Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέα σύσκεψη φορέων αύριο για το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας

Νέα σύσκεψη φορέων (η τρίτη στη σειρά), με θέμα τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 18:00, στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.Αυτό αποφασίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.Κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δώρη Δήμα, όταν ο δεύτερος κατηγόρησε τον Δήμαρχο για μεθόδευση ώστε να κλείσει το ΤΕΙ.Ένταση επικράτησε και ανάμεσα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το προεδρείο των φοιτητών του ΤΕΙ.Την ψυχραιμία του έχασε ο Δήμαρχος, όταν απείλησε να αποβάλει από την αίθουσα τον Αντιπρόεδρο των φοιτητών, επειδή χαμογέλασε στα λεγόμενά του. (Δεν είχε την ίδια αντίδραση σε άλλες κωμικοτραγικές καταστάσεις που έχει ζήσει η αίθουσα του ΔΣ)Οι φοιτητές κάλεσαν το σώμα να αποφασίσει εάν είναι μαζί τους ή απέναντί τους, και κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή για εμπαιγμό.Πάντως ο κ. Κάτσινος πήρε σαφή θέση υπέρ του σχεδίου ΑΘΗΝΑ!

ΑΡΤΑ-Ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν ο πρώην Αντιδήμαρχος Άρτας Γιώργος Αθανασούλας και η προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων Μαριάννα Βασιλάκη, το Σάββατο το απόγευμα, 23 Φεβρουαρίου 2013, στο δημαρχείο Άρτας. Το γάμο τέλεσε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, παρουσία των δύο μαρτύρων-κουμπάρων του ζευγαριού, Δήμητρας Δήμου και Χρήστου Μήτσιου. Ο κ. Παπαλέξης ευχήθηκε στους νεόνυμφους «βίον ανθόσπαρτον». Κάθε ευτυχία τους ευχήθηκαν και οι συγγενείς και φίλοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στην τελετή και μοιράστηκαν τη χαρά τους.

Ερώτηση Κ.Μπάρκα για τις αγορές αγροτών

Ερώτηση για τις αγορές αγροτών (farmer's markets) και το καθεστώς λειτουργίας τους κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, μαζί με τους βουλευτές Γεώργιο Σταθάκη και Βαγγέλη Αποστόλου.Στην ερώτηση περιγράφεται η σημερινή πραγματικότητα ανάδυσης δεκάδων αυτό-οργανωμένων χώρων απευθείας διάθεσης αγροτικών προϊόντων παντού στην χώρα, ως όρος επιβίωσης των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, ως μια απάντηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στην επίθεση που δέχεται, σε καθεστώς ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς, ανθρωπιστική κρίσης και διατροφικής ανισορροπίας. Παράλληλα περιγράφονται οι αντιφάσεις του πιλοτικού προγράμματος και ερωτάται το Υπουργείο όσον αφορά στην ανάγκη κατάθεσης νομοθετικού πλαισίου για τις αναδυόμενους χώρους απευθείας διάθεσης αγροτικών προϊόντων, τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους, την διαφύλαξη της τοπικότητας και της ποιότητας των προϊόντων καθώς και άλλα συναφή θέματα.Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη άμεσης εκπόνησης θεσμικού πλαισίου και ευθυγράμμισης του πιλοτικού προγράμματος ίδρυσης και προώθησης “αγορών αγροτών” του Υπουργείου με την κοινωνική πραγματικότητα σήμερα και όχι η προσπάθεια καταστολής αυτής, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα (στις 10/02/2013) στην επέμβαση των αρχών στην αυτο-οργανωμένη αγορά απευθείας διάθεσης προϊόντων στο Φάληρο Θεσσαλονίκης.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία

Aπό την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται πως, μετά την άμεση κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού Λειτουργίας και Συντήρησης της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και με την καθοριστική συμβολή του Αναδόχου Συντήρησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα της Εγνατίας Οδού από Καλαμιά έως Κοίλα του νομού Κοζάνης (περί το 200ο χιλιόμετρο) όπου, εξαιτίας υπερχείλισης της παρακείμενης λεκάνης, είχε κλείσει προληπτικά για την ασφάλεια των οδηγών.Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αποκατάστασης του προβλήματος.

Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των τηλεμετρικών σταθμών στον Αμβρακικό Κόλπο

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αφορούν τη λειτουργία των τηλεμετρικών σταθμών στον Αμβρακικό Κόλπο, από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ανακοινώνονται τα εξής:Η Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια της λειτουργίας των αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών του Αμβρακικού, έχει εντάξει στο τεχνικό της πρόγραμμα τη συντήρηση των παραπάνω σταθμών.Ειδικότερα στο πρόγραμμα ΚΑΠ 2012 η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, έχουν δεσμεύσει συνολικό ποσό 55.350,00 € για τη συντήρηση των σταθμών.Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΤΑΝΑΜ, υπογράφτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2012 και λήγει στις 31 Μαΐου 2013, διάστημα στο οποίο θα γίνει η καταγραφή των πιθανών προβλημάτων των σταθμών.Η έως τώρα προσωρινή λειτουργία μικρής διάρκειας ήταν σε πιλοτική βάση. Η χρηματοδότηση και η πληρωμή του όλου έργου (Κοινοτική και Εθνική) ολοκληρώθηκε εντός του 2012.Η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου τηλεμετρικών σταθμών, συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, συνδράμοντας με εξειδικευμένο προσωπικό (επιστημονικό, χειριστή σκάφους και δύτη) καθώς επίσης με την χρήση των πλωτών και χερσαίων μέσων μεταφοράς που διαθέτει.Η συντήρηση του δικτύου των Σταθμών θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τον καθαρισμό των οργάνων σε εργαστήριο και η δεύτερη την επανασύνδεση του δικτύου με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να επαναρχίσει η μετάδοση των δεδομένων, οπότε και θα γίνει ο τελικός έλεγχος των οργάνων.Μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και ο καθαρισμός των οργάνων και των φωτοβολταϊκών του Πλωτού Σταθμού Αμβρακικού στη θέση Αγία Τριάδα και θα ακολουθήσει ο τελικός έλεγχος και καθαρισμός της μονάδας κάτω από την επιφάνεια του νερού και του αγκυροβολίου.Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (υψηλός κυματισμός και ισχυρά ρεύματα), η συντήρηση στον Πλωτό Σταθμό Διαύλου Πρέβεζας, γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες προσέγγισης. Εκτός των άλλων, ο σταθμός έχει υποστεί ζημιά από πρόσκρουση σκάφους.Η συντήρηση των πλωτών Σταθμών θα ολοκληρωθεί με την απομάκρυνση των οργάνων από τον πλωτό σταθμό στη θέση Ύφαλος Αγ. Αλεξάνδρου ( πλησίον Μενιδίου).Συγχρόνως έχουμε προβεί στον καθαρισμό και συντήρηση των οργάνων του σταθερού Σταθμού στη θέση Εκβολές Λούρου (περιοχή Φλάμπουρα) .Ο πλωτός σταθμός της Βόνιτσας έχει καταστραφεί από βανδαλισμούς και έχει αποσυρθεί στην ιχθυόσκαλα Πρέβεζας.Από όσα παραθέσαμε προκύπτει σαφώς ότι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση στόχος της Περιφέρειας και κατ΄ επέκταση της ΕΤΑΝΑΜ είναι να βρεθούν λύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου των σταθμών, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την καθημερινή κατάσταση του Αμβρακικού Κόλπου. Παράλληλα πρόθεσή μας είναι να επιδιωχθεί η ένταξη της λειτουργίας των σταθμών σε πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική χρηματοδότησή τους, αλλά και να παρακολουθούνται σε κεντρικό επίπεδο.

Το episusgate στην παρουσίαση του βιβλίου Μητσοτάκη

Αρκετά πολιτικά στελέχη βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπό τον τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993» το οποίο επιμελήθηκε ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Οικονομικών επί των ημερών του Γιάννης Παλαιοκρασσάς.Αμέσως μετά την εκδήλωση,ο Νίκος Γερασιμίδης είχε ένα θερμό τετ α τετ με την κουμπάρα του Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του οργανισμού "Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ" Γιάννη Οικονόμου, σε χαλαρούς τόνους, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες,αλλά ο φακός του epirusgate τους...συνέλαβε!

Δημοπρατούνται η επέκταση του βιολογικού και το αποχετευτικό Κατσικά

Την διακήρυξη του έργου επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου απεστάλησαν από τη ΔΕΥΑΙ για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί υποέργο της μεγάλης παρέμβασης που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με βασικό στόχο την προστασία της λίμνης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Σύμφωνα με την διακήρυξη η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 14 Μαΐου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 19,6 εκατομμύρια ευρώ.Το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Φρεάτιο εισόδου (νέο έργο), Αντλιοστάσιο εισόδου (νέο έργο), Μονάδα προεπεξεργασίας αποτελούμενη από τρεις μηχανικά καθαριζόμενες εσχάρες και μία χειροκίνητη εσχάρα,καθώς και δίδυμο εξαμμωτή απολιπαντή (νέα μονάδα).
Δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (νέα μονάδα), Βιολογική βαθμίδα αποτελούμενη από δύο δεξαμενές βιομεμβρανών (νέα μονάδα)
Μονάδα απολύμανσης (UV)
Μονάδα μεταερισμού (νέα μονάδα)
Κτίριο φυσητήρων (νέο κτίριο)
Κτίριο χημικών (νέο κτίριο)
Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας μονάδας μηχανικής πάχυνσης (νέο έργο)
Μονάδα μηχανικής πάχυνσης (εντός υφιστάμενου κτιρίου στέγασης, Ταινιοφιλτροπρεσσών)
Μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης (επέκταση υφιστάμενου κτιρίου αφυδάτωσης)
Κτίριο εξυπηρέτησης μονάδας ξήρανσης (νέο κτίριο)
Κτίριο ενέργειας (νέο κτίριο).
Προβλέπονται επίσης έργα διαμόρφωσης του χώρου επέκτασης (οδοποιία και φυτοκάλυψη), δίκτυο στραγγιδίων, δίκτυο ομβρίων στο οικόπεδο επέκτασης της εγκατάστασης, αυτοματισμός των έργων επέκτασης και οποιοδήποτε άλλη παρέμβαση είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης.

ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑ
Παράλληλα υπογράφηκε και απεστάλη για δημοσίευση η διακήρυξη για το αποχετευτικό έργο Κατσικά. Η κατάθεση προσφορών και για το έργο αυτό θα γίνει στις 14 Μαΐου. Είναι ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 12,8 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπει δε την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου σε ολόκληρο τον οικισμό Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών.«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι δύο σπουδαία έργα, όπου το καθένα θα συμβάλλει από την πλευρά του, στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Θεωρούμε ότι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί τομή για το λεκανοπέδιο καθώς έγκαιρα δημιουργεί τις υποδομές που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επόμενων ετών. Παράλληλα θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδέσουμε περισσότερες περιοχές, δίνοντας βαρύτητα στην παραλίμνιο κι έτσι θα θωρακίσουμε την Παμβώτιδα.Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο. Αποτυπώνει στην πράξη ότι τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ προχωρούν κανονικά και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπράτηση και των υπολοίπων ενταγμένων παρεμβάσεων, ώστε με τον τρόπο αυτό να κινηθεί και η τοπική οικονομία», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Εκσυγχρονισμός ή βίαιος αναχρονισμός

Του Νίκου Κοτζιά
Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία των κοινωνιών που δεν προχωράει ούτε το «μικρό» καθημερινό. Ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν χάνονται κατακτήσεις. Είναι η στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται δημοκρατικές πατριωτικές αλλαγές. Αντίθετα με αυτή την απαίτηση των καιρών, στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφεται το φαινόμενο, οι δυνάμεις που την κατέστρεψαν, να κουνούν το δάκτυλο σε εμάς τους υπόλοιπους απαιτώντας να αποδεχτούμε τα κοινωνικά άδικα και αντιπαραγωγικά σχέδιά τους. Σχέδια τα οποία πονηρά τα βαπτίζουν ως εκσυγχρονισμό. Ανάλογα δε, τον εαυτό τους, ως μια υπεύθυνη δύναμη που τάχα θα σώσει τη χώρα.Ο εκσυγχρονισμός είναι μια στρατηγική που αφορά καταρχάς κράτη και κοινωνίες που θεωρούν ότι βρίσκονται πίσω σε σχέση με άλλα κράτη, εκείνα τα οποία φαντάζουν ως πρότυπα. Ως εκσυγχρονισμός προβάλλεται η υιοθέτηση των χαρακτηριστικών των πιο «προηγμένων» κρατών. Μεταρρυθμιστικό έργο βαπτίζεται εκείνο που με πράξεις θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν «παράδεισο» ανάλογο με εκείνον του κράτους πρότυπου.Το τι και ποιόν επιλέγει κανείς ως πρότυπό του έχει μεγάλη σημασία. Επί παραδείγματι, αν διερευνήσει κανείς ποια κράτη έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη σήμερα, αναγκαστικά θα υιοθετήσει ένα πρότυπο στο οποίο προβλέπεται ισχυρός δημόσιος τομέας. Αν πάλι προσβλέπει σε ένα κράτος με μοντέρνα παραγωγική βάση, τότε θα φροντίσει να διευρύνει την τεχνολογική του ικανότητα, την εκπαίδευση και την έρευνα. Υπάρχουν περιπτώσεις, οι πιο πετυχημένες, που συνδυάζονται και τα δύο αυτά μοντέλα. Υπάρχουν και οι αντίθετες περιπτώσεις. Όταν το πρότυπο επιλογής είναι κράτη στα οποία η πολιτική και οι αλλαγές φροντίζουν για τη διασφάλιση μεγάλων κερδών. ‘Η κράτη, όπου οι ολιγάρχες παραμένουν στην εξουσία με αυταρχισμό και τις πλάτες τρίτων δυνάμεων. Ο εκσυγχρονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι δημοκρατικός και υπέρ της κοινωνίας, αλλά επιβάλλεται ενάντιά της.Εντέλει, το ποιος, γιατί, με ποιο τρόπο, προωθεί μεταρρυθμίσεις και ένα «εκσυγχρονιστικό πείραμα» καθορίζει και το τι είδους εκσυγχρονισμό θέλει να κάνει κανείς, με ποιους, προς όφελος τίνος και με ποιες μεθόδους. Επί παραδείγματι, μπορεί οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ελλάδα, να ζηλεύουν το «πόσο καλά» τα έχει καταφέρει μία τρίτη χώρα στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του τρόπου που αντλεί υπερκέρδη. Μια χώρα, όπου η ανομία πωλείται ως αναγκαιότητα και η καταστρατήγηση της δημοκρατίας ως προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι ασφαλώς καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία, αλλά για τους Ολιγάρχες.Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη του, ο βαθιά φιλελεύθερος Ρ.Ντάρεντοφ εισήγαγε στη διεθνή συζήτηση τον όρο «βίαιος εκσυγχρονισμός». Τον χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει τα σχέδια του φασισμού και του ναζισμού στον μεσοπόλεμο και όχι μόνο. Με τον όρο ήθελε να περιγράψει καθεστώτα που θεωρούν ότι μπορούν να φτάσουν και ξεπεράσουν άλλες κοινωνίες, αρκεί να «επιταχυνθεί» ο ρυθμός βαδίσματος τους με ωμές μεθόδους και τον βιασμό της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, το ορθό είναι να χαρακτηριστεί μια τέτοια επιλογή ως «βίαιος αναχρονισμός», ούτε καν «βίαιος εκσυγχρονισμός». Διότι μια στρατηγική θετικών αλλαγών σε μια κοινωνία μπορεί να γίνει μόνο με την ίδια τη συναίνεση και δραστηριοποίησή της ως δημοκρατικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή.Ο βίαιος αναχρονισμός εμφανίζει ως εκσυγχρονισμό την αντιγραφή των πιο αντιδραστικών στοιχείων τρίτων κρατών, ή την λειτουργία του ως εργαστήρι πειραμάτων για να αξιοποιηθεί μετά σε άλλες χώρες. Προωθεί, δηλαδή, την αποδόμηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, που αν πετύχει θα μεταφερθεί ως πετυχημένο υλικό. Ο βίαιος «εκσυγχρονισμός», τουτέστιν αναχρονισμός, δεν στηρίζεται όπως ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός στη συναίνεση της κοινωνίας, αντίθετα στρέφεται και επιβάλλεται ενάντιά της. Αν χρειαστεί με αυταρχισμό, προβοκάτσιες, διαστρεβλώσεις, ανηθικότητα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών αντιπάλων.Ο βίαιος «εκσυγχρονισμός» παριστάνει ότι κοιτά προς τα μπρος, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να πάρει πίσω ότι ενοχλεί τις κυρίαρχες ομάδες που κυβερνούν. Πίσω από μεγαλοστομίες περί εκσυγχρονισμού κρύβει τον σκοταδισμό του. Η επιστροφή στο παρελθόν, όπως είναι η επιστροφή των συνθηκών εργασίας στον 18ο αιώνα όταν δεν υπήρχαν συλλογικές συμβάσεις, συνδικάτα, δικαιώματα απεργίας ορίζεται ως εκσυγχρονισμός που προκειμένου να επιβληθεί απαιτεί την κατάργηση κατακτήσεων εκπολιτισμού της ανθρώπινης ζωής και εργασίας. Αυτός ο αναχρονισμός είναι η πολιτική που ζούμε σήμερα στη χώρα.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι των Γυναικών της Άρτας

Οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας συνεχίζονται με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα. Η συμμετοχή φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο καθώς η κρίση μάλλον λειτουργεί ως αφορμή για σάτιρα, διακωμώδηση και λυτρωτική γελοιοποίηση προσώπων και καταστάσεων. Τα περισσότερα θέματα θα είναι επίκαιρα και θα καυτηριάζουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών. Θα παρελάσουν οι τρόφιμοι των χρυσών κελιών του Κορυδαλλού, οι λίστες και οι ληστές θα έχουν την τιμητική τους, η τρόικα και οι παρατρεχάμενοι θα δώσουν το παρόν, starγριές σε dancing ρυθμούς θα μας ξετρελάνουν, οι ANONYMOUS θα «χτυπήσουν» για πρώτη φορά, αλλά και ποδηλάτες, χίπισσες, μαθητές και μαθήτριες, γαμπροί και νύφες, γλάστρες, κηπουροί και πορτοκάλια, IMO, παστωμένες σαρδέλες, κ.λ.π. θα μας χαρίσουν άφθονο γέλιο.Η καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 7.30 το απόγευμα.
•Tην αφίσα και την πρόσκληση του Καρναβαλιού σχεδίασε η Μελίντα Πανταζή.
•Χορηγός της αφίσας το ΡΑΔΙΟ ΤΑΧΙ ΑΡΤΑΣ.
•Τη μουσική κάλυψη της καρναβαλικής παρέλασης θα έχει ο D.J. DIOS SEIMENIS, ενώ ο ART TV θα καλύψει απ’ ευθείας την παρέλαση.
•Την καρναβαλική παρέλαση θα παρουσιάσει η Μαρίνα Αγγελάκη.
Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για δημιουργική συμμετοχή στο φετινό καρναβάλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γνωρίζαμε ασφαλώς πως στην Ήπειρο ο μισάνθρωπος, λαϊκίστικος, ξενοφοβικός και εθνικιστικός λόγος εκφράζεται κυρίως μέσα από κυρίαρχους θεσμούς (Περιφέρεια, Δήμοι, Εκκλησία). Μετά τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στο ελληνικό κράτος (21.2.2013), μάθαμε πως ένας εκ των θεσμών αυτών (Περιφέρεια) ανέλαβε και τη νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής εκδοχής των εγχώριων νεοναζί με την επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε προς την Χ.Α.Να φανταστούμε μήπως το τοπικό πολιτικό σύστημα αναμένει ανταπόδοση των υπηρεσιών αυτών για να καταστείλει οποιαδήποτε κοινωνική αντίσταση εκδηλώνεται ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της ζωής ;Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σεβάστηκε το πρωτόκολλο (που άλλες φορές το γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση) , ωστόσο, δεν σεβάστηκε τη Μνήμη και την Ιστορία της Ηπείρου. Τους Λιγκιάδες, τη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, το Κεφαλόβρυσο.Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, συναίνεσε σιωπηλά στην παρουσία της συμμορίας, αποδεικνύοντας πως είναι πολύ λίγος για να υπερασπιστεί εμπράκτως τη μνήμη των Εβραίων Γιαννιωτών που εξοντώθηκαν στην Κατοχή (Μάρτης 1944).Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε έναν μιλιταριστικό θεσμό όπως οι παρελάσεις. Ο θεσμός αυτός που συντηρείται για να διαφημίσει τους εθνικούς μύθους, αποτέλεσε το ιδανικό θερμοκήπιο για την παρουσία της ακροδεξιάς η οποία μπορεί να καμώνεται πως παραβρέθηκε σε μία τελετή την οποία επέβαλε ένας από τους ιδεολογικούς της προγόνους (ναι, για τον Μεταξά και τη δικτατορία του μιλάμε).
Η θαλπωρή της παρέλασης συνοδεύτηκε από την «αγκαλιά» των δεκάδων αστυνομικών δυνάμεων που περικύκλωσαν την πόλη των Ιωαννίνων για να προστατεύσουν την πολιτική ελίτ,αποδεικνύοντας, ότι ,100 χρόνια μετά, τα σύνορα και οι δυνάστες άλλαξαν , αλλά η βαρβαρότητα του Κράτους παραμένει . Και θα αυξάνεται όσο η κοινωνία επιμένει να πράττει και να σκέφτεται ελεύθερα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, όσο αντιδρά στην απενοχοποίηση της ακραίας εκδοχής του καθεστώτος (όπως είναι η Χ.Α.).Ο μισάνθρωπος λόγος, η αποθράσυνση των δυνάμεων καταστολής θα αποκρουστούν: από τα κοινωνικά κινήματα και τα δημοκρατικά ένστικτα της κοινωνίας.
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Η Δήμαρχος Σουλίου, η επιτροπή αγώνα και 200 δημότες, κατέφυγαν στον εισαγγελέα για το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου!!!

Στον εισαγγελέα κατέφυγαν, σύμφωνα με το paramythia-online.gr , 200 συνδημότες μας μεταξύ των όποιων η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη και η επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όπου και του παρέδωσαν αίτημα ψήφισμα με σκοπό την εμπλοκή του εισαγγελέα στην υπόθεση της πλημμελής λειτουργίας και των κατασκευαστικών λαθών του ΧΥΤΑ με βάση την έκθεση κόλαφος των επιθεωρητών περιβάλλοντος και τις αυτοψίες της επιτροπής αγώνα.Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Εισαγγελέας Θεσπρωτίας κατά την διάρκεια την συνάντησης του με την Δήμαρχο όπου και του παρέδωσε το σχετικό αίτημα με τις 200 υπογραφές, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σοβαρότατο θέμα και αναμένουμε τις εξελίξεις ελπίζοντας στην οριστική λύση του προβλήματος.Να υπενθυμίσουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με το έγγραφό της καλούσε σε γραπτή απολογία τόσο τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου που παρέλαβαν το έργο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όσο και το ανάδοχο λειτουργίας αλλά και το σύνδεσμο διαχείρισης των απορριμμάτων. Απολογίες που δεν γνωρίζουμε αν έχουν κατατεθεί.

Συνεδριάζει το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα το Επιμελητήριο Πρέβεζας. Μεταξύ των θεμάτων η συνεργασία του Επιμελητηρίου με την υπηρεσία «Προνόμιο Επιστροφής Χρημάτων» με σκοπό την τόνωση των αγορών και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θέλει τα ασφαλτικά στην Γωνιά!

Το αποκάλυψε ο Θωμάς Πιτούλης!
Σε μια αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, προχώρησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.Όπως θα δείτε και στο βίντεο του Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr που ακολουθεί, ο κύριος Πιτούλης ενημέρωσε το σώμα για την πρόθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να εγκαταστήσει την μονάδα ασφαλτικών στην Γωνιά Ηγουμενίτσας.Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε:
"Γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ετοιμάζεται να φέρει τα ασφαλτικά στη Γωνιά γιατί αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό;......."
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επιμορφωτική συνάντηση συνεργασίας της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, και ώρα 9.00 π.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, επιμορφωτική συνάντηση συνεργασίας της Περιφερειακής Διευθύντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, κας Θεοδώρας Χουλιάρα, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, των Σχολικών Συμβούλων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και των Δ/ντών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με θέμα: Οι "κατ οίκον" εργασίες από την οπτική της παιδαγωγικής λογικής, της αξιολόγησης και της αμφισβήτησης, με εισηγητή τον κ. Χαράλαμπο Κωνσταντίνου, Καθηγητή Σχολικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος.Η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί την απαρχή ανάλογων συναντήσεων εργασίας με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ηπείρου, με σκοπό την ανάδειξη και των παιδαγωγικών προβλημάτων της σχολικής πραγματικότητας και την κατά το δυνατόν “αποδυνάμωση” ή ακόμα και άρση τους.

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Για συναισθηματικό ξέσπασμα των μελών του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Βαγγέλης Αργύρης σχολιάζοντας την υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες.Ο οργανωτικός γραμματέας του Κινήματος, μιλώντας στο Δίκτυο Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους περίπου 3.700 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του επικείμενου συνεδρίου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετασχηματιστεί μέσα από νέες πολιτικές ιεραρχήσεις και συλλογικές ηγετικές δομές και να εναρμονιστεί με το πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής, ώστε να εκφράσει τη σύγχρονη αντίληψη της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα να διατυπώσει με σαφήνεια το νέο πολιτικό του πρόγραμμα ώστε να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές που- όπως ο ίδιος εκτίμησε -θα γίνουν σε περίπου ένα χρόνο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Ηπείρου, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Ηπείρου, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, όπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Δήμαρχος Πάργας κ. Αθ. Λιόλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παρθούν άμεσες και γενναίες αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει, όσο το δυνατόν συντομότερα.Ο κ. Λιόλιος έκανε αναλυτική αναφορά στο θέμα και επεσήμανε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο δήμο Δωδώνης καθώς και τη λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο 2013, διότι από το 2014 τα πρόστιμα θα είναι δυσθεώρητα. Όσον αφορά τα οικονομικά έχει ήδη αποφασιστεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων να επιμερίζεται ισόποσα σε όλους, ανεξάρτητα την απόσταση από το εργοστάσιο επεξεργασίας, με το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου να κυμαίνεται περίπου στα 80 με 100 ευρώ τον τόνο.Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του δρόμου Λούρος-Τύρια προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ επισήμανε ο κ. Παύλος Σαραμπασίνας. Για συνειδητή επιλογή ως προς τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία οδηγεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης, ενώ τη σημασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης το οποίο θα οδηγήσει και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων επισήμανε ο κ. Νίτσας. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ευχαρίστησε τον κ. Λιόλιο για την παρουσία του και επισήμανε ότι μπροστά στις νέες εξελίξεις η δημοτική αρχή θα είναι ενήμερη και θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Δεν θα δεχθεί ευχές λόγω προβλημάτων υγείας!

Τη μνήμη του μάρτυρα Θεοκλήτου τιμά σήμερα, Τρίτη η Εκκλησία.Έτσι, χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ σήμερα, ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ο εορτάζων Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ωστόσο, δεν θα δεχθεί φέτος ευχές απ’ τους πιστούς, λόγω της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του.

Eκλέχτηκε η προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας

Eκλέχτηκε η προσωρινή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας. Σε σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας αναφέρεται: "Πραγματοποιήθηκε χτες (25/2) η συνεδρίαση των αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Νομό της Άρτας, με θέμα την ανάδειξη προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής, η θητεία της οποίας θα διαρκέσει μέχρι το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Στο νέο όργανο εκλέχτηκαν (με αλφαβητική σειρά) οι παρακάτω σύντροφοι/συντρόφισσες:
Αμπελογιάννη Βάσω
Γκίκας Ιωσήφ
Θεοδόσης Γιώργος
Καλαφάτης Άγγελος
Καλαμπούκη Βιργινία
Καραγιώργος Τάκης
Καρέζος Γιώργος
Μπαλάσκας Βασίλης
Μπαλάφα Μαρία
Παπαζώη Λίτσα
Πεσλής Μπάμπης
Πιστιώλης Σταύρος
Πολύζου Βένη
Τριάντος Σωτήρης
Τσίρκας Βασίλης"

Άλλη μια σημαντική διάκριση για το ΤΕΙ Ηπείρου

Άλλη μια σημαντική διάκριση για το ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα για το εκλεγμένο μέλος Ε.Π. του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αλέξανδρο Τζάλλα, και τον επιστημονικό συνεργάτη του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, Μάρκο Τσίπουρα, οι οποίοι απέσπασαν δύο βραβεία: 1) το πρώτο βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας (Most Innovative Solution) και 2) το πρώτο βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων (Best Use of Resources), στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας με θέμα την υγεία και την ευεξία ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου του 2013 στο εργαστήριο του New Media Medicine του MIT στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (www.media.mit.edu). Το προαναφερόμενο επιστημονικό προσωπικό ήταν εμπνευστές της ιδέας και μέλη της ομάδας ανάπτυξης, όπου για 11 μέρες εργάστηκαν με αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος το οποίο αποτελούνταν από ένα γάντι και μια ‘έξυπνη’ κούπα, για την βέλτιστη παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων (βραδυκινησίας και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν αμιγώς ερευνητικές ομάδες από το ΜΙΤ, Ηarvard University, University of Illinois και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων της αμερικάνικης επικράτειας. Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Η προφητεία του Άγγελου για τον φετινό ΠΑΣ Γιάννενα!


Χαίρετε κύριοι,
Μέχρι τον προπερασμένο Δεκέμβριο που ο Άγγελος πήρε την άδεια του πνευματικού του να πάει στα Γιάννενα, ο ΠΑΣ αποτελούσε την κλασσική ομάδα ασανσέρ του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Αναστασιάδης ανέλαβε να σπάσει μια κατάρα. Ο ΠΑΣ Γιάννενα δεν κατάφερνε για περίπου τρεις δεκαετίες να παραμένει για δεύτερη σεζόν στη Super League. Θυμάμαι την έκπληξη που ένιωσαν οι τοπικοί δημοσιογράφοι όταν σε συνέντευξη τύπου, τους είχε πει πως είναι ντροπή να μιλάμε για τη σωτηρία και ο στόχος της πόλης θα πρέπει από την επόμενη χρονιά να είναι να έχει μια ομάδα που ενωμένη να κυνηγάει την Ευρώπη.Παρότι όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις έμοιαζαν ως ανέκδοτο, το τέλος του περσινού πρωταθλήματος βρήκε τον ΠΑΣ στην 8η θέση με ξεκάθαρο τον βασικό κορμό για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον Άγγελο το καλοκαίρι δεν πήρε την άδεια του πνευματικού του και δεν παρέμεινε στους Ζωσιμάδες. Πιθανότατα να αποδείχθηκε σωτήριο που ο Χριστοβασίλης δεν εξασφάλισε αδειοδότηση και δεν μπόρεσε να κάνει πολλές μεταγραφές.Έτσι οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι ήταν ελάχιστες. Ο βασικός κορμός κρατήθηκε ίδιος και ο Χριστόπουλος ανέλαβε ένα ρόστερ που είχε υποστεί από την περασμένη σεζόν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα. Προς θεού, δεν θέλω με την αναφορά που κάνω στον Αναστασιάδη να υποτιμήσω τη δουλειά του Χριστόπουλου. Ίσα ίσα που ο προπονητής καθημερινά παίρνει πολλές αποφάσεις και οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που μια να είναι λανθασμένη μπορεί να φανεί αρκετή ώστε να διαλυθεί το παζλ. Ο Χριστόπουλος αποδεικνύεται ο ιδανικός άνθρωπος για να γίνει πράξη η προφητεία του Άγγελου.Σαν προπονητής έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Αναστασιάδη. Δεν παρεμβαίνει τόσο πολύ στη διάρκεια του αγώνα. Από τη στιγμή που βρήκε το βασικό σχήμα και τους ρόλους που θα πρέπει να έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής το γεγονός αυτό βοήθησε την ομάδα του. Αποδείχθηκε τεράστια μεταγραφή ο Ίλιτς που όχι μόνο έδωσε στον ΠΑΣ τα γκολ του Μπεσέρα αλλά με τον τρόπο που παίζει βοηθά το αμυντικό πλάνο του Χριστόπουλου. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό να διαθέτεις έναν σύγχρονο φορ που να σου δίνει την δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε στιλ παιχνιδιού επιλέξεις.Η ταχύτητα και το νευρικό παιχνίδι του Ίλιτς δίνει την δυνατότητα στον Χριστόπουλο να παίζει όταν χρειάζεται άμυνα χαμηλά χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται παθητικός και ακίνδυνος για τον αντίπαλο. Ενώ όταν χρειάζεται, μαζί με τους Κοροβέση, Γεωργίου, Ντε Βινσέντι μπορούν να πρεσάρουν ψηλά και να κάνουν και τις απαραίτητες παγίδες. Καμιά φορά δεν το συνειδητοποιούμε αλλά η τετράδα επιθετικών που διαθέτει ο Πας είναι απίστευτη για τα δεδομένα του πρωταθλήματός μας. Αν αφήσουμε έξω τον Ολυμπιακό και την Τρίπολη δεν μπορώ να σκεφτώ τετράδα του Ελληνικού πρωταθλήματος που αβίαστα θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι καλύτερη από αυτήν των Ντε Βινσέντι, Κοροβέση, Γεωργίου, Ίλιτς. Μην κοιτάτε μόνο την ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών αλλά και τη χημεία τους, το πώς δηλαδή δένουν μεταξύ τους.Ο Χριστόπουλος καθιέρωσε τον Ντε Βινσέντι που όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολυεργαλείο σε ρόλο δημιουργού μπροστά από δυο καθαρούς αμυντικούς χαφ και του έδωσε τη δυνατότητα με την ποιότητά του να αξιοποιεί την ταχύτητα των δύο εξτρέμ και του σέντερφορ. Λόγω αυτής της επιλογής περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στη Super League η επιθετική τριάδα του ΠΑΣ έχει τη δυνατότητα να παίρνει τη μπάλα πάνω στο τρέξιμό της. Αν είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα τελειώματά τους οι Κοροβέσης, Γεωργίου θα υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη παραγωγή. Σίγουρα η ομάδα εξαρτάται πολύ από τον Ντε Βισέντι. Άλλωστε και οι τρεις έχουν καλομάθει στο να τροφοδοτούνται σωστά. Στα δύο τελευταία παιχνίδια που ο Αργεντινός δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει (στο Περιστέρι έπαιξε 30 λεπτά αλλά ήταν φανερά καταβεβλημένος από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε) επιθετικά ο ΠΑΣ ήταν ανύπαρκτος.Ο νεαρός Γιάκος σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό του Αργεντινού. Ακόμα όμως και αυτά τα δύο παιχνίδια που δεν πήγε καλά η επιθετική λειτουργία της ομάδας, ο ΠΑΣ δεν τα έχασε. Για να πάρει τις λευκές ισοπαλίες με Πανθρακικό και Ατρόμητο χρειάστηκε πολύ τύχη αλλά τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν και τη συνολική δουλειά που έχει γίνει στο σύλλογο. Είναι μεγάλο πράγμα να παίρνεις 0-0 στο Περιστέρι στη χειρότερή σου μέρα.Μπήκα σήμερα στο τριπάκι να γράψω για τον ΠΑΣ καθώς πλέον αυτόν κυνηγάνε οι ομάδες που θέλουν να πάρουν στο τέλος την 5η θέση. Μπορεί το όνομά του να μην φοβίζει, αν δούμε όμως καλά το ρόστερ και την εικόνα που βγάζει στο γήπεδο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές ομάδες. Να αναφέρω για τους φίλους του Παναθηναϊκού που ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν κάνει στο ρόστερ της ομάδας οι Φερέιρα, Βαρέλα, πως τους Κασιγιάμα, Φουρλάνος, Φορναρόλι που έχουν αγωνιστεί φέτος ως δεκάρια σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο, ο Χριστόπουλος ούτε για να μαζεύουν τις μπάλες στον Ντε Βινσέντι δεν θα τους χρειαζόταν, ενώ φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν έχει σύγχρονο φορ σαν τον Ιλιτς.Και να μην μιλήσουμε για τις πίσω θέσεις που στον φετινό ΠΑΣ υπάρχει η πολυτέλεια ο Λίλα να είναι στο ροτέισιον ενώ στον Παναθηναϊκό θα κάλυπτε τρύπες σε τρεις θέσεις. Κλείνοντας θέλω να αναφέρω πως όποτε έχω δει να αγωνίζεται τον 20χρονο στόπερ Οικονόμου μου έχει βγάλει τα μάτια. Στον ΠΑΣ θα πρέπει να πιστέψουν πως έχουν την δυνατότητα να μπουν στην πεντάδα καθώς το ρόστερ που διαθέτουν τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν την υπέρβαση. Η ομάδα των Ιωαννίνων έχει μπροστά της δύο μήνες για να γράψει ιστορία και να δικαιώσει την προφητεία του Άγγελου.Χαιρετώ.

sport-fm.gr

Αποψιλώνεται σιγά- σιγά από τις δημόσιες υπηρεσίες η Πάργα!

Αποψιλώνεται σιγά- σιγά από τις δημόσιες υπηρεσίες η Πάργα αφού μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ σειρά έχει το παράρτημα του ΙΚΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων. Στην περιοχή υπάρχει ένας αναβρασμός και η ομάδα πολιτών «Πάργα SOS» πραγματοποιεί συναντήσεις αφού κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το Κέντρο υγείας, την αστυνομία αλλά και την πυροσβεστική. Σε επικοινωνία που είχαμε μας εξέθεσαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους για την αποξήλωση των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μας είπαν ότι δεν αποκλείεται αυτό να οδηγήσει στην υποβάθμιση και στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας Η κατάργηση των υπηρεσιών θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ένα Δήμο με μεγάλες αποστάσεις με την έδρα του νομού και ανεπαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση. Οι ίδιοι εξέφρασαν τέλος την αγωνία τους για το τι θα ακολουθήσει και δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να βρίσκονται σε ένα ανάλογο σχεδιασμό το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας και άλλων υπηρεσιών, ενώ έθεσαν και πάλι το αίτημα λειτουργίας του παραρτήματος του ΟΑΕΔ στην Πάργα.

‘Απ΄την Ήπειρο και εντέχνως’ ο Δημήτρης Υφαντής στο Ρυθμός Stage

17 Μαρτίου – Κυριακή των Απόκρεων, ο μοναδικός Δημήτρης Υφαντής εμφανίζεται στο Ρυθμός Stage καταθέτοντας τη δική του πρόταση σε παλιά και νέα ανέκδοτα τραγούδια που έχουν ήδη αγαπηθεί.Μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο κυλάει σαν ποτάμι απρόβλεπτο, παιχνιδιάρικο, γεμάτο μύθους και θρύλους που γίνονται πραγματικότητα μέσα από το χορό, το γλέντι και το τραγούδι.17 Μαρτίου – Κυριακή των Απόκρεων ο Δημήτρης Υφαντής μεταμφιέζεται πότε σε 'δράκο' και πότε σε 'σκαντζόχοιρο', πάντα όμως αληθινός και φτιάχνει για μας ένα μοναδικό ψηφιδωτό με τραγούδια από τη Θράκη και την παράδοσή της έως την Κρήτη και τον Μαρκόπουλο με τελικό προορισμό του την Ήπειρο.Κυριακή 17 Μαρτίου ο Δημήτρης Υφαντής θα είναι στο Ρυθμός Stage για ένα μοναδικό ταξίδι στο χθες και στο σήμερα με πολλές εκπλήξεις και χιουμοριστική διάθεση για να μας κάνει μύστες της δικής του πραγματικότητας, να τραγουδήσουμε για το φως και για να μας ξανασυστηθεί 'απ΄την Ήπειρο και εντέχνως' !!!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ 'ΑΠ' ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ'
Ρυθμός Stage, Ηλιούπολη
Ώρα έναρξης: 23:00

Η ιστορία της Ηπείρου στα χρόνια του Τουρκικού ζυγού

Ένα πολύ σημαντικό τριήμερο συνέδριο…
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σημαντικότερο ίσως, έως τώρα, συνέδριο για την ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που θα ανοίξει τις πύλες του την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» στα Γιάννινα.Με τίτλο «Ιστορία- Λογιοσύνη: Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα από το 1430 έως το 1913», το συνέδριο θα ασχοληθεί με κάθε πτυχή της πολύπλευρης ιστορίας της περιοχής μας. Θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου και στο βήμα θα ανέβουν 71 ομιλητές (!), διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, που θα αναλύσουν για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές κ.α. συνθήκες στην Ήπειρο κατά τα έτη του Τουρκικού ζυγού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και ενότητες για τις σχέσεις κοινωνίας- θρησκείας, καθώς και τις σχέσεις με άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Η έναρξη…
Το συνέδριο διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ΕΗΜ, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Τις εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν οι Καθηγητές Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος (με τίτλο «Όψεις της φιλοσοφικής συζήτησης στις Σχολές των Iωαννίνων κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας: οι μαρτυρίες των χειρογράφων» και Γεώργιος Παπαγεωργίου (τίτλος: «Oι προξενικές Eκθέσεις ως πηγή οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας για την πόλη των Iωαννίνων στο β’ μισό του 19ου αιώνα»).

Οι Επιτροπές…
Την επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι: Xρύσα Mαλτέζου, Διευθύντρια του Eλληνικού Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Bενετίας, Γεώργιος Πλουμίδης Oμότιμος Kαθηγητής του Παν/μίου Iωαννίνων, Γεώργιος Παπαγεωργίου Kαθηγητής Νεώτερης Eλληνικής Iστορίας του Παν/μίου Iωαννίνων, Γεώργιος Σιορόκας τ. Kαθηγητής Nεώτερης Iστορίας του Παν/μίου Iωαννίνων και Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος Kαθηγητής Iστορίας της Φιλοσοφίας Παν/μίου Iωαννίνων.Την οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι: Γεώργιος Παπαγεωργίου, Kωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, Xρήστος Σταυράκος Eπίκ. Kαθηγητής Bυζαντινής Iστορίας Παν/μίου Iωαννίνων, Bαρβάρα Παπαδοπούλου Προϊσταμένη 8ης Eφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων και Hλίας Σκουλίδας Kαθηγητής Nεώτερης Iστορίας TEI Hπείρου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει σε ολόκληρο το Νομό Πρέβεζας τα έντονα καιρικά φαινόμενα!!!

Τέλος δεν φαίνεται να έχουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει σε ολόκληρο το Νομό Πρέβεζας τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τον φετινό χειμώνα την περιοχή. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν υπήρξε μέρα που να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε κάποιο σημείο του Νομού και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις οι οποίες καταγράφονται σχεδόν καθημερινά κυρίως σε αγροτικούς δρόμους ήρθε να προστεθεί μια μεγάλη ρωγμή στο οδόστρωμα της παραλιακής εθνικής οδού Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, κοντά στην Γέφυρα της Δέσπως, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Στον παραλιακό οικισμό του Βράχου έχουν γίνει απροσπέλαστοι αρκετοί αγροτικοί δρόμοι. Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και σε άλλες τοπικές κοινότητες. Στη Κρυοπηγή έχει κριθεί επικίνδυνη μια κατοικία, ενώ και στο Σκεπαστό του Φαναρίου ένα σπίτι βρίσκεται στον αέρα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Ακόμη στην εθνική οδό Πρέβεζας Ιωαννίνων, στο ύψος του Μιχαλιτσίου υπάρχει μια επικίνδυνη καθίζηση του οδοστρώματος, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα για τα περαστικά οχήματα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.Καθημερινά εξάλλου επιδεινώνεται και η κατάσταση στον παραλιακό δρόμο του Μύτικα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, κ. Νίκο Ντίτσο η διάβρωση που έριξε το τοιχίο και κατέστρεψε το πλακόστρωτο, κατευθύνεται πλέον προς τις κατοικίες. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης έχει ζητήσει επανειλημμένα έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ενώ απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών. Ο καιρός μάλιστα συνεχίζει να δείχνει τις άγριες διαθέσεις του και για τις επόμενες μέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Η "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" για την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης

Δελτίο τύπου της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" για την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης: "Στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία της Εταιρίας Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης που ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης καταθέσουμε τις ακόλουθες προτάσεις: Έχουμε προτείνει στην αρχή του σχετικού διαλόγου για τον τουρισμό της Περιφέρειας ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ένας «Φορέας διαχείρισης τουριστικού προορισμού», ο οποίος θα έχει ένα κεντρικό και συντονιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού Brand name για τον τουρισμό της Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.Με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επισημαίνουμε την ανάγκη να μη δημιουργούμε νέους φορείς χωρίς να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους. Ήδη η Περιφέρεια συμμετέχει σε αρκετές εταιρίες, οι οποίες λόγω και της οικονομικής συγκυρίας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση (ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΤΑΝΑΜ κ.α.). Οφείλουμε επομένως να βρούμε έξυπνες οργανωτικές λύσεις για να θεσμοθετήσουμε και να λειτουργήσουμε το νέο φορέα. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε η επιχειρησιακή λειτουργία του νέου φορέα να «φιλοξενηθεί» από τις υφιστάμενες αναπτυξιακές εταιρίες. Μάλιστα είναι μια χρήσιμη ευκαιρία για να προχωρήσει η συνένωση των σχημάτων αυτών σε μια δυνατή οργανωτικά και οικονομικά εταιρία της Περιφέρειας.Με έξυπνες λύσεις μπορεί να διασφαλιστεί και ο στόχος της δημιουργίας και αποτελεσματικής λειτουργίας του φορέα τουριστικού προορισμού, όσο και η επιχειρησιακή του λειτουργία με την απαραίτητη οικονομία δυνάμεων και πόρων. Με το σκεπτικό αυτό προτείνουμε :
1.Την ανάληψη της επιχειρησιακής υποστήριξης του νέου φορέα από τη συγχωνευμένη μία Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας, η οποία και θα αποτελεί τον καθολικό διάδοχο των υποχρεώσεων (προγραμμάτων) που οι υφιστάμενες εταιρίες σήμερα έχουν αναλάβει.
2.Στο καταστατικό της νέας συγχωνευμένης αναπτυξιακής εταιρίας να προβλέπεται η συγκρότηση «Φορέα διαχείρισης τουριστικού προορισμού (ΦΔΤΠ) ΗΠΕΙΡΟΣ », που θα αποτελεί μόνιμη Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πλην της Περιφέρειας εκπρόσωποι των δήμων, των επιμελητηρίων, των φορέων των ξενοδόχων, των ενοικιαζόμενων δωματίων κ.α. Η μόνιμη αυτή Επιτροπή θα αποτελεί το επίπεδο λήψης των αποφάσεων για την κατεύθυνση πολιτικής με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
3.Στη νέα συγχωνευμένη αναπτυξιακή εταιρία να δημιουργηθεί ειδικό οργανωτικό τμήμα «Τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης». Το τμήμα αυτό θα αποτελεί το επιχειρησιακό σκέλος του ΦΔΤΠ ΗΠΕΙΡΟΣ.
Με την πρόταση που καταθέτουμε διασφαλίζεται αφενός μια διακριτή οργανωτικά και επιχειρησιακά λειτουργία του νέου Φορέα διαχείρισης τουριστικού προορισμού και αφετέρου η απαιτούμενη οικονομία δυνάμεων και πόρων. Ας φερθούμε έξυπνα και αποτελεσματικά αντί να προβαίνουμε στην εύκολη λύση της δημιουργίας ενός νέου σχήματος. Ενός σχήματος μάλιστα πολύ αδύναμου θεσμικά του οποίου δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και αντί να δώσουμε μια νέα προοπτική θα προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομικής αυτοδυναμίας του που θα έχουμε δημιουργήσει. Να σημειωθεί ότι με τη νομική μορφή της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας η Περιφέρεια δεν θα μπορεί ούτε καν να αναθέσει με Προγραμματική Σύμβαση συγκεκριμένες δράσεις για να έχει τους απαιτούμενους πόρους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά".

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δυναμικό παρών έδωσαν και φέτος οι αιμοδότες στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανθούσας

Δυναμικό παρών έδωσαν και φέτος οι αιμοδότες στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανθούσας «Βασίλειος Χατζής». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Γιαμά και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων. Χαιρετισμό έστειλαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών κ.Πρωτόπαππας, η ολυμπιονίκης του βάδην Αθανασία Τσουμελέκα ,ο διευθυντής του παραρτήματος ΟΑΕΔ Πρέβεζας Δημήτρης Κώτσης και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περικλής Λιάκρης έκανε απολογισμό της δράσης για το 2012, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες της περιοχής έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής την προσφορά αίματος και τον εθελοντισμό, ανοίγοντας το δρόμο και για τη διάδοση του θεσμού της δωρεάς οργάνων. Ο κ. Λιάκρης ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν το έργο του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μελών στις τρεις αιμοδοσίες, τις δύο προγραμματισμένες και την μία έκτακτη, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Ολημερίς τα σβήνουνε το βράδυ ξαναγράφουν!!!

Στολίδι έγινε το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου εν όψει του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς συνεργεία καθάρισαν τα πολλά γραμμένα συνθήματα που δυστυχώς ήταν γραμμένα στις πέτρινες επιφάνειες των τοίχων της. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει μετά από λίγες ημέρες, όταν οι γνωστοί ανεγκέφαλοι θα ξαναπιάσουν τα σπρέϊ και θα επιχειρήσουν να την ξανακάνουν σαν τα... μούτρα τους! Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε συνθήματα πολιτικά, γηπεδικά αλλά και... γκομενικά, γραμμένα σε πέτρινες επιφάνειες, που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την αφαίρεσή τους. Πόση μ...κία δέρνει ορισμένους σε αυτή την πόλη, που δε σέβονται τίποτα και για την πλάκα τους, βρωμίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνήθεια. Τι όμως;

Συνεχίζονται οι κλοπές αγροτικών μηχανημάτων στον κάμπο της Άρτας

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κλοπές αγροτικών μηχανημάτων στον κάμπο της Άρτας. Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ, Κώστα Τσόγκα, την τελευταία πενταετία έχουν κλαπεί τουλάχιστον 50 αγροτικά μηχανήματα από αποθήκες αντλητικών συγκροτημάτων, κυρίως στα πεδινά χωριά Αγία Παρασκευή, Ανθότοπο και Κολομόδια της Δ.Ε. Αμβρακικού. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αγία Παρασκευή όπου σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσόγκας, άγνωστοι αφαίρεσαν 8 αντλητικά μηχανήματα, αξίας άνω των 4.000 ευρώ έκαστο. Όπως λέει ο ίδιος, οι περισσότερες κλοπές συμβαίνουν κατά την περίοδο από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού

Με δέκα εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει αύριο Τετάρτη και ώρα 7 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού. Μεταξύ των θεμάτων η αποδοχή πιστώσεων από το υπουργείο εσωτερικών, η έγκριση μελέτης με τίτλο : « Ανάδειξη του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος στη λίμνη Ζηρού » αλλά και η έγκριση εκπόνησης οριστικών μελετών για την εκτέλεση του έργου « Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας ».

Αγιασμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Μέσα σε ένα ζεστό κλίμα τελέσθηκε χθες, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο Αγιασμός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, όπου τα μαθήματα ξεκινούν σήμερα στο χώρο του Πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους καθηγητές που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές και τόνισε πως σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να δείξουμε πραγματικά, ότι με συνεργασία, αλληλεγγύη και ενότητα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουμε επίγνωση ότι στην πορεία θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημασία έχει πως ξεκινάμε ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως η εμπειρία αυτή μέχρι το πέρας της φετινής σχολικής χρονιάς θα είναι χρήσιμη, ώστε αυτό να επανέλθει πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά με τη νέα σχολική χρονιά. Εκ μέρους των καθηγητών μίλησε, ο Γρηγόρης Κατσανάκης και ανέφερε πως στο τέλος της χρονιάς θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και ανταλλακτήριο βιβλίων με βοηθήματα, ενώ εκ μέρους των δασκάλων ο Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην προσφορά και στον εθελοντισμό. Τέλος ο πάτερ Δημήτριος Μπόκος σημείωσε ότι «Σκοπός είναι να προκόβουν οι μαθητές στη ζωή, γιατί μόνο γνώσεις ξερές, δε φτιάχνουν τη ζωή του ανθρώπου».

Ξεσκέπασε την αδράνεια Ρογκότη ο Σάκης Βλέτσας

Με αφορμή την ανοικτή επιστολή των τεσσάρων για την Ιόνια

Χωρίς να καταφύγει σε αφορισμούς και πρακτικές μηδενισμού της δημοτικής αρχής Ρογκότη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ζίτσας Σάκης Βλέτσας, μιλώντας χθες στο ΙΤV, ξεσκέπασε την ανεπάρκεια παρέμβασης του δημάρχου Ζίτσας στο ζήτημα της διεκδίκησης της ορεινής χάραξης της Ιόνιας οδού που διέρχεται από τα όρια του δήμου. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η κοινή ανοικτή επιστολή των τεσσάρων πρώην δημάρχων κ.κ. Μιχ. Κατσάνου (Ευρυμενών), Γ. Παργανά (Μολοσσών) και Ν. Σιαπατόρη (Ζίτσας), οι οποίοι μη μπορώντας να παραμείνουν άλλο θεατές,παρεμβένουν από κοινού στον υπουργό Στ. Καλογιάννη ζητώντας τα αυτονόητα. Όμως δυστυχώς, ο δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης και ο πρώην αντιδήμαρχος έργων Β. Γαρδίκος παρέμεναν παθητικοί δέκτες των εξελίξεων και γι' αυτό και ο Σ. Βλέτσας τους... "στόλισε" χθες το βράδυ δεόντως! Με το... "γάντι" που λέμε...

ΟΧΙ στην ΕΟΖ Πωγωνίου


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμπορευόμενη με τους κάτοικους του Δήμου Πωγωνίου,συμμετείχε  στη μεγαλειώδη συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στα Γιάννενα, καταγγέλλοντας το άθλιο καθεστώς των ειδικών οικονομικών ζωνών (Ε.Ο.Ζ.), ζητώντας από το Δήμο Πωγωνίου να επανεξετάσει τις θέσεις του και να ακυρώσει τη ληφθείσα απόφαση για δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή.

Με τον… αραμπά η ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Παρά το «πράσινο φως» που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια, το σύστημα αυτό χρειάζεται τουλάχιστον μία τριετία για να εφαρμοστεί στο νομό Ιωαννίνων
Αρκετά χρόνια, τουλάχιστον μία τριετία ακόμη, χρειάζεται να περάσουν προκειμένου τα διοικητικά δικαστήρια, πρωτοδικεία και εφετεία της Ηπείρου να φτάσουν στο σημείο, ώστε να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία και κυρίως ώστε να μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικόγραφα.Η νέα ορολογία... e-justice, θα παραμείνει για αρκετό καιρό μία άγνωστη έννοια για την Ήπειρο, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και παρά την πολύ πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο και άναψε το «πράσινο φως» για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε αυτό, αλλά και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.Αν και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και παράλληλα η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε ό,τι αφορά την Ήπειρο σε Πρωτοδικεία και Εφετεία είναι κάτι που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων και στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, φαίνεται πως με εξαίρεση την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τα... σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αργήσουν να εφαρμοστούν στη δική μας περιοχή.Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,η τοπική εφημερίδα  «Ανεξάρτητος» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, η οποία  ανέφερε πως το σύστημα αυτό και γενικότερα ο ηλεκτρονικός τρόπος κατάθεσης δικογράφων, πολύ δύσκολα θα δοκιμαστεί στα Γιάννενα πριν το πέρας μιας τριετίας.Η κα Γιογλή τόνισε ακόμη πως γενικότερα οι σύγχρονες τεχνολογίες θα καθυστερήσουν να εφαρμοστούν στη δικαιοσύνη σε πόλεις της περιφέρειας, ενώ ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής το σύστημα αυτό εφαρμόζεται μόνο σε Αθήνα και Πειραιά και το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη.Ωστόσο, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κάτι το οποίο επιδιώκουν και επιθυμούν και οι δικηγόροι των Ιωαννίνων.

Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη
Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 38/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκριναν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην επίμαχη γνωμοδότησή τους κάνουν 15 περίπου, νομοτεχνικού περιεχομένου, παρατηρήσεις επί του κειμένου του σχεδίου διατάγματος.Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είναι στο πλαίσιο της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» (e-justice), ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων του κράτους θα καθορίσουν τον χρόνο έναρξης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Διοικητικά Δικαστήρια όλης της χώρας.Όπως προβλέπει το σχέδιο διατάγματος οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου) που θέλουν να καταθέσουν δικόγραφο θα εισάγουν στο «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Δικηγορικών Συλλόγων» το αναγνωριστικό και συνθηματικό που τους έχει χορηγηθεί για την αναγνώρισή τους από το πληροφοριακό σύστημα.Στη συνέχεια θα επιλέγουν το δικαστήριο που θέλουν να καταθέσουν το δικόγραφο, θα συμπληρώνουν τα πεδία («κουτάκια») που θα τους ζητούνται και θα προχωρούν στην κατάθεση του δικογράφου ή την κατάθεση εγγράφων και άλλων πιστοποιητικών ή θα αιτούνται την λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.Παράλληλα, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να ταυτοποιούν το δικηγόρο. Δηλαδή, να διαπιστώνουν την έλλειψη ασυμβίβαστου ή κωλύματος λόγω πειθαρχικής κύρωσης στα πρόσωπα των δικηγόρων, εφόσον υπάρχει, και μετά να επιτρέπουν την συνέχιση της διαδικασίας κατάθεσης δικογράφου, κ.λπ., ενώ θα διενεργούν την ηλεκτρονική είσπραξη των σχετικών ποσών των παραβόλων και θα μεριμνούν για τον επιμερισμό τους στους αρμόδιους φορείς. Τέλος, θα διαβιβάζουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.

Ταυτόσημος της πρωτιάς ο Στ. Ζούμπας

Για ακόμη μία φορά οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ επιβράβευσαν στο πρόσωπό του τη συνέπεια των ανιδιοτελών αγώνων που εδώ και χρόνια δίνει στο κόμμα, την αυτοδιοίκηση αλλά και το συνδικαλισμό. Πρώτος και πάλι στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ. Χωρίς "γραμμές" και "στρατούς", με μόνο όπλο τις ρεαλιστικές και αγωνιστικές προτάσεις και θέσεις του. Ήρεμη δύναμη ο ίδιος, προωθεί συνεχώς τη συνεργασία, τη σύνθεση και το διάλογο. Αυτό τόνισε και χθες το βράδυ, συμπληρώνοντας ότι για το κόμμα του αλλά και τη χώρα, είναι μονόδρομος η συμπαράταξη ολόκληρης της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Διαφωνεί κανείς μαζί του;

Σε πιλοτικό πρόγραμμα η Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας

Ο Πρόεδρος της ένωσης Νέων Αγροτών Λεωνίδας Ραβανός, μιλώντας στο Δίκτυο Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε τη διαφωνία του για τους τρόπους και τις μορφές κινητοποιήσεων, όπως οι αποκλεισμοί δρόμων, που πλήττουν την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες οφείλουν να κωδικοποιήσουν και να αναδείξουν τα αιτήματά τους και ο αγώνας τους πρέπει να εστιαστεί στον εκσυγχρονισμό του κλάδου και την επιστημονική στήριξη των παραγωγών.Ο κ. Ραβανός είπε ότι αποδεικνύεται ιδιαίτερα και αμφίπλευρα επωφελής η πρωτοβουλία της Ένωσης για τη λειτουργία αγροτικής αγοράς που γίνεται μια φορά την εβδομάδα στο Δήμο Πρέβεζας καθώς οι μεν παραγωγοί διαθέτουν σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα τους και από την άλλη οι καταναλωτές προμηθεύονται φθηνά φρούτα και τρόφιμα. Πρωτοβουλία που- όπως τόνισε- διαμορφώνει συνολικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων καθώς ο καταναλωτής αποκτά μέτρο σύγκρισης των τιμών.Τέλος ανέφερε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από σχεδόν όλη την Ελλάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προβλέπει τη λειτουργία Αγροτικών αγορών στις πρωτεύουσες των Νομών. Αρχικά θα λειτουργήσει πιλοτικά σε πέντε περιοχές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Πρέβεζας.

Καταιγίδες σάρωναν όλη νύχτα την Ήπειρο!

Δύσκολη λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η χθεσινή νύχτα για την Ήπειρο. Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις. ισχυροί νοτιάδες αλλά και χιόνα σε ορεινές ζώνες σάρωσαν πολλές περιοχές προκαλώντας σημαντικά προβλήματα. Στην περιοχή των Τζουμέρκων έπεσε πυκνό χαλάζι που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 εκατοστά. Χαλάζι έπεσε και στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας παρέμειναν όλη νύχτα σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων με προτεραιότητα στα οδικά δίκτυα.

Γάζωσε χθες βράδυ η... μικρή του τοπικού ΠΑΣΟΚ!

Μίλησε για όλους και για όλα και δε μάσησε τα λόγια της

Μπορεί να είναι μόλις 25 ετών, όμως το μέλος της Γραμματείας Ν.Ο.Ε.Σ. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Αγγελική Αγγέλη, τολμά και βγαίνει με άνεση στο.... γυαλί, καθαρίζοντας μάλιστα στα δύσκολα για το κόμμα της. Δεν μασάει τα λόγια της, ακόμη κι όταν της θέτουν ερωτήματα που καίνε. Χθες βράδυ τα βρήκε σκούρα ο Βλάσης Ντόκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καθώς την πίεζε συνεχώς με απανωτές ερωτήσεις για μηχανισμούς, δηλώσεις και συμπεριφορές άλλων τοπικών στελεχών, όμως αυτή δεν καταλάβαινε τίποτα. Για όλα είχε μια απάντηση, που όχι μόνο δεν έθιγε κανένα σύντροφό της αλλά εμφάνιζε το τοπικό ΠΑΣΟΚ, ως μια... αγαπημένη οικογένεια!!! Μιλάμε για χαρισματικό μπούρου-μπούρου, που κάνει για πλάκα το μαύρο-άσπρο. Μάταια προσπαθούσε ο Βλάσης να την στριμώξει και να βγάλει μια δήλωση-είδηση, αφού η νεαρή δικηγόρος στην κυριολεξία πετούσε. Δικαιωματικά ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου την εμπιστεύεται και την έχει ήδη χρίσει αντιδήμαρχο αλλά και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε. Τόπο στα νιάτα!

Κλειστή η Εγνατία Οδός, από την Κοζάνη έως την Καλαμιά!

Κλειστή παραμένει, από νωρίς το πρωί, λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, η Εγνατία Οδός, από την Κοζάνη έως την Καλαμιά, με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτό το σημείο διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους, ενώ στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη.

Κοπή πίτας εργαζομένων στον Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Δολιανών

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του Τομέα Ε.Κ.Α.Β Δολιανών πραγματοποίησαν εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στα Δολιανά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πατήρ Φίλιππος, το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.ΑΒ. 7ης Περιφέρειας, ο Δολιανίτης Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Σώτος Γιάννης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολιανών κ. Σκόρδος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών κ. Μήλιος Σάκης και κάτοικοι του χωριού.Εκ μέρους των εργαζομένων ο κ. Καραγιώργος Γιάννης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία. Τόνισε επίσης, την προσφορά και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ο Παραμεθόριος Τομέας στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου και Ζαγορίου στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.Τέλος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, την ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, το Δήμο Πωγωνίου και τον ΑΣΜΕΚ Δολιανών, γιατί με την συνδρομή τους έχουν συμβάλει ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος λειτουργίας του Τομέα .

Προχωρά η ίδρυση Αστικής Εταιρείας για την Ενιαία Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή της Ηπείρου

Ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενιαία και αποτελεσματική τουριστική προβολή της Ηπείρου, αποτελεί η σύσταση και λειτουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, την οποία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς του κλάδου.Το σχέδιο του Καταστατικού και τους άξονες λειτουργίας της υπό σύσταση Εταιρείας, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στην Περιφέρεια.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου, στην εισήγησή του, τόνισε πως σκοπός της Εταιρείας είναι η μη κερδοσκοπική δραστηριότητα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την παράλληλη προώθηση των τοπικών προϊόντων. «Οι φορείς του τουρισμού έχουν την αγωνία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν συνέργεια. Ότι, δηλαδή, κάνει ο καθένας κάτι ξεχωριστά, χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι φορείς. Και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε προς όφελος ολόκληρης της Ηπείρου μια προωθητική ενέργεια που κάνει κάποιος φορέας. Εξαιτίας αυτού υπάρχει σύγχυση και στον επισκέπτη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να αναπτυχθεί μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τη συνδρομή και επαγγελματιών του τουρισμού», σημείωσε.Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως η Εταιρεία θα έχει νομική μορφή και επιστημονική κατοχύρωση, που θα επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που θα προκύπτουν, θα αντιμετωπίσει ενιαία και με σχεδιασμό μακράς πνοής την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ηπείρου, που την καθιστούν δημοφιλή προορισμό, και θα αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς αυτό να ακυρώνει τις επιμέρους δράσεις. Θα είναι ουσιαστικά η ομπρέλα που θα συνεργάζεται για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών τουριστικών προγραμμάτων, που προωθούν την Ήπειρο ως προορισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέληξε.Από τους εκπροσώπους των φορέων της Ηπείρου, που συμμετείχαν σε αυτή, εκφράστηκε η ομόθυμη πρόθεση να συνδράμουν στην πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Πρέβεζας, Πάργας, Δωδώνης, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Β. Τζουμέρκων, Κ. Τζουμέρκων, Σουλίου και Ζίτσας, του Ε.Ο.Τ. Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, των Ενώσεων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των φορέων και στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις από Δήμους και φορείς για τη συμμετοχή και την οικονομική συνδρομή στην Εταιρεία.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών για το 1ο Γυμνάσιο

Την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο κεντρικό κτίριο, ειδικά όμως στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων ζητά με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παρασκευή Τσίλη.Στο έγγραφό της η κ. Τσίλη μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Στο Δήμο μας, το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο με ιστορία και διαδρομή στον χρόνο και τον πολιτισμό, στο οποίο φοιτούν 170 μαθητές και το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τόσο στο κεντρικό του κτίριο όσο και στο γυμναστήριο.Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα της στέγης του γυμναστηρίου και η ασφάλεια των μαθητών επέβαλλαν την αναστολή λειτουργίας του τόσο για τους μαθητές όσο και για τους αθλητές που κάνουν χρήση του χώρου.Είναι επιτακτική ανάγκη για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου, προκειμένου άμεσα να αποκατασταθεί η ασφαλής χρήση και λειτουργία του γυμναστηρίου».Στον Υπουργό Εσωτερικών στάλθηκε επίσης η τεχνική έκθεση όπου καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα και η μελέτη που έχει συνταχθεί για την αντιμετώπισή τους.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Συνελήφθη 66χρονος Ιταλός, αναζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 66χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιταλίας, καθότι εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας.


Πανελλήνιους αγώνες Κωπηλασίας προτίθεται να διοργανώσει ο Ν.Ο.Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου

Την πρόθεσή του να διοργανώσει Πανελλήνιους αγώνες Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο επετειακό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας, γνωστοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων προς το Δήμο, ανταποκρινόμενος σε σχετικό έγγραφο – πρόσκληση που ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε απευθύνει πρόσφατα στα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας.Στο έγγραφο που απευθύνει ο Ν.Ο.Ι. προς το Δήμο, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Σωτήρη Στάμο και το Γεν. Γραμματέα κ.Αναστάσιο Σκλιβανίτη, σημειώνεται ότι ο Ναυτικός Όμιλος προτίθεται να διοργανώσει αγώνες Κωπηλασίας με τη συμμετοχή 100 δικών του αθλητών και από 100 έως 300 αθλητών από διάφορα σωματεία της χώρας μας. Μάλιστα, ο Ν.Ο.Ι. προτείνει να αναλάβει ως σωματείο την όλη διοργάνωση, χωρίς να απασχολήσει προσωπικό ή κάποιο μέσο του Δήμου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι αγώνες θα τεθούν υπό την αιγίδα του και ο Δήμος θα φροντίσει για τη διήμερη διαμονή και σίτιση των επισκεπτών αθλητών.Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα διεξαχθούν αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οπότε η παραπάνω διοργάνωση θα είναι η μοναδική του αθλήματος στην πόλη μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Συλλήψεις παρανόμων αλλοδαπών

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας (01) αλλοδαπός, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.Επίσης,συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, τρεις (03) αλλοδαποί, οι οποίοι βρέθηκαν κρυμμένοι εντός του φορτίου επικαθήμενου φορτηγού οχήματος καθ’ υπόδειξη του οδηγού του, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Τέλος,συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 52χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος (με επικαθήμενο), διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε κρυμμένο εντός του φορτίου του επικαθήμενου, έναν (01) αλλοδαπό, στερούμενο ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το όχημα του τρίτου περιστατικού.

Οπαδός του τέως,απαντά σε αναγνώστη

Αγαπητοί διαχειριστές του epirusgate σας στέλνω το ακόλουθο email προς απάντηση του μικρόψυχου και κακοπροαίρετου αναγνώστη που υβρίζει το Δήμαρχο Μετσόβου γιατί είχε το "θράσος" να ξεναγήσει τον τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο και την τέως Βασίλισσα Άννα Μαρία στο Λαογραφικό Μουσείο.Από το ύφος του "κάργα" θηγμένου δημοκράτη-αναγνώστη που αναστατώθηκε από την επίσκεψη των Βασιλέων στο Μέτσοβο και που κατά τη γνώμη του τόσα δεινά προκάλεσαν στον τόπο, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για άνθρωπο με μαρξιστικές παρωπίδες , νοσταλγό των Γκουλάγκ και λάτρη των αιμοσταγών τυράννων Χότζα , Τσαουσέσκου κλπ. Πρέπει να του απαντήσουμε αρχικώς ότι στον πολιτικό διάλογο , προέχει το Ήθος και τα επιχειρήματα για ένα θέμα και όχι οι ύβρεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Προφανώς έφερε στον πολιτικό διάλογο την οικογενειακή του ανατροφή , για την οποία και δεν ευθύνεται...Στο Θέμα τώρα. Ο Κωνσταντίνος ως πρώην Αρχηγός του Κράτους (τέως Βασιλεύς) δικαιούται το σεβασμό και την ίδια αντιμετώπιση , όπως και οι εκάστοτε τέως πρόεδροι της δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ελέω σταλινικής μικροψυχίας που δυστυχώς υπάρχει σε μερικούς .Παράλληλα στην πόλη των Ιωαννίνων ,ο Κωνσταντίνος και η Οικογένειά του , δικαιούται να παρευρίσκονται καθ έτος που εορτάζεται η απελευθέρωση της Πόλης από τους Τούρκους , διότι στους Νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 που διπλασίασαν τα ελληνικά εδάφη , Αρχιστράτηγος ήταν ο παππούς του ,Διάδοχος τότε και μετέπειτα Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α'.Τέλος ας αναλογιστεί ο εν λόγω κύριος πως εδώ και σαράντα(40) χρόνια κυβέρνησαν την πατρίδα μας, όχι " κακοί βασιλιάδες" αλλά καθαρά δημοκρατικά εκλεγμένοι "πατέρες του έθνους" και οι οποίοι μας οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κατάρρευση και εθνική παρακμή.Αυτό ας προβληματίσει όλους μας...

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ένας Σουλιώτης Αναγνώστης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-Οι Ηπειρώτες γιόρτασαν την 100ή επέτειο της ελευθερίας των Ιωαννίνων

Οι Ηπειρώτες της Νέας Υόρκης,γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια την 100ή επέτειο της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια. 

Στον Γενικό Γραμματέα η διοικούσα επιτροπή του τμήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ

Με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα το πρωί της Δευτέρας  αναπτύχθηκαν βασικά θέματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο σε σχέση με τη γενική κατάσταση των δημοσίων έργων και το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσής τους.Ο πρόεδρος Γεώργιος Ντάτσης και τα μέλη της διοικούσας κατήγγειλαν στον Γενικό Γραμματέα το σύστημα των κατατμήσεων των έργων που ακολουθούν πολλοί δήμαρχοι που τους επιτρέπει την απευθείας ανάθεση και ζήτησαν την παρέμβασή του για να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς που ενισχύει τις αδιαφανείς διαδικασίες και την εξυπηρέτηση συμφερόντων.Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να τροποποιηθεί ο ισχύον νόμος που επιτρέπει στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης την κατάτμηση έργων και την απευθείας ανάθεση τους.

Ο Τάσος Παπασταύρος παρουσιάζει το λεύκωμα για τον Αλή Πασά

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο πρώην δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος θα παρουσιάσει το δίτομο λεύκωμα «Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας». Θα προηγηθεί καλωσόρισμα του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και χαιρετισμός από τον ΠεριφερειάρχηΑλέξανδρο Καχριμάνη.

Αποκλεισμένο λόγω κατολισθήσεων χωριό στη Θεσπρωτία

Γεωλογικό φαινόμενο μετακίνησης εδαφών και στο Σκεπαστό Πάργας


Αποκλεισμένο λόγω κατολισθήσεων που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, παραμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες το χωριό Πηγαδούλια Φιλιατών στη Θεσπρωτία.Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιερέας Θεόδωρος Ζώης, κάτοικος του χωριού, οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο που ενώνει το χωριό με τους Φιλιάτες και την Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση του λεωφορείου και του σχολικού αυτοκινήτου στο χωριό. Οι 30 μαθητές, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά με τα πόδια μία απόσταση ενός χιλιομέτρου για να επιβιβαστούν στο σχολικό και να μεταβούν στα σχολεία τους.Οι κάτοικοι όπως λέει ο ιερέας, χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη τα ΙΧ αυτοκίνητα προκειμένου να εφοδιάσουν την οικογένεια με τα αναγκαία τρόφιμα ή έχουν κάποια επείγουσα υπόθεση στους Φιλιάτες ή την Ηγουμενίτσα. Τα Πηγαδούλια απέχουν 20 χιλιόμετρα από τους Φιλιάτες και έχουν 100 μόνιμους κατοίκους.

Προβλήματα και στην Πρέβεβζα
Στο μεταξύ, λόγο για «γεωλογικό φαινόμενο μετακίνησης εδαφών», κάνουν οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ, στην περιοχή του χωριού Σκεπαστό στο Δήμο Πάργας, όπου το τελευταίο διάστημα ένα σπίτι βρέθηκε στο «αέρα», ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις.Ο δήμαρχος Πάργας Αθ. Λιόλιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα είπε: «ζητήσαμε να επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή κλιμάκιο ου ΙΓΜΕ. Οι ειδικοί επιστήμονες έκαναν λόγο για γεωλογικό φαινόμενο μετακίνησης εδαφών, του οποίου η εξέλιξη επιταχύνθηκε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Λιόλιος είπε ότι η οδηγία του κλιμακίου είναι να μην γίνει καμία παρέμβαση έως ότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο.Ωστόσο, στο Δήμο της Πάργας έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδόστρωμα των επαρχιακών δρόμων στην Ανθούσα και την Αγιά, ενώ όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Λιόλιος στην Αγιά, «οι αγροτικοί δρόμοι είναι τσακισμένοι».Σοβαρή καθίζηση έχει υποστεί το οδόστρωμα στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας -Πρέβεζας στην θέση Γέφυρα της Δέσπως, μία περιοχή που πάντα αντιμετώπιζε ανάλογα προβλήματα.

Στη Δικαιοσύνη πάλι τα πλαστά πτυχία από ιδιωτικά ΤΕΕ στην Αρτα

Να επανεξετάσει την υπόθεση του σκανδάλου των πλαστών πτυχίων που εξέδιδαν ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, ζητεί από την Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.Η υπόθεση είχε έρθει στο φως το 2005 ύστερα από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για την έκδοση πλαστών τίτλων σπουδών που εξέδιδαν τα ιδιωτικά ΤΕΕ «Τομή» και «Σχολές Ευρώπη». Οι καταγγελίες έδειχναν ότι 2.000 σπουδαστές που είχαν αποφοιτήσει από δημόσια τεχνικά λύκεια με πολύ χαμηλές βαθμολογίες προχωρούσαν σε εγγραφές-μαϊμού στα ιδιωτικά ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια), από όπου και έπαιρναν ξανά το απολυτήριό τους, με άριστα αυτή τη φορά.Στη «μηχανή» παραγωγής των πλαστών αυτών τίτλων, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, είχαν εμπλακεί τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και υψηλά ιστάμενοι στη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης.Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Κι ενώ η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που ακολούθησε επιβεβαίωσε τις παραπάνω καταγγελίες, το ΠΥΣΔΕ Αρτας ανακάλεσε μόνο 59 από τους 2.000 τίτλους σπουδών, ενώ σε αντίστοιχη περίπτωση πλαστογράφησης τίτλων σπουδών που είχαν εντοπιστεί στη Θεσσαλία είχαν ανακληθεί όλοι.Σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης, η σχετική δικογραφία έφτασε πριν από λίγες μέρες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αρτας, το οποίο αθώωσε με βούλευμα τους κατηγορουμένους λόγω «παραγραφής των πλημμελημάτων», καθώς έκρινε ότι για την πλαστογραφία, την παράβαση καθήκοντος, την ηθική αυτουργία και την ψευδή βεβαίωση έχει παρέλθει πενταετία. Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής που είχε διενεργήσει τις ανακρίσεις είχε απαγγείλει στους εμπλεκομένους κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.Ανάμεσα στους 2.000 πλαστούς τίτλους σπουδών είχαν εντοπιστεί:
* Μαθητές οι οποίοι δεν είχαν φοιτήσει ούτε μία μέρα στα ΤΕΕ.
* Μαθητές που κατείχαν πολλαπλά μαθητικά μητρώα.
* Μαθητές που είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών που ορίζει ο νόμος.
* Μαθητές με παράνομη εγγραφή.
* Μαθητές απόφοιτοι τεχνικών λυκείων που πήραν το πτυχίο τους 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους χωρίς να έχει συσταθεί επιτροπή εξετάσεων.