Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Σε "Ιφιγένεια" της Ν.Δ. μετατρέπουν οι τοπικοί κομματικοί κομματάρχες τον Π. Κολόκα

Δεύτερο κόψιμο μέσα σε ένα χρόνο

Ο Παντελής Κολόκας αποτελεί ένα χαρτί ανανέωσης για τη ΝΔ, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και πολιτικό επίπεδο, αφού τα ισχυρά του κοινωνικά ερείσματα, ξεπερνούν τον παραδοσιακό χώρο της κεντροδεξιάς.Κατά την άσκησή των καθηκόντων του σε Νομαρχία και Περιφέρεια ήταν υποδειγματικός και χαμηλού προφίλ, ενώ ουδέποτε απασχόλησε αρνητικά την τοπική επικαιρότητα.Το έργο του σημαντικό, όπως και η φιλοτιμία του να στηρίξει σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το κόμμα του. Όλοι θυμόμαστε, πως το 2009 που το ΠΑΣΟΚ κάλπαζε για την εξουσία και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στο νομό δεν έκλεινε με τίποτα, αυτός -σε αντίθεση με άλλους)-ήταν εκεί και έβαλε πλάτη. Όταν τον περασμένο Μάϊο που η ΝΔ φαινόταν ότι θα έβγαινε πρώτο κόμμα, τόλμησε να δηλώσει παρών, κάποιοι τοπικοί κομματικοί ιστρούκτορες μεθόδευσαν το κόψιμό του από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο του νομού. Το ίδιο έγινε και τώρα δια χειρός Καχριμάνη και πλέον είναι πασιφανές ότι μια νέα πολιτική ελπίδα της τοπικής κεντροδεξιάς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μετατρέπεται για δεύτερη φορά σε "Ιφιγένεια" της παράταξης. Ο ίδιος δείχνει μια αξιοπρέπεια και ουδέποτε μίλησε για πρόσωπα που μεθοδεύουν την έξοδό του από το πολιτικό σκηνικό. Η πόλη όμως βουίζει,για το "ποιοι τον φοβούνται και γιατί"...

Αντιπεριφερειάρχης ο Θεσπρωτός Ν. Κάτσιος

Παίζει μία καρέκλα μεταξύ Άρτας και Πρέβεζας!

Σας είχαμε από μέρες ενημερώσει σχετικά με την αναβάθμιση σε θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη, του Θεσπρωτού Νίκου Κάτσιου. Αυτή είναι και η τελική απόφαση του Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος όμως μέχρι και τώρα δεν έχει καταλήξει εάν θα χρίσει ως τρίτο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη σύμβουλό του από την Άρτα ή την Πρέβεζα. Βλέπετε η παραμονή Πότση του χάλασε τα σχέδια, οπότε περισσεύει μόνο μία θέση!Αυτή μάλλον θα καταλήξει σε Αρτινά χέρια, με τον Γιάννη Κατέρη να προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Εάν όμως (που δεν το βλέπουμε λόγω της άρνησης του πρώτου σε σταυρούς Μιχ. Σπυρέλη) πάει προς Πρέβεζα μεριά, φαβορί είναι ο Νίκος Ανατολιοτάκης.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Παραμένει τελικά στη θέση του ο Οδ. Πότσης

Εκτός οι: Γ. Καραμπίνας - Π. Κολόκας

Από την τριάδα των μέχρι σήμερα θεματικών αντιπερειφερειαρχών Ηπείρου,μόνο ο Οδυσσέας Πότσης θα παραμείνει τελικά στη θέση του. Τι κι αν άδειασε από μέρες το Γραφείο του και μουρμούριζε στα... βλάχικα κατά του Καχριμάνη. Από το πρωί της Δευτέρας θα εγκατασταθεί ξανά στην καρέκλα του, αφού η τελική απόφαση του Περιφερειάρχη τον θέλει να παραμένει στο ηγετικό σχήμα εξουσίας. Το λέγαμε ότι δεν γίνεται να πάει η παράταξη Καχριμάνη σε εκλογές σε 1,5 χρόνο, χωρίς Γιαννιώτη Αντιπεριφερειάρχη. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, ο Αλ. Καχριμάνης πέταξε στα σκουπίδια τους 8.100 ψήφους του πρώτου σε σταυρούς Γιάννη Καραμπίνα, τον οποίο πακέτο με τον τρίτο Παντελή Κολόκα, στέλνει στον... πάγκο! Χωρίς ουσιαστικά να τους καταλογίζει τίποτα το αρνητικό για τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν διοίκηση, τους αδειάζει και ταυτόχρονα εντελώς προκλητικά διατηρεί στη θέση του τον Οδ. Πότση.

ΣΕ ΛΙΓΟ - Τα ονόματα των νέων θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Ηπείρου!

Συνεχίζεται μέχρι και τώρα το γράψε-σβήσε για τη μία θέση

Τίποτα δεν κλείδωσε τελικά στη χθεσινοβραδινή ολομέλεια της παράταξης Καχριμάνη, σχετικά με τις τρεις θέσεις των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών στην Ήπειρο. Το βέβαιο είναι, ότι μέτρησε τελικά το βλάχικο "αίμα". Μέχρι και αυτή τη στιμή παραμένει ανοικτή μια θέση Αντιπεριφερειάρχη, η οποία πηγαινοέρχεται μεταξύ Άρτας και Πρέβεζας!Αναλυτικά σε λίγο...

Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

Με ισοπαλία ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις στο 2013 οι Πλατανιάς και ΠΑΣ (1-1). Σκόρερ οι Αναστασάκος (που είχε και δοκάρι), Κοροβέσης. Τεράστια χαμένη ευκαιρία από Ίλιτς.
Πλατανιάς (Άγγελος Αναστασιάδης): Κηπουρός, Αργυρόπουλος, Αρότσα (Ναζλίδης 53'), Κανακούδης, Μαραγκουδάκης (Μιρτσέτα 70'), Αναστασάκος, Αγκιλέρα, Κάλαϊτζιτς, Ουντότζι, Ουκάρ (Μαρτσάκης 83'), Ντόε.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Πάντος, Ντάσιος, Κολοβέτσιος, Γεωργίου, Τσουκαλάς, Τζημόπουλος, Λίλα, Κοροβέσης, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς.

Με καθυστέρηση τριών ετών,το κράτος άρχισε να καταβάλλει σε δόσεις το ποσό της επιχορήγησης σε 13 ιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

Με καθυστέρηση τριών ετών κι αφού οι ιδιοκτήτες τους κινδύνευσαν ακόμη και με κατασχέσεις από τις τράπεζες με τις οποίες συνήψαν δάνεια, το κράτος άρχισε να καταβάλλει σε δόσεις το ποσό της επιχορήγησης που δικαιούνται οι λεωφορειούχοι των ΚΤΕΛ για αντικατάσταση των οχημάτων τους. Πρόκειται για 502 λεωφορεία που αντικαταστάθηκαν το 2009 και ... έπεσαν μέσα στην οικονομική κρίση, αφού τα χρήματα της επιχορήγησης προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο μειώθηκε δραματικά. Φαίνεται ότι χρήματα βρέθηκαν και χθες υπήρξαν θετικές εξελίξεις.Για το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων αφορά 13 ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι ξεκινούν καλά τη χρονιά, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο η επιχορήγηση των δικαιούχων των ΚΤΕΛ ολόκληρης της χώρας, για την αντικατάσταση των οχημάτων τους, στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού των υποδομών και της αντικατάστασης λεωφορείων συγκοινωνιακών φορέων», βάσει του Ν.2963/2001.Ειδικότερα, το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του αναπληρωτή υπυργού, κατά προτεραιότητα, την πρώτη μέρα εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, χρηματοδοτήθηκε με το συνολικό ποσό των 169.715 ευρώ, το οποίο κατεβλήθη στους 13 δικαιούχους αυτοκινητιστές που είχαν υποβάλλει εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το ποσό αυτό αφορά την πρώτη δόση της επιχορήγησης.

«Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας, πρόκειται για το 1/3 περίπου του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, η οποία ανά λεωφορείο κυμαίνεται από 60.000-65.000 ευρώ, δηλαδή επί της αξίας του οχήματος (που είναι 200.000-240.000 ευρώ) το 30% επιχορηγείται από το κράτος. Με το ποσό που πήραν οι 13 λεωφορειούχοι του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα μπορέσουν να «ανασάνουν» οικονομικά, όπως σημειώνει ο κ. Γκίκας και θα περιμένουν να γίνει η εξόφληση ολόκληρης της επιχορήγησης.Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, για τους 502 δικαιούχους όλων των ΚΤΕΛ, ανέρχεται σε 11.970.690 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Για το θέμα της εκταμίευσης, ο κ. Καλογιάννης είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ κ. Φάτσιο και τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γκίκα.Η προηγούμενη μεγάλη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων των ΚΤΕΛ (4.500 οχήματα) είχε γίνει το 2003, προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε αντικαταστάθηκαν και τα περισσότερα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Οι 502 ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που τώρα πληρώνονται σε δόσεις την επιχορήγηση, ανήκαν σε αυτούς που έμειναν εκτός τότε και έκαναν την αντικατάσταση το 2009.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Μπέζα- Πιτούλη- Κάτσινου για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες  μεταξύ του Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γιώργου Κάτσινου.Αντικείμενο της σύσκεψης, που έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, ήταν η ενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών των τοπικών φορέων σχετικά με το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του επικείμενου χωροταξικού ανασχεδιασμού των ΤΕΙ της χώρας που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων ΤΕΙ.Όπως είναι γνωστό, στην Ηγουμενίτσα σήμερα υπάρχουν τρία Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο, το οποίο λειτουργεί πλήρως και τα Τμήματα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα μηχανογραφικά δελτία και επομένως δε δέχονται νέους φοιτητές τα τελευταία δύο χρόνια.Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν, να εκφρασθεί προς το Υπουργείο Παιδείας η άποψη ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί μετά από διάλογο και με τους τοπικούς φορείς και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποβεί καταστροφική για τους φοιτητές, το προσωπικό των Τμημάτων και τις υποδομές (κτιριακές, εργαστηριακές κλπ) που έχουν ήδη δημιουργηθεί.Επιπλέον, δεν πρέπει να αμφισβητείται η ανάγκη της αποκέντρωσης των ΤΕΙ, η οποία όμως θα πρέπει να γίνεται με σοβαρά ακαδημαϊκά- επιστημονικά κριτήρια αλλά και με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και τα παραγωγικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Κυριακή των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση

Κυριακή των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση καθώς Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι οφείλουν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση αντιδημάρχων και σε εκλογή νέων συλλογικών οργάνων.Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η θητεία των συγκεκριμένων οργάνων, μεταξύ των οποίων τα Προεδρεία των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων , έληξε στις 31/12/2012 και μέχρι τις 6 του Ιανουαρίου θα πρέπει να εκλεγούν νέα.Ήδη, σε κάποιους δήμους έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου συνεδριάζει στη μία και μισή το μεσημέρι της Κυριακής ενώ οι Δημαιρεσίες στους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας θα γίνουν λίγο νωρίτερα.

Ακόμα μια αρκούδα νεκρή στην Εγνατία

Μια αρσενική αρκούδα ηλικίας δύο έως τριών ετών εγκαταλείφθηκε την Παρασκευή νεκρή από τον οδηγό του αυτοκινήτου που τη χτύπησε σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Ηταν το πρώτο τροχαίο με θύμα αρκούδα για το 2013 και το 15ο από το 2009.Το δυστύχημα συνέβη στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (ΚΑ45), «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του βυρσοδεψείου της Εxpotan. Το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου είναι από τα πλέον επικίνδυνα για τις αρκούδες και άλλα διερχόμενα ζώα, όπως δείχνουν τα στοιχεία τηλεμετρίας που συλλέγονται στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.Στο σημείο έσπευσε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης «Καλλιστώ», η οποία ειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Καστοριάς Ο απολογισμός για το 2012 ήταν θλιβερός, αφού η χρονιά τελείωσε με 11 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μεγάλη καταστροφή μονοκατοικίας από φωτιά!

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ, όταν δέχθηκε κλήση για φωτιά σε σπίτι κοντά στο 8ο δημοτικό στην Πρέβεζα.Αμέσως κινητοποιήθηκαν 2 οχήματα με 4 άνδρες και το περιπολικό της Υπηρεσίας που βρισκόταν καθ’ οδόν, ενώ στο σημείο έσπευσαν και άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρική συσκευή και επεκτάθηκε γρήγορα στη σκεπή του σπιτιού.Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 5 οχήματα της Πυροσβεστικής και 9 άνδρες καθώς και ο διοικητής της Π.Υ. κ. Αποστόλης Βασδέκης, ο οποίος και συντόνισε το έργο της κατάσβεσης.Μετά από μισή ώρα η πυρκαγιά περιορίστηκε πλήρως αφήνοντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές στα δύο δωμάτια του σπιτιού, στο χωλ και στη σκεπή.

atpreveza.gr