημένη ήταν η επέμβαση της μιας ή της άλλης ομάδας, και είναι γεγονός ότι το μη ειδικό κοινό είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι στην Ελλάδα έχουμε ορεινή διάσωση και μάλιστα ότι έχει και επιτυχίες. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν την σκληρή πραγματικότητα ανέκαθεν. Οι επεμβάσεις ήταν πάντα πολύ αργές, συχνά με καθυστέρηση ημερών. Ακόμη και η πιθανότητα να βρεθεί την Άνοιξη, ήταν απολύτως αποδεκτή. Όμως, μια επιχείρηση ορεινής διάσωσης για να έχει χαρακτήρα διάσωσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών από τη στιγμή του ατυχήματος, διαφορετικά ολισθαίνει σε επιχείρηση περισυλλογής πτώματος.Το ατύχημα στην Τύμφη, έδωσε την ευκαιρία να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα δόθηκε η ευκαιρία να γίνει σύγκριση αποτελεσματικότητας των Ελληνικών ομάδων διάσωσης με μια διεθνή ομάδα. Το γεγονός ότι το πτώμα βρέθηκε από τους Ελβετούς σε 15 λεπτά και η όλη επιχείρηση δεν διήρκεσε πάνω από 45 λεπτά, ενώ οι Ελληνικές ομάδες έψαχναν 4 μέρες χωρίς αποτέλεσμα, δεν έχει να κάνει τόσο με την ικανότητα της Ελβετικής ομάδας. Οποιαδήποτε ομάδα με σωστή οργάνωση και εμπειρία θα έπρεπε να κάνει το ίδιο. Ήταν μια επιχείρηση πολύ απλή, καθώς η πτώση του ορειβάτη σταμάτησε εκεί που μειώθηκε η κλίση της πλαγιάς ( τι πιο λογικό; ), περίπου 600 μέτρα χαμηλότερα. Το πτώμα δεν είχε θαφτεί από τα χιόνια ( άρα φαινόταν από τον αέρα ) και το σημείο όπου βρέθηκε ήταν ομαλό, όπως αποδείχθηκε από το γεγονός ότι ο Ελβετός πιλότος προσγείωσε το ελικόπτερο δίπλα του. Τόσο απλή ήταν εν τέλει η επιχείρηση, που οι Ελβετοί, αν και επαγγελματίες που αρχικά είχαν ζητήσει 10.000 ευρώ ημερησίως, τελικά αρνήθηκαν να πάρουν την αμοιβή και ζήτησαν μόνο τα έξοδά τους. Ήρθαν μέχρι τα Γιάννενα με ένα μικρό νοικιασμένο αεροπλάνο, και επιχείρησαν με ένα ελαφρύ ιδιωτικό ελικόπτερο του επιχειρηματία Βασίλη Χήτου που δεν είναι φτιαγμένο για διάσωση. Από τη μια λοιπόν είχαμε τους Ελβετούς και από της άλλη τις ελληνικές ομάδες διάσωσης, την αεροπορία με το super puma, την ΕΜΑΚ και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Δεν θα σταθώ σε αυτό το δημοσίευμα στον τρόπο που ενήργησαν όλοι αυτοί και ποια ήταν τα λάθη της κάθε ομάδας. Οι συνθήκες του ατυχήματος και όλη η διαδικασία της επιχείρησης ερευνάται τουλάχιστον από το Σωματείο των οδηγών βουνού με ένα και μοναδικό στόχο. Το να διαμορφώσουμε μια πρόταση για νέες διαδικασίες ενεργειών σε κάποια ανάλογη περίπτωση στο μέλλον ώστε αφενός η επέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική, αφετέρου το κόστος της επιχείρησης να είναι το ελάχιστο δυνατόν για το κράτος ή τους συγγενείς.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ σε μια άποψη που άκουσα με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του ατυχήματος της Τύμφης. Κάποιος είπε ( και πιθανόν πολλοί ακόμη συμφωνούν ) ότι καλά έπαθε ο συγκεκριμένος ορειβάτης αφού πήγαινε στα βουνά και δεν πρόσεχε, και ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση να ψάχνει για να τον βρει ξοδεύοντας τόσα χρήματα. Την άποψη αυτή θα την χαρακτηρίσω επιεικώς αφελή αν και θα της ταίριαζαν και πιο βαρείς χαρακτηρισμοί. Γιατί με την ίδια λογική θα έπρεπε τότε να αντιμετωπίζεται και η οποιαδήποτε άλλη μορφή αναψυχής επιλέξει κάποιος σε αυτή τη χώρα. Είτε, δηλαδή, πάει μια εκδρομή αναψυχής με το αυτοκίνητό του και κάπου πέσει σε μια χαράδρα, είτε γιατί πάει για κυνήγι και κάπου γκρεμιστεί, είτε πάει για ψάρεμα αναψυχής και βουλιάξει η βάρκα του, είτε γιατί πάει για ποδήλατο στο δάσος και χαθεί. Ας σκεφτεί ο καθένας όλα αυτά τα ενδεχόμενα, και ας ξαναπεί τότε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διάσωση για όσους κάνουν αναψυχή. Θα βάλω όμως και μια άλλη παράμετρο που τη θεωρώ σημαντική για την οικονομία της χώρας. Ως χώρα λοιπόν, στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στον εισερχόμενο τουρισμό. Και υποτίθεται ότι κάνουμε και μια προσπάθεια να προβάλουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης πέρα από τη θάλασσα και τον ήλιο, με έμφαση στον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τα σπορ δράσης και υπαίθριας αναψυχής. Ήδη στον χώρο αυτών των μορφών τουρισμού είχαμε ατυχήματα ξένων τουριστών, μερικά από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Η αναποτελεσματική διάσωση της Ελλάδας αποτρέπει πολλούς τουρίστες να κάνουν δραστηριότητες στην Ελλάδα. Θυμίζω τον θάνατο ενός εγγλέζου στην Ζάκυνθο πέρσι το καλοκαίρι, που έκανε πτήση με parapent στην παραλία με το ναυάγιο, όπου έπεσε πάνω στα βράχια της ορθοπλαγιάς και σκάλωσε εκεί με το αλεξίπτωτο σπάζοντας μόνο το πόδι του. Επί ώρες δεν βρέθηκε κάποια αποτελεσματική ομάδα να τον σώσει και τελικά έπεσε και τσακίστηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων λουομένων στην παραλία. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η εικόνα της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό; Πώς να γίνει η Ελλάδα προορισμός για τέτοια σπορ όταν όλοι γνωρίζουν ότι αν πάθουν ατύχημα, κανείς δεν θα ξέρει πώς να τους σώσει; Σίγουρα κάποιοι θα συνεχίσουν να έρχονται, όμως το σίγουρο είναι ότι μαζική επισκεψιμότητα δεν θα δούμε ποτέ σε αυτόν τον τομέα τουρισμού. Δεν θα δούμε ποτέ τις εικόνες που συναντάμε σε όλες τις Άλπεις με τους χιλιάδες παραπεντίστες, τους εκατοντάδες χιλιάδες πεζοπόρους, αναρριχητές ή καγιάκερ. Η ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου στην Ελλάδα, προϋποθέτει και την σοβαρή οργάνωση μιας αποτελεσματικής ομάδας διάσωσης. Τελεία και παύλα.
Ο Χρήστος Λάμπρης,στο Σκολιό
Στη χώρα μας πάντως είχε στο παρελθόν ξεκινήσει ξανά η οργάνωση της ορεινής διάσωσης. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν η Ομοσπονδία Ορειβασίας επιχείρησε να συστηματοποιήσει την ορειβατική εκπαίδευση. Την οργάνωση είχε αναλάβει ο τότε αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Τσουκιάς που οργάνωσε την διαδικασία με κανονισμούς σχολών όλων των επιπέδων, μεταξύ των οποίων και σχολές ορειβατικής διάσωσης. Όλοι οι αξιόλογοι αναρριχητές της εποχής εντάχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία και αφού παρακολούθησαν σχολές σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε ο πρώτος πανελλήνιος μηχανισμός ορειβατικής διάσωσης υπό την εποπτεία της ομοσπονδίας. Αποκορύφωμα αυτής της κίνησης ήταν η συμμετοχή δεκάδων μελών της ομάδας στην έρευνα για την ανεύρεση του στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 που έπεσε στην Όθρυ το 1991 με 62 νεκρούς. Οι ορειβάτες συμμετείχαν πολύ οργανωμένα τόσο στην έρευνα όσο και την περισυλλογή των πτωμάτων όταν εντοπίστηκε το αεροπλάνο, τόσο, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαρβιτσιώτης τους βράβευσε για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτό ενίσχυσε την αναγνώριση του μηχανισμού και από την αεροπορία, η οποία στη συνέχεια βοηθούσε προσφέροντας ελικόπτερα όποτε ήταν αναγκαίο.Ωστόσο τα ορειβατικά ατυχήματα στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσα πολλά για να κινητοποιείτε η ομάδα συχνά, ενώ παράλληλα στην ομοσπονδία άλλαξαν τα πρόσωπα και τελικά η διαδικασία ατόνησε και δεν δόθηκε ποτέ συνέχεια. Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι ποτέ αυτή η διαδικασία δεν αποτυπώθηκε σε κάποιες θεσμοθετημένες διαδικασίες της πολιτείας. Αυτό φάνηκε περίτρανα στο επόμενο σοβαρό αεροπορικό ατύχημα που έγινε λίγα χρόνια μετά, με την πτώση του Ουκρανικού Yakovlev στα Πιέρια όρη το 1997. Λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος για το ατύχημα εκείνο, έγινε μια τεράστια σε μέγεθος κινητοποίηση σε ένα χιονισμένο βουνό με ελάχιστη ορατότητα. Στρατός, αστυνομία, αεροπορία, ορειβατικοί σύλλογοι, δασικές υπηρεσίες, εθελοντές, κυνηγητικοί σύλλογοι, απόστρατοι καταδρομείς και πολλοί άλλοι ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπερνούσε τα 6.000 άτομα( ! ) και τα 30 ελικόπτερα και αεροσκάφη, έψαχναν άναρχα στο βουνό, χωρίς να γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Οι ορειβάτες του μηχανισμού διάσωσης βρέθηκαν στον τόπο αλλά ήταν αδύνατον να συντονιστούν με τις άλλες υπηρεσίες. Η κάθε υπηρεσία κινούνταν μόνη της χωρίς να ενημερώνει κανέναν που θα πάει και τι θα κάνει. Ιδιαίτερα οι υπηρεσίες των ένστολων είχαν ένα τέτοιον ανταγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα βρει πρώτος τα συντρίμμια, που αρνούνταν την οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία. Η απογοήτευση των ορειβατών ήταν τέτοια που ουσιαστικά η επιχείρηση εκείνη αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του μηχανισμού. Έκτοτε, όλοι αποδέχθηκαν την πραγματικότητα και θεωρούσαν πως δεν υπήρχε λόγος να ασχολούνται παρακαλώντας να γίνονται αποδεκτοί και να εισακούονται οι απόψεις τους από τους επικεφαλείς της κάθε επιχείρησης. Αν συνέβαινε κάποιο ορειβατικό ατύχημα θα αλληλοβοηθούνταν, αλλά ως εκεί.Το σημαντικότερο στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει τώρα, με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα, είναι να πεισθούν οι αρμόδιοι για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια τέτοια ομάδα διάσωσης. Από ποιους να απαρτίζεται; Ποιος είναι ο αριθμός των μελών που πρέπει να στελεχώνουν μια ομάδα διάσωσης ώστε να έχουν μια αποτελεσματική και άμεση διάσωση; Την απάντηση λίγο πολύ την δίνει και πάλι το παράδειγμα της Ελβετικής ομάδας διάσωσης που επιχείρησε στην Τύμφη. Συγκεκριμένα, ήρθαν 3 άτομα, ένας πιλότος, ένας οδηγός βουνού και ένας ορειβάτης γιατρός. Αυτές είναι και οι ειδικότητες όσων θα πρέπει να εμπλέκονται στα θέματα ορεινής διάσωσης, και οτιδήποτε άλλο είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων.Ας αναφέρω όμως και δυο λόγια για την κάθε μια από τις ειδικότητες αυτές, ώστε να κατανοήσουμε τον ρόλος τους. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι δεν νοείται ορεινή διάσωση χωρίς ελικόπτερο ορεινής διάσωσης. Το super puma που επιχείρησε στην Τύμφη είναι βαρύ και ακατάλληλο για ορεινή διάσωση. Χρειάζεται ένα μικρό και ευέλικτο ελικόπτερο, εξοπλισμένο με βίντσι, αλλά το κυριότερο, να το πιλοτάρει κάποιος πιλότος με ειδική εκπαίδευση στην ορεινή διάσωση. Ορεινή διάσωση δεν σημαίνει απλά να πετάει πάνω στα βουνά, σε αποστάσεις ασφαλείας από τις κόψεις και τις ορθοπλαγιές, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο. Απαιτείται να προσεγγίζει τις ορθοπλαγιές σε απόσταση ελάχιστων μέτρων, να αποβιβάζει διασώστες σε απόκρημνες κόψεις, να γνωρίζει τις κινήσεις του αέρα κοντά στα βράχια, και γενικά να κάνει χειρισμούς που εκ πρώτης δείχνουν επικίνδυνοι. Σε συνέντευξη του Ελβετού πιλότου που αναρτήθηκε στην σελίδα της ομάδας τους, αναφέρει τη διαπίστωσή του ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν είναι εκπαιδευμένοι για κάτι τέτοιο.Αμφιβάλω ωστόσο ότι οποιοσδήποτε Έλληνας ένστολος πιλότος ή αξιωματικός θα αποδεχθεί αυτή την κριτική. Όλοι θα πουν ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι ικανότατοι και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ας μην παραμυθιαζόμαστε όμως, άλλη είναι η εκπαίδευση των πιλότων για πολεμικές επιχειρήσεις και άλλη για ορεινή διάσωση. Ο μόνος πιλότος που αποδέχθηκε με τιμιότητα την άγνοιά του ήταν ο επιχειρηματίας Βασίλης Χήτος, ο οποίος προσφέρθηκε να εκπαιδευτεί από τους Ελβετούς. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα λοιπόν είναι να αποδεχθούμε αυτή την αδυναμία, διαφορετικά είναι περιττό να συζητάμε για το επόμενο βήμα. Προς σύγκριση πάντως, θα αναφέρω απλά το τι συμβαίνει στο Νεπάλ, μια χώρα σχεδόν τριτοκοσμική. Το 1985 χρειάστηκα να με διασώσουν στην Annapurna South και ήρθε το ένα και μοναδικό ελικόπτερο που είχε ο στρατός τους. Πόσα ελικόπτερα είχε το 1985 ο Ελληνικός στρατός; Σίγουρα πολλά περισσότερα. Σήμερα και το Νεπάλ έχει αρκετά ελικόπτερα, όμως η βασική διαφορά είναι ότι οι ένστολοι του Νεπάλ δεν θεωρούν ότι είναι οι πρώτοι των πρώτων. Κάλεσαν λοιπόν πιλότους από την Ελβετία και τους εκπαίδευσαν στην ορειβατική διάσωση. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να έχουν πιλότους άριστα εκπαιδευμένους με επιχειρήσεις εξαιρετικής δυσκολίας στο ενεργητικό τους.Ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τις ικανότητες όσων μπορούν να επεμβαίνουν σε μια τέτοια επιχείρηση. Στις Άλπεις οι διασώστες είναι οδηγοί βουνού, και αυτό είναι τόσο προφανές ότι θα πρέπει να ισχύει ώστε δεν συζητείτε καν. Ο λόγος είναι απλός. Η επιχείρηση μιας ορεινής διάσωσης δεν έχει ποτέ προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση. Μπορεί το σημείο του ατυχήματος να μην προσεγγίζεται με το ελικόπτερο τόσο ώστε να μπορεί να φορτωθεί άμεσα ο ατυχών. Να πρέπει να αποβιβαστούν οι διασώστες στην κοντινότερη κόψη και να αντιμετωπίσουν όλες τις τεχνικές δυσκολίες μιας δύσκολης αναρρίχησης μέχρι να τον προσεγγίσουν. Και θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να το κάνουν με ασφάλεια και ταχύτητα, να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, να διασφαλίσουν ότι με την περεταίρω μεταφορά του τραυματία δεν θα προξενήσουν περισσότερες βλάβες, και να τον μεταφέρουν σε σημείο προσβάσιμο από το ελικόπτερο. Και όλα αυτά στον ελάχιστο δυνατόν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα και κύρια ο διασώστης θα πρέπει να είναι άριστος ορειβάτης και αναρριχητής. Και επειδή η κορυφή της ορειβατικής εμπειρίας αποτυπώνεται διεθνώς στην ιδιότητα των οδηγών βουνού, για τον λόγο αυτό και διεθνώς τις διασώσεις τις αναλαμβάνουν οδηγοί βουνού. Αν θα έπρεπε σε έναν διασώστη να μοιράσω ποσοστιαία τις γνώσεις που θα πρέπει να έχει, θα έλεγα ότι κατά 70% θα πρέπει να είναι ορειβάτης και μόνο 30% να έχει γνώσεις διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα κάποιος γίνεται ορειβάτης και μετά μαθαίνει να είναι και διασώστης, το αντίθετο δεν μπορεί να γίνει. Κι όταν λέω ορειβάτης, εννοώ να γνωρίζει αναρρίχηση βράχου, αναρρίχηση πάγου και μικτή, προσανατολισμό, επιβίωση, να γνωρίζει άριστο χειρισμό υλικών ασφάλειας ( σχοινιά, καρφιά, κλπ ), να μπορεί να αντιληφθεί τους αντικειμενικούς κινδύνους του βουνού και πώς να τους αποφεύγει. Και όλα αυτά στο μέγιστο δυνατόν επίπεδο. Με λίγα λόγια, υπάλληλοι της ΕΜΑΚ που έχουν παρακολουθήσει και μερικά μαθήματα ορειβασίας, ή εθελοντές που έχουν κάνει μαθήματα διάσωσης, δεν μπορούν να αποτελούν την κύρια ομάδα ορεινής διάσωσης της χώρας μας.Και τι γίνεται λοιπόν με τους οδηγούς βουνού που υπάρχουν στην Ελλάδα; Ποιος ήταν ο ρόλος τους στην συγκεκριμένη επιχείρηση; Οι οδηγοί βουνού ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, ζήτησαν όμως την πρόσκλησή τους από κάποιον επίσημο φορέα. Ο λόγος δεν ήταν γιατί είναι γραφειοκράτες ή φαντασμένοι. Απλά έχουν πλήρη επίγνωση ότι ο υπάρχων μηχανισμός ορεινής διάσωσης δεν περιλαμβάνει τον ρόλο των οδηγών βουνού. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στον τόπο του ατυχήματος και να μην τους δίνει κανείς τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η επιχείρηση. Η ΕΜΑΚ πιστεύει και διατυμπανίζει ότι έχουν την εκπαίδευση να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, και ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. Με αφορμή τη δημοσιότητα που δόθηκε στο συγκεκριμένο ατύχημα, κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε έναν διοικητή της ΕΜΑΚ για ποιόν λόγο δεν καλούν τους οδηγούς βουνού να βοηθήσουν και η απάντησή του ήταν «μα τους οδηγούς βουνού εμείς τους εκπαιδεύουμε»! Αν λοιπόν η ΕΜΑΚ δεν συνειδητοποιήσει ποια είναι τα όριά της, και να αποδεχθεί πλήρως την ευθύνη της για την μη διάσωση άλλων τραυματιών στο παρελθόν, τότε και πάλι θα μείνουμε στα ίδια.Ωστόσο, οι οδηγοί βουνού αποφάσισαν αυτή τη φορά να επέμβουν. Ήδη διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος και το τι ενέργειες διάσωσης προηγήθηκαν μέχρι που ήρθαν οι Ελβετοί, έτσι ώστε να καταλήξουν σε ένα πόρισμα το οποίο θα καταθέσουν στην πολιτεία με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να οργανωθεί η ορεινή διάσωση στη χώρα μας ώστε να είναι αποτελεσματική και με το ελάχιστο δυνατόν κόστος. Ας ελπίσουμε μετά από αυτό να οδηγηθούμε σε θεσμοθετημένες διαδικασίες ενεργειών οι οποίες θα ενεργοποιούνται αυτόματα και στον ελάχιστο χρόνο, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

athinorama

Ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας για τα προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα

Δελτίο τύπου για την ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο: «Προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα και τρόποι καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Με δεδομένο ότι η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της μελλοντικής οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, το έργο «Hidden Innovation Initiatives for SMEs - HIDDEN» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος MED δίνει έμφαση στη μη τεχνολογική πλευρά της καινοτομίας και στην προώθηση της οργανωτικής, επιχειρηματικής και λειτουργικής καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “χαμηλής τεχνολογίας” της Περιφέρειας Ηπείρου.Με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών για καινοτομίες που δύνανται να εφαρμόσουν χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη δικτύωσή τους με άλλες επιχειρήσεις του χώρου της Μεσογείου διοργανώνεται στα Ιωάννινα η πρώτη από έναν κύκλο τριών ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα: «Προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα και τρόποι καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 10:00 – 17:30 στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai.Την ενημερωτική εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπεύθυνος Εξαγωγών της εταιρείας Ιωνική Σφολιάτα κ. Ν. Τσιφτσόγλου, o κ. Α. Ξυλογιάννης από την εταιρεία Φυτοτεχνική ΑΦΟΙ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ και ο κ. Σ. Τόκας της εταιρείας Γράμμος AE οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εταιρείες τους ως μελέτη περίπτωσης με στόχο την ανταλλαγή των εμπειριών τους. Μεταξύ άλλων διακεκριμένων ειδικών θα παραστούν ως ομιλητές ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Κολλεγίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο κ. Δ. Σωτηρόπουλος της DS Consulting ο οποίος θα μιλήσει για το «Ανθρακικό Αποτύπωμα Προϊόντων» το οποίο αποτελεί ένα νέο εργαλείο μάρκετινγκ και ελέγχου κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τη μοναδικότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής της Ηπείρου μέσω της καινοτομίας θα παρουσιάσει ο Δρ. Ι. Σκούφος Καθηγητής του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου ενώ ο Δρ. Κ. Φούσκας Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσει και τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων τα οποία θα συμπληρωθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας από τις συμμετέχουσες εταιρείες. Το ερωτηματολόγιο θα αξιολογεί τις εταιρείες σε επίπεδο καινοτομίας και ανταγωνιστικής τοποθέτησής τους στην αγορά.
Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, να διαπιστώσουν τυχόν ελλείψεις τους αλλά και να εντοπίσουν ευκαιρίες και δυνατότητες ενδυνάμωσής τους στον επιχειρηματικό στίβο.Η ενημερωτική εκδήλωση διενεργείται στο πλαίσιο του έργου HIDDEN του οποίου ηγείται η Περιφέρεια Ηπείρου με εταίρους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο του Προγράμματος MED το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους».

Τιμωρείται η κλωτσιά του Τζιμπούρ στον φίλαθλο του ΠΑΣ;

Ο Μάκης Γερμανάκος αναφέρθηκε στο χθεσινό επεισόδιο του Ραφίκ Τζιμπούρ στα Γιάννενα με φίλαθλο του ΠΑΣ.Ο Αλγερινός, άλλωστε, δεν έχει δώσει δικαιώματα, ενώ μόνο τυχαίες δεν είναι σημερινές αναφορές του αθλητικού Τύπου -ακόμα και πρωτοσέλιδα- που σχολιάζουν: "Κρίμα που δεν τον βρήκε! Αλήτης οπαδός επιτέθηκε και έφτυσε τον Τζιμπούρ".Για αυτό και η πρώτη μας ερώτηση ήταν αν μπορεί να δικαιολογηθεί η αντίδραση του Τζιμπούρ, που ήταν περισσότερο ανθρώπινη. "Αν προκλήθηκε ή όχι κάποιος ποδοσφαιριστής δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Οι αθλητές επιβάλλεται να συγκρατούνται στις προκλήσεις", ήταν η απάντηση του Μ. Γερμανάκου.

Τι προβλέπει ο κανονισμός;
"Πρέπει να πω πως δεν έχω δει το παιχνίδι και δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλά δεν έχει σημασία αν είχε τελειώσει το παιχνίδι και προσπάθησε ο παίκτης να κλωτσήσει οπαδό ή αν ήταν μετά το τέλος του αγώνα. Σημασία έχει το γεγονός. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμωρία, αυτή θα τη βρει η επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα. Επίσης παίζει ρόλο αν ήταν ακόμα ο διαιτητής στο γήπεδο και παρατήρησε το περιστατικό. Αλλά, κυρίως, τι έχει γράψει στο φύλλο αγώνος".Το γεγονός ότι ήταν μία κλωτσιά ουσιαστικά στον αέρα, δεν είναι ελαφρυντικό για τον παίκτη;"Δεν έχει σημασία αν βρήκε τον στόχο του ή όχι. Ακόμα και η απόπειρα μπορεί να τιμωρηθεί".

sportdog.gr

Ιατροδικαστής για το έγκλημα στην Άρτα:«Έγκλημα ασύλληπτης βιαιότητας για την περιοχή της Ηπείρου»

«Δεν υπήρχε σώμα, μόνο υπολείμματα οστών»

«Έγκλημα ασύλληπτης βιαιότητας για την περιοχή της Ηπείρου» χαρακτήρισε ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, την ανθρωποκτονία του 48χρονου από τη Φιλιππιάδα.«Υπάρχει διαμελισμός του σώματος σε εξαιρετικά μικρά τεμάχια, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη. Είναι, δηλαδή, υπολείμματα οστών και ιστών» εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο κ. Βουγιουκλάκης, ο οποίος εξέτασε, σήμερα το πρωί, τα ευρήματα της αστυνομίας από τον υπόνομο της κατοικίας του 36χρονου δράστη.Ο κατ' ομολογία δράστης και η 25χρονη που φέρεται ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση πήραν 48ωη προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.Το άγριο έγκλημα με θύμα έναν 48χρονο, πατέρα δύο ενήλικων παιδιών, αποκαλύφθηκε, χθες τα ξημερώματα, μετά την ομολογία ενός 36χρονου ότι τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τον άτυχο άνδρα, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου.

Ερώτηση Γ.Στύλιου για την αξιολόγηση της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με το Αθαμάνιο

Ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο: «Αθαμάνιο – Ενεργειακή Οικονομία, Πυρήνας Αειφορίας, Πόλος Αξιοβίωτης Καθημερινότητας», κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Άρτας Γιώργος Στύλιος.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι όπως ενημερώθηκε με επιστολή από την Περιφέρεια Ηπείρου (Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων), στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 η Περιφέρεια Ηπείρου, κατέθεσε στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το φάκελο για ένταξη του έργου με τίτλο: «Αθαμάνιο – Ενεργειακή Οικονομία, Πυρήνας Αειφορίας, Πόλος Αξιοβίωτης Καθημερινότητας» στο χρηματοδοτικό πλαίσιο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ» - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού 14.273.859,56 ευρώ.Όπως τονίζει ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του, η μεθοδική και συντονισμένη συνεργασία, μεταξύ όλων των υπευθύνων των φορέων και των οργανισμών, συνετέλεσε στη συγκρότηση μιας πρότασης υποδειγματικής πληρότητας.Ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
-Με ποια διαδικασία γίνεται η αξιολόγηση της ανωτέρω πρότασης καθώς και των συνυποψηφίων προτάσεων, και από ποιους; Ποια είναι η αναλογικότητα και η βαρύτητα των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση;
--Σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκονται οι διαδικασίες που αφορούν την αξιολόγηση της ανωτέρω πρότασης;
-Πότε θα ανακοινωθεί η βαθμολογία που αφορά την πρόταση και θα κριθεί αν τελικά θα λάβει την προσδοκούμενη χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί;

ΑΡΤΑ: Δήλωση του Δημ. Κέφη για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Δημήτριος Κέφης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Ο εορτασμός της Ημέρας έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική ανάπτυξη αυξάνουν τις απειλές στη σύγχρονη κοινωνία. Απειλές φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς. Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας των πολιτών για τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές αλλά και από καταστροφές που προκαλεί η ανθρώπινη ασυνειδησία. Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μιας καταστροφής αλλά συνδέεται πρωτίστως με τον τομέα της πρόληψης, την αξιοποίηση της γνώσης και της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ετοιμότητας των συνεργαζόμενων φορέων της Πολιτείας. Έχοντας ένα ακόμα καλοκαίρι μπροστά μας, είναι ευκαιρία να προετοιμαστούμε, λαμβάνοντας μέτρα ετοιμότητας και αναλαμβάνοντας δράσεις με στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας για τη θωράκιση της περιοχής μας από πυρκαγιές. Σε συνεννόηση μαζί της σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα αντιπυρικής προστασίας. Μέριμνα υπήρξε και για την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την αντικατάσταση θυροφραγμάτων στις τοπικές κοινότητες, όπου ήταν αναγκαία τα έργα αυτά. Ιδιαίτερα σημαντικός για την Πολιτική Προστασία είναι ο εθελοντισμός. Ως Δήμος Αρταίων δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και φορείς, με στόχο την οργάνωση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού ν’ ανταποκριθεί στη διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Πέρα από τον εθελοντισμό και την κρατική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ελέγχουν το χώρο ευθύνης τους και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν έκτακτα φαινόμενα. Με τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Όμως οι επιπτώσεις της ανθρώπινης αφροσύνης και απροσεξίας μπορούν να περιοριστούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Φοροδιαφυγή δίχως τέλος στην Ελλάδα!!!

Δεν βλέπει τέλος στη διαφθορά και στις πολιτικές επεμβάσεις στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό η τρόικα, με αποτέλεσμα η αναποτελεσματικότητα στους ελέγχους να κυριαρχεί, η φοροδιαφυγή να «οργιάζει» και τα έσοδα να συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους. Λόγω δε της βραδύτητας των μεταρρυθμίσεων βάζει, για μια ακόμη φορά, «φρένο» στα σενάρια για νέες ρυθμίσεις και αμνηστίες, ζητώντας παράλληλα να συνεχιστούν οι ποινικές διώξεις κατά των οφειλετών.Από την άλλη πλευρά καυτηριάζει τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που τις φέρνουν σε λιγότερη ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών, καθώς και του φόρου εισοδήματος στους φορολογούμενους. Ειδικά δε για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ επισημαίνουν ότι το κράτος θα πρέπει να «τιμωρείται».Στο πόρισμα - σοκ που συνέταξαν τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ε.Ε. κατά την τέταρτη κοινή αποστολή τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα από τις 21 ώς τις 31 Ιανουαρίου 2013, το οποίο και τέθηκε υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφονται όλα τα προβλήματα του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου και υπογραμμίζεται η ανάγκη στροφής σε ελέγχους βάσει ανάλυσης κινδύνου, ώστε να επικεντρωθούν στις πλέον προσοδοφόρες υποθέσεις, ενώ υπενθυμίζεται η δέσμευση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2013 (δηλαδή σήμερα) να έχει νομοθετηθεί η κατάργηση της υποχρέωσης να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις για τα προηγούμενα 10 έτη.ΔΝΤ και Ε.Ε. καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να «αλλάξει τροχιά», προχωρώντας έως το τέλος Φεβρουαρίου στην ίδρυση μιας νέας ημι-αυτόνομης υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων που θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Μάρτιο του 2014.Η νέα υπηρεσία θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ειδικό κονδύλι που ψηφίζει η Βουλή και εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα υπόκειται στην εν γένει νομοθεσία και τους κανόνες δημόσιας διοίκησης, ενώ σε αυτή θα μπορούν να μετέχουν και πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα που θα υπόκεινται στους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα είτε για διοικητικές αποφάσεις είτε την ακολουθούμενη πολιτική.Για να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται είναι απαραίτητο η φορολογική διοίκηση να μεταμορφωθεί εκ βάθρων, καθώς σήμερα χαρακτηρίζεται αρνητικά από τυπολατρία, περιττή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη δομή η οποία εξασφαλίζει επαρκή έσοδα στο κράτος και ταυτόχρονα διασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους φορολογούμενους.Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι κατά την τρόικα «οι προτάσεις για την απόδοση στο νέο ΓΓΔΕ περισσότερης αυτονομίας δεν βρίσκονται στη σωστή τροχιά», ενώ ορισμένοι ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς παραμένουν σήμερα υποστελεχωμένοι.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ-Οψεις μιας «λανθάνουσας» ελληνικότητας του σήμερα

Του Γιάννη Τζώρτζη*

Εκείνη την συγκλονιστική για τα Γιάννενα ημέρα, μια Πέμπτη στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 ήταν, έκλειναν πεντακόσια ολόκληρα χρόνια. Κατακτημένα για μισή χιλιετηρίδα τα Γιάννενα ζούσαν υποταγμένα στη βία και την υποτέλεια «αλλόθρησκων και αλλοεθνών» καταπιεστών. Η πόλη που απελευθερώθηκε ύστερα από τετράμηνη πολιορκία αναγεννώταν ιστορικά και το γεγονός επιβεβαιωνόταν με την παρέλαση των δυνάμεων που την είχαν κυριεύσει . Παρακολουθώντας την θριαμβευτική είσοδο των Ελλήνων στρατιωτών στην πόλη, ένας ξένος πολεμικός ανταποκριτής έλεγε εκείνη την σημαδιακή ώρα σε κάποιον ευρωπαίο διπλωμάτη (ή «πράκτορα») ότι την παρέλαση αυτή αξίζει να την ιδεί κανείς «επειδή λαβαίνει χώρα μόνο κάθε 500 χρόνια»! Ηταν σαν να μιλούσε εκεί τότε η ίδια η ιστορία….Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων συντελέστηκε στην πράξη με την πτώση του Μπιζανίου, τα οχυρά του οποίου θεωρούταν ως τότε στρατιωτικά σαν απόρθητα. Εκεί έπεσαν κορμιά μαχητών από τα πέρατα του ελληνισμού, παρόντες δε στις μάχες Κύπριοι, Κρητικοί ακόμα και Ιταλοί Γαριβαλδινοί. Τα όσα επακολούθησαν υπήρξαν γεγονότα έντονου συμβολικού χαρακτήρα που εξύψωναν το φρόνημα εκείνων όλων, οι οποίοι γνώριζαν τι σήμαινε ζωή μέσα στην καθημερινή «απελπισιά» της υποτέλειας. Λίγες μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση είχαν απαγχονισθεί δημόσια οι τελευταίοι χριστιανοί μάρτυρες της πόλης με θεατές μάλιστα και προξένους ευρωπαϊκών χωρών. Η κατατρομοκράτηση του ελληνικού πληθυσμού της πολιορκούμενης πόλης αποσκοπούσε στην πτώση του ηθικού των εξεγερμένων και σε επίδειξη ισχύος. Και τούτο, ενώ Τούρκοι στρατιώτες που ήδη αυτομολούσαν λόγω έλλειψης τροφίμων αναζητούσαν ρακένδυτοι ψωμί («εκμέκ») σε σπίτια της πόλης.Όταν η ελληνική γαλανόλευκη αντικατέστησε την τεράστια οθωμανική σημαία επάνω στα τείχη του κάστρου, κυματίζοντας στον άνεμο που έπνεε από τα νερά της «γαληνωτάτης» Παμβώτιδας, οι ως τότε υπόδουλοι είδαν να ξανοίγεται το όραμα μιας νέας ελληνικότητας από τα Γιάννενα και στα πέρατα όλης της Ηπείρου. Η ελληνική σημαία δεν ήταν απλά τότε το «πανί» (από ερμηνεία μελών της σημερινής Βουλής… ) με τα εθνικά χρώματα και σύμβολα αλλά η ιδεατή αντανάκλαση ονείρων, οραμάτων και ορίων του εθνικού μας ορίζοντα. Το κράτος με τις διοικητικές αρχές που εγκαθιστούσε αργότερα στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου δεν έφεραν κανένα μήνυμα απελευθέρωσης ή ανανέωσης απλά μετέφεραν κι εκεί γνωστά στοιχεία μιζέριας από την παλιά, λεγόμενη, Ελλάδα.Το βαθύ και ουσιαστικό νόημα εθνικών επετείων καθορίζεται όμως εκάστοτε από την τρέχουσα συγκυρία των εξελίξεων μέσα, έξω καθώς και στον συνοριακό περίγυρο της χώρας. ‘Οσο έντονα συμβολικός κι αν είναι ο αριθμός των 100 δοξολογιών και παρελάσεων που έλαβαν χώρα στα Γιάννενα από το 1913, ο εορτασμός της φετεινής επετείου μέσα στην ισοπεδωτική ατμόσφαιρα της κρίσης μόνο τούτο δεν ήταν: ένας εθνικός πανηγυρισμός για την ελληνικότητα της Ηπείρου έστω και ανολοκλήρωτης. Στα Γιάννενα είχαν ανοίξει οι ουρανοί κι οι τελετές επισκιάζονταν φυσικά από τα μαύρα σύννεφα μαζί κι από την ενδημική κοινωνική κατήφεια των καιρών μας. Τρείς μέρες αργότερα, στο Περιστέρι Αττικής, φτωχομάννα Ηπειρωτών άλλοτε, σένα άλλο πεδίο μάχης, οι «Γιαννιώτες μαχητές» του ΠΑΣ αγωνίζονταν στο καταπράσινο τερραίν να κρατήσουν με τα δόντια το «πολύτιμο» 0-0. Πολλοί από αυτούς ίσως να μην γνώριζαν τίποτε για το πώς επανάκτησε την ελληνικότητά της η Ήπειρος (κι έτσι η μεγαλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου της μετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα κάτι δηλαδή που δεν ευτύχησε να ιδεί μια ομάδα του Αργυροκάστρου ή της Κορυτσάς ). Η ίδια πραγματικότητα έκδηλη και στο πέταλο των Γιαννιωτών φιλάθλων, όπου η αγωνία για το αποτέλεσμα εκτόπιζε κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης εξαφανίζοντας έτσι προσωρινά και κάθε ίχνος από τα σημάδια της κρίσης που όλοι μας μόνιμα βιώνουμε.

*Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμων

Σύντομα στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τα Εθνικά Κληροδοτήματα

Η αξία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ αλλά η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια

Nομοσχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση και τη διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του γγ Διαφάνειας Γ. Σούρλα και του γγ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), των οποίων η αξία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.Όπως επισημαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.«Είναι διαπιστωμένο ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση, όταν για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 και εκτιμάται η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται πολλές δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΤΩΡΑ-Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά,στην έξοδο Κουτσελιού της Εγνατίας Οδού.Ένα αυτοκίνητο-από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία-έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα.Αυτή την ώρα,οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τον οδηγό.

Ζήλεψε τη... δόξα του Πανοζάχου ο Θεοδωρίδης

Μόνο που ο Φίλιος δεν είναι Γκόντας!!!

Παράνομη χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος την αυθαίρετη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με την υπογραφή του διορισμένου Ηλία Θεοδωρίδη ζήτησε να διακοπούν οι εργασίες δημιουργίας πίστας θαλάσσιου σκι στην υδάτινη περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα Γιάννενα τον προσεχή Σεπττέμβριο. Μάλιστα ο κ. Φίλιος μιλώντας για υπέρβαση καθήκοντος, υποχρεώνει ουσιαστικά τον κρυπτόμενο Γενικό Γραμματέα να βγει επιτέλους και να πάρει θέση, είτε στηρίζοντας, είτε αδειάζοντας τους υπηρεσιακούς τους παράγοντες. Όμως αντί υπεύθυνης θέσης, προτιμά να κάνει το θεατή και να "κλέβει" λίγη από τη δόξα του πρώην Περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχου, ο οποίος είχε ανοίξει "λογαριασμό" με τον πρώην -επίσης νεοδημοκράτη- δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα. Του Πανοζάχου μπορεί να του πέρασε, όμως θυμηθείτε το. Του Θεοδωρίδη θα του βγει ξινή η κόντρα με τον Φίλιππα Φίλιο. Ήδη το έργο συνεχίζεται κανονικά, αφού ο δήμος απευθυνόμενος στο Τμήμα Υδροοικονομίας πήρε τη σχετική άδεια και πλέον -όπως ο ίδιος ο κ. Φίλιος τόνισε- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος. Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο κ. Θεοδωρίδης είναι να κάνει "τσίρκο" τη ΔΗΜΑΡ στα Γιάννενα. Και τώρα εκ των υστέρων τρέχουν να μαζέψουν την κατάσταση και να αποφύγουν τα χειρότερα. Όμως το... story δεν μαζεύεται καιε δώ που έχει φτάσει θα έχει νικητή και ηττημένο. Μόνο που όσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο πρωταγωνιστές ξέρουν, ότι ο Φίλιππας κάτι διορισμένους παράγοντες τύπου Θεοδωρίδη τους έχει για... κολατσιό!!!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Oι αγρότες αποχώρησαν προσωρινά από τα μπλόκα

Μπορεί μετά από 30 και πλέον ημέρες κινητοποιήσεων οι αγρότες να αποχώρησαν προσωρινά από τα μπλόκα, ανάμεσά τους και από αυτά της Πρέβεζας, ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας Σπύρο Κλινάκη, όχι μόνο δεν καταθέτουν τα όπλα , αλλά πολύ σύντομα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την δικαίωση των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με τον κ.Κλινάκη οι αγρότες της Πρέβεζας θα συναντηθούν στις 13 Μαρτίου στα δικαστήρια της Πρέβεζας, ημέρα της δίκης των περίπου 25 αγροτών, (ανάμεσά τους και πολλά μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας), για τα αγροτικά μπλόκα στην είσοδο του Λούρου, το 2009 και το 2010. Ως οργανωτής των κινητοποιήσεων αναφέρεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και μέλος της ΠΑΣΥ, Σπύρος Κλινάκης, ο οποίος είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους. Όπως αναφέρει ο κ.Κλινάκης παρότι η τότε κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων τους , στήνει αγροτοδικεία και για μια ακόμη φορά τους διώκει.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Νέες μονοδρομήσεις από τη Δευτέρα

Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Αρύβα, Καρτάλη και Αγίων Σαράντα.Συγκεκριμένα:
-Μονοδρομείται η οδός Αρύβα με είσοδο από τη συμβολή της με την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα κα έξοδο την οδό Δωδώνης.
-Μονοδρομούνται οι οδοί Καρτάλη κι Αγίων Σαράντα με είσοδο από την συμβολή Αρύβα- Αλ. Πάλλη και έξοδο την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα.

ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ - H Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Εγνατία Οδό Α.Ε. επανασχεδιάζει τη σύνδεση της Εγνατίας με τον Ε-65

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου πάλι... "κοιμάται!!!" - Ως πότε;

Μπορεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου να τονίζει ανά τακτά διαστήματα ότι αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας και κορυφαίας αναπτυξιακής προοπτικής η ουσιαστική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την ΠΑΘΕ διαμέσου της Ε-65,όμως στην πράξη δεν κάνει τίποτα για να πιέσει προς την κατεύθυνση υλοποίησής της. Μάλιστα χθες, πιάστηκε στην κυριολεξία στον... ύπνο,καθώς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμμετοχή μελών του Δ.Σ. της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. αποφασίστηκε -ερήμην των Ηπειρωτών- η νέα χάραξη της σύνδεσης της Ε-65 με την Εγνατία Οδό!Που βρισκόταν ο κ. Καχριμάνης; Άγνωστο. Πάντως όχι εκεί!!!"Συνεργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε έργα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους πολίτες της Θεσσαλίας, μέσα από το σχεδιασμό για τη σύνδεση της Ε-65 από το ύψος της Καλαμπάκας μέχρι την Εγνατία Οδό αλλά και μια σειρά από οδικές μελέτες σε τμήματα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων", τόνισε χαρακτηριστικά για το αντικείμενο της Σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Και πραγματικά είναι μαγκιά του που καταφέρνει και κλειδώνει σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό Α.Ε.όπου αυτός επιθυμεί, τη σύνδεση της Ε-65 με την Εγνατία Οδό.Σιγά μη ρωτήσει τον Καχριμάνη...

Ο Αντ. Μπέζας στη σύνοδο των Προέδρων των Οικονομικών Επιτροπών στο Δουβλίνο

Στις εργασίες της συνόδου των Προέδρων των Οικονομικών Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, συμμετείχε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Στις συνεδριάσεις της συνόδου έλαβαν μέρος, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρέν, ο Επίτροπος Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού κ. Ζανούς Λεβαντόφσκι, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Μάϊκλ Νούμαν, ο Υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας κ. Μπρένταν Χόουλι, Πρόεδροι Επιτροπών Εθνικών Κοινοβουλίων, Ευρωβουλευτές και καθηγητές Οικονομικών Πανεπιστημίων.Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τη μελλοντική εξέλιξη της ΟΝΕ, ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η Ε. Ε. έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες της αρχικής της αρχιτεκτονικής, όπως αυτές φάνηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό γεγονός αποτελεί η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει μηχανισμός για την εποπτεία και μηχανισμός για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Το ζητούμενο πλέον είναι, οι μηχανισμοί αυτοί να λειτουργήσουν πλήρως, να καλύπτουν όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, να ανακεφαλαιοποιούν απ’ ευθείας τις προβληματικές τράπεζες χωρίς την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους των κρατών και να συμπληρωθούν με έναν παράλληλο μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων, που θα σταματήσει τη μεταφορά καταθέσεων μεταξύ διαφορετικών χωρών και θα προστατεύει όλους τους καταθέτες στην Ε. Ε.Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΕΣΠΑ), ο κ. Μπέζας υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία, αν και ευπρόσδεκτη, δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες της Ε.Ε. στη σημερινή οικονομική συγκυρία που υπάρχει ύφεση και ανεργία. Με δεδομένο ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ευρώπη, οι μειώσεις που επιχειρούνται θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή των πολιτών μας.Παρά τις δυσχέρειες και τις αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις, οι πόροι που διασφάλισε η Ελλάδα κρίνονται ως ικανοποιητικοί. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα κονδύλια για την Πολιτική Συνοχής και την αγροτική ανάπτυξη καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον τομέα της μετανάστευσης, αφού η Ελλάδα επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος, ως χώρα εισόδου, χιλιάδων μεταναστών ετησίως. Επίσης, πολύ θετική είναι η λεγόμενη «ρήτρα αναθεώρησης» σύμφωνα με την οποία, μετά το 2016, θα προκύψουν πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας σε χώρες, όπως η Ελλάδα, στις οποίες το μέγεθος της ύφεσης δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως με βάση τα διαθέσιμα -όταν έγινε η κατανομή των πόρων- στατιστικά στοιχεία.

ΠΑΣΟΚ-Πρωτογενής Τομέας και Τουρισμός βάση ανάπτυξης για την Ήπειρο

Τι αναφέρουν οι Δ. Δημητρίου - Δ. Φίλης - Δ. Παπαδόπουλος
Ενόψει του 9ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο στην Αθήνα η Γραμματεία της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Ιωαννίνων (ΝΟΕΣ) καταθέτει δημόσια τις προτάσεις της, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη της πολύπαθης Ηπείρου.Τρία γνωστά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένοι στον χώρο τους, οι Δ. Δημητρίου (Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου), Δ. Φίλης (Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου) και Δημήτρης Παπαδόπουλος Παπαδόπουλος (γεωπόνος, Δημ. Σύμβουλος Ιωαννίνων), παρουσιάζουν το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί η περιοχή μας, για να βγει από την απομόνωση, εκμεταλλευόμενη τον φυσικό της πλούτο, τις παραγωγικές δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς.

Συγκριτικό πλεονέκτημα
Όπως τονίζουν η επιστροφή της περιοχής στην ανάπτυξη θα συντελεσθεί με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς και κυρίως σε αυτούς που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα.Οι τομείς πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί το νέο αυτό αναπτυξιακό πρότυπο στην περιοχή και πιο διευρυμένα στην Περιφέρεια της Ηπείρου είναι η Πρωτογενής Παραγωγή και ο Τουρισμός.Η πρωτογενής παραγωγή θα πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στην Ζωική και την Φυτική παραγωγή, με προέκταση την παραγωγή τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων, αξιοποιώντας παράλληλα το πλεονέκτημα των πρώτων υλών που παράγονται στην περιοχή.Υποτομέας αλληλοεξαρτώμενος της πρωτογενούς παραγωγής (ζωικής και φυτικής) είναι και η Μεταποίηση των αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων, με σκοπό την παραγωγή τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων, παραγόμενα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές.Δίνοντας λοιπόν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Ηπείρου, αναπτύσσεται και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, με συνέπεια την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ο τουρισμός
Ο δεύτερος σημαντικός τομέας πάνω στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας είναι ο Τουρισμός.Υποτομείς του τουρισμού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζουν ενίσχυσης, είναι ο Αθλητικός τουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και πλήθος θεματικών επιλογών που βασίζονται στην πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ηπείρου.

Τα πρώτα βήματα
Με γνώμονα τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη -αναφέρεται στην πρόταση- θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα πρώτα βήματα, που θα στηρίξουν το όλο εγχείρημα και τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι:
* Εν όψει της ολοκληρώσεως του ΕΣΠΑ όσο και εν όψει της επομένης προγραμματικής περιόδου, θα μπορούσε να συσταθεί ένας φορέας στον οποίο θα συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων για να σχεδιάσουν το μοντέλο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
* Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο διαχείρισης και να ευρίσκονται πολύ κοντύτερα σε αυτό που αποκαλείται περιφερειακή πολιτική.
* Θα πρέπει να προσδιοριστούν τα όρια των οικονομικών ζωνών και περιοχών στοχευμένης δράσης (αστικές, ορεινές, αγροτικές, δυνητικά καινοτόμες κ.ο.κ.) και εν συνεχεία να καταστρωθούν τα σχέδια και οι κατανομές των πόρων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εριστικός στα δικαστήρια ο δολοφόνος με τον μπαλτά και την κατσαρόλα!!!

Εριστικός,με τους δημοσιογράφους,εμφανίστηκε στα δικαστήρια της Αρτας,ο δολοφόνος με τον μπαλτά και την κατσαρόλα!Με μια ομολογία-σοκ ο 36χρονος δράστης περιέγραψε πώς πυροβόλησε και σκότωσε το θύμα του, έναν 48χρονο άνδρα, και πώς στη συνέχεια επί μιάμιση ημέρα τεμάχιζε, έβραζε και πετούσε τα κομμάτια του προκειμένου να εξαφανίσει τις οσμές και κάθε ίχνος. Τεμαχισμένα μέλη του θύματος πέταξε στον βόθρο του σπιτιού του και σε παρακείμενο ποτάμι. Επιπλέον έκαψε τα ρούχα του όπως και τα ρούχα του θύματος στην αυλή του σπιτιού του.Κίνητρο της δολοφονίας ήταν οικονομικές διαφορές με το θύμα που αφορούσαν ναρκωτικά, καθώς σύμφωνα με την ομολογία και οι τρεις είχαν κάνει χρήση.Η δολοφονία διαπράχθηκε στο σπίτι του 36χρονου δράστη στις Κεραμάτες Αρτας στις 11 Φεβρουαρίου. Η εξαφάνιση του 48χρονου καταγγέλθηκε μόλις προχθές από τη μητέρα του θύματος. Το θύμα, διαζευγμένος πατέρας δύο παιδιών, έλειπε συχνά από το σπίτι του. Από το συγγενικό του περιβάλλον άρχισαν να τον αναζητούν λίγο πριν από τον γάμο της κόρης του.Οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στον 36χρονο, ο οποίος ήταν γνωστός στις Αρχές για παρανομίες όπως ναρκωτικά, διαρρήξεις και κλοπές. Τελευταία είχε συλληφθεί, τρεις ημέρες μετά το έγκλημα, για ναρκωτικά και οπλοκατοχή. Τότε όμως δεν είχε γίνει ακόμα η δήλωση εξαφάνισης και είχε αφεθεί ελεύθερος.

Στη φάκα ο Αλβανός που "έγδυσε" σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα στα Γιάννενα!

Συνελήφθη στο Περιστέρι Αττικής, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Ασφαλείας Περιστερίου, ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 38 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένης κλοπής και απάτης.Ειδικότερα, την 23-02-2013 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων κλοπή μεγάλης αξίας από σπίτι στα Ιωάννινα. Για τη διερεύνηση του περιστατικού, ενεργήθηκε μεθοδική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι 38χρονος αλλοδαπός, ο οποίος και συνελήφθη βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε.Αναλυτικότερα, ο 38χρονος δηλώνοντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ισχυριζόμενος ότι εργάζεται ως δημοσιογράφος, αφού μίσθωσε μέρος του σπιτιού 45χρονης  στα Ιωάννινα, στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος ολιγοήμερη απουσία της, αφαίρεσε κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 21-02-2013, ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα, τιμαλφή και είδη ρουχισμού, συνολικής αξίας (131.000) ευρώ.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του δράστη στο Περιστέρι Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, τα οποία αποδόθηκαν στην παθούσα.Επίσης, βρέθηκαν διάφορα άλλα αντικείμενα καθώς και λίρες και χρυσαφικά, τα οποία κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπών, καθώς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τον τρόπο απόκτησης και κατοχής αυτών.Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

O Παπαγεωργόπουλος ο Βλαστός και τα "δάκρυα" του Καπερνάρου

Γράφει ο Βασίλης Χήτος

O «φτερωτός» γιατρός αν και … άκουσε τα ισόβια, δεν θα «γευτεί» ποτέ την … χαρά των μεταγωγών αφού οι δικαστές που τον καταδίκασαν, έκριναν πως πρέπει να φυλακιστεί στα Διαβατά, ένα τσιγάρο δρόμο δηλαδή από το σπίτι του αλλά και από τα νοσοκομεία της πόλης, που ίσως χρειαστεί να φιλοξενηθεί κάποια στιγμή αφού η υγρασία και η ασφυκτική ζέστη του κελιού ίσως να «τσαλακώσουν» τις αντοχές του. Σύσσωμο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα θεώρησε υπερβολική την καταδίκη, αν και γνωρίζει πως τα ισόβια δεν είναι «σκαστά» όπως τα αποκαλούν στη γλώσσα τους οι βαρυποινίτες. Επί της ουσίας δηλαδή ο Παπαγεωργόπουλος που «έφαγε» σύμφωνα με την καταδίκη, τον αγλέωρα από τα ταμεία του δήμου, δεν θα κάτσει μια ζωή στις φυλακές αλλά θα έχει όλη την δυνατότητα να ελιχθεί στα πλαίσια πάντα του νόμου για να βγει και μια ώρα αρχύτερα από τα σίδερα… Ο παλιός αθλητής επίσης δεν θα έχει την ατυχία απ’ ότι φαίνεται να βρεθεί για παράδειγμα … δίπλα στις φυλακές των Τρικάλων, εκεί όπου κρατείται ο πραγματικός ισοβίτης Παν. Βλαστός. Ο πρώην δήμαρχος θα έχει την τύχη να μην ακούσει τα δηλητηριώδη σχόλια του Παναγιώτη Βλαστού αλλα το κυριότερο να μην νιώσει την ανάσα, το απαξιωτικό και το … απειλητικό του βλέμμα. Εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση ήταν η … άτσαλη θέση που εξέφρασε ο Βασίλης Καπερνάρος, όχι –τάχα- ως Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά ως έγκριτος ποινικολόγος. Ο Βασίλης προς μεγάλη μας έκπληξη υποστήριξε με πάθος πως «έπρεπε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου». Εν ολίγοις δηλαδή «λυπήθηκε» τον Παπαγεωργόπουλο αφού έτσι θα μπορούσε να «σπάσει» την ποινή και να μη καταδικαστεί σε ισόβια. Και το λέει αυτό ένας «μαχητικός» και «αντισυστημικός» Βουλευτής, τη στιγμή που ως επαγγελματίας δικηγόρος βλέπει την διάκριση και μεταχείριση που συντελείται σ’ όσους κατηγορούμενους του κοινού ποινικού δικαίου, εκσφενδονίζονται τουλάχιστον σε φυλακές στην άλλη άκρη της χώρας. Ο πρώην δήμαρχος στα Διαβατά, θα έχει όλη την ευκαιρία να μην κάτσει στην «ουρά» και με το δίσκο για φαγητό αλλά να γεύεται το αχνιστό φαγητό της γυναίκας του που περίλυπη βγήκε να μας πείσει πως ο άνδρας της δεν «έκλεψε». Κρίμα Βασίλη!

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Πάργα και Ζηρό

Tις υπηρεσίες τους θα προσφέρουν πλέον στους φορολογούμενους των Δήμων Πάργας και Ζηρού τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων τα οποία ξεκίνησαν την λειτουργία τους, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό τους. Στη Φιλιππιάδα το αντίστοιχο γραφείο λειτουργεί δίπλα από το ΚΕΠ και σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιολδάση ο χώρος παρέχεται από το δήμο, ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου Πάργας κ. Αθανάσιου Λιόλιου, όπου το ΚΕΦ στεγάζεται στο κέντρο της έδρας του Δήμου στο Καναλλάκι, απέναντι από το ΚΕΠ. Μετά το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ οι δήμαρχοι Πάργας και Ζηρού ανταποκρίθηκαν άμεσα στους όρους που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για την λειτουργία των ΚΕΦ, αναλαμβάνοντας το πλήρες κόστος στέγασης και λειτουργίας τους εκτός από αυτό της μισθοδοσίας την υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι το κομμάτι της διεκπεραίωσης των υποθέσεων θα γίνεται στην Δ.Ο.Υ Πρέβεζας, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν στα Κέντρα αυτά να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Πληρώνει σήμερα ο ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα

Σήμερα καταβάλλει ο ΟΓΑ τα επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού η πληρωμή αυτή αφορά δικαιούχους με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων.Τα ποσά που θα καταβληθούν άπαξ αντιστοιχούν στα αναδρομικά που δικαιούνται.Σήμερα εξάλλου ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους για το 2012. Δικαιούχοι είναι παραγωγοί και των 4 Νομών της Ηπείρου

Ξεκινά η ανάπλαση στο πάρκο του Δημοτικού Ωδείου

Τρία έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προωθούνται προς δημοπράτηση, καθώς με έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τις περαιτέρω διαδικασίες.Ανάμεσά τους και το πολύπαθο έργο της ανάπλασης του χώρου πρασίνου που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Το έργο αφορά την ανάπλαση του πάρκου παλαιού Δημαρχείου Ιωαννίνων (στο κτίριο του Ωδείου λειτουργούσε παλιά το Δημαρχείο) και την ανακατασκευή παιδικής χαράς, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ.Το έργο είχε ξαναδημοπρατηθεί, όμως ο Δήμος προχώρησε σε ακύρωση λόγω θέματος που είχε δημιουργηθεί με τις προσφορές. Στο ενδιάμεσο άλλαξαν οι τεχνικές προδιαγραφές από το Υπουργείο Ανάπτυξης, οπότε χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές, και τώρα πήρε το πράσινο φως για νέα δημοπράτηση. Το έργο πέρασε κι από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την Τρίτη οπότε λογικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστεί και ημερομηνία δημοπρασία.Στο έργο έχει ενδιαφέρον ότι θα χρησιμοποιηθεί και η «τυφλή» γέφυρα της πλατείας, η οποία θα κατέβει και θα γίνει λειτουργική ενώ θα δημιουργηθούν δύο διαβάσεις, μία προς τη γωνία Θαρύπα και Μπιζανίου και μία δίπλα στο Ωδείο. Παράλληλα με την ανάπλαση της παιδικής χαράς, θα ολοκληρωθεί ένας χώρος πρασίνου ο οποίος όμως θα ενοποιεί παράλληλα και την πλατεία με την κάτω περιοχή της Καλούτσιανης.

Δε διστάζει να κρατά αποστάσεις από ακραίες κυβερνητικές επιλογές ο Β. Τσιαλιαμάνης

Ειδικά όταν αυτές πλήττουν το επιχειρείν και τους μικρομεσαίους

Όχι μόνο μέσα από ανοιχτές επιστολές και συνεντεύξεις αλλά και καθημερινά στις αλλεπάλληλες επαφές που έχει με συναδέλφους του εμπόρους, ο τομεάρχης εμπορίου της τοπικής ΝΟΔΕ, Βασίλης Τσιαλιαμάνης τολμά και κριτικάρει αποφάσεις της κυβέρνησης που οδηγούν σε απόγνωση μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εμπόρους. Με αφορμή την απόφαση να οδηγείται στα δικαστήρια όποιος χρωστά στο δημόσιο ακόμη και 5.000 ευρώ, έχει κάθε δίκιο να αναρωτιέται γιατί θεωρείται εν δυνάμει απατεώνας κάποιος που είχε επιχείρηση και έδινε δουλειά σε εργαζόμενους, πλήρωνε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όμως επειδή έπεσε έξω, τώρα που χρωστάει στο δημόσιο θα να οδηγηθεί στη φυλακή;"Πάρτου την περιουσία, ότι έχει και δεν έχει αλλά μην τον τραβολογάς στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι έτσι καταπολεμάς την φοροδιαφυγή",τονίζει ο πολιτευτής της Ν.Δ. στο νομό και δεν έχει καθόλου άδικο.Ειναι πραγματικά πολυτέλεια για το κόμμα της Ν.Δ. να διαθέτει τέτοια πολιτικά στελέχη που τολμούν να κυκλοφορούν στην αγορά και όχι μόνο να συζητούν με τους πολίτες αλλά και να αποσπούν συγχαρητήρια για τιςρελιστικές θέσεις που παίρνουν.

230 θέσεις για ιατρούς και νοσηλευτές σε ΜΕΘ

Προκηρύχθηκαν σήμερα, όπως είχε ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι θέσεις ιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.Οι προσλήψεις θα γίνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 2 ετών, και αφορούν σε:
-40 θέσεις για ιατρούς κατηγορίας ΠΕ διαφόρων ειδικοτήτων και
-190 θέσεις για νοσηλευτές κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγεία Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι προσλήψεις θα γίνουν "με απόλυτη διαφάνεια και μοριοδότηση" και "η πολιτική ηγεσία θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες της επιλογής του προσωπικού με έντονο ενδιαφέρον ώστε να τηρηθούν οι αρχές της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης".

Τη δυσαρέσκεια των 1800 μελών του εκφράζει ο σύλλογος Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας

Τη δυσαρέσκεια των 1800 μελών του εκφράζει ο σύλλογος Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας με επιστολή του προς την πρόεδρο και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του για την συνεχιζόμενη αναβλητικότητα, σε ότι αφορά την συζήτηση πρότασης νόμου περί θεσμικής και νομικής εξομοίωσης των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες. Η επιστολή που κοινοποιείται και στον υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και προς όλους τους βουλευτές αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρότι περιμένανε στα μέσα Φεβρουαρίου να κληθούν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας (ΟΠΟΤΤΕ) στην επιτροπή διαβούλευσης αντ΄ αυτού πληροφορηθήκανε πως το θέμα μετατίθεται για το επόμενο μήνα. Οι τρίτεκνοι της Πρέβεζας πιστεύουν ότι, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν η υπόσχεση- δέσμευση να οδηγηθεί- επί τέλους- στην υλοποίηση και τονίζουν πως στις ζοφερές στιγμές που βιώνουν οι τρίτεκνες οικογένειες ας αποτελέσει η απόφασή ομπρέλα μερικής προστασίας, από τον φυσικό αφανισμό που με μαθηματικά ακρίβεια οδηγούνται.

Σταθερά αντιμνημονιακός ο Αλέκος Φαρμάκης

Συνεχίζει με την Κοινωνική Συμφωνία της Λ. Κατσέλη

Άσχετα αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με το κόμμα της Λούκας Κατσέλη,οφείλει να αναγνωρίσει στα στελέχη που την ακολουθούν ότι επέλεξαν ένα δύσκολο και δύσβατο δρόμο που και μαθηματικά οδηγεί όχι μόνο εκτός βουλής αλλά ενδεχόμενα και στο περιθώριο της κεντρικής πολιτκής σκηνής.Βλέπετε τα ποσοστά "νικοτίνης" που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις η Κοινωνική Συμφωνία, δεν μπορούν να εγγυηθούν βουλευτικές καρέκλες για τα στελέχη του κόμματος, ούτε καν μερίδιο εξουσίας σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό κομπρεμί. Γι' αυτό και θεωρούμε άκρως ανιδιοτελή την επιμονή του Γιαννιώτη Αλέκου Φαρμάκη να συνεχίσει με το κόμμα Κατσέλη και να μην βγει στα παζάρια για κονέ με άλλα κοινοβουλευτικά σχήματα της κεντροαριστεράς. Θα το ξαναπούμε, σε εποχές όπου ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει γίνει σήμα κατατεθέν και για συγκεκριμένο τοπικό πολιτικό "μαϊντανό", η πολιτική συνέπεια και σταθερότητα στα δύσκολα, απαιτεί σθένος και αξιοπρέπεια.

ΑΡΤΑ: Πρώτος στο πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος ο Μπαλωμένος

Μετά την πρόσφατη κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συλλόγων, ο αρτινός διεθνής αθλητής του taekwondo Δημήτρης Μπαλωμένος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος. Οι αγώνες διεξήχθησαν στη Χαλκίδα στις 23,24/02/2013 και με τη συμμετοχή 1218 αθλητών αποτέλεσαν ένα πολύ επιτυχημένο πρωτάθλημα, δίνοντας τον αέρα της αισιοδοξίας για το μέλλον και την ανάπτυξη του αθλήματος. Το πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών και οι καλές εμφανίσεις των νέων αθλητών προσέφεραν πλούσιο θέαμα στους θεατές που είχαν κατακλείσει το αθλητικό κέντρο της Χαλκίδας και έδειξαν με αυτό τον τρόπο την καλή δουλειά που γίνεται στους συλλόγους.Ο Δημήτρης Μπαλωμένος έπειτα από τρεις αγώνες και σημειώνοντας ένα τεχνικό knock-out πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βαρέων βαρών. Ήταν μια καλή διοργάνωση για τον αρτινό πρωταθλητή και προπονητή, ο οποίος φαίνεται να έχει αναρρώσει μετά την επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα και βαδίζει προς τον επόμενό του στόχο που είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Μια ακόμα επιτυχία για την Ολυμπιακή Ακαδημία Άρτας ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον έφηβο αθλητή Κασσελούρη Στέφανο. Στην πρώτη του συμμετοχή σε επίσημο και αναγνωρισμένο πρωτάθλημα ο νέος αθλητής κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ημερίδα με θέμα:«Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός»

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου, με θέμα «Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κόνιτσας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δώδεκα το μεσημέρι με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα και δημάρχους από την Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες.Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 και του έργου με τίτλο «Διασυνοριακό Δίκτυο για την Προώθηση των Οινικών Προϊόντων» (ακρωνύμιο: WINE-NET).

Με άδειες από την Περιφέρεια οι εργασίες για την πίστα στην Αμφιθέα

Πολιτικά, είπε ο Φ. Φίλιος, τα έγγραφα της Αποκεντρωμένης...
Στην αντεπίθεση, με αφορμή σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πέρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος για το ζήτημα της πίστας θαλασσίου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας, υποστηρίζοντας ότι τα έγγραφα Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι πολιτικά και όχι υπηρεσιακά. Έκανε γνωστό ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και ότι έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες άδειες από την Περιφέρεια Ηπείρου.Ο κ. Φίλιος ήταν σκληρός στις δηλώσεις του για το πρώτο έγγραφο με το οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (δημοσιοποιήθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και την Ορνιθολογική Εταιρεία που είχαν καταγγείλει και προσφύγει) σταματούσε ως παράνομες τις χωματουργικές εργασίες (έτσι τις χαρακτήριζε και όχι απλά κοπή καλαμιών) και καλούσε το δήμο να ζητήσει την έκδοση άδειας.Ο δήμαρχος (έχει παραστεί σε συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης για εξηγήσεις και ενημέρωση, αλλά εκ των υστέρων), επικαλέστηκε και έδειξε μάλιστα, δεύτερο έγγραφο της Αποκεντρωμένης, ναι μεν ... ηπιότερο ως προς τις αναφορές, αλλά και πάλι καλούνταν ο δήμος να ζητήσει άδεια από την Περιφέρεια.«Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης είναι παράνομο και υπέρβαση καθήκοντος, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα η υπηρεσία η οποία το έστειλε να στείλει τέτοιο έγγραφο. Έχουμε νόμιμες άδειες από την αιρετή Περιφέρεια για την κοπή καλαμιών και για τη διαχείριση του νερού», υποστήριξε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Τα δυο έγγραφα, αν τα διαβάσετε, θα δείτε ότι δεν είναι υπηρεσιακά, αλλά πολιτικά έγγραφα. Και για αυτό το λόγο και επειδή είμαι ευπρεπής δεν προχωράω παραπέρα, διότι κανονικά θα έπρεπε να προχωρήσω. Έχω ενημερώσει και το γενικό Γραμματέα».Για τα περί προσφυγής στον εισαγγελέα περιβάλλοντος που επικαλέστηκε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ορνιθολογική Εταιρεία, ο κ. Φίλιος μίλησε για μέγα ψεύδος που υπάρχει στα έγγραφα αυτά. «Δεν υπάρχει εισαγγελέας περιβάλλοντος που να αφορά τα Γιάννινα, αυτό είναι μια απάτη, αφορά μόνο την Αττική, είναι πυροτεχνήματα ψεύτικα και είπα να μην το τραβήξω παραπέρα γιατί κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για υπέρβαση καθήκοντος».Μετά από αυτές τις δηλώσεις, θα ήταν σκόπιμο η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πάρουν δημόσια θέση, για να ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νέα κυβερνητική αθλιότητα στο χώρο της υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ κόβει στους ασφαλισμένους τα γυαλιά και το επίδομα τοκετού!!!

Περιττή πολυτέλεια θεωρεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση Σαμαρά τα γυαλιά μυωπίας και πρεσβυωπίας, καθώς και το επίδομα τοκετού!!! Μιλάμε για παροχές τις οποίες στη διάρκεια των ετών έχουν χρυσοπληρώσει οι mασφαλισμένοι. Σαν να μας λένε ξεστραβωθείτε και μην κάνετε παιδιά.Βέβαια εδώ που τα λέμε, πως να κάνουμε παιδιά αφού τα φορολογούν ως τεκμήριο, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν εκτός τεκμηρίου τα σκάφη θαλάσσης έως 12 μέτρα!!! Η ουσία πάντως είναι, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχασαν πλέον και τις τελευταίες απολαβές τους καθώς ο ενιαίος κανονισμός παροχών του οργανισμού κόβει πια και την παραμικρή διευκόλυνση προς τους περίπου 10 εκατ. πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικά ανεκδιήγητος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς ανακοίνωσε την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2012 στα 19 εκατ. ευρώ, διότι δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα»,υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως, καθώς το 2012 δαπανήθηκαν 73 εκ. ευρώ. Για να δούμε τι άλλο θα βαλθούν να μας κόψουν...

Τώρα κάνει ότι δεν τον ξέρει ο Σαμαράς

Δείτε όμως τι έλεγε το 2011 στη ΔΕΘ για τον ισοβίτη Παπαγεωργόπουλο!

Στην κυριολεξία "ρόμπα" έγινε ο Αντώνης Σαμαράς, μόλις έγινε γνωστή χθες η ποινή των ισοβίων δεσμών με την οποία καταδικάστηκε ο πρώην (σήμερα) κολλητός του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Κι αυτό το λέμε,επειδή ψάχνοντας στο διαδίκτυο πέσαμε επάνω σε προπέρσινες δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. στα 76α εγκαίνεια της ΔΕΘ, τις οποίες λογικά σήμερα θα προτιμούσε να μην είχε κάνει ποτέ. Εμείς πάντως τις βρήκαμε και σας τις θυμίζουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Απολαύστε τες και καμαρώστε ποιον έχουμε σήμερα πρωθυπουργό!!!

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ηλεκτρονικά υδρόμετρα για ακρίβεια στις μετρήσεις

Την προώθηση μιας σειράς προτάσεων που θα επιτρέπουν στην ΔΕΥΑΙ να μειώσει το κόστος από τις απώλειες νερού και να κάνει ακριβέστερες και ταχύτατες καταμετρήσεις στην κατανάλωση, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.Η δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων αυτών, μεταξύ των οποίων, η χρήση ηλεκτρονικών υδρομέτρων, θα διερευνηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ άμεσα προκηρύσσεται διαγωνισμός ώστε να καταστεί εφικτή η εξόφληση λογαριασμών και μέσω τραπεζών και να μην ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές.Σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων, που θα καταγράφουν αυτόματα την κατανάλωση και θα στέλνουν τα στοιχεία σε ένα κεντρικό σέρβερ, αναζητείται τρόπος ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην πόλη, ξεκινώντας ενδεχομένως από το Νησί.Πάντως, μέχρι να γίνουν αυτά, φαίνεται πως οι καταναλωτές δεν θα δουν ξανά «φουσκωμένους» λογαριασμούς, λόγω της μη καταμέτρησης στον χρόνο που πρέπει. Η καταμέτρηση γίνεται εντός των χρόνων, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ Φ. Φίλιος σε συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή την δημοπράτηση του μεγάλου έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού όπως και του αποχετευτικού Κατσικά.«Φαίνεται ότι πιάσαμε τους χρόνους και διαπιστώνεται υστέρηση μικρότερη των πέντε ημερών στην καταγραφή των λογαριασμών. Το κατανόησαν όλοι ότι πρέπει να είναι έντιμη η θέση μας απέναντι στους πολίτες. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της ΔΕΥΑΙ», ανέφερε.

Ξεπερνά τα 27εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα
Στα 27,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΙ το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.Ο προϋπολογισμός των συνεχιζόμενων έργων φτάνει στα 11,6 εκατομμύρια και των νέων στα 15 εκατομμύρια, ενώ στο 1,8 εκατομμύρια φτάνει ο προϋπολογισμός για νέες μελέτες.Τα περισσότερα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, έχουν δηλαδή διασφαλισμένους πόρους. Με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται συμπληρώνονται οι υφιστάμενες υποδομές και αντιμετωπίζονται προβλήματα των επόμενων ετών.Για τα δύο έργα που δημοπρατούνται ο κ. Φίλιος είπε ότι πρόκειται για σημαντικά έργα που θα καλύψουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου. Η δημοπράτηση των έργων θα γίνει στις 14 Μαΐου και αν δεν ανακύψουν προβλήματα με ενστάσεις και προσφυγές τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ολοκληρώνονται οι συμπληρωματικές εργασίες στο αποχετευτικό Ανατολής και σύντομα θα μπει σε λειτουργία το αντλιοστάσιο ενώ ομαλά εξελίσσεται το έργο στην παραλίμνια ζώνη, το οποίο λύνει προβλήματα πολλών ετών.

Προχωρά η αποκατάσταση της Δουρούτης
Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ο Δήμος Ιωαννιτών να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα για την χωματερή της Δουρούτης έδωσε ο Δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των έργων αποκατάστασης.Ο κ. Φίλιος ότι έχουν υποβληθεί οι μελέτες για τα συμπληρωματικά έργα ώστε η αποκατάσταση να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. «Δεν πρόκειται να έχουμε πρόστιμα, είμαστε σε μια νόμιμη διαδικασία αποκατάστασης», τόνισε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ο Σύλλογος Πραμαντιωτών Αττικής διοργανώνει αντάμωμα

Ο Σύλλογος Πραμαντιωτών Αττικής διοργανώνει αντάμωμα την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, ώρα 13.00' στις ''Διαδρομές'', Πατησίων 208, Αθήνα.Το Δ.Σ. του Συλλόγου για το 2013, σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία και σας προσκαλεί στην εκδήλωση-αντάμωμα που διοργανώνουμε για τους απόδημους Πραμαντιώτες, στις 3 Μαρτίου 2013, ώρα 13.00' το μεσημέρι, στο Κέντρο Διασκέδασης ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ'', Πατησίων 208, στην πλατεία Αμερικής, τηλέφωνο 210-8676155.Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ρεμπέτικα και λαϊκά με την ορχήστρα της ΜΑΡΙΩΣ και ηπειρώτικα παραδοσιακά, με την κομπανία του κλαρινίστα Θεόδωρου Τασούλα, που έχει στο τραγούδι τον Κώστα Λεοντίδη. Τιμή πρόσκλησης 25 Ευρώ.Η παρουσίοα των συγχωριανών μας στη εκδήλωση, θα ενισχύσει περισσότερο τις μεταξύ μας σχέσεις, γιαυτό να μην λείψει κανείς. Και φυσικά θα διασκεδάσουμε, έτσι όπως ξέρουμε εμείς οι Πραμαντιώτες να κάνουμε΄.Σας περιμένουμε.

Πορεία και συγκέντρωση φοιτητών σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν πλέον οι φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, αναφορικά με τις αποφάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που επηρεάζει το παρών και το μέλλον τους.Στην χθεσινή σύσκεψη - παρωδία, αφού ελάχιστοι φορείς και μόλις 3 Δημοτικοί σύμβουλοι απάντησαν στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, οι φοιτητές ανακοίνωσαν πως σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν πορεία από το ΤΕΙ προς την πλατεία Δημαρχείου, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.Ο Δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει τις υπηρεσίες του την ώρα αυτή, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την συμπαράσταση του Δήμου στα αιτήματα των φοιτητών.Μέσω του τύπου, οι φοιτητές καλούν όλους τους κοινωνικούς φορείς αλλά και κάθε πολίτη της Ηγουμενίτσας που θέλει να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, να βρεθούν δίπλα τους σήμερα, στην πλατεία Δημαρχείου.