Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Με δόμηση και κοντά στη λίμνη!

Πέρασε η πρόταση της Περιφερειακής αρχής στο σχέδιο Π.Δ
Λιγότερο «οικολογικό» και περισσότερο ανοιχτό στη δόμηση ακόμα και περιοχών πολύ κοντά στη λίμνη είναι η πρόταση για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.Παρά τις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για μια εκδοχή χειρότερη κι απ' αυτές που κατά καιρούς ήρθαν από το ΥΠΕΚΑ, η Περιφερειακή Αρχή υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, με ορισμένες παρατηρήσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.Βασικές διαφορές από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες είναι η μη αναγραφή του υψομέτρου με βάση το οποίο καθορίζεται το λιμναίο οικοσύστημα, καθώς επίσης και η πρόβλεψη αλλαγής των όσων προβλέπονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου για δόμηση με φιλικότερες ρυθμίσεις προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων για να μπορέσουν να χτίσουν.Ένα σημείο που συζητήθηκε σε βάθος καθώς το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να υπάρξουν οι αλλαγές αυτές μέσα από μια πρόταση από την Περιφέρεια Ηπείρου, ή απλά είναι λόγια για να «χαϊδευτούν» τα αφτιά των κατοίκων περιοχών, όπως ο Μάτσικας, οι Λογγάδες και η Βογιάνου.Η πρόταση θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αποτελέσει μαζί με αντίστοιχη του δημοτικού συμβουλίου και άλλων φορέων, την κοινή, αν είναι δυνατόν, προς το ΥΠΕΚΑ.

Η πρόταση της επιτροπής και του Αλ. Καχριμάνη
Ο κ. Σιώλος που άνοιξε την συζήτηση στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία τριβής όπως τα χαρακτήρισε, όπως είναι αν το λιμναίο οικοσύστημα θα καθοριστεί από το υψόμετρο της λίμνης αλλά και ποιες ζώνες είναι οικοδομήσιμες.Ο ίδιος τόνισε πως οι ζώνες δεν πρέπει να καθοριστούν από το υψόμετρο αφού υπάρχει πλέον οριοθέτηση, δικαιολογώντας την πλήρη απουσία του στο σχέδιο που προτείνεται.Παράλληλα, χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόταση για θέσπιση αδόμητης ζώνης στα 300 μέτρα περιμετρικά της λίμνης.Για την Β.5.1 ζώνη που αφορά την περιοχή Βογιάνου πρόταση της επιτροπής είναι η δημιουργία παραλίμνιου μητροπολιτικού πάρκου και με βάση μελέτη που θα συνταχθεί προτείνεται να τεθούν ειδικοί όροι δόμησης και αδόμητη παραλίμνια ζώνη 100 μέτρα.Για τον Μάτσικα να ισχύσει ότι προβλέπεται από τις ΖΟΕ μέχρι όμως να εκπονηθεί ειδική πολεοδομική μελέτη που θα καθορίζει τους όρους δόμησης.Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «είμαστε εδώ για βάλουμε τέλος σε ένα κακόγουστο σίριαλ που παίχτηκε εδώ και χρόνια», υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο λάθος που έχει γίνει αφορά στο όριο της υπερχείλισης που έχει αποφασιστεί και που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ρεαλιστικό.Πρότασή του είναι το υψηλότερο σημείο της λίμνης να οριστεί η οικία Ράτσικα στο νησί.Σε ότι αφορά στις ΖΟΕ πρότεινε να επιτρέπονται οι σταβλικές εγκαταστάσεις μέχρι 200 τμ., αλλά και μέχρι να γίνουν τα ειδικά σχέδια για κάθε περιοχή να ισχύει ότι προβλέπεται από τις ΖΟΕ.Ειδικές μελέτες μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, θα γίνουν τόσο στον Μάτσικα, όσο και σε περιοχές όπως η Βογιάνου και οι Λογγάδες.

Ευθύνες από Β. Αργύρη σε Περιφέρεια 
και Δήμο για καθυστερήσεις
 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τόσο την Περιφερειακή Αρχή όσο και τον δήμο Ιωαννιτών για παρασκηνιακές ζυμώσεις υποστηρίζοντας ότι δεν έδειξαν καμία διάθεση εφαρμογής των αποφάσεων του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν κυρίως στην σύσταση επιτροπής και την κατάθεση απόψεων και επίσημης πρότασης.«Επειδή δύο χρόνια τόσο η Περιφέρεια όσο και ο δήμος δεν ενεργοποίησαν τις επιτροπές που αποφάσισαν τα Συμβούλιά τους κατά παράβαση κάθε καθήκοντος», σημείωσε ο κ. Αργύρης καταγγέλλοντας πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την προστασία της λίμνης.Ο ίδιος θύμισε ότι η παράταξή του εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει καταθέσει δική της πρόταση και σχέδιο Π.Δ. όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί.Αναφορικά με τις επισημάνσεις της παράταξής του σε διάφορα σημεία της πρότασης της επιτροπής ο κ. Αργύρης ξεκίνησε λέγοντας ότι σχετικά με την οριοθέτηση των ζωνών, δεν γίνεται καμία αναφορά στο υψόμετρο 469,54μ και αυτό θα είναι σημαντική παράλειψη σε περίπτωση τυχόν αναθεώρησης.Σχετικά με τις εκτάσεις εντός των ΖΟΕ εξέφρασε την απορία αν μπορούν να γίνουν αλλαγές που να υπερβαίνουν τους νόμους των Ζωνών αυτών, σημειώνοντας πως αν αυτό δεν είναι σίγουρο, τότε το μόνο που κάνει η Περιφερειακή Αρχή είναι να χαϊδεύει τα αυτιά των κατοίκων.Το ίδιο μάλιστα τόνισε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για κοροϊδία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.Για τις περιοχές Μάτσικα και Βοτανικού, όπου το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, λόγω και της παρουσίας κατοίκων των περιοχών αυτών, ο κ. Αργύρης στηλίτευσε την απουσία της ζώνης 300 μέτρων πίσω από όπου επιτρέπεται η δόμηση αλλά και την πρόταση να μην υπάρχει καν κάποιο όριο είτε αυτό είναι 100 ή 200 μέτρα, για τον Μάτσικα, όπως είχε ακουστεί κατά καιρούς.«Σε μια νέα εκδοχή, αν περιμένουμε λίγο ακόμη, θα δούμε να επιτρέπεται η δόμηση και πέραν της οριογραμμής, μέσα στη λίμνη», είπε ο κ. Αργύρης.Για τον Βοτανικό εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση για 100 μέτρα αδόμητης ζώνης και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Οι θέσεις των παρατάξεων της Αριστεράς
Ο Κώστας Κωτσαντής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε αόριστες τις προτάσεις του σχεδίου και δεν το ψήφισε λέγοντας πως το ζήτημα σήμερα είναι το πως αντιμετωπίζεται το υδάτινο δυναμικό που για τον ίδιο πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και πρέπει να υπάρξουν νόμοι που να το προστατεύουν.Πρότεινε δε την μετατροπή της λίμνης σε δημόσια λαϊκή περιουσία με την απαγόρευση κάθε επικερδούς ιδιωτικής δραστηριότητας γύρω απ' αυτή.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη λέγοντας ότι με την πρόταση που κάνει κινδυνεύει να γίνει Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας δηλαδή χάρες και θυσιάζοντας τη λίμνη, όπως έκανε με την Κορώνεια ο πρώην πλέον Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.Παράλληλα, κατηγόρησε όσους σκόπιμα καθυστέρησαν την θεσμοθέτηση ενός Π.Δ. με στόχο όπως είπε να επικρατήσει η λογική της οικοπεδοποίησης, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και η δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών η οποία όπως τόνισε είναι συνένοχη τόσο σε ότι αφορά την σημερινή πρόταση που αφορά το Π.Δ. όσο και σχετικά με το θέμα της κατασκευής πίστας θαλασσίου σκι.«Ο ένας καλύπτει τον άλλο και φαίνεται η αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία με τις ερωτήσεις του κ. Παπαβρανούση και το κατά πόσο τελικά αυτή η επιτροπή της Περιφέρειας συνεδρίασε καθόλου εδώ και δύο χρόνια», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.Σύμφωνα με τον ίδιο οι βασικές αδυναμίες του σχεδίου που προτάθηκε είναι το κουτσούρεμα της περιμετρικής ζώνης στα 300 μέτρα όπου εμφανίζονται οι πιο έντονες πιέσεις για οικοπεδοποίηση, η νομιμοποίηση των παράνομων αναχωμάτων αντί για την κατεδάφισή τους και η μη αναγραφή του υψομέτρου.Τέλος ο Νίκος Ζήκος της «Αριστερής Παρέμβασης» έκανε λόγο για ένα σχέδιο που εξυπηρετεί την δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές μέσω των ειδικών πολεοδομικών μελετών και της οικοπεδοποίησης στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, καταψηφίζοντας την πρόταση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Ισραήλ

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2013 συμμετείχε, για δεύτερη συνεχή φορά, στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Ισραήλ στο Τελ-Αβίβ. Κατά την διάρκεια της έκθεσης παρουσιάσαμε το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων με DVD και με ειδικά διαμορφωμένα φυλλάδια γραμμένα στην Ισραηλινή γλώσσα. Η Ένωσής μας ήλθε σε επαφή με τους γνωστούς από πέρυσι (2012) Tour Operators αλλά και με νέους , και παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους του Τουριστικού Reportage. Οι παραπάνω ενέργειες μας δίνουν ελπίδες για αύξηση των Ισραηλινών τουριστών το 2013 τόσο στην πόλη μας όσο και στους ορεινούς μας όγκους. Από την πλευρά της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων παραβρέθηκε η κυρία Αλέγρα Μάτσα της οποίας η βοήθεια προς εμάς και την πόλη μας ήταν ανεκτίμητη. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Ηπείρου για την συμμετοχή της στην έκθεση του Τελ-Αβίβ και την φιλοξενία μας στο περίπτερο της Ηπείρου, που χωρίς αυτή η αποστολή μας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ιωαννιτών για την οργάνωση της πρόσκλησης και των επαφών μας με τους 26 Τούρκους Tour Operators και δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν τα Ιωάννινα, κατά το διάστημα 16-18 Ιανουαρίου, 2013 και φιλοξενηθήκανε από τα μεγάλα ξενοδοχεία μέλη της Ένωσής μας. Με τον τρόπο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων προσπαθεί να ανοίξει την αγορά των Ιωαννίνων στις νέες αγορές. Οι νέες τουριστικές αγορές προσδίδουν ελπίδα ανάπτυξης, θέλουν συνεχή επαγρύπνηση, και οργανωμένη παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις και ο νομός μας (Ιωαννίνων) έχει όλες τις δυνατότητες με τις υπάρχουσες υποδομές και τα υπάρχοντα τουριστικά προγράμματα να τις κατακτήσει.

H Ένωση Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Ηπείρου, για το κλείσιμο της EVIMA

H Ένωση Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Ηπείρου, με σκεπτικισμό διάβασε τα νέα για το κλείσιμο της ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΗΜΑ (EVIMA). Θέλουμε να ενημερώσουμε τους Γιαννιώτες καταναλωτές που είχαν ασφαλιστεί στη συγκεκριμένη εταιρεία και ειδικότερα για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί μέχρι 08/02/2013 –δηλαδή πριν την ανάκληση της αδείας- της εταιρείας, και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέλη του Συστήματος Φιλικού διακανονισμού μπορούν οι καταναλωτές να απευθύνονται στις εταιρείες τους για να αποζημιωθούν. Για τις ζημίες που ξεπερνάνε τα 6.000 Υλικές Ζημίες Το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελώντας το ρόλο του θα καλύψει τους καταναλωτές που ήταν ασφαλισμένοι στην Evima και μέχρι το όριο των 100.000 όπως επιβάλει πλέον η νέα νομοθεσία .Όσον αφορά τους ασφαλισμένους της εταιρείας που σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι και έχουν πληρώσει ασφάλιστρα αυτοί θα καλύπτονται για ένα μήνα από το Επικουρικό και στη συνέχεια είναι υποχρεωμένοι να ξανασφαλιστούν .Εδώ για άλλη μια φορά επισημαίνουμε στους καταναλωτές να μη δίνουν τόση σημασία στο φτηνό ασφάλιστρο και ότι το ασφαλιστικό προϊόν δεν καλύπτεται μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων και δεν δίνεται τόσο εύκολα δώρο .Να μην παρασύρονται από εύκολες διαφημίσεις φτηνού κόστους αλλά να κοιτάνε το μέγεθος και την ποιότητα της Ασφαλιστικής εταιρείας.

“Γιάννινα του χθες, του σήμερα και του αύριο”

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2013, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διημερίδας που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου με τίτλο “Γιάννινα του χθες, του σήμερα και του αύριο”. Η Διημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και περιελάμβανε εισηγήσεις στελεχών της εκπαίδευσης που αφορούσαν την Εκπαίδευση στα Γιάννενα από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, θεατρικά και μουσικά δρώμενα από τα σχολεία της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, κυνήγι θησαυρού, εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια, βιωματικά σεμινάρια και έκθεση ζωγραφικής .Η συμμετοχή και ανταπόκριση του κόσμου στην διημερίδα, μας ικανοποίησε και μας έδωσε το μήνυμα να συνεχίσουμε με ανάλογες εκδηλώσεις.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής
Καθοδήγησης Π.Ε. Ηπείρου

Στέφανος Τσιάλος

Επισκέψεις του Δημάρχου Πρέβεζας στην πρώην Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου

Διαδοχικές επισκέψεις σε τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου πραγματοποίησε σήμερα , ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παντελή Μπαρτζώκα.Ο κ.Μπαϊλης παρακολούθησε την θρησκευτική εκδήλωση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασσίου στην Κρυοπηγή ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζουν προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος συνομίλησαν με τους ενοίκους του σπιτιού στην Κρυοπηγή το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κατολίσθησης και τους ενημέρωσαν για την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να μείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου, με την συμβολή του Δήμου, ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης οικοπέδου για την ανέγερση νέας κατοικίας.Ο κ.ΜπαΪλης συνέχισε τις επισκέψεις του σε Ριζά, Χειμαδιό,Κανάλι και Καστροσυκιά καθώς και στον πάνω οικισμό της Λυγιάς όπου επίσης έχει σημειωθεί κατολίσθηση σε δρόμο με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία για 5 οικογένειες και να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για την στατικότητα μίας τουλάχιστον κατοικίας.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σε συνεργασία με την υπηρεσία της Πρόνοιας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των οικογενειών που καταρχήν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κατοικίες τους ενώ βάσει των εκθέσεων που έχει εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία υποβλήθηκε σχετικό αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία καταρχήν για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και στην συνέχεια για την εξεύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίηση έργων οριστικής αποκατάστασης των ζημιών.

Σημαντικές συναντήσεις του Φίλιππα Φίλιου στην Αθήνα

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Κώστας Γιωτάκης με στόχο την έγκριση έργων και μελετών του μεγάλου προγράμματος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κι Αποχέτευσης. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης.Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της ΔΕΥΑΙ και συμφωνήθηκε η σταδιακή υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος. Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, που συνάδει απόλυτα με τις αρχές του ΕΠΠΕΡΑΑ και έρχεται να λύσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνη, ειδικούς γραμματείς και διευθυντές του ίδιου Υπουργείου με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο αντλιοστάσιο των φυλακών Σταυρακίου και της σύνδεσης μέρους του δικτύου του οικισμού με το ίδιο αντλιοστάσιο.Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα κ. Γιαννακίδου, την οποία ενημέρωσε για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι που θα διεξαχθεί στα Γιάννινα και κατέθεσε τον πλήρη φάκελο των αγώνων.Ο κ. Φίλιος συναντήθηκε με στελέχη της ΚΕΔΕ όπου ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θεραπεύσουν ατέλειες κι αστοχίες του Καλλικράτη και κατέθεσε πρόσθετες προτάσεις που αφορούν στις ρυθμίσεις οφειλών παλιών ετών από τη χρήση κοινοχρήστων χώρων.Ο Δήμαρχος είχε τέλος συνάντηση με πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων του Δήμου όπου και κατέθεσε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης στις κατολισθήσεις στο Μύτικα Πρέβεζας

Επιτόπια επίσκεψη στο Μύτικα Πρέβεζας όπου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των καθιζήσεων του εδάφους που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις πραγματοποίησε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.Ο Γενικός Γραμματέας είδε από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στο δρόμο που οδηγεί στην ακτή του Μονολιθίου αλλά και στο λιμανάκι του χωριού, ενημερώθηκε από τον Σύμβουλο της τοπικής κοινότητας και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και ταυτόχρονα άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής στην καθημερινότητα τους λόγω των καθιζήσεων.Εκείνος από την πλευρά του ζήτησε από τις τοπικές αρχές να του καταθέσουν σχετικό αίτημα με την εκτίμηση του κόστους και τις διαδικασίες της σχετικής μελέτης αποκατάστασης προκειμένου να το προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη με συγκεκριμένο κονδύλιο που θα καλύψει τις εργασίες αποκατάστασης.

Στον Γενικό Γραμματέα ο νέος Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Το νέο Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχο, Δημοσθένη Αναγνωστάκη, δέχθηκε στο γραφείο του  ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης.Ο Γενικός Γραμματέας καλωσόρισε τον Περιφερειακό Διοικητή, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την προαγωγή του κατά τις τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στις αρχές Φεβρουαρίου και του ευχήθηκε καλή θητεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι η συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι δεδομένη.Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε επίσης η ευκαιρία ευρείας συζήτησης και αλληλοενημέρωσης για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Το Σάββατο στα Γιάννενα ο Πάνος Καμμένος

Για το προσυνέδριο των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων"
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος και οι Συντονιστικές Επιτροπές Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης, προσκαλούν όλους τους Ηπειρώτες στο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ που θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 στις 11:00 π.μ. στο HOTEL GRAND SERAI ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.Στο Πρώτο μέρος θα συζητηθεί το Θέμα της ΥΓΕΙΑΣ. Στο Δεύτερο μέρος θα συζητηθούν ΘΕΜΑΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και θα κατατεθούν προτάσεις από τις Συντονιστικές Επιτροπές, από Στελέχη του Κινήματος και από τους ίδιους τους Πολίτες, από τους οποίους θέλουμε την άποψή τους και την φωνή τους.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΙΜΗ ΜΑΣ

Ανάσα για οφειλέτες του Δημοσίου

Μια νέου τύπου ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αποκαλύπτει ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων προς τους πελάτες τους. Δηλαδή, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η προηγούμενη συμπεριφορά του κ.λπ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η δυνατότητα καταβολής των δόσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει, επίσης, τη διαγραφή των χρεών τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα, προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μία ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο.Τέλος, κατηγορηματικός εμφανίζεται ως προς το θέμα της διαφθοράς και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, απομακρύνει τα ταμεία από τις εφορίες και προχωρά σε άνοιγμα των λογαριασμών όλων των διευθυντών, οι οποίοι κατέχουν νευραλγικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, πολλή δουλειά θα έχει και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Σταθερά βήματα για την Πολυτεχνική Σχολή

Πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας από τις Πρυτανικές Αρχές για την μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
Ενός κακού μύρια (καλά) έπονται, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, διαβλέποντας πίσω από τις πρώτες γραμμές και τις διαρροές για την προοπτική υλοποίησης των προτάσεων του σχεδίου «Αθηνά» και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Η διαβούλευση με βάση το προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου εξελίσσεται ομαλά, πλην όμως, μεγαλύτερη αξία και σημασία φαίνεται πως αποκτούν οι επαφές μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, που καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης.Από μία τέτοια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη φαίνεται πως προκύπτουν θετικές προοπτικές όχι τόσο για την ενσωμάτωση Σχολών ή Τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας ή το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, όσο για την σύσταση Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το απόγευμα το ITV, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας μία πρόταση που κατατέθηκε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια και αναφέρεται στην μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, ώστε μαζί με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Μηχανικών Αρχιτεκτόνων να αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής.Σε επιμέρους ζητήματα τηρείται στάση αναμονής για τη γενική συνέλευση του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών ώστε να επιλέξει εάν θα ενταχθεί στη Σχολή Θετικών Επιστημών ή στην Ιατρική Σχολή. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα μένουν ως έχουν, ενώ μάλλον θετική είναι η στάση των αρχών του Ιδρύματος στην μετονομασία του Οικονομικού Τμήματος σε Τμήμα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.Η τελική πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου την προσεχή Τρίτη.Ο κ. Αλμπάνης πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ITV μετέφερε στον κ. Αρβανιτόπουλο την έντονη δυσαρέσκεια και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά» που δεν αναγνωρίζει την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο «στήσιμο» των Ιδρυμάτων σε Αγρίνιο και Κοζάνη.

Το ΤΕΕ για
την Πολυτεχνική Σχολή
Την πάγια θέση του για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα, εκφράζει για μια ακόμη φορά το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά από συνάντηση των μελών του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, από τον οποίο και ενημερώθηκαν για το σχέδιο «Αθηνά».Μετά την ενημέρωση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και εν όψει της διαβούλευσης του σχεδίου για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης, εξέφρασε προς τον Πρύτανη την πάγια θετική θέση του για την δημιουργία της πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο με την δημιουργία νέων σχολών και εξορθολογισμό των υφιστάμενων, ώστε οι απόφοιτοί τους να εντάσσονται στο τεχνικό προσωπικό ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς επαγγελματικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης.«Η συμβολή των πολυτεχνικών σχολών στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου θεωρείται για την Ήπειρο επιβεβλημένη, και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.Επιπλέον συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της ολοκλήρωση της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής σχολής, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, που θα ολοκλήρωνε την λειτουργία του τοπικού Πολυτεχνείου και θα το συνέδεε άρρηκτα με την πολιτιστική – περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου. Για τα παραπάνω καθώς και για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα του τεχνικού κόσμου της περιοχής μας που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, διαβεβαιώθηκε προς τον Πρύτανη η πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΗ, η αμέριστη συμπαράστασή του για την από κοινού επεξεργασία προτάσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαφωνούν
οι Περιφερειάρχες
Τέλος αρνητική θέση για τον «Καλλικράτη» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, το πρόγραμμα «Αθηνά», διατυπώνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ, το οποίο συνεδρίασε χθες Παρασκευή. Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας θεωρούν ότι το σχέδιο δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας και πως είναι αποσπασματικό.Η Ένωση Περιφερειών θεωρεί ότι το πρόγραμμα «Αθηνά» για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση «είναι αποσπασματικό και οδηγεί σε αδιέξοδο». Όπως λέει, «το χρονικό διάστημα των 45 ημερών για διαβούλευση είναι προσχηματικό και θα πρέπει να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος για συμφωνημένες και όχι προειλημμένες αποφάσεις».Τονίζει, τέλος, ότι «είναι απόλυτα αναγκαίο το υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι συναινετικές και σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε διορθώσεις της τελευταίας στιγμής προχωρά το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις

Σε διορθώσεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται να προχωρά το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την δημοσίευση των νέων οργανογραμμάτων των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Στρατή Βουγέλη, με έγγραφο του Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας, ζητείται από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων να προσθέσουν τουλάχιστον τις θέσεις προσωπικού που υπηρετεί καθώς και τα τμήματα που λειτουργούν και που το υπουργείο “ξέχασε” στην σύνταξη των οργανισμών. «Η συγκυβέρνηση και το Υπ Υγείας δεν μπορούν με τίποτα να απαρνηθούν τον μνημονιακό εαυτό τους, ακόμα και σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία του Ελληνικού λαού» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δίνει όπως φαίνεται, τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας να εντάξει στο οργανόγραμμα του ως Δομή, με πρόταση τροποποίησης έως 15 Φεβρουαρίου, την μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης χωρίς να «καρατομηθεί» στην θέση της άλλο τμήμα ή κλινική του Νοσοκομείου καθώς αυτή η Μονάδα Ψυχικής Υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως "εξωτερική δομή Ψυχικής Υγείας". Παράλληλα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσει να ενταχθεί τελικά στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας –Iατροπαιδαγωγικό κέντρο αν θεωρηθεί «παρόμοιο τμήμα».

Δήλωση του Βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή για την απόλυση επιτυχόντων της προκήρυξης 9κ/2008 του ΑΣΕΠ,για την ΑΤΕ Bank

"Δυστυχώς ενημερωθήκαμε από τον τύπο , πως οι επιτυχόντες μέσω του διαγωνισμού 9κ/2008 του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕBank, δηλαδή 500 περίπου άνθρωποι με πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και με ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και χρήσης Η/Υ), βρέθηκαν στο δρόμο "εν μια νυκτί" καθώς πρόσφατα απολύθηκαν μέσω e-mail!!....Μετά από μια ακατανόητη δικαστική απόφαση, βρίσκονται στο δρόμο, παρά το γεγονός πως δεσμευτήκαν όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επιτυχόντων της 9κ αλλά και της 8κ προκήρυξης του ΑΣΕΠ, με νομοθετική ρύθμιση.Θα πρέπει να δοθεί σήμερα κιόλας νομοθετική λύση για την αποκατάσταση των εργαζομένων".

Πληθαίνουν τα ρουσφέτια και αυξάνει η γραφειοκρατία

Του Νίκου Κοτζιά
Παρά τις μεγαλοστομίες της τρόικας και των κομπάρσων της, συνεχίζονται με νέες, πιο ανήθικες μορφές, όλες οι παθογένειες του Συστήματος Παρακμής όπως είναι τα ρουσφέτια και η υπεργραφειοκρατικοποίηση των λειτουργιών του.Η δύσκολη περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα, θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία προώθησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που να στηρίζεται στη μόρφωση, την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Η ευκαιρία αυτή κατεδαφίζεται στα «μεγάλα έργα» για εργολάβους που προωθεί το υπουργείο ανάπτυξης. Πρόκειται για έργα που δεν συνδέονται με λεωφόρους πληροφορικής, ή την βιογενετική και τη νανοτεχνολογία, έστω τα νέα υλικά. Απλά επαναλαμβάνεται το γνωστό θέατρο του παράλογου: χρηματοδότηση της διαπλοκής από τον δημόσιο κορβανά. Η κρατικοδίαιτη ολιγαρχία συνεχίζει να είναι ο σημαντικότερος αποδέκτης και παραγωγός ρουσφετιών.Θα περίμενε κανείς ότι σε μια εποχή ανεργίας, διαθεσιμότητας και απολύσεων δεν θα υπήρχαν περιθώρια για ρουσφέτια. Όμως η ζωή αποδεικνύει ότι το έγκλημα συνεχίζεται. Η δύσκολη κατάσταση, η συχνή ανυπαρξία εναλλακτικών θέσεων εργασίας για αυτόν που κινδυνεύει να απολυθεί και της υπαρξιακής υφής των προβλημάτων είναι η πίστα για τα πάρτι των ρουσφετιών. Επί παραδείγματι, ο δημόσιος υπάλληλος που κινδυνεύει να πάει στη διαθεσιμότητας γνωρίζει ότι η επιλογή του ποιος τελικά θα μπει στο όχημα παραπέρα μείωσης μισθών και αυξημένων κινδύνων εξόδου συναρτάται από τις επιλογές της τριτοκομματικής κυβέρνησης. Η τελευταία ανερυθρίαστα έχει στήσει ειδική επιτροπή κατανομής των ρουσφετιών. Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που θα μετακινηθεί και το που θα πάει. Αν θα πάει εκεί που διατηρεί ένα περιουσιακό στοιχείο μειώνοντας τα έξοδά του σε εποχή που κόβονται μισθοί. Αλλά και υστερότερα, όταν θα αποφασίζεται ποιος θα παραμείνει στη δουλειά και ποιος θα απολυθεί οριστικά, ποιος θα παραπεμφθεί χωρίς πραγματική αιτία στο πειθαρχικό και για ποιόν οι αρμόδιοι θα κλείσουν τα μάτιά τους, για όλα αυτά υπάρχουν νέες μορφές και δυνατότητες ρουσφετιού.Μαζί με το Σύστημα Παρακμής που μας οδήγησε μέχρι εδώ, επιβιώνουν οι χειρότερες μορφές πελατειακών σχέσεων, ανθρώπινων εξαρτήσεων και διευκολύνσεων. Μόνο που τώρα το όποιο ρουσφέτι τέμνεται με ζητήματα επιβίωσης, θεμελιακά προβλήματα της καθημερινότητας. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο ξένος παράγοντας που καταφτάνει στην Ελλάδα για να την λεηλατήσει κάθε άλλο παρά σκοπεύει στον «δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό της».Το Σύστημα Παρακμής που έστησε αυτό το άθλιο κράτος και ταυτόχρονα παριστάνει τον εχθρό του, εκείνο που πραγματικά θέλει, είναι να πάρει πίσω ότι παραχώρηση αναγκάστηκε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια και όποια ζητήματα του ξέφυγαν. Το κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των μέτρων που λαμβάνονται σήμερα είναι η ενίσχυση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η επιβάρυνση του πολίτη με σύνθετα «προαπαιτούμενα». Όλο και περισσότερο απαιτούνται πληθώρα εγγράφων για διοικητικές πράξεις που παλαιότερα χρειαζόταν μόνο μία. Επί παραδείγματι, συνταξιούχοι ορεινών και νησιώτικων περιοχών που λάμβαναν επιδόματα και ειδικές ενισχύσεις από το ταχυδρομείο, θα πρέπει σήμερα να γνωρίζουν από πληροφοριακά συστήματα, να κατέχουν κάποιο μέσο ψηφιακής επικοινωνίας, να δημιουργούν Passwort, να συνδέονται με συγκεκριμένους θεσμούς, να ανοίγουν καινούργιους λογαριασμούς σε τράπεζες. Συχνά οι πολίτες ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και μιας ηλικίας, ή όσοι κατατάσσονται στα φτωχά στρώματα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά τα προαπαιτούμενα με οδυνηρές για αυτούς απώλειες.Η εποχή των μνημονίων και της λιτότητας, της ύφεσης και της ανθρωπιστικής καταστροφής είναι εποχή που τα ρουσφέτια, οι εκβιασμοί και οι διαμεσολαβήσεις λαμβάνουν νέες μορφές, ενώ ενισχύεται η γραφειοκρατία. Σε αυτά τα φαινόμενα το δημοκρατικό αντιμνημονιακό κίνημα πρέπει άμεσα να ανοίξει μέτωπα.

Αγωγές φαρμακοποιών κατά του ΕΟΠΥΥ!!!

Σε αγωγές προς τον ΕΟΠΥΥ, προχωρούν οι τοπικοί σύλλογοι των φαρμακοποιών, ζητώντας πλέον τόκους υπερημερίας λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών του Οργανισμού.Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, μόνο για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το δεσμευτικό χρονοδιαγράμματος του Οργανισμού, έπρεπε τα χρήματα να έχουν εξοφληθεί έως τις 10 Ιανουαρίου.Αντιθέτως ένα μήνα μετά, ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο το 53% της οφειλής και ενώ ήδη εκκρεμούν οι οφειλές 185 εκατομμυρίων ευρώ για το Νοέμβριο και 140 εκατομμυρίων ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο.Σε συνάντηση των προέδρων όλων των συλλόγων με το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εν όψει και της Γενικής συνέλευσης που θα γίνει αυτό το μήνα προκειμένου ο ΠΦΣ να καθορίσει τη στάση του.«Δίνουμε μια καθημερινή μάχη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου «προκειμένου το ελληνικό φαρμακείο να παραμείνει ζωντανό. Οι φαρμακοποιοί με κάθετη πτώση τζίρου, με πολλά προβλήματα πληρωμών βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση. Βρίσκονται όμως πάντα στο πλευρό των ασφαλισμένων».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφεραν 160 κιλά χασίς!

Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνελήφθησαν χθες (10-02-2013) μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση δύο νεαροί Έλληνες, ηλικίας 22 και 24 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις συνεργοί τους (δύο Έλληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας), οι οποίοι οργάνωσαν την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης από την Αλβανία στη χώρα μας.Ειδικότερα, χθες  το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 22χρονο και συνοδηγό τον 24χρονο, μέσα στο οποίο βρέθηκε τόσο στο χώρο των αποσκευών όσο και των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου, ποσότητα κάνναβης που ξεπερνά τα (160) κιλά.Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες αποτελούσαν το εκτελεστικό τμήμα της σπείρας αφού ενεργούσαν κατ’ εντολή και υπό την καθοδήγηση των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, οι οποίοι, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, είχαν προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και είχαν ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.
Κατασχέθηκαν:
εκατόν πενήντα -150- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -160.786- γραμμαρίων.
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.
δύο κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης της επικοινωνίας για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Οι αστυνομικές έρευνες για τη σύλληψη των υπολοίπων μελών του κυκλώματος και την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» σε Άρτα και Πρέβεζα

Πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο οι συνελεύσεις της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στις περιφερειακές ενότητες της Άρτας και της Πρέβεζας. Στις συνελεύσεις συμμετείχε ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου, οι αντίστοιχοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας καθώς και μέλη της παράταξης από τις δύο περιφερειακές ενότητες.Οι συνελεύσεις αξιολόγησαν θετικά την δίχρονη παρουσία της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, την ανάδειξη μετώπων, αγώνων και εναλλακτικών προτάσεων και την προσπάθεια για διαφάνεια και δημοκρατία στη λειτουργία του Συμβουλίου. Επισήμαναν την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική των μνημονίων, τον αυταρχικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη» και την ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης από μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Παράλληλα οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η καταδίκη του θεσμικού πλαισίου δεν σημαίνει αποδοχή και αμνήστευση της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου και γιατί συμπλέει με αυτή την πολιτική πτώχευσης του λαού και εκποίησης των δημόσιων αγαθών αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο, που διοικεί την Περιφέρεια.Παράλληλα και στις δύο συνελεύσεις επισημάνθηκε η ανάγκη της επεξεργασίας μιάς συνολικής πρότασης για την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Ηπείρου και της στήριξης της σχετικής διαδικασίας, που έχει ήδη ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις συζήτησαν για τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου και τα ιδιαίτερα προβλήματα των περιοχών.Στην Άρτα η συνέλευση επιδοκίμασε την υποστήριξη των υπαλλήλων, που αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν το φάσμα των απολύσεων και τόνισε την κατηγορηματική της αντίθεσή στην επεξεργασία των απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που παραδίδει τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο με κινδύνους και για το περιβάλλον και για την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.Στην Πρέβεζα δόθηκε αρκετή έμφαση στην κριτική της προωθούμενης τουριστικής ανάπτυξης, που υποβαθμίζει το περιβάλλον, και στην ανάγκη ενός ήπιου και ισορροπημένου μοντέλου, που θα διαχέει τα αποτελέσματα της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, τον απολογισμό του αγώνα για τη «Δωδώνη», την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε βάρος των καλλιεργειών κλπ.Τέλος ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αποκεντρωμένη και δημοκρατική λειτουργία της παράταξης σε κάθε νομό και η ανάληψη τοπικών πολιτικών πρωτοβουλιών. Για το σκοπό αυτό οι συνελεύσεις εξέλεξαν τις τοπικές Γραμματείες της παράταξηςΣτην Περιφερειακή Ενότητα τα μέλη της νέας Γραμματείας είναι ο Τάκης Καραγεώργος, ο Σπύρος Σκαμνέλος και ο Παναγιώτης Ψυχογιός ενώ εκκρεμεί και η προσθήκη δύο ακόμη μελών.Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας η Γραμματεία αποτελείται από τους Τασία Γιάννου (Φιλιππιάδα), Θοδωρή Κορωναίο (Πρέβεζα), Δημήτρη Παπαδήμο (Πρέβεζα), Θανάση Ράπτη (Πάργα) και Ηλία Χάϊδα (Πρέβεζα).

Ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας που έγινε στην Αθήνα.Τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη. Στην πρώτη συνάντηση εργασία μετείχε η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, η ΕΕΤΑΑ και εκπρόσωποι από 15 συνολικά δήμους της χώρας. Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης αφορούσε στη λειτουργία των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.Θετική είναι και η εξέλιξη σχετικά με το αίτημα για την παραχώρηση ολόκληρου του εξοπλισμού του πρώην ΚΕΕ στο Δήμο Ιωαννιτών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, αφού η Γενική Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, Ελένη Καραντζόλα, δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα ληφθεί η σχετική απόφαση.«Η συστηματική, ουσιαστική και έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου μας με τη σύσταση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ και την αντίστοιχη προγραμματική με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πιλοτικά και σε πρώτη εφαρμογή, το αμέσως επόμενο διάστημα, προγράμματα επιμόρφωσης που απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες συμπολίτες μας, σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.Η πρόσκληση για τη συμμετοχή, οι θεματικές ενότητες και το χρονοδιάγραμμα, θα δημοσιοποιηθούν από το Δήμο και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα υποβολής της σχετικής αίτησης», υπογράμμισε σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Την ερχόμενη Τετάρτη στις επτά το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 51 συνολικά θέματα.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Πλην Ιωαννίνων οι 3 νέοι Αντιπεριφερειάρχες

Και με οκτώ (4 Γιαννιώτες) Εντεταλμένους Συμβούλους

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, πρώτο το EpirusGate σας είχε ενημερώσει για τη μορφή αλλά και τη σύνθεση που θα έχουν οι επικείμενες αντικαταστάσεις των τριών καρατομημένων Γιαννιωτών Αντιπεριφερειαρχών(Γ. Καραμπίνα, Οδ. Πότση και Π. Κολόκα). Τις επίσημες ανακοινώσεις να τις περιμένετε από τον Αλέκο Καχριμάνη μετά την προσεχή Παρασκευή,όταν και λήγει το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.Όπως σας είχαμε ενημερώσει, θέσεις αντιπεριφερειαρχών θα καταλάβουν οι κ.κ. Νίκος Κάτσιος (Θεσπρωτία), Κατέρης Γιάννης (Άρτα) και ένας εκ των Ανατολιοτάκη Νίκου και Γιολδάση Βασίλη (Πρέβεζα). Εκεί όμως που ο Αλέκος Καχριμάνης έχει χάσει τη... μπάλα και δε μπορεί να βρει άκρη,είναι σχετικά με τα ονόματα των οκτώ (8) νέων Εντεταλμένων Συμβούλων,που έχει αποφασίσει να χρίσει τέσσερις (4) εκ των οποίων θα είναι Γιαννιώτες!!! Στην κυριολεξία δεν ξέρει ποιον να βάλει και ποιον να αφήσει εκτός. Ήταν λογικό ο Περιφερειάρχης, 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές να θέλει να χρυσώσει το... χάπι του κλαδέματος των Γιαννιωτών με τέσσερις υποβαθμισμένες θέσεις στο νέο ηγετικό μοντέλο εξουσίας, στο οποίο όμως η συμμετοχή των Γιαννιωτών θα έχει ρόλο κομπάρσου, μιας και κανείς τους δεν θα έχει θέση Αντιπεριφερειάρχη. Κατά πάγια τακτική του ο Αλέκος Καχριμάνης σέβεται κατά γράμμα τη σειρά εκλογής των συμβούλων του. Όμως αυτή τη φορά δεν φαίνεται διατεθημένος να τηρήσει ευλαβικά αυτή του τη συνήθεια και ήδη οι γκρίνιες και οι μουρμούρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο μέγαρο της άνω Πλατείας. Θυμίζουμε ότι στο top-ten, από την 4η μέχρι και τη 10η θέση, εξελέγησαν κατά σειρά κατάταξης στην παράταξη Καχριμάνη, οι: Παπατσίμπας Γιώργος, Πλιάκος Μιχάλης, Πέτσιος Κωνσταντίνος (πρόεδρος Περιφ. Συμβ.), Καττής Νίκος,Γιαννακάκης Γιάννης, Μπαλτογιάννης Γιώργος (παραιτήθηκε),Τσουλάκη-Μπίστα Μαρία. Για να δούμε τι θα... δούμε!!!

Περιστατικό ρατσιστικής βίας ο ξυλοδαρμός του μαθητή στα Γιάννενα;

Αλβανικής καταγωγής ο μαθητής-θύμα

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της βάναυσης κακοποίησης που δέχτηκε την περασμένη Πέμπτη εντός του σχολείου του στα Γιάννενα, μαθητής της Β' Λυκείου του συγκεκριμένου σχολείου από τέσσερις συνομήλικούς του μαθητές άλλου Λυκείου της πόλης. Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι οι μαθητές, ο άτυχος συμμαθητής τους που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ύστερα από τον ξυλοδαρμό του με αλυσίδες και λοστούς, είναι Αλβανικής καταγωγής, γεγονός που ενισχύει τις υπόνοιες σχετικά με το γιατί οι εισβολής-νταήδες επέλεξαν να χτυπήσουν μόνο αυτόν και κανέναν άλλον!!! Ήδη κάποιοι μιλούν για περιστατικό ρατσιστικής βίας και στην περίπτωση που τέτοια φαινόμενα δεν τύχουν της απαραίτητης προσοχής από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές, μη σας φανεί παράξενο σε σχολεία της πόλης μας να δείτε περιπτώσεις στις οποίες αλλοδαποί μαθητές να μπαίνουν στο στόχαστρο άλλων μαθητών. Το τελευταίο περιστατικό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ακροδεξιών συμμοριών στα σχολεία της πόλης θα έπρεπε ήδη να έχουν σημάνει συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Πραγματοποιήθηκαν στο Πέραμα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους

Πλήθος κόσμου στη λιτανεία
Με κάθε επισημότητα και με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν στο Πέραμα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με την τέλεση Εσπερινού, ενώ χθες ακολούθησε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο φερώνυμο Ναό του Περάματος. Μετά το τέλος της έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους προς τον παλιό Ναό του που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, την οποία συνόδευσαν άγημα της 8ης Μεραρχίας, μαθητές της περιοχής ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και φυσικά πλήθος κόσμου.Στις χθεσινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Βουλευτής και πρώην δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Το πρώτο θέμα είναι απάντηση στην επερώτηση της Περιφερειακής Συμβούλου, της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», Καλλιρρόης Ζηκίδου-Ντάσση, σχετικά με την πρόοδο του έργου του «οδικού άξονα Τύρια –Σιστρούνι» και το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί εξ αναβολής σχετίζεται με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων) Ν. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης.»

Εκδήλωση για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς των Δημοσίων Υπάλληλων στα Γιάννενα

Εκδήλωση για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς των Δημοσίων Υπάλληλων διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ.Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ ειδικός σύμβουλος για το συνταξιοδοτικό της ΔΟΕ.Την Τρίτη 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. στις 1 το μεσημέρι σώο ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ, ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, θα δώσει συνέντευξη στα Μέσα Ενημέρωσης.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τα Γιάννενα γιορτάζουν τα 100 χρόνια της απελεύθερωσής τους

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός
Με ένα επταήμερο ιδιαίτερων και ξεχωριστών εκδηλώσεων θα τιμηθεί φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Το πρόγραμμα βέβαια θα ξεδιπλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, περιοδικές εκθέσεις αλλά κι άλλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο κι άλλους φορείς της περιοχής.Τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 21 Φεβρουαρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.«Η φετινή επέτειος είναι ορόσημο για τα Γιάννινα. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής. Εκατό χρόνια από τη θυσία του Μπιζανίου. Ο εορτασμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας την ευκαιρία να αναλογιστούμε όσα έγιναν και να οραματιστούμε τα Γιάννινα του μέλλοντος. Είναι η αφορμή για να ανοίξουμε νέες συνεργασίες και να δρομολογήσουμε συνέργειες. Η επέτειος αυτή γιορτάζεται μέσα σε ένα βαρύ κλίμα το οποίο απορρέει από την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα μας υποχρεώνει να ορίζουμε πλέον ως κυρίαρχη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Έχουμε υποχρέωση όμως να ατενίζουμε τα επόμενα χρόνια με αισιοδοξία και να δημιουργούμε σήμερα εκείνες τις υποδομές που θα διασφαλίσουν πορεία ανόδου και εξωστρέφειας για τα Γιάννινα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι να αναδείξουν ιστορικά γεγονότα αλλά και να καταδείξουν ότι η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι γεγονός που ξεπερνά κατά πολύ την τοπική εμβέλεια.«Με το φετινό πρόγραμμα επιχειρούμε να αναδείξουμε αυτή, την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία που είχε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Για μας αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπως και η παρουσίαση των αναμνηστικών γραμματοσήμων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Και βέβαια αποτελούν κορυφαία στιγμή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έργου του Κώστα Βαρώτσου στην τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε πλατεία Μίωνος Μάτσα, τα οποία θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ.

Παραλαβή μετασκευασμένου απορ/φόρου από την Υπηρεσία Καθαριότητας Δ. Αρταίων

Παραλήφθηκε σήμερα από το Δήμο Αρταίων το απορριμματοφόρο της Καθαριότητας το οποίο είχε σταλεί σε εξειδικευμένο συνεργείο στην Αθήνα για τοποθέτηση νέας σύγχρονης υπερκατασκευής προσαρμοσμένης στις ανάγκες του Δήμου. Το όχημα βρίσκεται ήδη στο αμαξοστάσιο Υπηρεσίας και θα τεθεί γρήγορα σε κυκλοφορία.Η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων ή κατεστραμμένων τμημάτων στα οχήματα που παρουσιάζουν βλάβες, ενώ έχει προγραμματιστεί η αποστολή και άλλων απορριμματοφόρων για τοποθέτηση υπερκατασκευών.Εκτός της συντήρησης και των υπερκατασκευών, στόχος είναι και η σταδιακή ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας με αγορά νέων απορριμματοφόρων.Ο Δήμος Αρταίων ήδη έχει αποστείλει τις μελέτες για την προμήθεια 8 νέων απορριμματοφόρων, χωρητικότητας από 6-16 m3, καθώς και 295 κάδων χωρητικότητας 1.100 l και πέντε ημιβυθιζόμενων κάδων για τοποθέτησή τους στο κέντρο της πόλης, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και διεκδικεί δια μέσω ΕΣΠΑ την υλοποίηση του προγράμματος.Με την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών ο Δήμος Αρταίων θα έχει πλέον στη διάθεσή του έναν αξιόπιστο στόλο οχημάτων που θα εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή απόδοση με παράλληλη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Θύμα σχολικής βίας μαθητής Λυκείου στα Γιάννενα!!!

Ξυλοκοπήθηκε άγρια την περασμένη Πέμπτη από μαθητές άλλου Λυκείου

Την περασμένη Πέμπτη, αμέσως μετά τον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ στα Γιάννενα, στην αυλή Λυκείου της πόλης έλαβε χώρα σοβαρό επεισόδιο σχολικής βίας στο οποίο ξυλοκοπήθηκε άγρια μαθητής του συγκεκριμένου Σχολείου, ο οποίος διεκομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο. Πρωταγωνιστές του ξυλοδαρμού ήταν τέσσερις μαθητές άλλου Λυκείου της πόλης, οι οποίοι εφοδιασμένοι με λοστούς και αλυσίδες, ξυλοκόπησαν με ιδιαίτερη μανία και αγριότητα έναν 17χρονο μαθητή της Β' Λυκείου. Ήταν επιβεβλημένη η παρουσία αστυνομικών οι οποίοι τελικά και κατάφεραν να βάλουν τάξη στο Σχολείο,αφού οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές παρακολουθούσαν εμβρόντητοι δεν μπορούσαν να επιβάλλουν την τάξη. Αν και γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, επειδή ακριβώς μιλάμε για ανήλικους δε θα δημοσιοποιήσουμε περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να μη στοχοποιήσουμε Σχολεία και πρόσωπα. Το γεγονός αποσιωποιήθηκε για ακόμη μία φορά από τους... ανευθυνουπεύθυνους της τοπικής εκπαίδευσης και δυστυχώς συμπεριφορές και φαινόμενα που δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση, μπήκαν για ακόμη μία φορά κάτω από το χαλί! Θα περιμένουμε όμως, τόσο από τον Διευθυντή δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιωαννίνων, όσο και από τη νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να προβούν στα δέοντα. σαν πολλά έχουν γίνει..."γαργάρα" μέχρι σήμερα;

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ-Το καλοκαίρι οι νέες εργολαβίες για τις πεζοδρομήσεις

Το καλοκαίρι αναμένεται να δούμε τις νέες εργολαβίες των πεζοδρομήσεων, στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή «μπεζεστένια», τις οδούς γύρω από τον Αγ. Νικόλαο, ένα έργο που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπλαση στο εμπορικό και εμπορικό κέντρο μέσω των πεζοδρομήσεων και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.559.519,28 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένες Αστικές Αναπλάσεις, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, που εξέφρασε την ικανοποίησή του και αναφέρθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό.Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, εκτός από τις πεζοδρομήσεις στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο στην συμβολή των οδών Θαρύπα και Μπιζανίου στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς και η μελέτη για το τμήμα που αφορά την περιοχή από τη Μητρόπολη μέχρι την Γιοσέφ Ελιγιά, προκειμένου και αυτό να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.«Απομένει η ενοποίηση της πάνω και κάτω πλατείας όπως λέμε, αλλά για αυτό δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι», σημείωσε ο κ. Μασσαλάς, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός αυτής της ενοποίησης υφίσταται από την Δημαρχία Τ. Παπασταύρου.Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν καθαιρέσεις υφιστάμενων πεζοδρομίων, επιστρώσεις οδών και κοινόχρηστων χώρων, συμπλήρωση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων, εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εργασίες πρασίνου, τοποθέτηση εξοπλισμού, υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου χαμηλής τάσης στην περιοχή αλλά και κατασκευή δικτύου υποδομής οπτικών ινών.Μάλιστα, η οπτική ίνα θα συνδέεται απευθείας μα κάθε ιδιοκτησία, κάτι που ο κ. Μασσαλάς χαρακτήρισε πρωτοποριακό για την Ελλάδα.Στο μεταξύ, πιέσεις στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Οδό Ασημακόπουλου στα Σεισμόπληκτα ασκεί ο Δήμος Ιωαννιτών, αναγνωρίζοντας και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο έργο χωρίς δική του υπαιτιότητα, σύμφωνα με τον κ. Μασσαλά, που τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθείται στενά.Από την πλευρά του Δήμου, προωθείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η μετατόπιση ενός περιπτέρου για την δημιουργία του κυκλικού κόμβου. «Πιέζουμε όσο μπορούμε βάση του θεσμικού πλαισίου και το παρακολουθούμε στενά», σημείωσε ο κ. Μασσαλάς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κλείνουν τον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Πρέβεζας

Nα κλείσει o αγωνιστικός χώρος του Δημοτικού Σταδίου Πρέβεζας «Αθανασία Τσουμελέκα», για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες στον χλοοτάπητα αποφάσισε ο αθλητικός οργανισμός του Δήμου Πρέβεζας, μετά και τα παράπονα που υπήρχαν από προπονητές και ποδοσφαιριστές αλλά και από το αίτημα του ΠΑΣ Πρέβεζα 2012, για αλλαγή έδρας στα επόμενα εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος. Με σκοπό να βρεθεί και πάλι ο αγωνιστικός χώρος σε ικανοποιητική κατάσταση και να παιχθεί ποδόσφαιρο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο ΠΑΣ Πρέβεζα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ως έδρα του το γήπεδο του Ωρωπού, ενώ η Ένωση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε γήπεδο. Υπάρχει μία περίπτωση το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα σε ΠΑΣ Πρέβεζα και ΑΟ Καλαμιτσίου να διεξαχθεί τελικά στο Δημοτικό Στάδιο, εφόσον βέβαια η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου έχει βελτιωθεί. Να σημειωθεί πως τα σωματεία που χρησιμοποιούν το στίβο, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να το κάνουν καθώς οι εργασίες θα αφορούν μόνο τον χλοοτάπητα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εισαγωγής ναρκωτικών

Τέλος στη δράση κυκλώματος εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης κάνναβης από την Αλβανία, έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων νεαρών Ελλήνων, ενώ αναζητείται αλλοδαπός συνεργός τους.Και οι πέντε οργάνωσαν την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης από την Αλβανία με σκοπό τη μεταφορά τους στην Αθήνα.Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 29χρονος ημεδαπός στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι από τον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν 236 κιλά χασίς, τα οποία είχαν παραλάβει νωρίτερα από σημείο κοντά στη Σαγιάδα.Στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο Άκτιο το δεύτερο αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός και συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα. Στο κύκλωμα συμμετείχε ένα ακόμη άτομο το οποίο είχε συλληφθεί πριν δύο ημέρες στην Ηγουμενίτσα για παραβίαση δικαστικής απόφασης, ενώ κομβικό ρόλο έχει ένας αλλοδαπός ο οποίος αναζητείται.

Mε λαμπρότητα η πόλη της Πρέβεζας γιόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους

Mε λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου η πόλη της Πρέβεζας γιόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές Πρέβεζας κύριοι Τσουμάνης και Μπάρκας, Άρτας κ.Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου, οι δήμαρχοι Πρέβεζας κ.Μπαΐλης, Άρτας κ.Παπαλέξης, Ζηρού κ.Γιολδάσης και Πάργας κ.Λιόλιος, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων κ.Τσαγκαράς, ο νέος περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου κ.Αναγνωστάκης και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Αμέσως μετά την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας ο Δήμος της Πρέβεζας υποδέχθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους και τον λαό της πόλης, στον Πολυχώρο της Δημοτικής Αγοράς. Ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Χαραλάμπους και τα θαύματα που έκανε για τους πιστούς, υπογραμμίζοντας ότι στη δύσκολη εποχή που διανύει η κοινωνία μας πρέπει να διδαχθούμε από την καρτερικότητα και την υπομονή του. Την ευλογία του προς τους πιστούς έδωσε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας προσέφερε «Τα άπαντα του Ηλία Βασιλά» στους Μητροπολίτες Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, ενώ τα χορευτικά τμήματα του Δήμου με χοροδιδάσκαλο το Δημήτρη Ρούσο, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου.

Ημερίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και καύσιμα θέρμανσης

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα «ατμοσφαιρική ρύπανση και καύσιμα θέρμανσης, προδιαγραφές κι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις έξι και μισή το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ Ηπείρου.

Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητά ο Γρ. Ζαρωτιάδης

Λίγο πριν το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, φουντώνει σε όλη τη χώρα ο διάλογος για το σήμερα και το αύριο του Κινήματος. Οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις και τα δείπνα έχουν την τιμητική τους και ανάμεσα στα πολλά κείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ξεχωρίσαμε αυτό το οποίο προσυπογράφει ο επίκουρος Καθηγητής Οικονομίας στο Α.Π.Θ. και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Σερρών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, με θητεία πρόσφατα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από κοινού με το δικηγόρο και μέλος της ΚΟΕΣ Κώστα Μαμέλη, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην υπουργό Λευτέρη Τζιόλα και τον πρώην βουλευτή Χάρη Τσιόκα, πέρα από την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνητικό σχήμα, ζητούν σοσιαλιστική στροφή και ανοιχτές γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΤΕΙ και Λιμάνι στο δημοτικό συμβούλιο

Οι αλλαγές που επέρχονται στο λιμάνι και το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας με βάση τα σχέδια που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση από τα συναρμόδια υπουργεία θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις έξι το απόγευμα.Οι τοπικοί φορείς εκφράζουν ενστάσεις τόσο για τη συγχώνευση του λιμανιού Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα και την Πάτρα και τη μεταφορά της έδρας του νέου οργανισμού στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, όσο και με διεκδικήσεις για τη χερσαία ζώνη.Σοβαρές είναι και οι ενστάσεις για το σχέδιο Αθηνά, καθώς μεταφέρει στο Μεσολόγγι το ΤΕΙ Ιχθυοκομίας, αλλά αλλάζει και στο σύνολό του το αντικείμενο σπουδών του τμήματος ξένων γλωσσών.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστάκης νέος Διοικητής Περιφ. Διοίκησης Π.Υ. Υπηρεσιών Ηπείρου

Ο μέχρι πρότινος Διοικητής της Δ.Π.Υ. Ιωαννίνων Δημοσθένης Αναγνωστάκης αναλαμβάνει νέος Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, μετά την προαγωγή του στο βαθμό του Αντιπυράρχου κατά τις τακτικές κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος έτους 2013, που έγιναν στις 6 Φεβρουαρίου. Ο μέχρι πρότινος Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Ηπείρου Αρχιπύραρχος Δημήτρης Στάμος μετατέθηκε στην Θεσσαλονίκη ως Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ. Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων ανέλαβε ο Αντιπύραρχος Γεώργιος Χαβέλας.

Ημερίδα για την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα στον Δήμο Δωδώνης

Με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος Α.Ε.» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Κρυφοβού Δωδώνης ημερίδα με αγροτικά θέματα.Αναλυτικά τα θέματα που θα αναπτυχθούν, είναι τα εξής:
- Νέες επιχειρηματικές προοπτικές αγροτών στον πρωτογενή φυτικό και ζωϊκό τομέα
- Ανάλυση του Αναπτυξιακού Ν. 3908/11 που αφορά τις οικονομικές επιδοτήσεις πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και τουρισμού.
- Διαχείριση κτηνοτροφικής μονάδας αιγοπροβάτων - Υδατοκαλλιέργειες και Ιχθυοκαλλιέργειες.
- Συμβουλευτική ενημέρωση και κατεύθυνση νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα και στα επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισής τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ:Κοπτοραπτική, ανορθολογισμός και αυταρχισμός χαρακτηρίζουν το σχέδιο «Αθηνά» και για το ΤΕΙ Ηπείρου-Παράρτημα Ηγουμενίτσας

Στο Σχέδιο «Αθηνά» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την προηγούμενη εβδομάδα, το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εμφανίζεται να απορροφά το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων – το οποίο βρίσκεται εκτός μηχανογραφικού την τελευταία διετία – και να μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών. Το προτεινόμενο από το Σχέδιο «Αθηνά» Τμήμα εμφανίζεται με τις εξής τρεις κατευθύνσεις: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.Αυτή η εξέλιξη καταργεί στην ουσία το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και δημιουργεί στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου νέο τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Επιχειρείται δηλαδή η δημιουργία ενός νέου τμήματος (από τα εννέα συνολικά στην ελληνική επικράτεια) που θα αντλεί φοιτητές από το πέμπτο (5ο) επιστημονικό πεδίο και θα αναφέρεται στη διοίκηση.Είναι απορίας άξιο γιατί την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι του σχεδίου «Αθηνά» επιδίδονται σε ανορθολογική κοπτοραπτική, δεν λένε κουβέντα για το τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας από το Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, που προτείνεται να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι αν και διαθέτει τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ελλάδα και αναφέρεται σε μια περιοχή που φιλοξενεί το 15% περίπου της ελληνικής παραγωγής και το 8% της ευρωπαϊκής σε ψάρια (εξαγώγιμα προϊόντα κατά 80%) στις ιχθυοκαλλιέργειες του νομού (κυρίως στη λωρίδα της Σαγιάδας). Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας ή για Τμήματα που μπορούν να συνδεθούν με την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας όπως Διαχείρισης Φορτίων (Logistis) ή Τυποποίησης Προϊόντων. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια για να το επιλύσουν. Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αφορούν πολιτικές ισορροπίες και πελατειακές σχέσεις.Η στόχευση του Υπουργείου, για τα τεχνολογικά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι όχι η αναβάθμιση που επαγγέλλεται, αλλά στην ουσία η υποβάθμισή τους, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα (όπως π.χ. η μείωση των εισακτέων ή η επιβολή δύο κύκλων σπουδών με καθιέρωση διδάκτρων στο δεύτερο κύκλο) με αλλοίωση συνολικά των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στην πρακτική αυτή οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες, με την εξαγγελία ή ίδρυση τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται την αναβάθμιση της δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Αυτό απαιτεί ικανό χρόνο, βαθιά μελέτη και σταδιακή εφαρμογή και βεβαίως αναγκαία κονδύλια και προσωπικό. Η όπως-όπως συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η δημιουργία του Πανεπιστημίου– Επιχείρηση είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Γι αυτό είναι ανάγκη όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και γενικότερα η κοινωνία, να απαιτήσει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση την απόσυρση του νεοφιλελεύθερου και ανορθολογικού κατασκευάσματος με τον ψευδώνυμο τίτλο «Σχέδιο Αθηνά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για το έργο θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα

Το ζήτημα των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφών και κοπής καλαμώνων για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.Τα έργα, που κατήγγειλαν στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρότι είναι σε γνώση των αρχών ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά (GR 2130005). Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια, ο Ήταυρος, ο Καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερo Chortippus lacustris. Για την προστασία των ειδών αυτών η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαιτεί πρώτα την εκτίμηση και έπειτα την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στο βιότοπό τους. Παράλληλα προβλέπεται η εκ των προτέρων γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος δυστυχώς παρακάμφθηκε και μάλιστα προβλέπεται να καταργηθεί.Σημειώνεται ότι για την κατασκευή στίβου σκι, σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.09.2011, είναι απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.12 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια, της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία όμως είναι αναρμόδια αρχή. Παράλληλα, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου.Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όχι μόνο τα έργα άρχισαν και συνεχίζονται χωρίς άδεια, αλλά ακόμα και νέα έγγραφα της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύουν ότι το έργο δεν είναι σύννομο. Αυτή η πρακτική της απροκάλυπτης καταπάτησης της περιβαλλοντικής νομιμότητας από το δήμο Ιωαννιτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Δεδομένου ότι τοπικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πράξει το αυτονόητο σταματώντας το έργο, είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν.»

Φυλακή…. για ανθρωπιστικούς λόγους

Ήταν να τ ακούσουμε κι αυτό !Φυλακή λέει, για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις τοποθετήσεις διαφόρων παραγόντων, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων που έγινε την Τετάρτη 6 -2-2013 , με αποκλειστικό θέμα: Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς Ιωαννίνων !Προσκαλεσμένοι του Δήμου, ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Παπιγκιώτης οι οποίοι και ανέλαβαν, ως πιο καλά ενημερωμένοι για το θέμα, να ενημερώσουν, από πρώτο χέρι όπως λέμε, και τους αμήχανους τοπικούς άρχοντες καθώς και το ελάχιστο ακροατήριο !Όμως αυτή καθ εαυτή η έκτακτη ενημέρωση, ήταν περισσότερο καπνός παρά φλόγα ! Όπως είπε κι ένας δημοτικός σύμβουλος δεν πρόσθεσε τίποτε περισσότερο « απ όσα είχαν γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες στον τύπο και στα διάφορα site »!Προς τι λοιπόν το επείγον ? Αν η ενημέρωση γινότανε μετά από μία εβδομάδα ας πούμε, και είχε προαναγγελθεί ,θα μπορούσαν να παραβρεθούν πολλοί περισσότεροι δημότες για να ενημερωθούν κι αυτοί , αλλά και για να ακούσουν και οι αρμόδιοι τις επί του θέματος αγωνίες των Πωγωνησίων , που ζούνε είτε εδώ στο Πωγωνι είτε στα αστικά κέντρα !Μήπως ακριβώς αυτό θέλανε να αποφύγουν με το έκτακτο της συνεδρίασης? Η μήπως η πρόσκληση έγινε, για να διαχυθεί, διασκορπιστεί, η ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, κάπου ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Περιφερειάρχη και στον Δήμαρχο? (το γνωστό παιχνίδι της κολοκυθιάς,).Αυτό δεν τιμά ιδίως τους Δημοτικούς Άρχοντες του Πωγωνίου, οι οποίοι για μια ακόμη φορά « νίπτουν τας χείρας τους », η πιο σωστά πατάνε σε δύο βάρκες, και χρησιμοποιούν τα άνωθεν θεσμικά όργανα σαν «θεσμικό προκάλυμμα» των δικών της ευθυνών ! (Το ίδιο ακριβώς κάνουν και με το ζήτημα της ΕΟΖ Πωγωνίου) ! Δεν έχουν το θάρρος να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις των ημερών μας, απέναντι στις εντολές «των παραπάνω» -λες και τους εξέλεξαν οι «παραπάνω »- και να πουν επιτέλους ένα ηχηρό ΟΧΙ, ΟΧΙ στην μετατροπή του Δήμου Πωγωνίου σε Δήμο-«Μπανανία». Και όλα αυτά στο ηρωικό Καλπάκι !Από την προσεκτική τοποθέτηση όμως του κ. Περιφερειάρχη, συμπεράναμε ότι ούτε και ο κ. Καχριμάνης είναι έτοιμος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.( Για τον κ. Παπιγκιώτη ως εκ της θέσεως του και μόνο θα ήταν παράλογο να απαιτήσει κανείς ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Η ενημέρωση που έκανε είχε καθαρά υπηρεσιακό περιεχόμενο ).Κανείς δεν θέλει , (ακόμη και μερικοί βουλευτές του νομού Ιωαννίνων ), κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη , για το Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς ( και για την ΕΟΖ Πωγωνίου)! Έτσι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης πλανιέται δεξιά και αριστερά η πιο σωστά χάνεται στην διαδρομή Βρυξέλες-Αθήνα-Γιάννενα –Καλπάκι. και αντίστροφα, αλλά ίσως και στην γειτονική Αλβανία .Το πιο περίεργο είναι ότι στις τοποθετήσεις τόσο του κ. Καχριμάνη όσο και του κ. Καψάλη , και αρκετών άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ειπώθηκε τίποτα, μα απολύτως τίποτα , για το ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ η ίδρυση του Κέντρου Κράτησης των λαθρομεταναστών στην Κακαβιά, με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην ίδια ακριβώς περιοχή της λεγόμενης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Το απέφυγαν επιμελώς..Όταν μάλιστα κάποιος από το ακροατήριο θέλησε να ρωτήσει τι σχέση έχει το Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς με την ΕΟΖ Πωγωνίου ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Βιρβίλης ορύοντας και έξαλλος τον διέκοψε λέγοντας ότι η ερώτηση αυτή είναι εκτός θέματος .Η ερώτηση δεν ήταν τυχαία : Ο ερωτών ήξερε πολύ καλά ότι πριν μια μέρα, ούτε καν πριν από 24 ώρες ο κ. Καψάλης στα Γιάννενα , στην συνεδρίαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων όπου ήταν καλεσμένος, δήλωσε ότι για την δημιουργία της ΕΟΖ στο Πωγώνι ο Δήμος έχει σχεδιάσει αρχικά, να παραχωρήσει ακριβώς δίπλα από το Κέντρο Μεταναστών και ακριβώς πάνω στα σύνορα, γύρω στα 500 στρέμματα Δημοτικής έκτασης.Άρα αυτά τα δύο, ΕΟΖ και Κέντρο Μεταναστών «πάνε πακέτο»!Αν δεν πήγαιναν πακέτο , θα μπορούσε κάλλιστα το Κέντρο Κράτησης των μεταναστών να γίνει στην Κόνιτσα όπου υπάρχουν άριστες υποδομές και όπου δεν χρειάζονται ούτε κοντεινερ ούτε δίκτυα Ύδρευσης και τόσες άλλες υποδομές, που θα χρειαστούν σίγουρα στην Κακαβιά ! Μήπως η απόσταση από την Κόνιτσα μέχρι την ΕΟΖ Πωγωνίου είναι μεγάλη, και η καθημερινή μεταφορά των λαθρομεταναστών όχι μόνο στοιχίζει αλλά είναι και επισφαλής ? Γι αυτό επιλέχτηκε σαν πιο ιδανικό μέρος η Κακαβιά ? Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι λόγοι που θέλουν και επιμένουν μερικοί να γίνει ακριβώς στα σύνορα με την Αλβανία , αλλά αυτό ας το εξετάσουμε αργότερα !Παρ όλα αυτά ο κ. Καψάλης στην δευτερολογία του χαρακτήρισε φαντασίωση οποιαδήποτε σύνδεση ΕΟΖ και Κέντρου Κράτησης ! Οψόμεθα .Εύλογα θα ρωτήσει κανείς : -Γιατί ο κ Καψάλης και μερικοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι , αρνούνται επίμονα να αποδεχτούν ότι το Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς έχει σχέση με την ΕΟΖ Πωγωνίου? Απάντηση :Γιατί τότε πρώτον κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, με ποια εργατική δύναμη θα καλυφθούν οι μελλοντικές θέσεις εργασίας στην ΕΟΖ Πωγωνίου καταρρίπτεται δηλαδή το πιο βασικό τους επιχείρημα ότι θα δουλέψουν στην ζώνη της ΕΟΖ οι άνεργοι της περιοχής Και, αυτό το χαρτί, θέλουν να το παίξουν προεκλογικά για να «παραμυθιάσουν» ξανά καμιά Λόλα . Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι στις ΕΟΖ, σ όλες τις ανά τον κόσμο ΕΟΖ ,προσλαμβάνονται από τα ειδικά γραφεία ευρέσεως εργασίας με ατομικές , με ατομικές λέμε ακόμη μια φορά, συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης και ότι πουθενά δεν προσλαμβάνουν ντόπιους ! Εδώ φοβούμαστε ότι δεν θα χρειαστεί κάν η μεσολάβηση αυτών των γραφείων, γιατί ο εργοδότης-επενδυτής θα παίρνει κατ ευθείαν, χωρίς καμιά άλλη διαδικασία από το Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς έναν Πακιστανό με 3 ευρώ μεροκάματο, όπως κάνανε στα σκλαβοπάζαρα της πολιτείας του Κεντάκι το 1850. (βλέπε το έργο της Χάριτ Μιτσερ Στόου : Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά). Σκεφτείτε τι ντροπή θα είναι για το Πωγώνι, ντροπή που δεν θα μπορέσει ποτέ να την ξεπλύνει ούτε ο Καλαμάς , αν αύριο κάποιος άλλος γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: Ο μπαρμα-Θωμάς του Πωγωνίου. (Για τους απαιτητικούς του Δ.Σ και τα ανυποψίαστους Πωγωνίσιους προτείνουμε ξανά να ρίξουν μια ματιά στον νόμο 3907/2011 , άρθρο 37 παρ. 5).Με την ευκαιρία πρέπει μα πούμε ότι και το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου ! Επίσης πρέπει να πούμε ότι κάθετα ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου είναι και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος , καθώς και μια σειρά Αδελφότητες και Φορείς.Αγαπητοί συμπατριώτες ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του ! Εμείς σαν Ομάδα Πρωτοβουλίας λέμε : ΕΟΖ χωρίς Κέντρο Κράτησης δεν γίνεται ! Και αντίστροφα, Κέντρο Κράτησης στην Κακαβιά χωρίς ΕΟΖ δεν έχει και πολύ νόημα !Το επιχείρημα του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ότι το Κέντρο Κράτησης της Κακαβιάς επιβάλλεται για να προστατέψει τους λαθρομετανάστες της Ηπείρου , ναι της Ηπείρου και μόνο της Ηπείρου από τους δουλεμπόρους που τους εκμεταλλεύονται και τους πουλάνε λέει εμπόριο ελπίδας, θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο των επιχειρημάτων της βραδιάς. Αλλά ήρθε δεύτερος : Το πρώτο βραβείο ανήκει στον κ. Μάτσια Βασίλειο που μας άφησε όλους άφωνους όταν δήλωσε ότι το Κέντρο Κράτησης πρέπει να γίνει για να μπορούν «αυτοί οι κακόμοιροι μετανάστες να βρουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό να φάνε» ! Τους φυλακίζουμε λοιπόν για ανθρωπιστικούς λόγους. Καλά που δεν μας είπε ότι πρέπει, να τους έχουμε ακόμη και δεμένους με τις χειροπέδες πισθάγκωνα και να τους θρέφουμε με το κουταλάκι ! Αυτό θα είναι το άκρον άωτον της φιλανθρωπίας ! Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο κύριος Μάτσιας Βασίλειος :Είναι ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου, και δάσκαλος στο επάγγελμα και ίσως έπρεπε να είχε διαβάσει το βιβλίο Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά! Η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα στείλει τρία αντίτυπα του έργου: Ένα στον περιφεριάρχη κ.Καχριμάνη, ένα στον Δήμαρχο κ. Καψάλη (κι αυτός δάσκαλος) και το τρίτο στον κ. Μάτσια

Υ.Γ Για τα μαύρα κοράκια , για τα ντόπια μαύρα κοράκια που νομίζουν ότι η υπόθεση της ΕΟΖ Πωγωνίου και του Κέντρο Κράτησης Κακαβιάς είναι η ευκαιρία της ζωής τους για «κονόμα»,που θέλουν να επενδύσουν στην δυστυχία των εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας, γι αυτούς θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση !

Πωγωνι 11-2- 2013 Ομάδα Πρωτοβουλίας

Επιστημονική Ημερίδα για τα βλαστοκύτταρα στα Ιωάννινα

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12.00, η Biohellenika ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση θα πραγματοποιήσει Επιστημονική Ημερίδα στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο Epirus Palace με θέμα:“ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ”.Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας και η Επιστημονική Υπεύθυνος της Biohellenika, η Δρ. Κουζή – Κολιάκου, Καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Ιστολογίας.Σήμερα τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται σε αυτόλογες και αλλογενείς χρήσεις για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και ο αιώνας που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πρόοδο στις κυτταρικές θεραπείες.Στην Ελλάδα οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα, ενώ η χρήση τους πέρα από τις αιματολογικές ασθένειες έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της ιατρικής. "Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστικά κύτταρα όμως, το θέμα διαφέρει", επισημαίνει ο κ. Κολιάκος "γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες".Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό και με το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση.Η Ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, είναι με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο και απευθύνεται σε ζευγάρια, μελλοντικούς γονείς, εγκύους, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα βλαστοκύτταρα!Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Στα Γιάννενα η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την γενναία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου, με σκοπό να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και μετά από πρόσκληση και φιλοξενία του Ερασιτεχνικού Σωματείου «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και σε συνεργασία με το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στο στη Πλατεία Πύρρου 1, (Κτήριο Περιφέρειας Ηπείρου) από 22 έως και 25 Φεβρουαρίου 2013, και θα κάνει μαστογραφίες μόνο με ραντεβού. Τηλέφωνο για ραντεβού: 2651025555 (9 το πρωί – 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα έως 8 το βράδυ από Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως και Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και από Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου έως και Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου).
Οι παρακάτω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για μαστογραφικό έλεγχο:
- Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
- Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
- Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
- Να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).
«Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΧΥΤΑ Καρβουναρίου: Σοβαρά προβλήματα καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για ολόκληρη την πεδιάδα της Παραμυθιάς αλλά και τον Αχέροντα καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών που έχει συγκροτηθεί.Ο ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, έχει μετατραπεί σε δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών και στερεών αποβλήτων καθώς τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί από τους αρμόδιους κι αφορούν στην κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί αλλά πολλαπλασιάζονται κιόλας.Η Επιτροπή καταλογίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον ΦΟΔΣΑ και καλεί σε σύσκεψη κατοίκους και φορείς την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις επτά το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συμπληρώνεται το δίκτυο των πεζοδρομήσεων

Την ικανοποίησή του για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αναπλάσεων στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς.Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης.«Σχεδιάσαμε την παρέμβαση αυτή με στόχο να συμπληρώσουμε το έργο των πεζοδρομήσεων στο κέντρο των Ιωαννίνων και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από την πλατεία μέχρι τη λίμνη. Έτσι πιστεύουμε ότι γίνεται πιο λειτουργικό και επιτυγχάνει πλήρως τον στόχο του. Παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουμε έργα υποδομής στην συγκεκριμένη περιοχή, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μασσαλάς.Ο Δήμος Ιωαννιτών αποδεικνύει εμπράκτως ότι τα έργα που διασφαλίζει αποτελούν μέρος ενός συνολικού και πλήρως σχεδιασμένου προγράμματος και δεν αποτελούν αποκομμένες ή μεμονωμένες παρεμβάσεις.