Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Επισκέψεις του Δημάρχου Πρέβεζας σε Λούρο και Ζάλογγο

Επισκέψεις στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρήστο Νέσσερη.Οι κύριοι Μπαϊλης και Νέσσερης, συναντήθηκαν με τους νέους αντιδημάρχους Λούρου Χαράλαμπο Κακιούζη και Ζαλόγγου Παντελή Μπαρτζώκα με τους οποίους συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την περιοχή.Εμφαση, δοθηκε για μια ακόμη φορά σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας.Στην δημοτική κοινότητα Λούρου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων ενώ στο Ζάλογγο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ύδρευσης και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα.Τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας όσο και οι αντιδήμαρχοι καθώς και ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ, επεσήμαναν ότι η συνεργασία αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για την επίλυση όλων των προβλημάτων και οι ίδιοι δήλωσαν ότις θα βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία δημιουργώντας κοινό μέτωπο, με στόχο, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των υποδομών.

4.654€ είναι η αξία των μηχανημάτων που αγνοούνται στον Δήμο Ηγουμενίτσας σύμφωνα με έγγραφο του ίδιου του Δημαρχείου!!!

Απάντηση προσπάθησε να δώσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, σε χθεσινή ανάρτησή μας με τίτλο "16 μηχανήματα ήχου και φωτισμού αξίας 4000€ έκαναν "φτερά" από το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας" χωρίς μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με όσα φανερώνει το πρωτόκολλο παραλαβής που δημοσιεύει σήμερα το Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr - (Διαβάστε εδώ την απάντηση του Δήμου Ηγουμενίτσας).Στην απάντηση του το Δημαρχείο αναφέρει πως "Με το πρόγραμμα «INTERREG III ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ… Η Σκηνή των Παιδιών», παραδόθηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας την 06/08/2008 εξοπλισμός αξίας 3.000 ευρώ"

Λάθος πρώτο!!!
Με το πρόγραμμα "Η Σκηνή των Παιδιών" αγοράστηκαν από τον Δήμο μηχανήματα αξίας 25.500€ + 4.845€ Φ.Π.Α. 19%, σύνολο 30.345€Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο Δήμος αναφέρει πως "με το πρακτικό, (αριθ Πρωτ. 1108/13-07-2012), από τον εξοπλισμό του προγράμματος έλειπε ένα τμήμα αυτού, η αξία του οποίου βάση τιμολογίων ανέρχεται στα 2.000 ευρώ"

Λάθος Δεύτερο!!!
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο πρακτικό, το οποίο δημοσιεύουμε στην συνέχεια, τα αντικείμενα που απουσιάζουν είναι συνολικής αξίας 3.911€ + 743€ ΦΠΑ = 4.654€Τελειώνοντας την απάντηση μας ενημερώνει πως τα αντικείμενα που λείπουν είναι "καλώδια, βάσεις και μικρόφωνα, τα οποία όπως προέκυψε από την έρευνά μας ξεχάστηκαν-έμειναν στην Ιταλία, σε θεατρική παράσταση που δόθηκε στα πλαίσια του προγράμματος"

Λάθος διπλό!!!
Πρώτα απ' όλα δεν ενημερωθήκαμε εάν αποδόθηκαν ευθύνες και σε ποιόν για την "ατυχία" να ξεχαστούν στην Ιταλία, μηχανήματα τα οποία ανήκουν σε όλους μας.Δεύτερον δεν αναφέρει πουθενά η απάντηση του Δήμου, την τύχη ενός laptop το οποίο αγοράστηκε στα πλαίσια του προγράμματος.Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που ο πολίτης της Ηγουμενίτσας δικαιούται να γνωρίζει τις απαντήσεις.Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια στην ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας, για να μην μείνουν μαύρες σκιές σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά τον Δημόσιο πλούτο.

Συνάντηση Χρ.Μαντά με την Ένωση Μετόχων και Φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά και Νάντιας Βαλαβάνη με την Ένωση Μετόχων και Φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που εκπροσωπεί και εκφράζει τα συμφέροντα των 72.000 μετόχων που κατέχουν το 46% των μετοχών του Τ.Τ,πραγματοποιήθηκε σήμερα.Στη συνάντηση επισημάνθηκε από τη μεριά των εκπροσώπων της Ένωσης οτι το Τ.Τ. στα 112 χρόνια της λειτουργίας του δεν έχει επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε 1 ευρώ ενώ το τελευταίο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις ευρώ από το Τ.Τ. και επιπλέον ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Τ.Τ. ήταν η καλύτερη της αγοράς. Επίσης, αναλύθηκε η κοινωνική χρησιμότητα του Τ.Τ. που μαζί με τα ΕΛΤΑ διαθέτουν καταστήματα που εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές όπου οι συστημικές τράπεζες δεν παρέχουν υπηρεσίες.Τέλος, εκφράστηκε η έντονη αγανάκτηση των μετόχων για το ότι με πρόσχημα τη δήθεν μη βιωσιμότητα του Τ.Τ. επιχειρείται η διάσπαση και εκποίησή του, ενώ οι μικρομέτοχοι χωρίς να ερωτηθούν κινδυνεύουν να απολέσουν την αξία των μετοχών τους.Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η συμπαράσταση στην προσπάθεια των μικροομολογιούχων και επαναλήφθηκε η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Τ.Τ. είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται να στηριχθεί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του όπως άλλωστε συμβαίνει με τέτοιου είδους ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί τους εργαζόμενους στο Τ.Τ. , τους μικροομολογιούχους και τον κόσμο της εργασίας να υπερασπίσει το χαρακτήρα και την ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα.

Δίωρο Μουσικό Σεργιάνι «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» στο Πνευματικό Κέντρο

Ένα δίωρο Μουσικό Σεργιάνι στα τελευταία 100 χρόνια του νεοελληνικού τραγουδιού, με τίτλο «πιο πολύ κι απ’ τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα!», θα παρουσιάσει η Μουσική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ.Εδώ και 3, περίπου, χρόνια «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» παρουσιάζουν κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα ένα διαφορετικό, κάθε φορά, μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές και τραγουδιστές της χώρας μας. Αυτή τη φορά διάλεξαν τα καλύτερα και τα πιο αντιπροσωπευτικά τους τραγούδια και τα παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.Σμυρναίικα, ρεμπέτικα, τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Μανώλη Χιώτη, Νίκου Παπάζογλου, Μάνου Λοΐζου, Κώστα Χατζή, Διονύση Σαββόπουλου και άλλων θα παίξουν οι Δημήτρης Παππάς (κιθάρα), Γκέργκη Σπύρη (βιολί), Λυδία Σπύρη (πιάνο), Παναγιώτης Σιόγκας (μπουζούκι), Αντώνης Βαράκας (μπουζούκι), Θωμάς Μεντής (μπάσο), Μιχαήλ Παππάς (ντραμς) και θα τραγουδήσουν μαζί με τη μουσική συντροφιά «Τραγουδάμε για ν’ αγαπιόμαστε».Γενική είσοδος: 4€

Δημοπρατήσεις έργων εγκρίθηκαν για την Π.Ε. Πρέβεζας

Δημοπρατήσεις έργων εγκρίθηκαν για την Π.Ε. Πρέβεζας, από την Οικονομική Επιτροπή της Περίφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα πρόκειται για την αποκατάσταση ζημιών της οδού Παπαδατών – Μελιανών, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ καθώς και συμπληρωματικά τεχνικά έργα της 10ης επαρχιακής οδού εντός του οικισμού Άσσου, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

Tέλος ενός ευρώ υπέρ των αδέσποτων στην Πρέβεζα

Tέλος ενός ευρώ υπέρ των αδέσποτων ζώων αποφάσισε να θεσπίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας.Το Τέλος υπέρ αδεσπότων θα επιβαρύνει τον τριμηνιαίο λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας (ΔΕΥΑΠ).Η εισήγηση που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από όλες σχεδόν τις παρατάξεις έγινε από τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ.Χρήστο Μπαΐλη και η τελική πρόταση για το ποσό από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ.Βασίλη Κουτρούμπα.Η κίνηση “Παρέμβαση για τα Ζώα” χαρακτηρίζει πρωτοποριακή την απόφαση του Δήμου, καθώς θα της επιτρέψει να συνεχίσει το έργο της περίθαλψης και προστασίας των Ζώων του Καταφυγίου (διατροφή, στειρώσεις, θεραπείες), αλλά και των Ζώων της Πόλης.

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α- Ρύπανση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone & cosmote


Κύριοι,
Σας ενημερώνουμε και πληροφορούμε ως έχουμε υποχρέωση εκ της ιδιότητάς μας ως εκπροσώπου τοπικής κοινότητος τα παρακάτω:Οι παραπάνω εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν από τον Φεβρουάριο του 2012 χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο με δική τους ευθύνη, και την ανοχή του Δήμου Κόνιτσας, στην Τοπική Κοινότητα Πύργου.Η cosmote εντελώς παράνομα εγκατέστησε σταθμό βάσης και διατηρεί κεραία εντελώς παράνομα και εν αγνοία του Δήμου Κόνιτσας.Και οι δυο εταιρείες μολύνουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά κυρίως μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της κοινότητά μας με την ανεξέλεγκτη διασπορά καμένων λαδιών και πετρελαίων τα οποία ανεύθυνα εναποθέτουν όπου τύχει με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργήσει μεγάλες εστίες ρύπανσης, και μόλυνσης για τον περιβάλλοντα παρθένο χώρο και για τα νερά που φτάνουν στην Κοινότητά μας.Η προκλητική τους συμπεριφορά δημιουργεί στην κοινότητα μας μέγιστο πρόβλημα, αγνοούν κάθε προσπάθεια συνεννόησης, τόσο με την κοινότητα που επωμίζεται το πρόβλημα γενικότερα όσο και με το Δήμο ο οποίος επιπροσθέτως δεν μπορεί να εισπράξει ούτε την νόμιμη αναπροσαρμογή του μισθίου, και για αυτό η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες


Χρήστος Παπαδημητρίου
Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητος Πύργου Κόνιτσας

Δελτίο τύπου Ν.Ο.Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ Άρτας για τρομοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου κ’ Επικοινωνίας Ν.Ο.Ε.Σ. Άρτας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η τελευταία σειρά γεγονότων που κλιμακώνουν τη βία, όπως η τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων, η επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου με αποκορύφωμα το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. αποτελούν την σπίθα που μπορεί να βάλει φωτιά στην «μπαρουταποθήκη». Το ΠΑΣΟΚ με τον πλέον σαφέστερο τρόπο προειδοποιεί όσους παίζουν με τα σπίρτα ότι η πυρκαγιά επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα η τελευταία τρομοκρατική ενέργεια έχει να κάνει με εγκληματικές μεθόδους υποκόσμου που δείχνει ότι υπάρχουν κύκλοι που παίζουν αδίστακτα με τη βία και στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής πολιτείας. Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί απ' όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ένα αρραγές μέτωπο απόλυτης και κάθετης καταδίκης κάθε μορφής βίας. Με πράξεις και όχι με λόγια που δείχνουν μια αμηχανία, φιλική προς πράξεις βίας . Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, χωρίς υποσημειώσεις και μισόλογα. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας, η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας και ηρεμίας αποτελεί πρωταρχικό καθήκον. Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε ανοιχτά και υπεύθυνα χωρίς αμφιθυμίες κάθε μορφή βίας και μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών να προστατεύσουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Μόνο έτσι η πατρίδα μας θα βγει δυνατή από την κρίση».

Με λεωφορείο από τα Γιάννινα για την Ευρώπη, φθηνά και …κόντρα στην Τρόϊκα και το ΔΝΤ

Nέες τακτικές λεωφορειακές γραμμές λοιπόν, συνδέουν τα Γιάννινα με την Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία. Το kirousis Travel, μετά την καθιερωμένη κάθε Κυριακή (16.00) αναχώρηση λεωφορείου για Σόφια και Φιλιππούπολη (επιστροφή κάθε Παρασκευή), προχώρησε και σε νέες λεωφορειακές γραμμές, συνδέοντας τα Γιάννινα με την υπόλοιπη Ευρώπη.Σε συνεργασία με τις εταιρείες EXPRESS LINE και TRANS HELLAS REISEN κάθε Τετάρτη θα εκτελείται τακτική λεωφορειακή γραμμή από ΙΩΑΝΝΙΝΑ-Ηγουμενίτσα-Αγκώνα-Μπολώνια-Ίνσμπουργκ- Μόναχο-Στουτγάρδη-Μανχεϊμ-Κολωνία-Ντύσσελντορφ-Βούπερταλ-Ντόρτμουντ-Χάγκεν-Ιserlohn- Ludenchein και αντίστροφα. Από την Γερμανία η αναχώρηση του λεωφορείου γίνεται κάθε Σάββατο. Παιδιά μέχρι 2 ετών ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2-12 ετών πληρώνουν το 50% του εισιτηρίου. Με αυτή την λεωφορειακή γραμμή, θα εξυπηρετούνται και μικρά γκρούπ, προς και από την Γερμανία.Επίσης σε πρώτη φάση από την Θεσσαλονίκη, κάθε βδομάδα το Kirousis Travel ξεκίνησε συνεργασία με εταιρείες λεωφορειακών γραμμών για Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Σλοβακία, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα, σχεδιάζονται καθημερινές αναχωρήσεις για προορισμούς στην Αλβανία.

ΑΡΤΑ:Επιστολή στο Δήμαρχο από το σύλλογο «Πολιτών Παρέμβαση»

Επιστολή του συλλόγου Άρτας «Πολιτών Παρέμβαση» προς τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη με θέμα «Εκκρεμή θέματα»: «Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα σοβαρά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα σε σχέση με τον πολιτισμό της πόλης μας και την εικόνα της εν γένει. Δυστυχώς οι μέχρι τώρα συναντήσεις μας δε δρομολόγησαν λύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις σας προς το Σύλλογό μας ότι είναι μέσα στις προθέσεις σας να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα ανοιχτά θέματα. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, μια σημαντική καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του δήμου και των υπηρεσιών του προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ταυτόχρονα καταγράφουμε και μια σπουδή εκ μέρους σας να ασκηθούν πιέσεις στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, προκειμένου να ανακληθεί η υπάρχουσα από την πλευρά της πρόταση για το χαρακτηρισμό της Ψαραγοράς ως νεότερου διατηρητέου μνημείου.Θα περιοριστούμε στα σημαντικότερα από τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα και δε διαφαίνεται στον ορίζοντα η βούληση να ξεκινήσουν οι σχετικές ενέργειες, όπως τουλάχιστον δεσμευτήκατε τόσο απέναντι στο Σύλλογό μας όσο και απέναντι στον διευθυντή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με παράγοντες της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012.

Αρχοντικό Παπακώστα
Η ελεεινή εικόνα την οποία αντικρίζει ο περαστικός πολίτης δε χρειάζεται ιδιαίτερες περιγραφές. Ούτε έχει νόημα να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πως η κατάστασή του καθίσταται άκρως επικίνδυνη για τους περίοικους. Το αρχοντικό Παπακώστα καταρρέει και μαζί του θα καταρρεύσει ένα σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας της πόλης και του νομού. Παρά τη δέσμευση που αναλάβατε, πριν τρεις περίπου μήνες, απέναντι την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τον διευθυντή της να τοποθετήσετε στέγαστρο, για να μη διαβρωθούν άλλο οι τοίχοι του και να μη μεταβληθεί το κτίριο σε σωρούς ερειπίων, μέχρι σήμερα τουλάχιστον η δέσμευσή σας αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Θέλουμε να ελπίζουμε πως η καθυστέρηση αυτή δεν προσκρούει σε τυχόν σκοπιμότητες.

Παλιό Δημαρχείο
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το παλιό δημαρχείο στην οδό Σκουφά. Η εγκατάλειψή του για μια εικοσαετία και η παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση όσον αφορά τις επεμβάσεις για τη σωτηρία του και την αξιοποίησή του δημιουργούν ποικίλους προβληματισμούς. Όπως επισήμανε ο κ. Βλαχοστέργιος, δεν έχουν αφαιρεθεί ούτε τα δύο κλιματιστικά που στηρίζονται πάνω στον τοίχο της πρόσοψής του, πράγμα που αποβαίνει όχι μόνο σε βάρος της αισθητικής του, αλλά και σε βάρος της ασφάλειάς του. Και στην περίπτωση αυτή δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις σας να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του κτιρίου και στην αξιοποίησή του για τη συνεισφορά του στις πολιτιστικές ανάγκες της πόλης.

Κάστρο, Ξενία και Τουριστικό Περίπτερο
Η κατάσταση παραμένει απόλυτα αδιευκρίνιστη, παρά το γεγονός ότι τα τείχος έχει καθαριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό και επανήλθε σε μια κατάσταση που αποτελεί πραγματικά κόσμημα για την πόλη. Το ερειπωμένο Ξενία, ωστόσο, μέσα σ’ αυτό καταστρέφει όλη την εικόνα για όποιους αποφασίσουν να κάνουν έναν περίπατο στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου. Είναι λυπηρό, ύστερα από τους αγώνες των πολιτών, τις δηλώσεις επίσημων παραγόντων, τους νόμους που ψήφισε η βουλή, τις συζητήσεις μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών και την πεποίθηση ότι ο χώρος του Ξενία πέρασε πλέον στην ευθύνη του δήμου Αρταίων, να μην έχει σημειωθεί ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησής του και της απόδοσής του στην κοινωνία.Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση του Τουριστικού Περίπτερου. Τα σχέδια, οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις παραμένουν χωρίς αντίκρισμα.

«Βυζάντιο»
Εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζει και το «Βυζάντιο» στην κεντρική πλατεία. Η πρότασή μας να μεταβληθεί και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού, παρά την καταρχήν αποδοχή της, τελικά δεν εισακούστηκε. Αντίθετα ο δήμος σχεδιάζει την παραχώρησή της για να προστεθεί στο κέντρο της πόλης μία επιπλέον καφετέρια. Δυστυχώς, η ανάγκη μιας δημοτικής βιβλιοθήκης, ενός αναγνωστήριου, ενός πνευματικού – λογοτεχνικού καφενείου, μιας γκαλερί, ενός εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης και πραγματικής ψυχαγωγίας πιθανόν να μην ανήκει στις προτεραιότητες του δήμου.

Ψαραγορά
Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την άποψή μας για το θέμα της Ψαραγοράς και επιμένουμε πως θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη και πρόθεση να μη χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.Θεωρούμε πως οι επεμβάσεις που μπορεί ο δήμος να κάνει, έτσι ώστε και να αναδειχθεί το πέτρινο κτίριο και ο χώρος ως μια ιστορική γωνιά στο κέντρο της πόλης και να χρησιμοποιηθεί ως μια μικρή όαση αναψυχής για τους πολίτες και τους επισκέπτες, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν σε μια σύνθεση που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Άλλωστε και ο ίδιος εκφράσατε στο πρόσφατο παρελθόν τη σύμφωνη γνώμη σας για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου. Παρόμοια άποψη και πρόταση έχει διατυπώσει και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου κ. Βλαχοστέργιος, ο οποίος δεν προτίθεται για κανένα λόγο, καθώς δήλωσε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, να την αλλάξει.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί για κλοπή εξοπλισμού από εργοτάξιο

Συνελήφθησαν χθες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28 και 26 ετών, οι οποίοι αφαίρεσαν εξοπλισμό από μηχάνημα σε εργοτάξιο εταιρίας στον Αργυρότοπο Θεσπρωτίας.Αρχικά, τα ξημερώματα της 14-01-2013, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου εντόπισαν στην Επαρχιακή Οδό Λούρου – Κοτσανόπουλου, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με επιβάτες τους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, επιχείρησαν να διαφύγουν χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν.Σε αστυνομικό έλεγχο του οχήματος, βρέθηκε μία αντλία υδραυλικού συστήματος και δύο ιμάντες δεσίματος, τα οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν αφαιρέσει το προηγούμενο βράδυ, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές αποσύνδεσης, από μηχάνημα έργου που βρισκόταν σε εργοτάξιο εταιρείας στον Αργυρότοπο Θεσπρωτίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκε επίσης πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ο όγκος των οποίων είναι ενδεικτικός της συστηματικής (κατ΄επάγγελμα) τέλεσης κλοπών και όχι περιστασιακής διάπραξης διαρρήξεων και συγκεκριμένα:
δύο σκύλλες
ένας κόφτης
δύο ζευγάρια γάντια
δύο κάβουρες
ένας σκούφος
μία καστάνια επαγγελματική
πέντε κλειδιά, δύο μπουλονόκλειδα, μία ράβδος για πολύκλειδα, μία αυτοσχέδια προέκταση κλειδιού και πέντε κλειδιά άλλεν.
ένα πριόνι
ένα πολυκατσάβιδο και επτά καρυδάκια μεγάλα.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα που μετέφεραν οι συλληφθέντες αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους, ενώ το προαναφερόμενο όχημα καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα, με τις αντίστοιχες κάρτες SIM, κατασχέθηκαν.Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προκειμένου να εξακριβωθεί η πλήρης έκταση της δράσης των δραστών.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι από σήμερα το βράδυ!

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από απόψε προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και από το πρωί της Τετάρτης στη Θράκη και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο.Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 και πρόσκαιρα την Τετάρτη στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.Παρά την εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Πέμπτης οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις στις περιοχές που προαναφέρθηκαν θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

Κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά τους περίπου 150 μαθητές της ΕΠΑΣ Πρέβεζας!!!

Κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά τους περίπου 150 μαθητές της ΕΠΑΣ Πρέβεζας, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές ειδικότητας με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να υπολειτουργούν και κάποια άλλα να μην λειτουργούν, ενώ οι μαθητές κινδυνεύουν να βγουν από την σχολή χωρίς να έχουν διδαχθεί τα μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν για να εξασκήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν. Το θέμα περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το 15μελές συμβούλιο του σχολείου, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να γίνουν προσλήψεις καθηγητών, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις. Τα σοβαρά κενά σε ειδικότητες, κατά κύριο λόγο είναι σε γιατρούς, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές και κομμωτές. Παράλληλα οι μαθητές θα ζητήσουν την παρέμβαση για το θέμα τόσο του Δημάρχου όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, σε συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη.Χαρακτηρίζουν δε απαράδεκτο το γεγονός να «τελειώνουν» αυτό που οι ίδιοι και οι γονείς τους επέλεξαν προκειμένου να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον, έχοντας ένα άχρηστο χαρτί μόνο και μόνο επειδή το υπουργείο δεν στέλνει καθηγητές, προσθέτοντας ότι έχουν κτίριο, εργαστήρια, εργαλεία και διάθεση, ενώ κάποιοι δεν είχαν σκεφτεί όταν έπρεπε ότι όλοι οι μαθητές θέλουν τον καθηγητή τους. Να σημειωθεί ότι στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας φοιτούν μαθητές που το πρωί εργάζονται και το απόγευμα αντίστοιχα έχουν το κουράγιο και τη θέληση να σπουδάσουν. Αυτοί οι μαθητές εισπράττουν απαξίωση και εγκατάλειψη. Είναι λοιπόν δίκαια απαίτηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας να προβούν οι αρμόδιοι στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στο μορφωτικό και παιδαγωγικό έργο που πρέπει να επιτελέσει το σχολείο αυτό.

Προβληματισμένοι κάτοικοι και φορείς σε Κόνιτσα και Πωγώνι από την λειτουργία των ΚΕΦ

Από την αρχή της εβδομάδας είχε προγραμματίσει το υπουργείο να λειτουργήσουν οι 99 δημοτικές εφορίες της χώρας (Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων – ΚΕΦ), κάτι όμως που -όπως λένε οι εφοριακοί- δεν πρόκειται να συμβεί, και μάλιστα επί μακρόν μιας και τόσο οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών όσο και η πλημμελής προετοιμασία του υπουργείου δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει καν πιλοτικά ο θεσμός (αρχικά δημιουργήθηκαν 34 ΚΕΦ και εν συνεχεία άλλα 65).Πλέον, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι των περιοχών που θα ιδρύονταν τα ΚΕΦ να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα και επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην μπορούν από την επόμενη Δευτέρα να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους με την εφορία.Ενδεικτικά, τα ΚΕΦ θα αναλάμβαναν μεταξύ άλλων τη χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, την αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, την διαβίβασή τους στις ΔΟΥ και την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, την προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, τον έλεγχο των στοιχείων των δηλούντων, την αποστολή των δηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ, καθώς και αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.Να θυμίσουμε ότι για την περιοχή μας ΚΕΦ προβλέπεται να λειτουργήσουν σε Κόνιτσα και Δελβινάκι και μάλιστα όπως ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης του πολύμηνου σχεδίου για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνελήφθη 42χρονος στην Πρέβεζα για κατοχή κάνναβης και ναρκωτικών χαπιών

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, συνέλαβαν χθες το μεσημέρι έναν 42χρονο ημεδαπό, στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών, διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος είχε στην κατοχή του και στο σπίτι του τα ακόλουθα:
Είκοσι ένα κόμμα τρία (21,3) γραμμάρια κάνναβης
Εκατόν εννιά (109) ναρκωτικά χάπια, χωρίς ιατρική συνταγή
Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ο βούρκος και τα θολά λασπόνερα της Πολιτικής

Επιστολή Μιλ.Μπούκα προς τον Δήμαρχο και τους αξιότιμους Βουλευτές Ν. Ιωαννίνων

Ηχηρό περιβαλλοντικό χαστούκι για το νομό Ιωαννίνων – το νομό του 50% των εθνικών δρυμών, των περιοχών υψηλής προστασίας και της αξιόλογης πολιτιστικής κληρονομιάς – αποτέλεσε η ψηφοφορία όπου υπερψηφίστηκε το άρθρο 9 (130 ψήφοι έναντι 127) που αφορά στην κατάργηση και συγχώνευση 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Καθώς στην εποχή των μνημονίων, των «fast track» και της «open door» ανάπτυξης το περιβάλλον προφανέστατα αποτελεί εμπόδιο, καταργούνται σταδιακά και συνοπτικά οι θεσμικοί υπερασπιστές του…Τέσσερις από τους πέντε βουλευτές του νομού (Σ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας, Α. Ασημακοπούλου (Ν.Δ.), Μ. Κασσής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) – με φωτεινή εξαίρεση τον Χ. Μαντά (ΣΥΡΙΖΑ) - θεσπίζουν με την ψήφο τους (ένεκα της…κομματικής πειθαρχίας) την ηθική νομιμοποίηση της δολοφονίας του ηπειρωτικού περιβάλλοντος.Συντασσόμενος με το πνεύμα των καιρών ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, επιλέγει τη χρονική στιγμή να εξαπολύσει επίθεση (διανθισμένη με απειλές) έναντι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ο οποίος καταγγέλοντας –ορθώς- την κωλυσιεργία στην ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη… τολμά να στηλιτεύσει την δημοτική απόφαση να «σωριάσει» κάποιες δεκάδες στρέμματα προκειμένου να φιλοξενηθεί στα Γιάννενα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θαλασσίου σκι! Οι χωματουργικές εργασίες και εκβαθύνσεις βαφτίζονται «διαχείριση» καλαμώνων, στην απουσία ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης (64 στρεμμάτων κοπής φυτικής βλάστησης) αντιπαραβάλλεται «εσωτερική» περιβαλλοντική έκθεση· καταχρηστικά επικαλούνται την ανοχή του – ούτως ή άλλως υπό διάλυση- φορέα διαχείρισης και της ορνιθολογικής εταιρείας οι οποίοι απ’ όσο γνωρίζουμε ουδέποτε θα συναινούσαν στην εκτέλεση ενός τόσο προκλητικού έργου…Προκειμένου ωστόσο να προωθηθεί το «publicity» (δια στόματος κ. Χήτου) της πόλης, τι κι αν πιεστεί λιγάκι ακόμη ο υγροβιότοπος και η πολύπαθη λίμνη –άλλως γνωστή και ως «αστική λίμνη» (δια στόματος πρώην βουλευτή Θ. Οικονόμου) και ως εκ τούτου ούτως παγιωμένη στη συνείδηση όσο διαβιούν πέριξ της! Την ενορχηστρωμένη προσπάθεια αστικοποιημένου «εκπολιτισμού», της LIFE style αισθητικής της μικρής μας πόλης, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των πολιτικών μας εκπροσώπων, νυν και πρώην, θα συνδράμουν εξάλλου διακεκριμένοι επιστήμονες που θα βουλώσουν επιτέλους τα στόματα των «οικολογιζόντων» και διαρκώς κινδυνολόγων κασσάνδρων. Δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι «άσους» κρατούν στο μανίκι τους οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι· εικάζουμε ωστόσο ότι θα είναι οι αειθαλείς επιστήμονες του εφησυχασμού και συμψηφισμού, που σε κάθε περίπτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων προτάσσουν την νομιμότητα και την επιστημοσύνη.Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπαζώθηκαν, εκχερσώθηκαν, καταπατήθηκαν, τσιμεντοποιήθηκαν τα πάντα στο παρελθόν· καταστρατηγήθηκε κάθε φυσική χωροταξία των οικοσυστημάτων· η λίμνη έγινε βούρκος και εστία κυανοβακτηριδίων και το λεκανοπέδιο χοάνη μικροσωματιδίων και αιθαλομίχλης· η πόλη ικανή να «παράξει» μονάχα green hotels, odeon και όπερες, με θέα από τα νεοπαγή τους οικόπεδα τις βαλτόπαπιες της λίμνης. Με νομιμότητα και επιστημοσύνη, προφανώς, καθώς ουδείς λογοδότησε ποτέ για όλα τα παραπάνω.Οι πολιτικοί μας ταγοί παρακολουθούν με «ναπολεόντεια» αυταρέσκεια αυτή την αλλαγή πλεύσης στις ζωές μας. Η εξόντωση και ο εξανδραποδισμός όσων ανησυχούν αποτελεί γι’ αυτούς αναγκαία συνθήκη άσκησης υποδειγματικής εξουσίας. Η εκποίηση των προστατευόμενων περιοχών της ιδιαίτερης ελληνικής γης με την πλουσιότερη ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα ισοδυναμεί με επίθεση στην ποιότητα ζωής μας και αποτελεί θεσμική εκτροπή.Η κατάργηση του συνταγματικού κράτους και η δρομολόγηση fast track διαδικασίας, επανακαθορίζει τις σχέσεις της πολιτείας μας, όχι πια με κοινωνικούς όρους και αιτιάσεις, αλλά υπό το βλέμμα υπερεθνικών και διεθνών εντολοδόχων.Όσο μεγαλύτερη σε οικονομία κλίμακας θα είναι η κατάληψη στο Ηπειρωτικό τοπίο όπως ελεύθερες οικονομικές ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) και έρευνες υδρογονανθράκων τόσο λιγότερο ανταποδοτική και μη αναστρέψιμη, θα είναι για τα συλλογικά μας αγαθά και το περιβάλλον.Η δίχως όρους αποδοχή της στρεβλής αυτής οικονομικής μεγέθυνσης, είναι Πολιτική Στάση, που αντιβαίνει την αρχή του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και αξιοπρεπούς διαβίωσης, υπέρ ενός καταστροφικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου αναζήτησης ενεργειακών πόρων, από την Νέα Τάξη. Αυτό που αναμένει πια κάποιος σαν υπόθεση εργασίας από την αβυσσαλέα, πολιτική σύμπραξη «πατριωτισμού» στο πνεύμα Στουρνάρα, της κατάργησης των Φορέων Προστασίας και έναν μυωπικό περιβαλλοντικά δήμο που κινείται προς κατεύθυνση πολεοδομικής κατάληψης των ελεύθερων παραλίμνιων περιοχών, είναι η θλιβερή απωθητική εικόνα οικολογικής και κοινωνικής διάλυσης, που ήδη λαμβάνει τόπο.

Υ.Γ. Η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, όπως παρατηρεί ο κος Δήμαρχος, η «κενολογία» καθίσταται εξόχως αποκλειστικό προνόμιο της καθεστηκυίας τάξης.

22,5 εκ. ευρώ το ΕΣΠΑ των ΜμΕ για την Ήπειρο

Στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό από το ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ενισχύσεις αφορούν στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει νέα προκήρυξη για το λιανικό εμπόριο.Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, η επιχορήγηση ανέρχεται έως το 60% του επενδυτικού σχεδίου.Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε με σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης, σε προκήρυξη νέας δράσης ενίσχυσης του Λιανικού Εμπορίου μέσω του ΕΣΠΑ, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ορκωμοσίες αποφοίτων της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος (12 μ.). Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (10 π.μ.), του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών (11 π.μ.) και του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών (12 μ.). Την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτ. Εκπαίδευσης (11 π.μ.) και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (12 μ.). Τέλος, την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου θα ορκιστούν απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής (9:30 π.μ.), του Τμήματος Χημείας και Πληροφορικής (10:30 π.μ.) και του Τμήματος Μαθηματικών (12 μ.).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Εκλογή Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
2.Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου, Α΄ φάση: Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου».

Κανένα θέμα λειτουργίας διοδίων στο Δροσοχώρι δεν υπάρχει σύμφωνα με τον Αλ.Καχριμάνη

Κανένα θέμα λειτουργίας διοδίων στο Δροσοχώρι δεν υπάρχει σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος με αφορμή τα όσα δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. περί ανασχεδιασμού του αριθμού των διοδίων και χωροθέτηση τεσσάρων ακόμη σταθμών σε όλο το μήκος του οδικού άξονα, τα οποία επαναφέρουν κι όχι αβάσιμα, την πιθανότητα να τεθεί σε λειτουργία και ο σταθμός Δροσοχωρίου, ο οποίος είναι ήδη κατασκευασμένος, τόνισε ότι ο το θέμα των διοδίων στη συγκεκριμένη περιοχή έχει λήξει από το 2009.Θύμισε τις προφορικές όπως είπε δεσμεύσεις τόσο του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά όσο και του υφυπουργού, Σταύρου Καλογιάννη, ενώ πρόσθεσε ότι ο δεύτερος έχει στείλει και γραπτή δέσμευση για ακύρωση του σταθμού.«Δεν τίθεται θέμα διοδίων στο Δροσοχώρι. Αυτό έχει λήξει από το 2009 με τις δεσμεύσει του κ. Σουφλιά αλλά και του κ. Καλογιάννη, από τον οποίο έχω και γραπτή διαβεβαίωση», είπε ο κ. Καχριμάνης.Όπως είναι γνωστό τα διόδια στο Δροσοχώρι περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη της Εγνατίας. Δεν τέθηκαν σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2010 ύστερα από ισχυρές πολιτικές πιέσεις, όμως νομοθετικά ποτέ δεν καταργήθηκαν.Το γεγονός λοιπόν ότι η Εγνατία ΑΕ εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο του ηλεκτρονικού συστήματος και σχεδιάζει τη λειτουργία τεσσάρων νέων σταθμών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας τους, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος, ειδικά για τους καθημερινούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.Το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων θεωρούνταν το πιο δίκαιο, καθώς ο χρήστης θα πλήρωνε ανάλογα με τα χιλιόμετρα, όμως παρότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τελικά δεν θα προχωρήσει καθώς θεωρείται υψηλό το κόστος τόσο της εγκατάστασης όσο και της λειτουργίας.Η διοίκηση της Εγνατίας ΑΕ πέραν της αύξησης του σταθμού των διοδίων εξετάζει και την αναβάθμιση του λογισμικού ώστε να εφαρμόσει εκπτωτική πολιτική σε ορισμένες κατηγορίες χρηστών. Όμως για αυτό δεν θέτει κανέναν χρονικό ορίζοντα. Με δεδομένη δε την απόφαση για παραχώρηση του οδικού άξονα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της μη εφαρμογής του μέτρου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Βίντεο για την τουριστική προβολή της Πρέβεζας

Στη δημιουργία ενός dvd με οπτικοακουστικό υλικό για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, επιδιώκοντας να αποκτήσει ένα ακόμη όπλο προκειμένου η περιοχή μας να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το διαφημιστικό dvd περιλαμβάνει δύο ντοκιμαντέρ και δυο διαφημιστικά σποτ με τις ομορφιές τους τόπου και την ιστορία της Πρέβεζας, ενώ το κόστος της παραγωγής ανήλθε περίπου στα 4000 ευρώ. Για τρεις περίπου μήνες ο κ. Αντώνης Βαραμπούτης με την κάμερά του τράβηξε πλάνα σε κάθε γωνιά του Νομού Πρέβεζας, με την πολύτιμη συμβολή του υπεύθυνου επικοινωνίας της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνου Ακρίβου. Το ντοκιμαντέρ σύντομα θα προβληθεί στο ευρύ κοινό, ενώ αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας.

38χρονος χάρισε ζωή με το θάνατό του

Μια ακόμη λήψη οργάνων από αποβιώσαντα 38χρονο δότη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Ομάδα χειρουργών της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ πραγματοποίησε την επέμβαση ανάκτησης του ήπατος και των νεφρών, ενώ ομάδα Γερμανών χειρουργών την επέμβαση της ανάκτησης της καρδιάς και των πνευμόνων, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.Το ηπατικό μόσχευμα μεταφέρθηκε και μεταμοσχεύθηκε στη Μονάδα μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο ένας νεφρός στην Αθήνα και το έτερο νεφρικό μόσχευμα μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς από την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ σε ασθενή 61 ετών από την περιοχή του Αγρινίου και η μετεγχειρητική του πορεία κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς απόλυτα ικανοποιητική.

ΑΡΤΑ: 60χρονος νεκρός στο λιμάνι του Μενιδίου

Νεκρός ανασύρθηκε από το λιμάνι του Μενιδίου Άρτας, ένας 60χρονος άνδρας. Τη σορό του εντόπισαν το απόγευμα της Δευτέρας ερασιτέχνες αλιείς που βρίσκονταν στο σημείο κι αμέσως ενημέρωσαν το τοπικό λιμεναρχείο.Ο 60χρονος ανασύρθηκε από τη θάλασσα για να ακολουθήσει νεκροψία νεκροτομή.

Παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού

«Η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν ιδιωτικοποιείται». Παραχωρείται η λειτουργία, η συντήρηση και η εκμετάλλευση του βασικού οδικού άξονα, καθώς και τριών ακόμη κάθετων του», διευκρίνισε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Παρασκευάς Σαββαΐδης, κατά τη διάρκεια χθεσινής εθιμοτυπικής συνάντησης με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ.Ο καινούριος... οδηγός της Εγνατία οδός ΑΕ, που εποπτεύει και διαχειρίζεται τα έργα πάνω στον ομώνυμο πανευρωπαϊκό οδικό άξονα, αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία των σταθμών διοδίων και των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) που προγραμματίζονται να λειτουργήσουν σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, δίδοντας στοιχεία για τα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, παρουσίασε τη σημερινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός της παρουσίας της σε έργα στην Αλβανία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Σερβία και τα Σκόπια.Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ να αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ τη διοίκηση του μετρό Θεσσαλονίκης, με τεχνικό σύμβολο την Αττικό Μετρό, παρουσίασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τάσος Κονακλίδης, βρίσκοντας μάλιστα, σε μια τέτοια προοπτική σύμφωνο και τον κ. Παρασκευά Σαββαΐδη, ο οποίος λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμά της, στη λογική του «συμμαζέματος».«Η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι σήμερα ίσως η καλύτερη εταιρεία του Δημοσίου, στον τομέα παραγωγής έργου. Είναι στελεχωμένη με εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και πρέπει να παραμείνει ισχυρή και δυνατή», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο κ. Τάσος Κονακλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας παρουσίασε τους νέους αντιδημάρχους

Τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν για την επόμενη περίοδο παρουσίασε και επίσημα ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.Ο κ. Μπαϊλης παίρνοντας εισαγωγικά τον λόγο τους ευχαρίστησε όλους υπογραμμίζοντας ότι με συλλογική δουλειά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και μια νέα σελίδα θα ξεκινήσει για τον Δήμο.Αναφερόμενος στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Παρθενία Καζάκου ο Δήμαρχος την χαρακτήρισε ως ένα πρόσωπο που έχει την εμπειρία και την γνώση να συμβάλλει στην λειτουργία του οργάνου ενώ αμέσως μετά παρουσίασε τους νέους αντιδημάρχους υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους, έπαιξε η προσπάθεια σύνδεσης του «παλιού» με το «καινούριο» έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε νέα πρόσωπα να ασχοληθούν με τα κοινά.Ανταπαντώντας η κ.Καζάκου επεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα κορυφαίο όργανο στο οποίο λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις για την πόλη , υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πρέβεζας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των ζητημάτων του Δήμου.Ο κ.Μπαϊλης αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ.Λάζαρο Πιπιλίδη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπειρία που έχει στα οικονομικά θα βοηθήσει σημαντικά στα διαχειριστικά του Δήμου, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση.Ο κ.Πιπιλίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό τους δεσμευόμενος ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για το ξεπέρασμα της δύσκολης αυτής συγκυρίας.Στην αναφορά του προς το νέο αντιδήμαρχο καθαριότητας Ευάγγελο Ροπόκη ο κ.Μπαϊλης έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα της θητείας του στο Ζάλογγο αλλά και στην πόλη της Πρέβεζας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι το ίδιο αποδοτικός θα είναι και στα νέα του καθήκοντα.Ο κ.Ροπόκης χαρακτήρισε ως μεγάλη πληγή τα χρέη που υπάρχουν στον Δήμο και τα οποία , όπως ανέφερε, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι με σκληρή δουλειά από πλευράς των αιρετών καθώς και με την συμβολή των δημοτών τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.Την έλλειψη ώριμων μελετών χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δημήτρης Κατσιπανέλης ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη διετία την θητεία του .Ο Δήμαρχος επεσήμανε το γεγονός ότι τόσο ο κ.Κατσιπανέλης όσο και ο κ.Πιπιλίδης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί αποδεικνύοντας την πρόθεσή τους να εργαστούν για τα κοινά.Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά έργα που εκτελούνται αυτή την στιγμή στον Δήμο και συγκεκριμένα στον Βιολογικό Καθαρισμό Λούρου-Στεφάνης-Ωρωπού και στον δρόμο Καμαρίνας Ωρωπού υπογραμμίζοντας ότι το «κλειδί» για την υλοποίησή τους ήταν οι ώριμες μελέτες.Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον κ.Κατσιπανέλη θα γίνει αγώνας δρόμου από πλευράς των τεχνικών υπηρεσιών προκειμένου να εκπονηθούν ώριμες μελέτες και να ακολουθήσουν εντάξεις σημαντικών για ην περιοχή έργων.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του και στους δύο νέους αντιδημάρχους του Λούρου Χαράλαμπο Κακιούζη και Ζαλόγγου Παντελή Μπαρτζώκα οι οποίοι με την σειρά τους τον ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των ζητημάτων του Δήμου και την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών.Ο κ.Μπαϊλης χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ως προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της στέγασης των πολυιατρείων Λούρου και Ζαλόγγου στους χώρους των πρώην Δημαρχείων εξοικονομώντας έτσι ένα σημαντικό ποσό από τα ενοίκια .Ο Δήμαρχος Πρέβεζας σημείωσε ότι τόσο το 2013 όσο και το 2014 θα είναι δύο δύσκολες χρονιές ωστόσο με σκληρή δουλειά και αισιοδοξία θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για όλους.Η συνεργασία του Δημάρχου με τους αντιδημάρχους συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συνέντευξης και σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις για να διαμορφώσουν μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα για την Πρέβεζα.

Συνέντευξη αντιδημάρχου Γιώργου Βίνη

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αποτέλεσε το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης.Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν πρόεδροι Καστρίτσας Παντελής Νάκος και Δαφνούλας Βασίλης Τσιάβος.Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία και του αντιδημάρχου έργων Βασίλη Μασσαλά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.«Εκτίμησή μας είναι πως ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους έχει μόνο να προσφέρει. Δεν αφαιρεί, από εκείνους που δεν φοβούνται τον διάλογο και τη συνεργασία.Με αυτό το κριτήριο λοιπόν κι επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, έγινε η συνάντηση. Κι εκεί καταγράφηκαν τα προβλήματα και ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες.Φυσικά κάποιοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες λειτουργίας. Εγκλωβισμένοι στον δικό τους μικρόκοσμο βλέπουν μόνο εχθρούς. Κι όταν δεν τους βρίσκουν θέλουν να τους κατασκευάσουν. Όπως θέλουν να κατασκευάσουν και μία πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.Ματαιοπονούν.Η αλήθεια λοιπόν δεν μπορεί αλλάξει με ανέξοδες δηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Βίνης.Ο κ. Βίνης αναφέρθηκε ενδεικτικά στα έργα που έχουν γίνει και σε όσα προγραμματίζονται στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, αρχής γενομένης από την ύδρευση.«Μετά από πολλά χρόνια λύθηκε και μάλιστα οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης. Με τα έργα που ολοκληρώθηκαν και με τη συνεργασία Δήμου, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΚΛΙ, δεν υπήρξε καμία διακοπή και δεν επαναλήφθηκαν φαινόμενα προηγούμενων ετών όπου οικισμοί έμεναν μέρες χωρίς νερό», τόνισε ο αντιδήμαρχος.Ακόμη προχωρούν και βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης άλλα έργα. Ενδεικτικά:
-Αποχέτευση Κατσικά από το ΕΣΠΑ
-Αγροτική Αναγέννηση - Μουζακαίοι ανάπλαση πλατείας και κοινόχρηστων χώρων, όμβρια Κατσικά-
-Γήπεδο Κουτσελιού και διαμόρφωση βοηθητικού
-Γήπεδο Καστρίτσας, παραδίδεται σε χρήση εντός του 2013
-Επέκταση του ασύρματου δικτύου και διασύνδεση όλων των αγροτικών ιατρείων
Έχει καταβληθεί η πάγια προκαταβολή σε όλους τους προέδρους και για το 2011 και για το 2012 ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα που ανακύπτουν.
Υπήρξε συνεχή μέριμνα για τη συντήρηση των σχολείων ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Μεταστέγαση κι αναβάθμιση του ΚΑΠΗ Κατσικά και στήριξη όλων των παραρτημάτων του που λειτουργούν στις τοπικές κοινότητες.Αξιοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό το κτίριο του πρώην δημαρχείου με τη μεταφορά τόσο υπηρεσιών του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑΙ.Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να ολοκληρωθεί το αρδευτικό, το οποίο θα δώσει ανάσα στους αγρότες της περιοχής μας.Λόγω της συνεχούς μείωσης των θεσμοθετημένων πόρων που αποδίδονται στην αυτοδιοίκηση και της αυστηρής απαγόρευσης προσλήψεων, υπάρχει έλλειμμα στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια, μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται.Αυτό το νόημα είχε και η σύσκεψη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι μετέφεραν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.Προσπαθούμε λοιπόν για το καλύτερο. Και το καλύτερο επιτυγχάνεται με διάλογο κι όχι μέσα από κλειστά γραφεία.Τα προβλήματα μεταλλάσσονται κι εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία.Η συνεργασία μας με τους προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.Όσοι επιμένουν να μηδενίζουν την προσπάθεια αυτή, πιστεύοντας ότι προσφέρουν υπηρεσίες στο κόμμα ή την παράταξή τους, μπορούν να συνεχίσουν στον δικό τους μοναχικό δρόμο», κατέληξε ο κ. Βίνης.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ:Απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Τζαφέα

Το Μέτσοβο εδώ και μια διετία οδηγείται σε πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και διεθνούς τουριστικής προβολής. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται ότι υπερβαίνει τα όρια και τις αντοχές ορισμένων εκ των συμπολιτών μας που δεν θέλουν να μας ακολουθήσουν αλλά οδηγούνται σε σκοτεινούς ατραπούς υποκινούμενοι από ανοίκεια συμφέροντα και προσωπικές ιδιοτροπίες.Η πορεία της Δημοτικής Αρχής τους έχει τυφλώσει. Δεν μπορούν να πιστέψουν στα κατορθώματα μιας Δημοτικής Αρχής που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με άσπιλα και άφθαρτα πρόσωπα, με κοινά οράματα για τον τόπο που οι πρόγονοι μας το δόξασαν στα πέρατα του κόσμου.Οι «μυστικές διαδρομές» και τα «πουλήματα» είναι ορολογία ανθρώπων που γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια τις έννοιες, αφού τις έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν, κατά τη θητεία τους.Στο μόνο «κέντρο εξουσίας» που η Δημοτική Αρχή υπακούει είναι στη συνείδηση του Μετσοβίτη, είτε είναι ψηφοφόρος της παράταξης, είτε όχι.Στόχος της Δημοτικής Αρχής η πορεία οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου και τουριστικής προβολής, η δημιουργία υποδομών κύρια για τον κάτοικο της περιοχής και έπειτα για τον ξένο επισκέπτη.Ειδοποιός διαφορά με την παράταξη Τζαφέα είναι ότι τη «σοβαρότητα και αξιοσύνη» των συνεργατών μας στηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης και σημερινός Δήμαρχος Μετσόβου, Νίκος Τσομπίκος, και με βάση αυτή πορεύεται. Η ενός προσώπου αρχή ανήκει στο παρελθόν στο οποίο σκοπίμως μερικοί παραμένουν.Ο κ. Τζαφέας επιδεικτικά δηλώνει ότι «δεν θα πουλήσει τους συνεργάτες και τους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν». Όταν, όμως, κάποιος αρνείται να υποστηρίξει μια πρόταση που οδηγεί στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της περιοχής, αυτό δεν είναι ξεπούλημα; Ξεχνά ο κ. Τζαφέας ότι ο λόγος που μας ψήφισαν οι συμπολίτες μας είναι για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους; Όταν το αρνούμαστε τότε τι κάνουμε, δεν τους προδίδουμε; Ή μάλλον έχει δίκιο, αφού οι συμπολίτες μας του εμπιστεύτηκαν τη θέση της αντιπολίτευσης θα τους πρόδιδε αν προσπαθούσε για κάτι καλύτερο…. Ας πορευτεί με την άρνηση στο δρόμο της άρνησης. Ο Δήμος Μετσόβου δρέπει ήδη τους καρπούς της ανοδικής πορείας που ακολουθεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν οποιοδήποτε πισωγύρισμα.Τέλος, οι αριθμητικές υπεραπλουστευμένες αναγωγές που κάνει αναφερόμενος στα οικονομικά του Δήμου, αποδεικνύουν με δυσάρεστο τρόπο, την έλλειψη των γνώσεων του, στον τομέα, και την τραγικότητα στο χειρισμό των οικονομικών ενός εύρωστου Δήμου, που στο παρελθόν εμπιστεύτηκε τον κ. Τζαφέα ως Δήμαρχο του.Η Δημοτική Αρχή Μετσόβου δεν θα ακολουθήσει όσους επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της λάσπης, των αστήρικτων κατηγοριών και του πισωγυρίσματος. Θα πορευτεί ως το τέλος της θητείας της εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο οι συμπολίτες μας, την επέλεξαν σε αυτή τη θέση δίνοντας νέα πνοή στο Δήμο με νέα έργα, με σύγχρονες υποδομές για την παραμονή των νέων στον τόπο τους και την μακροημέρευση των μεγαλύτερων. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα ενώ οι άλλοι για τα εύκολα μονοπάτια της παραίτησης, της άρνησης και του σκοταδισμού.

Εγκαίνια έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις έξι και μισή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Κώστας Μαλάμος- Ιωάννα Μητσέα Μαλάμου, τα εκατό χρόνια». Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 16 Μαρτίου.Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, η φετινή επέτειος εορτασμού της εκατονταετηρίδος από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ηπειρώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.Του ευπατρίδη που συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων η οποία ήταν η ευτυχής κατάληξη μιας μακρόχρονης και δύσκολης προσπάθειας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με πρωτοβουλία του ίδιου η οποία υιοθετήθηκε από τα φιλότεχνα μέλη του Σωματείου «Οι φίλοι των Ιωαννίνων».Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία είχε συνοδοιπόρο την σύντροφό του και σπουδαία ζωγράφο Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου. Πορεύτηκαν με σεμνότητα, πηγαία δημιουργία, συνεχή αναζήτηση και συνεπή εικαστική διατύπωση.Στις διαχρονικές αναζητήσεις τους η Ήπειρος είναι παρούσα. Δείγμα της αγάπη τους γι’ αυτήν, αποτελεί και το γεγονός ότι η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Μαλάμου διοργανώθηκε στα Γιάννενα το 1933. Ακολούθησαν πολλές άλλες είτε ατομικές είτε ομαδικές στις οποίες συμμετείχαν. Πολλά από τα έργα με θέματα από τα Γιάννενα και την Ήπειρο θα εκτεθούν στην αναδρομική έκθεση «Κώστας Μαλάμος – Ιωάννα Μητσέα Μαλάμου «τα 100 χρόνια» την οποία διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στη Δημοτική Πινακοθήκη.Η έκθεση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στο Κώστα Μαλάμο και στην Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην πόλη μας και καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στα εγκαίνιά της.Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή για την οικονομική συνδρομή της στη διοργάνωση της έκθεσης καθώς και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την συμβολή τους στην προβολή της.

Δικαίωση για τους υπαλλήλους του Δήμου Άρτας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα!!!

Έστω και προσωρινά δικαιώθηκαν οι υπάλληλοι του Δήμου Άρτας που τέθηκαν υπό διαθεσιμότητα.Συγκεκριμένα 7 από τους 10 απολυθέντες προσέφυγαν στο Δικαστήριο με ασφαλιστικά μέτρα και έτσι, αφού εκτιμήθηκε το όλο νομικό καθεστώς της υποθέσεως, καθώς και οι προσωπικές, αλλά και υπηρεσιακές ανάγκες, με προσωρινή διαταγή υποχρεώνεται ο Δήμος Αρταίων να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους, μέχρις ότου το όλο θέμα αντιμετωπισθεί με την έκδοση οριστικής αποφάσεως.Καταλυτική υπήρξε η παρουσία τόσο του Δημάρχου κ. Ι.Παπαλέξη, όσο και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ.Τσιρογιάννη, αλλά και του Προέδρου του συλλόγου εργαζομένων κ. Ν.Νικολάου, οι οποίοι από τη θέση τους ο καθένας κατέδειξαν την αναγκαιότητα της εργασίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων, την αστοχία αλλά και την ανεπιείκια του νόμου, ειδικά για τον Δήμο Αρταίων στον οποίον οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν καίριες θέσεις.Η δικαστική αυτή απόφαση ήδη έχει μεταδοθεί και σε εργαζομένους άλλων Δήμων της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και, όπως ήταν φυσικό, αναπτέρωσε το ηθικό όλων των απασχολουμένων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Τέλος, την όλη υπόθεση χειρίστηκαν από πλευράς των εργαζομένων του Δήμου, οι δικηγόροι Μιχ. Νικολάου(Άρτας) και Σπυρ. Μπαλατσούκας (Κοζάνης).

Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων

Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, με μειώσεις τιμών που θα φτάνουν μέχρι και το 70%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Οι έμποροι, που δηλώνουν απογοητευμένοι από τον εορταστικό τζίρο, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά το τελευταίο τους «χαρτί». Υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα είδη ή η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης.Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.

Η Πάργα στη Διεθνή Έκθεση της Κωνσταντινούπολης EMITT 2013

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας,συνεργασίας και των συστηματικών προσπαθειών για την προβολή και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, η Ξενοδοχειακή Ένωση Πάργας, σε κοινή προσπάθεια με το Σύλλογο Εστίασης Πάργας,τοΣύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάργας, την Ομοσπονδία Ενοικιαζoμένων Δωματίων Π.Ε. Πρέβεζας, και με τη στήριξη της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δ. Πάργας ,θα συμμετάσχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση EMITT 2013 που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από 24 έως 27 Ιανουαρίου 2013.Στην απόφαση για συμμετοχή στην συγκεκριμμένη Έκθεση, συνέβαλε η έντονη ανταπόκριση των επιχειρήσεων και το ήδη διαπιστωμένο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες αλλά και πολίτες της Τουρκίας για διακοπές στην Πάργα. Σκοπός της συμμετοχής, η προβολή και ανάδειξη όλων των στοιχείων του τόπου μας ιστορικών,πολιτιστικών,φυσικού περιβάλλοντος, υποδομών, τοπικών προΪόντων  ώστε να καθιερωθεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός καλοκαιρινών διακοπών, στην τουριστική αγορά της Τουρκίας.Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης συντακτών και αρθρογράφων της Τουρκίας ( TUYED ), η Ελλάδα είναι πρώτη στις καλοκαιρινές επιλογές διακοπών των Τούρκων.Επιπλέον στη PHILOXENIA ο σύμβουλος για τον πολιτισμό και τον Τουρισμό Cemal Tekkanat ανήγγειλε τη δημιουργία γραφείου του Οργανισμού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Αθήνα.Εγγύηση για την επιτυχημένη παρουσία της Πάργας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν οι συντονισμένες προωθητικές ενέργειες, το πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας των εμπλεκομένων με τον Τουρισμό και η μεγάλη συμμετοχή των επιχειρήσεων του Δ. Πάργας.Όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν ή επιθυμούν να αποστείλουν έντυπο υλικό αλλά και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της Πάργας στην Έκθεση EMITT 2013, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα :694894188 &6945468131.

ΑΡΤΑ: Πρόγραμμα Επανακατάρτισης Ανέργων -2η Ευκαιρία

Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις-Μέλη του, ότι στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων" σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (εεδε) θα υλοποιήσουν Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Επανακατάρτισης Ανέργων. Η βασική προϋπόθεση Συμμετοχής των Ενδιαφερομένων στο Πρόγραμμα είναι να είναι απολυμένοι –άνεργοι από Επιχείρηση που ανήκει σε έναν από τους παρακάτω κλάδους :
-Λιανικό Εμπόριο,
-Εμπορία, Διακίνηση & Συντήρηση Αυτοκινήτων
-Κατασκευές /Δομικά υλικά
Περιλαμβάνει 2 Δράσεις ήτοι Συμβουλευτική–Επαγγελματικός Προσανατολισμός &Παρακολούθηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 280 ωρών με 5 € (μικτό) επιδότηση ανά ώρα κατάρτισης.
Το Επιμελητήριο Άρτας καλεί τους ενδιαφερομένους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην Υπηρεσία του Επιμελητηρίου Άρτας (4ος όροφος . τηλ. 2681028728 ,78737, email:epimarta@otenet.gr)
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής :
1.Αίτηση
2.Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
3.Επικυρωμένο αντίγραφο Κάρτας Ανεργίας
4.Βεβαίωση τελευταίου εργοδότη ή άλλο δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η συνάφεια της δραστηριότητας με τους παραπάνω κλάδους 
5.Πρόσφατο βιογραφικό Σημείωμα
6.Πρόσφατη φωτογραφία
Η προθεσμία Υποβολής των Δικαιολογητικών λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2013 το μεσημέρι.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ρεσιτάλ πιάνου από τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο

Με ρεσιτάλ πιάνου από τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεχίζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία για το φιλόμουσο κοινό της Πρέβεζας να παρακολουθήσει και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο μια εντυπωσιακή συναυλία, όπου θα παρουσιαστούν δημοφιλή έργα που συνενώνουν με αριστουργηματικό τρόπο το λυρισμό με τη δεξιοτεχνία των Σούμπερτ, Λίστ, Μπραμς και Σοπέν. Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης του Ωδείου, στον ίδιο χώρο στις 3:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο πιάνου, από τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο με θέμα «Κλασσική σονάτα» ερμηνεία και τεχνική και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, απευθύνεται σε μαθητές πιάνου κατωτέρας, μέσης και ανωτέρας τάξης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

ΑΡΤΑ:Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με τον επικείμενο χαρακτηρισμό ή μη των Ψαροπλιών ως διατηρητέου χώρου

Δήλωση της βουλευτού Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με τον επικείμενο χαρακτηρισμό ή μη των Ψαροπλιών ως διατηρητέου χώρου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων:"Ο λαός της Άρτας γνωρίζει καλά πόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μου είναι ο Δήμος Αρταίων και πόσο κρίσιμες και σημαντικές για τη ζωή μας θεωρώ τις επιλογές της αυτοδιοίκησης. Αυτό το υποστήριζα και ως ενεργός πολίτης και ως δημοτική σύμβουλος και φυσικά το υποστηρίζω και σήμερα ως βουλευτής Άρτας.Γι’ αυτό, λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου έχω κληθεί να παραστώ, καταθέτω δημόσια την άποψή μου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή μη των Ψαροπλιών ως διατηρητέου χώρου.Η θέση την οποία σταθερά υπερασπιστήκαμε ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ήταν πως πρέπει να σεβαστούμε την ιστορικότητα και τον δημόσιο χαρακτήρα των Ψαροπλιών, ώστε να μην μετατραπεί και αυτός ο χώρος σε ένα ακόμη «φιλέτο» για εκμετάλλευση και κέρδη για λίγους. Στο παρελθόν υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες, που ανακόπηκαν από τους αγώνες όσων πιστεύουν στην ύπαρξη ελεύθερων δημόσιων χώρων. Πιθανώς να υπάρξουν και στο μέλλον.Ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η προστασία τους, είναι να χαρακτηριστούν τα Ψαροπλιά διατηρητέος χώρος.Αυτή άλλωστε είναι και η θέση της κατεξοχήν αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, η οποία έχει εισηγηθεί να κηρυχθεί ο χώρος διατηρητέος.Αυτή είναι η θέση την οποία ο κ. δήμαρχος προεκλογικά -και ελπίζω και σήμερα- υποστήριζε δημόσια.Αυτή είναι η θέση την οποία και θα υποστηρίξω στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όταν σε λίγες μέρες συζητήσει το θέμα".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 35χρονη άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο πλοίο

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ύστερα από την είδηση πως σ' επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο άφησε την τελευταία της πνοή μια 35χρονη επιβάτης.Πρόκειται για το «Florencia», σημαίας Ιταλίας, το οποίο κατέπλεε στο λιμάνι της πόλης, προερχόμενο από το Πρίντεζι. Η σορός της 35χρονης πρόκειται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής,από τον Ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη.

Ο Ορειβατικός Ιωαννίνων στη Φλέγγα!

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιήσει την πορεία Μαυροβούνι (2.049μ) – Φλέγγα (2.157μ).Η πορεία είναι κατηγορίας Β-Γ και διάρκειας 7-9 ωρών. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.Αναχώρηση 7:30 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.Αρχηγοί πορείας: Ματσούλης Αθανάσιος.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Oι Ηπειρώτες του Θριάσιου γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου εορτάζει τον Άγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, ώρα 18.00' με Εσπερινό και Αρτοκλασία και την Πέμπτη 17, ώρα 08.00' με Θεία Λειτουργία, στο παρεκκλήσι του Αγίου, στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής εργατικών κατοικιών Μάνδρας Αττικής.Σε ανακοίνωση –πρόσκληση ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου σημειώνει: «Θα είναι τιμή μας η παρουσία σας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων που διοργανώνει ο Σύλλογος μας την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων. ( Βρίσκεται στο χώρο του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας Αττικής.)Το πρόγραμμα έχει ως εξής:Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013
18:00 Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία.
Περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.
Θ' ακολουθήσει κέρασμα των παρευρισκομένων από το Σύλλογο.
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013
8:00 Θεία Λειτουργία.

Χοροεσπερίδα της Αδελφότητας Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου Αττικής

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην ετήσια χοροεσπερίδα της Αδελφότητας μας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 21.00 στην Ελευσίνα και στο κέντρο διασκέδασης ''ΠΑΝΟΡΑΜΑ''( Λ. Καμαρίου - 1ο χλμ μετά το Θριάσιο Νοσοκομείο -2η έξοδος Αττικής Οδό)Με τη συμμετοχή στο τραγούδι του Κώστα ΤΖΙΜΑ και Σοφίας ΠΑΠΑΚΏΣΤΑ και στο κλαρίνο τον Νίκο ΧΑΛΚΙΑ και την ορχήστρα τους Θα παρουσιαστούν τα χορευτικά μας τμήματα.Τιμή Πρόσκλησης 20 ευρώ(Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται φαγητό , κρασί , μπύρες και αναψυκτικά )

Πρωταθλήτρια η Ήπειρος… στην παράνομη ξυλεία!!!

Πρώτη σε κατασχέσεις παράνομης ξυλείας έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας με 6.014 τόνους, 59 κατασχέσεις οχημάτων και 414 μηνύσεις.Στο σύνολο της χώρας κατά το έτος 2012, κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και 425 οχήματα που ενεπλάκησαν σε μεταφορά λαθροϋλοτομημένων ξύλων. Συνολικά, κατατέθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες 3.105 μηνύσεις για συμβάντα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ζητά και από τους πολίτες να συνδράμουν «ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Στις φλόγες ιδιωτικός χώρος στάθμευσης - ΒΙΝΤΕΟ

Πυρκαγιά ξέσπασε στη 01.00 τα ξημερώματα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης κατοικίας στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άνδρες, οι οποίοι και προχώρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.Στο σημείο έφτασαν και άντρες της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μετά από κλήση και καταγγελία του ιδιοκτήτη για εμπρησμό. Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς διεξάγει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και το τμήμα Ασφαλείας της Ηγουμενίτσας.

Απάντηση δημάρχου για την κοπή καλαμιών

Συνολική απάντηση στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, από διάφορους εκπρόσωπους φορέων και πολιτικών κομμάτων, σχετικά με την κοπή καλαμιών στη λίμνη, έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις του Δήμου τα τελευταία είκοσι χρόνια που στόχευαν αποκλειστικά και μόνο στην προστασία της λίμνης και υπογράμμισε ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός.Ο Δήμος Ιωαννιτών, πριν από 16 χρόνια, είχε προμηθευτεί το μηχάνημα κοπής καλαμιών, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει πλήρως και κυρίως δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τον λόγο που αγοράστηκε.Με πρωτοβουλία του Δήμου κλήθηκε ο εξειδικευμένος επιστήμονας της προμηθεύτριας εταιρίας, από τη Φινλανδία, ο οποίος εκπαίδευσε επί μία βδομάδα τέσσερις χειριστές και έδειξε όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μηχανήματος.Τις ημέρες αυτές, λοιπόν, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος δεν έγιναν εργασίες πίσω από το ανάχωμα, αλλά εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές του Δήμου ώστε να μπορέσει σταδιακά να αξιοποιηθεί πλήρως το μηχάνημα, το οποίο παραμένει το μοναδικό στη χώρα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο δήμαρχος τοποθετήθηκε για γενικότερα ζητήματα της λίμνης, επισημαίνοντας ότι η προστασία της είναι υπόθεση όλων, όμως εκεί που οι υπόλοιποι εξαντλούνται σε λόγια, ο Δήμος κάνει έργα. Άλλωστε είναι ο μοναδικός που με τις παρεμβάσεις που ανέπτυξε –καθαρισμούς, δίκτυα αποχέτευσης, απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων από την Παμβώτιδα, πάταξη λαθραλιείας, απομάκρυνση απορριμμάτων και μπαζών- αποδεικνύει το ενδιαφέρον του.Από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, από τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν και από τα διαχειριστικά σχέδια, γίνεται σαφές ότι μέρος των καλαμιώνων θα πρέπει να καθαρίζεται. Ακόμη και η μελέτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας για το Οικολογικό Πάρκο στην περιοχή Κατσικά προβλέπει κόψιμο καλαμιών σε έκταση από 25% μέχρι και 50% επί της συνολικής.Για την δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι, πίσω από το ανάχωμα, προβλέπεται η απομάκρυνση καλαμιών σε έκταση 64 στρεμμάτων από το σύνολο των τριών χιλιάδων.Η Περιβαλλοντική έκθεση που προβλέπεται έχει ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα υποβληθεί σε όλους τους αρμόδιους, τόνισε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης.«Άποψή μου είναι ότι καλάμια θα πρέπει να απομακρύνονται συνεχώς. Αν αυτό δεν γίνει σε κάποια χρόνια δεν θα έχουμε λίμνη. Δεν έχει γίνει καμία παράνομη πράξη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, ούτε οι κραυγές μπορούν να συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των επιστημόνων, όχι τις τακτικές του εκφοβισμού», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Χήτος.«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη των Ιωαννίνων και τα πλεονεκτήματά της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η λίμνη. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θαλασσίου σκι δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική για την πόλη. Αποδεικνύει ότι η πόλη είναι φιλική προς τον αθλητισμό και δημιουργεί τις συνθήκες για την φιλοξενία κι άλλων αγώνων. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι έναν αθλητικό πυρήνα. Τίποτα παραπάνω».