Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: “Σημαντικό το έργο της επιθεώρησης εργασίας στον τόπο μας. Θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της”

Ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της Επιθεώρησης Εργασίας στην Άρτα κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος.Στην ερώτησή του ο κ. Στύλιος αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και καταγγελία του Εργατουπαλληλικού Κέντρου φέρεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσουν και τα δύο τμήματα, κοινωνικό και τεχνικό, της επιθεώρησης εργασίας στην Άρτα. Το γεγονός αυτό, τονίζει ο κ. Στύλιος, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.Καταλήγοντας την ερώτησή του ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
Είναι στις προθέσεις του να κλείσει η Επιθεώρηση Εργασίας στην Άρτα;
Εάν αληθεύουν οι καταγγελίες βάσει ποιων μελετών επιλέγηκε να κλείσει η Επιθεώρηση Εργασίας στην Άρτα;
Από ποιο σώμα θα γίνονται έλεγχοι στην περιοχή της Άρτας σε περίπτωση που το Υπουργείο σχεδιάζει να κλείσει την Επιθεώρηση Εργασίας στην Άρτα;
Ποια θα είναι η τύχη των εργαζόμενων που δουλεύουν σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Άρτα;
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά καιρούς σε διεθνείς εκθέσεις έχει τονισθεί το μεγάλο ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα μας το οποίο και θα πρέπει να περιορισθεί προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα έσοδα των οποίων βαίνουν μειωμένα τα τελευταία χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση του περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας αλλά και των συνθηκών δουλειάς στους εργασιακούς χώρους παρήγαγε σημαντικό έργο η Επιθεώρηση Εργασίας και στον τόπο μας η οποία και θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.»

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον 30χρονο ορειβάτη!!!

Σταμάτησαν λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του 30χρονου ορειβάτη που έπεσε το πρωί σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο,στην χαράδρα της Νταβάλιστας.Το ελικόπτερο αναχωρεί για την Αθήνα και για να επαναλάβει αύριο έρευνες στην περιοχή απαιτείται νέο αίτημα και την έγκριση νέου κονδυλίου, καθώς για την σημερινή πτήση απαιτήθηκε το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου!!!Οι ώρες που περνούν, μειώνουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του 30χρονου...

Επίσχεση παροχής υπηρεσιών από γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν στις 31 Ιανουαρίου οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί.Προαναγγέλλουν επίσης επανέναρξη των κινητοποιήσεων, πιθανότατα στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που «το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».Όπως υποστηρίζουν, μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί για ιατρικές εξετάσεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούλιο του 2012.Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός χρωστά στο ιατρικό σώμα και τα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. «Σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου ορειβάτη

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν σήμερα το πρωί στην κορυφή Λάπατος της Τύμφης,όταν υποχώρησε τμήμα χιονιού,με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ο άτυχος ορειβάτης και να πέσει σε χαράδρα 400 μέτρων προς την περιοχή της Νταβάλιστας. Αυτή την ώρα το ελικόπτερο super puma ανεφοδιάζεται με καύσιμα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και σε λίγο θα ξεκινήσει εκ νέου τις έρευνες.Στο σημείο επιχειρεί και πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 10 άνδρες της 5ης  ΕΜΑΚ.

Συνάντηση Π.Κιτσούλη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γηροκομείου

Με το Προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομείου Ιωαννίνων συναντήθηκε σήμερα ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Κιτσούλης. Αίτημα για τη συνάντηση είχε υποβάλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ώστε να συζητηθούν θέματα της περιοχής που εκπροσωπεί.Το ζήτημα που κυριάρχησε στη συνάντηση αυτή, αφορούσε στην αξιοποίηση κι ανάδειξη του ακινήτου του Κληροδοτήματος «Σπ. Φιλίππου» στην ενωτική πάροδο των οδών Μαυρογιάννη και Παπαθεμιστοκλέους.Στη συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Όπως τόνισε ο κ. Κιτσούλης τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο χώρο ώστε να είναι κατάλληλος και να μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι.

Κίνδυνος κατάρρευσης των κρηπιδωμάτων του λιμανιού της Πρέβεζας!!!

Την άμεση έγκριση των εργασιών για την αποκατάσταση –επισκευή των κρηπιδωμάτων του λιμανιού της Πρέβεζας, ζητά με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιο Μπούσιο, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης. Στο έγγραφό του ο κ.Μπαΐλης υπογραμμίζει ότι η παραλιακή ζώνη του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας έχει υποστεί μεγάλη υποχώρηση των κρηπιδωμάτων με κίνδυνο την ολική κατάρρευσή τους. «Λόγω της παραπάνω κατάστασης υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια τόσο των πεζών, όσο και των διερχόμενων οχημάτων ανεφοδιασμού της αγοράς και των ελλιμενιζόμενων σκαφών» τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο χαρακτηρίζει, ως εξαιρετικά επείγον.

Σε εκδηλώσεις κοπής πίτας αποδήμων Ηπειρωτών ο Δήμαρχος Αρταίων

Σε εκδηλώσεις συλλόγων αποδήμων Ηπειρωτών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει από κοντά με τα μέλη των συλλόγων για τα προβλήματα των περιοχών τους και να ανταλλάξει μαζί τους ευχές για το νέο έτος. Συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Δημήτρη Κέφη και Γρηγόρη Βλάρα, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Θωμά Τσιρογιάννη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ευάγγελο Σκανδάλη, ο κ. Παπαλέξης παραβρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα στη χοροεσπερίδα και κοπή πίτας της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών Άρτας στην Αθήνα «Οι Άγιοι Ανάργυροι» η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Αγρίμια» στην πλατεία Βάθης. Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζαχαρίας Καψάλης ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία. Ο Δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Σύλλογο για τις δραστηριότητές του και ευχήθηκε η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει, υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες, να συνεχιστεί με στόχο πάντα την προσφορά στον τόπο τους. Επίσης ο Δήμαρχος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας «ΗΠΕΙΡΟΣ» που εδρεύει στον Αμμότοπο, για τη χορηγική προσφορά του στην Αδελφότητα.Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι του Δήμου παραβρέθηκαν στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος «Πίτα του Ηπειρώτη» που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το κομμάτι της πίτας που αφορούσε τους Δήμους της Ηπείρου παρέλαβε, ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, ο κ. Γιάννης Παπαλέξης.

ΠΕΡΙΦΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Παράδοση και διάθεση ειδών στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα από φορείς και εταιρείες της περιοχής. Τα προϊόντα διατέθηκαν άμεσα σε ενοριακά συσσίτια, Γηροκομεία και άλλους φορείς.Ειδικότερα διατέθηκαν:
Πτηνοτροφικά προϊόντα από την εταιρεία «Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ», τα οποία παραδόθηκαν στο Γηροκομείο Ζωσιμαδών Ιωαννίνων, στο Γηροκομείο Κόνιτσας και την Ιερά Μονή Δουραχάνης
Είδη διατροφής από την ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ (παρουσία του εκπροσώπου της κ. Δεβελέγκα), που δόθηκαν στα ενοριακά συσσίτια Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγοράς και Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων.Είδη πρώτης ανάγκης από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.Ακόμη, παρουσία του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γ. Παπαναστασίου παραδόθηκαν είδη διατροφής, είδη υγιεινής, χαρτικά και είδη ρουχισμού στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Ασπραγγέλων, για την κάλυψη αναγκών απόρων οικογενειών.Στην παράδοση-παραλαβή παρέστη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης που ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην πρωτοβουλία. «Θέλω να κάνω μια έκκληση. Τη χρειαζόμαστε τη βοήθεια σε όλη την Ήπειρο. Υπάρχουν συνάνθρωποι που έχουν ανάγκη από τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, αλλά και είδη υγιεινής. Και αυτά προωθούνται μέσα από τις Ενορίες, τα Γηροκομεία, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις Μητροπόλεις σε όλη την Ήπειρο».Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν επίσης διατεθεί από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Διχουνίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζίτσας.Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας τους ευχαριστεί όλους και ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η δράση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 26510-87129 και 26510-87128.

Προς τα πού βαδίζει η χώρα;

Του Νίκου Κοτζιά
Σήμερα είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης με τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση, είναι η προϊστορία της. Δηλαδή, η φάση στη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις και το Σύστημα Παρακμής μας έφεραν σε μια καταστροφική και αδιέξοδη κατάσταση. Και αυτό διότι κύριο στόχο είχαν να σωθούν οι ίδιες και ας καεί η χώρα. Στη δεύτερη φάση, μας οδήγησαν στα μνημόνια και στις δανειακές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, και αυτό θα αποτελεί την τρίτη φάση, που ήδη έχει ξεκινήσει, καταστρέφουν τον δρόμο μιας δημιουργικής εξόδου από την κρίση. Καταστρέφουν την προοπτική, έστω και μέσα από πολλαπλές δυσκολίες και ηράκλειες προσπάθειες, να αναβαθμιστεί η χώρα. Καταστρέφουν μαζί με το παρόν του τόπου και το αύριο του.Η Ελλάδα σήμερα, πρώτον, δεν ειδικεύεται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και ειδικευμένης εργατικής δύναμης. Μια προοπτική που θα της έδινε στο μέλλον μεγάλα εισοδήματα ως χώρα. Αντίθετα, με τα μνημόνια κτυπιούνται οι δαπάνες και η ποιότητα σπουδών, καταργείται ουσιαστικά η δημόσια έρευνα. Η έρευνα, δηλαδή, που αφορά τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, οδηγεί σε υποβάθμιση της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες ως προς τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει μπερδέψει σκοπίμως, επενδύσεις ανάπτυξης με τις αποκρατικοποιήσεις (που συχνά είναι απλά μεταβίβαση τμημάτων του ελληνικού κράτους σε τρίτο, ξένο, κράτος). Όταν μιλά κανείς για επενδύσεις πρέπει να εννοεί και να στοχεύει στη δημιουργία νέας παραγωγικής βάσης, στην ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υποδομών, την εισαγωγή νέων μεθόδων οργάνωσης και πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Αντίθετα τρόικα και κυβέρνηση εννοούν με επενδύσεις την μεταβίβαση υπάρχοντος πλούτου σε τρίτους. Όμως, τέτοιες μεταβιβάσεις δεν προσθέτουν ουσία, ούτε μας πάνε στο μέλλον.Τρίτον, η κυβέρνηση ομιλεί για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ενώ μαζί με την τρόικα την έχει διαλύσει. Το θεμελιακό και μακρόχρονο πρόβλημα είναι ότι υποβάθμισε την κύρια παραγωγική δύναμη τον άνθρωπο. Οικονομικά τον έχει ισοπεδώσει. Οι συνεχείς και μάλιστα οριζόντιες περικοπές απαξιώνει την εργασία του. Αφαιρεί κίνητρα εργατικότητας. Η ποιοτική και σύνθετη εργασία δεν διακρίνεται ποια μισθολογικά. Με άλλα λόγια η κυρίαρχη πολιτική, ρίχνει την παραγωγικότητα της εργασίας. Μπορεί οι μισθοί και οι συντάξεις να υποχωρούν καθώς και να απαξιώνεται η μικρομεσαία ιδιοκτησία, αλλά οι παράγοντες μακρόχρονης αύξησης της παραγωγικότητας εργασίας είναι σε πορεία ελεύθερης πτώσης.Τέταρτο, η πτώση της παραγωγικότητας εργασίας, η έλλειψη επενδύσεων χωρίς νέες επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και κατά προέκταση υψηλά αμειβόμενης εργασίας δημιουργεί θεμελιακά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι χαμηλοί μισθοί δεν την κάνουν ανταγωνιστική, ούτε, επίσης, η μετακίνηση ιδιοκτησίας από το ελληνικό δημόσιο σε ξένους αγοραστές. Με άλλα λόγια η χώρα έχει πάρει καταστροφικό δρόμο και στραβά αρμενίζει.Πέμπτο, η ανεργία και οι χαμηλές αποδοχές, σπρώχνουν τους εργαζόμενους με την πλέον υψηλή ειδίκευση να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η μετανάστευση διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη των αρχών του 20ου αιώνα ή της δεκαετίας του 50’ και του 60’ του ίδιου αιώνα. Είναι μετανάστευση εργατικού δυναμικού για την ειδίκευση του οποίου υπήρξαν ψηλές δαπάνες. Μόνο οι 12.000 γιατροί που έφυγαν την περίοδο κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ κόστισαν στην ελληνική κοινωνία τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δαπάνες. Δαπάνες που τις καρπώνονται οι δανειστές.Είναι φανερό από τα στοιχεία και τις περιπτώσεις που ανέφερα, όλα ενδεικτικά, ότι η Ελλάδα δεν χάνει μόνο την οικονομική της βάση σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες μελλοντικής ανασυγκρότησης. Και αυτό δεν είναι απλά εγκληματικό.

Εξαρθρώθηκε σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στα Γιάννενα

Συνελήφθησαν 6 νεαρά μέλη της σπείρας ενώ κατασχέθηκαν 70 κιλά κάνναβης
Εξαρθρώθηκε χθες  από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, εγκληματική οργάνωση εμπόρων ναρκωτικών. Η σπείρα διακινούσε, με αυτοκίνητα, ποσότητες κάνναβης από την Αλβανία προς το εσωτερικό της χώρας.Συνελήφθησαν χθες (27-01-2013) το μεσημέρι, στο Καλπάκι Ιωαννίνων και στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας έξι (6) μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις (3) αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 28, 26 και 20 ετών αντίστοιχα και τρεις (3) ημεδαποί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 22,31 και 23 ετών.Τα μέλη της σπείρας εντοπίσθηκαν κατά την παραλαβή φορτίου κάνναβης βάρους περίπου εβδομήντα (70) κιλών, το οποίο ήταν κρυμμένο σε καβάτζα σε δασική περιοχή στο Δελβινάκι και με συντονισμένες ενέργειες συνελήφθησαν.Για τη διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκαν δύο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός, κατοπτεύοντας το δρομολόγιο κίνησης και ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής ενώ το άλλο προοριζόταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης είναι ο 28χρονος Αλβανός, ο οποίος οργάνωσε τις λεπτομέρειες της εισαγωγής και μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών και κατένειμε ειδικό ρόλο στο κάθε μέλος της οργάνωσης.Κατασχέθηκαν συνολικά:
ακατέργαστη κάνναβη βάρους -70- κιλών και -485- γραμμαρίων.
δύο (2) ΙΧΕ αυτοκίνητα
τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ορειβάτη στον Λάπατο!!!

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη στον Λάπατο.Το ελικόπτερο super puma προσέγγισε τους άλλους 2 νεαρούς,οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και συνεχίζει τις έρευνες.Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγη ώρα το ελικόπτερο θα κατεβάσει μέσα στην χαράδρα της Νταβάλιστας ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ,προκειμένου να γίνετε ταυτόχρονα και επίγεια έρευνα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ΠΔ της Λίμνης

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις τρεις το μεσημέρι.Στην ίδια συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει για την Έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2013 και την Αποδοχή υλοποίησης έργων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Νεότερα από την επιχείρηση ανάσυρσης του ορειβάτη

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα επιχείρηση ανάσυρσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενός 30χρονου ορειβάτη από την περιοχή του Λάπατου.Οι δυο νεαροί ορειβάτες που ήταν μαζί με τον άτυχο 30χρονο,έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με τους συντονιστές της επιχείρησης,μιας και δεν έχουν μπαταρία στα κινητά τους τηλέφωνα.Έτσι,ενώ αρχικά είχε ειπωθεί πως έχουν οπτική επαφή με τον 30χρονο,τώρα αναφέρουν πως έχουν οπτική επαφή με το σημείο στο οποίο εικάζουν πως βρίσκεται,μετά την πτώση!Το ελικόπτερο ξεκινά την αναζήτηση στο σημείο σε λίγο.

Στις φυλακές Σταυρακίου ο 36χρονος που απήγαγε τον Πακιστανό στην Πρέβεζα

Στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων οδηγήθηκε ο 36χρονος ο οποίος μαζί με μια 24χρονη απήγαγαν πριν από μερικές ημέρες έναν 25χρονο αλλοδαπό υπήκοο Πακιστάν στην Πρέβεζα. Ο 36χρονος που κατηγορείται για ληστεία, αντιποίηση αρχής και αρπαγή μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ η 24χρονη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το ζευγάρι Ελλήνων που παρίσταναν τους αστυνομικούς απήγαγαν έναν Πακιστανό στην Πρέβεζα Όμως, το θύμα που εγκατέλειψαν δεμένο μέσα στο αυτοκίνητό τους στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, κατάφερε να διαφύγει και οδήγησε στη σύλληψή τους. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες και με συντονισμένη επιχείρηση τους συνέλαβαν στην περιοχή της Βόνιτσας, ενώ στο όχημα των δραστών, το οποίο κατασχέθηκε, βρέθηκαν τα κλοπιμαία, τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες.

Ένα με την θάλασσα έγινε τις τελευταίες μέρες ο παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας!!!

Ένα με την θάλασσα έγινε τις τελευταίες μέρες ο παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας. Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή καθώς και τα ρεύματα που επικρατούν στον Αμβρακικό Κόλπο δημιούργησαν το φαινόμενο αυτό το οποίο, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης, εμφανίζεται κάθε χρόνο ωστόσο φέτος είναι πιο έντονο. Την ίδια στιγμή νέες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο που συνδέει τις τοπικές κοινότητες Σκιαδά και Ρεματιά με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία στην 8η επαρχιακή οδό. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία μέσω Θεσπρωτικού, ενώ ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης εκφράζει την ανησυχία ότι εάν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν ακόμη και κατοικίες. «Σε όλο το οδικό δίκτυο υπάρχουν προβλήματα» υπογραμμίζει ο κ.Μπαΐλης, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ζημιές. «Βρισκόμαστε όλοι σε επιφυλακή και προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα» καταλήγει ο κ.Μπαΐλης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την παρατεταμένη βροχόπτωση των τελευταίων ημέρων .

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης του ορειβάτη

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα επιχείρηση ανάσυρσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενός 30χρονου ορειβάτη από την περιοχή του Λάπατου.Πριν από λίγα λεπτά το ελικόπτερο super puma απογειώθηκε από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και κατευθύνεται στην περιοχή.

Aνάληψη ενεργειών για την τουριστική προβολή των προορισμών που συνδέονται με το αεροδρόμιο του Ακτίου

Η από κοινού ανάληψη ενεργειών για την τουριστική προβολή των προορισμών που συνδέονται με το αεροδρόμιο του Ακτίου ήταν το αντικείμενο της 2ης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και τους Τουριστικούς Φορείς Πρέβεζας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας. Με στόχο την προβολή της Ιόνιας Ακτής όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν το καλύτερο και για τους τέσσερις νομούς, αφήνοντας έξω όμως ανταγωνισμούς και μικροπρέπειες. Η αεροπορική σύνδεση του Ακτίου με την Αθήνα αποτελεί άμεση προτεραιότητα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης η προσέλκυση νέων οικονομικών αεροπορικών εταιρειών που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στους προορισμούς τους το Αεροδρόμιο του Ακτίου, αποτελεί κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των Επιμελητηρίων για το οποίο ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Πρέβεζας κ.Γιάννη Γιαμά η στόχευση νέων αγορών (από χώρες όπως Ρωσία, Γαλλία, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται καλός σχεδιασμός, μεθοδικότητα και ο καθένας να αναλάβει το «κομμάτι» που του αναλογεί. «Μία τέτοια συνεργασία θα δώσει άλλη προοπτική στον τόπο μας» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ,που συμμετείχε στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας κ. Νίκο Αναγνώστου. Ο κος Μπαΐλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μέλλον της περιοχής μας είναι η Βόρεια Ελλάδα και οι Βαλκανικές χώρες, ενώ πρότεινε την αεροπορική σύνδεση του Ακτίου με τη Θεσσαλονίκη αλλά κα τη δημιουργία κάθετου άξονα με την Εγνατία οδό που θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ» (Το παράδειγμα των Συνεταιριστικών Τραπεζών)

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης
Με το σχετικό σημείωμα θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τη σημερινή εικόνα των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην Ευρώπη, που ανήκουν στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας, για να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τις κάνουνε ανταγωνιστικές και βιώσιμες μέσα στη κρίση!Η γέννηση των Συνεταιριστικών τραπεζών τοποθετείται στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. Μετά από μια μακρά περίοδο ευημερίας η θέση της Ευρωπαϊκής γεωργίας χειροτερεύει δραματικά. Η Ευρώπη άρχισε να εισάγει προϊόντα από διάφορες περιοχές σε μεγάλο βαθμό. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης των καλλιεργήσιμων εδαφών ειδικά στην Αμερική που πρωτύτερα δεν ήταν κατάλληλα για την παραγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μεταφορών επιτάχυναν την πρόοδο.Στην Ευρώπη οι τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων έπεσαν και οι παραγωγοί στράφηκαν από τη φυτική παραγωγή στην κτηνοτροφία. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα γάλακτος και κρέατος, γεγονός που οδήγησε στην πτώση των τιμών και αυτών των προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή γεωργία ήταν σε κατάσταση κρίσης! Η κρίση οδήγησε τους παραγωγούς, που είχαν άμεση ανάγκη χρημάτων, στους περιοδεύοντες τοκογλύφους επειδή δεν είχαν την παραμικρή πρόσβαση στις εμπορικές τράπεζες. Οι τεχνίτες και οι μικροκαταστηματάρχες βρέθηκαν στην ίδια άσχημη θέση.Την τραγική κατάσταση εκτόνωσε η μεγάλη διορατικότητα δύο σπουδαίων και ξεχωριστών ανθρώπων από την Γερμανία. Πρόκειται για τον Ραιφάιζεν και τον Σούλτσε-Ντέλιτς, οι οποίοι καθένας με τον δικό του τρόπο ,αποτέλεσαν τις καθοδηγητικές δυνάμεις πίσω από την ίδρυση των συνεταιριστικών οργανώσεων και των πιστωτικών συνεταιρισμών γενικότερα!Στόχος των πιστωτικών συνεταιρισμών Σούλτσε –Ντέλιτς ήταν η προστασία των συμφερόντων των απλών ανθρώπων της πόλης. Για το λόγο αυτό ονομάστηκαν «VOLKSBANKEN» η λαϊκές Τράπεζες. Ο Ραϊφαιζεν ενδιαφέρθηκε κυρίως για τα συμφέροντα των γεωργών. Οι δυο συνεταιρισμοί διέφεραν στα εξής σημεία:
1. Οι πιστωτικοί συνεταιρισμοί (ΠΣ) Ραιφάιζεν βασίστηκαν στις προτεσταντικές αρχές στοχεύοντας και στην ηθική εξύψωση των μελών τους, ενώ οι άλλοι ήταν καθαρά εμπορικής φύσης και δεν εξέφραζαν τέτοιους ηθικούς στόχους.
2. Οι ΠΣ Σούλτσε-Ντέλιτς δεν έθεταν καθόλου όρους για το πώς οι δανειζόμενοι θα διέθεταν τα χρήματα που δανείστηκαν, σε αντίθεση με τους Π.Σ. Ραϊφάιζεν που ο έλεγχος δανείων ήταν πρωταρχικής σημασίας.
3. Στους ΠΣ Ραϊφαιζεν η κεφαλαιακή βάση ήταν σχετικά μικρή. Ένας καθορισμένος χαμηλός τόκος δίνονταν ανάλογα με την συνεισφορά των μελών, όχι όμως επιστροφή πλεονασμάτων. Αντίθετα οι ΠΣ Σούλτσε-Ντέλιτς είχαν σημαντικό μετοχικό κεφάλαιο, λειτουργούσαν με εμπορικούς κανόνες και η πληρωμή υψηλών επιστροφών (πλεονασμάτων) δυνάμωσε τις σχέσεις τους με τα μέλη τους.
Οι παραπάνω διαφορές μπορεί ακόμα και σήμερα σε κάποιο βαθμό να γίνουν αντιληπτές. Οι τράπεζες τύπου Ραιφάιζεν είναι μικρότερες και πιο πολυάριθμες από τις Λαϊκές. Οι δεύτερες είναι περισσότερο συγκεντρωμένες και με μέλη κυρίως από τον χώρο των επαγγελματιών και εμπόρων. Οι ιδέες και οι αρχές που αναπτύχθηκαν από τους δύο αυτούς ανθρώπους πριν από 150 χρόνια αυτοβοήθεια, αντευθύνη και αυτοδιαχείριση επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και αποτελούν μέχρι σήμερα τα ιδεολογικά θεμέλια στα οποία στηρίζεται ο συνεργατισμός και ο θεσμός της συνεταιριστικής πίστης!Στις μέρες μας πάνω από 60.000 πιστωτικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες και με πάνω από 150 εκατομμύρια μέλη. Η Ευρωπαϊκή ένωση συνεταιριστικών τραπεζών αντιπροσωπεύει 24 εθνικές οργανώσεις –μέλη. Συνολικά τα μέλη της αριθμούν 10.000 τοπικές η περιφερειακές τράπεζες και διατηρούν 52000 σημεία τραπεζικών εργασιών. Η ένωση αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα περισσότερων από 30 εκατομμυρίων μελών και περισσότερων από 50 εκ πελατών. Οι συν/κές τράπεζες της ΕΕ έχουν προσωπικό 400.000 ατόμων, συνολικό ενεργητικό πάνω από 1 τρις ευρώ και ελέγχουν περίπου το 17% της τραπεζικής αγοράς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν ιδρύματα που κατέχουν ηγετικές θέσεις εντός των εθνικών τραπεζικών συστημάτων ,όπως είναι η CREDIT AGRICOLE στην Γαλλία η οποία αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά γκρουπ διεθνώς! Στη Γερμανία οι ΣΤ έχουν το 30% των καταθέσεων ταμιευτηρίου της χώρας ,στην Ιταλία το 20% , στην Αυστρία το 28% και στη Γαλλία το 35%! Μέσα στη μεγάλη αυτή οικογένεια ανήκουν και οι Συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες μέσα στην κρίση!Ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας ( πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί παραγωγών, καταναλωτών, εμπόρων, συνεταιριστικές τράπεζες και αυτό-διαχειριζόμενες επιχειρήσεις) είναι η μοναδική απάντηση στη σημερινή κρίση! Είναι το μεγάλο όπλο μιας κυβέρνησης της αριστεράς στη μάχη για την ανασυγκρότηση της χώρας! Είναι το ηθικό πρόσταγμα του συλλογικού εμείς στην αγοραία αντίληψη των πραγμάτων και στη βαρβαρότητα της εποχής!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ

Τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίξει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στη δημιουργία μιας νέας αρχής για την παράταξη αλλά και στην εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα υπογράμμισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος βρέθηκε στην Πρέβεζα και μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Εισηγητικά ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Φώτης Ζέρβας υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνη η πολιτική δύναμη που έφερε ριζικές ανατροπές στην χώρα, καθιερώνοντας δομές που σήμερα, θεωρούνται δεδομένες. Ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ώρα το ΠΑΣΟΚ να βγει από την εσωστρέφεια, να αναπτύξει πολιτικό λόγο και να μιλήσει με τους πολίτες οι οποίοι, όπως επεσήμανε, συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες. Ο κ.Μωραΐτης υπογράμμισε ότι η χώρα ζούσε επί δεκαετίες σε μια φαντασίωση τεχνητής ευφορίας, η οποία δεν υπήρχε, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την πενταετία της κυβέρνησης Καραμανλή. Σύμφωνα με τον βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας η τελευταία τριετία ήταν πολύ δύσκολη για τους πολίτες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να οπλιστούμε με υπομονή για να δώσουμε τις μάχες που μας περιμένουν. Ο πρώην νομάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος των προσυνεδριακών διαδικασιών για την Λευκάδα Βασίλης Ιωάννου χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο της νεολαίας στις διαδικασίες, τονίζοντας ότι το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ο διάλογος συνεχίστηκε με τοποθετήσεις από πλευράς των παρευρισκομένων, ενώ όπως υπογραμμίστηκε ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους δύο δήμους του Νομού.

Ο ΣΙΑΤΡΑΣ «ΕΣΦΑΞΕ» ΜΕ ΤΟ … ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

Ότι δεν έκανε η φοβισμένη Ελληνική εξωτερική πολιτική για τη Βόρεια Ήπειρο, το έκανε μ’ ένα δημοτικό τραγούδι στη ΝΕΤ ο Σάββας Σιάτρας (φωτο). Ήταν Σάββατο βράδυ, όταν τραγούδησε το «Δέλβινο και Άγιοι Σαράντα είναι Ελληνικά για πάντα …». Ήταν η καλύτερη απάντηση στις πρόσφατες δημόσιες αξιώσεις του υπερεθνικιστή Μπερίσα που λέει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα. Και απορούμε πως για το μαγνητοσκοπημένο τραγούδι του Σιάτρα, δεν έπεσε καμία «λογοκρισία» στη μαγνητοσκοπημένη εκπομπή. Πάντως «μπράβο» σε όποιον το αντιλήφθηκε και άφησε να περάσει στο μοντάζ, αφού η κρατική τηλεόραση εκπέμπει στη Βόρεια Ήπειρο!

Β.ΧΗΤ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διημερίδα «Προστατευόμενες περιοχές Υγροτόπων στην Θεσπρωτία»

Διημερίδα με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές Υγροτόπων στην Θεσπρωτία», διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών. Αφορμή για τη διοργάνωση είναι ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας προστασίας υγροτόπων.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 01 και 02 Φεβρουαρίου 2013 στο ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ στη ΒΡΥΣΕΛΛΑ και σε υγροτόπους, αναγνωρισμένης αξίας, της Θεσπρωτίας που είναι παράλληλα και προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ορειβάτη στον Λάπατο!!!

Φτάνει σε λίγη ώρα στην περιοχή το ελικόπτερο
Εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,δαπάνη 30 χιλιάδων ευρώ,για την εκμίσθωση ελικοπτέρου,προκειμένου να συνδράμει την επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς του 30χρονου ορειβάτη,ο οποίος έχει πέσει σε χαράδρα στην κορυφή Λάπατος,προς την περιοχή της Νταβάλιστας.Σε λίγη ώρα το ελικόπτερο super puma θα βρίσκεται στην περιοχή.Να σημειωθεί πως με τον άτυχο 30χρονο,έχουν οπτική επαφή από την κορυφή Λάπατος οι άλλοι δυο νεαροί ορειβάτες με τους οποίους είχε πάει στο βουνό,προκειμένου να υποδείξουν το σημείο στο οποίο θα πρέπει να προσεγγίσει το ελικόπτερο.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο της Άρτας

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης με θέμα: «Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών στην περιοχή της Άρτας λόγω της κατάργησης των νυκτερινών βαρδιών των οδηγών ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας». Η ερώτηση έχει ως εξής: «Ακάλυπτοι θα παραμένουν όσοι αρρωστήσουν τις νύχτες, τις Κυριακές και τις αργίες με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, μετά την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Άρτας να καταργήσει για όλες τις νύχτες τις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων, στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αγνάντων, Ανω Καλεντίνης και Βουλγαρελίου καθώς επίσης και τις πρωινές και απογευματινές βάρδιες στα Κέντρα Υγείας για τις Κυριακές και τις Αργίες.Η Διοίκηση του Νοσοκομείο Άρτας προχώρησε σ’ αυτή την εγκληματική απόφαση «λόγω της έλλειψης οδηγών και λόγω δεσμεύσεων Δημοσιονομικής προσαρμογής στο κόστος νυχτερινών-αργιών-εξαιρέσιμων και υπερωριών» όπως αναφέρεται και στην απόφαση.Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας προχώρησε σ’ αυτή την προκλητική απόφαση λες και το έμφραγμα ή το τροχαίο ατύχημα προγραμματίζεται. Γιατί για την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, την ΕΕ, υπέρτατη ανάγκη είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων, και όχι η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι‘ αυτό κόβουν μισθούς, συντάξεις, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, αφήνουν μια ολόκληρη περιοχή χωρίς ασθενοφόρα, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας χωρίς το αναγκαίο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, για να μεταφέρουν κονδύλια για την χρημα–τοδότηση των επιχειρηματιών. Να πως βρέθηκαν τα 200 δις που χάρισαν στις τράπεζες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 3 χρόνια, άλλα δεκάδες δις που χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες από άλλο δρόμο, τα 600 δις καταθέσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στις τράπεζες της Ελβετίας και στις διάφορες λίστες.Όπως κατανοεί ο καθένας αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ, και την τρόικα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, όσων έχουν ανάγκη των υπηρεσιών υγείας. Άλλωστε οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΚΚΕ, ότι αποτέλεσμα της βάρβαρης αυτής πολιτικής είναι η αύξηση του επιπέδου νοσηρότητας του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων καθώς και η μείωση του προσδόκιμου ζωής.ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο Νοσοκομείο της Άρτας και των Κέντρων Υγείας. Πιο συγκεκριμένα:
-Την κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης που σταματάει τις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας και την κατεπείγουσα πρόσληψη όλων των απαραίτητων μόνιμων οδηγών και πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ούτως ώστε να είναι πλήρως καλυμμένη επί 24ωρου βάσεως όλη η περιοχή, πεδινή και ορεινή με βάση τους αναγκαίους όρους ασφαλείας και επιστημονικούς κανόνες της έγκαιρης αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών.
-Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ανάπτυξη τόσο του Νοσοκομείου όσο και των Κέντρων Υγείας με βάση τις ανάγκες για προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, με εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και εξασφάλιση με την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
-Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν, προσερχόμενοι στο Νοσοκομείο να εξεταστούν ή να νοσηλευθούν, είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, Έλληνες ή μετανάστες».

100 κιλά ναρκωτικά το Σαββατοκύριακο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών από τις διωκτικές αρχές της Ηπείρου. Το πρωί της Κυριακής άνδρες του Τμήματος Δίωξης του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς και με τη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου εντόπισαν 25 κιλά χασίς. Το χασίς ήταν τοποθετημένο σε ειδική κρύπτη οχήματος τύπου κάμπριο. Ο 29χρονος οδηγός του συνελήφθη.Το μεσημέρι αστυνομικοί των Ιωαννίνων συνέλαβαν τρία άτομα στην Πωγωνιανή τα οποία μετέφεραν 70 κιλά χασίς. Αξιοποιώντας τα στοιχεία της προανάκρισης εντοπίστηκε αργότερα, στην Αμφιλοχία το αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα. Και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν.

Την συμμόρφωση των οδηγών στις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες συστήνει η Εγνατία Οδός

Την συμμόρφωση των οδηγών στις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες συστήνει η Εγνατία Οδός, σχετικά με το σοβαρό ατύχημα που συνέβη τη Δευτέρα. Σημειώνει δε πως η αποκατάσταση του δρόμου έγινε ταχύτατα.Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει τα παρακάτω:"Με αφορμή το περιστατικό της 22ης Ιανουαρίου 2013, με πολλαπλή σύγκρουση οχημάτων (καραμπόλα) στη χ.θ.285 της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» επισημαίνει πως κατά το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 08:17, το προσωπικό Λειτουργίας και Συντήρησης της Οδού μετέβη εντός 5 λεπτών στον τόπο του συμβάντος (στις 08:22) και διέκοψε άμεσα την επερχόμενη κυκλοφορία, ώστε να μην προσεγγίσουν άλλα οχήματα την περιοχή της σύγκρουσης εντός της πυκνής ομίχλης, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω εξέλιξη και κλιμάκωση των συμβάντων.Με τον άριστο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ανάδοχος Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Οδού) η Οδός καθαρίστηκε ταχύτατα και δόθηκε με ασφάλεια στην κυκλοφορία στις 14:00 της ίδιας ημέρας.Επιπλέον , η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς που κινούνται στους αυτοκινητόδρομους, ότι σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, βροχής, ομίχλης, χιονιού και παγετού επιβάλλεται να ρυθμίζουν την ταχύτητα του οχήματός τους αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών και να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα."

Ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Άρτας

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Άρτας Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, από τις 16/1/2013, σχετικά με την αδυναμία κάλυψης των αναγκών, με οδηγούς υπηρεσίας, τόσο του ΓΝ Άρτας και των Κέντρων Υγείας Αγνάντων, Άνω Καλεντίνης και Βουργαρελίου κατά τις νυχτερινές βάρδιες τις καθημερινές, όσο και των Κέντρων Υγείας κατά τις ημέρες των αργιών και τις Κυριακές, ζητώντας από τον Υπουργό την εξεύρεση άμεσης λύσης.Κατά την κατάθεση της ερώτησης η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: "Ως μάχιμη ιατρός και ως ενεργός πολίτης, εξεγείρομαι από την απάνθρωπη πολιτική της ευημερίας των αριθμών που βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Δεν αντιλαμβάνονται ότι καταδικάζουν σε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και απομόνωση τον κόσμο της υπαίθρου; Στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων θα μεταφέρονται στο Νοσοκομείο οι ασθενείς και οι τραυματίες; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, όταν συμβεί το ανεπανόρθωτο; "

Ο Αμβρακικός διχάζει οικολόγους και κυνηγούς

Το κυνήγι στον Αμβρακικό διχάζει οικολόγους και κηνυγούς. Οκτώ οικολογικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, WWF Ελλάς) καταγγέλλουν την πρόθεση να επιτραπεί το κυνήγι, η οποία εκφράστηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.«Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης υποστηρίζουν ατεκμηρίωτα μία σοβαρή απόκλιση από τον νόμο σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης και παρότι είναι σε γνώση τους συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι», σημειώνουν μεταξύ άλλων.Στην ανακοίνωση των οκτώ οικολογικών οργανώσεων απάντησε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τις οργανώσεις αντικυνηγετικές και υποστηρίζει ότι διαδίδουν ανακρίβειες.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει υπογράψει τη Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ανοικτή Πρόσβαση στη Γνώση

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει επίσημα υπογράψει τη Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ανοικτή Πρόσβαση στη Γνώση των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities), προκειμένου η επιστημονική παραγωγή να είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες μέσω του Διαδικτύου.Ακολουθεί η λίστα αυτών που υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βερολίνου για Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία:http://oa.mpg.de/lang/de/berlin-prozess/signatoren/O κ. Ν. Μαρμαρίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, έχει ορισθεί ως υπεύθυνος επικοινωνίας της ανωτέρω πρωτοβουλίας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας

Σε δημόσια συνεδρίαση καλούνται να προσέλθουν ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, σήμερα Δευτέρα 28-1-2013 και ώρα 7:30μμ. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
1.Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2013
2.Λήψη απόφασης μίσθωσης του Δημοτικού Κατ/τος «ΒΥΖΑΝΤΙΟ»
3.Έγκριση κανονισμού Καθαριότητας Δήμου Αρταίων
4.Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Δήμο Αρταίων ΕΣΠΑ 2007-2013
5.Λύση μίσθωσης κατ/τος επί της οδού Σκουφά 189 με μισθώτρια την κ. Παναγιώτα Σκανδάλη
6.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Τσιμεντόστρωση οδού από θέση Αγρυλιά προς το εσωτερικό του οικισμού Κιτσέϊκα Τ.Κ. Κορφοβουνίου»»
7.Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δ.Δ. Φιλοθέης»
8.Επί αιτήσεως κ. Στάμου Ελένης για παράταση προθεσμίας περαίωσης της μελέτης: «Μελέτη βελτίωσης δημοτικής οδού από Επαρχιακή οδό Άρτας- Καμπής (βορείως Χανόπουλου) έως Αμμότοπο»

Επιχείρηση σωτηρίας για ορειβάτη στον Λάπατο!!!

Συναγερμός έχει σημάνει από νωρίς το πρωί στην Πολιτική Προστασία και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες από πτώση 30χρονου ορειβάτη, στην περιοχή του Παπίγκου.Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο ορειβάτης, έπεσε κι εγκλωβίστηκε λίγο πριν την κορυφή Λάπατος.Ένα ιδιαίτερα απόκρημνο σημείο,ανάμεσα την περιοχή της Κόνιτσας και το καταφύγιο της Τύμφης. Έχει κληθεί ελικόπτερο για να συνδράμει την επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς του νεαρού ορειβάτη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Aνησυχία έχει προκαλέσει το Σχέδιο Νόμου για την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών

Aνησυχία έχει προκαλέσει το Σχέδιο Νόμου το οποίο δίνει περιθώριο έξι μηνών στους Δήμους να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά του για την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών. «Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δήμοι ή αναπτυξιακές εταιρείας δεν καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υπάρχει κίνδυνος να σφραγιστούν οι ιαματικές πηγές και να χαθούν, από την κυριότητα των δήμων. Σε ότι αφορά τις ιαματικές πηγές της Πρέβεζας, ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης επισημαίνει ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την αναγνώριση των πηγών καθώς και την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών μέσω του προγράμματος «Jessica». Σύμφωνα με τον κ.Μπαΐλη ήδη έχει συνταχθεί η τεχνική μελέτη για την αναστύλωση, αναπαλαίωση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση και της οικονομοτεχνικής μελέτης η πρόταση ολοκληρωμένη θα κατατεθεί στο πρόγραμμα «Jessica».

Συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής

Στη Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο οποίο συμμετέχει και το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Zootechnia και η πρόσκληση έχει ως εξής: «Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του 4oυ Πανελληνίου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου του 2013 στην αίθουσα Α του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Γερμανός, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΗΕLEXPO Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 8ης ZOOTECHNIA, προσκαλούμε όσους συναδέλφους του αντικειμένου των Γεωτεχνικών επιστημών, των Βιολογικών επιστημών και των Επιστημών Υγείας, όπως και παραγωγούς στον κλάδο της Ζωικής Παραγωγής ή καταναλωτές από την Ήπειρο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Συνεδρίου τηλ. 2310791316 ή με τη γραμματεία του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, τηλ. 2681050200 για να τους αποσταλούν οι επισυναπτόμενες φόρμες των προσκλήσεων.Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα αναπτυχθούν στις τέσσερις συνεδρίες του, θέματα Εκτροφής Παραγωγικών ζώων, Υγείας Αγροτικών Ζώων, Τροφίμων Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Τεχνολογίας Ζωοτροφών, όπως και Φυσιολογίας, Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης. Η κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.Το Συνέδριο διοργανώνεται από τα τέσσερα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Λάρισας αποτελεί συνέχεια των τριών προηγούμενων συνεδρίων, που διοργανώθηκαν με επιτυχία, το πρώτο στην Άρτα (2006), το δεύτερο στη Λάρισα (2008) και το τρίτο στη Θεσσαλονίκη (2011) από τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των αντίστοιχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Προσωπικό ασφαλείας στη G4S Secure Solutions σε Ιωάννινα-Πρέβεζα

Η εταιρία G4S Secure Solutions μέλος του Πολυεθνικού Ομίλου εταιριών G4S, κορυφαίου στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας ζητά να προσλάβει:
Προσωπικό Ασφαλείας
Περιοχή απασχόλησης: Ιωάννινα-Πρέβεζα
Η θέση αναφέρεται σε εργασία πλήρους απασχόλησης με βάρδιες με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των πελατών της εταιρείας.Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο

ΑΡΤΑ:Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Νικολάου Σκουφά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Για τη διοργάνωση τριών Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας Δήμος ιστορικός, καθώς φέρει το όνομα του Εθνεγέρτη και Ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικολάου Σκουφά, ο οποίος γεννήθηκε στο Κομπότι και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της Επανάστασης του Γένους. Ακόμη, η ιστορική του σημασία οφείλεται στο ότι εδώ έλαβαν χώρα η Μάχη του Πέτα της 4ης Ιουλίου του 1822 με την θυσία των Ελλήνων και Φιλελλήνων στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας, καθώς και το Ολοκαύτωμα του Κομμένου της 16ης Αυγούστου 1943 με την σφαγή 317 αμάχων θυμάτων από τα ναζιστικά στρατεύματα.Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή από το Δήμο, πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω των παραπάνω γεγονότων με σκοπό να παραμείνει η ανάμνησή τους ζωντανή.Για το λόγο αυτό και συνεχίζοντας τις δράσεις προβολής του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Ευστάθιος Γιαννούληςυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη σχετικά με τη διοργάνωση τριών ιστορικών επιστημονικών συνεδρίων στο πλαίσιο προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων:
-Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Φιλελληνισμός» αρχές Ιουλίου 2013 στο Πέτα.
-Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Φιλική Εταιρεία» τέλη Ιουνίου 2014 στο Κομπότι.
-Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Βία και θηριωδίες των κατοχικών δυνάμεων» τέλη Αυγούστου 2014 στο Κομμένο.

Αυτόνομα ενεργειακά και φιλικά προς το περιβάλλον σχολεία δημιουργεί ο δήμος Ζηρού

Αυτόνομα ενεργειακά και φιλικά προς το περιβάλλον σχολεία δημιουργεί ο δήμος Ζηρού στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 842 χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας . Συγκριμένα προβλέπονται η κατασκευή θερμόνωσης σε όλη την κατακόρυφη τοιχοποιία, η τοποθέτηση εξωτερικών κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η τοποθέτηση 2 φωτοβολταικών συστημάτων δυναμικότητας 10KW, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος BEMS και η τοποθέτηση 2 αντλιών θερμότητας 60 kw. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Γιολδάση η δημοτική αρχή προσπαθεί με κάθε τρόπο ακόμη και σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία να εντάσσεται σε τέτοια μεγάλα έργα που βοηθούν στην αναβάθμιση της περιοχής. Οι παρεμβάσεις αυτές προσθέτει ο κ. Γιολδάσης αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτιρίων, αλλά και στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Άμεση ανάγκη από αιμοπετάλια έχει ένα αγοράκι 2,5 ετών, από την Φιλιππιάδα

Άμεση ανάγκη από αιμοπετάλια έχει ένα αγοράκι 2,5 ετών, από την Φιλιππιάδα που πάσχει από λευχαιμία και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο Παίδων στο τηλ. 2107452036. Όπως μας είπαν η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει στην Αθήνα και για αυτό καλό είναι εκτός του αν μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς η όχι, να ενεργοποιήσουμε όλοι γνωστούς, φίλους και συγγενείς που μένουν στην Πρωτεύουσα προκειμένου να βοηθηθεί ο μικρός μας φίλος.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου, ανεβάζει την ''Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα''

Στις Βρυξέλλες, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου με πολύχρονη και συνεχή παρουσία και στα δρώμενα της απόδημης Κοινότητας μας, κάνει ένα σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της πολιτιστικής του παρέμβασης. Αποφάσισε να ανεβάσει στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20:30 στο θέατρο Σαν Μισέλ στις Βρυξέλλες την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Εκκλησιαστικής, αλλά και της Ελληνικής γενικότερα γραμματείας.Το έργο σε ποιητική απόδοση, μουσική και σκηνοθεσία του πολυδιάστατου Ηπειρώτη καλλιτέχνη Νίκου Παπακώστα, με τεράστια παρουσία στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, παρουσιάζεται υπό την αιγίδα ενός από τους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος, του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.Πρωταγωνιστούν κατά σειρά εμφανίσεως:
Νίκος Παπακώστας ΑΦΗΓΗΤΗΣ
Δανάη Παπουτσή ΠΝΕΥΜΑ
Περικλής Κασσανδρινός ΑΓΓΕΛΟΣ
Δημήτρης Τσολάκης ΣΚΙΑ ΘΕΟΥ
Ομάδα χορού:
Μάρω Αγρίτη
Ράνια Αηδώνη
Θέμης Αμοιρίδης
Άννα Βασιλείου
Θέμης Μητρόπουλος
Ποιητική απόδοση, Σκηνοθεσία και Μουσική: Νίκος Παπακώστας
Σκηνογραφία: Μιχάλης Αθανασιάδης
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παπαϊωάννου
Εικαστική δημιουργία: Stam Bside,
Φωτισμοί: Tάκης Ποδαρόπουλος,
Ηχητικά εφέ βίντεο: Panas
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από σύσσωμο τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο της χώρας είναι μια διαδραστική και πολυεπίπεδη παράσταση σε μορφή σύγχρονης μινιμαλιστικής τραγωδίας, που συνδυάζει το θέατρο και τη μουσική με το βίντεο και τις εικαστικές δημιουργίες των μεγάλων ζωγράφων της ανθρωπότητας, που ασχολήθηκαν με την Αποκάλυψη από 950 μΧ μέχρι και τον εικοστό αιώνα. (Michelangelo, Rafael, Tintoretto, Albrecht Dürer, Gustav Dore, William Blake, Hieronymus Bosch, Jan Brueghel, Hubert van Eyck, Diego Velázquez, Francisco de Goya και πολλούς άλλους)

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ο σκύλος βρήκε ναρκωτικά στο κάμπριο!!!

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών / Ομάδα Κ9 της οικείας Λιμενικής Αρχής, σε συνεργασία με την ομάδα Κ9 της ΕΛ.ΑΣ. 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος (τύπου κάμπριο), διότι ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μεταξύ του αποθηκευτικού χώρου του αυτοκινήτου και του χώρου που μαζεύεται η οροφή, συσκευασμένη επιμελώς σε 13 πακέτα, ποσότητα πιθανόν ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους περίπου 24 κιλών και 135 γραμμαρίων.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες και το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.

Σύλληψη για διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθη στην Εθνική οδό Κακαβιάς - Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας άνδρας 49 ετών υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράνομων μεταναστών.Ο δράστης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, δύο ομοεθνείς του, ηλικίας 78 και 75 ετών. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί στερούνταν κάθε νόμιμου τίτλου παραμονής στη χώρα μας και ήταν καταχωρημένοι στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών λόγω διοικητικής απέλασης.Επίσης, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των παράνομων αλλοδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Όλοι μαζί να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση


Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για την διετία 2011-2012, αλλά και η πορεία για το υπόλοιπο της θητείας συζητήθηκαν στην ολομέλεια της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στις 10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Du Lac.Σε αυτή έδωσαν το παρών τα μέλη και φίλοι της παράταξης, αλλά και κάθε πολίτης.Στόχος της διαδικασίας αυτής ήταν να αναδείξει τον κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.O δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης, Φίλιππας Φίλιος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:Δημιουργώντας την παράταξή μας, έναν χρόνο πριν τις εκλογές και επισημοποιώντας την υποψηφιότητά μας πέντε μήνες πριν από αυτές, ουσιαστικά αναλαμβάναμε μία τεράστια ευθύνη δημιουργίας του νέου μεγάλου δήμου, σε οικονομικό περιβάλλον δυσμενές, που στην πορεία χειροτέρεψε και με το κεντρικό δημαρχείο σε κατάσταση αποσύνθεσης.Πάρα ταύτα, θεωρήσαμε ως κεντρικό πολιτικό καθήκον «το πολιτικό ξεκαθάρισμα» όχι ενάντια στα κόμματα, όχι ενάντια στους διοικούντες αλλά σε νοοτροπίες που εμπεδώθηκαν στην κοινωνία των Ιωαννίνων, διαλύοντας ηθικούς φραγμούς, αρχές και νόμους.Χωρίς να επικαλούμαστε ότι έχουμε αναδιατάξει όπως θα έπρεπε το ήθος και το ύφος που πρέπει να επικρατήσει, όχι μόνο στο Δήμο μας, όχι μόνο στην κοινωνία μας, αλλά αν θέλετε δυστυχώς επικράτησε σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να ισχυριστούμε σήμερα ότι η διορθωτική μας πολιτική παρέμβαση όχι απλά έφερε αποτελέσματα αλλά ήδη αποφέρει καρπούς.Δεν στέκομαι αναλυτικά στα έργα, στο περιβάλλον, στην κοινωνική πολιτική, στη νεολαία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία. Ούτε είναι στόχος μας σήμερα η απαρίθμηση αριθμών και δράσεων.Στόχος μας είναι να επιβεβαιωθεί και να διορθωθεί όπου υπάρχουν αδυναμίες ότι οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις τηρούνται με μεγάλη προσοχή, οι κατανομές των πιστώσεων στρέφονται προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης επιχειρούν να ωθήσουν την τοπική οικονομία και οι εκτελούμενες παρεμβάσεις σε έργα και δράσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποδώσουν κύρια ή επικουρικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.Απόδειξη του τελευταίου αποτελεί το γεγονός ότι όσα σχεδιάστηκαν σε συλλογικό επίπεδο με όλη την παράταξη, έχουν στοχευμένο αποτέλεσμα και επιλύουν ζητήματα δεκαετιών. Παράδειγμα: Νερό για όλους όλο το χρόνο, αποχέτευση για το 80% των πολεοδομικών συγκροτημάτων, διευκόλυνση της τοπικής αγοράς και επαγγελματικής δραστηριότητας, ολοκληρωμένα προγράμματα για την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία.Διανύοντας το 2013, έτος ορόσημο για τα Γιάννινα, καθώς συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής ολόκληρου του Δήμου μας, βρισκόμαστε ως χώρα, αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων εξήντα ετών.Οι περικοπές των κεντρικών επιχορηγήσεων, η ανυπαρξία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η κατάργηση κάθε είδους ειδικής χορηγίας και τα ελάχιστα ευρώ για τη σχολική λειτουργία, δημιούργησαν απίστευτες δυσκολίες που καθημερινό μας άγχος έχει γίνει η στοιχειώδης λειτουργία του δήμου και η αντιμετώπιση των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων σε όλη την έκταση του δήμου.Ο Δήμος μας, έγκαιρα και με συγκεκριμένη πρόταση, επέμενε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος του κεντρικού κράτους. Την πρόταση μας την καταθέσαμε σε όλα τα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Όταν όμως αποφάσισαν να την ενστερνιστούν τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ήταν ήδη αργά. Η κεντρική κυβέρνηση μετέτρεψε την αυτοδιοίκηση σε μέρος του γενικού προβλήματος και ουσιαστικά μετακύλησε μέρος των σκληρών μέτρων κι αποφάσεων.Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, χωρίς να παραβλέπουμε την δυσκολία της καθημερινότητας, ανταποκριθήκαμε αρκετά.Η προ διμήνου αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων μας, η αναδιάταξη του τρόπου προμηθειών και ανάθεσης μικροέργων απέδωσε γρηγορότερο αποτέλεσμα και στο βαθμό που θα ανοίξουν νέα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα βελτιωθεί το αποτέλεσμα.Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω κατηγορηματικά ότι λόγο της θεσμικής αλλαγής και της εφαρμογής του Καλλικράτη, η οργανωμένη μέχρι το 2010 λειτουργία των Καποδιστριακών Δήμων ανετράπη εκ βάθρων. Σήμερα για να κινήσεις την οποιαδήποτε δαπάνη, προμήθεια ή εργολαβία, οφείλεις να ακολουθήσεις μια δαιδαλώδη κι ασφυκτική γραφειοκρατία που εκτός από αργοπορία επιφέρει κι απίστευτη ψυχολογική καταπίεση.Εξ ου και τα φαινόμενα ενδοπαραταξιακών τριβών, που εμφανίστηκαν κατά καιρούς.Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει προωθητική δύναμη από τη μειοψηφία, δεδομένου ότι στέκεται είτε σε πολιτικές ετικέτες, είτε σε άρνηση ψήφισης προτάσεων.Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ουδέποτε κατατέθηκε πρόταση από την μειοψηφία για οποιοδήποτε θέμα. Αντίθετα στη διάρκεια των δύο χρόνων η σημερινή μειοψηφία, που διοικούσε το Δήμο για δώδεκα χρόνια, λειτούργησε με αφροσύνη τσιμπολογώντας δίκαια ή άδικα αιτήματα, ρουσφετολογώντας, επιδεικνύοντας την ίδια αλαζονεία που έδειχνε και ως δημοτική αρχή. Αυτή η πολιτική της, όταν κατείχε την εξουσία οδήγησε τον κεντρικό δήμο στην υπερχρέωση και στη διάλυση θεσμών και υπηρεσιών. Είμαστε υποχρεωμένοι για να αναστρέψουμε τον κατήφορο που οδηγείτο η πόλη και για να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμά μας να παλέψουμε, και το κάναμε, σκληρά για να αλλάξει όλο αυτό το κατεστημένο που είχε εμπεδωθεί εντός κι εκτός δημαρχείου.Θεωρούμε στα σημερινά δεδομένα ότι η πολιτική μας αυτή είναι μονόδρομος. Η σύνθεση απόψεων υποχρεωτική, η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της παράταξης σε κοινούς στόχους επιβεβλημένη για να δούμε την καταγεγραμμένη πολιτική μας θέληση να γίνεται πράξη.Χρειάζεται επαύξηση της προσπάθειας για το 2013-14, για να υλοποιήσουμε όλη την προετοιμασία της διετίας και να μετατρέψουμε τον κόπο σε αποτέλεσμα, αγνοώντας κραυγές λαϊκισμού, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και κινηματικές αντιλήψεις που αποδείχθηκε ότι μας ροκανίζουν τον χρόνο μας και μας σταματάνε από τους κεντρικούς μας στόχους.Είναι ανάγκη η παράταξη σήμερα να ξεχωρίσει τις προτεραιότητες σε έργα και δράσεις που θα αποτελέσουν υποχρεωτική δέσμευση και πορεία για τη διετία.Βαθιά μας υποχρέωση είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να μπορέσουμε όλοι μαζί να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας.Στη διετία που πέρασε έγιναν πολλά. Ο Δήμος λειτουργεί ως ενιαία διοικητική μονάδα, μπήκε νοικοκυριό στα οικονομικά και παρά τις μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να αντέχει.Δήμος, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, ΟΚΠΑΠΑ και Πνευματικό Κέντρο, υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα το οποίο ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ.Ασκούμε συνολικές πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.Ξέρουμε ότι δεν έγιναν όλα, όμως κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε τίποτα.Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και μπορούμε να τον διανύσουμε μόνο με διάλογο και συνεργασία. Σε όλα τα επίπεδα. Από την τοπική κοινότητα και τον τοπικό πρόεδρο μέχρι τον δήμαρχο.Χαρακτηριστικά θα μου επιτρέψετε να επικεντρώσω με μερικούς βασικούς άξονες που αναδεικνύονται από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις αλλά και από ότι καινούριο έφερε η ζωή μπροστά μας.

Για το πρώτο εξάμηνο του 13:
- Συμβασιοποιήσεις στο μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων έργων. Η διαδικασία αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
- Ενεργοποίηση υπηρεσιών για νέες εντάξεις
- Διορθώσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο στη ΔΕΥΑΙ για να επιτύχουμε βελτιώσεις στα τιμολόγια.
- Συνέχιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πολιτισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους φορείς μας.
- Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις.
- Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους στόχους.
- Με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ρίχνουμε βάρος στην καθημερινότητα, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο.
- Εντονότερη πολιτική παρουσία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για εντονότερη διεκδίκηση πιστώσεων αλλά και πίεσης της κυβέρνησης για διορθώσεις στον Καλλικράτη και απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
- Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε το Παρατηρητήριο το οποίο κρέμεται ως απειλή πάνω από το κεφάλι μας.
Φίλες και φίλοι
Η κεντρική πολιτική σκηνή έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό. Εμείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε με πάθος την διαφύλαξη της αυτοδιοίκησης, τα δικαιώματα των πολιτών, με ένταση της προσπάθειας για τη δίκαιη κατανομή κάθε πίστωσης προς όφελος των σκληρά δοκιμαζόμενων συνδημοτών μας.Η κατεξοχήν πολιτική αυτή δράση μας θα επιτρέψει να διαφυλάξουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.Η ενδεχόμενη περαιτέρω έκπτωση στη δύναμη της αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δομημένου κοινωνικού ιστού. Κανείς δεν θα μας δικαιολογήσει αν δεν επιτύχουμε τους στόχους από υποκειμενικούς λόγους και αδυναμίες. Η ενότητα, η δράση και η ομοψυχία της παράταξης είναι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Δεν χωράνε ούτε προσωπικές πολιτικές, ούτε τοπικισμοί.Σας καλώ όλους να συστρατευτούμε σ' αυτή τη λογική, να βάλλετε πλάτη στην κοινή προσπάθεια γιατί εδώ βρισκόμαστε για να προσφέρουμε και μας αρκεί η αναγνώριση, το χαμόγελο, η καλημέρα και η αισιοδοξία των συνδημοτών μας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ