Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Λουκέτο στην EVIMA ασφαλιστική-Στον αέρα 270.000 ασφαλιστήρια

Ανάστατοι και Γιαννιώτες ασφαλισμένοι
Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «EVIMA GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αποφάσισε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων, κατείχε περίπου 270.000 ασφαλιστήρια και λειτουργούσε γραφείο και στα Γιάννενα.Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, η εταιρεία δεν μπορούσε να διατηρήσει επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας, απαίτηση, κάτι αναγκαίο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος. Παράλληλα παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση και δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα.Αναστάτωση επικρατεί και στα Γιάννενα, καθώς πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν αποζημιώσεις, ενώ αρκετοί οδηγοί που είχαν ασφαλίσει εκεί τα  αυτοκίνητα τους θα χρειαστούν να αλλάξουν Ασφαλιστική Εταιρία. Σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος (N 400/70 αρ.3 παρ.6 σε συνδυασμό με ΠΔ 237/86 αρ.25 παρ.4), τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας. Οπότε αν κάποιος είχε ασφαλίσει πρόσφατα το όχημα του για έξι μήνες, χάνειτους πέντε από αυτούς και θα πρέπει να κάνει συμβόλαιο με άλλη εταιρεία. Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα εντός του διαστήματος των30 ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ).

ΠΡΕΒΕΖΑ: Απάτη μεγατόνων με εικονικά τιμολόγια από Οπωροπώλη αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Εικονικά τιμολόγια ύψους 1.403.000 ευρώ ανακάλυψε έπειτα από συνεχείς ελέγχους στην πόλη της Πρέβεζας,το μήνα Ιανουάριο κλιμάκιο της Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.Τα τιμολόγια αφορούν αγορά κρεμμυδιών από την Θήβα και εκδότης ήταν Οπωροπώλης της Πρέβεζας

mypreveza

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ- Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Τη Δευτέρα 11-02-2013 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Έγκριση διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση περιοχής Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού – Προμήθεια και μεταφορά αμμοχάλικου», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής διεξαγωγής και παραλαβής του διαγωνισμού.
2.Έγκριση ανάθεσης του έργου της καταπολέμησης κωνοποειδών, για το έτος 2013, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
3.Έγκριση δαπάνης προκειμένου να γίνει δήλωση με το Ν. 4014/2011 στο ΥΠΕΚΑ, τμημάτων του έργου της ΣΑΕΠ 030 Περιφέρειας Ηπείρου «Ολοκλήρωση Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου».
4.Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνδιοργάνωση αγώνα Βόλλεϋ του ΑΓΣΙ και έγκριση σχετικών δαπανών.
5.Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου.
6.Συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού όλων των έργων αρμοδιότητας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, είτε αυτά συμπεριλαμβάνονται στα Προγράμματά της είτε όχι, για το έτος 2013, προϋπολογισμού μέχρι το ανώτατο όριο της 2ης τάξης του ΜΕΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 3669/2008.
7.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
8.Έγκριση του Πρακτικού Ι/28-01-2013 (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής & αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής Διεξαγωγής του πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη Εξωτερικού Συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την υλοποίηση δράσεων και παραδοτέων Διαχείρισης, Πληροφόρησης - Δημοσιότητας και Δικτύωσης του έργου “RE.HERB» προϋπολογισμού € 44.930,00 με ΦΠΑ.
9.Έγκριση μετακίνησης υπαλλήλων του Τμήματος Προσωπικού & Μισθοδοσίας της Δ/νσης Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Πρέβεζας, την 25-02-2013, στην Ηγουμενίτσα, για την παρακολούθηση σεμιναρίου από την εταιρεία «Open Technology services – OTS», με θέμα «Ενιαία Αρχή Πληρωμής» και έγκριση των σχετικών δαπανών.
10.Έγκριση συνδιοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, της χειμερινής συνάντησης Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
11.Έγκριση μετακίνησης υπαλλήλων της Π.Ε. Άρτας, την 25-02-2013, στην Ηγουμενίτσα, για την παρακολούθηση σεμιναρίου από την εταιρεία «Open Technology services – OTS», με θέμα «Ενιαία Αρχή Πληρωμής» και έγκριση των σχετικών δαπανών.
12.Έγκριση του Πρακτικού ΙΙ/07-02-2013 της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών (πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη αμόλυβδη) και λιπαντικών έτους 2013 για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας.
13.Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση τμημάτων στο Επαρχιακό δίκτυο Δ. Φιλιατών & Δ. Σουλίου», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου και Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-07-2013.
14.Έγκριση δαπανών για τη συμμετοχή υπαλλήλων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, σε σεμινάριο της εταιρείας «Open Technology services – OTS», με θέμα «Ενιαία Αρχή Πληρωμής», που θα διεξαχθεί στην Ηγουμενίτσα, την 25-02-2013.
15.Έγκριση δαπάνης για την επιστροφή από την Π.Ε. Θεσπρωτίας, χρηματικού ποσού στον Αλεξίου Σταύρο του Χρήστου, που αφορά στην εκ παραδρομής καταβολή ποσού στην Εμπορική Τράπεζα, για την μεταβίβαση του επιβατικού ΚΗΑ 4851 η οποία δεν ολοκληρώθηκε.
16.Έγκριση ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε εξωτερικό συνεργάτη, για την διακρίβωση, την επιθεώρηση και την συντήρηση των μηχανημάτων του Τμήματος ΚΤΕΟ της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας.

Απάντηση Νίκου Γκόντα στις δηλώσεις Κ.Τσάγκα

Σχετικά με τις  καταγγελίες πρώην Δημοτικού συμβούλου της παράταξης Κώστα Τσάγκα, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας δήλωσε:« Θεωρώ ανάξια οποιασδήποτε απαντήσεως τα εντελώς ψευδή και συκοφαντικά, περί δήθεν υπεξαίρεσης από εμένα, από τον προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας και από έτερο υπάλληλο του Δήμου ποσού 684 ευρώ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έχουν ταπεινούς, αλλά όμως και προφανείς σκοπούς και στόχους. Τέτοιες πρακτικές λασπολογίας, χαρακτηρίζουν αυτούς που τις χρησιμοποιούν, αλλά και τις αναπαράγουν Για όλα αυτά την απάντηση θα δώσει με τον τρόπο που αρμόζει, η Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία και οδηγούνται».ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: Προσφορά βοήθειας απ' το Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Δήμο Αθηναίων για την προσφορά πλήθους ειδών ρουχισμού, υπόδησης και παιχνιδιών τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης «Νοιάζομαι – Μοιράζομαι» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Mega. Για την παραλαβή των εμπορευμάτων μετέβη στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης μαζί με την Αντιδήμαρχο κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου. Τα ρούχα και τα παιχνίδια βρίσκονται πλέον στο κτήριο επί της περιφερειακής οδού (δίπλα από τη Μεταφορική Τζακώστα) και ταξινομούνται από το προσωπικό του Δήμου και τους εθελοντές ώστε να είναι έτοιμα να διατεθούν στα άτομα που έχουν ανάγκη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση και διανομή ειδών γίνεται στο παραπάνω κτήριο, κάθε Δευτέρα από 10π.μ.-12μ.μ.Παρακαλούνται όλοι όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν είδη ρουχισμού ή παιχνίδια να προσέρχονται στο συγκεκριμένο σημείο, την παραπάνω μέρα και ώρες.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία το τριήμερο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην Ήπειρο πέρασε το πρώτο εικοσιτετράωρο του νέου κύματος κακοκαιρίας. Χιονόπτωση έχει πλήξει το σύνολο των ορεινών περιοχών, στις οποίες εργάζονται από χθες αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων ενώ έντονες οι καταιγίδες που σημειώνονται χωρίς μέχρι τώρα να έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα.Όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί.Για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται βροχές τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα παραμείνει άστατος με βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Κυριακή.

Το ΤΕΕ Ηπείρου για το σχέδιο "Αθηνά"

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ, σε συνεδρία της την 7/2/2013, και εν όψει της διαβούλευσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης, ενημερώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο νόμου για το Π.Ι. καθώς και για την θέση των πρυτανικών αρχών στην αναμόρφωση του πανεπιστημίου.Το ΤΕΕ /ΤΗ, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατοχύρωση των μελών του, εξέφρασε προς τον κ. Πρύτανη την πάγια θετική θέση του για την δημιουργία της πολυτεχνικής σχολής στο Π.Ι. με την δημιουργία νέων σχολών και εξορθολογισμό των υφιστάμενων, ώστε οι απόφοιτοί τους να εντάσσονται στο τεχνικό προσωπικό ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς επαγγελματικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης. Η συμβολή των πολυτεχνικών σχολών στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου θεωρείται για την Ήπειρο επιβεβλημένη, και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.Επιπλέον συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της ολοκλήρωση της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής σχολής, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, που θα ολοκλήρωνε την λειτουργία του τοπικού Πολυτεχνείου και θα το συνέδεε άρρηκτα με την πολιτιστική – περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου. Για τα παραπάνω καθώς και για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα του τεχνικού κόσμου της περιοχής μας που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, διαβεβαιώθηκε προς τον κ. πρύτανη η πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΗ, η αμέριστη συμπαράστασή του για την από κοινού επεξεργασία προτάσεων.

Θετικά βλέπουν το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών εκλογών οι δήμαρχοι Πρέβεζας Πάργας και Ζηρού

Θετικά βλέπουν το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών εκλογών οι δήμαρχοι Πρέβεζας Πάργας και Ζηρού. Με δηλώσεις τους στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας,οι κ.κ Χρήστος Μπάΐλης, Αθανάσιος Λιόλιος και Δημήτρης Γιολδάσης αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισαν ότι η υλοποίηση του «Καλλικράτη» ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης χαρακτηρίζει λογικό το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών, αφού όπως είπε η νέα δημοτική αρχή ήρθε «αντιμέτωπη» με μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση η οποία αλλάζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μπαΐλης αναφέρθηκε ακόμα και στην κυβερνητική πολιτική αστάθεια των τελευταίων ετών και ανέφερε τις αρνητικές συνέπειες λόγων των αλλαγών των κυβερνήσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δήμοι τα δύο αυτά χρόνια έδιναν αγώνα για την επιβίωσή τους και ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να κριθεί το έργο τους. Θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτή την θητεία η πενταετία, σημείωσε ο κ. Μπαΐλης και τόνισε ότι με την εμπειρία που ήδη διαθέτουν οι δημοτικές αρχές θα υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και θα μπουν οι βάσεις για νέα ισχυρή αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αθανάσιος Λιόλιος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την προσαρμογή γιατί όπως είπε οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με τρία πολύ βαριά μνημόνια και δεν είχαν τις ευκαιρίες να κάνουν όσα θα ήθελαν. Απαιτείται η απαραίτητη πίστωση χρόνου για να υλοποιηθούν οι στόχοι, συμπλήρωσε ο κ. Λιόλιος. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης υποστήριξε ότι παράταση της θητείας στηρίζεται σε συγκεκριμένες λογικές και τόνισε ότι μέχρι να συσταθούν οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι και πριν ολοκληρώσουν το έργο τους θα πρέπει να πάνε σε εκλογές. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πορεία των δήμων.

3,82% λιγότερες δασικές εκτάσεις μέσα σε 20 χρόνια για την Ήπειρο!!!

Πυρκαγιές και άναρχη δόμηση μείωσαν τα δάση μας
Την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας καταλαμβάνει η Ήπειρος, σύμφωνα με την μελέτη της WWF Ελλάδας με τίτλο «Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007», σε ότι έχει να κάνει με τις δασικές εκτάσεις που μετατράπηκαν σε άλλες μορφές κάλυψης γης. Η Ήπειρος με ποσοστό 3,82% παίρνει το «χρυσό» τη στιγμή που ο μέσος όρος για τη χώρα μας είναι μόλις 2,13%.Σύμφωνα με την μελέτη, η συγκεκριμένη αλλαγή οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες.Την ελλιπή δασική διαχείριση και τις έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες.Αποτέλεσμα αυτών η άναρχη ανάπτυξη υποδομών, η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές.Ειδικά σε ότι αφορά τις πυρκαγίες, από τα στοιχεία της μελέτης φαίνεται πως έχουν παίξει καταλυτικό παράγοντα στην μείωση των δασών στην Ήπειρο, μιας και μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φωτιά κατέστρεψε δάση, με «κορυφώσεις» το 1988, το 1997 και το 2000.Το χειρότερο συμπέρασμα όμως είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ότι η δασική βλάστηση δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς συχνά, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών μεγεθύνονται από τη βόσκηση.Στην ίδια μελέτη σημειώνεται με έμφαση το γεγονός πως οι περισσότερες εκτάσεις χαμηλής και θαμνώδους βλάστησης που μετατραπήκαν σε δάση, βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές, κυρίως στα Ζαγοροχώρια και τα Μαστοροχώρια.«Οι απομακρυσμένες αυτές περιοχές υπέστησαν ιστορικά μεγάλες καταστροφές, με συνέπεια την ερήμωση της περιοχής και την αποδημία των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ερήμωση και η παντελής έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας ευνόησαν τη φυσική εξέλιξη της χαμηλής βλάστησης σε δασικές ενότητες, όπως απαντώνται σήμερα, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη εικόνα της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Η εικόνα της χώρας
Σε ότι αφορά το σύνολο της χώρας, η Ελλάδα μέσα σε 20 χρόνια έχασε περισσότερα από 6.000.000 στρέμματα φυσικών εκτάσεων, ενώ αντίστροφα, αυξήθηκαν οι γεωργικές εκτάσεις και η αστική κάλυψη. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του WWF στην Ελλάδα Δημήτρη Καραβέλλα η έρευνα είναι η πρώτη που απεικονίζει τις καλύψεις γης για όλη την Ελλάδα σε βάθος εικοσαετίας, ανοίγοντας μια ουσιαστική συζήτηση για την εξέλιξη και διαχείριση του χώρου. Ο κ. Καραβέλας σημειώνει ότι «η αποτυχία στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών των αλλαγών, δεν θα λειτουργήσει μονάχα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά εν τέλει, θα υποσκάψει και την ίδια την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας, ειδικά μάλιστα, σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς κλάδους του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΠΕΖΑΣ:Γιατί καθυστερεί η κατάθεση του Νομοσχεδίου για τα Κληροδοτήματα;

Καθυστερεί η κατάθεση του Νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των διατάξεων των σχολαζουσών κληρονομιών και τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων, καθώς δεν έχει τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών ότι αυτό θα κατατίθετο στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.Αυτό οδήγησε τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας ΔημοκρατίαςΑντώνη Μπέζα, να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αφού υπενθυμίζει την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε προηγούμενη ανάλογη ερώτηση, ζητά να πληροφορηθεί για ποιους λόγους δεν έχει κατατεθεί το Νομοσχέδιο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου & Πίνδου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου & Πίνδου έκοψε, στα κεντρικά γραφεία του, στους Ασπραγγέλους, την πρωτοχρονιάτικη πίτα, μέσα σε κλίμα δημιουργικής αισιοδοξίας, αλλά και έντονου προβληματισμού. Του εορταστικού μέρους προηγήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ, με θέματα ημερήσιας διάταξης διάφορα τρέχοντα ζητήματα, που απασχολούν αυτή την περίοδο τον Φορέα.Κατά την κοπή της πίτας ο Πρόεδρος του Φορέα Δρ. Στέργιος Βέργος έκανε σύντομο απολογισμό του έργου, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία κατά το προηγούμενο έτος, θέτοντας ταυτόχρονα υψηλότερους στόχους για το 2013, παρά τα γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και ο Φορέας της Πίνδου.Το συνολικό έργο που επιτελέσθηκε, τόνισε ο κ. Πρόεδρος, αξιολογείται ως πολύ σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο και αποδοτικότερο, εάν διευκολυνόταν η λειτουργία και δράση του Φορέα από την κεντρική κυρίως διοίκηση.Για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του ΔΣ, όλα τα στελέχη, τους εργαζόμενους και εποχικά απασχολούμενους στο Φορέα, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Γρεβενών, τις Περιφερειακές Διοικήσεις Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τις συνεργαζόμενες - συναρμόδιες για την προστασία της περιοχής Υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Θηροφυλακή κ.ά.), τις τοπικές κοινωνίες, τους διαφόρους συλλόγους και επαγγελματικές ομάδες, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κάθε άτομο ή ομάδα ατόμων που βρέθηκε κοντά στο Φορέα.Χωρίς τη συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων, δομών και υπηρεσιών δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο, που σε συντομία παρουσιάσθηκε και φυσικά δεν θα τολμούσε ο Φορέας να θέτει υψηλότερους στόχους για το 2013, εάν δεν θεωρούσε τη συνεργασία δεδομένη και για τη συνέχεια, τόνισε ο κ. Πρόεδρος. Επιδίωξη επομένως του Φορέα Διαχείρισης θα συνεχίσει να αποτελεί η διεύρυνση και ενδυνάμωση των συνεργασιών, μέσα από την οποία βγαίνουν ωφελημένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι και βέβαια πρωτίστως κερδίζει η περιοχή της Βόρειας Πίνδου, η οποία με το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές της περιβάλλον αποτελεί τον σπουδαιότερο για ανάπτυξη και αξιοποίηση πόρο της περιοχής.Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό και απολογισμό του ο κ. Πρόεδρος ευχήθηκε για άλλη μία φορά σε όλους τους παρευρισκομένους «Καλή και δημιουργική χρονιά, προσωπική και οικογενειακή Υγεία, γαλήνη και προκοπή».

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:Να απολογηθούν οι υπαίτιοι για την παράκαμψη του αγωγού

Μια ακόμη χαμένη αναπτυξιακή ευκαιρία μετράει η Περιφέρεια της Ηπείρου με την συμφωνία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ότι θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία για τον αγωγό φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline (TAP).Δυστυχώς, έγινε αυτό που φοβόμαστε και για το οποίο προειδοποιήσαμε και αγωνιστήκαμε για να αποτραπεί. Ο αγωγός θα διασχίσει σχεδόν όλη τη Βόρειο Ελλάδα και όταν φθάσει στην Ήπειρο θα την παρακάμψει για να συνεχίσει και να καταλήξει στην γειτονική Αλβανία, από όπου τα αέριο προβλέπεται να μεταφερθεί στην Ιταλία.Οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης αυτής είναι πολλαπλές για την Περιφέρεια Ηπείρου, που μένει οριστικά έξω από τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ενώ, ταυτόχρονα, χάνει σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούσε να εξασφαλίσει με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως νέες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά έργα στην περιοχή του σταθμού συμπίεσης του αερίου, καθώς και δίκτυο διανομής φθηνού αερίου για τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες της περιοχής μας.Η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις», που από τη δημιουργία της έδωσε μάχες σε όλα τα επίπεδα για να διέλθει, χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον τουρισμό, ο αγωγός από την Ήπειρο, εκφράζει την έντονη απογοήτευσή της για τη δυσμενή εξέλιξη, στην οποία συνέβαλαν καθοριστικά οι δυνάμεις της αδράνειας και της απραξίας που χρησιμοποιούν τα αξιώματα που τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες για μικροδιευθετήσεις συμφερόντων και αδιαφορούν για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.Όλοι όσοι στο βωμό της λαϊκίστικης μικροπολιτικής ψηφοθηρίας πολέμησαν την προοπτική που υπήρχε και έπαιξαν προεκλογικά με τις ευαισθησίες ή και τις φοβίες ορισμένων συμπατριωτών μας στα παράλια της Θεσπρωτίας, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν στους Ηπειρώτες που δοκιμάζονται από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία.

Τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο θα γιορτάσει την Κυριακή η Πόλη της Πρέβεζας

Τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο θα γιορτάσει την Κυριακή η Πόλη της Πρέβεζας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης οι εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο με τον Μέγα Εσπερινό και ώρα 6:30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλου. Την Κυριακή ανήμερα της εορτής στις 7 το πρωί θα αρχίσει η ιερά ακολουθία του Όρθρου και στις 8.30 η Θεία Λειτουργία, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ. Κοσμάς και θα συλλειτουργήσουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Λευκάδος & Ιθάκης, κ. Θεόφιλος και Νικοπόλεως & Πρεβέζης, κ. Χρυσόστομος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια θα παρατεθεί δεξίωση από τη Δημοτική Αρχή στους επισήμους στον πολυχώρο της Δημοτικής Αγοράς. Η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί απευθείας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας. Το απόγευμα της Κυριακής στις 5.30 θα ψαλεί Εσπερινός και παράκληση προς τον Άγιο Χαραλάμπη. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μουσική εκδήλωση Χορωδιών που θα γίνει την ίδια ημέρα στις 6:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης και στην οποία θα συμμετέχουν ο Χορός Ψαλτών της Ι.Μ Νικοπόλεως & Πρεβέζης, η χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία»( με τα τμήματα νεανικό και μεικτό), η Χορωδία «Ηχοχρώματα» και η Παιδική Χορωδία Ι.Ν Αγίου Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας.

Σύλληψη 51χρονου στην Ηγουμενίτσα για παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 51χρονος για παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ο 51χρονος βρέθηκε να κατέχει ένα πιστόλι, χωρίς να έχει ανανεώσει την άδεια κατοχής του όπλου.

Δήλωση δημάρχου Πάργας για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Επειδή η ιστορία με τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου έχει γίνει τελευταία σήριαλ αναγκάζομαι να απαντήσω. Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου είχε αρκετά προβλήματα και ελλείψεις, οι οποίες επί των ημερών μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. άρχισαν να διευθετούνται. Όπως εργασίες αποκατάστασης για εργασίες που ποτέ δεν έγιναν, έχει δημοπρατηθεί το έργο από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά από προγραμματική σύμβαση του Φορέα Καρβουναρίου με την Περιφέρεια Ηπείρου.Έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων και διαχειριζόμαστε μια κατάσταση δύσκολη, την οποία παραλάβαμε σε χειρότερη κατάσταση και προσπαθούμε και οικονομικά να την ισχυροποιήσουμε αλλά και να τις δώσουμε τις περιβαλλοντικές δυνατότητες που πρέπει (πλήρως βιολογικός καθαρισμός με αποδέχτη). Σήμερα δεν έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε τα στραγγίσματα, τα μεταφέρουμε στον βιολογικό της Πάργας, η τότε μελέτη κατασκευής αυτά προέβλεπε.Επειδή η υπόθεση αυτή έχει "βάθος" ζητώ από οποιοδήποτε έχει κάποια καλύτερη πρόταση να μου την καταθέσει αν δεν έχει ας κόψει τον βήχα αυτό, γιατί και τα δημόσιο δεν υπηρετεί αλλά και το μπόι του δεν θα μεγαλώσει γιατί είναι κοντός και λειψός.

Μία ακόμη νεκρή αρκούδα στον κάθετο άξονα Εγνατίας

Ένα θηλυκό αρκουδάκι ενός έτους βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας, δυστυχώς όμως... οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ δεν κατάφεραν να το σώσουν. Ήταν η δεύτερη αρκούδα που σκοτώνεται στην περιοχή το 2013 και η 17η από το 2009.Παρόλο που η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι κατασκευάζει ειδικό φράχτη που θα προστατεύσει τα ζώα από τα αυτοκίνητα, ο Αρκτούρος επισημαίνει, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, ότι «οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, όπως θα όφειλαν».Η νεαρή αρκούδα που προσπάθησε να διασχίσει νωρίς το βράδυ τον κάθετο άξονα ΚΑ45, «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του κόμβου της Κορομηλιάς στον κλάδο προς Κοζάνη.

Συνάντηση δημάρχου Πάργας με τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας

Ο Δήμαρχος Πάργας είχε χθές Πέμπτη 07/02/2013 συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδωρίδη για θέματα που αφορούν τον Δήμο Πάργας.Ο κ. Θεοδωρίδης έδειξε ενδιαφέρον και διάθεση προκειμένου χρόνια ζητήματα να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης όπως ο βιολογικός του Καναλλακίου.

Φωτιά σε σπίτι στην Πρέβεζα από ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Στεφάνης σε κουζίνα κατοικίας με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι ηλεκτρικές συσκευές ,τα έπιπλα και τα ντουλάπια. Ζημιές περιορισμένης έκτασης υπέστη και το υπόλοιπο σπίτι, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτικού, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Λούρου Χαράλαμπο Κακιούζη, απέτρεψε τα χειρότερα.

Ανοίγει ο δρόμος για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Τακτοποιήθηκε το θέμα με την πολεοδομική άδεια
Αποφασισμένη να αποδώσει και πάλι το Γιαννιώτικο Σαλόνι στην κοινωνία των Ιωαννίνων και μάλιστα άμεσα είναι η δημοτική αρχή η οποία αφού ξεπέρασε τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την επαναφορά της ιδιοκτησίας του χώρου στο δήμο, καθώς η προηγούμενη δημοτική είχε ξεχάσει να το δηλώσει με αποτέλεσμα να φαίνεται πλέον ότι ανήκει στο δασαρχείο, αλλά και την έκδοση οικοδομικής άδειας του ακινήτου που υπάρχει μέσα στο Πάρκο Πυρσινέλα είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αξιοποίησή του που μάλιστα θα είναι συνολική και όχι όπως παλιότερα, με τη μίσθωση δηλαδή μόνο της επιχείρησης που λειτουργούσε εκεί.Ο δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Κιτσουλής, ως υπεύθυνος πλέον για τα κληροδοτήματα έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την προσπάθεια του δήμου να «ξαναζωντανέψει» το Γιαννιώτικο Σαλόνι, που είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και γι' αυτό έχει ήδη στα χέρια του τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες για την εκμίσθωση του ακινήτου αλλά και αυτές για τη συνολικότερη διαχείριση του Πάρκου μιας και στόχος είναι να καταστεί κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης για όλα τα Γιάννινα.

Ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι
Από την πρώτη μέρα που η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε τα ηνία του δήμου έθεσε σαν στόχο την λειτουργία του Γιαννιώτικου Σαλονιού. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Το ένα είχε να κάνει με το ιδιοκτησιακό, μιας και η προηγούμενη δημοτική είχε ξεχάσει να το δηλώσει μαζί με τα υπόλοιπα ακίνητα του δήμου κι έτσι βρέθηκε στην... κατοχή του δασαρχείου, ενώ υπήρξε και πρόβλημα με την έλλειψη οικοδομικής άδειας για το κτίριο όπου στέγαζε επί χρόνια την καφετέρια και το εστιατόριο που λειτουργούσε στο Πάρκο.Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό το θέμα έχει λυθεί μιας και από την πρώτη στιγμή το δασαρχείο αναγνώρισε το λάθος ενώ πλέον εκδόθηκε και η άδεια από την πολεοδομία μέσω της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Συνολική λύση
Έτσι ο δήμος μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστος στην «αναγέννηση» του Πάρκου Πυρσινέλα, με τον κ. Κιστούλη να τονίζει  πως είναι στα άμεσα σχέδια του να φέρει το θέμα στο επόμενο ή έστω σε ένα από τα δημοτικά συμβούλια που θα ακολουθήσουν προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος της αξιοποίησης του Πάρκου.«Στόχος μας είναι η συνολική αξιοποίηση. Δεν θέλουμε να επαναληφτούν τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Κιτσούλης.Ο ίδιος μας εξήγησε πως η φιλοσοφία του είναι να καταστεί το Πάρκο ένα κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι σε δεύτερη μοίρα θα μπει το οικονομικό και τα πόσα χρήματα θα λάβει ο δήμος από την εκμίσθωση του κτιρίου και της επιχείρησης.Για να στεφθεί με επιτυχία όμως το σχέδιο αυτό χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία μιας και είναι πολύπλοκο το πώς θα επιτευχτεί ο διαχωρισμός της εκμίσθωσης του κτιρίου από την διαχείριση του υπόλοιπου πάρκου.«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το θέμα είναι πολύπλοκο. Ίσως στον διαγωνισμό που θα βγάλουμε να χωρίσουμε σε δύο κομμάτια την ενοικίαση. Ένα που θα αφορά την επιχείρηση κι ένα άλλο για την συντήρηση και διαχείριση του πάρκου», υπογράμμισε ο κ. Κιτσούλης.Ο ίδιος και συνολικά η δημοτική αρχή πάντως αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος πιέζει, τόσο επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει όσο και διότι το κτίριο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τον προηγούμενο ενοικιαστή του που κάθε μέρα που περνά κινδυνεύει με κατάρρευση.Η αρχή λογικά θα γίνει με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να διαπιστώσει ο δήμος αν όντως υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο χώρο και από εκεί και μετά δηλώνει ανοιχτός στις προτάσεις ιδιωτών για να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Πάρκου αλλά το πώς θα επιτευχθεί η αισθητική και λειτουργική του αναβάθμιση προς όφελος πάντα των πολιτών.

Μίσθωση μετά από τρεις διαγωνισμούς και...εκπτώσεις
Για την ιστορία αξίζει να θυμίσουμε ότι το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» είχε μισθωθεί στις αρχές του 2009 μετά από τρεις διαγωνισμούς, αφού στους δυο πρώτους δεν υπήρξε συμμετοχή ενδιαφερομένων. Αρχικά, η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, είχε ορίσει το μίσθωμα στις 4.800 ευρώ μηνιαίως και άϋλη αποζημίωση (ο λεγόμενος «αέρας») 50.000 ευρώ, όμως με αυτούς τους οικονομικούς όρους δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Το δημοτικό συμβούλιο ... έριξε τις απαιτήσεις και στον τρίτο διαγωνισμό βρέθηκε μισθωτής με μίσθωμα 3.500 ευρώ, χωρίς «αέρα» και διαφάνηκε τότε ότι θα συνεχίζονταν η καλή συνεργασία που είχε ο δήμος με τον προηγούμενο μισθωτή, όμως γρήγορα διαψεύστηκε αυτή η προσδοκία. Εξαρχής, άλλωστε, ο μισθωτής προέβη σε παρεμβάσεις όχι μόνο στο κτίριο, αλλά και σε άλλα σημεία του πάρκου, εντελώς αυθαίρετα.Η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία εκ τω υστέρων παρενέβησαν, αφού υπήρξαν συνεχείς καταγγελίες από την τότε αντιπολίτευση στο δήμο και η πρώην δημοτική αρχή ζήτησε απλά να ξηλωθούν, με βάση σχετική έκθεση της Πολεοδομίας, χωρίς ποτέ αυτό να συμβεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στη δίνη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Πρέβεζα!

Δέντρο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ – Διακοπές ρεύματος
Στη δίνη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η περιοχή της Πρέβεζας αφού σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα σημειωθούν μέχρι και την Κυριακή έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι, καθώς και χιόνια στα ορεινά. Φαινόμενα τα οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων του νομού αφού το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκει τις περισσότερες περιοχές με «ανοικτές» τις πληγές που άφησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο δίμηνο. Εν τω μεταξύ, χθες από το δυνατό αέρα που επικρατούσε στην περιοχή σημειώθηκαν πτώσεις 2 μεγάλων δέντρων στην βιομηχανική περιοχή και στον Άγιο Θωμά τα οποία απομακρύνθηκαν με την συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας , του Δήμου Πρέβεζας και της ΔΕΗ . Να θυμίσουμε ότι από το Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα έπληξαν την περιοχή ανεμοστρόβιλος, ισχυροί άνεμοι, νεροποντές και χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα δρόμοι να εξαφανιστούν, να υποστεί μεγάλη καθίζηση το οδόστρωμα στο Μύτικα, ο δρόμος Σκιαδά-Ρεματιά, σπίτια να κινδυνεύουν στην Κρυοπηγή και καλλιέργειες να καταστρέφονται. Από το έντονα καιρικά φαινόμενα προβλήματα υπήρξαν και στο Θεσπρωτικό, στην περιοχή της Πάργας αλλά και στα ορεινά του νομού, ενώ έντονη ανησυχία προκάλεσε η άνοδος της στάθμης του Λούρου ποταμού.

Oι Οινοποιοί της Νεμέας "μετακομίζουν" στα Ιωάννινα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΕΜΕΑΣ στην προσπάθειά τουςνα βοηθήσουν τους οινοποιούς της Ζώνης Νεμέας να προβάλλουν τα προϊόντα τους μ' έναν αποτελεσματικό τρόπο σ' όλη την ελληνική αγορά, αποφάσισαν να επεκτείνουν τον επιτυχημένο θεσμό ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ που διοργανώνουν κάθε χρόνο στην πόλη τους, με εκθέσεις και σ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.Έτσι τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου οι Οινοποιοί της Νεμέας θα βρίσκονται στα Ιωάννινα διοργανώνοντας μια Έκθεση - Γευσιγνωσία στο GRAND SERAI HOTEL από 18:00 έως 22:00.Στην έκθεση που απευθύνεται σε επαγγελματίες, αλλά και ιδιώτες της περιοχής, οι επισκέπτες θα 'χουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης ΝΕΜΕΑ, από τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη των Βαλκανίων και το Αγιωργίτικο, μια από τις πιο φημισμένες και δυναμικές ερυθές ποικιλίες της Ευρώπης.Κυρίως θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να γνωριστούν με τους ίδιους τους οινοποιούς που θα έρθουν στην πόλη των Ιωαννίνων για να παρουσιάσουν τα κρασιά τους.Είναι μια κίνηση που συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για τα ελληνικά προϊόντα,σαν αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Όχι στο υδροηλεκτρικό έργο από το Φορέα Πίνδου

Ομόφωνο όχι είπε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Πίνδου, Βίκου και Αώου στο υδροηλεκτρικό φράγμα που προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων. Το σχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκαταλείπει μεν το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Άραχθο, αλλά εγκρίνει τη μερική εκτροπή του Αώου.Την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο έργο εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας.Ο πρόεδρος του φορέα Στέργιος Βέργος είπε ότι μια τέτοια παρέμβαση, θα έχει «ανυπολόγιστες συνέπειες» στο περιβάλλον και κάλεσε όλους τους φορείς της Ηπείρου να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Γιατροί καταγγέλουν σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο Φιλιατών και στα κέντρα υγείας

Η τριμελής συνδικαλιστική επιτροπή που εκπροσωπεί τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού, καταγγέλλει στο λαό της Θεσπρωτίας ότι εφεξής θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη γενικότερη ομαλή λειτουργία και ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, λόγω της περαιτέρω μείωσης του γενικού προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και της δραματικής απομείωσης του κονδυλίου των εφημεριών σε συνδυασμό με την αιφνίδια παραίτηση από τα καθήκοντά της που υπέβαλε η Διοικήτρια καΙουλία Μαρκούλα.Ζητάμε από την αρμόδια 6η Υ.Π.Ε. και τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών να απαντήσουν επίσημα:
1. Γιατί μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο γενικός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου και μάλιστα κατά 250.000 ευρώ (3.500.000 φέτος έναντι 3.750.000 ευρώ πέρυσι); Το ποσό του φετινού προϋπολογισμού δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου για την ομαλή λειτουργία του και κινδυνεύουν τα εργαστήρια του Νοσοκομείου (Ακτινολογικό - Μικροβιολογικό), ιδίως το Ακτινολογικό, να αναστείλουν επί μέρους λειτουργίες τους από μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (films) και αντιδραστήρια. Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ένα μήνα περίπου από βλάβη της λυχνίας του και στα υπόλοιπα τμήματα και το Χειρουργείο σημειώνονται ελλείψεις σε διάφορα αναλώσιμα και είδη χειρουργείου.
2. Γιατί το κονδύλι που διατέθηκε για εφημερίες των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας είναι δυσανάλογα μειωμένο και κατά 40% περίπου σε σχέση με πέρυσι, όταν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και της Ηπείρου ειδικότερα οι αντίστοιχες μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 20-25% περίπου;Αποτέλεσμα της μείωσης αυτής είναι κύρια και βασικά τμήματα του Νοσοκομείου να μην καλύπτονται συνεχώς από ενεργείς εφημερίες των γιατρών τους, άλλοι συνάδελφοι διάφορων ειδικοτήτων, όπως ο ουρολόγος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, οδοντίατρος κ.α. να έχουν ελάχιστο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας ή να κινδυνεύουν να βγουν τελείως εκτός προγράμματος εφημέρευσης, και τα Κέντρα Υγείας του Νομού να μην έχουν ασφαλή εφημέρευση, αφού σε ενεργή εφημερία θα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός.
3. Γιατί η Πολιτεία δεν ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων, του τμήματος επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στην Ηγουμενίτσα και της νέας επέκτασης του Νοσοκομείου (νέο κτίριο Νοσοκομείου) στους Φιλιάτες; Πότε προβλέπονταν να λειτουργήσουν και πότε επί τέλους θα λειτουργήσουν, πλήρως αποπερατωμένα και στελεχωμένα;
4. Γιατί καθυστερεί να δημοσιευτεί ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου; Θα είναι ενιαίος για το Νοσοκομείο και το Τ.Ε.Π., δηλαδή ο νέος οργανισμός θα συμπεριλαμβάνει και το Τ.Ε.Π. στην Ηγουμενίτσα ή το Τ.Ε.Π. θα λειτουργήσει αυτόνομα και ξεχωριστά από το Νοσοκομείο με δικό του και αυτοτελή οργανισμό;Μήπως κυοφορούνται σκέψεις, όπως ευρύτατα φημολογείται, το Τ.Ε.Π. να ενταχθεί στον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και να λειτουργεί υπό τη δική του Διοίκηση;Το Νοσοκομείο μας στους Φιλιάτες θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Γενικό Νοσοκομείο ως υφίσταται ή θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας αμιγώς, ή θα διακόψει ακόμη και τη λειτουργία του, δηλαδή θα βάλει «λουκέτο» κατά το κοινώς λεγόμενο;

ΚΑΛΟΥΜΕ
Κάθε επίσημο και υπεύθυνο φορέα του νομού μας και ιδιαιτέρως τους κ.κ. Προέδρους του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου, τους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή Θεσπρωτίας να αναλάβουν πάραυτα πρωτοβουλίες και να ξεκινήσουν από κοινού αγώνες, καλώντας πανθεσπρωτική συστράτευση, για τη χάραξη στρατηγικού υγειονομικού χάρτη της Θεσπρωτίας προς το συμφέρον και το όφελος του λαού της.
- να σταματήσουν στη Θεσπρωτία οι υγειονομικές δομές της να λειτουργούν ως υγειονομικό “υποκατάστημα” των Ιωαννίνων.
- να μην παραδοθούν το Τ.Ε.Π. στην Ηγουμενίτσα και το νέο Νοσοκομείο στους Φιλιάτες, ως φιλέτα υγείας, στις ορέξεις και τη βουλιμία των συντεχνιακών και ιδιωτικών συμφερόντων εντός και εκτός νομού.
- να ανακοινωθεί νέος και ενιαίος οργανισμός για το Τ.Ε.Π. και το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
- να ανακοινωθούν δεσμευτικές προθεσμίες παράδοσης και λειτουργίας των δύο κτιριακών συγκροτημάτων
- να επιχορηγηθούν άμεσα ο γενικός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου και το κονδύλι των εφημεριών για ομαλή και ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού
- να οριστεί νέο Δ.Σ. και να τοποθετηθεί άμεσα Διοικητής στο Νοσοκομείο.

Η Τριμελής Συνδικαλιστική Επιτροπή
-Η Πρόεδρος Σοφία Στράτου, παιδίατρος
-Το μέλος Αλέκος Ντόσκορης, μαιευτήρας-γυναικολόγος
-Το μέλος Αθανάσιος Κίτσος, νεφρολόγος

Public Issue: Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,5% της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ. Προβάδισμα 10 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 28,5%. Ακολουθεί ηΧρυσή Αυγή με 11,5%, οι ΑΝΕΛ με 8%, το ΠΑΣΟΚ 7%, η ΔΗΜΑΡ με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και λοιπά 4,5%.Στην παράσταση νίκης, υπάρχει ανατροπή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αφού πλέον η ΝΔ προηγείται με 48% έναντι 38% του ΣΥΡΙΖΑ.Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 46% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. Το 26% των συμμετεχόντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο ηγετών δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή.Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο κ. Σαμαράς σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Τσίπρας παρέμεινε σταθερός, ο Ευάγγελος Βενιζέλοςενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες, ο Φώτης Κουβέλης έχασε πέντε μονάδες, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα ανέβηκε κατά έξι μονάδες.Σημειώνεται ότι σε ποσοστό 63% οι ψηφοφόροι πιστεύουν πως «δεν χρειάζονται» ή «μάλλον δε χρειάζονται» σήμερα πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 33% που αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης. Το 51% πάντως, πιστεύει πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν πριν το πέρας της τετραετίας.Σε ερώτηση για το φορολογικό σύστημα, το 96% το χαρακτήρισε «μάλλον άδικο».Το 72% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% γνωμοδοτεί πως βρίσκεται στη σωστή. Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% δε διστάζει να δηλώσει πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Προοπτική αυτοδιαχείρισης για τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων

Η οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί από τη μείωση του κύκλου εργασιών από τη μία και την αδυναμία ρευστότητας από την άλλη, έχει δημιουργήσει ένα ζοφερό οικονομικό σκηνικό για τις 100 και πλέον εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή. Η κατάσταση ήταν δύσκολη τα δύο τελευταία χρόνια, όμως από το Δεκέμβριο και μετά έγινε ακόμη δυσκολότερη και καταγράφηκε για πρώτη φορά αδυναμία ανταπόκρισης επιχειρήσεων και των συνεργατών τους ακόμη και για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στην απόφαση, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, την οποία έλαβε το Δ.Σ της Ένωσης Βιομηχάνων – Βιοτεχνών και Επαγγελματιών της ΒΙΠΕ, να μην απαιτήσει τις συνδρομές των 120 περίπου μελών της για το 2012. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Μηλιώνης υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο έχει προκληθεί από την αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των εμπορικών συναλλαγών και φυσικά από τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. «Σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν και με την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Μπορεί να μην έχουμε λουκέτα στη ΒΙΠΕ αλλά οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η απόφασή μας για απαλλαγή των μελών μας από τις συνδρομές του 2012 είναι συμβολικού χαρακτήρα, για να στείλουμε και εμείς το μήνυμα στα μέλη μας ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά. Εκλογές για νέα διοίκηση Το Δ.Σ της Ένωσης πραγματοποιεί την ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στην οποία θα γίνουν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου συμβουλίου. Ο κ. Μηλιώνης χαρακτήρισε επιτακτική την αναγκαιότητα συμμετοχής των μελών της Ένωσης σε μία κρίσιμη συνέλευση και διαδικασία στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον. Μία από τις σημαντικές προτάσεις που καταθέτει το απερχόμενο Δ.Σ είναι και η προοπτική αυτοδιαχείρισης της ΒΙΠΕ από τα μέλη της Ένωσης. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο εγχείρημα που θα πρέπει να πληροί για να εφαρμοστεί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του Φορέα Διαχείρισης που θα συσταθεί. «Προβλέπεται από την καταστατική διαδικασία την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία όμως χρειάζεται μεγάλη σύνεση και προσοχή», κατέληξε ο κ. Μηλιώνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σήμερα η ομιλία του Δημήτρη Καζάκη στα Γιάννενα

Ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠαΜ.), ο οικονομολόγος αναλυτής Δημήτρης Καζάκης θα επισκεφθεί την πόλη των Ιωαννίνων για μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7μμ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.).Στην ομιλία του θα παρουσιάσει αναλυτικά τα προτάγματα του Ε.Πα.Μ. που είναι:
-Μη αναγνώριση του παράνομου δημοσίου χρέους με βάση το διεθνές δίκαιο
-Ανατροπή όλων των δεσμεύσεων και μέτρων των μνημονίων
-Αναθεώρηση των σχέσεων με την ΕΕ και έξοδος από το Ευρώ με άμεση υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών και ειδικά της Τράπεζας της Ελλάδας και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών
-Τιμωρία των υπευθύνων, δήμευση των περιουσιών τους υπέρ του δημοσίου
-Ψήφιση νέου δημοκρατικού Συντάγματος μέσα από Συντακτική Εθνοσυνέλευση
Θα αναφερθεί και στην ανάγκη μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας και στον τρόπο οργάνωσης της, ώστε να ξεφορτωθούμε το συντομότερο το υπάρχον καθεστώς.
Μετά την τοποθέτηση του θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό.

ΑΡΤΑ:Ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Νικ. Σκουφά

Δελτίο τύπου Γραμματείας Ν.Ο.Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ Άρτας: «Η συζήτηση στον Δήμο Ν.Σκουφά, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου συνεχίζεται. Η ΝΟΕΣ καλεί τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε ολομέλεια. Κυριακή 10/2/2013 και ώρα 11.00 π.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ν.Σκουφά (Κομπότι)».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Για υποβάθμιση κάνει λόγο η ΓΣ του ΤΕΙ Ξένων Γλωσσών

Την αντίδραση και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας προκαλεί το σχέδιο «Αθηνά», καθώς όπως εκτιμά, η καταργεί το τμήμα με την μορφή που είχε μέχρι σήμερα, αλλάζει το επιστημονικό πεδίο εισαγωγής και δημιουργεί στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου νέο τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο εκφράζει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη κατάργηση του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα. Οποιαδήποτε μεταβολή στην ονομασία και φυσιογνωμία του Τμήματος ισοδυναμεί με κατάργησή του και υποσκάπτει τη βιωσιμότητα του Παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί η Διοίκηση σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και Πίνδου βρέθηκαν χθες στον 6ο Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό της πόλης και μίλησαν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο για την χλωρίδα και την πανίδα στον εθνικό δρυμό. Τον εκπαιδευτικό ρόλο των παιδικών σταθμών, που παραγκωνίζεται συνήθως, επεσήμανε με την αφορμή αυτής της συνεργασίας ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης, προσθέτοντας ότι γίνονται ανάλογες δράσεις για την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των παιδικών σταθμών αλλά και την υποστήριξη των γονέων. «Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης. Τα παιδιά ανταποκρίνονται άψογα και τους αρέσει η διαδικασία, όπως ανέφερε η Διευθύντρια των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Φωτεινή Ντίνου, καθώς το πρόγραμμα αυτών των επισκέψεων έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και πλαισιώνεται από βιωματική μάθηση, κατασκευές και διαδραστικά βίντεο. «Οι παιδικοί σταθμοί, εκτός από κοινωνικές δομές είναι κυρίως χώροι εκπαιδευτική παρέμβασης στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Η αγωγή και η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, για να στηριχθούν τα παιδιά σε αυτή την γκρίζα εποχή», τόνισε. Περισσότερα από 80 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επισκεφθεί τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για το περιβάλλον, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί δέκα παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Σύμφωνα με την Σύμβουλο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έφη Εξάρχου, η ενημέρωση των μικρών παιδιών τους δίνει την ώθηση να ασχοληθούν με το περιβάλλον και την προστασία του, ενώ, κάλεσε τα σχολεία να επισκεφθούν και αυτά τον Φορέα και να γνωρίσουν από κοντά τον εθνικό δρυμό. Μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα ένα πρόγραμμα για μαθητές από 6 έως 12 ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το σχέδιο εισόδου ιδιωτών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Πρόσω ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των 12 μεγάλων λιμανιών της χώρας βάζει το ΤΑΙΠΕΔ, που οριστικοποιεί τις ημέρες αυτές το τελικό μοντέλο για την αξιοποίησή τους.Στην περίπτωση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας,το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που «κλείδωσε» χθες, σε συνεδρίαση στο ΤΑΙΠΕΔ με τους συμβούλους του διαγωνισμού, είναι αυτό  της σύμβασης παραχώρησης.Το θέμα των λιμανιών θα απασχολήσει τους κυβερνητικούς εταίρους τις προσεχείς ημέρες καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο αξιοποίησης.Προκειμένου να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, απαιτούνται πρώτα νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις, με κυριότερη τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Επιδοτούμενα Προγράμματα Κατάρτισης & Συμβουλευτικής για τη στήριξη της εξωστρέφειας στο Νομό Θεσπρωτίας

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) υλοποιεί Πρόγραμμα Ενίσχυσης του Ανθρώπινου Δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα Εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».Στο Νομό Θεσπρωτίας τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (μέχρι 250 άτομα προσωπικό), αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες και παρέχει τη δυνατότητα επιδοτούμενης κατάρτισης 40 ωρών με σκοπό την Ενίσχυση της Προσαρμοστικότητας του Ανθρώπινου Δυναμικού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Εξωστρέφειας.Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Νομό Θεσπρωτίας έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν 1-2 σεμινάρια, μέσα από τα οποία θα καταρτιστούν 25 - 50 άτομα.

Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο από τον Δήμο Πρέβεζας

Ο Δήμος Πρέβεζας καλεί φορείς, τοπικούς επιχειρηματίες εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους συλλόγων αλλά και όσους άμεσα ή έμμεσα ενισχύουν με τη δράση τους τον Τουρισμό, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στο Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο, που πρόκειται να συσταθεί το επόμενο διάστημα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Νίκο Αναγνώστου το Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο, όπως αυτό αποφασίστηκε στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), θα είναι ανοιχτό στην «Κοινωνία των Πολιτών», θα αποτελεί ένα πολύτιμο συμβουλευτικό όργανο που θα παρακολουθεί την πορεία του Τουρισμού, θα εισηγείται πρωτοβουλίες και μέτρα, και θα δραστηριοποιείται εθελοντικά σε θέματα πληροφόρησης, προβολής και δημοσίων σχέσεων. Σε δεύτερη φάση και εφόσον οι τουριστικοί Δήμοι μιας Περιφέρειας το επιθυμούν, θα προχωρήσει η σύσταση Τουριστικών Διαδημοτικών Δικτύων στο πλαίσιο των οποίων θα συνεργάζονται τα τοπικά τουριστικά δίκτυα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Γραφείο Τουρισμού Δήμου Πρέβεζας (ισόγειο Δημαρχείου, έναντι Εθνικής Τράπεζας).Αρμόδια υπάλληλος: Δήμητρα ΦώτογλουΤηλ.2682360671. E-mail: cultprev@yahoo.gr

Στη βουλή επανέρχεται το θέμα της παραχώρησης της Εγνατίας οδού και της λειτουργίας διοδίων

Στη βουλή επανέρχεται το θέμα της παραχώρησης της Εγνατίας οδού και της λειτουργίας διοδίων κατά μήκος αυτής ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΡΚΜ, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Σε απάντησή του Υπουργείου (Αρ. Πρωτ. 68/71/73, 27.09.2012), αναφέρεται πως με το Ν.3481/2006, εγκρίθηκε η χωροθέτηση και εγκατάσταση για δεκατρείς (13) σταθμούς διοδίων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου την ίδια στιγμή που οι σύμβουλοι της παραχώρησης του οδικού άξονα εισηγούνται την δημιουργία δεκαεννέα (19) σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των κάθετων αξόνων, αν και στον αρχικό σχεδιασμό δεν προβλέπονταν καθόλου η εγκατάσταση διοδίων σε αυτούς.Στην ίδια απάντηση αναφέρεται: «..Η στρατηγική υλοποίησης συστήματος διοδίων στην Εγνατία Οδό προβλέπει, ως τελική φάση, τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων, στο σύνολο του αυτοκινητόδρομου. Στόχος είναι η μεταφορά της επιβάρυνσης, για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, από τον από τον Έλληνα φορολογούμενο, μόνον στον χρήστη της οδού.»Σε άλλη απάντηση του Υπουργείου (Αρ. Πρωτ. 37/06.12.2012), για το θέμα των ηλεκτρονικών διοδίων αναφέρεται πως «.. το έργο αυτό απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του και δυστυχώς σχετική προεργασία δεν υπήρξε». Παρόλα αυτά, Ευρωπαϊκός διαγωνισμός σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία Οδό έχει προκηρυχτεί από το 2010 χωρίς να γνωρίζουμε τα πλήρη στοιχειά και την εξέλιξη του διαγωνισμού.Με δεδομένη την πολιτική του Υπουργείου για τα διόδια και με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή, (πληρωμή διοδίων σε δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί, διώξεις κινημάτων αντίστασης, δυσανάλογη χρέωση συχνών χρηστών), τίθενται στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα :
Σε ποια φάση βρίσκεται η εξέλιξη του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων στην Εγνατία οδό; Πόσο κοστολογείται, με αναλυτικά στοιχεία η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων; Πόσος χρόνος προεργασίας απαιτείται;
Ποια η θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον παραπάνω διαγωνισμό που προκήρυξε η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»; Ποια η θέση του ΤΑΙΠΕΔ;
Ποιος είναι τελικά ο αριθμός των σταθμών διοδίων που θα λειτουργήσουν; Αν είναι αυξημένος σε σχέση με την αρχική απόφαση, με ποια κριτήρια έγινε αυτό; Επέδρασε σε αυτό η δρομολόγηση της Εγνατίας για ιδιωτικοποίηση;
Ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιο χωροθέτησής τους; Θα εγκατασταθούν σταθμοί διοδίων και στους κάθετους άξονες; Υπάρχει πρόθεση αύξησης της τιμής των διοδίων; Αν εγκατασταθούν σταθμοί διοδίων στους κάθετους άξονες αντίθετα με την αρχική απόφαση, με ποια κριτήρια έγινε αυτό; Επέδρασε σε αυτό, καθώς και σε τυχόν αύξηση της τιμής των διοδίων, η δρομολόγηση της Εγνατίας για ιδιωτικοποίηση;
Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα που αφορά στους συχνούς χρήστες της Εγνατίας; Πρόκειται να υπάρξει πρόνοια για έκπτωση στην περίπτωσή τους;
Σε ποία φάση βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας οδού (τίμημα εκκίνησης, λοιποί όροι παραχώρησης κ.λπ.) ;

Περιφερειακές Συνελεύσεις του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Μια σειρά συνελεύσεων στις 4 περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου έχει προγραμματίσει η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Αντικείμενο των συνελεύσεων, στις οποίες θα πάρει μέρος ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου, θα είναι ο απολογισμός της δίχρονης παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, η συζήτηση για τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου και την αποκεντρωμένη λειτουργία της παράταξης και τέλος η εκλογή των νέων Περιφερειακών Γραμματειών της. Οι δύο πρώτες συνελεύσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στην Άρτα (Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ ώρα 6 το απόγευμα) και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στην Πρέβεζα (Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας ώρα 10.30 το πρωί).

Σε ισχύ οι κανονισμοί Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου Αρταίων

Από τη Δ/νση Καθαριότητας- Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι: «Οι κανονισμοί Καθαριότητας και Πρασίνου, μετά τις εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι σε ισχύ, από τις 28/1/2013. Τα πλήρη κείμενα των δύο κανονισμών, έχουν αναρτηθεί, στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (www.arta.gr). Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τους δύο κανονισμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπαλλήλους της Δ/νσης Καθαριότητας-Ανακύκλωσης & Πρασίνου (τηλ. 2681362232, 2681362247)».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Παράταση για την καταβολή προστίμων

Παράταση για την καταβολή προστίμων που αφορούν σε χρήση κοινόχρηστων χώρων και έχουν βεβαιωθεί κατά τα παρελθόντα έτη, δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών.Η καταβολή θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου ενώ στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για την έκδοση νέων αδειών χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.Ο Δήμος δίνει την παράταση αυτή, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και με στόχο να διευκολύνει στο πλαίσιο του Νόμου τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα αποτελούν απόρροια της κείμενης νομοθεσίας και δεν προβλέπεται διαδικασία ρύθμισης, θέμα για το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με επιτυχίες ξεκίνησε το 2013 για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου

Με επιτυχίες ξεκίνησε το 2013 για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου καθώς οι κατασχέσεις ναρκωτικών ξεπέρασαν τον ένα τόνο μέσα σε ένα μήνα.Μέσα στον ίδιο μήνα εξαρθρώθηκαν 15 εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή, εξιχνιάστηκε μία μεγάλη και σοβαρή υπόθεση παραχάραξης χαρτονομισμάτων, 18 περιπτώσεις κλοπών, επτά φοροδιαφυγής, οκτώ περιπτώσεις όπλων, τέσσερις ληστείες, 42 υποθέσεις ναρκωτικών ενώ συνελήφθησαν και 22 φυγόποινοι. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 90 υποθέσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στόχος βανδάλων γίνεται συστηματικά ο εξωτερικός τοίχος του Ιστορικού Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα

Στόχος βανδάλων γίνεται συστηματικά ο εξωτερικός τοίχος του Ιστορικού Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα, στην Πρέβεζα ο οποίος χτίστηκε στα 1901, από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ για την εξυπηρέτηση των καθολικών αλλά και των ευρωπαίων που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Ο ναός, ανακαινίστηκε το 2003 μετά την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα λόγω των γκράφιτι έχει προβληματίσει τόσο τους πιστούς όσο και τον Ιερό λειτουργό της εκκλησίας, Πάτερ Τζούλιο Γκραμένια. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, ο Πατέρας Τζούλιο επισημαίνει ότι με το ανεξίτηλο χρώμα που χρησιμοποιούν οι «καλλιτέχνες» δεν περιορίστηκαν στον εξωτερικό τοίχο του Ναού αλλά έφτασαν μέχρι την είσοδο του Ιερού Ναού, αφήνοντας ζημιές ακόμη και στις παλιές και γυμνές ακρογωνιαίες πέτρες του. «Απέναντι σε ένα τέτοιο ασεβές θέαμα νιώθω υποχρέωση στην τοπική Καθολική Κοινότητα ως λειτουργός της, καθώς και στους Πρεβεζάνους πολίτες ως διαχειριστής του Ιστορικού Ναού, να επέμβω, κάνοντας ότι μπορώ για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό και να διορθωθεί, όσο γίνεται, η σημερινή άσκημη εικόνα της πρόσοψης του Ναού» καταλήγει ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ζητώντας την ευαισθητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση του θλιβερού αυτού φαινομένου.

Η Δημοτική Αστυνομία στα θρανία

Ένας μεγάλος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων ξεκινά για τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, πληροφόρηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στα καθήκοντά της.Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας Παναγιώτης Κιτσούλης ο κύκλος των σεμιναρίων αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας και η καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν.Το πρώτο σεμινάριο αφορά στο πρόβλημα της αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και θα γίνει από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων της περιοχής και των φιλοζωικών οργανώσεων.«Ο Δήμος σήμερα διαθέτει τα μέσα για την αναισθητοποίηση αδέσποτων ζώων και για την περισυλλογή τους. Γι’ αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την ενημέρωση της Δημοτικής Αστυνομίας για πρακτικά θέματα. Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τον Δήμο και τις υπηρεσίες του. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η συμβολή της ώστε να μην δημιουργούνται συνεχώς νέες γενιές αδέσποτων», υπογράμμισε ο κ. Κιτσούλης.Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με άλλα αντικείμενα όπως η διαχείριση κρίσεων, κυκλοφοριακά θέματα και καλή λειτουργία της πόλης.

Τη Δευτέρα στο Περιφερειακό το ΠΔ Λίμνης

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Η συνεδρίαση θα γίνει στη μία το μεσημέρι.

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινά η χρονιά για τον ΑΚΜΩΝ Αμεα Ιωαννίνων

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινά η χρονιά για τον ΑΚΜΩΝ Αμεα Ιωαννίνων. Οι δύο πρωταθλητές του Γιαννιώτικου Συλλόγου Μπακοχρήστος Δημήτριος και Μπάος Αναστάσιος θα πάρουν μέρος στο Διεθνές τουρνουά FAZΑA Άρσης Βαρών σε πάγκο στο Ντουμπάι από τις 21/02/2013 ως 28/02/2013. Ο προπονητής των αθλητών Τριφύλλης Χρήστος, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στο συγγεκριμένο τουρνουά μιας και πρόκειτε για πολυ δύσκολους αγώνες και ακόμη πως είναι σημαντικό οτι οι δύο απο τους τρείς αθλητές της εθνικής ομάδας που συμμετέχουν είναι από τον σύλλογό μας. Τέλος ο Εθνικός Προπονητής της Άρσης Βαρών σε πάγκο Ιωαννίδης Δημήτριος, που θα συνοδεύσει την αποστολή, δήλωσε πως οι συγκεκριμένοι αθλητές θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια τόσο στα Ευρωπαικά όσο και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα με σκοπό την συμμετοχή τους στην επόμενη Παραολυμπιάδα.

Κλείστε τώρα ένα τριήμερο στο Bansko με μόλις €110 το άτομο!

Περάστε αξέχαστα το τριήμερο της 21ης Φεβρουαρίου,γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων,με μια μοναδική εκδρομή 

Εκμεταλλευτείτε την μοναδική προσφορά και περάστε αξέχαστα το τριήμερο της 21ης Φεβρουαρίου,γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων,με μια μοναδική εκδρομή στο Bansko. Δοκιμάστε τοπικές γεύσεις, κάντε έναν ορειβατικό περίπατο στις χιονισμένες πλαγιές,μάθετε ice skate στο παγοδρόμιο του χωριού, ανεβείτε στο χιονοδρομικό για σκι, snowboard ή απλά για βόλτα, διασκεδάστε στα μοναδικά party που διοργανώνουν τα clubs του Bansko! Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά με ιδιόκτητο λεωφορείο από τα Γιάννενα - 2 διανυκτερεύσεις,2 πρωινά και 2 δείπνα στο ξενοδοχείο.Για όποιες απορίες ή πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 26510-27427,26510-31666και 26510-27550  Grefis Holidays.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Σας ενημερώνουμε ότι:
Η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας και η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας θα γίνει στο Κέντρο Λιθαρίτσια στα Ιωάνιννα την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 6 & 30 μ.μ. και όχι στις 7 & μισή όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο περιοδικό μας.Παρακαλούμε για τη συνολική συμμετοχή σας.Διευθύνσεις
Ταμία: Δολιώτης Αντώνιος —Σωτ. Ζούμπου 21
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 453 33 — Τηλ.: 2651021324/6974457557
Προέδρου: Παντελής Τόμος— Εθν. Ανεξαρτησίας 18 Ανατολή ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
452 21 —Τηλ.: 2651046310/6974073152

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2013

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών συνδιοργανώνουν το Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Νομού Ιωαννίνων για το 2013.Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο &Κυριακή 9 – 10 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30, στην καφετέρια LOL στο κέντρο της πόλης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές του νομού, από νηπιαγωγείο ως και Λύκειο.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Α) Στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών (Δωδώνης 21, στοά ημιώροφος), καθημερινά 18:00 με 20.30
Β) Στο χώρο των αγώνων μία ώρα πριν την έναρξη και εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στον Αμβρακικό

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συμμετείχε στη δράση «Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών» και στο πρόγραμμα Corman που αφορά την καταμέτρηση κορμοράνων το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων και πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Η καταγραφή έγινε με τηλεσκόπια και κιάλια από παρόχθια σημεία, τα οποία προσέφεραν καλή οπτική επαφή. Από την ποικιλία των πουλιών, καταγράφηκαν πολλά παπιά και παρυδάτια, καθώς και μερικά παγκοσμίως απειλούμενα είδη, όπως ο Αργυροπελεκάνος, η βαλτόπαπια και ο στικταετός.

«Μαστίγιο και καρότο» από τον Δήμο,για να τελειώσει το έργο στην οδό Ασημακοπούλου

Την τακτική του μαστίγιου και καρότου χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Μασσαλάς ειδικότερα, στον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της αναβάθμισης της οδού Παναγιώτη Ασημακοπούλου και Σάββα Νικολάτου στα Σεισμόπληκτα.Αυτό γατί ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2011, σχεδόν δύο χρόνια μετά, το έργο όχι μόνο δε βρίσκεται σε φάση παράδοσης αλλά έχει μείνει ημιτελές και σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι πλέον επικίνδυνος.Για το λόγο αυτό άλλωστε και οι κάτοικοι της περιοχής που στην αρχή δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την έναρξη των εργασιών έχουν αγανακτήσει καθώς η ταλαιπωρία τους είναι πια καθημερινό φαινόμενο.Ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, από άλλα που έχει κάνει και δεν έχει πληρωθεί κι έτσι καθυστερεί να φέρει συνεργία ώστε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες.Ο δήμος το γνωρίζει αυτό αλλά δεν επιλέγει να τον κηρύξει έκπτωτο μιας και με αυτή την διαδικασία ο δρόμος δεν πρόκειται να τελειώσει πιο γρήγορα.Το αντίθετο μάλλον θα συμβεί αφού θα ξεκινήσει μια σειρά δικαστικών μαχών που κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει, ενώ μέχρι τότε δεν θα έχει προχωρήσει τίποτα.Αντ' αυτού λοιπόν ο κ. Μασσαλάς, έχει αποστείλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα έγγραφα που καλούν τον εργολάβο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ του πλέον έχουν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση τμημάτων του έργου που θα πρέπει να τις τηρήσει απαρέγκλιτα.Ο εργολάβος από τη μεριά του έχει καταθέσει αίτηση για να του δοθεί παράταση, με τη δικαιολογία των κακών καιρικών συνθηκών αλλά και την καθυστέρηση που όπως υποστηρίζει είχε εξαιτίας εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΗ που τον εμπόδισαν να εργάζεται παράλληλα.«Τον κυνηγάμε όσο μπορούμε αλλά δεν τον κηρύσσουμε έκπτωτο γιατί δεν θα λύσει το πρόβλημά μας αυτή η κίνηση. Χρησιμοποιούμε μαστίγιο και καρότο προκειμένου να τελειώσει το έργο. Αναγνωρίζουμε την ταλαιπωρία των κατοίκων, οι όποιοι όμως ξέρουν ότι δύο φορές την εβδομάδα είμαι ο ίδιος εκεί και πιέζω για να τελειώσει το έργο», σημείωσε ο κ. Μασσαλάς.

Η ταυτότητα του έργου
Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου(ΠΕΠ Ηπείρου) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Θέστωρ ΑΤΕ- Νάστος Κωνσταντίνος του Γεωργίου». Για την ένταξη του στο ΠΕΠ Ηπείρου χρειάστηκε να ...διορθωθεί η αρχική μελέτη που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού άφηνε εκτός τμήμα του δρόμου που δεν ανήκει στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά στο δημόσιο. Τελικά η μελέτη συμπληρώθηκε και έγινε δυνατή η ένταξη.Το έργο αφορά αναλυτικά στην αναβάθμιση της οδού Σάββα Νικολάτου- Ασημακοπούλου που αποτελεί την κύρια συνδετήρια οδό των Σεισμοπλήκτων και του Νεοχωρόπουλου και συνδέει την περιοχή αυτή με την πόλη των Ιωαννίνων, την παράκαμψη και την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας.Περιλαμβάνει δε τρία υποέργα: - Τις απαλλοτριώσεις - Την αναβάθμιση της τοπικής οδού - Την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ Το συνολικό μήκος του δρόμου είναι 1,9 χιλιόμετρα και από την σύμβαση προβλεπόταν η ολοκλήρωσή του εντός 29 μηνών, κάτι που δύσκολα θα τηρηθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ