Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση Δημάρχου με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών

Με τον πρόεδρο Χρυσόστομου Δήμου και τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Νίκο Γκατζογιάννη και Σπύρο Κωσταδήμα, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις δράσεις που αναπτύσσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο όπως και για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται φέτος και στις πέντε ηπείρους για τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στην Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη, τους αμέσως επόμενους μήνες.Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών για την κατάσταση στην περιοχή και επεσήμανε ότι ο ρόλος τους μπορεί να είναι καταλυτικός στην προσέλκυση επενδύσεων.«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η Ήπειρος έχει ανάγκη από συστράτευση όλων των δυνάμεών της. Και ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων αυτών βρίσκεται σε ολόκληρη την υφήλιο. Η κρίση που περνάει η χώρα μας και η περιοχή μας, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε να συνενώσουμε τις δυνάμεις αυτές σε ένα κοινό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάπτυξη της Ηπείρου», σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.Ο κ. Δήμου ενημέρωσε ακόμη τον δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών οι οποίες έχουν ως πρώτο στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας νέων επιχειρηματιών από την Ήπειρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Νέα απάντηση της ΝΟΔΕ στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας σχετικά με την επίσκεψη Δένδια στην Ηγουμενίτσα!

Ο Σύριζα συνεχίζει να επιτίθεται στην ΝΟ.Δ.Ε Θεσπρωτίας με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στις 12:00π.μ στο «ANGELIKA PALLAS» με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό κ. Νίκο Δένδια και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνει τις γνωστές αντικυβερνητικές του κορώνες.Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο. Απλώς επισημαίνουμε δυο στοιχεία που γνωρίζουν όλοι.Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση είναι αυτή που κρατήσανε τη Χώρα στο ευρώ και οδηγούν την Ελλάδα σε μια σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση η οποία θα φέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.Όσο για την δημοκρατία, δεν κινδυνεύει από την εφαρμογή των Νόμων, ίσα ίσα ενδυναμώνεται.

ΝΟΔΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΡΤΑ: Εγκαίνια και κοπή πίτας στο Παράρτημα Ανέζας του ΚΑΠΗ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και η κοπή πίτας του Παραρτήματος του ΚΑΠΗ στην Ανέζα, που στεγάζεται στο πρώην δημαρχείο. Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε κατάλληλα μετά τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις με σκοπό να φιλοξενεί δραστηριότητες του ΚΑΠΗ αλλά και άλλες εκδηλώσεις που έχει ανάγκη η περιοχή. Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, οι Αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Τσαμπάς και Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Γιώργος Γκόκας, ο δημ. Σύμβουλος Φίλιππος Παππάς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ανέζας Χρήστος Νικολάου, ο διοικητής του Γ.Ν. Άρτας Γιώργος Λάμπρος, η κοινωνική λειτουργός του ΚΑΠΗ Άρτας Σταυρούλα Τράμπα και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος. Ο κ. Παπαλέξης ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τονίζοντας ότι παρά τις δύσκολες εποχές, υπάρχει πάντα χώρος για δημιουργικές ασχολίες ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν να γίνει αυτός ο όμορφος χώρος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ανέδειξε αναδόχους και ενέκρινε δημοπρατήσεις έργων στις Περιφερειακές Ενότητες . Συγκεκριμένα:

Στην Π. Ε. Ιωαννίνων
Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:
«Αποκατάσταση βατότητας οδών Μπάρος – Ματσούκι, Ανήλιο – Χαλίκι», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, όπου αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «Γεώργιος Βασ. Τάσης»
«Αποκατάσταση οδού προς Σταυράκι – Κατασκευή πλακοσκεπούς», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, όπου αναδείχθηκε η επιχείρηση «Κωνσταντίνος Τσουμάνης ΕΔΕ».
Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για την ανοιχτή δημοπρασία του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Καβαλλαρίου», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.

Στην Π.Ε. Άρτας
Εγκρίθηκαν τα πρακτικά για τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής για το διαγωνισμό της Π.Ε. Άρτας «Δράσεις προβολής των αρχαιολογικών, ιστορικών και βυζαντινών μνημείων της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα:
«Προστατευτικά στηθαία – Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 220.000 ευρώ. (Ανάδοχος Κωνσταντίνος Μπογιατζόγλου).
«Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στο Τ.Δ. Πλαισίου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. (Ανάδοχος η εργοληπτική επιχείρηση «Β. Αηδώνης & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Στην Π.Ε. Πρέβεζας
Αναδείχτηκε ο ανάδοχος για το έργο:Αποκατάσταση ζημιάς τεχνικού της οδού Παπαδάτες- Μελιανά, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. (Ανάδοχος Μ. Λαμπρούση).Επίσης, η Ο.Ε. ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού (προϋπολογισμού 60.000 ευρώ) για την προμήθεια λευκού και κίτρινου αλκυδικού χρώματος και υαλοσφαιριδίων (σφαιριδίων αντανάκλασης) για τη διαγράμμιση του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων στη Μανωλιάσσα

Ένας βράχος που μεταφέρθηκε από τον Ταΰγετο, ένας πύργος που δημιουργήθηκε με τα υλικά της Μάνης και μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται τα ονόματα 260 πεσόντων στους λόφους της Μανωλιάσσας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της σύγχρονης Ελλάδας σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.Στα ίδια υψώματα όπου πολέμησαν πέρα από τον τακτικό στρατό ένα πλήθος εθελοντών σήμερα έσμιξαν οι ήχοι της Ηπείρου, με εκείνους της Κύπρου, με τα ριζίτικα της Κρήτης και τα μοιρολόγια της Μάνης.Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, το οποίο αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Μαυροειδόγγονα.Συγκινητική ήταν η παρουσία συλλόγων από τη Μάνη οι οποίοι φέτος δίνουν δυναμικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Συγκινητική επίσης η παρουσία Κρητών και Κυπρίων, τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος για την παρουσία και την προσφορά τους.Στο ίδιο μνημείο κατατέθηκαν και λίγα λουλούδια από την Ίο, από τον δισέγγονο ενός εκ των πεσόντων.Είναι από τις στιγμές όπου η θυσία ζωντανεύει και πέραν όλων των άλλων αναδεικνύει τη δύναμη του εθελοντισμού. Όλων εκείνων που από κάθε γωνιά του κόσμου ήρθαν και πολέμησαν στο Μπιζάνι για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών για το 1ο Γυμνάσιο

Την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο κεντρικό κτίριο, ειδικά όμως στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων ζητά με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παρασκευή Τσίλη.Στο έγγραφό της η κ. Τσίλη μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Στο Δήμο μας, το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο με ιστορία και διαδρομή στον χρόνο και τον πολιτισμό, στο οποίο φοιτούν 170 μαθητές και το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τόσο στο κεντρικό του κτίριο όσο και στο γυμναστήριο.Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα της στέγης του γυμναστηρίου και η ασφάλεια των μαθητών επέβαλλαν την αναστολή λειτουργίας του τόσο για τους μαθητές όσο και για τους αθλητές που κάνουν χρήση του χώρου.Είναι επιτακτική ανάγκη για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου, προκειμένου άμεσα να αποκατασταθεί η ασφαλής χρήση και λειτουργία του γυμναστηρίου».Στον Υπουργό Εσωτερικών στάλθηκε επίσης η τεχνική έκθεση όπου καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα και η μελέτη που έχει συνταχθεί για την αντιμετώπισή τους.

Προχωρά η ίδρυση Αστικής Εταιρείας για την Ενιαία Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή της Ηπείρου

Ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενιαία και αποτελεσματική τουριστική προβολή της Ηπείρου, αποτελεί η σύσταση και λειτουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, την οποία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς του κλάδου.Το σχέδιο του Καταστατικού και τους άξονες λειτουργίας της υπό σύσταση Εταιρείας, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στην Περιφέρεια.Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου, στην εισήγησή του, τόνισε πως σκοπός της Εταιρείας είναι η μη κερδοσκοπική δραστηριότητα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την παράλληλη προώθηση των τοπικών προϊόντων. «Οι φορείς του τουρισμού έχουν την αγωνία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν συνέργεια. Ότι, δηλαδή, κάνει ο καθένας κάτι ξεχωριστά, χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι φορείς. Και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε προς όφελος ολόκληρης της Ηπείρου μια προωθητική ενέργεια που κάνει κάποιος φορέας. Εξαιτίας αυτού υπάρχει σύγχυση και στον επισκέπτη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να αναπτυχθεί μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τη συνδρομή και επαγγελματιών του τουρισμού», σημείωσε.Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως η Εταιρεία θα έχει νομική μορφή και επιστημονική κατοχύρωση, που θα επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που θα προκύπτουν, θα αντιμετωπίσει ενιαία και με σχεδιασμό μακράς πνοής την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ηπείρου, που την καθιστούν δημοφιλή προορισμό, και θα αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς αυτό να ακυρώνει τις επιμέρους δράσεις. Θα είναι ουσιαστικά η ομπρέλα που θα συνεργάζεται για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών τουριστικών προγραμμάτων, που προωθούν την Ήπειρο ως προορισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέληξε.Από τους εκπροσώπους των φορέων της Ηπείρου, που συμμετείχαν σε αυτή, εκφράστηκε η ομόθυμη πρόθεση να συνδράμουν στην πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Πρέβεζας, Πάργας, Δωδώνης, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Β. Τζουμέρκων, Κ. Τζουμέρκων, Σουλίου και Ζίτσας, του Ε.Ο.Τ. Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, των Ενώσεων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των φορέων και στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις από Δήμους και φορείς για τη συμμετοχή και την οικονομική συνδρομή στην Εταιρεία.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο του κ. Χρυσόστομο Δήμου, τον επίτιμο Πρόεδρο (και πρώην Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής) κ. Ν. Γκατζογιάννη και τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρο Κωσταδήμα.Στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας των Απόδημων Ηπειρωτών με την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου που ήδη έχει παραχωρηθεί στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα κορυφαία στελέχη της Αποδημίας, για αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο και ζήτησε τη συνδρομή τους, ώστε να ενθαρρυνθούν επενδύσεις αποδήμων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τη συνεργασία του Π.Σ.Η. με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» για τη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων επιχειρηματιών.Ο Περιφερειάρχης εξήρε το συνεχές ενδιαφέρον που δείχνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών για την ενίσχυση των δεσμών των Αποδήμων και ιδιαίτερα των νέων με την Ήπειρο και προσωπικά τα στελέχη του Δ.Σ. , που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων

Τελικά τα Γιάννενα αποδείχτηκαν «ανοχύρωτη πόλη» απέναντι στη ναζιστική συμμορία, που κυοφορεί το σύστημα στην εποχή της κρίσης.Καταγγέλλουμε την περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη, που, οχυρωμένη πίσω από το πρωτόκολλο και χωρίς να δεχτεί ούτε καν να συζητήσει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπως ζητήθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στον εορτασμό της πόλης για τα 100 χρόνια ελευθερίας «άνοιξε τις θύρες» της πόλης στη «Χρυσή Αυγή».Αποτελεί προσβολή προς τους δημοκρατικούς πολίτες η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης πόλης μας και προκαλεί θλίψη η άδεια από Γιαννιώτες κεντρική πλατεία της, για την «προστασία» των επισήμων, μεταξύ των οποίων δέσποζε στην επίσημη εξέδρα και ο εκπρόσωπος της Χ. Αυγής.Είναι η ώρα της κοινωνίας να αποκρούσει την επικίνδυνη κοινωνική οπισθοδρόμηση και να υπερασπιστεί τις αναπαλλοτρίωτες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Συνελήφθη 23χρονος στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Aναζητούμενος με δύο εντάλματα σύλληψης για ληστεία και επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα από το μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.Από τον έλεγχο των στοιχείων του συλληφθέντα προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν από τον Ιούλιο του 2012, δύο εντάλματα σύλληψης του Στ’ Τμήματος Πλημμελειοδικών Πειραιά, για ληστεία και επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Οι Γιαννιώτες γιόρτασαν τα 100 χρόνια ελευθερίας

Φωτό Πάρης Κολιγιώτης
Με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 και ύστερα από σκληρές μάχες και πολύμηνη πολιορκία ο ελληνικός στρατός εισήλθε νικητής στην πόλη ενσωματώνοντας τα Γιάννενα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου στον εθνικό κορμό.Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και παρουσία πλήθους κόσμου που αψήφησαν τη βροχή και το κρύο κορυφώθηκαν σήμερα στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις για τα 100α Ελευθέρια, εκδηλώσεις που τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.Την εντυπωσιακή παρέλαση στην οποία συμμετείχαν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Προεδρική φρουρά, επίλεκτες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, Έφιπποι Μανιάτες, Κρήτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων παρακολούθησε- παρά ρις αντίξοες καιρικές συνθήκες- πλήθος κόσμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, ενώ παρέστη και ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης.Ο κ. Παπούλιας στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης, στάθηκε στην οικονομική κρίση και τις θυσίες του Ελληνικού μιλώντας για την ιστορική αντιστοιχία της περιόδου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων με το σήμερα και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι οι Έλληνες θα κερδίσουν και αυτή τη μάχη.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: « η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που μερικοί νόμιζαν ακατόρθωτο».Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και το θρίαμβο στους βαλκανικούς πολέμους που οδήγησαν σε ανάταση τον Ελληνικό λαό, εκπέμπονται τα ίδια μηνύματα αποφασιστικότητας από τους Έλληνες.Ακολούθως, σε εκδήλωση που έγινε στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Αλέκος προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή για την Ήπειρο, τη σύμπτωση της ιστορικής επετείου των 100 χρόνων με τη θητεία του κ. Παπούλια στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΕΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, μετά τις συνεχείς αρνήσεις της διοίκησης του λιμανιού, να συνδράμει οικονομικά, στις δραστηριότητες του τόπου και ιδιαίτερα στις κοινωνικές και εκείνες των υποδομών ανάπτυξης.Μόνιμο επιχείρημά της είναι η μη πρόβλεψη τέτοιων δαπανών από νόμους ή εγκυκλίους του αρμοδίου Υπουργείου.Διάτρητο επιχείρημα, γιατί γενικός κανόνας όλων των Οργανισμών Λιμένων, είναι η συμμετοχή τους – κυρίως οικονομικά – σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με τις δραστηριότητες του λιμανιού.Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, που δεν είναι λίγες, που, η διοίκηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, υπακούοντας στις κομματικές γραμμές, «εύλογα», αφού ο διορισμός των μελών της γίνεται πάντα με κομματικά κριτήρια, σκορπάει χρήμα σε συλλόγους, σωματεία, ΜΜΕ κ.α., ιδιαίτερα δε σε προεκλογικές περιόδους, δεν επιδεικνύει την «ευγλωττία» η οποία την διακρίνει.Αυτό όμως είναι θέμα ενασχόλησης της ίδιας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, πράγμα που γίνεται αυτές τις ημέρες.Ας δούμε όμως κάποια θέματα που έχουν απασχολήσει τον τόπο, με αυτές τις αγκυλώσεις της διοίκησης του λιμανιού.
• Πάγιο χρέος του λιμανιού, με όποια μορφή λειτουργεί και διοικείται, είναι αυτό της «ανταπόδοσης» στις ΔΩΡΕΑΝ εκτάσεις πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που παραχωρήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Άρα, η απαίτηση της Κοινωνίας, όπως εκφράζεται και από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναλάβει, επιτέλους, ο ΟΛΗΓ τη δαπάνη της μελέτης και γιατί όχι και της κατασκευής – του Περιφερειακού δρόμου της πόλης που συνδέεται με το λιμάνι και δικαιολογημένη είναι και μέσα στα πλαίσια του παραπάνω γενικού κανόνα.
- Το ίδιο ισχύει τόσο για το Εμπορευματικό Κέντρο, όσο και για τις Μαρίνες, που σχετίζονται άμεσα με το λιμάνι και θα εξυπηρετούν αποκλειστικά αυτό.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η διοίκηση του λιμανιού, δεν κάνει καν τον κόπο, να ενημερωθεί γι’ αυτό, από τον σχετικό φάκελο, που βρίσκεται στα συρτάρια της.
Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσπρωτική Κοινωνία, που Φορείς της, θα μετέχουν στο ιδιοκτησιακό και λειτουργικό καθεστώς τους, αφού όλες οι απαιτούμενες εκτάσεις για τις υποδομές αυτές θα παραχωρηθούν ΔΩΡΕΑΝ, σε αντάλλαγμα μετοχών.
- Η συντήρηση των δρόμων πέριξ του λιμανιού (λακκούβες, πεζοδρόμια, ασφαλτοτάπητες) που φθείρονται από την κίνηση οχημάτων που κατευθύνονται από και προς το λιμάνι, δεν είναι υποχρέωση της διοίκησής του;
Με ποια λογική, λοιπόν, η διοίκηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της;
- Η Πατρίδα μας περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της.
Κρίση που έχει χτυπήσει και τη μικρή μας Κοινωνία. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, η διοίκηση του λιμανιού να κλείνει τα μάτια και τα αφτιά στην τραγική κατάσταση που ζουν οι κάτοικοί της, οι συμπολίτες της που τυχαίνουν να είναι και συμπατριώτες της;Ξεχνάει πως το μεγάλο χρέος του λιμανιού, όπως αναλύεται παραπάνω, θα μπορούσε να «μειωθεί» με τη διάθεση κάποιων χρημάτων, από τον πακτωλό των εκατομμυρίων που διαθέτει, για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων, που χτυπήθηκαν από την κρίση;
- Η Δημοτική Αρχή ζήτησε επανειλημμένα από τη διοίκηση του λιμανιού να αναλάβει μέρος του κόστους λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών των Δ.Κ. Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου, όταν μάλιστα ο κίνδυνος να μη λειτουργήσουν, επειδή η Πολιτεία αδυνατούσε να διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις, ήταν ορατός.
Δυστυχώς πάντα εισέπραττε την άρνηση. Εύλογα, δε, η Κοινωνία αναρωτιόταν, θυμωμένη, αν τα μέλη της διοίκησης του λιμανιού, έχουν στις οικογένειές τους μικρά παιδιά, εγγόνια ή ανίψια!
- Την ίδια άρνηση εισέπραξε η Δημοτική Αρχή, όταν ζήτησε από τη διοίκηση του λιμανιού να συμβάλει στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Σύντομα το λιμάνι, θα υπαχθεί, προκειμένου να πουληθεί, σ ‘ εκείνο της Πάτρας.
Γεγονός που σημαίνει ότι τα εκατομμύρια του αποθεματικού (από 13 έως 15!!!) του δικού μας λιμανιού θα κάνουν φτερά.Άραγε θα αναλογιστούν, γι’ αυτό, την ευθύνη τους;Τον τόπο του, κανείς, τον βλάπτει και τον ζημιώνει είτε με πράξεις, είτε και με παραλείψεις.Άρα, είναι υπόλογος και γι’ αυτό θα πρέπει και να τιμωρηθεί και να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε.Είναι ορθή, λοιπόν, η απόφαση της ομάδας πρωτοβουλίας που, τελευταία έχει συσταθεί, να αναλάβει πρωτοβουλία συγκέντρωσης χιλιάδων υπογραφών, πολιτών της Θεσπρωτίας, που θα προσφύγουν στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια, εναντίον της διοίκησης του λιμανιού, για όλα τα παραπάνω.Επιτέλους, κάποτε, σε τούτον τον τόπο, θα πρέπει όλες οι παραβάσεις να τιμωρούνται.
- Άφησα τελευταία την υπόθεση διακοπής της σίτισης των ανηλίκων κρατουμένων στο λιμάνι, τέκνων λαθρομεταναστών, με δαπάνες του ΟΛΗΓ.
Ρωτώ τη διοίκηση του λιμανιού: Αν δεν ήταν αυτό που είναι το λιμάνι Ηγουμενίτσας, θα βρίσκονταν αυτά τα ανήλικα παιδιά, στα κρατητήρια του λιμανιού; Ασφαλώς όχι.Ε, λοιπόν, η διακοπή της σίτισής τους, είναι στυγερό έγκλημα κατά της υγείας τους ή ακόμη και κατά της ζωής τους, το οποίο τόσο ψυχρά εκτελεί η διοίκηση του λιμανιού και μέχρι τώρα μένει ατιμώρητη.Έλεος πια! Ένα σάντουιτς αξίας μισού ΕΥΡΩ ήταν. Δεν το δικαιούταν οι ψυχούλες αυτές; Μεγαλύτερη αξία έχουν οι κομματικές προεκλογικές οικονομικές ενισχύσεις Σωματείων, Συλλόγων και ΜΜΕ;

Σύσκεψη για τα προβλήματα στους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Ελληνικού

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία των ΧΥΤΑ στην Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα επεσήμανε προς τους εμπλεκόμενους φορείς ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος στα Ιωάννινα. Ο κ.Θεοδωρίδης επεσήμανε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει να υπερχειλίσει γεγονός που τόνισε και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάργας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 2ης διαχειριστικής ενότητας, Αθανάσιος Λιόλιος αφού περιέγραψε την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ, τόνισε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα με βυτία που μεταφέρουν τα λύματα σε βιολογικούς Στην συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ότι τα δρομολόγια των βυτιοφόρων θα συνεχιστούν, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μεριμνήσουν για την κατάθεση των απαιτούμενων μελετών για οριστική λύση στο πρόβλημα. Eν τω μεταξύ ουσιαστική είναι η συνδρομή του Δήμου Πρέβεζας στην απομάκρυνση των λυμάτων, διαθέτοντας μηχανήματα στον Φορέα, ενώ όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ευάγγελος Ροπόκης η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο, λόγω των πρωτοφανών βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή.

Που θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ,στο Νομό Ιωαννίνων

Η Γραμματεία της ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι οι χώροι διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις εκλογές των συνέδρων για το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι οι παρακάτω:
Δήμος Β. Τζουμέρκων- Παλιό Δημαρχείο Καλεντζίου
Δήμος Δωδώνης-Πνευματικό Κέντρο Κρυφοβού
Δήμος Ζαγορίου-Δημαρχείο Ασπραγγέλων
Δήμος Ζίτσας- Παλιό Δημαρχείο Ελεούσας
Δήμος Ιωαννιτών-Λιθαρίτσια
Δήμος Κόνιτσας-Δημαρχείο Κόνιτσας
Δήμος Μετσόβου- Καφενείο Παύλου Νίκου στο Μικρό Περιστέρι
Δήμος Πωγωνίου- Δημαρχείο Καλπακίου
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 24/02/2013 από τις 08.00 έως τις 19.00.

Πανελλήνιους αγώνες Κωπηλασίας προτίθεται να διοργανώσει ο Ν.Ο.Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου

Την πρόθεσή του να διοργανώσει Πανελλήνιους αγώνες Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο επετειακό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας, γνωστοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων προς το Δήμο, ανταποκρινόμενος σε σχετικό έγγραφο – πρόσκληση που ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε απευθύνει πρόσφατα στα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας.Στο έγγραφο που απευθύνει ο Ν.Ο.Ι. προς το Δήμο, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Σωτήρη Στάμο και το Γεν. Γραμματέα κ. Αναστάσιο Σκλιβανίτη, σημειώνεται ότι ο Ναυτικός Όμιλος προτίθεται να διοργανώσει αγώνες Κωπηλασίας με τη συμμετοχή 100 δικών του αθλητών και από 100 έως 300 αθλητών από διάφορα σωματεία της χώρας μας. Μάλιστα, ο Ν.Ο.Ι. προτείνει να αναλάβει ως σωματείο την όλη διοργάνωση, χωρίς να απασχολήσει προσωπικό ή κάποιο μέσο του Δήμου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι αγώνες θα τεθούν υπό την αιγίδα του και ο Δήμος θα φροντίσει για τη διήμερη διαμονή και σίτιση των επισκεπτών αθλητών.Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα διεξαχθούν αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οπότε η παραπάνω διοργάνωση θα είναι η μοναδική του αθλήματος στην πόλη μας.

Ξεπουλάει σε χρόνο dt και την Εγνατία ο Στ. Καλογιάννης!!!

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάνε οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Μαστίγιο και καρότο από τον Γιαννιώτη Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης &Υποδομών κ. Σταύρο Καλογιάννη, αφού βάσει όσων ο ίδιος δήλωσε, από τη μία άμεσα αποκρατικοποιείται ο εθνικός οδικός άξονας της Εγνατίας Οδού και από την άλλη χαιδεύοντάς μας τα αυτιά, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων στις υφιστάμενες τιμές των διοδίων. Όπως ο όδιος ανέφερε: "Ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία ιδιωτικοποίησης από την Εγνατία Οδό και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις". Και εις ανώτερα κ. Καλογιάννη! Ξεπουλήστε τα όλα. Μήπως φτιάξατε και τίποτα για να γνωρίζετε την αξία τους και να τα... "πονάτε"!!!

Οι κακοτεχνίες αλλοιώνουν τα καλντερίμια στο Ζαγόρι!

Με προχειρότητα η ανακατασκευή και συντήρησή τους
Η έλλειψη ικανών μαστόρων, η στενότητα πόρων και κυρίως η ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών είναι οι τρεις παράγοντες που ευθύνονται για την αλλοίωση της εικόνας και της απαράμιλλης τέχνης των καλντεριμιών στο Ζαγόρι!Την επισήμανση κάνει με επιστολή του προς την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας, με αφορμή εργασίες που έγιναν στις παρυφές της Βίτσας, από όπου και οι δύο –συγκριτικές- φωτογραφίες.Ο κ. Χρηστογούλας, τονίζει ότι η αποκατάσταση ζημιών και η συντήρηση που γίνεται σε καλντερίμια που έχουν υποστεί φθορές δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα παλαιά καλντερίμια, καθώς τα «νέα» είναι κακοφτιαγμένα και ακαλαίσθητα. Υπογραμμίζει μάλιστα τις ευθύνες της Εφορείας Μνημείων, η οποία θα έπρεπε να υποχρεώνει τους αναδόχους τέτοιων έργων να αντιγράφουν τα παλαιά καλντερίμια και βάσει αυτών να προχωρούν μετά στις εργασίες.Οι αναφορές του κ. Στ. Χρηστογούλα, οφείλουν να προβληματίσουν τους αρμόδιους και ιδίως τους φορείς του Ζαγορίου, που πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την πολιτιστική τους κληρονομιά, σημαντικό μέρος της οποίας καταλαμβάνουν τα καλντερίμια και τα γεφύρια, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου.Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:«Αντιγραφή &επικόλληση
Το πασίγνωστο δίδυμο λέξεων που την σήμερον εποχή γνωρίζουν άπαντες όχι μόνο όσοι ασχολούνται με υπολογιστές αλλά και απλοί πολίτες. Το λένε από μόνες τους οι λέξεις. Βλέπω κάτι, το αντιγράφω και δημιουργώ ακριβώς το ίδιο δίπλα του ή κάπου αλλού.Ισχύει βέβαια για όλα τα άλλα εκτός από την συντήρηση και κατασκευή καλντεριμιών. Δηλαδή όταν εγκρίνονται κονδύλια χιλιάδων ευρώ για συντήρηση ενός (π.χ) καλντεριμιού στο Ζαγόρι, πρέπει ο ανάδοχος να επισκευάσει και να συντηρήσει το καλντερίμι στην πραγματική του μορφή και όχι να το αλλοιώσει εντελώς.Για παράδειγμα τολμώ να αναφερθώ στην πολύ καλή κίνηση της τότε δημοτικής αρχής του Κεντρικού Ζαγοριού να κατασκευάσει, να επισκευάσει εν μέρει και τελικά να συνδέσει με το καλντερίμι τα δυο χωριά Κουκούλι και Βίτσα.Από την εκκλησία του Αη Ταξιάρχη, στις παρυφές του χωριού της Βίτσας, υπάρχει καλντερίμι σύγχρονης κατασκευής που σε κάποιο σημείο συναντά το απαράμιλλης τέχνης παλαιότερο καλντερίμι που έχει κατασκευαστεί πριν από αιώνες (φωτογραφία [παλιό]).Και όσο πλησιάζουμε για να περπατήσουμε την Σκάλα της Βίτσας, τόσο πιο εντυπωσιακό γίνεται το καλντερίμι. Σε κάθε βήμα βλέπεις και καταλαβαίνεις την μαστοριά των τότε μαστόρων.Μα ο χρόνος είναι αμείλικτος και σε κάποια σημεία το παραδοσιακό καλντερίμι έχει αποσαρθρωθεί, έχει υποστεί ζημιές και καλούνται οι σημερινοί μαστόροι (ο Θεός να βάλει το χέρι του αν αυτοί είναι μαστόροι) υπό τον όρο της πληρωμής τους, πρέπει να αντικαταστήσουν εκ νέου και να αντιγράψουν το υπάρχον καλντερίμι ώστε αρμονικά να μην βλέπει ο κάθε πεζοπόρος την ΜΕΓΑΛΗ διαφορά της τεχνικής.
Αλλά χάριν συντομίας (δηλαδή λιγότερα μεροκάματα άρα περισσότερο κέρδος) το νέο καλντερίμι είναι τελείως διαφορετικό, είναι κακοφτιαγμένο και σε οπτική εικόνα καταλαβαίνεις την ακαλαισθησία των νέων κατασκευαστών (φωτογραφία [καλντερίμι]).Εδώ πάει γάντι και η παροιμία «όπως βρήκες νύφη…όχι όπως ήξερες» αλλά κανείς δεν τόλμησε να την προφέρει σε αυτούς που ενέκριναν το έργο, να το προσβάλλει και να διορθωθεί κάποια στιγμή (όπως τουλάχιστον έγινε στο Καπέσοβο με το καλντερίμι προς την Σκάλα του Βραδέτου) βλέποντας να αλλοιώνεται παντελώς η τεχνοτροπία του παλαιού καλντεριμιού.Και θέλω να ξέρω , όλοι όσοι υπέγραψαν για το κονδύλι της ανάπλασης, πήγαν να δουν αν η δουλειά έγινε καλή;; Αμφιβάλλω.Ένα απλό copy & paste (αντιγραφή & επικόλληση) χρειαζόταν για αυτά τα λίγα μέτρα καλντεριμιού, αλλά τίποτε. Και η Εφορία Μνημείων που «φωνάζει» για τις παρεμβάσεις στα γεφύρια, εδώ …δεν έχω ακούσει να κάνει κάποια μνεία.Δεν αρκεί μια μικρή επιγραφή στα θεμέλια ενός γεφυριού από την Εφορία των όποιων Μνημείων για να καταλάβουμε την σπουδαιότητά των. Άλλωστε τα καλντερίμια στο Ζαγόρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα γεφύρια, που χτίζονταν στα σημεία που τα ρέοντα ύδατα δεν επέτρεπαν ασφαλή διέλευση πεζών και ζώων.
Χρηστογούλας Στέφανος
Βραδέτο Ζαγορίου»

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ξεκινά την λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο από την Ιερά Μητρόπολη

Με τον καθιερωμένο αγιασμό θα ξεκινήσει την λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Ο αγιασμός θα γίνει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης και θα τον τελέσει ο Σεβασμιότατος κ.Χρυσόστομος στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη προσπάθεια , ενώ έχουν κληθεί μαθητές, γονείς αλλά και εθελοντές. Οι περισσότερες λεπτομέρειες για το κοινωνικό φροντιστήριο της Μητρόπολης έχουν ήδη λυθεί, ωστόσο υπάρχει ακόμη έλλειψη σε καθηγητές φυσικής και μαθηματικών και όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με την Μητρόπολη. Τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, ενώ οι μαθητές που φοιτούν στο Λύκειο θα μπορέσουν να απορροφηθούν στα φροντιστήρια της πόλης τα οποία ούτως ή άλλως σε συνεργασία με το Δήμο έχουν ήδη δεχθεί δωρεάν έναν σημαντικό αριθμό μαθητών με χαμηλό εισόδημα. Ο Σεβασμιότατος κ.Χρυσόστομος επισημαίνει ότι βασικό χρέος της εκκλησίας είναι να σταθεί δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κάτι που η Μητρόπολη της Πρέβεζας προσπαθεί με διαφόρους τρόπους να κάνει πράξη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ολοκληρώνεται σήμερα ο προσυνεδριακός διάλογος του ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Πρέβεζα ο προσυνεδριακός διάλογος του ΠΑΣΟΚ με ομιλήτρια την εκπρόσωπο τύπου κ. Φώφη Γεννηματά για να ακολουθήσει αμέσως μετά και συγκεκριμένα την Κυριακή η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων οι οποίοι και θα παραβρεθούν στο Συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Θεοφανείου και προσδοκούν σε μεγάλη μαζικότητα. Όσον αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων αυτή θα γίνει την Κυριακή και οι κάλπες που θα «στηθούν» στην έδρα κάθε Καλλικρατικού Δήμου θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Συγκεκριμένα στον Δήμο Πρέβεζας οι εκλογές θα γίνουν στο Επιμελητήριο, στο Δήμο Πάργας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στον Δήμο Ζηρού στο Πνευματικό Κέντρο της Φιλιππιάδας. Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν εκείνη την στιγμή, παρουσιάζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο ως απόδειξη της ταυτοπροσωπίας τους. Τέλος κάθε μέλος για να συμμετέχει στην ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 2 ευρώ το οποίο και θα αναγράφεται στην στήλη της κατάστασης ψηφισάντων.

Πώς τα Γιάννινα απέκτησαν το σημερινό τους Δημαρχείο

Το ιστορικό παραχώρησης του Μεγάρου στο Δήμο από την Εθν. Τράπεζα
Διεσπαρμένες σε πολλά μισθωμένα κτίρια είναι οι διάφορες υπηρεσιακές λειτουργίες του Δήμου Ιωαννιτών. Σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ετήσια μισθώματα!..Όταν προ εξηκονταετίας – το 1953 – το Μέγαρο της Πλατείας Ανδρέα Παπανδρέου παραχωρήθηκε (υπό τον όρο το ισόγειο να στεγάζει τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη) από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Αθηνών στο Δήμο Ιωαννιτών, οι στεγαστικές ανάγκες του καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους. Ύστερα από 28 χρόνια – το 1981 – εγκρίθηκε από την Τράπεζα η χρησιμοποίηση από τον Δήμο και του ισογείου του Μεγάρου, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι στεγαστικές του ανάγκες. Όμως, από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια. Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε και ήλθε ο «Καποδίστριας» και στη συνέχεια ο «Καλλικράτης», με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Οι υπάρχοντες χώροι είναι πλέον ανεπαρκείς...Αλήθεια, πότε θα γίνει το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο;

Η πρόταση προς την Εθν. Τράπεζα
Με την ευκαιρία, ας δούμε το ιστορικό της παραχώρησης του Μεγάρου. Πολλές «μάχες» δόθηκαν την εποχή εκείνη από τη Δημοτική Αρχή, τους διάφορους φορείς και από τον τοπικό Τύπο, για να παραχωρηθεί το Μέγαρο, το «στολίδι» αυτό της πόλης. Τελικά, όμως, η αποφασιστική παρέμβαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Ας δούμε, όμως, με τη σειρά πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα:Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 5 Νοεμβρίου 1953, αποφάσισε να αποσταλεί στη Διοίκηση της ιδιοκτήτριας Τράπεζας, τηλεγράφημα, με την πρόταση να αγοράσει ο Δήμος το κτίριο. Ο κ. Ηλιάσκος, Πρόεδρος – Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και Αθηνών, στην απάντησή του προς τον Δήμο (6 Νοεμβρίου 1953), αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «...Λυπούμεθα μη δυνάμενοι, επί του παρόντος, να διαθέσωμεν το αυτόθι κτίριον του τέως Καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης διά τας ανάγκας του Δήμου σας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών μας πωλήσεως του άνω κτιρίου ομού μετ’ άλλων ομοίων κτιρίων επαρχιακών καταστημάτων μας εις το Ελληνικόν Δημόσιον, ίνα χρησιμοποιηθώσι υπ’ αυτού διά την ευπρόσωπον εγκατάστασιν οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου...».Εν τω μεταξύ, στις 7 Νοεμβρίου 1953 έφθασαν στα Γιάννινα εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και μηχανικοί της Τράπεζας, οι οποίοι καταμέτρησαν το οικόπεδο και τον κυβισμό του κτιρίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία του.Στην απάντηση της Διοίκησης της Τράπεζας, αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κων. Γκωλέτσης, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι «το κτίριο πρέπει να θεωρηθεί ως ανήκον δικαιωματικώς εις τον Δήμον Ιωαννιτών» και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή «να αναπετάση την σημαίαν του αγώνος, ότις και θα επιτύχη τελικώς δοθέντος του μεγάλου ηθικού περιεχομένου του αιτήματος».Στη σχετική του επιστολή (7.11.1953), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «...Θέμα εκχωρήσεως του Μεγάρου της τέως Εθνικής Τραπέζης προς το Δημόσιον δεν υπάρχει ούτε δύναται να νοηθή ποτέ. Ούτε, περαιτέρω, γεννάται ζήτημα πωλήσεως προς τον Δήμον, ως κακώς εζήτησε προχθές το Δημοτικόν Συμβούλιον εξαποστείλαν, ερήμην ημών ριζικώς διαφωνησάντων, ένα ξηρόν και τυπικόν τηλεγράφημα προς το Κέντρον. Το κτίριον δέον όπως εκχωρηθή δωρεάν προς τον Δήμον. Αποτελεί τούτο ελαχίστην εξόφλησιν του ηθικού χρέους της Τραπέζης προς την πόλιν αυτήν, εκ της οποίας προήλθεν ο Γεώργιος Σταύρου και η πλειάς των μεγάλων εκείνων ευεργετών...».

Επιτροπή φορέων
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος συγκροτήθηκε Επιτροπή απ’ όλους τους Φορείς της πόλης, η οποία επισκέφθηκε στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και άλλους παράγοντες.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1953 η Επιτροπή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο – Διοικητή της Τράπεζας, με τον οποίον είχε προηγουμένως επικοινωνήσει – όπως ο ίδιος αποκάλυψε – με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα. Ο Κ. Ηλιάσκος, αφού άκουσε με προσοχή το αίτημα που διατύπωσε η Επιτροπή, δήλωσε ότι συμφωνεί για την δωρεάν παραχώρηση του Μεγάρου, διατυπώσας την ευχή να χρησιμοποιηθεί τούτο ως Βιβλιοθήκη. Η Επιτροπή, αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή της Τράπεζας εκ μέρους της πόλης, επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, προς τον οποίον εξέφρασε «την βαθυτάτη ευγνωμοσύνη του λαού της πόλης για την πολύτιμη συμβολή του, η οποία αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα της απίστευτης επιτυχίας».

Η παραχώρηση του Μεγάρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και Αθηνών, στη συνεδρίασή του της 3 Δεκεμβρίου 1953, αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρηθεί το Μέγαρο στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος – Διοικητής της Τράπεζας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Εθνική Τράπεζα οφείλει την ύπαρξή της εις Ηπειρώτην, τον Γεώργιο Σταύρου», προσθέτοντας ότι, όπως τον πληροφόρησε ο Μακαριώτατος Σπυρίδων, «τόσον ο Στρατάρχης Πρωθυπουργός, όσον και ο Υπουργός των Οικονομικών, παρητήθησαν πάσης αξιώσεως, λόγω γενομένης εις το Κράτος προσφοράς του ακινήτου τούτου».Το Μέγαρον προσφέρεται «ίνα χρησιμεύση κατά μεν το ισόγειον ως Βιβλιοθήκη κατά δε τον άνω όροφον ως κατάλυμμα των Βασιλέων οσάκις επισκέπτονται τα Ιωάννινα».Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «...Η παρουσία συζήτησης επαναφέρνει εις μνήμην μου επιστολήν την οποίαν ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας έχει απευθύνει προς τους Ζωσιμάδες και άλλους ευκατάστατους Ηπειρώτας πατριώτας, διά της οποίας τους παρεκίνει να βοηθήσουν το απελευθερωθέν μικρόν τμήμα της Πατρίδος, συνιστών εις αυτούς όπως πάσαν βοήθειαν προσφέρουν απ’ ευθείας προς το Ελληνικόν Κράτος διότι, ανδρουμένου τούτου, θα ηδύνατο και αυτό με την σειράν του να βοηθήσει τους υπολοίπους υποδούλους προς απόκτησιν της ελευθερίας του. Παρομοίαν έκκλησιν επανέλαβεν προς αυτούς και ο Γεώργιος Σταύρου, είναι γνωστόν δε κατά ποίον τρόπον οι Ηπειρώται ανταπεκρίθησαν εις τας παραινέσεις ταύτας...».Με την ανωτέρω απόφαση, ο Δήμος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Μέγαρο για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του.

Νέοι αγώνες
Άρχισαν τότε νέοι αγώνες! Άλλες συντονισμένες προσπάθειες από τις, κατά καιρούς, Δημοτικές Αρχές, με τη συνεργασία των διαφόρων Φορέων της πόλης.Τελικά η Διοίκηση της Τράπεζας δώρησε στο Δήμο (9089/4.11.1987 δωρητήριο Συμβόλαιο) το ακίνητο – με τον όρο το ισόγειο να χρησιμεύει αποκλειστικά για τη στέγαση της «Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης» - στον άνω όροφο του οποίου στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του.Όμως, αργότερα, οι στεγαστικές ανάγκες του Δήμου πολλαπλασιάστηκαν. Έπρεπε να δοθεί στο Δήμο και το ισόγειο. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση στράφηκαν τώρα οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών φορέων. Κοντά πάντοτε και η ουσιαστική συμπαράσταση του τοπικού Τύπου.Η Διοίκηση της Τράπεζας ήταν κατηγορηματική: «Δεν μπορεί να εξετασθεί το αίτημα του Δήμου», έλεγε, μεταξύ άλλων, το υπ’ αριθμ. ΙΟ-Α-12/28 Μαΐου 1979 έγγραφο της Τράπεζας προς το Δήμο Ιωαννιτών.Ο επιμένων, όμως, τελικά νικά! Οι παντοειδείς και προς όλες τις κατευθύνσεις ενέργειες όλων έφεραν θετικό αποτέλεσμα.

Η παραχώρηση του ισογείου
Η Διοίκηση της Τράπεζας, με το υπ’ αριθ. 10-Α-12/72186/22.9.1981 έγγραφό της – σε απάντηση του ΕΜ/51.7.81 εγγράφου που απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Γεωργιάδης, παράλληλα με τις προσωπικές ενέργειές του στην Αθήνα – εγνώρισε ότι παραχωρεί το ισόγειο του Μεγάρου «υπό τον όρο να μεταστεγαστεί η «Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη», σε χώρο ο οποίος θα τύχει της εγκρίσεως της Τραπέζης».Και έτσι βρήκε την οριστική λύση ένα πάγιο αίτημα της πόλης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αυτοί είναι (αλφαβητικά) οι 32 υποψήφιοι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Ιωαννιτών

Αυτοί είναι (αλφαβητικά) οι 32 υποψήφιοι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Ιωαννιτών,που θα διεκδικήσουν την Κυριακή τις δύο ψήφους των μελών και φίλων του κόμματος.
Αρλέτος Βαγγέλης,
Βαρβαρέσσος Θεοφάνης,
Γιαννακοπούλου Κατερίνα,
Γκεσούλης Βαγγέλης,
Γραβάνης Περικλής,
Δεληκούρα Ρένα (Κατερίνα),
Ζάχος Γιώργος,
Ζούμπας Στέφανος,
Καραμπίνας Αλέξανδρος,
Καρυδοπούλου Αναστασία,
Κιτσανού Μαργαρίτα,
Λούλο Μαρία,
Λυκοτραφίτης Γιάννης,
Μαρμούτας Γιώργος,
Μπαϊράμογλου Βασίλης,
Μπακάλης Μάριος,
Μπούρλη Βασιλική,
Νικολαίδης Χάρης,
Πανόπουλος Βασίλης,
Παπαγεωργίου Μαρία,
Παπαδόπουλος Δημήτρης,
Πήχας Βαγγέλης,
Ράπτης Μιχάλης,
Ρέντζος Δημήτρης,
Τζατζάς-Χουλιάρας Κώστας
Τριφύλλης Χρήστος,
Τσιάρας Γιάννης,
Τσουκάλης Άρης,
Φασούλας Μάριος,
Φωτέινης Κώστας,
Χουσίδης Ιερεμίας,
Χρηστίδης Χρήστος.

Ερώτηση Δ.Τσουμάνη για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης της ΔΕΗ

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης της ΔΕΗ στα Κεντρικά και Περιφερειακά ΜΜΕ» κατέθεσε ο Βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ, Δημήτρης Τσουμάνης μαζί με άλλους συναδέλφους του, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσουμάνης η νέα διαφημιστική καμπάνια της ΔΕΗ προβάλλεται πανελλαδικά τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά την πρόβλεψη της νομοθεσίας σχετικά με την κρατική διαφήμιση, στην οποία αναφέρεται ρητά το ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 30% της συμμετοχής των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, κάτι τέτοιο δεν τηρείται στην εν λόγω διαφημιστική καμπάνια. Τέλος, ο Βουλευτής Πρέβεζας, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, ερωτά εάν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, με ποια ποσοστά κατανομής σε περιφερειακά και κεντρικά μέσα ενημέρωσης ανά είδος μέσου (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα μέσα) και βάσει ποιων κριτηρίων έγινε η κατανομή ως σήμερα.

ΣΕ ΛΙΓΟ - Διαβάστε τα 32 ονόματα των υποψηφίων Συνέδρων του ΠΑΣΟΚ

Αποκλειστικά στο EpirusGate

Από 34 που ήταν χθες βράδυ, τελικά "ξημέρωσαν" 32, μιας και οι Λευτέρης Γκλίναβος και Βασίλης Δημόπουλος απέσυραν τις υποψηφιότητες.Θα δείτε πολλά νέα ονόματα κυρίως από το χώρο της νεολαίας. Σε λίγο...

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Άρτας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 25-2-2013 και ώρα 7:30μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε συνολικά 23 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Μια μαθήτρια από την Πρέβεζα βρίσκεται στην τελική φάση του μαθηματικού διαγωνισμού!

Μια μαθήτρια από την Πρέβεζα βρίσκεται στην τελική φάση του μαθηματικού διαγωνισμού.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 73ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», πέτυχε στο διαγωνισμό η μαθήτρια Ρίζου Παρασκευή, της Β' Τάξης του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας. Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας της εύχεται καλή επιτυχία στην επόμενη φάση του διαγωνισμού "Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ", που θα γίνει αύριο Σάββατο, στην Αθήνα. Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει η τελετή βράβευσης των μαθητών που θα διακριθούν στον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ».

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Με 43 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Μεταξύ των θεμάτων η συζήτηση σχετικά με την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων και τη δημιουργία εργοστασίου ΧΥΤΥ σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό και η έγκριση κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας, από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Αποσύρεται γλειφιτζούρι μπαστούνι από τα JUMBO λόγω επικίνδυνων χρωστικών!!!

Αποσύρεται από την αγορά γλειφιτζούρι μπαστούνι, λόγω επικίνδυνων χρωστικών. Το προϊόν εισάγεται από την Ρουμανία για την εταιρεία JUMBO A.E.E. Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία, ο ΕΦΕΤ προέβη, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε δειγματοληψία στο υποκατάστημα της εταιρείας στον Ταύρο.Το προϊόν ήταν σε τυποποιημένες μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες με εμπορική ονομασία «CC 55028-CANDY CANE 28 / ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ», με ημερομηνία λήξης 09.2014 και αριθμό παρτίδας: 254121 ΝS. Το προϊόν διατίθετο στις ακόλουθες παραλλαγές: 1) λευκό-ροζ, 2) λευκό-ρόδινο, 3) λευκό-έντονο κόκκινο, 4) πολύχρωμο.Όπως διευκρινίζεται από τον ΕΦΕΤ, εκ των ανωτέρω δειγμάτων μόνο το δείγμα λευκό-έντονο κόκκινο διαπιστώθηκε ότι είναι μη κανονικό - μη ασφαλές, διότι ανιχνεύθηκαν οι χρωστικές Ε129, Ε122, Ε124 και Ε102, οι οποίες δεν αναγράφονται, ως όφειλαν, στον κατάλογο των συστατικών της επισήμανσης. Επίσης, στην επισήμανση απουσιάζει η επιπρόσθετη πληροφορία «Ε102, Ε124, Ε129 & Ε122: μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά».

Απέσυρε στο παρά πέντε την υποψηφιότητά του ο Λ. Γκλίναβος!!!

Ένα από τα πλέον ιστορικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Γκλίναβος, απέσυρε χθες βράδυ (λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία) την υποψηφιότητά του και έτσι δεν θα είναι υποψήφιος σύνεδρος στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Επειδή ο κ.Γκλίναβος ήταν υπέρμαχος της όλης διαδικασίας και κυρίως επειδή στήριξη τοπικά την πορεία προς το συνέδριο, το μόνο που μπορούμε να εικάσουμε, είναι ότι με την απόφασή του αυτή άνοιξε το δρόμο στη νεολαία, που αυτή τη φορά δίνει μαζικό παρόν στις υποψηφιότητες του συνεδρίου. Τόπο στα νιάτα το σύνθημα του Λευτέρη Γκλίναβου. Μακάρι να είχε και άλλους μιμητές!

Η Κόνιτσα γιορτάζει 100 χρόνια απ’ την Απελευθέρωσή της

Τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωσή της γιορτάζει την ερχόμενη Κυριακή η ακριτική Κόνιτσα και ο Δήμος διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων που θα καλύψουν ολόκληρη τη χρονιά.Την Κυριακή και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, ενώ στις 11:15 π.μ. η χορωδία της Μητροπόλεως Κονίτσης θα ερμηνεύσει τραγούδια της Απελευθέρωσης. Στις 11:30 π.μ. στο Δημαρχείο Κόνιτσας θα μιλήσει ο Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος με θέμα «Η Κόνιτσα στο Ελληνικό Κράτος:Πραγματικότητες και συμβολισμοί». Θα ακολουθήσει προβολή οπτικού υλικού, στις 12 μ. θα γίνει μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα πνευστών του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, ενώ στη 1 μ.μ. στο Κέντρο Παιδ. Μέριμνας της Κόνιτσας θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίων της Βιβλιοθήκης Κόνιτσας και του Πολ/κού Συλλόγου Καστάνιανης.

Διάκριση μελών επιστημονικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου

Άλλη μια σημαντική διάκριση για το ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα για το εκλεγμένο μέλος Ε.Π. του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αλέξανδρο Τζάλλα, και τον επιστημονικό συνεργάτη του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, Μάρκο Τσίπουρα, οι οποίοι απέσπασαν δύο βραβεία: 1) το πρώτο βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας (Most Innovative Solution) και 2) το πρώτο βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων (Best Use of Resources), στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας με θέμα την υγεία και την ευεξία - Health and Wellness Innovation 2013 (http://newmed.media.mit.edu/health-and-wellness-innovation-2013),ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου του 2013 στο εργαστήριο του New Media Medicine του MIT στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (www.media.mit.edu).Το προαναφερόμενο επιστημονικό προσωπικό ήταν εμπνευστές της ιδέας και μέλη της ομάδας ανάπτυξης, όπου για 11 μέρες εργάστηκαν με αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος το οποίο αποτελούνταν από ένα γάντι και μια ‘έξυπνη’ κούπα, για την βέλτιστη παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων (βραδυκινησίας και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν αμιγώς ερευνητικές ομάδες από το ΜΙΤ, Ηarvard University, University of Illinois και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων της αμερικάνικης επικράτειας. Ο Πρόεδρος και η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Με 34 συνολικά υποψήφιους συνέδρους το ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ο. Ιωαννίνων

Πολλά τα νέα ονόματα που ρίχνονται στη μάχη της Κυριακής

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η διάθεση των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στην Κυριακή εκλογική διαδικασία η οποία θα αναδείξει και τους συνέδρους που θα συμμετάσχουν στο επικέιμενο συνέδριο του κόμματος.Ενδεικτικό του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί είναι οι 34 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στη Δημοτική Οργάνωση Ιωαννίνων την οποία αποτελεί ο σημερινός Καλλικράτειος δήμος. Οι περισσότερες από αυτές είναι νέων σε ηλικία και ιδέες προσώπων, που ρίχνονται για πρώτη φορά στη μάχη. Υπομονή και σε λίγο θα μάθετε και τα ονόματα. Να θυμόσαστε ότι μόνο για την πόλη οι σταυροί προτίμησης είναι δύο. Στους υπόλοιπους δήμους μόνο ένας. Πάντως μιας και πιάσαμε το ΠΑΣΟΚ για να ρωτήσουμε εάν κανείς από εσάς γνωρίζει τις έξι κινήσεις που συγκροτούν το Συντονιστικό Όργανο της κεντροαριστεράς στις οποίες έστειλε επιστολή για συνεργασία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κοινωνικός Σύνδεσμος,Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Π80, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές. Ποιοι είναι αυτοί; Αν μάθετε, πείτε και σε εμάς!!!

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στα Γιάννενα

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως πραγματοποιούμε Ανοιχτή Εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, κοινωνιολόγο και συγγραφέα με θέμα '' Η λύση του Τουρκικού Προβλήματος: Για την Ειρήνη στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Μεσογειο ''.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο, Γιοσέφ Ελιγιά 7, την προσεχή Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στις 8:00 μ.μ.Αποστέλλουμε πρόσκληση και παρακαλούμε προς δημοσίευση.Θα χαρούμε να σας δούμε στην εκδήλωσή μας.Εκ μέρους Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών ΑΓΩΝΑΣ Ιωαννίνων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ:«Από το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγα ποτέ»

«Από το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγα ποτέ, τώρα επέστρεψα στην κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε στον ΑLPHA 989 ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής και διευκρίνισε ότι «τα πράγματα που έλεγα τότε ήταν σκληρά αλλά υπήρχαν και υπάρχουν ευθύνες» και επέμεινε ότι «και πριν και τώρα έλεγα ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά».

Με πρακτικές "Μαυρογιαλούρου" της δεκαετίας του '60 ο Φ. Κουβέλης

Πιέζει παρασκηνιακά για να να μη φύγουν τα ΤΕΙ από τα Τρίκαλα απ' τα οποία κατάγεται!!!
Σε πρακτικές που παραπέμπουν σε Ε.Ρ.Ε. καταφεύγει ο Τρικαλινός πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ. προκειμένου να μη φύγουν τα ΤΕΙ από τα Τρίκαλα.Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. στο γειτονικό νομό Μιχάλης Ταμήλος, παραδεχόμενος ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς Αρβανιτόπουλο και την κυβέρνηση δεν έπιασαν τόπο, οπότε τώρα θα..."παίξει μπάλα" το βαρύ πυροβολικό των τρικάλων που δεν είναι άλλο από τον κυρ-Φώτη!!! Με δεδομένη -σύμφωνα με τον κ. Ταμήλο- την ευαισθησία και σειρά παρεμβάσεων του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, ευελπιστεί ο νεοδημοκράτης βουλευτής ότι ο μόνος που μπορεί να βάλει βέτο για να μην φύγουν τα ΤΕΙ από την πόλη μας είναι ο Φώτης Κουβέλης. Έλα κυρ-Φώτη μπορείς. Κάνε πάλι το θαύμα σου για την ιδιαίτερη πατρίδα σου τα Τρίκαλα και άσε τους άλλους στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα να... κουρεύονται!!! Οι συμπατριώτες σου να είναι καλά και να νοικιάζουν κανένα σπίτι στους φοιτητές. Την παιδεία θα κοιτάξουμε τώρα ή πως θα ξαναπάρουμε την εδρούλα στα Τρίκαλα. Είναι μετά να μην τους λες... Δημοκρατική ΔΕΞΙΑ;

ΑΡΤΑ:Σημαντική ημερίδα στο ΤΕΙ Ηπέιρου

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα “Ενημέρωση για τις υπηρεσίες της ΔΑΣΤΑ και των δομών της” την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10:30 π.μ. στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ, στους Κωστακιούς Άρτας. Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι κκ. Νικόλαος Μαλισιόβας, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, Νικόλαος Αντωνιάδης, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης, Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Αν. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Φωτεινή Τάγκα, Στέλεχος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Δημήτριος Χουλιάρας, Υπεύθυνος Ποιότητας ΔΑΣΤΑ ΤΕΙ Ηπείρου - Επικεφαλής Αξιολογητής Φορέων Πιστοποίησης και Ελέγχων.Η ΔΑΣΤΑ στοχεύει στην ανάπτυξη της στρατηγικής του ΤΕΙ Ηπείρου για τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της καλλιέργειας του επιχειρηματικού πνεύματος. Η πράξη «Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) ΤΕΙ Ηπείρου» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ-Νόμιμο από το ΣτΕ το 200άρι της ΕΛ.ΑΣ. σε όσους δεν πληρώνουν διόδια

Πλέον απαιτείται η προσοχή όλων όσων μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τα διόδια στις εθνικές οδούς, θεωρώντας ότι τα κενά των νόμων και η ατελείωτη Ελληνική γραφειοκρατία δεν θα τους υποχρέωνε ποτέ να πληρώσουν το πρόστιμο των 200 ευρώ που επέβαλε η Ελληνική Αστυνομία.Αυτό το λέμε γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις προχθές έκρινε νόμιμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν "δωρεάν" τα αυτοκίνητα. Έτσι λοιπόν το ΣτΕ, με μια "πιλοτική" δίκη (Ν. 3900/2010) απέρριψε την προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού Αττικής κ. Ι. Οικονομάκου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, όταν το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου 2011 οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου Ωρωπού στα διόδια Αφιδνών δεν πλήρωσε τα διόδια, σήκωσε την μπάρα και πέρασε,με τους αστυνομικούς να του επιβάλλον σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πρόστιμο των 200 ευρώ.

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Πωγωνίου, γιόρτασε τα ''100 Χρόνια Ελεύθερο Πωγώνι 1913-2013''

Στην κατάμεση αίθουσα της Ενώσεως Κωνσταντινοπολιτών, στους Αμπελόκηπους, Πωγωνίσιοι, αλλά και Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου και του Πωγωνίου συνεόρτασαν τα 100 χρόνια Ελεύθερο Πωγώνι 1913-2013.Η πρωτοβουλία αυτή της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Πωγωνίου βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους Απόδημους και από όλα τα χωριά του Πωγωνίου και όχι μόνο, αλλά και άλλα κοντινά, ήταν εκεί.Ειδικά για την εκδήλωση ήλθε και από το Πωγώνι ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους.Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσων Κώστας Ζηκόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Χριστόφορος Τζαρτζούλης και Άννα Θώδα-Μπουρατζή. Παρέστησαν, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμά Θανάσης Τσεκούρας,συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ., αντιπροσωπεία του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά, με επικεφαλή τον Πρόεδρο Δημήτρη Λένη, αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Συλλλόγου Ασπροπύργου, πρώην μέλη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και όπως προαναφέρθηκε μέλη όλων των Δ.Σ. των Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Ομοσπονδίας Αποδήμων Πωγωνίου.Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση, ενός 15λεπτού κινηματογραφικού αφιερώματος για την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων.Στην συνέχεια τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Πωγωνίου Σταύρος Παππάς, που εν συντομία, αναφέρθηκε στο σημαντικό του γεγονότος του εορτασμού των 100 χρόνων Ελεύθερου Πωγωνίου.Τον διαδέχθηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης που είπε, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός της Απελευθέρωσης της Ηπείρου και του Πωγωνίου από τον Τουρκικό ζυγό, αυτό που προέχει σήμερα για το ακριτικό Πωγώνι, που η Ελληνική Πολιτεία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο, είναι να βρεθεί τρόπος για επενδύσεις και ανάπτυξη, ώστε να εξακολουθήσουν να παραμένουν εκεί, οι ελάχιστοι εναπομείναντες, αλλά και να επιστρέψουν, με την δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσων και συνθηκών, αρκετοί από αυτούς που έφυγαν, αναγκασμένοι από την προσπάθεια επιβίωσης.Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. και του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, που βρίσκεται στα Γιάννενα για τις επετειακές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης της πόλης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΠΣΕ, για ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους κατοίκους της και ειδικά για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και την δημιουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στο ΚΤΕΟ Κακαβιάς. Ο κ. Κωνής, επιχειρηματολόγησε για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΣΕ, στην αντίθεση για τις ΕΟΖ στο Πωγώνι και το κέντρο κράτησης λαθρομεστανατών στην Κακαβιά. Είπε συγκεκριμμένα ότι θα παλέψουμε να μην έλθει ο μεσαίωνας και η δουλοποροικία στο Πωγώνι, με τις νέες μορφές αποικιοκρατίας, που κατ΄επίφαση ονομάζονται Ειδικές Οικονομικές ζώνες, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά παραχώρηση, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εθνικού χώρου, με μειδαμινά ανταλλάγματα στο ξένο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, που θα ασυδοτεί, τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και την υποχρέωση φορολογικών καταβολών και διαχείρησης του κέρδους, από αυτές του τύπου επενδύσεις, που θυμίζουν επενδύσεις χωρών μπανανίας. Ο κ. Κωνής κάλεσε τον Δήμαρχο και τους παρευρισκόμενους σε ειδική ημερίδα που θα διοργανώσει η ΠΣΕ τον Απρίλιο στα Γιάννενα, όπου ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Καθηγητής και επικεφαλής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης και άλλοι ειδικοί επιστήμονες στο αντικείμενο, θα αναπτύξουν το θέμα για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης των ΕΟΖ στο Πωγώνι.Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κακαϊδής, στην συνέχεια ανέπτυξε το θέμα ''Ο Αγώνας για την Απελευθέρωση της Ηπείρου''. Τον διαδέχθηκε στο βήμα ο Πωγωνήσιος φιλόλογος και ιστορικός Παύλος Παπανάτης που μίλησε για τις ''πτυχές της Πωγωνήσιας Ιστορίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους''. Ακολούθως η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Πωγωνίου Όλγα Λίτου και η Έφορος Ανάπτυξης, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Αδελφότητας Βασιλικιωτών Αναστασία Χρήστου, ανάγνωσαν προσωπικές μαρτυρίες Πωγωνησίων από την Απελευθέρωση του 1912-13.Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις βραβεύσεις των επίλεκτων στελεχών της Πωγωνησιακής Αποδημίας για την προσφορά τους στην Αποδημία, τους Συλλόγους και Ενώσεις και την Ομοσπονδία Σάσσα Τριανταφυλίδη, Παναγιώτη Μηλιώνη και Παναγιώτη Ραφτόπουλο.Κατόπιν έγινε η παρουσίαση, από τον Δήμαρχο Πωγωνίου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης ''Κιβωτός'', ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, συνέγρειας, για την εγκατάσταση στα κτιριακά συγκροτήματα που χρησιμοποιούσε μέχρι πέρισυ το Ίδρυμα Λάτση και εκπαίδευε ελληνόπαιδες από την Βόρειο Ήπειρο και Αλβανία, ανθρώπων της ''Κιβωτός'', που θα εκπαιδεύουν και μαθαίνουν τέχνες, νέες και νέους από την περιοχή, αλλά και όλη την χώρα.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα υπό τους ήχους ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας που έπαιζε αποκλειστικά πωγωνήσια ακούσματα και που οδήγησε τους παρευρισκόμενους στο στήσιο ηπειρώτικου γλεντιού μετά χορού.

ΠΡΕΒΕΖΑ-Συνάντηση τριτέκνων με τον δήμαρχο Ζηρού

Για τα προβλήματα των τρίτεκνων οικογενειών ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση ο Πρόεδρος του Σύλλογου Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας Δήμος Βασίλης και τα μέλη του παραρτήματος Φιλιππιάδας, ζητώντας παράλληλα έκπτωση στις τρίτεκνες οικογένειες στα τέλη ύδρευσης και φωτισμού και στους παιδικούς σταθμούς . Τα Μέλη του Συλλόγου μετέφεραν την αγωνία των οικογενειών με τρία παιδιά που όπως τόνισαν δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας τόσο της λιτότητας αλλά και των προγραμμάτων της πολιτείας. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Γιολδάσης είπε ότι με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση θα εξετάσει τα θέματα, ενώ δεσμεύτηκε να παραχωρηθεί χώρος στο ΚΕΠ Φιλιππιάδας, όπου θα λειτουργήσει το παράρτημα Τριτέκνων Ν. Πρέβεζας ώστε να εξυπηρετηθούν οι Τρίτεκνοι της ευρύτερης περιοχής .

Το ιστορικό κατασκευής του οχυρού Μπιζανίου

Ομιλία από τον ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ.Θεοδόση Τάσιο, με θέμα, «Ιστορικό κατασκευής του οχυρού του Μπιζανίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Ιωαννίνων.Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ηπείρου.Επίσης, με ανακοίνωση γίνεται γνωστό πως ο καθηγητής θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Επιφυλλίδες» και θα υπογράψει αντίτυπα στο βιβλιοπωλείο Γραμμή (Μεγάλου Αλεξάνδρου 124 στα Ιωάννινα), την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 έως 13.00.

Χειμερινή συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου

Την χειμερινή συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, στο χωριό Σκιαδά Πρέβεζας, διοργανώνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας. Αναχώρηση από Πρέβεζα με λεωφορείο την ίδια ημέρα, στις 8 το πρωί, από την Πλ. Ανδρούτσου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 6937390580 και 2682102004.

Δημοτικός λαχανόκηπος και στα Γιάννενα από τον ΟΚΠΑΠΑ

Μία νέα δράση που έχει αναπτυχθεί ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας και τυγχάνει θερμής αποδοχής από τους πολίτες, θα λάβει σύντομα σάρκα κι οστά και στα Ιωάννινα. Πρόκειται για το Δημοτικό Λαχανόκηπο τον οποίο σύντομα θα δημιουργήσει και θα υλοποιήσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής.Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑΦίλιππος Τσουμάνης από τη δράση αυτή θα ωφεληθούν τριακόσιες οικογένειες της πόλης των Ιωαννίνων.Ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλλιεργήσουν δωρεάν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα υπό την καθοδήγηση γεωπόνων ώστε έτσι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος των αναγκών ενός νοικοκυριού.Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα απευθύνεται σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα χαμηλού εισοδήματος και πολύτεκνους δημότες στους οποίους θα παραχωρηθεί έκταση 70 έως 80 τετραγωνικά μέτρα για την Βιολογική Καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.Με την δημιουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης τα οφέλη είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στον δημότη να παράγει αγνά βιολογικά προϊόντα και να ελαφρύνει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Επίσης, θα μπορεί να απασχολείται σε δημιουργικές δραστηριότητες και να έρχεται σε επαφή με την φύση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του. Συγχρόνως, θα δίνει το 10% της παραγωγής του για να ενισχύσει το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης.Η θέση του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι σε σημείο προσβάσιμο από την πόλη και θα λειτουργήσει με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Ένα κόμικ για την Νικόπολη

Ένα πρωτότυπο μέσο επέλεξαν οι υπεύθυνοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, για να προσεγγίσουν το κοινό τους και ιδιαίτερα τους νέους και τα παιδιά, και να τους επιμορφώσουν με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα χρήσιμο. Στο πλαίσιο έργου του ΕΣΠΑ («Εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης») υλοποιήθηκε ένα κόμικς με τίτλο «Στην πόλη της νίκης», 48 σελίδων στο οποίο παρουσιάζεται, με ζωντάνια και χιούμορ, η ιστορία της πόλης, η ναυμαχία του Ακτίου αλλά και η καθημερινή ζωή στη Νικόπολη. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΛΓ ΕΚΠΑ κ. Χριστίνα Μερκούρη οι δημιουργοί του κόμικς επιχειρούν μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική προσέγγιση της ιστορίας της Νικόπολης. Το κόμικς που μπορεί κάποιος να το ξεφυλλίσει διαδικτυακά στη διεύθυνση http://issuu.com συνδυάζει την λογοτεχνία με την ζωγραφική και η ιστορία εξελίσσεται στην ακμάζουσα Νικόπολη. Η κ. Μερκούρη εξηγεί ότι το κείμενο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, και τα ιταλικά σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα και σε ξενόγλωσσους επισκέπτες να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα έχει αποκτήσει και διαδραστική εκδοχή την οποία επιμελήθηκαν οι κύριοι Πάνος Ξενάκης και Φώτης Χατζηνίκος . Η εφαρμογή που λειτουργεί τόσο στην οθόνη αφής του Μουσείου όσο και στο διαδραστικό πίνακα, απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και σε σχολικές ομάδες. Μέσα από τη χρήση animation και ενός διασκεδαστικού τρόπου διάδρασης, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν την ιστορία της Νικόπολης.

Ο Νομπελίστας Harald zur Hausen στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Harald zur Hausen, κατόχου του Βραβείου Nobel Φυσιολογίας – Ιατρικής, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ο Καθηγητής κ. Harald zur Hausen είναι κάτοχος του βραβείου Nobel Φυσιολογίας - Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ρόλου των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.OΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα τιμήσει με την παρουσία του την τελετή.

ΠΡΕΒEΖΑ:Kαθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ

Τις καθυστερήσεις που θα υπάρχουν στην έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ και στην Πρέβεζα επιβεβαίωσε ο διευθυντής του υποκαταστήματος Πρέβεζας κ. Γιώργος Παππάς αφού σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας εξήγησε ότι στα Γιάννενα λειτουργεί το περιφερειακό τμήμα απονομής συνάξεων, από το οποίο εξυπηρετούνται και οι ασφαλισμένοι της Πρέβεζας όπως και οι ασφαλισμένοι όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Ηπείρου. Σύμφωνα με τον κ Παππά σε μια υπηρεσία όταν υπάρχουν λιγότεροι υπάλληλοι, τότε αναπόφευκτα δημιουργούνται προβλήματα στη δυνατότητα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Αυτή την στιγμή για την έκδοση της σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ απαιτούνται περίπου οκτώ με εννέα μήνες ενώ όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και 12 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Παππά λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την αναμενόμενη λειτουργία κέντρου απόδοσης συντάξεων στην Πρέβεζα, το οποίο θα προχωρά στον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης και την έκδοση και εκτέλεση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παύση των προσλήψεων, αλλά και οι πολλές συνταξιοδοτήσεις δημιουργούν καθυστερήσεις και στην υπηρεσία της Πρέβεζας, οι οποίες όπως είπε θα αυξηθούν αφού μετά το κλείσιμο του παραρτήματος του ΙΚΑ στην Πάργα και την μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην υπηρεσία της Πρέβεζας. Το κλείσιμο του παραρτήματος του ΙΚΑ της Πάργας είναι θέμα χρόνου και ήδη έχει ζητηθεί, από το δήμο χώρος προκειμένου να στεγαστεί ένα γραφείο, με έναν υπάλληλο, για να εξυπηρετεί τον κόσμο.

ΑΡΤΑ- "Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά" - Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο "Μακρυγιάννη"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» έχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μας το θεατρικό έργο του Άντερσεν σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά». Την παράσταση που ανεβάζει η θεατρική μας ομάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, μπορεί να την παρακολουθήσει το κοινό την Πέμπτη 21, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 μμ. Παραστάσεις θα δοθούν και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25, Τρίτης 26, Τετάρτης 27, Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου και Παρασκευής 1ης Μαρτίου, προκειμένου να τις παρακολουθήσουν μαθητές των Δημοτικών σχολείων της περιοχής μας.Γενική είσοδος 3€.

Σημαντικές παρουσίες είχε πρόσφατα η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας στην Θεσσαλονίκη

Δυο πολύ σημαντικές παρουσίες είχε πρόσφατα η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας στην Θεσσαλονίκη , η οποία βρέθηκε στο συνέδριο του Economist και στην έκθεση Zootechia 2013. Στο συνέδριο είχε τη δυνατότητα να εκφράσει απόψεις, προβληματισμούς αλλά και τα αιτήματα των νέων αγροτών της Π.Ε. Πρέβεζας αλλά και της Ηπείρου Το σημαντικότερο όμως για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είναι ότι στην ομιλία του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση των Αγορών Αγροτών (Farmer’s market) η οποία λειτουργεί εδώ και 8 μήνες πιλοτικά στην Πρέβεζα με την έγκριση του ΥΠΑΑΤ. Τέλος στην έκθεση ξεχώρισαν δύο νέοι αγρότες της Ε.Ν.Α Πρέβεζας ανάμεσα στους 50 της Ελλάδας. Πρόκειται για το μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Παϊζάνης παραγωγός κηπευτικών και το μέλος Κώστας Τζίμας παραγωγός ελαιολάδου οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα στην Αγορά Αγροτών.

Εκδήλωση του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας

Το τμήμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας διοργανώνει την Παρασκευή 22/2, ώρα 19:30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο Κρόνος, ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: "Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τους συνεταιρισμούς και την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα". Κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου,βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Την εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι βουλευτές Άρτας και Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας. Στις 17:45 της ίδιας μέρας (22/2), ο Βαγγέλης Αποστόλου θα δώσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις 18:45 θα συναντηθεί με φορείς του αγροτικού τομέα, ενώ την επόμενη μέρα (23/2) θα επισκεφτεί την ΕΑΣ και θα πραγματοποιήσει σύντομη περιοδεία σε χωριά του κάμπου της Άρτας.

Επιστημονική Ημερίδα για τα βλαστοκύτταρα στα Ιωάννινα

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12.00, η Biohellenika ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση θα πραγματοποιήσει Επιστημονική Ημερίδα στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο Epirus Palace με θέμα:“ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ”.Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας και η Επιστημονική Υπεύθυνος της Biohellenika, η Δρ. Κουζή – Κολιάκου, Καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Ιστολογίας.Σήμερα τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται σε αυτόλογες και αλλογενείς χρήσεις για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και ο αιώνας που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πρόοδο στις κυτταρικές θεραπείες.Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα, ενώ η χρήση τους πέρα από τις αιματολογικές ασθένειες έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της ιατρικής. "Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστικά κύτταρα όμως, το θέμα διαφέρει", επισημαίνει ο κ. Κολιάκος "γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες".Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό και με το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση.Η Ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, είναι με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο και απευθύνεται σε ζευγάρια, μελλοντικούς γονείς, εγκύους, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα βλαστοκύτταρα!Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Ο «Πολυχώρος Αγορά» παρουσιάζει την Ηρώ στη μουσική παράσταση "Μόνο Εμείς’’

Ο «Πολυχώρος Αγορά» παρουσιάζει την Ηρώ στη μουσική παράσταση "Μόνο Εμείς’’ το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, σ’ ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνο – φωνή, που θα συζητηθεί!Με ένα νέο τραγούδι στις αποσκευές της (Τα μικρά τα πλοία – στίχοιΓεράσιμου Ευαγγελάτου) και με ένα πρόσφατο c.d. με τίτλο “Ψύχραιμα”, η εξαιρετική ερμηνεύτρια θα βρεθεί στον όμορφο χώρο της Αγοράς για μια παράσταση - έκπληξη, με μοναδική συντροφιά το πιάνο της και τον κόσμο της.Κατά τη διάρκεια της παράστασης η Ηρώ θα ξετυλίξει αγαπημένα και καινούργια τραγούδια από τους δίσκους της, τραγούδια παλαιότερα και σύγχρονα Eλλήνων συνθετών που αγαπάει, αλλά και ξένα κομμάτια σε διάφορες γλώσσες, που ερμηνεύει όπως καμία άλλη τραγουδίστρια. Ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερες επιλογές και με μοναδικούς, αναπάντεχους συνδυασμούς ελληνικών και ξένων τραγουδιών.Τραγούδια που ερμηνεύει όπως κανένας άλλος! Μόνο με ένα πιάνο και την υπέροχη φωνή της!Εάν ζητούσαμε από την Ηρώ, να μας περιγράψει με λίγα λόγια την πορεία της από
το ’95 ως σήμερα, θα μας έλεγε… «ΑΤΙΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ», όμως «ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ» και «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ», μία «ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ», αλλά… «ΚΟΙΤΑ ΜΕ, ΑΝΤΕΧΩ», η ζωή είναι γεμάτη «ΧΡΩΜΑΤΑ» και αυτό δεν το «ΑΛΛΑΖΩ», γι’ αυτό «ΨΥΧΡΑΙΜΑ» προς νέες αναζητήσεις φτερουγίζω και σας καλώ μαζί μου, γιατί… «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΑΓΑΠΗ».Μην χάσετε ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο live, όπως αυτά που μόνο η Ηρώ χαρίζει στο κοινό της!
«Πολυχώρος Αγορά»
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου
Είσοδος: 10 ευρώ
Ώρα προσέλευσης: 22.00
Τηλ. κρατήσεων: 2651 0 79855

Σημαντική διάκριση για το ΤΕΙ Ηπείρου

Σημαντική διάκριση απέσπασε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο οποίος συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα, η οποία κατέλαβε την 1η θέση στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χρονοπρογραμματισμού Νοσηλευτικού Προσωπικού (2010) και τη 2η θέση στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Χρονοπρογραμματισμού Εξετάσεων Πανεπιστημίων (2008), σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Στην ομάδα εκτός από το κ. Χρήστο Γκόγκο, συμμετείχαν ερευνητές από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών.Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου που εστάλη από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ, "το ΤΕΙ Ηπείρου είναι σταθερά και αταλάντευτα προσηλωμένο στην ερευνητική και εκπαιδευτική αποστολή του και δίνει καθημερινά μάχη για την προώθηση και των δύο σκελών της". "Κάτω από δύσκολες συνθήκες, - συνεχίζει η ανακοίνωση - το έργο που παράγεται είναι σημαντικό και καταδεικνύει τον νευραλγικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΤΕΙ στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα πάντοτε στέκεται αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια και ενισχύει τα μέλη ΕΠ για την επίτευξη των στόχων του με όποιους τρόπους είναι δυνατόν. Το ΤΕΙ Ηπείρου επιθυμεί να συγχαρεί τον κ. Γκόγκο για την σκληρή του προσπάθεια, εύχεται συνέχεια των επιτυχιών του και δεσμεύεται ότι θα κάνει πάντοτε ότι είναι δυνατό για την ενίσχυση παρόμοιων προσπαθειών προώθησης της Αριστείας στο Ίδρυμα."