Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Σύσκεψη για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας

Η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών με στενό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη, με τη συμμέτοχη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πέτρου Τσουμάνη και υπηρεσιακών παραγόντων .Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπήρξε ταύτιση με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα πως «το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης που ταλανίζει για χρόνια την πόλη των Ιωαννίνων και το λεκανοπέδιο γενικότερα θα πρέπει με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων,( Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων) να ολοκληρωθεί άμεσα».Έτσι, μετά από εποικοδομητική συζήτηση και γόνιμο διάλογο αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε επιτροπή εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, του Δήμου και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης η οποία ανέλαβε εντός δέκα ημερών να παρουσιάσει αφενός, ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνθέτει τις απόψεις όλων των φορέων και αφετέρου τις παρατηρήσεις της επί του τελευταίου σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που στη συνέχεια θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα.Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων θα αναλάβουν σε πολιτικό επίπεδο με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσουν το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.«Το θέμα απασχολεί για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και τους φορείς, έχουν προταθεί ήδη τέσσερις εκδοχές Π.Δ. αυτή είναι η 5η και έχουμε καθήκον να ολοκληρώσουμε την συζήτηση άμεσα γι’ αυτό σήμερα όλοι μαζί αποφασίσαμε να κινηθούμε συντονισμένα για να δώσουμε λύση και με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών» ανάφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας μετά τη σύσκεψη.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της σύσκεψης εξήρε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τα επίμαχα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος (αναχώματα, ανταλλαγή εκτάσεων στην Αμφιθέα, όριο δόμησης στις περιοχές Μάτσικα – Βοτανικού).Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με την τοποθέτησή του επισημαίνοντας, πως θα πρέπει η πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο να είναι ένα χρηστικό Προεδρικό Διάταγμα που θα διευκολύνει τη δουλεία των υπαλλήλων, δεν θα ταλαιπωρεί και αδικεί τους πολίτες και ταυτόχρονα θα σέβεται το οικοσύστημα της λίμνης και το πολιτισμικό της υπόβαθρο.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης επεσήμανε πως ήδη υπάρχει η βάση για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.Στη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν επίσης απόψεις για το όριο υπερχείλισης και την οριοθέτηση της Παμβώτιδας.

Συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής

Στη Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο οποίο συμμετέχει και το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Zootechnia και η πρόσκληση έχει ως εξής: «Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του 4oυ Πανελληνίου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου του 2013 στην αίθουσα Α του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Γερμανός, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΗΕLEXPO Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 8ης ZOOTECHNIA, προσκαλούμε όσους συναδέλφους του αντικειμένου των Γεωτεχνικών επιστημών, των Βιολογικών επιστημών και των Επιστημών Υγείας, όπως και παραγωγούς στον κλάδο της Ζωικής Παραγωγής ή καταναλωτές από την Ήπειρο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Συνεδρίου τηλ. 2310791316 ή με τη γραμματεία του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, τηλ. 2681050200 για να τους αποσταλούν οι επισυναπτόμενες φόρμες των προσκλήσεων.Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα αναπτυχθούν στις τέσσερις συνεδρίες του, θέματα Εκτροφής Παραγωγικών ζώων, Υγείας Αγροτικών Ζώων, Τροφίμων Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Τεχνολογίας Ζωοτροφών, όπως και Φυσιολογίας, Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης. Η κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.Το Συνέδριο διοργανώνεται από τα τέσσερα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Λάρισας αποτελεί συνέχεια των τριών προηγούμενων συνεδρίων, που διοργανώθηκαν με επιτυχία, το πρώτο στην Άρτα (2006), το δεύτερο στη Λάρισα (2008) και το τρίτο στη Θεσσαλονίκη (2011) από τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των αντίστοιχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

ΧΡ.ΜΑΝΤΑΣ:"O ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταψηφίζει το νομοσχέδιο διότι μετατοπίζει δραματικά το κέντρο βάρους από τη δημόσια δωρεάν παιδεία"

Στην ομιλία του στην κατ’ άρθρον συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταψηφίζει το νομοσχέδιο διότι μετατοπίζει δραματικά το κέντρο βάρους από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, με την απόσυρση σιγά-σιγά του κράτους και ανοίγει το δρόμο για την επιχειρηματικότητα στο χώρο της παιδείας, ένα δρόμο που χαρακτήρισε πολύ ολισθηρό.Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας στο θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας συνολικά, δίνοντας βάρος σε θέματα όπως είναι η φοιτητική στέγαση και σίτιση. Ειδικά για το κομμάτι των μετεγγραφών έθιξε το θέμα του οικονομικού κριτηρίου το οποίο τελικά αυξήθηκε και θα ανέρχεται πλέον στις 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό τα άτομα με αναπηρία 67% και πάνω να εξαιρούνται από το οικονομικό κριτήριο και να προηγούνται αυτού, κάτι το οποίο όμως τελικά δεν έγινε δεκτό.Συνολικά για το θέμα αυτό δήλωσε «..θα έπρεπε να είχαμε κανονικά μια εικόνα για τι πράγμα συζητάμε, δηλαδή ποια είναι η ανάγκη και πώς αυτή θα την διευθετήσουμε. Θα γίνουν οι αιτήσεις. Πώς ακριβώς θα μπουν στη σειρά αυτές οι αιτήσεις όταν -και μάλλον- θα υπερβαίνουν το 10%; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες ακριβώς; Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί. Πρέπει να υπάρχει μια διαφάνεια, να μπορεί να υπάρχει μια διασταύρωση των στοιχείων και ένας έλεγχος, έτσι ώστε να μην έχουμε ζητήματα.»Τέλος για το θέμα των Μελών ΔΕΠ ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τους αδιόριστους λέκτορες ενώ επισήμανε πως η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσπαθεί να διασφαλίζει μια τέτοια μεταχείριση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού ώστε αυτό να μπορέσει να υπάρξει και να συνεχίσει. Το στοιχείο αυτό προσπαθεί να βάλει η τροπολογία μέσα από ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα για ατομική κρίση, η δυνατότητα προσφυγής τους ή όχι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ορισμένα ζητήματα και το δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών.

Πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Πρέβεζα

Δεν έχουν τέλος τα άγρια καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Πρέβεζα τον φετινό χειμώνα.Ανεμοστρόβιλος, ισχυροί άνεμοι,νεροποντές και συνεχής χαλαζόπτωση είναι το σκηνικό του καιρού που επικρατεί στην περιοχή τους τελευταίους 2 μήνες. Ως αναφορά το χαλάζι σήμερα Δευτέρα και γύρω στις 14:30 μ.μ για ακόμα μια φορά είδαμε να πέφτουν καρέκλες από τον Πρεβεζάνικο ουρανό σε συνέχεια της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες το μέγεθος είναι σε σχήμα βόλου,ευτυχώς όμως η χαλαζόπτωση δεν κράτησε πάνω από 5 λεπτά.

mypreveza.gr

Σημαντικά οφέλη από τη παρουσία της αποστολής των 26 Τούρκων Εκπροσώπων Τουρισμού και δημοσιογράφων στα Ιωάννινα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σημαντική επίσκεψη 26 Τούρκων Εκπροσώπων Τουρισμού - Tour Operators και δημοσιογράφων που επισκέφτηκε τα Ιωάννινα, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών προς την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, Τουρκίας (TURSAB).Στόχος της επίσκεψης ήταν η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς την περιοχή μας επιχειρώντας άνοιγμα στην Τουρκική αγορά και προσέλκυση επισκεπτών μέσω των ταξιδιωτικών πρακτόρων της γείτονας χώρας.Το βασικό πρόγραμμα της επίσκεψης συμπεριελάμβανε αφενός μεν ξεναγήσεις στα αξιοθέατα και την αγορά της πόλης καθώς και διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης του «Τουριστικού προϊόντος» της περιοχής αλλά και συναντήσεις Β2Β με τοπικούς συναδέλφους και Ξενοδόχους.Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και οι εκπρόσωποι του Τουρισμού, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη, του Δημάρχου κ. Φ. Φίλιου, του Αντιδημάρχου κ. Ν. Γκόλα, του δημοτικού συμβούλου κ. Β. Χήτου, του Ειδικού Συμβούλου κ. Σ. Ζέρβα και του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, κ. Κ. Βλάχου & Γ. Τάσιου αντίστοιχα, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που παρουσιάζουν τα Ιωάννινα, ο Ν. Ιωαννίνων & ευρύτερα η περιοχή της Ηπείρου, όσον αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τις υποδομές, τα αξιοθέατα, καθώς και τις γαστρονομικές προτάσεις με τα τοπικά προϊόντα , τη διασκέδαση – ψυχαγωγία κ.α.Όπως τονίστηκε στις δηλώσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές, θεωρείται σίγουρο ότι ως αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής θα υπάρξουν άμεσα οφέλη επιχειρηματικών και πολιτιστικών συνεργασιών, γιατί τα Ιωάννινα & η Ήπειρος ευρύτερα αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό Τουριστικό προορισμό με πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σημείο αναφοράς για τον Τουριστικό χάρτη.Η επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τις παρακάτω αναφερόμενες Διευθύνσεις Οργανισμών και Φορέων για τη μεγάλη και πολύτιμη συμβολή των στην όλη οργάνωση υποδοχής , ενημέρωσης και φιλοξενίας της Τουρκικής αποστολής : Τη Δ/νση του Ξενοδοχείου Du Lac, τη Δ/νση του Ξενοδοχείου «Grand Serai», τη Δ/νση του Ξενοδοχείου «Epirus Lux Palace» , τη Δ/νση του Συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτείας», τη Δ/νση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, την Αστυνομική Δ/νση Ιωαννίνων, τη Δ/νση της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων, τη Δ/νση της ΙΒ’ ΕΠΚΑ, τη Δ/νση του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων , τη Δ/νση του Μουσείου Αλή Πασά στη Νήσο Ιωαννίνων, τη Δ/νση του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος, τον Πρόεδρο και τη Δημοτική Ενότητα της Νήσου Ιωαννίνων, τη Δ/νση της Δημοτικής Αστυνομίας του Δ.Ι. και τη Δ/νση Καθαριότητας Ανακύκλωσης & Πρασίνου του Δ.Ι.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Θέσπιση κανονισμού για την αγροτική αγορά

Στην θέσπιση ενός υποτυπώδους κανονισμού της αγροτικής Αγοράς, αναμένεται να προχωρήσουν η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γεωπόνων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να μπουν σταθερές βάσεις ελέγχου και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η οργάνωση και η λειτουργία της. Για το λόγο αυτό κλιμάκιο του Συλλόγου Γεωπόνων επισκέφτηκε την Αγροτική Αγορά και πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγορά. Ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα και κάθε παραγωγός θα υπογράφει ένα είδος συμφωνητικού με το οποίο θα συμφωνεί να τηρεί τους κανόνες λειτουργίας της Αγροτικής Αγοράς, προκειμένου να ξεπεραστεί και το παραμικρό πρόβλημα που υπάρχει μέχρι σήμερα.Την αγορά επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Κατσιπανέλη και συνομίλησαν με τους παραγωγούς για την προσπάθεια αυτή, προτρέποντάς τους να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όσο γίνεται πιο χαμηλές τιμές, στηρίζοντας τόσο το δικό τους εισόδημα μέσω της απευθείας διάθεσης της παραγωγής τους, όσο και το εισόδημα των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εν τω μεταξύ στην Πρέβεζα βρέθηκε και τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης για ρεπορτάζ σχετικά με τη λειτουργία της πιλοτικής Αγροτικής Αγοράς στην πόλη. Τέλος τόσο η ΕΝΑ Πρέβεζας όσο και οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγροτική αγορά για μια ακόμη εβδομάδα προσέφεραν σημαντική ποσότητα από τα προϊόντα τους για την σίτιση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

ΑΡΤΑ:Συνάντηση Δημάρχου με τους μαθητές του ΕΠΑΣ Φιλοθέης

Σήμερα το μεσημέρι, οι μαθητές του ΕΠΑΣ Φιλοθέης Άρτας επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη στο γραφείο του, όπου παρουσία του Αντιδημάρχου Φώτη Γεωργίου, τον ενημέρωσαν για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σχολή τους, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα βασικά μαθήματα και να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους. Οι μαθητές, όπως τόνισαν έκαναν υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά πλέον βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισαν να κινηθούν πιο δραστικά, κλείνοντας τη σχολή. Ο Δήμαρχος μετά την ενημέρωση, απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε ότι το πρόβλημα έχει δύο όψεις. Απ’ τη μια πλευρά να καλυφθούν οι κενές θέσεις με καθηγητές και από την άλλη να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το διδακτικό έτος και χαθεί η χρονιά. Τέλος διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι ο Δήμος είναι αρωγός και συμπαραστάτης στο αίτημά τους και ότι άμεσα θα σταλεί υπόμνημα προς το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ο Δήμος, θα ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας με αυτή των υπολοίπων φορέων που έχουν ήδη διαβιβάσει σχετικό αίτημα, με στόχο ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί σύντομα.

Συνελήφθη γιατί βαζε φωτιές και προκαλούσε ζημιές!

Συνελήφθη χθες το πρωί στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, 38χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για εμπρησμό και φθορές.Ειδικότερα, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών, εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 38χρονος, λίγη ώρα μετά τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στο Κουτσελιό Ιωαννίνων. Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά και από την έρευνα προέκυψε ότι είχε προκαλέσει με χρήση γυμνής φλόγας και φιάλης υγραερίου τον παραπάνω εμπρησμό καθώς και σειρά φθορών και εμπρησμών κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Κουτσελιού Ιωαννίνων.Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι ο ανωτέρω δράστης:Το πρωί της 20-01-2013 προκάλεσε διαδοχικά φθορές σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, σε μία αποθήκη και σε πινακίδα πρατηρίου υγρών καυσίμων.Την 13-01-2013 και 15-01-2013 προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη και σε σπίτι, ιδιοκτησίας ημεδαπών, στο Κουτσελιό Ιωαννίνων.Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά σε συνεργασία με το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του δράστη και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων μετά τις βροχοπτώσεις

Κατολισθήσεις και καθιζήσεις έχουν σημειωθεί σε περίπου δέκα σημεία των επαρχιακών δρόμων του νομού Ιωαννίνων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο.Εντονότερο είναι το πρόβλημα στο χωριό Μουζακαίοι του Δήμου Ιωαννιτών.Στις περιοχές που έχουν προβλήματα σπεύδουν συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Ιωαννιτών.

Νέα επιστολή Μ.Κασσή προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης για το αρδευτικό των Ιωαννίνων

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής αναφορικά με την παράδοση του έργου εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α και Β λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Στην από 22/08/2012 επιστολή ο κ. Κασσής ζητούσε να παραδοθεί το έργο το Μάρτιο του 2013, όπως άλλωστε προέβλεπε και η σύμβαση με τον ανάδοχο, κάτι που όπως φαίνετε δεν πρόκειται να συμβεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί άλλη μια καλλιεργητική περίοδος.Παράλληλα ο κ. Κασσής προέτρεψε όλους τους εμπλεκομένους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πρωτογενής παράγωγη, που μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για έξοδο από την κρίση.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την καταβολή από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την καταβολή από το Υπουργείο Εσωτερικών των πιστώσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Περιφερειών και ήδη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, υπέγραψε το προβλεπόμενο Σύμφωνο Αποδοχής Όρων.Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι καταληκτικές συζητήσεις της Ένωσης Περιφερειών με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, έγιναν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα. «Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ανακοίνωσε ότι και οι δεκατρείς Περιφέρειες θα υπογράψουν ειδικό συμφωνητικό, καθώς διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι πράγματι οι οφειλές είναι του Δημοσίου και όχι των ιδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το υπογεγραμμένο σύμφωνο, θα διαβιβαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταθέσει στο λογαριασμό της Περιφέρειας τα χρήματα.«Μου φεύγει ένα άγχος. Γιατί εμείς δεν ήμασταν μπαταχτσήδες, αλλά αυτοί που δουλέψανε, αυτοί τους οποίους σταμάτησε να πληρώνει κάποια στιγμή το Κράτος. Δεν τα χρωστάμε εμείς τα χρήματα, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο. Τώρα, μετά τον έλεγχο που έγινε και στις δεκατρείς Περιφέρειες, έρχεται να μας καταβάλλει τα χρήματα», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί «για μας θέμα ηθικής δικαίωσης».

Προς ολοκλήρωση ημιτελείς αθλητικές
εγκαταστάσεις 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην απόδοση στην Περιφέρεια Ηπείρου του ποσού των 13 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι των παρακρατηθέντων ΚΑΠ του 2012 και ειδικότερα στην ολοκλήρωση αθλητικών έργων στην Π.Ε. Ιωαννίνων που είχαν μείνει ημιτελείς εξαιτίας της διακοπής των χρηματοδοτήσεων από τη Γ.Γ.Α. το 2008 και εντεύθεν.«Είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων και το Κλειστό Γυμναστήριο Μεταμόρφωσης (Δ.Ε. Εκάλης)», ανέφερε.

Στο ΕΣΠΑ η γέφυρα της Δέσπως

Την ένταξη του έργου της αποκατάστασης της γέφυρας Δέσπως, στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας «ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την παραλιακή ζώνη Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας». Το έργο με προϋπολογισμό 2.581.512, 27 ευρώ είναι ήδη δημοπρατημένο (έργο προαίρεσης) στο πλαίσιο της εργολαβίας «Κατασκευή οδού Καρτέρι – Πάργα». Ο κ. Καχριμάνη, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τώρα απομένει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να καλέσει την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση και να ξεκινήσει την κατασκευή του. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, αφορά την αποκατάσταση σε τμήμα μήκους 500 περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει την κατασκευή οπλισμένου επιχώματος, μετά των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου (χωματουργικά, τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – ασφάλιση και αποχέτευση- αποστράγγιση). Επίσης περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες εργασίες για την παράκαμψη της κυκλοφορίας μέσω της Λυγιάς.

Ο Στουρνάρας απάντησε στον Μ. Κασσή ότι τα Γιάννενα μπήκαν στη Β’ Ζώνη για το πετρέλαιο λόγω… κλίματος!!!

Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε τελικά στην επιστολή του Βουλευτή Ιωαννίνων  Μιχάλη Κασσή, που είχε στείλει τον Σεπτέμβριο με σκοπό την υπαγωγή του Νομού Ιωαννίνων στην Α’ Ζώνη αναφορικά για χορήγηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Βέβαια η απάντηση δεν φέρνει κάτι νέο, αφού είναι βέβαιο ότι ως το τέλος της σαιζόν τίποτα δεν θα αλλάξει με το επίδομα, ούτε βέβαια με την τιμή του πετρελαίου.Συνοπτικά η απάντηση αναφέρει πως η κατάταξη της Ηπείρου στη Β’ Ζώνη έγινε κατόπιν πορίσματος ομάδας εργασίας, το οποίο, εν ολίγης, βασίστηκε στην Τεχνική Οδηγία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-3/2010 που χρησιμοποίησε ως κριτήριο της βαθμοημέρες θέρμανσης της κάθε περιοχής, δηλαδή αμιγώς κλιματολογικά κριτήρια.Μετά την εξέλιξη αυτή ο Μιχάλης  Κασσής δήλωσε: «Σήμερα που χιονίζει σχεδόν σε όλο το Νομό το Υπουργείο Οικονομικών με ενημέρωσε πως δεν έχουμε μεγάλες ανάγκες για θέρμανση των σπιτιών μας. Καλώ την ηγεσία του να έρθει στα Γιάννενα και να "δουλέψει" χωρίς κανένα θερμαντικό μέσο.... Είναι απορίας άξιον με ποιο τρόπο βγάζουν πορίσματα οι ομάδες εργασίας. Το υπουργείο πρέπει να αναθεωρήσει αμέσως αυτή την απόφαση και να εντάξει τον Νομό Ιωαννίνων στην Α’ Ζώνη, αλλιώς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου».

Δηλώσεις για τα "Ψαροπλιά" έκανε ο Δήμαρχος Άρταίων Ι. Παπαλέξης

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: "Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καθαρογραφεί ούτε επισήμως διαβιβαστεί στο Δήμο, όμως έχουμε την πληροφορία ότι τα Ψαροπλιά δεν κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε μόνο μία θετική ψήφος υπέρ της διατήρησης. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος Αρταίων όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την σημερινή μορφή των συγκεκριμένων κτιρίων και να τα ανακατασκευάσουμε αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας θα δημιουργήσουν μια όμορφη γωνιά στο κέντρο της πόλης.

Έλλειψη δεκάδων φαρμάκων στα φαρμακεία της Πρέβεζας

Έλλειψη δεκάδων φαρμάκων από την ελληνική αγορά διαπιστώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και ταυτόχρονα κατηγορεί τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και φαρμακεία της Πρέβεζας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου Πρέβεζας Λευκάδας κ. Γρηγόρη Κατσίλη. «Από την μία η έλλειψη ρευστότητας και από την άλλη η αλλαγή στις τιμές που δίνει κίνητρα για εξαγωγές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην αγορά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καστίλης. Περισσότερα από 135 φαρμακευτικά σκευάσματα όλων των φαρμακευτικών εταιρειών εξακολουθούν να λείπουν από την ελληνική αγορά φαρμάκου. Παράλληλα ο ο ΦΣΑ σημειώνει ότι «Σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ασπιρίνη ... οι συνεχείς μειώσεις των τιμών, με τα τεράστια λάθη που ανά 15 ημέρες εμφανίζονται, έχουν προκαλέσει την πλήρη εξαφάνιση πολλών φαρμάκων», προσθέτοντας ότι «κανείς υπεύθυνος δεν το έχει παραδεχτεί και όλοι θεωρούν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τα πετρελαιοειδή στο δημοτικό συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας καλείται στη συνεδρίαση του της Τετάρτης να εκφράσει γνώμη «επί της μελέτης διερεύνησης καταλληλότητας επιλογής θέσης τοποθέτησης δεξαμενών και φόρτωσης - εκφόρτωσης πετρελαιοειδών».Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει για την χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων την περιοχή της Γωνιάς και αποτελεί την εναλλακτική λύση που προωθεί η Αποκεντρωμένη αλλά και η Αιρετή Περιφέρεια στο ζήτημα των «ασφαλτικών» που χωροθετήθηκαν στη Σαγιάδα, χωροθέτηση που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας.Η συζήτηση του θέματος είχε αναβληθεί πριν από ένα περίπου μήνα, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν επί της μελέτης.

Χιλιάδες στρέμματα κάμπου πλημμύρισαν στη Θεσπρωτία!

Υπερχείλισε ο Καλαμάς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, που εδώ και αρκετά 24ωρα πλήττουν τη Θεσπρωτία.Χθες υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Βρυσσέλας Φιλιατών, αλλά και τον κάμπο της Βρυσσέλας Φιλιατών, αλλά και τον κάμπο της Κορύτιανης Ηγουμενίτσας. Μαζί και οικίες, καθώς και αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα.Οι καλλιέργειες, τριφύλλι, μανταρίνια και ελιές έπαθαν ολική καταστροφή, ενώ ο ποταμός κάλυψε ακόμη και δρόμους με τα νερά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες διεκόπη η κυκλοφορία στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νεράϊδας-Σαγιάδας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε παθαίνουν ανυπολόγιστη ζημιά και οι αποζημιώσεις που παίρνουν είναι ελάχιστες, τη στιγμή που τα έξοδα σποράς είναι υπέρογκα.

«Κάτι πρέπει να γίνει…»
Όπως μας είπε ο νεαρός αγρότης Βαγγέλης Μπότζιος, που έμεινε στην περιοχή, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, «κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα από τους αρμόδιους, προκειμένου να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Διαφορετικά είμαστε να φεύγουμε από εδώ».Οι αγρότες αποδίδουν το πρόβλημα στα φράγματα της Λαψίστας Ιωαννίνων και του Ραγίου Θεσπρωτίας. Όταν ανοίγει λένε το φράγμα της Λαψίστας ή φεύγουν τα νερά από αυτό, φουσκώνει ο Καλαμάς και τα νερά του βγαίνουν στα χωράφια. Άλλη αιτία, σύμφωνα πάντα με τους αγρότες, είναι η λανθασμένη λειτουργία του φράγματος του Καλαμά στη θέση Ράγιο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σοβαρά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση στην περιοχή της Πρέβεζας

Aρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Πρέβεζας, από την έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής. Στη δημοτική ενότητα Ζαλόγγου σημειώθηκε μεταξύ άλλων πτώση μεγάλου βράχου, στο δόμο μεταξύ Ριζών και Χειμαδιού. Αντίστοιχα προβλήματα μικρότερης όμως έκτασης καταγράφηκαν στην Μυρσίνη και την Καστροσυκιά. Σημαντική καθίζηση υπέστη επίσης το οδόστρωμα στον οικισμό της Λυγιάς, ενώ για αρκετές ώρες έμεινε χωρίς νερό η τοπική κοινότητα Εκκλησιές. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, Παντελής Μπαρτζώκας τα περισσότερα προβλήματα αποκαταστάθηκαν και άμεσα θα δρομολογηθεί παρέμβαση για την αποκατάσταση του δρόμου, στην Λυγιά. Οριακή όμως χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στον Λούρο ποταμό, όπου το νερό έφτασε στο ύψος των αναχωμάτων. Το σημείο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Κακιούζης και Ευάγγελος Ροπόκης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Λάμαρης Ταξιάρχης Μπρούβας. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας η περιοχή δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού και δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις έτσι ώστε σε ενδεχόμενη νέα βροχόπτωση να αποτραπεί η υπερχείλιση του ποταμού και οι πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο κ.Μπαΐλης συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους επισκέφθηκε επίσης τα σημεία που παρουσίασαν προβλήματα στο Ζάλογγο καθώς και τον Μύτικα, όπου τμήμα του παραλιακού δρόμου υπέστη καθίζηση.

Οικονομική κρίση και ο αντικτυπος στην Ηπειρωτική φύση

Θα έχετε παρατηρήσει στην περιοχή μας γεράκια να κυνηγούν δεκαοχτούρες, σπουργίτια, καρακάξες και άλλα πουλιά. Η αναζήτηση τροφής είναι τόσο έντονη ώστε να ψάχνουν την λεία τους και μέσα στις αυλές των σπιτιών.Το γεράκι της φωτογραφίας επιτιθέμενο σε κάποιο σπουργίτι, έπεσε πάνω στο τζάμι παραθύρου με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγα λεπτά ανέκτησε τις αισθήσεις και αφέθηκε ελεύθερο.Παρότι ο Αμβρακικός δεν έχει πολλά αλιεύματα, εξ αιτίας της έλλειψης οξυγόνου, έχει γεμίσει από δελφίνια και χελώνες. Αναζητώντας τροφή παγιδεύονται στα δίχτυα των ψαράδων, ειδικά οι χελώνες, με αποτέλεσμα άλλες να εξαντλούνται και να πεθαίνουν από ασφυξία και άλλες να τραυματίζονται από μερικούς ασυνείδητους και τα ρεύματα τις εναποθέτουν στην παραλία. Μήπως η Πολιτεία αντί να επιδοτεί μόνο τις οργανώσεις προστασίας της άγριας πανίδας πρέπει να βρεί κάποια λύση και για τους ψαράδες του Αμβρακικού Κόλπου; Μόνο με ευχές η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα συνεχίζεται!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Κων/νος Παπανδρέου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Παπανδρέου, εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου της επιτροπής. Ο Κων/νος Παπανδρέου είναι Χημικός Μηχανικός και εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" στην Π.Ε. Άρτας.

Διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Τετάρτη (23/1/13) στις επτά το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου.Στις οκτώ το βράδυ έχει προγραμματιστεί δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια ακόμη χελώνα Καρέτα-Καρέτα βρέθηκε νεκρή στην Πρέβεζα

Μια ακόμη χελώνα Καρέτα-Καρέτα βρέθηκε νεκρή το πρωί της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή της Κυανής Ακτής. Από αυτοψία που διενήργησαν οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μια αρσενική χελώνα μήκους1,24 εκατοστών και πλάτους50 εκατοστών η οποία όμως δεν έφερε σήμα αναγνώρισης, ενώ βάσει του φωτογραφικού υλικού και των λοιπών στοιχείων που συνέλεξαν οι λιμενικοί θα αναζητηθούν τα αίτια του θανάτου της. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που καταγράφεται στην εβδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα μια δεύτερη νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Δημαρχείο της Πρέβεζας, ενώ καταγράφηκε ένα ακόμη περιστατικό με νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα στην περιοχή της Δροσιάς. Ο εντοπισμός νεκρών χελωνών στον Αμβρακικό Κόλπο και στις ακτές του Ιονίου δημιουργεί προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στους ανθρώπους που ασχολούνται με το περιβάλλον .

«Μετανιώνω για ό,τι έκανα»,λέει ο Γιαννιώτης πυροσβέστης που κατηγορείται για την δολοφονία του νεαρού Πακιστανού

AΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ:"Ο 29χρονος πυροσβέστης είναι από άριστη οικογένεια των Ιωαννίνων και δεν έχει καμία σχέση με ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές"
Το γεγονός ότι στο σπίτι του ενός εκ των συλληφθέντων, του 25χρονου άνεργου, βρέθηκαν φυλλάδια του ακροδεξιού κόμματος, όπως και φωτογραφίες του Νίκου Μιχαλολιάκου, αποτελεί ένα πρώτο στοιχείο για τις διασυνδέσεις που διατηρούσε ο νεαρός με τον συγκεκριμένο χώρο.«Δεν ήθελα με τίποτα να χαθεί η ζωή του ανθρώπου, δεν ήθελα να πεθάνει. Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω και να τον έσωζα», δήλωσε αποκλειστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ο άλλος κατηγορούμενος, ο 29χρονος πυροσβέστης. Από το κτίριο 9 της Ευελπίδων όπου βρέθηκε την Παρασκευή, είπε πως «έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε».Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται και στρέφονται στο αν οι δύο νεαροί έχουν εμπλακεί και σε άλλες επιθέσεις «ταγμάτων εφόδου» κατά μεταναστών στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί στα σπίτια τους βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- σουγιάδες, ρόπαλα και άλλα «ύποπτα» αντικείμενα. Αλλωστε, μαζί, πριν από λίγα χρόνια, είχαν συλληφθεί για μικροκλοπή σε κατάστημα ρούχων.Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα ακόμη ρατσιστικό χτύπημα σε βάρος μετανάστη από το Μπαγκλαντές που σημειώθηκε πρόσφατα στη Νέα Σμύρνη, περιοχή στην οποία διέμεναν οι δύο δράστες. Στο μεταξύ, σιγήν... ιχθύος τηρεί η κατά τα άλλα «λαλίστατη» Χρυσή Αυγή, που για το συγκεκριμένο περιστατικό δύο μέρες μετά το φονικό δεν είχε εκδώσει καν ανακοίνωση.Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, και οι δύο νεαροί επέφεραν τραύματα με μαχαίρι σε βάρος του νεαρού Λουκμάν Σαχτζάτ.Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας , ο 25χρονος φαίνεται να καταθέτει ότι ο ίδιος τον χτύπησε με τον σουγιά στο στήθος, ενώ ο 29χρονος πυροσβέστης στο πίσω και κάτω μέρος του σώματός του.

Θανάσιμο τραύμα
«Τον χτύπησα με τον σουγιά μου μια φορά, όχι με δύναμη, κάπου στο στήθος», φέρεται να δήλωσε ο 25χρονος στους αστυνομικούς και συμπλήρωσε ότι «ο Χ. (σ.σ.: αναφέρεται στον συγκατηγορούμενό του) τον χτύπησε μία φορά στην πίσω πλευρά, από τη μέση και κάτω». Παρόλο που η νεκροψία-νεκροτομή αναμένεται να δώσει την οριστική απάντηση, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το θανάσιμο τραύμα είναι αυτό που προκλήθηκε στο αριστερό υποδιάφραγμα της θωρακικής χώρας.Σε σχέση με όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας, οι δύο νεαροί υποστηρίζουν ότι είχαν βγει από το σπίτι για βόλτα με το μηχανάκι, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο σκοπό.Το σκούτερ που οδηγούσε ο πυροσβέστης δεν είχε πινακίδες, γιατί «είχαν πέσει», όπως λένε. Ωστόσο, τις είχαν μαζί τους. Στην οδό Τριών Ιεραρχών, συνάντησαν τον 27χρονο Λουκμάν που κινούταν με το ποδήλατό του. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των τριών για την προτεραιότητα και ο 25χρονος συνοδηγός κατέβηκε να το «λύσει». Οταν εκνευρίστηκε, έβγαλε τον σουγιά και τραυμάτισε τον Πακιστανό, ενώ ο 29χρονος προσέτρεξε για «ενίσχυση».Ωστόσο, οι δυο τους ισχυρίζονται ότι όταν έφυγαν από το σημείο ο μετανάστης ήταν όρθιος και ότι δεν αντελήφθησαν πόσο σοβαρά τον είχαν τραυματίσει. Για τον λόγο αυτό, συνέχισαν κανονικά τη βόλτα τους προς το Σύνταγμα, όπου και συνελήφθησαν.«Ο 29χρονος πυροσβέστης είναι από άριστη οικογένεια των Ιωαννίνων και δεν έχει καμία σχέση με ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές. Αλλωστε, ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι συντετριμμένος και ανέλαβε μόνο τις ευθύνες που του αναλογούν», δήλωσε , ο συνήγορος του 29χρονου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Αντώνης Φούσας.

Όλα τακτοποιημένα; Όλα τελειωμένα;

Του Νίκου Κοτζιά

Κρυφογελάνε οι δυνάμεις του Μνημονίου, διότι ενώ ένιωσαν την ανάσα του λαϊκού κινήματος στις πλατείες, αντικρίζουν τον ζυγό της δικαιοσύνης και διαβάζουν τις αποκαλύψεις των ανομημάτων τους εξακολουθούν να κυβερνούν. Με επικοινωνιακά παιχνίδια και με μια αίσθηση αιωνιότητας. Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε το 80% των δυνάμεών του, αλλά εξακολουθεί να συγκυβερνά ως να μην τρέχει τίποτα. Η ΔΗΜΑΡ έχε λεηλατήσει τις ίδιες τις σάρκες της, αλλά εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία την δίαιτα των ιδεών της. Τέλος, η ΝΔ χειρίζεται το θερμόμετρο (την πολιτική) όχι ως εργαλείο αγωγής, αλλά ως βούρδουλα που πρέπει να σπάσει στην πλάτη του λαού.Τι είναι αυτό που δίνει τις δυνατότητες στις δυνάμεις που μετέτρεψαν την Πατρίδα σε αποικία χρέους να κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες και να καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα; Ασφαλώς και δεν είναι μόνο τα επικοινωνιακά παιχνίδια ή οι καταναγκασμοί. Είναι και οι ποιοτικές ελλείψεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης καθώς και η μη δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού Μετώπου Πατριωτικής, Δημοκρατικής και Παραγωγικής Σωτηρίας της χώρας.Το φαινόμενο που βλέπουμε, η κυβέρνηση να αποφασίζει μια άθλια πολιτική, αλλά αυτή να μην έχει (ακόμα) τις ανάλογες απώλειες, συνδέεται, επίσης, με το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Από τον περσινό Απρίλιο και επί εννέα μήνες, η χώρα δεν γνώρισε νέα πρακτικά τσουνάμια απόρροια της πολιτικής των μνημονίων. Έγιναν εκλογές. Κατόπιν ψηνόντουσαν τα μέτρα. Μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι επί εννέα μήνες ο μέσος πολίτης έβλεπε και ένιωθε στο πετσί του τα αρνητικά των μνημονίων, αλλά δεν είδε να συσσωρεύονται καινούργια. Με αυτό τον τρόπο επέτρεπε στον εαυτό του να πάρει μια ανάσα. Ο κοινωνικός πόλεμος από τα πάνω έδειχνε να έχει καταλαγιάσει. Όμως, σύντομα θα δει ότι δεν είναι έτσι. Θα αναγκαστεί να βιώσει νέα μέτρα και να επιβιώσει από αυτά. Θα αναζητήσει τρόπους οργάνωσης της αντίστασής του.Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να έχει κάνει μια ρήξη με την φθορά που ακολουθούσε τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι το καλοκαίρι. Σε ένα βαθμό είναι πράγματι έτσι. Αλλά χρονικά αυτό θα ισχύσει πολύ περιορισμένα, αρκεί η δημοκρατική αντιπολίτευση να δείξει μεγαλύτερη συνοχή και ικανότητα. Αυτή την εκτίμηση τη στηρίζω στο γεγονός, ότι, πρώτον, ενώ η παρούσα κυβέρνηση είναι και αυτή κυβέρνηση μνημονίων, επικοινωνιακά έχει διδαχτεί από τις αποτυχίες των προηγούμενων. Μόλις, όμως, αρχίσει την υλοποίηση των αποφάσεών της θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της που την έκρυβε τους πρώτους μήνες και χάρη στην κυβερνητική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και κάποιων καινούργιων προσώπων. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει και σε ένα βαθμό θα έχουν φθαρεί αρκετές εφεδρείες του συστήματος.Την άποψη μου την στηρίζω, επίσης, στις πρόσφατες εμπειρίες της χώρας. Για όποιον δεν θυμάται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-11) έδειξε το πραγματικό πρόσωπό της την άνοιξη του 2010, με την πρώτη δανειακή σύμβαση που αντισυνταγματικά δεν έφερε στη Βουλή. Παρόλα αυτά, μισό χρόνο αργότερα, κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές με μόνο σημαντικό ρήγμα εκείνο της Αττικής. Τότε οι κυβερνώντες και η διαπλοκή ένιωσαν ως οριστικοί νικητές, σχεδόν αήττητοι. Η ζωή έδειξε ότι ήδη είχαν μπει σε τροχιά καθόδου.Η κάμψη των σημερινών κυβερνόντων θα έρθει με μεγάλη ταχύτητα μόλις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται όλα αυτά που αποφασίζονταν από το καλοκαίρι του 2012. Όμως, το Σύστημα Παρακμής θα υποχρεωθεί να φύγει μόνο αν ενισχυθεί το αντιμνημονιακό δημοκρατικό κίνημα και γίνουν πειστικά στις προτάσεις τους τα κόμματα που το εκφράζουν, συγκροτήσουν το πατριωτικό, δημοκρατικό, δίκαια παραγωγικό Μέτωπο Σωτηρίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 1 το μεσημέρι, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη δρομολόγηση παρεμβάσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν τις σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργούν στην Πρέβεζα. Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας, από τη Δημοτική Ραδιοφωνία.

Κινδυνεύουν τα πλατάνια στην 'Ηπειρο!

Την εγρήγορση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατανιών, η οποία απειλεί αρκετές περιοχές της Ηπείρου, ζητά η γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επιστολή της, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται στην επιστολή είναι πολύ οριακή με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα σε μερικά χρόνια, ο Καλαμάς θα γίνει νεκροταφείο δέντρων. Η ασθένεια εντοπίστηκε επίσης στον ποταμό Αχέροντα έχει επεκταθεί και στον ποταμό Λούρο, όπου οι προσβολές είναι σε αρχικά στάδια. Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλλαρος η νόσος των πλατανιών είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην περιοχή της Πρέβεζας. Παρότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανέναν τρόπο παρά μόνο με τη νέκρωση των δέντρων που εμφανίζουν τον συγκεκριμένο μύκητα. Η κοπή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και γι αυτό δεν συνιστάται, από τους ειδικούς. Όπως επισημαίνουν εξάλλου η ασθένεια πήρε τόσο μεγάλη έκταση λόγω της χρήσης μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων και με τα οποία κόπηκαν και «άρρωστα» δέντρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κάποιο εργαλείο για κοπή προσβεβλημένου, από τον μύκητα πλατανιού αυτό θα πρέπει στην συνέχεια να πεταχθεί γιατί η επαναχρησιμοποίησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα υπόλοιπα δέντρα.

Μαντάς και Φασούλης στα Δικαστήρια των Ιωαννίνων για συμπαράσταση στους 9

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στα Δικαστήρια Ιωαννίνων,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης,προκειμένου να συμπαρασταθούν στους οκτώ κτηνοτρόφους αλλά και τον πρόεδρο εργαζομένων της ΔΩΔΩΝΗ Χρήστο Γεωργίου, που σε λίγη ώρα δικάζονται με διάφορες κατηγορίες για της μικροφθορές που είχαν γίνει το Μάϊο του 2011 στη διάρκεια παναγροτικού αγωνιστικού συλλαλητηρίου στο υπάκατάστημα της πρώην ΑΤΕ στην οδό Κοραή.Μάλιστα,οι κ.κ. Μαντάς και Φασούλης θα καταθέσουν και ως μάρτυρες υπεράσπισης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Όχημα και ναρκωτικά σε χαντάκι

Σε χαντάκι, έπειτα από καταδίωξη, κατέληξε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών από τα ελληνοαλβανικά σύνορα προς το εσωτερικό της χώρας.Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Θεσπρωτίας εντόπισαν το ύποπτο όχημα που ανήκει σε ημεδαπή κοντά στη Σαγιάδα. Θεώρησαν τις κινήσεις του ύποπτες και έτσι έκαναν σήμα στάσης ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα.Ακολούθησε καταδίωξη στη διάρκεια της οποίας το ύποπτο όχημα εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαντάκι. Ο οδηγός το εγκατέλειψε και εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τράπηκε σε φυγή. Στη συνέχεια η αστυνομία ανέσυρε το όχημα. Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο ήταν φορτωμένο με 142 κιλά χασίς.

Πήγε ... τελικό το έργο της τουριστικής προβολής

Με δυο εταιρείες από Γιάννινα και Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία μπήκε, επιτέλους, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της τουριστικής προβολής της Ηπείρου μέσα από το ΕΣΠΑ. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το Πρακτικό αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (ανοιχτή για τα ΜΜΕ, αλλά αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας ζητώντας να συνεδριάσει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι σε γραφείο) παρέστησαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των υποψηφίων αναδόχων και μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού δίνοντας διευκρινήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν.Σύμφωνα με την απόφαση, έγιναν δεκτές για την επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού (κατά την οποία θα γίνει συνυπολογισμός με τις τεχνικές προσφορές, που ήδη αξιολογήθηκαν), οι οικονομικές προσφορές των εταιριών «NEXT COM Α.Ε.» και «ENCORE Α.Ε.»Η πρώτη είναι εταιρεία των Ιωαννίνων και η δεύτερη από τη Θεσσαλονίκη, όπως και αυτή που έμεινε εκτός διαγωνισμού, η εταιρεία «ORANGE Α.Ε», λόγω μη συμβατότητας της τεχνικής προσφοράς με τους όρους του διαγωνισμού και άλλα προβλήματα που διαπίστωσε η Επιτροπή του Διαγωνισμού. Οι τρεις εταιρείες ήταν αυτές που πέρασαν στην ουσιαστική φάση του διαγωνισμού, αφού άλλες τέσσερις είχαν «κοπεί» εξαρχής στα δικαιολογητικά.Ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την επιτυχή ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις και χθες επανήλθε με αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή την ...πρόκριση στον τελικό δύο εταιρειών που διαγωνίζονται για το έργο του 1.138.000 ευρώ.Η καθυστέρηση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η πρώτη προκήρυξη για την ανάθεση της τουριστικής προβολής είχε γίνει από την κρατική Περιφέρεια τον Ιούλιο του 2010 και ο διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο. Δεν προχώρησε όμως και η αιρετή Περιφέρεια αναλαμβάνοντας το ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2011, αποφάσισε αρχικά να τον συνεχίσει και στην πορεία να τον ακυρώσει, επικαλούμενος ο Περιφερειάρχης ασάφειες στην προκήρυξη και επαναπροκηρύχθηκε τον Μάιο του 2012. Από το περασμένο καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης με πολλές ενστάσεις από εταιρείες που αποκλείστηκαν και μένει να δούμε την κατάληξη ανάμεσα στις δυο που συνεχίζουν στην τελική φάση κι αν θα προβληθεί η Ήπειρος, όπως περιμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Πάντως 2,5 χρόνια μετά την πρώτη προκήρυξη είναι πολλά.

Νέα συνεδρίαση της Ο.Ε την Τρίτη
Η οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 9.30 το πρωί με 9 θέματα στην ημερήσια της διάταξη.Αυτά αφορούν κυρίως εγκρίσεις μετακίνησης υπαλλήλων, αλλά και τη συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή έργων της Περιφέρειας.Επίσης θα συζητηθεί μια τροποποίηση σε ότι αφορά τη μεταφορά μαθητών καθώς και η έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αξιοποίηση Γεώτρησης στη θέση Βολέτσι», αναδόχου Κ/Ξ.«Ηλίας Κατσιμπόκης – Γεώργιος Μυριούνης», μέχρι την 31-05-2013. έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, από την 16-01-2013, σύμφωνα με την αριθμ. 5241/233/17-01-2013 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν καταπτώσεις-καθιζήσεις σε διάφορες περιοχές της Π.Ε. Ιωαννίνων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεων) που επικράτησαν σ' αυτές.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Αντώνη Μπέζα και Κωστή Μουσουρούλη για τις εξελίξεις με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη, είχε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας . Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τη νέα εθνική Λιμενική Στρατηγική πενταετούς διάρκειας, που προωθεί το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων και την εξυπηρέτηση επιβατών, πλοίων και φορτίων καθώς και η εξειδίκευσή της σε σχέση με το λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής προβλέπεται, στο σχετικό σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η διοικητική συνένωση των 12 υφιστάμενων Οργανισμών Λιμένων – ΑΕ σε 4 λιμενικά δίκτυα (Αρχές Λιμένων), ο εξορθολογισμός του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας των λιμένων με τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, ο διαχωρισμός των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τις εμπορικές αρμοδιότητες και τις δραστηριότητες παροχής λιμενικών υπηρεσιών και η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανακαθορισμός των Χερσαίων Ζωνών που διαχειρίζονται οι Οργανισμοί Λιμένων – ΑΕ, μέσω Επιτροπής που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.Ο κ. Μπέζας έθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου τα θέματα, της έδρας της μητρικής εταιρείας στο προβλεπόμενο Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδος που θα περιλαμβάνει τους Οργανισμούς Λιμένος Ηγουμενίτσας, Κερκύρας και Πατρών, της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των τριμελών Διοικητικών Συμβουλίων των θυγατρικών εταιρειών καθώς και της απόδοσης στους οικείους Δήμους των τμημάτων των Χερσαίων Ζωνών που δεν έχουν σχέση με τις διοικητικές ή εμπορικές δραστηριότητες των λιμανιών και αποτελούν κοινόχρηστους χώρους ή χώρους τουριστικών δραστηριοτήτων.Ο κ. Μουσουρούλης αποδέχτηκε το αίτημα του Βουλευτή Θεσπρωτίας να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, για να εξετασθεί ο ανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στις περιοχές της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς, της Πέρδικας, των Συβότων και της Σαγιάδας.

Αναφορά Χρ. Γκόκα για έλλειψη οδηγών Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Άρτας

Με αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Άρτας Χρήστος Γκόκας επισημαίνει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, από τις 16/1/2013, σχετικά με την αδυναμία κάλυψης των αναγκών, με οδηγούς υπηρεσίας, τόσο του ΓΝ Άρτας και των Κέντρων Υγείας Αγνάντων, Άνω Καλεντίνης και Βουργαρελίου κατά τις νυχτερινές βάρδιες τις καθημερινές, όσο και των Κέντρων Υγείας κατά τις ημέρες των αργιών και τις Κυριακές, ζητώντας από τον Υπουργό την εξεύρεση άμεσης λύσης για την γρήγορη διευθέτησή του.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στη βουλή το θέμα της κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού

Ερώτηση σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού και της μεταφοράς του στον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας κατέθεσε ο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναίτια κατάργηση του κλιμακίου ή θα αφουγκραστεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας που είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο. Σημειώνει δε, ότι ο Δήμος Ζηρού, παραχώρησε Δημοτικό κτίριο για την στέγαση του κλιμακίου και ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, ούτως ώστε να πληρεί τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα ανέλαβε την καταβολή του μισθώματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου, που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο.

Δορυφορική απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ERT-WORD της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2013''

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ανέθεσε το έργο του χορηγού επικοινωνίας της φετεινής εκδήλωσης ''Η Πίτα του Ηπειρώτη 2013'', στην ERT-WORD.Το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ θα καλύψει απευθείας, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για τρείς (3) ώρες την εκδήλωση της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, με έναρξη σύνδεσης 10.20' πρωινή, ώρα Ελλάδος.Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε επανάληψη την ίδια ημέρα, Κυριακή προς Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, με έναρξη την 12.00' νυχτερινή, ώρα Ελλάδος, προκειμένου να την παρακολουθήσουν, λόγω διαφορετικού ωραρίου και οι Απόδημοι Ηπειρώτες και Έλληνες της Αμερικής και του Καναδά, αλλά και όσοι από την Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία και Ασία, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την απευθείας μετάδοση.Εξυπακούεται όσοι στην Ελλάδα διαθέτουν δορυφορικούς δέκτες ή είναι συνδρομητές της NOVA θα παρακολουθήσουν δορυφορικά την μεγάλη αυτή μουσικοχορευτική πολυθεαματική εκδήλωση, την μεγαλειώδη ετήσια γιορτή και αντάμωμα των Ηπειρωτών.

Κοπή Πίτας και ετήσιος χορός από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση του ετήσιου χορού και την κοπή της Πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, στο "ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ", Λεωφ. Βουλιαγμένης 370 Αγ.Δημήτριος, Τηλ. : 2109929373, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και με την παρουσία χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου.ΏΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ : 13.30 μ.μ.

Ένταξη των ιατρείων τους στο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητούν οι γιατροί των Ιωαννίνων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων και η Ένωση Εξωνοσοκομειακών Ιατρών του Νομού Ιωαννίνων, σε σχέση με το πρόσφατα εξαγγελθέν πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από όπου απουσιάζουν παντελώς οι επιχειρήσεις με αντικείμενα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχει να παρατηρήσει τα εξής:Η ιατρική επιστήμη και τέχνη εξελίσσεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή πρακτική της εφαρμογή, που εκφράζεται στο ιατρείο και γενικότερα σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας.Οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα τεχνοκρατικά γνωρίσματα, γιατί οι ιλιγγιώδεις εξελίξεις στο επιστημονικό επίπεδο απαιτούν ολοένα και ανανεωμένους σύγχρονους εξοπλισμούς υψηλού κόστους, που παρέχουν νέες προοπτικές για εγκυρότερη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία.Έτσι μπορούμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά πρόληψης σε νοσήματα, να περιορίζουμε το χρόνο νοσηλείας, να ελαχιστοποιούμε μόνιμες αναπηρίες και να διαχειριζόμαστε τους ασθενείς αποτελεσματικά, με το μικρότερο κόστος και για τον ελάχιστο χρόνο αποχής από την εργασία.Όλα αυτά για να συμβούν απαιτούνται επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, που με τις νέες τιμολογιακές πολιτικές στο χώρο της υγείας, δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται σήμερα στο σύνολο τους από το γιατρό.Αυτονόητο είναι ότι επενδύσεις σε προηγμένο εξοπλισμό δημιουργούν την ανάγκη στελέχωσης των ιατρείων και κέντρων παροχής φροντίδας υγείας, με εξειδικευμένα στελέχη και έτσι προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας για κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, δράση που στοχεύει στη θεραπεία της ανεργίας των νέων.Η ένταξη των ιατρείων στο πρόγραμμα επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δώσει ουσιαστική προώθηση στο εξοπλισμό των ιατρείων με απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα, με όλες τις θετικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την φροντίδα υγείας του πολίτη.Παράλληλα εδώ υπάρχουν τα περισσότερα εχέγγυα ότι το εκάστοτε πρόγραμμα επιδότησης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, διότι στοχεύει σε επιστημονικά κέντρα και ιατρεία τα οποία έχουν μακρόπνοο στόχο ύπαρξης και εξέλιξης και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά δράσεις επιχειρηματικότητας πρόσκαιρης και αμφιβόλου επιτυχίας.Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων και ο Υπουργός κύριος Κώστας Χατζηδάκης, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα επιχειρήματά μας και θα είμαστε ευτυχείς αν πείσουμε, ώστε στο πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενταχθούν και τα ιατρεία, τα ιατρικά εργαστήρια και οι μονάδες φροντίδας της υγείας.

Με εκτίμηση
Ο ΙΣΙ και το ΔΣ της ΕΕΙΝΙ

ΑΡΤΑ: Πρόγραμμα Επανακατάρτισης Ανέργων -2η Ευκαιρία

Η προθεσμία Υποβολής των Δικαιολογητικών λήγει σήμερα το μεσημέρι
Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις-Μέλη του, ότι στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων" σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (εεδε) θα υλοποιήσουν Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Επανακατάρτισης Ανέργων. Η βασική προϋπόθεση Συμμετοχής των Ενδιαφερομένων στο Πρόγραμμα είναι να είναι απολυμένοι –άνεργοι από Επιχείρηση που ανήκει σε έναν από τους παρακάτω κλάδους :
-Λιανικό Εμπόριο,
-Εμπορία, Διακίνηση & Συντήρηση Αυτοκινήτων
-Κατασκευές /Δομικά υλικά
Περιλαμβάνει 2 Δράσεις ήτοι Συμβουλευτική–Επαγγελματικός Προσανατολισμός &Παρακολούθηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 280 ωρών με 5 € (μικτό) επιδότηση ανά ώρα κατάρτισης.
Το Επιμελητήριο Άρτας καλεί τους ενδιαφερομένους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην Υπηρεσία του Επιμελητηρίου Άρτας (4ος όροφος . τηλ. 2681028728 ,78737, email:epimarta@otenet.gr)
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής :
1.Αίτηση
2.Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
3.Επικυρωμένο αντίγραφο Κάρτας Ανεργίας
4.Βεβαίωση τελευταίου εργοδότη ή άλλο δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η συνάφεια της δραστηριότητας με τους παραπάνω κλάδους
5.Πρόσφατο βιογραφικό Σημείωμα
6.Πρόσφατη φωτογραφία
Η προθεσμία Υποβολής των Δικαιολογητικών λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2013 το μεσημέρι.

Ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ορκωμοσίες αποφοίτων της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος (12 μ.). Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (10 π.μ.), του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών (11 π.μ.) και του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών (12 μ.). Την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτ. Εκπαίδευσης (11 π.μ.) και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (12 μ.). Τέλος, την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής (9:30 π.μ.), του Τμήματος Χημείας και Πληροφορικής (10:30 π.μ.) και του Τμήματος Μαθηματικών (12 μ.).

Η Πάργα στη Διεθνή Έκθεση της Κωνσταντινούπολης EMITT 2013

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας,συνεργασίας και των συστηματικών προσπαθειών για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, η Ξενοδοχειακή Ένωση Πάργας, σε κοινή προσπάθεια με το Σύλλογο Εστίασης Πάργας,τοΣύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάργας, την Ομοσπονδία Ενοικιαζoμένων Δωματίων Π.Ε. Πρέβεζας, και με τη στήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δ. Πάργας ,θα συμμετάσχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση EMITT 2013 που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από 24 έως 27 Ιανουαρίου 2013.Στην απόφαση για συμμετοχή στην συγκεκριμμένη Έκθεση, συνέβαλε η έντονη ανταπόκριση των επιχειρήσεων και το ήδη διαπιστωμένο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες αλλά και πολίτες της Τουρκίας για διακοπές στην Πάργα. Σκοπός της συμμετοχής, η προβολή και ανάδειξη όλων των στοιχείων του τόπου μας ιστορικών,πολιτιστικών,φυσικού περιβάλλοντος, υποδομών, τοπικών προΪόντων  ώστε να καθιερωθεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός καλοκαιρινών διακοπών, στην τουριστική αγορά της Τουρκίας.Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης συντακτών και αρθρογράφων της Τουρκίας ( TUYED ), η Ελλάδα είναι πρώτη στις καλοκαιρινές επιλογές διακοπών των Τούρκων.Επιπλέον στη PHILOXENIA ο σύμβουλος για τον πολιτισμό και τον Τουρισμό Cemal Tekkanat ανήγγειλε τη δημιουργία γραφείου του Οργανισμού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Αθήνα.Εγγύηση για την επιτυχημένη παρουσία της Πάργας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν οι συντονισμένες προωθητικές ενέργειες, το πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας των εμπλεκομένων με τον Τουρισμό και η μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων του Δ. Πάργας.Όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν ή επιθυμούν να αποστείλουν έντυπο υλικό αλλά και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Πάργας στην Έκθεση EMITT 2013, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα :694894188 &6945468131.

Ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στις επτά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.Στην ειδική συνεδρίαση που προβλέπεται από τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έχουν κληθεί να παραστούν οι θεσμοθετημένοι συλλογικοί φορείς της πόλης, επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί για την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση των κατοίκων.Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Ο κορυφαίος Έλληνας αφηγητής Στέλιος Πελασγός σήμερα στην Πρέβεζα

Ο κορυφαίος Έλληνας αφηγητής Στέλιος Πελασγός θα βρεθεί στην Πρέβεζα και θα παρουσιάσει την νέα του αφήγηση, εμπνευσμένη από τις σημερινές συνθήκες με τίτλο «DUCK - Μύθοι και Ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο», σε συνεργασία με τον εικαστικό Αλέξανδρο Ψυχούλη, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας. Γενική τιμή εισόδου 10 ευρώ. Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί αφήγηση για παιδιά με τίτλο «ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ - Παραμύθια και μύθοι για να νικήσεις το Φόβο». Τιμή εισόδου 8 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για παιδιά.

To Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου μας, έγινε πλέον και επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γλωσσών

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ειδικότερα το Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου μας, έγινε πλέον και επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γλωσσών (European Language Council, http://www.celelc.org), γεγονός που θα συμβάλει στη διεύρυνση των Ευρωπαϊκών προοπτικών και συνεργασιών όσον αφορά την παρεχόμενη ξενόγλωσση εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιό μας.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Την πρώτη της συνεδρίαση για το 2013 θα πραγματοποιήσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων

Την πρώτη της συνεδρίαση για το 2013 θα πραγματοποιήσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου. Στη σχετική πρόσκληση η οποία απευθύνεται προς τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Παπαλέξης, αναφέρεται: «Καλείσθε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό κατάστημα, λόγω του κατεπείγοντος, τη Δευτέρα 21-1-2013 και ώρα 6:00μμ με τα παρακάτω θέματα:

1.«Διαβούλευση επί σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Αρταίων οικ. έτους 2013»
2.«Διαβούλευση επί σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος»
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, Τρίτη 22-1-2013, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία (άρθρο 76 παρ. 3 Ν.3852/2010)».

Νέα Διοίκηση στο Ν.Ο.Ι. με τον Σωτ. Στάμο σταθερά στο «τιμόνι»

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στο σωματείο στις 5 Ιανουαρίου. Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. επανεξελέγη ομόφωνα ο κ. Σωτήρης Στάμος. Η σύνθεση του υπόλοιπου Δ.Σ. έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος Χρήστος Αλεξίου, Γεν. Γραμματέας Αναστάσιος Σκλιβανίτης, Ταμίας Κώστας Μπίλης, Έφορος Κωπηλασίας Κώστας Νταλαμάγκας, Έφορος Κανόε – Καγιάκ Κώστας Μόσχος, Μέλη Αριστοτέλης Καζαντζής, Κώστας Μπαράτσας και Φίλιππας Μάνθος, αναπληρωματικά Μέλη Αντώνης Καραπέτσιος και Αναστασία Πουλογιάννη.Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει τον Ιανουάριο του 2016.

Στα βήματα των Μπιζανομάχων

Ένας κύκλος σημαντικών διαλέξεων κι ομιλιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα.Με θέμα «στα βήματα των Μπιζανομάχων- Γεωγραφική και Περιβαλλοντική περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων» θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης.Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, σήμερα Δευτέρα στις επτά το βράδυ.

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Πίτα του

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ζωγράφου προσήλθε πλήθος Ηπειρωτών και εκλεκτοί φίλοι για να κόψουν την «Πίτα του Ηπειρώτη».Ο Ιερέας του Ι. Ν. Αγ. Γερασίμου π. Γεώργιος Ανάγνου ευλόγησε και έκοψε την Πίτα και με τη σύντομη ομιλία του έδωσε το μήνυμα ότι η Εκκλησία βρίσκεται πάντοτε δίπλα μας.Ο Πρόεδρος, ε. Σχ. Σύμβουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους και τη στήριξη που παρέχουν χρόνια τώρα προς το Σύνδεσμο. Αμέσως κάλεσε στο βήμα τον κύριο ομιλητή της γιορτής κ. Παναγιώτη Καρακατσούλη, Διακεκριμένο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Συνδέσμου μας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον Αγώνα του Ηπειρώτη και ιδιαίτερα στην πορεία του Απόδημου Ηπειρώτη.Ακολούθησε, σύμφωνα με το Πρόγραμμα χαιρετισμός και απονομή των επαίνων από τους κ.κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη π. Υπουργό, Κων/νο Καλλίρη Δήμαρχο Ζωγράφου, Γιάννη Καζάκο π. Δήμαρχο, Αναστασία Μπότου π. Αντιδ/χο Ζωγράφου, προς τους τιμώμενους: Τάσο Κώτση, Σπύρο Ζήκο, Παναγιώτη Καρακατσούλη και Λάζαρο Κυρίτση.Εκτός από τους ανωτέρω, χαιρέτησαν την όλη εκδήλωση οι κ.κ.: Παναγιώτης Χριστιάς Πρ. Δ. Συμβουλίου, Παπαδόπουλος Σπύρος π. Γ. Γ. Υπ. Ανάπτυξης, Κώστας Κωνής, Αντ/δρος ΠΣΕ, Αθανάσιος Σπυράκος π. Αντιδ. Δ. Αθηναίων, Μιχάλης Μαρτσέκης Πρ. Ομοσπ. Κόνιτσας. Τιμητική θέση στην εκδήλωση έλαβαν τρία καταξιωμένα και παλιά μέλη του Συνδέσμου οι κ.κ. Θεόδωρος Μέκαλης, Βασίλης Ψωράκης, Δημήτρης Κολοβός και η Ελένη Καλογεράκη, Εκδότης-Δ/ντρια της Ζωγραφιώτικης Εφημερίδας «ΤΟ ΣΚΟΝΑΚΙ».Παρέστησαν ακόμη και τίμησαν τη γιορτή μας: Οι κ.κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος Πολιτευτής, Άγης Παπακωνσταντίνου Αντιδ/χος. Οι Δημ. Σύμβουλοι: Τίνα Καφατσάκη, Καραβίδας, Ελένη Σαπρίκη, Πέτρος Μαρίνης, Αλέξης Βασιλείου, Τώνια Καλύβα, Γιάννης Βούρτσης, Τάκης Κακιώνης, Λάμπρος Γούμενος, Βασίλης Λάππας, Βασίλης Θώδας. Ο Θεόδωρος Ματικαρίδης π. Αντιδ/χος και Πρόεδρος Ποντίων Ζωγράφου. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Παπαδιωτών Πρεβέζης Κων/νος Κίτσος. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Ζωγράφου Φραγκογιαννόπουλος και Ματθαίος. Αντιπροσωπεία του τοπικού Ε.Ε. Σταυρού οι κ. Ηλιοπούλου Ρίτα και Αστρίτη Κική, καθώς και οι κ. Κασσιούμη και Νικολούζου εκπρόσωποι των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου. Ο Νίκος Σιάρκος, ο Κώστας Κωλέτσης, ο Βασίλης Κοκκίνης κ.α.Πολλά ήταν τα μηνύματα και οι χαιρετισμοί που στάλθηκαν προς το Σύνδεσμο. Σημειώνουμε το μήνυμα του Σεβ/του Μητρ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Ζηρού – Φιλιππιάδος κ. Δημήτρη Γιολδάση.Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης: Τους Συμπατριώτες επιχειρηματίες (Ζαχαροπλάστες και Αρτοποιούς). Τα δραστήρια Μέλη μας που επιμελήθηκαν την όλη δεξίωση, κ.κ. Μάρθα Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σπύρου, Λαμπρινή Νικολάου, Σοφία Τάτση, Σοφία Παππά, Σοφία Μίττα και Λάμπρο Γούμενο.Τον υπεύθυνο Νεολαίας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αλέξανδρο Σπύρου, το χοροδιδάσκαλο Απόστολο Γεωργίου και τα Μέλη της Νεολαίας μας που πρωτοπορούν.

Η Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών Πρέβεζας της Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση κοπής της πίτας και παραδοσιακό γλέντι

Η Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών Πρέβεζας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» διοργανώνει εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και παραδοσιακό γλέντι με την ρουσατσιώτικη κομπανία, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα δεξιώσεων "ΓΑΡΔΕΝΙΑ", Νυμφών 39, στην Ηλιούπολη.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Πολυσταφυλιτών σε ανακοίνωσή του καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους τους «να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, να διασκεδάσουν όλοι μαζί, να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος και υπό τους ήχους του κλαρίνου να προσθέσουν χρώματα χαράς, από την Ήπειρο και το χωριό, στο γκρίζο της εποχής.».Η εκδήλωση θα ανοίξει με κέρασμα τσίπουρου, θα συνεχιστεί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και θα κορυφωθεί με ηπειρώτικα και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Βράβευση αθλητών και κοπή πίτας από την ΕΚΑ Δωδώνη Ιωαννίνων

Η ΕΚΑ «Δωδώνη» Ιωαννίνων σε μια λαμπρή εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης κ. Φίλλιπος Φίλιος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντάς και πολλοί άλλοι επίσημοι στη κατάμεστη αίθουσα από αθλητές, γονείς και φίλους έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και βράβευσε τους αθλητές της που διακρίθηκαν στο στίβο το 2012. Παρόντες ήταν όλοι οι αθλητές της όπως ο Ολυμπιονίκης Περικλής Ιακωβάκης, ο Βαλκανιονίκης Γιάννης Σταματελόπουλος και δυο από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας η Κορίνα Πολίτη και ο Δημήτρης Βλάχας, επίσης Βαλκανιονίκες. Βραβεία πήραν για τις διακρίσεις τους ο Πάνος Μπεκιαρίδης, ο Πέτρος Γκόνης, ο Γιάννης Σαββίδης, ο Μιχάλης Παππάς, οι σκυταλοδρομίες 4Χ400μ νέων Γυναικών, 4Χ300μ κοριτσιών και αγοριών, αλλά και τρεις πρωταθλητές από τα παλιά. Η Αγγελική Ντάκη, ο Κώστας Μάντζιος και η Αγγελική Τσιούρη. Βραβείο πήραν οι επιτυχόντες αθλητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ δωράκια δόθηκαν στους μικρούς με τις περισσότερες συμμετοχές στην προπόνηση.Την εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑ Βαγγέλης Παππάς που τόνισε την μεγάλη προσφορά του συλλόγου στη γιαννιώτικη νεολαία. Ο πρόεδρος του συλλόγου Πέτρος Αρλέτος δήλωσε πως η ΕΚΑ Δωδώνη θα συνεχίσει τις προσπάθειες πέρα και από τις δυσκολίες ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την έναρξη των ακαδημιών μας στην ακριτική Κόνιτσα.

Νέα επιτυχία αθλητή της ΑΕ ΣΕΛΛΩΝ

Στον τελικό των 66 κιλών της πανελλήνιας προκριματικής φάσης έπαιξε ο Γιάννης Πύρσος και προκρίθηκε στους καλύτερους 8 της κατηγορίας.Η τελική φάση θα γίνει 27 Ιανουαρίου στην Αθήνα και ο Γιάννης θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ματς τον αθλητή του ΒΑΟ Βλαδίμηρο Ματία.Συνολικά έκανε 4 αγώνες 3 νίκες και μια ήττα στον τελικό από τον έμπειρο πρωταθλητή του Περιστερίου.Συμμετείχε και στην α φάση στην οποία είχε 2 νίκες και 2 ήττες (22Δεκεμβρίου ) όπου είχε κατακτήσει την 5η θέση.Στους αγώνες θα πάρει μέρος και ο Ευγένιος Πέντορετς αλλά σε άλλη κατηγορία (των 74κιλών). Προκρίθηκε από την ά πανελλήνια φάση και στους τελικούς θα αντιμετωπίσει στο πρωτο ματς τον αθλητή του Πλαστήρα Καρδίτσας.

Τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Όντας φίλαθλος της ομάδας του Πανζαγορισιακού, συνόδευσα την ομάδα για φωτογράφηση στο γήπεδο του Πετσαλίου όπου στις 15:00 χθες Κυριακή θα διεξάγονταν ο αγώνας του δεύτερου γύρου με την ομώνυμη ομάδα.Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απλά επιζητούσαμε την νίκη μετά την ήττα μας τότε στην έδρα μας (Τσεπέλοβο) στον πρώτο αγώνα.Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα και ενώ ο αγώνας διεξαγόταν φυσιολογικά , σε μια φάση που δικαιολογημένα έπρεπε να σημάνει ο διαιτητής ένα πέναλτι ( ήμουν κοντά σε φιλάθλους από το Πετσάλι που είπαν ότι ήταν όντως πέναλτι) ο διαιτητής δεν το σφύριξε και φυσικά οι φίλαθλοι του Πανζαγορισιακού τα «έψαλλαν» έτσι όπως συμβαίνει ακόμη και σε μεγάλους με ιδιαίτερη σημασία αγώνες του εθνικού πρωταθλήματος.Συνεχίστηκε ο αγώνας με εκατέρωθεν των φιλάθλων των δυο ομάδων υβριστικών λόγων σε λάθος αποφάσεις των διαιτητών, έως που ο διαιτητής σφύριξε την λήξη του ημιχρόνου. Κατά την είσοδο στον χώρο των αποδυτηρίων «εισέπραξε» λίγα ακόμη υβριστικά λόγια που επ’ ουδενί δεν παρέπεμπαν στο να πράξει έτσι.Και εκεί που περιμέναμε όλοι μας να συνεχιστεί το παιχνίδι, βλέπουμε να καταφτάνει ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ και ακούστηκε το «ότι ο διαιτητής φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα» και όλοι μαζί ξεσπάσαμε σε γέλια.Πού;; …ο φόβος αυτός σε αγώνα τοπικού χαρακτήρα, ήμαρτον.Και σαν περνούσε η ώρα άλλο ένα περιπολικό προστέθηκε στην δύναμη του πρώτου. Και στα επόμενα δέκα λεπτά κατέφθασαν άλλα δυο περιπολικά jeep και μια κλούβα , για να συλλάβει όπως μάθαμε αυτόν που ο διαιτητής υπέδειξε ως ένοχο της εξύβρισης.Φυσικά επικράτησε πανδαιμόνιο, ακόμη και ο δήμαρχος Ζαγορίου (πιστός σε όλα τα ματς) δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα.
Και όλοι μας κοιτούσαμε περιμετρικά πότε θα ξεφυτρώσουν τα ΜΑΤ ή ακόμη και κανένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ αστειευόμενοι πάντα .Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε τοπικό πρωτάθλημα. Και το αποτέλεσμα να ακούγονται μηνύσεις φιλάθλων σε διαιτητές και τούμπαλιν για εξύβριση αλλά υποθέσαμε ότι όλα θα λύνονταν ήσυχα.Αλλά εις μάτην, μόλις είδαμε να συλλαμβάνονται φίλαθλοι και διαιτητές και με συνοδεία των περιπολικών και των αστυνομικών να οδεύουν στο αστυνομικό τμήμα Κήπων Ζαγορίου (υπεύθυνο για την τάξη) με την πιθανότητα να διανυκτερεύσουν στο κελί του τμήματος τότε καταλάβαμε ότι κάτι τέτοιες κινήσεις ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ το ποδόσφαιρο, εξαγριώνουν τους φιλάθλους και τους μετατρέπουν σε ΟΠΑΔΟΥΣ.Σιχάθηκα την μέρα και την ώρα που πήγα να δω το ματς.

Χρηστογούλας Στέφανος
Βραδέτο Ζαγορίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος δήμου του Νομού Ιωαννίνων, βρίσκεται στο κρατητήριο και περνά αυτόφωρο!!!

Ύστερα από μήνυση που του υπέβαλε διαιτητής για εξύβριση και χειροδικία

Από το γήπεδο στο κρατητήριο, από εκεί το πρωί στο Μεταγωγών και καπάκι στο Αυτόφωρο. Αυτό είναι το δρομολόγιο που ήδη διανύει ο θερμόαιμος αυτοδιοικητικός, ο οποίος χθες το μεσημέρι, εξύβρισε και χειροδίκησε κατά γνωστού διαιτητή της περιοχής, στη διάρκεια ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αγώνα.!!!Η μήνυση που υποβλήθηκε εις βάρος του, προκάλεσε τη σύλληψή του συγκεκριμένου παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης.Ο κατηγορούμενος είναι Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος δήμου της περιοχής. Το πάθος του για την αυτοδιοίκηση και το ποδόσφαιρο είναι γνωστό. Όπως και οι αγώνες του για ένα καλύτερο αύριο. Από χθες όμως μας κάνει να αναρωτιόμαστε, που είναι τα όρια της ευπρέπειας αλλά και που χάθηκαν τα διδάγματα που θα έπρεπε να διδάσκουν στη νεολαία μέσα και έξω από τα γήπεδα οι δημόσιοι άντρες του τόπου. Και επειδή, η δουλειά κάνει τους άντρες, καλό είναι ορισμένοι "μάγκες" να μη βροντοχτυπούν τις... "χάντρες" αλλά να ξαναπιάσουν κανένα πιλοφόρι και κανένα... μυστρί!!!