Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ριζικά αντίθετος στη δημιουργία ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενη τους Κώστα Βενέτη ,Σπύρο Γιαννακό , Γιάννη Καραγιάννη , Λευτέρη Κράνο και τον Χρήστο Μαντά βουλευτή Ιωαννίνων, επισκέφθηκε την έδρα του δήμου Πωγωνίου και συζήτησε με τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. τα γενικότερα προβλήματα του Δήμου , αλλά και το θέμα της ΕΟΖ.Από την πλευρά του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση του Δήμου, στην αποψίλωση της περιοχής από υπηρεσίες (π.χ. ειρηνοδικείο, ΔΟΥ κλπ), στα προβλήματα ρύπανσης του Καλαμά και στην ανάγκη πέρα από το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου να προχωρήσει και η αλλαγή του αρδευτικού στον κάμπο της περιοχή. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής, στην πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στο τελωνείο Κακαβιάς και επιπλέον στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που λαμβάνει ο Δήμος ιδιαίτερα προς υπερήλικες ανήμπορους δημότες.Στο θέμα της ΕΟΖ τόνισε πως ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαπιστώσει αν το θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ, μπορεί κάτω από περιβαλλοντικές και εργασιακές προϋποθέσεις να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Πωγωνίου και της ΤΑ σε κάθε διεκδίκηση που αφορά την επαρκή χρηματοδότηση του δήμου, την στήριξη της περιοχής με τις απαραίτητες υπηρεσίες, στηρίζει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.Τέλος η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τεκμηρίωσε τη ριζική αντίθεσή της στη δημιουργία ΕΟΖ στη περιοχή με βάση και τη διεθνή εμπειρία, αλλά και συνολικά με την κατάσταση που βιώνει η χώρα λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε εθνικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και όχι να γίνει ΕΟΖ ολόκληρη η Ελλάδα τόνισε η αντιπροσωπεία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει σχέδιο ανασυγκρότησης σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου.

Απάντηση στο ΤΕΕ/ΤΗ για το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα

Με αφορμή την επιστολή του προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ τμήματος Ηπείρου Χρίστου Παπαβρανούση που είδε το φως της δημοσιότητας και με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στο κείμενο που συντάχθηκε με απόψεις-προτάσεις για το υπό διαμόρφωση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα από την ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:Το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα στάλθηκε για διαβούλευση και έκφραση απόψεων στους αρμόδιους φορείς της περιοχής ύστερα από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη και μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμέτοχη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πέτρου Τσουμάνη και υπηρεσιακών παραγόντων .Η ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με το Π.Δ. (αποτελούμενη από Υπηρεσιακούς παράγοντες των ανωτέρω φορέων και του ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου) έχει συμπεριλάβει στο υπό διαμόρφωση σχέδιο Π.Δ. τις ομόφωνες απόψεις των εκπροσώπων. Ταυτόχρονα τα λιγοστά σημεία όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αφενός αναφέρονται στο κείμενο και αφετέρου έχουν καταγραφεί και έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Εναπόκειται λοιπόν σε κάθε φορέα, εάν επιθυμεί, να δημοσιοποιήσει ή όχι τις απόψεις του, ωστόσο η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναμένει τις απόψεις και παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού -εκκρεμούν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου- ώστε από κοινού να προσπαθήσουν για τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο είναι σε εκκρεμότητα τα τελευταία τέσσερα ( 4) χρόνια.Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε την αντίδραση και την επιστολή διαμαρτυρίας της Δ.Ε. του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου.

Πολυεπίπεδες δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την τουριστική ανάπτυξη

Το γενικό πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2013 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην χθεσινή συνεδρίασή του, που αποτελεί υποχρέωση έναντι του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.. Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό της τουριστικής προβολής του έτους 2012, ενώ ανακοίνωσε πως στο επόμενο 15μερο θα δοθεί προς διαβούλευση το καταστατικό του Φορέα Προώθησης Τουριστικών και Αγροτικών Προϊόντων.Από τις τοποθετήσεις, τον απολογισμό και τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής προβολής το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι από την Περιφέρεια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να τονωθεί η απασχόληση στην Ήπειρο.

Δήλωση Περιφερειάρχη για την επιχείρηση – ανάσυρσης του ορειβάτη από το όρος Τύμφη

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την τραγική κατάληξη του συμβάντος με τον ορειβάτη στην κορυφογραμμή της Τύμφης και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.Εκτός του θλιβερού γεγονότος, το τετραήμερο ερευνών του έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί το επίπεδο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών και να δοκιμαστούν, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες οι αντοχές και οι ικανότητες των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και των φορέων διάσωσης.Στο διάστημα αυτό αποδείχτηκε στην πράξη, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν και ποιοι όχι.Θέλω να εξάρω το επίπεδο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία υπερέβαλλε σε προσπάθειες και δεν φείσθηκε κόπων και δαπανών για την αναζήτηση κάθε εφικτής λύσης διεξαγωγής των ερευνών, στο πλαίσιο των ισχυόντων κανονισμών.Αισθάνομαι τέλος την ανάγκη, να ευχαριστήσω όσους εξέφρασαν την επιθυμία να συνδράμουν ανιδιοτελώς την προσπάθεια ανεύρεσης του ορειβάτη. Ιδιαίτερα τον συμπολίτη μας κ. Βασίλη Χήτο, που αψηφώντας τους κινδύνους συνέβαλλε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επιχείρηση «διάσωσης», αποδεικνύοντας έμπρακτα τον εθελοντισμό του, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την κοινωνία μας στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία.

Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στις 11:00 στο Πεδίον Άρεως αποφάσισε η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ημέρα θα απεργήσει και η ΑΔΕΔΥ.Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης από πλευράς ΓΣΕΕ είναι:
- Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
- Ανάκληση της επιστράτευσης και όλων των κατασταλτικών και αντιδημοκρατικών μέτρων και διώξεων κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων όπως και την φορολογική αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και περιθώριο αντοχής».Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και η αντιμετώπιση της αυταρχικής και αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας, στον κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των κοινών προβλημάτων».

«Καρτέλ» των εταιρειών υγρών καυσίμων στην Θεσπρωτία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Νομός Θεσπρωτίας έχει από τις υψηλότερες τιμές υγρών καυσίμων
στην Ελλάδα.Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο λόγος για τον οποίο, η τιμή της απλής αμόλυβδης π.χ., είναι τουλάχιστον δέκα (10) λεπτά ακριβότερη από τα γειτονικά Ιωάννινα. Ταξιδεύοντας για Θεσσαλονίκη ή Λάρισα, σε κάθε Νομό η τιμή της βενζίνης μειώνεται προοδευτικά.Δικαιολογίες του τύπου: Είναι ακριβά τα μεταφορικά, τόσο μας χρεώνουν τα διυλιστήρια, χρησιμοποιούνται από 10ετίας από τους πρατηριούχους και δεν πείθουν κανέναν.Εν μέσω κρίσης είναι απαράδεκτο ο Θεσπρωτός πολίτης να πληρώνει επιπλέον χαράτσι για την κίνηση των αυτοκινήτων του και για την θέρμανσή του.Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ο Εμπορικός ¨Σύλλογος τί άποψη έχουν για το θέμα;Γνωρίζουν ότι συμφέρει τον Θεσπρωτό πολίτη να μεταβεί στα Γιάννενα για ψώνια ή για καφέ και ότι με ένα «φουλάρισμα» βγάζει τα έξοδα μεταφοράς;Οι Τοπικοί μας Άρχοντες δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο ή έχουν τις τσέπες τους γεμάτες;Περιμένουμε άμεση απάντηση και καθαρές κουβέντες από τον Σύλλογο Πρατηριούχων Θεσπρωτίας, αφού για μείωση τιμών και εξομοίωσή τους με τις τιμές των γειτονικών νομών ούτε καν μπορούμε να ελπίζουμε.

Τ.Η.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Η διαδικασία για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό

Η διαδικασία για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ στο νομό Πρέβεζας προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, σύμφωνα με τον συντονιστή κ. Φώτη Ζέρβα ο οποίος σημειώνει ότι έγινε η συγκρότηση των Δημοτικών Οργανώσεων και ο προγραμματισμός των επόμενων διαδικασιών εν όψει του Συνεδρίου Ο ίδιος αναφέρει ότι περασμένο Σάββατο συνήλθε η συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ της Πρέβεζας με αντικείμενο συζήτησης τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου και τις θέσεις του κόμματος. Εισηγητής της εκδήλωσης στην οποία έγινε ένας γόνιμος διάλογος ήταν ο Θάνος Μωραϊτης ,μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα 48ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΠΝΟ

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία παραμένουν από χθες δεμένα στα λιμάνια.

Συνάντηση της Αντιδημάρχου Π. Τσίλη με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης

Με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Θεοδώρα Χουλιάρα συναντήθηκε η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, Παρασκευή Τσίλη.Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για όλα τα θέματα εκπαίδευσης.Ιδιαίτερα τονίστηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και επισημάνθηκε η διάθεση για συνεχή συνεργασία κι ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την επίλυση προβλημάτων.

Σημαντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας

Η κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου Πρέβεζας, για το οικονομικό Έτος 2013 είναι μεταξύ των 39 θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας, από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το σχέδιο «Αθηνά»

«Η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να εξυπηρετεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Αφορμή της συνάντησης στάθηκε το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο πρύτανης συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα και του ζήτησε να στηρίξει την προσπάθεια του ιδρύματος για τη δημιουργία πολυτεχνικής σχολής. Αυτό, μπορεί να γίνει βασικά με την ενσωμάτωση τμημάτων όπως οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, του Αγρινίου. Υποστήριξε ότι και με τα δύο υπό συγχώνευση ιδρύματα(Δυτικής Μακεδονίας & Δυτικής Ελλάδας), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ιδιαίτερη σχέση μιας και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυσή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ με το Δυτικής Ελλάδας οι σχέσεις είναι ακόμα πιο στενές καθώς μέχρι το περασμένο έτος, αρκετές διοικητικές πράξεις διεκπεραιώνονταν από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τρία τμήματά του μέχρι την αυτονόμησή τους ήταν κομμάτι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ο Γενικός Γραμματέας τάχθηκε στο πλευρό των πρυτανικών αρχών, χαρακτήρισε εύλογες, εφικτές και ρεαλιστικές τις διεκδικήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γιατί όπως επεσήμανε «αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αφετηρία επιστροφής στο παρελθόν με ενίσχυση του δίπολου Αθήνας-Θεσσαλονίκης που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Έχουμε ανάγκη από τη σοφία της Αθηνάς ιδιαίτερα σήμερα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε. Θα έχει δυστυχώς τραγικές συνέπειες για τη χώρα αν αναδειχθούν και πάλι σε κυρίαρχο παράγοντα διαμόρφωσης του εθνικού χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναχρονιστικοί πολιτευτές που καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις στη σημερινή κυβέρνηση και ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας».Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία την ενίσχυση των έξι (6) περιφερειακών πανεπιστημιακών πυλώνων με συνενώσεις σχολών και τμημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας με μελλοντικό αναπτυξιακό ορίζοντα και όχι μονομερώς τις ανάγκες των λειτουργών τους».Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε και τις παθογένειες του σημερινού συστήματος στην χωροταξική κατανομή των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια άναρχα και χωρίς ουσιαστική μελέτη των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. «Παλιότερα, είπε,κατακερματίζαμε τις υπηρεσίες και τις διανέμαμε ανά την επικράτεια με τοπικιστικά και πελατειακά κριτήρια που αναπτύσσονταν ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία. Αντιμετωπίζαμε την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών κατά τον ίδιο τρόπο που διεκδικούσαμε τη δημιουργία στρατιωτικών κέντρων νεοσύλλεκτων, με κριτήριο την ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης. Πρέπει επιτέλους να πάψει αυτό και να γίνει χωροταξική ανακατανομή των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ με γνώμονα την περιφερειακή ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας».

Ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου για το Π.Δ. της λίμνης

Ύστερα από την σημερινή δημοσιοποίηση κειμένου με τίτλο «Σχέδιο Π.Δ. Λίμνης (κείμενο επιτροπής)», η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ\ΤΗ σε έκτακτη συνεδρίασή της την 31/1/2013, ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπό της για τις εργασίες της επιτροπής, που συστήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με έργο την παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης που θα συνθέτει τις απόψεις όλων των φορέων και τις παρατηρήσεις της επί του τελευταίου σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Λίμνης.Στη συνεδρίαση της συσταθείσας επιτροπής την 29/1/2013 (της δεύτερης από την αρχή της λειτουργίας της) στην οποία κατατέθηκαν οι απόψεις του ΤΕΕ\ΤΗ μέσω του εκπροσώπου του, αποφασίστηκε να συνταχθεί κείμενο που θα κατέγραφε και συνέθετε όλες τις κατατεθείσες απόψεις, ώστε να τεθεί υπόψη των μελών της επιτροπής και αν χρειαστεί να συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί, προκειμένου να αποτελέσει κείμενο πορίσματός της.Η Δ.Ε. του ΤΕΕ\ΤΗ εκφράζει ομόφωνα την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά της, διότι στο κείμενο που δημοσιοποίηθηκε δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις του ΤΕΕ\ΤΗ οι οποίες κατατέθηκαν από τον εκπρόσωπό του κατά την παραπάνω συνεδρίαση της επιτροπής και επομένως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κείμενο που εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των μελών της επιτροπής.Το θέμα της θεσμοθέτησης όρων και περιορισμών για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίζεται με απαξίωση των συλλογικών λειτουργιών.Η Δ.Ε. του ΤΕΕ\ΤΗ θεωρεί ότι τέτοιου είδους διαδικασίες πρέπει να δημιουργούν προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση και επίλυση σημαντικών θεμάτων και να μην αποτελούν άλλοθι υιοθέτησης προειλημμένων αποφάσεων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, που εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, την ανεργία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ύφεση της οικονομίας δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης της Ελληνικής φύσης, της προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας και της πανίδας. Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων και 7 από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μεταξύ αυτών και ο Αμβρακικός βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινδυνεύουν. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου αφού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στις ακτές του, σπάνια είδη πουλιών βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροθηρών, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της υπεραλίευσης, που προκαλείται και από την ανησυχητική μείωση του οξυγόνου στα νερά του Κόλπου. Η επιβάρυνση των Αμβρακικού θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα και απειλούνται με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού, εμφιλοχωρούν εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πρόσκαιρης και επετειακής αντιμετώπισης, αλλά απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ενημέρωση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και γενναίες αποφάσεις εκ μέρους των θεσμικών φορέων. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και μας προσκαλεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από τις 9 πμ έως τις 12 μμ στην αίθουσα Διώνη στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, καθώς και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του περιβαλλοντικού παραμυθιού «Ο Άμβρας και ο Κίκος».

Δε συζητήθηκε το Π.Δ. της Λίμνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναβλήθηκε για να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας.Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρήθηκαν εξ αρχής, υποστηρίζοντας πως το εν λόγω σχέδιο δόθηκε στις παρατάξεις λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.Μετά από 3ωρη συνεδρίαση και αφού είχαν εξαντληθεί τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης πρότεινε επίσης την αναβολή του θέματος.

Αθώος ο Στ. Πανταζής για την διπλή δολοφονία στην Τρυγώνα

Με απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων
Αθώο έκρινε το Εφετείο Ιωαννίνων τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρο Πανταζή, για την υπόθεση της δολοφονίας των δυο αστυνομικών Κώστα Βλαχοπάνου και Δημήτρη Κώτση στην περιοχή Τρυγώνα Τρικάλων, το Δεκέμβριο του 2005, περίοδο που ο κ. Πανταζής ήταν διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών.Ο κ. Πανταζής κρίθηκε αθώος, με ψήφους 5-0 και με αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα. Να σημειωθεί, ότι πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 μηνών, επειδή δεν είχε δώσει αλεξίσφαιρα στους αστυνομικούς.

Η υπόθεση…
Υπενθυμίζεται, ότι στο εδώλιο για την υπόθεση είχαν κάτσει ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Αναστάσιος Ναστούλης, ο τότε υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γιάννης Δρόσος και ο Σταύρος Πανταζής. Εναντίον των συγκεκριμένων στράφηκαν οι οικογένειες των δύο θυμάτων με μήνυση που κατέθεσαν το 2007. Οι δυο πρώτοι είχαν αθωωθεί με την πρωτόδικη απόφαση.

Το χρονικό…
Η διπλή δολοφονία της Τρυγώνας είχαν συγκλονίσει το Πανελλήνιο, το Δεκέμβριο του 2005. Κατά τη μεταγωγή τριών κρατουμένων από τα Γιάννινα στη Λάρισα, ο ένας, ο 23χρονος Μαξίμ Ζιλίν ζήτησε από τους αστυνομικούς να κάνουν μια στάση για τη σωματική του ανάγκη.Οι αστυνομικοί σταμάτησαν και ο κακοποιός άρπαξε το περίστροφο του ενός, σκοτώνοντας και τους δύο εν ψυχρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ζιλίν βρέθηκε νεκρός, με την ιατροδικαστική έρευνα να δείχνει ότι είχε αυτοκτονήσει.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σοβαρή ζημιά υπέστη ο αγωγός ύδρευσης ο οποίος μεταφέρει το νερό στους Δήμους της Πρέβεζας και της Λευκάδας!!!

Σοβαρή ζημιά υπέστη ο αγωγός ύδρευσης ο οποίος μεταφέρει το νερό στους Δήμους της Πρέβεζας και της Λευκάδας στο ύψος της Στεφάνης. Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί σε σημείο το οποίο βρίσκεται επί της εθνικής οδού Πρέβεζας Ιωαννίνων και απαιτείται εκτεταμένη παρέμβαση για την επίλυσή του. Τις εργασίες για την αποκατάσταση συντονίζει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης ο οποίος έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΣΕ προκειμένου να κλείσει δρόμος και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες. Στο σημείο υπάρχει διαρροή και το νερό καταλήγει σε παρακείμενη κατοικία παρόλα αυτά δεν υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση της περιοχής. Ο αγωγός βρίσκεται σε βάθος περίπου 5 μέτρων κι αυτό δυσχεραίνει την αποκατάστασή του, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό την βλάβη.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης : Όχι στη λογική ενός φόρου κατοχής για τα ακίνητα

Σε γραπτή του δήλωση ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Τσιαλιαμάνης αναφέρει τα εξής:«Η αναγκαία αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και το κράτος να έχει τα απαιτούμενα έσοδα.Στο νέο μοντέλο φορολόγησης είναι απαραίτητο να εκλείψει η λογική ενός φόρου κατοχής ακινήτου, όπως επίσης να μην συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος που θα αντικαταστήσει τους υπόλοιπους.Η αδυναμία φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και η ανάγκη ανάκαμψης του κατεστραμμένου σήμερα κατασκευαστικού κλάδου πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό στο νέο τρόπο φορολόγησης».

Στην Άρτα σήμερα ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος

Την αλλαγή ομιλητή στη σημερινή κεντρική πολιτική προσυνεδριακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η ΝΟΕΣ Άρτας όπου αναφέρει: «Λόγω αιφνίδιου προσωπικού ζητήματος του εισηγητή της κεντρικής προσυνεδριακής διαδικασίας Μιχάλη Καρχιμάκη, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα (19:30) στην αίθουσα του Συλλόγου Σκουφάς με κεντρικό εισηγητή τον βουλευτή Αρκαδίας και μέλος της Κεντρική Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

Σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη είχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας

Σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη είχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα. Είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά με τον οποίο συζήτησε το θέμα της λειτουργίας του υφιστάμενου νοσοκομείου και του ΚΕ.ΚΥ.ΚΑ.ΜΕΑ αναπτύσσοντας του αναλυτικά το αίτημα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. Ο κ.Μπαΐλης επεσήμανε ότι η ανάγκη για νέο νοσοκομείο είναι επιτακτική, θέτοντας υπόψη του αναπληρωτή υπουργού ότι ο Δήμος προχώρησε στην κατά κυριότητα παραχώρηση οικοπέδου προς το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει παραχώρησης και άλλης έκτασης εφόσον αρχίσει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Ο κ.Σαλμάς διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Πρέβεζας ότι δεν τίθεται θέμα για την λειτουργία τόσο του υφιστάμενου νοσοκομείου όσο και του ΚΕ.ΚΥ.ΚΑ.ΜΕΑ, υπογραμμίζοντας του ότι θα μελετήσει τα όσα τέθηκαν υπόψη του. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης πραγματοποίησε επίσκεψη και στον Δήμο Αθηναίων όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, στην οποία παραβρέθηκε και ο συμπολίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων Αθανάσιος Σπυράκος και αναζητήθηκαν τρόποι για την συνεργασία που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο Δήμοι. Μάλιστα ο Δήμαρχος Πρέβεζας υπέβαλε αίτημα για την ενίσχυση του στόλου των μηχανημάτων της Πρέβεζας με οχήματα από τον Δήμο Αθηναίων και πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν απαντήσεις. Εξάλλου ο κ.Μπαΐλης το περιθώριο της εκδήλωσης της πίτας του Ηπειρώτη συναντήθηκε με τον συντοπίτη μας Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο στον οποίο μετέφερε και προφορικά το αίτημα για την άμεση χρηματοδότηση του έργου της ενίσχυσης των κρηπιδωμάτων της παραλίας.

Καβγάς για πίστα θαλασσίου σκι στην Παμβώτιδα

«Όλα νόμιμα» απαντά ο Δήμος Ιωαννιτών στην καταγγελία περιβαλλοντικών φορέων
Καταγγελία στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κατέθεσαν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σχετικά με την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι από τον Δήμο Ιωαννιτών στον υγρότοπο Αμφιθέας της Παμβώτιδας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη, είχαν προηγηθεί επανειλημμένες εκκλήσεις για παύση των χωματουργικών εργασιών, της εκσκαφής και της κοπής καλαμιώνα στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά το έργο δεν σταμάτησε. «Οι περιβαλλοντικοί φορείς ελπίζουν ότι θα αποδοθεί έτσι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό δίκαιο. Το έργο συνεχίζεται έως και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρ' ότι είναι σε γνώση των αρχών πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος» αναφέρει.Όπως επισημαίνει η κυρία Κορμπέτη, για την κατασκευή στίβου σκι, σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.9.2011, «είναι απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Τούτο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.2012 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια αναρμόδιας αρχής, της Περιφέρειας Ηπείρου».Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η ίδια, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, «όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης».

Φ. Φίλιος: Είναι εργασίες, δεν έγιναν εκσκαφές στον βυθό
Η κοπή καλαμιώνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππο Φίλιο, «δεν απαιτεί καμία άδεια διότι αποτελεί εργασία και όχι έργο». Όπως λέει ο ίδιος, «υποβάλαμε ερώτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου και μας απάντησε ότι δεν απαιτείται άδεια εκτός κι αν γίνουν έργα ή κατασκευές. Υποβάλαμε αίτημα και στον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να γνωμοτοδοτήσει για την ανάγκη κοπής των καλαμιών και στη συνέχεια, εάν θα απαιτηθεί, θα υποβάλουμε αίτημα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Φορέας ακόμη δεν μας έχει απαντήσει».Σχετικά με τις εργασίες στον υγρότοπο Αμφιθέας, ο δήμαρχος Ιωαννιτών υποστηρίζει ότι δεν έχουν κάνει εκσκαφή στον βυθό, αλλά απλώς κόβουν τις καλαμιές. «Με ειδικό μηχάνημα κόβουμε τα καλάμια και κάνουμε αναρρόφηση της λάσπης του πυθμένα. Άλλωστε το καλάμι πρέπει να κόβεται και η λάσπη των φερτών της λίμνης να απομακρύνεται ώστε να διατηρείται υγιές το περιβάλλον της λίμνης».Όπως εξηγεί ο κ. Φίλιος, το επίμαχο σημείο βρίσκεται πίσω από το τεχνητό ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί το 1970 προκειμένου να προστατευθούν οι αγροτικές γαίες. «Το ανάχωμα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν το σπάσουμε, διότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Πίσω από αυτό έχει δημιουργηθεί ένας καλαμιώνας 3.000 στρεμμάτων. Είπαμε να κόψουμε το 6%, δηλαδή 64 στρέμματα, και να δημιουργήσουμε έναν στίβο ελεύθερο για αθλήματα, χρήση η οποία επιτρέπεται και από το σχέδιο ΠΔ για τη λίμνη που μας έχει σταλεί για διαβούλευση. Αυτός ο καλαμιώνας δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια επειδή κανείς δεν καθάριζε την περιοχή. Έχουμε παλαιότερες φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ήταν πολύ μικρότερος σε έκταση. Επί αιώνες οι αγρότες έκαιγαν τα καλάμια και δημιουργούσαν εκεί βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους» αναφέρει.Η πίστα θαλασσίου σκι αποτελεί έργο στο πλαίσιο των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Θαλασσίου Σκι Ανδρών - Γυναικών, οι οποίοι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθούν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. «Εκτός από τις εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν και βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, μας ζητήθηκε και ένα εναλλακτικό απάνεμο κανάλι για τους αγώνες ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση κυματισμού των υδάτων η αγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί κανονικά» λέει ο κ. Φίλιος.

Η οικολογική αξία της περιοχής
Η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά (GR 2130005). «Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και στην αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η βαλτόπαπια, ο ήταυρος, ο καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερo Chortippus lacustris» σημειώνει η κυρία Κορμπέτη.Για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών, όπως αναφέρει η ίδια, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαιτεί πρώτα την εκτίμηση και έπειτα την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στον βιότοπό τους. «Παράλληλα προβλέπεται η εκ των προτέρων γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος δυστυχώς παρακάμφθηκε» σχολιάζει η κυρία Κορμπέτη.Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ιωάννινα φιλοξενούν αγώνες θαλασσίου σκι, αλλά, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σακκάς, είναι η πρώτη φορά που ξαφνικά χρειάζεται η δημιουργία νέας εναλλακτικής πίστας σε ακατάλληλα ρηχά νερά. Και καταλήγει: «Το έργο αυτό θα μπορούσε να μετακινηθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία του βιότοπου και των πουλιών, αλλά και την προσωρινή κατασκευή του έργου για τον σκοπό διεξαγωγής των αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, στη δύσκολη οικονομική κρίση που περνάμε δεν θα πρέπει να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται το μοναδικό πραγματικό κεφάλαιο που μας έχει απομείνει για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών: το φυσικό περιβάλλον. Για εμάς τους Γιαννιώτες αυτό είναι η Λίμνη Παμβώτιδα».

tovima

Οι φτωχότεροι της Ελλάδας οι Ηπειρώτες!!!

Σύμφωνα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2010
Τους φτωχότερους κατοίκους της χώρας έχει η Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για το 2010, στην απαρχή δηλαδή της οικονομικής κρίσης.Κι αν τα νέα αυτά ακούγονται δυσάρεστα, σε ότι αφορά το νομό Ιωαννίνων είναι ο δεύτερος πιο φτωχός από τους τέσσερις της Ηπείρου πίσω από τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα και πάνω από την Άρτα.Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ήπειρο μειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στα 13.730 ευρώ έναντι 14.101 που ήταν το 2009.Μείωση είχαμε και στην συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 3,7% αφού από 4.487 εκ. ευρώ το 2009 πέσαμε στα 4.321.Κατά το 2010, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 5,2% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νησιών και της Κεντρικής Μακεδονίας.Όσον αφορά την συμμετοχή των περιφερειών στην δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 48,1% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,5%, ενώ η Ήπειρος συνεισφέρει μόλις το 2,2%.Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλή περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 4,1% για το σύνολο της χώρας μεταξύ των ετών 2009 και 2010.Οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη μείωση είναι το Βόρειο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο.Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η οικονομική δραστηριότητα της Ηπείρου βασίζεται κυρίως στους κλάδους του εμπόριο, την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, την μεταφορά και αποθήκευση καθώς επίσης τις δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης οι οποίες προσφέρουν τα 1.103 εκ. ευρώ από το σύνολο των 4.321.Σημαντικοί κλάδοι είναι επίσης αυτοί της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας, της Εκπαίδευσης αλλά και οι δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, ενώ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας στην Περιφέρειά μας έχει να κάνει με τη διαχείριση ακινήτων.

Απ' τους φτωχότερους οι Γιαννιώτες
Αν προχωρήσουμε σε μια ανάλυση των στοιχείων που προέρχονται από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου για να δούμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων τους, διαπιστώνουμε ότι πιο «πλούσιοι» είναι οι Θεσπρωτοί με 16.786 ευρώ ανά κάτοικο, ακολουθούν οι Πρεβεζάνοι με 14.168 ευρώ, έπονται οι Γιαννιώτες με 13.246 και τελευταίοι είναι οι Αρτινοί με 12.818 ευρώ.Τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2010 αλλά είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ενώ οι τρεις νομοί Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας εμφανίζουν μια άνοδο μέχρι το 2008 και πτώση το 09 και το 2010 η Πρέβεζα καταγράφει μια συνεχή αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ όλη αυτή την 5ετία ενώ είναι η μοναδική που κατάφερε να αυξήσει το Ακαθάριστο κατά κεφαλήν Εγχώριο Προϊόν της και το 2010 σε σχέση με το 2009, όταν και ξέσπασε η κρίση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στο δρόμο κατέβηκαν και οι αγρότες της Πρέβεζας

Πυκνώνουν τις συγκεντρώσεις τους οι αγρότες, ζητώντας άμεση ικανοποίηση τω αιτημάτων τους την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν πίστωση χρόνου. Στο δρόμο κατέβηκαν και οι αγρότες της Πρέβεζας, με τη συγκέντρωση των τρακτέρ στο Καναλάκι μετά το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ στην περιοχή. Η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αφού οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ δεξιά και αριστερά στην Εθνική οδό, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν και σε άλλα σημεία του νομού. Οι αγρότες τονίζουν ότι κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης διαμηνύει ότι εξετάζει ένα - ένα τα αιτήματα των αγροτών και παράλληλα ζητά πίστωση χρόνου επισημαίνοντας ότι δίνει “προσωρινή λύση” στην επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο και δεσμεύεται πως άμεσα θα αποδώσει το 50% της επιβάρυνσης στους αγρότες ήτοι 80 εκατ. ευρώ νωρίτερα κατά τέσσερις μήνες.

Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στα Γιάννενα!

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Ιωάννινα, όπου δύο άγνωστοι δράστες, που επέβαιναν σε κλεμμένη μοτοσικλέτα, εισέβαλαν και αφού τραυμάτισαν με μαχαίρι τον 22χρονο υπάλληλο, άρπαξαν τις εισπράξεις και εξαφανίστηκαν.Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγο μετά τη ληστεία η αστυνομία βρήκε τη μοτοσυκλέτα και ένα κράνος στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών.

Και νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Επανέρχεται και πάλι τη Δευτέρα 4-2-2013 και ώρα 7:30μμ στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας για συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2013. Το ίδιο θέμα εισήχθη για συζήτηση και την περασμένη Δευτέρα αλλά καταψηφίστηκε και από συμβούλους της πλειοψηφίας.Η έγκριση του τεχνικού προγράμματος είναι υποχρεωτική ώστε το σώμα να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση που αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος.

Συνέντευξη των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πρέβεζας

Συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο σύλλογος εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, τα νέα μέτρα, το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου Πρέβεζας αλλά και η καμπάνια συλλογής υπογραφών από τους πολίτες της Πρέβεζας υπέρ της διεκδίκησης του δικαιώματος ελεύθερης ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και υπέρ της αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας σαν μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Πρόβλημα στην υδροδότηση της Αμφιθέας!

Από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου γίνεται γνωστό ότι στην Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του οικισμού.Το πρόβλημα οφείλεται σε αφανή διαρροή του δικτύου. Από τον Σύνδεσμο καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την επίλυσή του. Τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου προκειμένου να εντοπίσουν το σημείο της διαρροής και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό τις απαραίτητες εργασίες.Η Διοίκηση του Συνδέσμου ζητά την κατανόηση των κατοίκων της Αμφιθέας για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Υλοποιεί το πρόγραμμα για τις ΜΜΕ

H Συνεταιριστική Τράπεζα ΗΠΕΙΡΟΥ σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» - ΕΦΕΠΑΕ, ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικής πρότασης από 25 Φεβρουαρίου 2013 έως και 25 Απριλίου 2013 (υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων) στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών», που προκήρυξε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. To πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών» αφορά σε επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στις Δεκατρείς (13) Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, στους Άξονες των πέντε (5) Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Ενισχύονται υφιστάμενες και νέες/υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων που στοχεύουν στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής. Επίσης, επιδιώκεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της ενίσχυσης των υπό σύσταση επιχειρήσεων. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 456 εκατ. ευρώ με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή, επιχορηγούνται έργα προϋπολογισμού από 20.000,00 € έως 300.000,00 €, ανάλογα με τη θεματική ενότητα, ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ποικίλει ανάλογα με το καθεστώς και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και την Πανελλήνια Τράπεζα, το δίκτυο των οποίων καλύπτει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Επισημαίνεται ότι ο φυσικός φάκελος κατατίθεται στο σημείο στο οποίο έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και η Πανελλήνια Τράπεζα, παρέχοντας χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες με φιλικότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των υποψηφίων επενδυτών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο (ΠΕΠ Αττικής, ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης, ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εκλεψε τις καρδιές των Τούρκων η Gyzel Πάργα!!!

Στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΕΜΙΤΤ 2013 στη Κωνσταντινούπολη
Συντονισμένη,δυναμική και ιδιαίτερη η παρουσία του περιπτέρου της Πάργας στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΕΜΙΤΤ 2013 στην Κωνσταντινούπολη.Μια κοινή προσπάθεια της Ξενοδοχειακής
Ένωσης Πάργας,του Συλλόγου Εστίασης Πάργας ,του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάργας ,της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Π.Ε. Πρέβεζας και της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δ.Πάργας , δημιούργησε αίσθηση και προκάλεσε τον ενθουσιασμό σε κοινό ,Μ.Μ.Ε. και τουριστικούς πράκτορες της Τουρκίας.H επισκεψιμότητα του περιπτέρου της Πάργας ξεπέρασε τις προσδοκίες. Την Πέμπτη 24/1/2013 και την Παρασκευή 25/1/2013,επισκέφτηκαν το περίπτερο της Πάργας Δημοσιογράφοι μεγάλων Τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης όπως των τηλεοπτικών καναλιών CNN-Turk ,STAR ,TRT,TGRT και των εφημερίδων Hurriyet ,Gunyuzu και του Πρακτορείου Ειδήσεων της Κωνσταντινούπολης. Έγιναν επαφές με πολλούς Τούρκους Τουριστικούς πράκτορες .Ο Πρόεδρος της Ξενοδοχειακής Ένωσης Πάργας Κος Ευθύμιος Παππάς δήλωσε ενθουσιασμένος από το έντονο ενδιαδέρον που έδειξαν οι Τούρκοι Τουριστικοί Πράκτορες"Είμαι όχι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της παρουσίας μας, θα φανούν άμμεσα ενισχύοντας την Τουριστική κίνηση στον τόπο μας σημαντικά".Στα κεντρικά γραφεία του συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Τουρκίας ΤURSAB στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 25/1/2013 έγινε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των δυνατοτήτων της Πάργας ως Προορισμός.Η παρουσίαση έγινε από τον Κο Αντώνη Ζυγούρη, Αντιπρόεδρο της Ξενοδοχειακής Ένωσης και μέλος της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής ,σύμφωνα με τον οποίο "Σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε 30 μεγάλους Τούρκους Τουριστικούς Πράκτορες, η παρουσίαση της Πάργας προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των όσων παρευρίσκονταν.Κάναμε ένα δυναμικό άνοιγμα στην αναδυόμενη Τουριστική αγορά της Τουρκίας με θετικές προοπτικές".Οι γεύσεις και τα κεράσματα της Πάργας, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Πάργας,αποτέλεσαν" δέλεαρ" και δοκιμάστηκαν ξανά και ξανά αποσπώντας θετικά σχόλια από το κοινό της Τουρκίας .Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πάργας Κος Ηλίας Λιάκρης δήλωσε "Έγινε ένα ουσιαστικό βήμα στην προώθηση της γαστρονομίας του τόπου μας. Είναι μια σημαντική μορφή Τουρισμού και επιβάλλεται να επενδύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση".Η μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων του Δήμου Πάργας έδωσε ένα δυναμικό παλμό στο περίπτερο σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης. Στην αποστολή στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν αυτοπροσώπως 40 Επιχειρηματίες του Τουρισμού . Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Κος Χάρης Αναστασίου δήλωσε ικανοποιημένος από την συνολική παρουσία του περιπτέρου Πάργας: "Η ουσιαστική συνεργασία Δήμου και επιχειρήσεων απέφερε καρπούς. Είμαστε σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τις συστηματικές προσπάθειες προώθησης και προβολής του τόπου μας".Επίσης , αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Έκθεσης ,ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Πρέβεζας Κος Στράτος Ιωάννου επισκέφτηκε το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόξενο Κο Ν. Ματθιουδάκη. Στη συναντηση αποφασίστηκε, η οργάνωση μιας ολοκληρωμένης παρουσίας της Ηπείρου ως προορισμός διακοπών για όλο το χρόνο ,στην Τουριστική αγορά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η καμπάνια προβολής και διαφήμισης της Ηπείρου θα έχει διάρκεια 10 μέρες και θα πραγματοποιηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο το οποίο βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης .Ο Δήμαρχος Πάργας Κος Αθανάσιος Λιόλιος δήλωσε :"Ανειλημμένες υποχρεώσεις, δεν μου επέτρεψαν να παρευρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη.Καθ όλη τη διάρκεια της 'Εκθεσης ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με την Κα Κολιοφώτη η οποία με ενημέρωνε για τη δυναμική παρουσία μας.Θέρμα συγχαρήρια σε όλους όσους εργάστηκαν , συνεργάστηκαν και πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα.Επιβεβαιώνεται ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε παντού, μόνοι πουθενά. Ως Δήμος, θα στηρίζουμε καθε προσπάθεια που ενισχύει και προωθεί τον Τουρισμό του τόπου μας ".Σύμφωνα, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Δ.Πάργας Κα Ελένη Κολιοφώτη και υπεύθυνη τύπου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης "Τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που προκαλέσαμε στη γείτονα χώρα, με την παρουσία μας, θα κάνουμε τα πάντα να τον ενισχύσουμε. Είμαστε σε επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας και η συνέχεια της προβολής του τόπου μας, θα είναι ακόμη πιο έντονη και ουσιαστική. Πετύχαμε, με το παραπάνω, το στόχο μας και κάναμε γνωστή στο ευρύ κοινό της Τουρκίας, τη Guzel Πάργ".Στο περίπτερο της Πάργας, εκτός των άλλων παρευρέθηκαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Στράτος Ιωάννου, ο κος Πέτρος Τζούρος μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας ,η κα Άννα Αθανασίου πρόεδρος ενοικιαζομένων Αμμουδιάς, η Αναστασία Ευαγγέλου γραμματέας του συλλόγου Εστίασης ,ο Σωτήρης Γάκης Δημοτικός σύμβουλος.

"ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΑΣ"

Θα ήθελα κι εγώ πρώτον να εκφράσω τα συλληπητήριά μου για τη μη διάσωση του συνανθρώπου μας που δεν μπόρεσαν οι ιθύνοντες να τον διασώσουν από τη χαράδρα. Και δεύτερον να δημοσιεύσω τα εύλογα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να με απασχολούν, όπως και σε όποιονδήποτε άλλον.
1. Το ελικόπτερο παντός καιρού PUMA που στάλθηκε για τον εντοπισμό του νέου και τη διάσωσή του, εφόσον δεν πέτυχε το σκοπό του, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να πληρωθεί και εκτός των άλλων να ζητάνε και τα ρέστα, δηλαδή πρέπει πρώτα να πληρωθεί (εκβιασμός) και μετά να "σηκωθεί" για να σωθεί ανθρώπινη ψυχή.
2. Γιατί τα ελικόπτερα που συνέδραμαν στο έργο της ανεύρεσης και διάσωσης δεν ήταν εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες ανίχνευσης ζωής; Πώς δηλαδή τους δολοφόνους των αστυνομικών που έγινε κοντά στην Καλαμπάκα (στο δρόμο Γιάννενα-Καλαμπάκα) τον βρήκαν αμέσως με τις θερμοκάμερες;
3. Γιατί οι ακτιβιστές -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- είχαν μηχανήματα ανίχνευσης κινητού έστω κι αν ήταν ανεργό- κι εμείς δεν αποκτήσαμε ποτέ μέχρι σήμερα; Κοστίζουν ακριβά;
4. Παρόλο που ο καιρός (ξαστεριά) ήταν συνεργός στις όλες προσπάθειες νομίζω ότι δεν τον εκμεταλλεύτηκαν όσο έπρεπε στο συντονισμό κυρίως.
5. Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι και μέσα για την ανεύρεσή του (π.χ. οδηγοί βουνού, ανεμόπτερα, κ.ά.).
Σας ευχαριστώ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σύσκεψη για τον έλεγχο των εργαστηρίων,των Κέντρων Υγείας του Νομού Ιωαννίνων

Επιστημονική συνάντηση με θέμα τη συμμετοχή των εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας του Nομού Ιωαννίνων σε ένα εθνικό πρόγραμμα Εξωτερικού Ποιοτικού Ελέγχου των μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες, στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».Το Πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία του ΤΕΙ Λάρισας με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.Σκοπός του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού συστηματικής αξιολόγησης της αξιοπιστίας των εργαστηριακών εξετάσεων των μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού επιστημονικής υποστήριξης της ποιότητας των εργαστηριακών υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας της χώρας.Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του προγράμματος και της μεθοδολογίας του από τον καθηγητή Επιδημιολογίας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Χρ. Ζηλίδη, καθώς και η διαδικασία συμμετοχής των εργαστηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα θα υλοποιείται στο σύνολό του μέσω του διαδικτύου. Θα περιλάβει ακόμη την ανάπτυξη επιστημονικής βιβλιοθήκης και εκπαιδευτικού υλικού με θεματολογία σχετική με τη διασφάλιση ποιότητας στα εργαστήρια.Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας του νομού και οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων. Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακές υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας και διατυπώθηκαν προτάσεις για την καλύτερη συνεργασία τους, με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το σχέδιο «Αθηνά» επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ΤΕΙ Ηπείρου!!!

Το σχέδιο «Αθηνά» που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος. Σύμφωνα με το σχέδιο στην Πρέβεζα προτείνεται η συγχώνευση των δύο τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής , κάτι που έχει προταθεί και από την Γενική Συνέλευση του τμήματος Χρηματοοικονομικής. Συγκεκριμένα το τμήμα χρηματοοικονομικής συγχωνεύεται με το τμήμα Λογιστικής και μετονομάζεται σε Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την πόλη της Πρέβεζας.Κατά τα λοιπά ενισχύονται τα τμήματα του ΤΕΙ Άρτας αφού το Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύου του ΤΕΙ Μεσολογγίου με έδρα την Ναύπακτο, όπως και το τμήμα εφαρμογών και πληροφορικής στην Διοίκηση από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούσαν στην Λευκάδα συγχωνεύεται με το τμήμα Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα και μετονομάζεται σε μηχανικών πληροφορικής.Το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων συγχωνεύεται με αυτό των εφαρμογών ξένων γλωσσών στη διοίκηση και στο εμπόριο, μετονομάζεται σε διοίκηση επιχειρήσεων οργανισμών και συστημάτων και η έδρα παραμένει στην Ηγουμενίτσα. Δεν γίνεται όμως το ίδιο και με το τμήμα αλιείας που «μετακομίζει» στο Μεσολόγγι μετά την συγχώνευση του με το τμήμα υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικής διαχείρισης.Το ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου με έδρα την Άρτα συγχωνεύεται με το φυτικής παραγωγής

Γκρίνιες στην Πρέβεζα
Για καθυστέρηση της δημοτικής αρχής Πρέβεζας,στο θέμα της ενίσχυσης των τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας κάνει λόγω σε ανακοίνωση του ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ» κ. Γιώργος Νίτσας . Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα δεκαοχτώ μήνες μετά τη σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφραζε την αμέριστη συμπαράστασή του για τη διατήρηση και ενίσχυση των τμημάτων του ΤΕΙ στην Πρέβεζα, καμία πρωτοβουλία δεν ανελήφθη, καμία ενέργεια που να δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή πίστευε αυτά που αποτύπωνε το ψήφισμα.