Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Ελλείψεις προσωπικού και απλήρωτες εφημερίες στα νοσοκομεία

Με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απλήρωτους εργαζομένους από τον Οκτώβριο για τις εφημερίες, καλούνται τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών μέχρι και 28%.Αυτό κατήγγειλαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Δημήτρης Βαρνάβας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) Σταύρος Κουτσιουμπέλης, σημειώνοντας πως οι εφημερίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καθώς υπάρχουν ειδικότητες που έχουν διαγραφεί εντελώς από τον πίνακα εφημεριών.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν εν όψει της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 31 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας για «τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ». «Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Έχουμε ενημερωθεί ότι το ΕΚΑΒ έχει εντολή να μην διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, αλλά στο Αττικόν και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα αποψιλώνουν από προσωπικό το Αγία Βαρβάρα» είπε ο κ. Βαρνάβας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και η συρρίκνωση του ΕΣΥ.Από πλευράς ΠΟΕΔΗΝ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «η διαρκής οικονομική αφαίμαξη του συστήματος με πρόσχημα την περιστολή της σπατάλης θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία χρηματοδότησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την μετακύλυση του κόστους στους ίδιους τους πολίτες».Ειδικότερα για τον ΕΟΠΥΥ επισημάνθηκε πως λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος (κούρεμα αποθεματικών, ανεργία, λουκέτα) αδυνατεί να καταβάλει τα νοσήλεια στα Νοσοκομεία και αυτά με τη σειρά τους δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά για την λειτουργία τους. Αναφέρθηκε ακόμη πως το Μνημόνιο απαγορεύει την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, ενώ οι δαπάνες υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι και αυτές μειωμένες με επιπτώσεις στους μισθούς, στις υπερωρίες, στις εφημερίες, στις προσλήψεις, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.Την Πέμπτη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν προκηρύξει απεργία για όλους τους δημόσιους λειτουργούς της Υγείας, με αιτήματα:«Υπεράσπιση του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος για προάσπιση της Υγείας στην περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης, στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κατάρρευση, λόγω υποχρηματοδότησης, να μην υλοποιηθούν τα νέα Οργανογράμματα Νοσοκομείων που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κατάργησης 11000 κλινών και 660 Κλινικών-Τμημάτων, αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας, ασφαλές, ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών, αποζημίωση των απλήρωτων εφημεριών-υπερωριών, στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ερημώνουν από προσωπικό, καθώς έχουν μηδενιστεί οι προσλήψεις».

Προς εκπαραθύρωση ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΔΛΙ;

Τον Ζιτσιώτη Κώστα Γιαννόπουλο δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά, όμως όσοι συνεργάζονται μαζί του, ομολογούν ότι τόσο στο δήμο Ζίτσας όσο και στο Δ.Σ. του ΣΥΔΛΙ αποτελεί μια αθόρυβη παραγωγική δύναμη. Ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο δήμο Ζίτσας συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα στο εσωτερικό της παράταξης Ρογκότη. Κυρίως όμως ως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, έχει ταυτίσει τη θητεία του με μια μεγάλη ανιδειοτελή προσφορά ενός σημαντικού έργου.Τελευταία όμως... κάποιοι (γνωστοί-άγνωστοι!!!) έχουν βαλθεί να τον εκπαραθυρώσουν από τη θέση του αντιπροέδρου, μιας και θέλουν να βολέψουν σε αυτή κάποιον κολλητό τους. Επειδή η πληροφορία αξιολογείται ως σοβαρή, καλό θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ κ. Θαν.Μανταλόβας να πάρει δημόσια θέση στο ζήτημα και να στηρίξει το στενό του συνεργάτη . Εκτός κι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, οπότε ο Κ. Γιαννόπουλος οδηγείται προς εκπαραθύρωση. Ίδωμεν...

Άκαρπες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του ορειβάτη

Άκαρπες, δυστυχώς, είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη που έπεσε χθες σε χαράδρα 400 μέτρων στην κορυφή «Λάπατος» στο όρος Τύμφη, στην περιοχή του Πάπιγκου.Σήμερα το πρωί το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε νέες έρευνες στο σημείο, οι οποίες, όμως, δεν απέδωσαν καρπούς και πριν από λίγα λεπτά αναχώρησε για την Αθήνα.Το σημείο πτώσης του ορειβάτη είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, ακόμα και για τους ίδιους τους διασώστες, λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που έχει συσσωρευτεί σε «κορνίζες» (νοητό μπαλκόνι που δημιουργείται από πάγο στις κορυφές του βουνού εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ) και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επιχειρούν 22 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης,καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ.Έχει ξεκινήσει  έρευνα με ιδιωτικό ελικόπτερο της εταιρείας ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε συνεργασία με την ΕΟΔ,που όμως και αυτές δεν έχουν αποδώσει...Οι ώρες περνούν επικίνδυνα και οι ελπίδες για τον 30χρονο δυστυχώς λιγοστεύουν,μιας και σε λίγα λεπτά θα σταματήσει να επιχειρεί και το μικρό ελικόπτερο,πριν σκοτεινιάσει στην περιοχή...

Παραγγελίες και διάθεση τροφίμων «χωρίς μεσάζοντες» στα Γιάννενα

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17/02/2013 κατά τις ώρες 10:00 έως 14:00, η πρωτοβουλία πολιτών της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για τα «τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες» θα προχωρήσει σε διανομή τροφίμων στο υπόστεγο του ΚΕΠΑΒΙ.Παραγγελίες δεχόμαστε μέχρι και το Σάββατο 9/2 το βράδυ.
Τιμές και προϊόντα
Η ποιότητα όλων των προϊόντων έχει διασφαλιστεί με υπογραφή συμφωνητικού από όλους τους παραγωγούς.
-Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τον συνεταιρισμό Νεοχωρίου Λεύκτρου Μεσσηνιακής Μάνης, , φετινής εσοδείας, 15 ευρώ η μεταλλική συσκευασία των 5 λίτρων.
-Φακή Φαρσάλων, καθαρισμένη, 5 ευρώ η συσκευασία των 3 κιλών.
-Ρεβίθια, φασόλια, πλιγούρι Φαρσάλων, 5 ευρώ η συσκευασία των 2.5 κιλών.
Διαδικασία προσέλευσης για την παραλαβή την Κυριακή 17/2, για τη διευκόλυνσή σας:
Από τις 10:00 έως τις 11:00 παρακαλούνται να προσέλθουν όσοι έχουν επώνυμο από Α έως και Ζ.
Από τις 11:00 έως τις 12:00 από Η έως και Μ.
Από τις 12:00 έως τις 13:00 από Ν έως και Σ
Από τις 13:00 έως τις 14:00 από Υ έως Ω.
Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε:
Συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση όπου τη βρείτε.Τηλεφωνικά στο 26510-71230 τις ώρες 9:00-14:00 και στο 6976944086 τις ώρες 14:00-16:00 και 18:00-21:00.3. Συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση παραγγελίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας: http://trofima-xoris-mesazontes-ioannina.blogspot.gr και στέλνοντάς την στο e-mail: trofima.xoris.mesazontes.ioan@gmail.com

Με έναν καθηγητή το υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τα έντεκα κενά που υπάρχουν στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας!!!

Με έναν καθηγητή ειδικότητας το υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τα έντεκα κενά που υπάρχουν στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας, κενά που έχουν ως αποτέλεσμα το σχολείο να υπολειτουργεί. Λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχαν οι μαθητές και οι καθηγητές της Σχολής με το δήμαρχο Πρέβεζας, τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας και τη διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τους εξέθεσαν το μέγεθος του προβλήματος και τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά για δεκάδες μαθητές, το Υπουργείο ήρθε να καλύψει μόλις ένα από τα 11 κενά, αφήνοντας στην κυριολεξία 150 μαθητές ξεκρέμαστους στα μέσα της σχολικής χρονιάς.«Δεν υπάρχουν λέξεις για τα συναισθήματα των μαθητών» τονίζει η Πρόεδρος του 15μελούς της ΕΠΑΣ κα Ανδριανή Ντίκου, κάνοντας λόγο για 150 μαθητές σε πλήρη εγκατάλειψη. Οι μαθητές, σύμφωνα με την κ. Ντίκου θα επιδιώξουν συνάντηση με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης κ. Χουλιάρα η οποία αναμένεται να βρεθεί αύριο Τετάρτη στην Πρέβεζα, ενώ θα ζητήσουν και την βοήθεια του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του. Να σημειώσουμε τέλος ότι σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η σχολή ΕΠΑΣ της Πρέβεζας επισημαίνει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Παιδείας, τους τοπικούς βουλευτές κυρίους Τσουμάνη και Μπάρκα και την προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Χουλιάρα και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης.

Διακοπές νερού αύριο σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες σύνδεσης του νέου αγωγού του ΣΥΔΛΙ, ο οποίος κατασκευάζεται στο πλαίσιο του μεγάλου έργου «βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης κι αντικατάστασης δικτύου». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ κι έρχεται να λύσει σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του λεκανοπεδίου και να εκσυγχρονίσει πλήρως τα δίκτυα ύδρευσης.Λόγω των εργασιών σύνδεσης του νέου αγωγού, αύριο κι από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί διακοπή τροφοδοσίας της δεξαμενής της Δ.Ε Ανατολής Δήμου Ιωαννιτών.Ως εκ τούτου, θα υπάρξει μείωση πίεσης στην υδροδότηση των κατοίκων ή και διακοπή του νερού. Η αποκατάσταση της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.Η Διοίκηση του Συνδέσμου ζητά την κατανόηση των καταναλωτών, πρόκειται όμως για εργασίες απαραίτητες που θα επιλύσουν οριστικά προβλήματα διακοπών ή έλλειψης νερού.Επίσης αύριο και προκειμένου να πραγματοποιηθούν απαραίτητες εργασίες καθαρισμού στη ρυθμιστική δεξαμενή στο Λυκόστομο από ώρα 7.30 π.μ. έως 14.00 μ.μ. θα γίνει μερική διακοπή τροφοδοσίας δεξαμενών: στις Δ.Κ και Τ.Κ Ασφάκας, Καρυές (Μεταμόρφωση), Πετσάλι, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Βλαχάτανο & Βατατάδες Δ.Ε Εκάλης Δήμου Ζίτσας και Τ.Κ Περίβλεπτος, Κρανούλα & Αμφιθέα Δ.Ε. Περάματος, Τ.Κ Νήσου Δήμου Ιωαννιτών και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών από τους κεντρικούς αγωγούς του ΣΥΔΛΙ στις συγκεκριμένες περιοχές.

Γράφημα της περιοχής στην οποία διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη

Το epirusgate,σας παρουσιάζει ένα γράφημα της περιοχής στην οποία διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη,με την βοήθεια του πολύ καλού φίλου ορειβάτη Κώστα από την Κόνιτσα(πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση).

Με νέο,μικρότερο ελικόπτερο θα συνεχιστούν οι έρευνες

Φτάνει σε λίγα λεπτά το ελικόπτερο της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στο Πάπιγκο,προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη.Το ελικόπτερο θα έρθει  στην περιοχή μας, μετά από πρωτοβουλία της Ομάδας Διάσωσης,προκειμένου να αντικαταστήσει το super puma της πολεμικής αεροπορίας το οποίο λόγω του όγκου του,δεν μπορούσε να κατέβει χαμηλά και προκαλούσε νέες χιονοστοιβάδες στην περιοχή,δυσκολεύοντας έτσι το έργο της έρευνας.

Στο δρόμο για τα αγροτικά μπλόκα και οι Ηπειρώτες!

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ηπειρωτών αγροτών στις σχεδιαζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου, ο Μιχάλης Τζήμας.Ο Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δικτύου Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των αγροτών τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσης στήριξης, θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση του διαρκώς συρρικνούμενου αγροτικού κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2012 σημειώθηκε μείωση κατά 20% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος ως απόρροια της μεγάλης συρρίκνωσης του αριθμού των παραγωγικών ζώων.

Νεότερα στοιχεία από τις έρευνες στον Λάπατο

Το ελικόπτερο super puma στην χαράδρα του Αώου
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη στην περιοχή του Λάπατου.Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο ελικόπτερο super puma έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους σε κάποιες σπηλιές και κοιλώματα που υπάρχουν στα ριζά του βουνού,σε σημεία που διασταυρώνεται το "μονοπάτι της κερασιάς" και η "σκάλα του Φαρμάκη",με την ελπίδα πως ο άτυχος ορειβάτης έχει επιζήσει από την χιονοστοιβάδα και προσπάθησε να διανυκτερεύσει εκεί την νύχτα.Η προσέγγιση των σημείων από πεζοπόρο τμήμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των χιονοστοιβάδων που γίνονται στην περιοχή.Στο μεταξύ η οικογένεια του 30χρονου σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εκμισθώσει και ιδιωτικό ελικόπτερο από την Θεσσαλονίκη,προκειμένου να βοηθήσει και αυτό στις έρευνες.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε απορύθμιση και απαξίωση η Τελωνειακή Υπηρεσία

Σε απορύθμιση και απαξίωση θα οδηγήσει την Τελωνειακή Υπηρεσία η πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς περιλαμβάνει την υποβάθμιση των Τελωνείων Πρέβεζας, Ιωαννίνων, και Άρτας. Συγκεκριμένα στο προσχέδιο αυτό προτείνονται δύο σενάρια για το τελωνείο της Πρέβεζας Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που προτείνει η Επιτροπή το Α’ Τάξης Πρέβεζας, μετατρέπεται σε Β’ Τάξης και το στο 2ο σενάριο το τελωνείο της Πρέβεζας υποβαθμίζεται σε Γ’ από Α’ Τάξη. Σύμφωνα με τους εργαζόμενος περισσότερο περιπλέκει παρά ξεκαθαρίζει το «τοπίο» η πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που φαίνεται πως έχει μοναδικό κριτήριο το πρόσκαιρο δημοσιονομικό όφελος, παρά την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.Η πρόταση της Επιτροπής για την αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων τα τελωνεία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων, όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.Το ζήτημα που θέτουν οι ενώσεις των εργαζομένων είναι ότι το σχέδιο λαμβάνει υπόψη μόνο τις οικονομικές ωφέλειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των θέσεων ευθύνης, παραγνωρίζοντας ότι ο αριθμός των υπαλλήλων, που είναι το κριτήριο για τις αλλαγές, δεν είναι αυτός που θα έπρεπε σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας υποβάθμισης εκφράζονται και από τον πρόεδρο της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου – Κέρκυρας Πέτρο Λυκίδη, ο οποίος σημείωσε ότι το μόνο που θα επιτύχει η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι η αύξηση του κόστους των προϊόντων και η μείωση των εξαγωγών.

Σε ομηρία οι οδηγοί στην Εγνατία με ένα σταθμό εξυπηρέτησης για 650 χλμ!!!

Φρένο ακόμη και στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών της Εγνατίας Οδού (ΣΕΑ) έβαλαν τα άδεια δημόσια ταμεία αλλά και ο όμιλος Μαρούλη, καθώς οι οικονομικές αδυναμίες της ΑΕΓΕΚ, σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικών πόρων για να πραγματοποιηθούν οι πρόδρομες εργασίες των έργων, κρατούν σε ομηρία τους οδηγούς σε ένα αυτοκινητόδρομο μήκους 650 χιλιομέτρων!Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική Οδό μήκους μόλις 65 χιλιομέτρων υπάρχουν τέσσερα συνολικά ΣΕΑ (δύο στα Μεσόγεια και επιπλέον δύο στον Ασπρόπυργο).Οι τεχνικές εταιρείες ΑΕΓΕΚ και η συγγενής εταιρεία Ιόνιος, συμφερόντων κ. Γιάννη Μαρούλη και Alpha Bank έχουν κερδίσει σε επτά διαγωνισμούς για την κατασκευή και εκμετάλλευση για 30 χρόνια των σταθμών κατά μήκους της Εγνατίας αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών υπέγραψαν μόνο για τους τέσσερις.Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με στελέχη της Εγνατίας αν και κέρδισαν τους διαγωνισμούς δεν προσήλθαν ούτε να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις καθώς θα έπρεπε να καταβληθούν οι σχετικές εγγυητικές. Eίναι άξιο απορίας το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της Εγνατίας μολονότι γνώριζε τις ταμειακές δυσκολίες της εταιρείας, ανέθεσε όλες τις εργολαβίες στην ΑΕΓΕΚ, ευθύνη που μοιράζεται με την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών μιας και είναι εποπτευόμενη εταιρεία από το δημόσιο.Διερωτάται κανείς με ποια κριτήρια, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, που διατηρήθηκε στη θέση του τόσο επί υπουργίας Ρέππα όσο και Ραγκούση, έδωσε το πράσινο φως για να αναλάβει μία ευάλωτη εταιρεία όπως η ΑΕΓΕΚ, που σε πρώτη φάση ήδη είχε περάσει μία μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, μία τέτοια σειρά έργων.Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ ο αυτοκινητόδρομος έχει επισήμως παραδοθεί από το 2008, λειτουργεί για όλη την Εγνατία ένας και μοναδικός σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, στον Πλάτανο Ημαθίας.

protothema

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού της παραλιακής ζώνης

Ολοκληρώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εργασίες καθαρισμού της παραλιακής ζώνης, από φύκια και φερτά υλικά τα οποία άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Ευάγγελο Ροπόκη, τόσο στον χώρο του μικρού πάρκινγκ της παραλίας όσο και κατά μήκος του πλακόστρωτου προς το Στρατόπεδο Σολωμού, υπήρχε μεγάλος όγκος φερτών υλικών (ανάμεσά τους και μια νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα) τα οποία απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία του Δήμου. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εργασίες καθαρισμού στο κοιμητήριο της τοπικής κοινότητας Φλαμπούρων και σε άλλα σημεία της περιοχής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευάγγελος Ροπόκης σημειώνει τέτοιες εκτεταμένες παρεμβάσεις έγιναν μετά από πολλά χρόνια στα Φλάμπουρα, ενώ ευχαριστεί για την συνεργασία του τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σπύρο Πιστιόλα, το τοπικό συμβούλιο καθώς επίσης τον ιερέα και σύσσωμο το εκκλησιαστικό συμβούλιο των Φλαμπούρων.

Ημερίδα για τη διαχείριση και προστασία ακινήτων στα Γιάνεννα

Ημερίδα για την παροχή οδηγιών και την αποσαφήνιση διατάξεων σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 4061/2012 για τη διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις) διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 (Ναπ. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα 2ος όροφος).Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκινά στις 09:00 και ολοκληρώνεται στις 17:00

Η οικογενειακή αντίληψη περί δημόσιων αγαθών…

Επιστολή προς την Δημοτική Αρχή και την Πρόεδρο του Ομίλου Σκι και κα Δημάρχου Ιωαννίνων
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θύμα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας) βάλτωσε στα λασπόνερα της ιδιοκτησιακής και οικογενειακής τους αντίληψης για τα δημόσια αγαθά. Το μείζον ζήτημα της αποψιλωτικής κοπής καλαμώνων [περιοχής Natura] για πανευρωπαϊκούς αγώνες σκι στην Αμφιθέα, όπου χωροθετείται πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών χωρίς την γνωμοδότηση του ΦΔΧ Λίμνης Ιωαννίνων δεν συνιστά παράβαση, για την Πρόεδρο του τοπικού ομίλου σκι και σύζυγο του Δημάρχου και την δημοτική αρχή. Η ακατάπαυστη «παράνομη» κοπή (από 22 Δεκεμβρίου), είναι στα πλαίσια της εκπαίδευσης χειριστών μηχανήματος, που αγοράστηκε πριν από 16 χρόνια από Φιλανδό και γίνεται υπό την επίβλεψη Φιλανδού ειδικού σύμφωνα με τα επίσημα χείλη.Με μοχλό ανάπτυξης τον μεγαλοιδεατισμό green hotels, όπερες, πανευρωπαϊκοί αγώνες σκι, στοχοποιείται και αυτή η βιωσιμότητα τουριστικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας φέρουσες ικανότητες περιοχών, μεγεθύνοντας τις χωρικές ανισότητες, ποδοπατώντας την αξιοπρέπεια και τους όρους διαβίωσης και ποιότητας ζωής, συμβάλλοντας στο όραμα ενός λιμνιαίου οικοσυστήματος “μπανιέρα” αστικών χρήσεων, μετακυλίοντας την περιβαλλοντική βλάβη στις επόμενες γενιές.Εκείνοι που για χρόνια πρωταγωνιστούν στο όργιο περιβαλλοντικής ανευθυνότητας, καταφέρνοντας πλήγματα στη βιώσιμη ευημερία και δημόσια υγεία των πολιτών, με τους δείκτες στο «κόκκινο» για την ποιότητα του νερού της λίμνης και του αέρα του λεκανοπεδίου, συνηγορούμενοι από τα διάφορα οικονομικά και επιστημονικά λόμπυ, εμφανίζονται εσχάτως ως τιμητές με όψιμο ενδιαφέρον και σπουδή, για διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες του Περιφερειακού Συμβουλίου (31-1-2013) επί του σχεδίου Π.Δ.Εάν αφήσουμε ανενόχλητους εκείνους που οδήγησαν σε «ναυάγια» τις προηγούμενες δημόσιες προσπάθειες διαβούλευσης, θα πρυτανεύσουν η αγοραία τους αντίληψη και μεθόδευση, όλων των μονοκαλλιεργητικών τάξεων του Life Style του Καταναλωτισμού, της αστικοποίησης και της ασφυξίας του τσιμεντένιου όγκου. Είναι η κρίσιμη καμπή της λεηλασίας των φυσικών πόρων του συλλογικού συμφέροντος και των κοινωνικών δομών.Η ιταμότητα με την οποία εκτοξεύτηκαν απειλές από το Δήμαρχο ότι «…κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους…» δεν είναι βεβαίως μόνο ιδιοσυγκρασιακή. Το απολογιστικό έργο δύο χρόνων ολοκληρώνεται με την επίθεση εναντίον όσων πολιτών έχουν την τόλμη της κριτικής, ενός οράματος και συλλογικής δράσης. Αυτό το δικάιωμα τους έχει δοθεί από τις συνεχόμενες (επί σειρά ετών) παρεμβάσεις στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων αυτής της «ανοχύρωτης» πόλης, καταπατήσεις, ποδηλατόδρομοι, αθέμιτες ανταλλαγές, πλημμυριζόμενα, επιστημονικοί δείκτες συμψηφισμού και εφησυχασμού, υποστηρίζονται από μια πλειάδα ντόπιας πολιτικής και υπηρεσιακής νομενκλατούρας, που συντείνει στην σύνολο αναξιοπιστία του πολιτικο-επιστημονικού συστήματος.Δεν είμαστε αρνητικοί στην ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλασσίου σκι.Υποδεικνύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, οι αγώνες να φιλοξενηθούν στους χώρους που κατά το παρελθόν διεξήχθησαν, με την προϋπάρχουσα υποδομή των κερκίδων «λιμνοπούλα» και «12» εφ’ όσον είναι ασφαλής σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).Άλλως υιοθετούνται οι καταγγελίες μας, πολλών χρόνων, ότι οι δραστηριότητες αναψυχής, ενέχουν κινδύνους για την δημόσια υγεία, απόψεις που υποστηρίζονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μετρήσεις 2008-2009), ότι με επιθυμητή τάξη μεγέθους βιοπλαγκτού 1,1 οι ενδείξεις για την Παμβώτιδα είναι 30 έως 110 φορές πάνω από τα όρια, για δε τον κίνδυνο που συνιστούν τα κυανοβακτήρια (μικροκυστίνες), η τοξικότητα για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, είναι της τάξης του 90-99%, που συνιστά για τον Π.Ο.Υ. υψηλή έκθεση και απειλή για την δημόσια υγεία.Μήπως αποτελεί δικαίωση για μας, ότι τα νερά μεταξύ αναχώματος Αμφιθέας και Μιτσικελίου, επειδή προέρχονται από τις πηγές του Μιτσικελίου, είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν τις standards προδιαγραφές ποιότητας νερού, για την διεξαγωγή των αγώνων.Για το νομικό επιτελείο του Δήμου, και αν η κοπή καλαμιώνων συνιστά «εγκληματική» πράξη κατά του περιβάλλοντος σας υποδεικνύουμε τον Νόμο 4042/ΦΕΚ 24/Α 13.2.2012: Ποινική προστασία του περιβάλλοντος
Άρθρο 2 (3) «οικότοπος/ενδιαίτημα εντός προστατευομένης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Άρθρο 3 (η) κάθε συμπεριφορά που προκαλεί την ουσιαστική υποβάθμιση του οικότοπου/ενδιαιτήματος μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.
Η σιωπή σας στις εν λόγω αιτιάσεις θα εκλειφθούν ως ομολογία ενοχής.

Μπούκας Μίλτος

Με τις Τράπεζες υπήρξε δυσκολία συνεργασίας, σημειώνει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου

Δυσκολία συνεργασίας με τις τράπεζες λόγω της ακαμψίας τους, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και ανάγκη να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση για το 2012 του Συμπαραστάτη του πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Κατά τη διάρκεια του έτους 2012, προσέφυγαν στο Συμπαραστάτη με αιτήματά τους 296 πολίτες, 61 επιχειρηματίες και 32 ομάδες πολιτών από όλη την Ήπειρο, ήτοι συνολικά 389 υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.Κατά περιοχές, από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχαμε 309 προσφυγές, από Περιφερειακή Ενότητα Άρτας 19, από Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 24, από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 24, υπήρξαν δε και 13 προσφυγές αλλοδαπών.

Έρευνα για το εάν τα ΚΤΕΟ αποδίδουν στο Δημόσιο τα νόμιμα ποσοστά

Έρευνα σε ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν καταγγελίες ότι δεν αποδίδουν στο δημόσιο τα προβλεπόμενα, από τον κανονισμό λειτουργίας τους, ποσά.Η προκαταρκτική εξέταση έχει ως αφορμή καταγγελίες ότι ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν αποδίδουν στο Δημόσιο το 10% που ορίζει ο νόμος για κάθε αυτοκίνητο που ελέγχουν, αλλά επίσης και ότι δεν αποδίδουν τα ποσά των παραβόλων για τις περιπτώσεις των εκπρόθεσμων αυτοκινήτων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων που υπέστη μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις το τοιχίο και ο παραλιακός δρόμος του Μύτικα Πρέβεζας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα του τοιχίου, ενώ η ρωγμή κατά μήκος του δρόμου κάνει αδύνατη την διέλευση των οχημάτων, ακόμη και πεζών από το συγκεκριμένο σημείο. H εικόνα που παρουσιάζει η παραλιακή ζώνη της τοπικής κοινότητας είναι πρωτόγνωρη κι έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους οι οποίοι μένουν στην παραλιακή ζώνη. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δημήτρης Κατσιπανέλης οι τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση. «Εκείνο που προέχει είναι να διευθετηθούν τα όμβρια ύδατα έτσι ώστε να σταματήσει να επιβαρύνεται το συγκεκριμένο σημείο» αναφέρει ο κ. Κατσιπανέλης, σημειώνοντας ότι σε επόμενη φάση θα δρομολογηθεί ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα διάβρωσης. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα, ενώ χθες βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές και για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απαιτούνται τουλάχιστον 500 χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου ποσό που όμως είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί αφού οι ζημιές μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα.

Προβλήματα και στα Ριζά
Στο μεταξύ,με προβλήματα συνεχίζει να διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο μεταξύ Ριζών και Χειμαδιού, μετά την καθίζηση που σημειώθηκε στο οδόστρωμα το Σάββατο. Τα μηχανήματα του Δήμου βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή, πραγματοποιώντας εργασίες για τη διευθέτηση του δρόμου προκειμένου να γίνει δυνατή τουλάχιστον η κυκλοφορία επιβατηγών αυτοκινήτων ανάμεσα στις δύο τοπικές κοινότητες. Όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ζαλόγγου Παντελής Μπαρτζώκας σε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό (πιθανότατα και σήμερα Τρίτη) τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ο κ.Μπαρτζώκας ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλλαν στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του δρόμου και ιδιαίτερα το τοπικό συμβούλιο του Χειμαδιού και τον πρόεδρο Σπύρο Παππά, το Τμήμα Τροχαίας για την συμβολή της στη διευθέτηση της κυκλοφορίας καθώς και τους χειριστές των μηχανημάτων του Δήμου για την πολύωρη προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Απούσης της παράταξης Γκόντα ο απολογισμός Φίλιου

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο
Με θετικό πρόσημο, παρά την κακή οικονομική κατάσταση που «κληρονόμησε» από τον κεντρικό δήμο, τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και, κυρίως, εξαιτίας της μετατροπής και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μέρος του γενικότερου οικονομικού -και όχι μόνο- προβλήματος της χώρας, έκλεισε η πρώτη διετία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.Όμως, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ για την παρουσίαση του απολογισμού της δημοτικής αρχής, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας σε μια κίνηση που δεν αναμένονταν, ακύρωσε τον διάλογο που θα μπορούσε να γίνει για το τι έγινε και τι μπορεί να γίνει στον δήμο.Ο κ. Γκόντας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «ξεκίνησε με απολύσεις υπαλλήλων και κατέληξε σε απολύσεις ΑμΕΑ», επίσης κατηγόρησε τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο για «μαύρη προπαγάνδα» και για παρουσίαση έργων που η παράταξη του ως δημοτική αρχή προώθησε και παρουσιάζονται ως έργα της σημερινής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ορισμένα εκτελούμενα ή ολοκληρωμένα έργα. «Δεν θέλει η παράταξη να μετέχει σε επικοινωνιακά σόου», είπε αποχωρώντας ο κ. Γκόντας.Ο δήμαρχος παρουσίασε σε όσους από τους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας και στην πλειοψηφία τον απολογισμό και στηλιτεύοντας τη στάση του κ. Γκόντα, είπε χαρακτηριστικά, όποιος αποχωρεί ή φοβάται ή το κάνει για τις εντυπώσεις. Για τα έργα, ανέφερε ότι οι πίνακες που συνοδεύουν τον απολογισμό δείχνουν πότε εντάχθηκε το καθένα και κατηγόρησε τον κ. Γκόντα ότι άφησε χρέη με την πολιτική που άσκησε, ακόμη και στα συσσίτια και δημοτικά γυμναστήρια.Ο δήμαρχος στην εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο δεν στάθηκε αναλυτικά σε έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο που είχε διανεμηθεί προ ημερών στις παρατάξεις, επικέντρωσε την τοποθέτηση του στα κεντρικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων εξήντα ετών που οδήγησαν στις μεγάλες περικοπές πόρων. Επιπλέον, για το δήμο Ιωαννιτών, η ΣΑΤΑ που απέμεινε και οι ΚΑΠ, αποπληρώνουν τα δάνεια, τις οφειλές παρελθόντων ετών, τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, όλες οι δημοτικές ενότητες να στερούνται πολύτιμων πόρων.

«Νοικοκύρεμα» παρά τις μειώσεις πόρων
Για να δείξει ότι υπήρξε «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά ο δήμαρχος επικαλέστηκε στοιχεία των προϋπολογισμών και των χρηματοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός του 2013 σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011 έχει μειωμένες οφειλές κατά 5,2 εκ. Ευρώ, δηλαδή από 22,1 στα 16,9 και σε επίπεδο τοκοχρεωλυτικών δόσεων τα δάνεια μειώθηκαν από 33,1εκ. ευρώ σε 28,2 εκ. ευρώ μειώθηκαν δηλαδή κατά 4,9 εκ ευρώ.Στους ΚΑΠ, με βάση τα στοιχεία του 2010, είχαμε το 2012 μείωση της τάξης του 36,3%. Σε επίπεδο ΣΑΤΑ η μείωση ανήλθε στο 37%. Κατεύθυνση του Υπουργείου για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013 ήταν η ΣΑΤΑ του 2013 να περιοριστεί μόλις στα 2,3 εκ. ευρώ, από τα οποία τα δύο θα χρηματοδοτήσουν τα δάνεια. Να αναφέρω ότι το 2010 τα ποσά της ΣΑΤΑ έφταναν στα 3,9 εκ. ευρώ.

Δεν αντέχει άλλες μειώσεις η Τ.Α
Σύμφωνα με το δήμαρχο, «ενδεχόμενη περαιτέρω έκπτωση στη δύναμη της αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δομημένου κοινωνικού ιστού. Κανείς δεν θα μας δικαιολογήσει αν δεν επιτύχουμε τους στόχους από υποκειμενικούς λόγους και αδυναμίες».Προς την κατεύθυνση επίλυσης θεσμικών προβλημάτων αναλήφθηκαν, όπως είπε, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενδεικτικά ανέφερε:
-Νομοθετική ρύθμιση δανείων μεταξύ δήμων και ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παρόμοια με αυτή του Τ.Π.Δ.
-Αποπληρωμή χρεών Δήμων- προερχόμενων από ρυμοτομία λόγω επέκτασης σχεδίου- σε γη, με υποχρεωτικά ισόποσης αξίας ακινήτου, έπειτα από διαδικασία εκτίμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, που θα βρίσκονται στην ίδια πολεοδομική ενότητα ή σε περίπτωση έλλειψης σε διπλανή.
-Τριετή αναστολή πλειστηριασμών έναντι των Δήμων για χρέη από ρυμοτομίες.
-Εκποίηση ακινήτων των δήμων ακόμη και για χρηματοδότηση συντηρήσεων έργων ή πάγιων εγκαταστάσεων.
-Τροποποίηση του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση των Δήμων που έχουν αναλάβει νέες αρμοδιότητες και υποχρεούνται να απευθύνονται και να παρέχουν υπηρεσίες και εκτός ορίων του Δήμου.
-Τροποποίηση Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ.

«Κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει»
Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο τη διετία που πέρασε έγιναν πολλά. Ο Δήμος λειτουργεί ως ενιαία διοικητική μονάδα, μπήκε νοικοκυριό στα οικονομικά και παρά τις μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να αντέχει.Δήμος, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, ΟΚΠΑΠΑ και Πνευματικό Κέντρο, υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα το οποίο ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ.Ασκούμε, είπε, συνολικές πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.«Ξέρουμε, τόνισε, ότι δεν έγιναν όλα, όμως κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε τίποτα».

Οι στόχοι του εξαμήνου
Αναφερόμενος στους στόχους για το πρώτο εξάμηνο του 2013, σημείωσε:
-Συμβασιοποιήσεις στο μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων έργων. Η διαδικασία αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
-Ενεργοποίηση υπηρεσιών για νέες εντάξεις
-Διορθώσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο στη ΔΕΥΑΙ για να επιτύχουμε βελτιώσεις στα τιμολόγια.
-Συνέχιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πολιτισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους φορείς μας.
-Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις.
-Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους στόχους.
-Με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ρίχνουμε βάρος στην καθημερινότητα, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο. Ήδη η πολιτική και υπηρεσιακή ενίσχυση του εργοταξίου, η δημιουργία δεύτερου, αποκεντρωμένου στην Παμβώτιδα, η προσπάθεια για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, η αλλαγή του τρόπου προμήθειας και εργολαβιών, η έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων που γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν, ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα.
-Εντονότερη πολιτική παρουσία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για εντονότερη διεκδίκηση πιστώσεων αλλά και πίεσης της κυβέρνησης για διορθώσεις στον Καλλικράτη και απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
-Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε το Παρατηρητήριο το οποίο κρέμεται ως απειλή πάνω από το κεφάλι μας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με καλοκαιρία και εξαιρετική ορατότητα οι έρευνες στο Λάπατο

Στο ελικόπτερο βρίσκονται και δύο έμπειροι ορειβάτες που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή
Με σύμμαχο τον καλό καιρό,που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα,συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή του Λάπατου για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σήμερα στο ελικόπτερο βρίσκονται και δύο έμπειροι ορειβάτες που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή.Στην φωτογραφία  που δημοσίευσε πριν από  λίγη ώρα το e-konitsa.gr,διακρίνεται το ελικόπτερο super puma να επιχειρεί μέσα στην χαράδρα του Αώου.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-Τέσσερις μνηστήρες για το Καλπάκι

Ποιες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποθέματα πετρελαίου ύψους 50 έως 80 εκ. βαρέλια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η sort list των εταιριών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τον Δυτικό Πατραϊκό και μία χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.Όπως είναι γνωστό στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που είχε λήξει τον Ιούλιο, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιριών και συγκεκριμένα:Για τα Ιωάννινα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ - Εdison (Ιταλία) - Melrose Resources, βρετανική εταιρία που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι από την ιρλανδική Petroceltic.
• Energean Oil (ελληνική εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) - Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.
• Αrctic Hunter Energy (Kαναδάς) - KO Enterprises (Τέξας, ΗΠΑ)
• Chariot Oil & Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.
Για το Κατάκολο, προσφορές έχουν καταθέσει οι:
• Energean Oil-Trajan Oil (Βρετανία) - Shlumberger και
• Grekoil Energy Ventures (Κύπρος).
Για τον Πατραϊκό Κόλπο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ – Εdison - Melrose
• Energean Oil - Trajan Oil - Schlumberger.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και φαίνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο.Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο έχουν εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμάται ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Προηγούμενη γεώτρηση που είχε αναλάβει η αμερικανική Triton δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική της εταιρίας.Βόρεια των Ιωαννίνων, η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου, το 1982, η τότε ΔΕΠ ΕΚΥ είχε ανακαλύψει κοίτασμα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2..400-2.600 μέτρων. Τότε το κοίτασμα θεωρήθηκε ασύμφορο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, των τιμών του πετρελαίου αλλά και της ποιότητας του. Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει ως προς την τεχνολογία, γεγονός που καθιστά εκμεταλλεύσιμα και δύσκολα κοιτάσματα, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η άνοδος των διεθνών τιμών.

Στο 70% η μείωση
της κατανάλωσης του πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, αμφισβητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τους ισχυρισμούς τής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους η εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αύξησε τα έσοδα του Δημοσίου.Επισημαίνει ότι υπήρξε μείωση της κατανάλωσης κατά 70% και ότι το επίδομα θέρμανσης έμεινε στα «αζήτητα», διότι δικαιούχοι είναι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, όπως δημοσιεύθηκαν προ εβδομάδος σε κυριακάτικη εφημερίδα, σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, διαψεύδουν την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.
Ειδικότερα:Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2011 πουλήθηκαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 1.215.356 m3 Χ 60 ευρώ/m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 72.900.000 ευρώ.
- 1.215.356 m3 Χ 187 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1 ευρώ /L)= 227.270.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2011, 300.170.000 ευρώ.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 364.325 m3 Χ 330 ευρώ /m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 120.556.000 ευρώ.
- 364.325 m3 Χ 240 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1,28 ευρώ /L)= 87.438.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2012, 207.994.000 ευρώ.«Προκύπτει δηλαδή από τους αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σημαντικά, λόγω της πρωτοφανούς και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 70% που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου. Και μάλιστα χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται τα πρόσθετα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τη φορολογία των επιχειρήσεων (διϋλιστηρίων, εταιριών εμπορίας, πρατηριούχων και μεταπωλητών θέρμανσης)» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει ότι «αντί η κυβέρνηση να προετοιμάζει τις απαιτούμενες αλλαγές ή έστω να προσπαθήσει να πείσει την τρόικα γι αυτές, εμφανίζεται να υποστηρίζει μια αποτυχημένη πολιτική» και για το επίδομα θέρμανσης, συμπληρώνει: «εκείνοι που το σχεδίασαν αντί να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα και να διαφημίζουν το γεγονός ότι έχει μείνει στα αζήτητα, θα έπρεπε να προβληματιστούν. Γιατί αποδεικνύεται ότι το επίδομα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι δικαιούχοι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΩΝ INTERREG- ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»

Στα πλαίσια της διαδικασίας των Ανοικτών διαγωνισμών Έργων ΙNTERREG του Δήμου Πωγωνίου, η Επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης προσφορών έχει διακόψει τις εργασίες της, προκειμένου να διαφυλάξει διαφανείς διαδικασίες, διότι έχει διαπιστώσει οφθαλμοφανείς παραλείψεις που καθιστούν τη Διακήρυξη Διαγωνισμού ασαφή και Παράνομη.Στις 26/11/2012,στην Συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της παράταξής μας Γιάννης Καραγιώργος κατέθεσε έγγραφο αίτημα με το οποίο παρατηρούσε ότι δεν υφίστανται Τεχνικές Προδιαγραφές στο τεύχος της Διακήρυξης. Επίσης ζητούσε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αξιολόγηση προσφορών όταν δεν υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη και οι προδιαγραφές, πως μπορεί να γίνει παραλαβή του έργου χωρίς τα παραπάνω και πως μπορούν πιθανώς να απορριφθούν εκείνα που παρεκκλίνουν των προδιαγραφών, όταν αυτές δεν υπάρχουν.Στην ίδια Συνεδρίαση και επειδή όλα τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας , την απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη διακοπή συνεδριάσεων μέχρι την έγγραφη γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου του Δήμου.Στις 24/12/2012 η ίδια Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου και επειδή τα μέλη της δεν καλύφθηκαν από κάποιες απαντήσεις που δόθηκαν, ενώ από άλλες προέκυψε η θέση ότι ελλείψει μελετών και προδιαγραφών δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν επιτεύχθηκε το συμφερότερο για το Δήμο αποτέλεσμα και επιπλέον ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν θεωρείται το σχετικό χρηματικό ένταλμα από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την συνέχιση διακοπής των εργασιών της, ζητώντας την παραπομπή όλων των ζητημάτων στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου αυτή με τις ενέργειές της να καταστήσει Νόμιμη τη Διακήρυξη, ώστε να πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός.Αντί αυτού, στις 16/1/2013 τα μέλη της Επιτροπής, έλαβαν έγγραφο του Δημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, στο οποίο δηλώνει ότι δεν υφίσταται θέμα νέας απόφασης, αλλά και πιέζει τα μέλη της να ενεργήσουν γιατί αλλιώς μπορεί να θεωρηθούν υπαίτιοι περικοπών χρηματοδότησης.Σύμφωνα όμως με το Νόμο 3852/2010/ Άρθρο 75 για τη Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην παράγραφο 3 αναφέρεται:«Η επιτροπή μπορεί να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της ότι συγκεκριμένο θέμα το οποίο δεν έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον να το συζητά και να λαμβάνει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης».Και ομοίως στην παράγραφο 5 αναφέρεται: «Ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν».Αποτελεί λοιπόν έκπληξη η άρνηση του Δημάρχου στο ΟΜΟΦΩΝΟ ΑΙΤΗΜΑ της Επιτροπής Ανοιχτών Διαγωνισμών για σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς τα 3 μέλη της επιτροπής αυτής είναι και μέλη της 7μελούς Οικονομικής Επιτροπής, οπότε πληρούνται όλα τα προαπαιτούμενα για εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση.Η απάντησή του είναι πέρα για πέρα ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ας το λάβουν αυτό υπόψη τους οι αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.Γενικότερα προκαλεί ερωτηματικά τόσο η στάση του Δημάρχου όσο και οι παρεμβάσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη Στ., και οι εμμονές τους να συνεχιστεί ένας Διαγωνισμός εξόφθαλμα Παράνομος.Η Επιτροπή Διαγωνισμών, μετά την έγγραφη ΑΡΝΗΣΗ του Δημάρχου επανήλθε με νεότερο έγγραφό της στις 21/1/2013 προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο εκ νέου ΟΜΟΦΩΝΑ προτείνει την παραπομπή του θέματος στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου, δηλαδή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως εξάλλου προβλέπεται από το Νόμο 3852/2010 Άρθρο 72 Οικονομική επιτροπή – Αρμοδιότητες όπου στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων». Μάλιστα με το ίδιο έγγραφο η Επιτροπή ζητάει και παρουσία Εντεταλμένου Νομικού Συμβούλου στη συνεδρίαση.Επίσης αναφέρει ότι: «Σε διαφορετική περίπτωση θέτουμε ομόφωνα τις παραιτήσεις μας στη διάθεση της Οικονομικής Επιτροπής».Στο σημείο αυτό θα εξάρουμε τη θετική στάση των 2 Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας κ.κ. Γιούνη Αναστάσιου (Προέδρου Επιτροπής) και Μάστορα Μιλτιάδη (μέλους Επιτροπής), οι οποίοι συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διασφάλιση διαφάνειας και δείχνουν ότι οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας μπορούν και επιβάλλεται να συνεργαστούν πέρα από προσωπικά και μικροπαραταξιακά συμφέροντα για το καλό του Δήμου μας.Αγαπητοί Συνδημότες αλλά και συμπολίτες, σας πληροφορούμε ότι την Τετάρτη 30/1/2013 έχουμε διπλή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πωγωνίου και το παραπάνω ΟΜΟΦΩΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.Δεν θεωρήθηκε λοιπόν το θέμα αυτό άξιο ούτε για έκτακτη συνεδρίαση αλλά ούτε και για τακτική ;Στη θρασύτατη και ελεγχόμενη συμπεριφορά του Δημάρχου αλλά και του αρμόδιου Αντιδημάρχου έρχεται να προστεθεί η αντιδεοντολογική και αυθαίρετη συμπεριφορά του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κυρίου Βιρβίλη ο οποίος φρόντισε πολύ γρήγορα να δικαιώσει την αρνητική μας ψήφο κατά την επανεκλογή του.Τι φοβούνται και δεν το φέρνουν προς συζήτηση;Επειδή κατά πάγια τακτική σε πολλά θέματα μας λένε ότι πιέζει ο χρόνος, τώρα αυτούς τι τους πιέζει και αρνούνται να δρομολογήσουν διαδικασίες;Μήπως περιμένουν να παραιτηθεί η Επιτροπή ή είναι κάτι άλλο;

Ο επικεφαλής της Παράταξης
και αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Γιάννης Ντόντης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Μια εβδομάδα μετράνε τα λαθραία τσιγάρα!

Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ποσότητα τσιγάρων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, βρέθηκαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος. 8 μέρες μετά τον εντοπισμό τους, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων τσιγάρων, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, η οποία ανέρχεται στα 742.560 πακέτα τσιγάρα, διαφόρων επωνυμιών. Τα τσιγάρα είχαν εντοπιστεί στις 18/01 τη νύχτα σε 2 φορτηγά με επικαθήμενα, επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα σε φορτίο με πίτες.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη στον Λάπατο

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες από ξηράς και αέρος για τον εντοπισμό 30χρονου ορειβάτη που αγνοείται από χθες το πρωί, όταν έπεσε σε γκρεμό βάθους εκατοντάδων μέτρων στο όρος Τύμφη κοντά στο Πάπιγκο Ιωαννίνων.Παρά την επιστράτευση ελικοπτέρου Super Puma από την Αθήνα και την κινητοποίηση δέκα ανδρών της ΕΜΑΚ, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεν έφερε αποτέλεσμα, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών, της πυκνής νέφωσης και του άγριου δύσβατου αλπικού τοπίου.Στις έρευνες που συνεχίζονται ξανά από το πρωί,συμμετέχει και πεζοπόρο τμήμα,αποτελούμενο από άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές που χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο της Αστράκας,το οποίο άνοιξε προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στους διασώστες,μιας και τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό.

ΠΡΕΒΕΖΑ :11χρονη από πολύτεκνη οικογένεια βρήκε και παρέδωσε χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα!

​Αυτό είναι παράδειγμα! Ένα 11χρονο κοριτσάκι, παιδί πολύτεκνης οικογένειας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με άνεργη μητέρα και πατέρα που κυνηγά το... μεροκάματο, βρήκε έναν χαρτοφύλακα κάποιου επιχειρηματία σε κεντρικό παρκινγκ της Πρέβεζας.Ο χαρτοφύλακας, εκτός από πολύτιμα έγγραφα, ένα μπλοκ επιταγών, αστυνομική ταυτότητα και διαβατήριο, περιείχε και το ποσό των 550 ευρώ!Το κοριτσάκι αμέσως φώναξε τον πατέρα της, που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, ο οποίος αφού άνοιξε το χαρτοφύλακα βρήκε μεταξύ των άλλων έναν λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας!Από εκεί βρήκε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του χαρτοφύλακα και τον κάλεσε αμέσως!Φυσικά, το τηλεφώνημα ξάφνιασε τον επιχειρηματία γιατί μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε καταλάβει ότι κάτι του έλλειπε!Στη συνέχεια έδωσαν ένα ραντεβού και όταν η οικογένεια του τον παρέδωσε, εκείνος ως ένδειξη τεράστιας ευχαρίστησης τους έδωσε τα χρήματα που είχε μέσα ο χαρτοφύλακάς του!

thebest

Δεν έρχονται νέα τμήματα στο πανεπιστήμιο

Το σχέδιο «Αθηνά» ενισχύει Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Πολιτική στήριξη ζήτησε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης από την αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές της Ηπείρου για να ενισχυθεί με τμήματα και σχολές από γειτονικά ΑΕΙ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις και οσονούπω, σήμερα ή αύριο λένε οι πληροφορίες, ανακοινώνεται η πρόταση από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο. Η πρόταση μάλλον σημαίνει.. ρίξιμο για τα Γιάννινα, αφού οι... γείτονες θα ενισχύσουν άλλους ...γείτονες.Οι πληροφορίες που μετέφερε ο κ. Αλμπάνης παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ήταν ... ανησυχητικές, δεδομένου ότι οδηγούν σε μη ενίσχυση του Γιαννιώτικου ΑΕΙ με νέα τμήματα, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής. Ο δήμαρχος Φ. Φίλιος υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια για να επιτευχθεί ο στόχος.Από το σχέδιο, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε ο πρύτανης, ενισχύονται τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πάτρας, εντάσσοντας στο δυναμικό τους, αντίστοιχα, τμήματα από τα ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ) και τα τρία από αυτό της Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Από αυτά, άλλωστε, ήλπιζε να «επωφεληθεί» το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά φαίνεται ότι δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα με την ένταξη του τμήματος.Και τα δυο ΑΕΙ, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκαν με τη συνδρομή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως εκ τούτου έχει στενούς δεσμούς και με τα δύο είπε ο κ. Αλμπάνης και τόνισε: «Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει αναπτυξιακό πρόβλημα, ενισχύεται το Πατρών και υπερβολικά αυτό της Θεσσαλονίκης». Πάντως, οι πληροφορίες δεν είναι περισσότερο αρνητικές, δηλαδή δεν τίθεται θέμα για υπάρχοντα τμήματα και σχολές του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι και από πλευράς υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού δεν τίθεται θέμα, αλλά η Πολυτεχνική Σχολή που είναι μεγάλος στόχος για το Γιαννιώτικο ΑΕΙ, δεν εξυπηρετείται εφόσον τα τμήματα ενταχθούν σε αυτά της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.Με βάση τι πληροφορίες που μετέφερε ο πρύτανης, η Πάτρα, προφανώς και λόγω καταγωγής του υπουργού και τις πολιτικές πιέσεις που μπορεί να δέχεται, ενισχύεται με τα τμήματα του Αγρινίου που είχαν ιδρυθεί ως παράρτημα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποσχίστηκαν για αν αποτελέσουν πριν λίγα χρόνια, αυτόνομο ΑΕΙ.Αυτή η εκδοχή όμως αφήνει εκτός παιχνιδιού για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής τα Γιάννινα που έχουν ήδη τμήμα αρχιτεκτόνων, τμήμα επιστήμης των υλικών και μαζί με το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων από το ΑΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση.Για την ώρα τίποτε δεν είναι οριστικό, αλλά συνήθως τέτοιες πληροφορίες δεν «διαρρέουν» χωρίς λόγο και πιθανότατα το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να άργησε να ζητήσει την πολιτική στήριξη στη «μάχη» για τα οφέλη από το σχέδιο «Αθηνά».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνελήφθηκαν στα Τρίκαλα δύο Γιαννιώτες με ηρωίνη

Άδοξο τέλος είχε για 2 Γιαννιώτες το πέρασμα τους από τα Τρίκαλα με προορισμό τα Ιωάννινα.Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr οι 2 Γιαννιώτες, που επέβαιναν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, έπεσαν σε μπλόκο χθες το βράδυ Αστυνομικών της ΟΠΚΕ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων και λίγο αργότερα, οι Αστυνομικοί τους περνούσαν τα ….βραχιολάκια.Οι δύο συνομήλικοι συλληφθέντες ηλικίας 33 ετών, είχαν στην κατοχή τους, 3 νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 33,3 γραμμαρίων.Εκτός της ποσότητας της ηρωίνης, κατασχέθηκαν και τα κινητά τηλέφωνα τους.