Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

«Εκτροχιάζεται» το τραμ, λόγω κόστους

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πολύ δύσκολα θα ... δει ράγες
Με πολλά εμπόδια και... ανηφορικός είναι ο δρόμος για την δημιουργία γραμμής ή γραμμών τραμ στην πόλη και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μετά το τρένο που ποτέ δεν σφύριξε στην περιοχή δεν θα τοποθετηθούν και ράγες για το τραμ. Αιτία το υψηλό κόστος κατασκευής και η μη αποδοτικότητα των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Το επόμενο ΕΣΠΑ αν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, δύσκολα θα χωρέσει αυτό το έργο, με κεφάλαια του δήμου και φορέων που θα μετέχουν στο σχήμα, η απόσβεση μετατίθεται στο άγνωστο...Η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην Περιφέρεια, είναι σε γνώση του άμεσα ενδιαφερομένου δήμου Ιωαννιτών και, δυστυχώς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες ούτε και για μια γραμμή, δηλαδή τη σύνδεση του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου με την πόλη, πόσω μάλλον για την «επέκταση» μέχρι το αεροδρόμιο που είναι το δεύτερο σενάριο.Το κόστος κατασκευής για το ελαφρού τύπου τραμ-το συμβατικό κοστίζει πολύ περισσότερο- ξεπερνά με τιμές 2012 τα 60 εκ. ευρώ μόνο για τη γραμμή πανεπιστήμιο-πλατεία Πύρρου, αλλά το λειτουργικό μέρος, η συντήρηση και η απόσβεση που δεν μπορεί να γίνει βάζουν ... φρένο στην υλοποίηση, ιδίως αν πρόκειται για μη συγχρηματοδοτούμενο έργο. Στην περίπτωση που συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε, σε ποσοστό μέχρι 45% μόνον, η μελέτη καταλήγει σε καλύτερο αποτέλεσμα, όμως και πάλι κρίνεται ασύμφορη η επένδυση, ως προς την απόσβεση της.

Το θέλει ο δήμος, αλλά...
Ο άμεσα ενδιαφερόμενος δήμος Ιωαννιτών έχει τον πρώτο λόγο για το έργο που προβλέπεται και στο, προς κατάργηση, Ρυθμιστικό σχέδιο. Ήταν πρόταση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη, αποτελεί και στόχο της Δημοτικής αρχής στα πλαίσια του δικτύου «πράσινες πόλεις».«Η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το τραμ», τονίζει ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τα έργα Βασίλης Μασσαλάς. Όμως, εκφράζοντας προσωπική άποψη, δήλωσε ότι δεν θεωρεί καθόλου εύκολη και εφικτή την δημιουργία γραμμής τραμ, κι αυτό εξαιτίας του υψηλού κόστους και στην κατασκευή και στην λειτουργία. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν, ιδίως στις κεντρικές οδούς της πόλης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θα υποδεχτούν το τραμ. Ακόμη, σημειώνει ότι αν γίνει η γραμμή πανεπιστήμιο-πλατεία που αποτελεί την πιο αποδοτική για το αστικό ΚΤΕΛ, θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί θα καταρρεύσει ως επιχείρηση και δεν θα μπορεί να εκτελεί τα δρομολόγια σε άλλους προορισμούς που δεν αποδίδουν.Το τραμ θα ήταν, ίσως, αποδοτικό μέσο και οικονομικά, αν είχε τη γραμμή Ελεούσα-Ανατολή-Κατσικά και Πεδινή-κέντρο πόλης-«Χατζηκώστα» και εξυπηρετούσε τους πάντες, αλλά τέτοιο έργο χρειάζεται 200 με 300 εκ. ευρώ που δεν υπάρχουν. Η αντιπρόταση του κ.Μασσαλά, εφόσον τελικά δεν βρεθεί λύση για τραμ, είναι να εξευρεθούν από το ΕΣΠΑ 2-3 εκ. ευρώ και να αποκτήσει ο δήμος 20 τουλάχιστον μίνι μπας με τα οποία θα καλύψει άνετα τις μεταφορικές ανάγκες, είτε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, είτε με άλλο φορέα.

Οι τρεις φάσεις της μελέτης
Στόχος της πρώτης φάσης της μελέτης που ανατέθηκε από την Περιφέρεια ήταν η αποτύπωση και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η εκτίμηση των αναγκών και των προοπτικών σε ότι αφορά στη ζήτηση για μετακινήσεις του Δήμου Ιωαννιτών.Στη δεύτερη φάση διαμορφώθηκαν διαφορετικοί διάδρομοι διέλευσης γραμμής -γραμμών ΤΡΑΜ, με στόχο τη σύνδεση βασικών πόλων μετακινήσεων της πόλης (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», Κέντρο Πόλης, Αεροδρόμιο, ΚΤΕΛ, περιοχή Ανατολής).Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι η προτεινόμενη χάραξη είναι εκείνη που συνδέει το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, το κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο.Αυτά τα δεδομένα είχαν παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση και είχε εκφραστεί ο προβληματισμός από Περιφέρεια και δήμο για το δύσκολο του εγχειρήματος.Η τρίτη φάση που ακολούθησε εστίασε στις λεπτομέρειες εφαρμογής της προτεινόμενης γραμμής τραμ (λειτουργικά χαρακτηριστικά, απαιτήσεις σε οχήματα και σχέδιο εφαρμογής), καθώς και στην χρηματοοικονομική και οικονομική αξιολόγηση αυτής.

Τα σενάρια με δυο διαδρομές
Η προτεινόμενη διαδρομή έχει ως εξής: Με αφετηρία το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η κίνηση γίνεται σε γραμμή διπλής κατεύθυνσης επί του τμήματος του Περιφερειακού των Ιωαννίνων και συνεχίζει επί της Ε.Ο. Άρτας Ιωαννίνων, έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των δυτικών συνοικιών της Ανατολής, το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο και το Τ.Ε.Ι. , συναντά τη Λ. Δωδώνης και εισέρχεται στο κέντρο της πόλης έως την Πλατεία Πύρρου, όπου και τερματίζεται η γραμμή διπλής κατεύθυνσης.Σε μονή γραμμή πλέον η χάραξη συνεχίζει την οδό Αβέρωφ και αποκλίνει από αυτή επί της οδού Κουντουριώτου. Η μονή γραμμή συνεχίζεται επί της Γεωργ. Παπανδρέου μέχρι το ύψος της Βορείου Ηπείρου. Στη συνέχεια και σε γραμμή διπλής κατεύθυνσης συνεχίζει την πορεία της προς το αεροδρόμιο. Η επιστροφή προς την πόλη επιτυγχάνεται με τη χρήση της Λ. Βορείου Ηπείρου, μέσω της οποίας και σε μονή γραμμή επίσης συναντά την οδό Βηλαρά και συνεχίζει τις οδούς Αρ. Βαλαωρίτου και 28ης Οκτωβρίου μέχρι το σημείο τομής με τη διπλή γραμμή στο ύψος της πλατείας Πύρρου.Το σύνολο της διαδρομής αυτής περιλαμβάνει περίπου 13,4 χλμ. χάραξης που αναλύεται σε 4,10 περίπου χλμ. μονής γραμμής και 9,3 χλμ. περίπου διπλής γραμμής, δίχως να περιλαμβάνονται τα μήκη που προστίθενται από τις δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης της χάραξης.

Το κόστος ανά φάση και η ανταποδοτικότητα
Η ανάλυση κόστους - οφέλους εστίασε στην χρηματοοικονομική και οικονομική αξιολόγηση της εφαρμογής διαφορετικών τύπων ΤΡΑΜ (συμβατικού και ultra light), σε δύο φάσεις, διερευνώντας ανεξάρτητα τόσο την κατασκευή μόνο της Φάσης Α (Τμήμα Πανεπιστήμιο - Πλατεία Πύρρου) που κοστίζει με συμβατικό τραμ 141 εκ. ευρώ περίπου και με ελαφρού τύπου 60 εκ. ευρώ περίπου, ενώ για τις δυο διαδρομές, μέχρι αεροδρόμιο και επιστροφή στο κέντρο, εκτινάσσεται στα 238 εκ. ευρώ και 101 εκ. ευρώ, αντίστοιχα.Το εκτιμώμενο κόστος (σε τιμές 2012) για την υλοποίηση του ΤΡΑΜ (φάσεις Α και Β):
Φάση Συμβατικό ΤΡΑΜ Ultra Light ΤΡΑΜ
Α 141,800,000 ευρώ 60,375,000 ευρώ
Β 237,940,000 101,920,000
Στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αξιολόγησης της επένδυσης προέκυψε και το δυνατό ποσοστό συγχρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το αντίστοιχο ποσό συγχρηματοδότησης, το οποίο για την υλοποίηση συμβατικού ΤΡΑΜ τελικά είναι περίπου 56% του κόστους επένδυσης ενώ για την υλοποίηση ΤΡΑΜ Ultra Light είναι 45%.Αντίθετα, η ανάλυση χρηματοοικονομικής αυτονομίας έδειξε ότι υπό τις δεδομένες υποθέσεις της ανάλυσης, οι ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας του ΤΡΑΜ (και των δύο τύπων) είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδα λειτουργίας αυτού και να αποφέρουν και όφελος της τάξης του 10%-20% (κατά περίπτωση) σε βάθος 30 ετών.Αν δε η χρηματοδότηση μέρους ή του συνόλου της κατασκευής του έργου βασιστεί σε δανεισμό (σε συνδυασμό ή όχι με κοινοτική συνδρομή), η χρηματοοικονομική απόδοση του κεφαλαίου είναι σημαντικά χαμηλότερη. Συνολικά, για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη εθνική χρηματοδότηση, αλλά και πάλι το έργο από τη λειτουργία του δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει την επένδυση (όπως και η πλειοψηφία των αντίστοιχων έργων αστικών συγκοινωνιών στην Ευρώπη).

Το... δια ταύτα δεν επιτρέπει αισιοδοξία
Το γενικό συμπέρασμα-πρόταση της μελέτης δεν επιτρέπει αισιοδοξία, ότι μπορεί να δημιουργθεί έστω μια γραμμή τραμ, ακόμη κι αν χρηματοδοτηθεί η κατασκευή από εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.Η τεχνικοοικονομική αξιολόγηση, όπως επισημάινεται στη μελέτη, καταδεικνύει ότι πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση δείχνει να είναι η υλοποίηση ΤΡΑΜ τύπου Ultra Light, καθώς φαίνεται πως μπορεί να παράσχει ουσιαστικά κοινωνικά οφέλη στην πόλη των Ιωαννίνων, σε αντίθεση με τη λύση της κατασκευής συμβατικού ΤΡΑΜ, η οποία προκύπτει να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη. Βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη υλοποίηση του ULR αποτελεί η πλήρης χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Επίσης, βασική απαίτηση αποτελεί και η εκπόνηση μελέτης για τον πιθανό φορέα διαχείρισης του μέσου... Έτσι, δεδομένης της διεθνούς εμπειρίας αλλά και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων είναι σαφές ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση πολυμετοχικού σχήματος, στο οποίο θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Αστικό ΚΤΕΛ της πόλης, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ορκωμοσία Περιφερειακού Συμβούλου

Ορκίστηκε χθες Τετάρτη, ενώπιον του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και ανέλαβε τα καθήκοντα του Περιφερειακού Συμβούλου ο κ. Ιωάννης Λάζος, πρώτος επιλαχών της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη». Ο κ. Λάζος διαδέχεται τον κ. Γεώργιο Μπαλτογιάννη ο οποίος – για προσωπικούς λόγους - υπέβαλλε την παραίτησή του από Περιφερειακός Σύμβουλος την 31η Δεκεμβρίου 2012.

ΑΡΤΑ: Ανοιχτή πρόσκληση για την συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Σύμφωνα με το άρθρο 76 Ν.3852/2010 για Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων πρέπει να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής Διαβούλευσης που θα επιλαμβάνεται και θα συζητά και θα γνωμοδοτεί για όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου Άρτας. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους εκπροσώπους:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες
που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης να ενημερώσουν εγγράφως το Γραφείο του Δημάρχου για τα προτεινόμενα από αυτούς μέλη καθώς και τους αναπληρωματικούς τους έως 9/1/2013.Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου που είναι ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος απ’ αυτόν αντιδήμαρχος, μπορεί να είναι από εικοσιπέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Συνεπώς, ο αριθμός των εγγεγραμμένων δημοτών που θα ορισθούν, μετά από κλήρωση, επιπλέον μέλη της επιτροπής κυμαίνεται από οκτώ (8) έως δεκαεφτά (17) ανάλογα με τα μέλη των φορέων που ορίζονται σ’ αυτή.

Προς ολοκλήρωση το Αρδευτικό Μαργαριτίου

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τις απαλλοτριώσεις του αρδευτικού Μαργαριτίου το ποσό των 357.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους κατοίκους της περιοχής. «Τώρα πλέον υπάρχουν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες. «Ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια, καταφέρνουμε να το τελειώσουμε», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

Νέα προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών

Με την κατάρτιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου, το προσεχές διάστημα, ξεκινάει ακόμη μια προσπάθεια για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των εθνικών κληροδοτημάτων και των "αζήτητων" κληρονομιών.Το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομίες από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα και με Πρόεδρο τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Χ. Μητκίδη.Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών, η απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τις σχολάζουσες κληρονομίες και τον διορισμό επιτρόπου για την ταχύτερη εγγραφή των δημοσίων εσόδων.

Έργο προστασίας του ποταμού Καλαμά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά, προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου. Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 5,246 εκατομμυρίων ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.Για το θέμα αυτό είχαν σήμερα συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης. Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής:«Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη για τη συνεργασία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που ολοκλήρωσε το θέμα. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, καθαρίσαμε με λίγα χρήματα από μπάζα το ποτάμι με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων. Καψάλης, δήλωσε τα εξής:«Φαίνεται πως για το Δήμο Πωγωνίου ξεκινάει καλά η νέα χρονιά. Και αυτό γιατί ένα έργο, που ήταν όνειρο για τους παρακαλάμιους δήμους, γίνεται πραγματικότητα μετά από μεθοδική δουλειά από το Δήμο και την Περιφέρεια. Πετύχαμε, καταρχάς, να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό του Παρακαλάμου, και δεύτερον, και σοβαρότερο, πετύχαμε την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, όπου κύρια εστία μόλυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τα λύματα του οικισμού. Και αυτό έγινε χάρη στην ευαισθησία του κ. Περιφερειάρχη πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα ευρύτερα για την Ήπειρο και ειδικότερα για την περιοχή μας, καθώς μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξουμε ένα μεγάλο έργο, που είναι έργο πνοής για την περιοχή μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την προεργασία που είχε κάνει στο στάδιο των μελετών».

Διεθνής ο Γιαννιώτης Γιώργος Τσούκαλης

Γράφει ο Βασίλης Χήτος
O Αμερικανός δημοσιογράφος Gordon Fairclough της εφημερίδας wall streeet journal, στο γραφείο του πιο πολυσυζυτημένου Ντέτεκτιβ Γιώργου Τσούκαλη (φωτο). Ο Γιαννιώτης που με την έρευνά του υπήρξε αναμφίβολα ο «Μεγάλος Πρωταγωνιστής» στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.Ο Γιώργος Τσούκαλης κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Λαθρέμποροι ιστορίας».Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς, τα αρχαία της Σκοτούσας, και άλλες.Έχει συμπληρώσει είκοσι ένα χρόνια στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων.Στις σελίδες του βιβλίου του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που έζησε και περιγράφει.

Πρώτος μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας στο ΕΣΠΑ,ο Δήμος Ιωαννιτών!!!

Πρώτος μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας κατάφερε να είναι ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς κλείνοντας το 2012 βρέθηκε στην κορυφή όσον αφορά τις εντάξεις και τις συμβασιοποιήσεις έργων του ΕΣΠΑ.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος η πρωτιά αυτή είναι το αποτέλεσμα σκληρής, επίπονης και συλλογικής δουλειάς.«Η πρωτιά μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες αλλά και υποχρεώσεις για τη νέα χρονιά που διανύουμε. Εν μέσω οικονομικής κρίσης απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για άμεσα αποτελέσματα.Αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε αποδοτικά και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε μέσα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και σε καλύτερες προοπτικές για τον τόπο μας» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στα 158.009.965 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα έργα δεν περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν εντάξει το Πνευματικό Κέντρο, ο ΟΚΠΑΠΑ και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος είτε στο ΕΣΠΑ, είτε σε άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες.Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο πρώτος σε εντάξεις έργων μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας. Μάλιστα ο προυπολογισμός των έργων που έχουν διασφαλιστεί είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που έχουν πετύχει οι μεγαλύτεροι Δήμοι, όπως Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.Συνοπτικά ο προϋπολογισμός των έργων αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
17.631.820
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
70.407.817
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
69.191.119
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
91.936.826
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
12.368.290
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
57.991.535
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
96.336.053
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
66.236.965
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
158.009.965
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
62.069.210
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
66.384.097

Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο 
Το ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ιωαννιτών το εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό προκειμένου μέσω του προγράμματος αυτού να υλοποιήσει σημαντικά έργα υποδομών ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής.Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος που είχε θέσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και το πέτυχε στο μέγιστο βαθμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι το τέλος του 2010 από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (και το Δήμο Ιωαννιτών) είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μόλις 14 έργα με προϋπολογισμό 51,5 εκατομμύριων ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 εντάχθηκαν 29 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 106, 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το κουίζ των νέων Αντιπεριφερειαρχών στην Περιφέρεια Ηπείρου

Μέχρι τις 15 Γενάρη οι ανακοινώσεις

Στο Γραφείο του Αλέκου Καχριμάνη, καθημερινά ονόματα γράφονται,ονόματα σβήνονται και τα σενάρια παραμένουν πολλά. Στο μυαλό του Περιφερειάρχη κυριαρχούν δύο σκέψεις. Είτε να ορίσει τρία νέα πρόσωπα εκτός Ιωαννίνων, δηλαδή από Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, προκειμένου να αποφύγει τη γκρίνια των Γιαννιωτών που δε θα μπουν αλλά και αυτών που φεύγουν, ώστε να μη νοιώσουν αδειασμένοι. Το σενάριο Β' λέει, είτε σκέφτεται να ορίσει έναν Γιαννιώτη και δύο από τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες. Η προθυμία βέβαια για την κάλυψη αυτών των θέσεων από τους εν δυνάμει Αντιπεριφερειάρχες δεν είναι και στο ζενίθ.Σε ότι αφορά την έκβαση του πρώτου σεναρίου, αρνητικά έχουν απαντήσει οι πρωτεύσαντες περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Καχριμάνη σε Άρτα και Πρέβεζα, κ.κ. Χρ. Κύρκος και Μιχ. Σπυρέλης και συνεπώς γίνονται σκέψεις για αναβάθμιση σε ρόλο αντιπεριφερειάρχη των κ.κ. Γ.Κατέρη και Ν. Ανατολιοτάκη αντίστοιχα, ενώ σύμφωνος με μια πιθανή αναβάθμισή του σε ρόλο αντιπεριφερειάρχη είναι ο πρώτος σε σταυρούς στη Θεσπρωτία κ. Νικ. Κάτσιος. Τα δύσκολα όμως σχετίζονται με το σενάριο Β', που θέλει (λόγω του προεκλογικού της περιόδου) οπωσδήποτε Γιαννιώτη αντιπεριφερειάρχη. Θυμίζουμε ότι στα Γιάννενα μετά την τριάδα που ξηλώνεται ακολουθούν σε σταυρούς οι κ.κ. Γ. Παπατσίμπας και Μιχ. Πλιάκος. Έλα όμως που ο Αλέκος καλοβλέπει τον δεύτερο αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει τον πρώτο, που επίσης αναζητά την αναβάθμισή του σε ρόλο αντιπεριφερειάρχη. Και επειδή ο Καχριμάνης δεν συνιθίζει να κάνει "πραξικοπήματα" αλλά σέβεται ευλαβικά τη σειρά εκλογής των συνεργατών του, το κουίζ είναι πολύ δύσκολο. Θυμίζουμε ότι από πίσω ακολουθούν οι Καττής Νίκος, Γιαννακάκης Γιάννης, Μπαλτογιάννης Γιώργος και Τσουλάκη-Μπίστα Μαρία, οι οποίοι είναι έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές να προσφέρουν έργο στην Περιφέρεια. Αρκεί βέβαια ο Αλέκος να τους το επιτρέψει και κυθρίως να τους δώσει την ευκαιρία. Και επειδή μάλλον δε θα την πάρουν, έχουν ήδη αρχίσει οι γκρίνιες και οι μουρμούρες. Το ποιοι θα φύγουν από το σημερινό ιερατείο Καχριμάνη είναι γνωστό. Το ποιοι θα έρθουν είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Αλέκο , μιας και τα πράγματα είναι πολύ ρευστά,τόσο αυτοδιοικητικά όσο και πολιτικά. Και κυρίως οι επόμενες εκλογές τόσο για τη βουλή όσο και για την περιφέρεια δεν αργούν να έρθουν,οπότε οι συνειρμοί που ταλανίζουν το μυαλό του Καχριμάνη, εύλογα είναι πολλοί. Υπομονή, μέχρι τις 15 Γενάρη!!!

Ανοίγει φτερά η νέα αεροπορική εταιρία- Από τα μέσα Ιανουαρίου οι πρώτες πτήσεις

Γιάννινα- Αθήνα – Γιάννινα με 65 ευρώ!!!
Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις της νεοϊδρυθείσας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους HellasAirlines, που θα έχει τη βάση της στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και η οποία έχει εντάξει στους προορισμούς της και τα Ιωάννινα τα οποία θα συνδέει πλέον εκτός από τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και με αυτές του εξωτερικού.Όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρείας, πιλότος Βασίλης Ραλάκης, οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι χαμηλές και η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο θα είναι δωρεάν.Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν οι πτήσεις εσωτερικού ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξουν και πτήσεις εκτός Ελλάδας που μάλιστα θα έχουν και ενδιάμεσο σταθμό τα Ιωάννινα.Μια εξέλιξη εξόχως ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους όλης της Ηπείρου που θα μπορούν πλέον να έχουν και μια εναλλακτική πρόταση για τις πτήσεις τους προς την Αθήνα κυρίως, αλλά και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από την... γειτονιά τους, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να μεταβούν στην πρωτεύουσα ή τη Θεσσαλονίκη.

Γιάννινα- Αθήνα – Γιάννινα με 65 ευρώ
Τα σχέδια της νέας αεροπορικής εταιρείας για τα δρομολόγια του εσωτερικού και πιο συγκεκριμένα τη σύνδεση των Ιωαννίνων με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας περιλαμβάνουν έξι πτήσεις από και προς τα Γιάννινα σε καθημερινή βάση με ενδιάμεσους σταθμούς.Η διαφορά δηλαδή με τις μέχρι τώρα πτήσεις της Olympic air ή της Aegean παλαιότερα θα είναι ότι οι πτήσεις δεν θα είναι απ' ευθείας αλλά με στάσεις.Η μεγαλύτερη διαφορά όμως θα είναι στην τιμή αφού μετά τις 15 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν η πτήσεις το εισιτήριο για το Ιωάννινα – Αθήνα – Ιωάννινα θα κυμαίνεται γύρω στα 65 ευρώ.Σε ότι αφορά βέβαια τις στάσεις στους ενδιάμεσους σταθμούς μπορεί να παρατείνουν λίγο το ταξίδι αλλά με την τιμή σχεδόν στο ένα τρίτο απ' αυτές που προσφέρει σήμερα η μοναδική αεροπορική εταιρία που πετά από και προς τα Ιωάννινα είναι κάτι που πολλοί θα το δουν ως μια μικρή λεπτομέρεια.Ο πρόεδρος της εταιρίας ενδεικτικά έχει αναφέρει ότι οι τιμές για την πτήση για Αθήνα μετ' επιστροφής θα είναι στα 80 ευρώ για το Ηράκλειο.Συγκεκριμένα, οι πτήσεις εσωτερικού θα είναι προς και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Σκιάθο.

Από τα Γιάννινα στη... Ρώμη
Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως για την περιοχή μας παρουσιάζει ο σχεδιασμός των πτήσεων της Hellas Airlines για προορισμούς του εξωτερικού.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας αναμένεται να υπάρξουν πτήσεις για Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα και Φρανκφούρτη, με την τιμή για την πτήση προς τη Ρώμη να φτάνει τα 120 ευρώ και προς την Φρανκφούρτη τα 145.Μάλιστα για την πτήση προς Ρώμη τα Γιάννινα θα είναι ενδιάμεσος σταθμός κάτι που αναμένεται να γίνει και για άλλους προορισμούς στο μέλλον.Αυτό σημαίνει πως οι Ηπειρώτες θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να χρειαστεί πρώτα να φτάσουν στην Αθήνα ή στην καλύτερη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη.Με την ένταξη από τον Μάιο στον στόλο της εταιρείας τριών αεροσκαφών, τα οποία θα προστεθούν στα δύο αεροσκάφη τύπου Airbus A320 με τα οποία θα ξεκινήσει να πετά η εταιρία, θα εκτελούνται δρομολόγια και προς τις άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ στόχος της εταιρείας είναι την πρώτη πενταετία να διαθέτει στόλο 10 αεροσκαφών με πραγματοποίηση δρομολογίων σε Ουγγαρία και Τσεχία.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.flyhellasairlines.com

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στην Άρτα

Στις 6 Ιανουαρίου 2013 ημέρα Κυριακή, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, θα τελεστούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού (περιοχή Τριγώνου), η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Μετά το τέλος του Μεγάλου Αγιασμού, θα γίνει, καιρού επιτρέποντος, με κάθε επισημότητα, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στα ύδατα του ποταμού Αράχθου, στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας.
Το Πρόγραμμα της Ιερής Τελετής καθορίζουμε ως κατωτέρω:
ΩΡΑ 10:00 π.μ.: Έναρξη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού.
ΩΡΑ 11:15 π.μ.: Έναρξη της πομπής από την αρχή του πεζοδρόμου της οδού Θειακογιάννη, που οδηγεί στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας .
ΩΡΑ 11:30 π.μ.: Κατάδυση Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του ποταμού Αράχθου στο χώρο του Ιστορικού Γεφυριού.
Παρακαλούνται όπως, ευαρεστηθούν και παραστούν στην τελετή, προσερχόμενοι μέχρι τις 10:00 π.μ στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για το μελλοντικό «κολαστήριο κερδοσκοπίας» της ΕΟΖ στο Πωγώνι

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
Με την συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου της 27/12/2012, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκποίησης και απαλλοτρίωσης της Ηπειρωτικής Γης και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αγορά των υδρογονανθράκων, μέσῳ της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, ως εργαλείο σατανικής έμπνευσης και εκμετάλλευσης, που οι τοπικοί πολιτικοί μας ταγοί «ελαφρά τη καρδία» επισφράγισαν.Η ανελέητη επίθεση εκβιομηχάνισης και πειθαναγκασμού της Περιφερειακής Αρχής και Δήμου Πωγωνίου στα αγοραία κελεύσματα της στήριξης του σκοτεινού σχεδίου κατακερματισμού της περιοχής, αποτελεί ομολογία διαπλοκής. Η συνεχής προκλητική προθυμία και συνδρομή των «YES-MEN» εκπροσώπων μας, έχει μεταφέρει στην Ήπειρο, το επίκεντρο της σύγκρουσης ενός πολέμου, οικονομικών, γεωπολιτικών συμφερόντων και διαφαινόμενης έξαρσης αλυτρωτισμού.Το ελκυστικό πλαίσιο επενδύσεων όπως διαμορφώνονται μέσω των ΕΟΖ διευκολύνει την έλευση του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου μέσω των μοντέρνων σκλαβοπάζαρων των ΕΟΖ.Στην Ήπειρο εξυφαίνεται ένα ιδιότυπο υβριδικό μοντέλο εργασιακού μεσαίωνα με όρους δουλοπαροικίας. Η αξιοποίηση της επενδυτικής ασυλίας των ΕΟΖ σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεση με την τοπική οικονομία, την καταλήστευση του περιβάλλοντος, και την απόλυτη κυριαρχία ανομίας και fast track διαδικασιών, σκιαγραφούν με νέους πολιτικούς όρους την πελατειακή σχέση της εγχώριας νομενκλατούρας, με το «δουλεμπόριο» ελπίδας των απελπισμένων πολιτών. Σε απόλυτη συγχορδία όσοι τάσσονται υπέρ της ζωνοποίησης της ζωής μας, παραγωγικοί φορείς, πρόεδροι επιμελητηρίων και πολιτικά υποκείμενα της τρικομματικής «παράτας», αγνοούν ότι η νομοτεχνική μελέτη για τις ΕΟΖ στην Ελλάδα έγινε από Γερμανό πληρεξούσιο, παρ’ όλο που δεν προβλέπεται από την Ε.Ε. Αγνοούν άραγε, ότι ο Χανς Πίτερ Καϊτέλ επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) προτείνει χωρίς περιστροφές, ότι η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί σε μια ΕΟΖ μέσα στην Ευρωζώνη; Αυτή την κινεζοποίηση και διεύρυνση του διευρωπαϊκού διαχωρισμού Βορρά-Νότου, έχει υποδείξει και ο Πολ Τόμσεν της Τρόϊκας προτείνοντας για την Ελλάδα αμοιβές ανταγωνιστικές των μισθών των γειτονικών χωρών, τύπου Βουλγαρίας-Ρουμανίας στα 350€. Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης Χατζηδάκης φέρει ως πρότυπο παράδειγμα ανάπτυξης την Πολωνία, που σαρώθηκε από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα του κομμουνιστή «δικτάτορα» Γιαρουσέλσκι, προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία μας. Σαφώς καταδεικνύει την «άλωση» του πολιτικού μας προσωπικού, λόγω μειωμένου ηθικού φρονήματος μιας υπερχρεωμένης χώρας, εύκολα χειραγωγούμενης…Οι ΕΟΖ εκτός λοιπόν από ζώνες κερδοσκοπίας, θα καταστούν και ζώνες πολιτικής επιρροής και επιτήρησης, επωφελείας των δανειστών. Το αποσαρθρωμένο εγχώριο πολιτικό σύστημα «απαλλοτριώνεται» μαζί με τα κυρίαρχα εθνικά μας «χρυσαφικά».Αυτό είναι το όραμα του Περιφερειάρχη και της μείζονος αντιπολίτευσης, της ΠΕΔ Ηπείρου, των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων και των κοινοβουλευτικών Ηπειρωτών εκπροσώπων και του Δημάρχου Πωγωνίου;Ας θυμηθούμε την ιστορία μας απέναντι στους απόμαχους ακρίτες του Πωγωνίου, π.χ. στη Βήσσανη που εκδόθηκε το 1896 η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα με τιτλοφορία «Αρετή». Θέλει Αρετή και Τόλμη η ελευθερία, για την επαναφορά μας στο κλονισμένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης…Αλήθεια τι είδους επενδύσεις κρύβονται πίσω από την δήθεν ανάπτυξη της ακριτικής αυτής περιοχής;Οι διασυνοριακές περιοχές της Ηπείρου και της Θράκης συγκεντρώνουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που ευνοούν την δημιουργία ΕΟΖ, λόγω γειτνίασης συνοριακής με περιοχές που έχουν ίδια μισθολογικά δεδομένα, εφαπτόμενες στο διευρωπαϊκό δίκτυο της Εγνατίας Οδού, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων σε χώρες της ΕΕ, χωρίς την διαμεσολάβηση Ελληνικού Τελωνείου.Σ’ αυτόν τον γεωγραφικό επιχειρηματικό άξονα, εμπεριέχονται σημαντικότατες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενέργειας και μετάλλων, ενεργειακό οικόπεδο υδρογονανθράκων Καλπακίου, το Όσμιο της Νεράιδας Θεσπρωτίας, ο λιγνίτης της Πτολεμαΐδας, ο χρυσός των ορυχείων Χαλκιδικής, το Ουράνιο της Θράκης, όλα συσσωρευμένα σε μια ευθεία μόλις 500 χιλιομέτρων…Ωστόσο το «ορθόδοξον» του πράγματος, περιλαμβάνει την εξής παραδοξολογία και εκκλησιαστική ιδιαιτερότητα, ένεκα ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Οι μητροπόλεις των νομών των Βορείων Ελληνικών συνόρων δεν ανήκουν όλες στην εκκλησία της Ελλάδας, όπως και τα εκκλησιαστικά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά αποτελούν «τιμαλφή» του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, κατά παράβαση του άρθρου 17, παράγραφος 4 του συντάγματος για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ του δημοσίου. Οι εκκλησιαστικές τους γαίες δεν διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, που έχει επιβληθεί στη χώρα και του δικαιώματος επιφανείας, που έφερε η ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ (εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου 3986/2011) και δεν αποτελούν «λεία» παραχώρησης, προς εκμετάλλευση ιδιωτών επενδυτών για 5 έως 100 χρόνια. Εικάζεται όμως ότι χάριν του εθνικού συμφέροντος, η γενική γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων με τους εκκλησιαστικούς κύκλους και την ξένη επιτροπεία των 20 ΔΙΣ μπόνους από το ΕΣΠΑ και του ελεύθερου επαναπατρισμού των κερδών, θα ξεπεράσουν αυτόν τον ανασταλτικό σκόπελο, διαθέτοντας τη γη σε άπορους ακτήμονες… Αναλόγως έπραξαν με τον νόμο 3775/2009 ταχείας αδειοδότησης ακόμα και σε περιοχές Natura ή αρχαιολογικούς χώρους.Αδυνατώ να αγνοήσω την «πιο εύστοχη» παρέμβαση έως σήμερα, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που διαμέσου ψηφίσματος αναφέρει «…πως το άθλιο καθεστώς των ΕΟΖ είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος, που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών, αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου…»Οι κοτζαμπάσηδες της Ηπείρου, με την δημιουργία της ΕΟΖ επαναφέρουν το φεουδαρχικό κατάλοιπο που ορίζει την επικυριαρχία που είχε λήξει οριστικά το 1945!

Οι έμποροι της Ηπείρου,μεταθέτουν τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις

Στις 15 Ιανουαρίου, οπότε αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις, μεταθέτει ο εμπορικός κόσμος της Ηπείρου τις ελπίδες του για μείωση των απωλειών που υπέστη και την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τοπικής αγοράς ο τζίρος μεσοσταθμικά ήταν μειωμένος έως και 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.Οι εκπτώσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε επίπεδα άνω του 50% και τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές θα πάρουν πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει από τις προσφορές που αρχίζουν και επίσημα σε πολλά καταστήματα.Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Ν.Ο.Ι. γιορτάζει για μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες!

Κόβει πίτα και βραβεύει τους αθλητές του που διακρίθηκαν μέσα στο 2012
Μία σπουδαία χρονιά ήταν το 2012 για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία. Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων αναδείχθηκε για πολλοστή φορά Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος, σαρώνοντας τις διακρίσεις και τα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Παράλληλα, οι αθλητές του πέτυχαν με την Ελληνική Εθνική Ομάδα σημαντικές νίκες σε όλα σχεδόν τα περσινά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Κύπελλα, με κορυφαία στιγμή φυσικά την τέταρτη θέση που κατέλαβαν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου οι Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης με την Τετράκωπο άνευ των Ανδρών.Όλες αυτές τις επιτυχίες θα γιορτάσει ο Ν.Ο.Ι. στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, ώρα 6 μ.μ., στο εστιατόριο του Ομίλου, στην Λιμνοπούλα.Στα πλαίσιά της ο Ναυτικός Όμιλος θα κόψει την πίτα του για το 2013 και θα βραβεύσει τους αθλητές του που διακρίθηκαν πέρυσι στην Κωπηλασία. Συνολικά θα βραβευθούν 76 αθλητές για τα μετάλλια που κατέκτησαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στο Βαλκανικό Πρωτ/μα και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και φυσικά θα τιμηθούν οι δύο Ολυμπιονίκες του Λονδίνου. Μαζί τους θα βραβευθούν και οι προπονητές του Ν.Ο.Ι. για το σημαντικό έργο που πρόσφεραν την περασμένη χρονιά.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ:Ακριβότερα τα τέλη ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας!!!

Αναπροσαρμογή προς τα πάνω, στα δημοτικά τέλη ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το έτος 2013 αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Πάργας, λίγες ημέρες πριν μας αφήσει το 2012. Η νέα αύξηση έχει ήδη προκαλέσει παράπονα από τους πολίτες του Δήμου Πάργας, καθώς οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα μετά την περσινή αύξηση που άγγιξε περίπου το 240% έρχονται σήμερα με νέα αναπροσαρμογή με αύξηση κοντά στο 70%. Η απόφαση αυτή προσθέτει κι άλλα βάρη σε πολλούς εργαζόμενους, άνεργους, μικρούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους του δήμου Πάργας, που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και το λογαριασμό του ρεύματος. Το θέμα όπως αναφέρει συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και αποδεικνύει περίτρανα ότι ακολουθείται σκόπιμη τακτική που απομακρύνει τους κατοίκους από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση και πρότεινε να γίνει μείωση των δημοτικών τελών. Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, τονίζει την ανάγκη κατάργησης των δημοτικών τελών και κάθε τέλος και φόρος σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ:Δείχνει το δρόμο της παραγωγής ενέργειας


Τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα όμως και πόρων, σημαντικών για το Δήμο Μετσόβου και τους πολίτες, θα έχει σε ενάμιση χρόνο περίπου η ορεινή κωμόπολη, με την υλοποίηση του έργου παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο. Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου, μία συνεργασία που έχει προωθηθεί και ενισχύεται με τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μέτσοβο ετοιμάζει την πρώτη μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου, με το οποίο θα καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης των δημοσίων κτιρίων. Ουσιαστικά ο Δήμος Μετσόβου πρωτοπορεί και αναμένεται να γίνει ο πρώτος Δήμος στη χώρα που θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης των δημοσίων κτιρίων, χωρίς να βάζει το χέρι στην... τσέπη των δημοτών. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, μιλώντας για την σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς, Δήμος και Μετσόβειο από τις 19 Δεκεμβρίου. Εφόσον τηρηθούν οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα η έναρξη των εργασιών θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο και αναμένεται η ολοκλήρωσή του μετά από ένα χρόνο. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στον χώρο των πρώην σφαγείων Μετσόβου και όπως είπε ο κ. Τσομπίκος σε αυτό θα καταλήγουν σε ετήσια βάση 6.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων από πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, από τα τυροκομεία, αλλά και το οινοποιείο. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα τεμαχίζονται και θα αναδεύονται για να μετατραπούν σε ομοιογενές μείγμα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παστερίωσης, με τα απόβλητα να παραμένουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για 15 ημέρες. Έπειτα θα ακολουθεί η διαδικασία της αναερόβιας συγχώνευσης, δηλαδή το μείγμα της βιομάζας θα μένει αποκλεισμένο από τον αέρα. Τέλος, το βιοαέριο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια. Να σημειωθεί, ότι η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας είναι 400 κιλοβάτ και μέσω σωληνώσεων, η ενέργεια θα διοχετεύεται στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, αλλά και στα σχολικά κτίρια του Μετσόβου, κάτι που επεσήμανε και στην εφημερίδα Real News καθηγητής του ΕΜΠ. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσομπίκος τόνισε χθες πως πρόκειται για ένα πιλοτικό βήμα που ενδεχομένως να επεκταθεί σε όλο το δήμο καθώς με τη λειτουργία του εργοστασίου θα θερμαίνονται τα δημόσια κτίρια και θα παίρνει ρεύμα ένα μέρος του δημοτικού φωτισμού, με πολλά οικονομικά οφέλη για τους δημότες και για τον δήμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράδοση της μελέτης έχει υπολογιστεί για τον Απρίλιο, ενώ ο κ. Τσομπίκος τόνισε πως οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης του Μετσόβου έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους πολίτες. «Μόλις το εργοστάσιο λειτουργήσει θα έχουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους δημότες και για το δήμο, σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσομπίκος. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της Real News ο Δήμος θα γλυτώνει 100.000 ευρώ το χρόνο, που τώρα ξόδευε για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτά τα χρήματα, μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς και ανάγκες του Δήμου Μετσόβου, όπως είπε ο δήμαρχος. «Παρά τη μεγάλη του σημασία, το σχέδιο είναι πιλοτικό. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την καύση της βιομάζας, ώστε μελλοντικά να καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών που έχουν τα δημόσια κτίρια του Μετσόβου» δήλωσε ο δήμαρχος Μετσόβου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανακοίνωση της παράταξης Γ.Ντόντη για την ΕΟΖ στο Πωγώνι

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Δεκεμβρίου, συζητήθηκε το θέμα της «Έγκρισης υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πωγωνίου – Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕΔ Ηπείρου, για τη διερεύνηση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή» μας.Η Παράταξή μας θεωρώντας το ζήτημα της ΕΟΖ πολύ σοβαρό, και πιστεύοντας ότι είναι αναγκαίο να έχουμε ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις για την πορεία στην οποία θέλουμε να οδηγήσουμε το Πωγώνι, εισηγήθηκε εμπεριστατωμένα προ Ημερήσιας Διάταξης ως επείγον το θέμα: Πρόταση Θέσεων και Προϋποθέσεων, ως ελάχιστο προαπαιτούμενο προκειμένου να συνηγορήσουμε στην διερεύνηση ενδεχόμενης δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου. Στη συνέχεια ζήτησε και πέτυχε την αποδοχή της εισήγησης από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.Πιστεύουμε ότι η πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται και να προλαμβάνει. Τότε μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή όλων στη Διαβούλευση για τις ΕΟΖ, αλλά το αν πρέπει η όχι , το που και με ποιο τρόπο μπορεί ίσως υπό προϋποθέσεις , να συσταθεί ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου πρέπει εμείς οι Πωγωνήσιοι να το αποφασίσουμε και όχι άλλοι.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Προϋπόθεση επιτυχούς λειτουργίας μιας ΕΟΖ αποτελεί η διασφάλιση του σωστού σχεδιασμού και της καλής οργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της υπό την αιγίδα μιας αποτελεσματικής αλλά και αξιόπιστης διοίκησης της οποίας απαραιτήτως θα ηγούνται πλειοψηφικά κρατικοί και τοπικοί φορείς.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:
Α. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ να γίνει μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς φορείς.
Β. Η χωροθέτηση πιθανής ΕΟΖ η οποία δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στην εσωτερική οικονομία στον Δήμο Πωγωνίου υπάρχει, καθώς όλες οι παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου προσφέρονται για ΕΟΖ.
Γ. Η προστασία της περιβαλλοντικής αειφορίας στις ΕΟΖ, το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις να ανταποκρίνονται και να είναι σύμφωνες με την Εθνική Νομοθεσία και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:
1. Το Κράτος στα πλαίσια των στρατηγικών περιφερειακών του πολιτικών θα πρέπει να είναι ο άμεσος χρηματοδότης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με σκοπό να στηρίξει ουσιαστικά την περιοχή μας, προσελκύοντας επενδύσεις εξαγωγικού προσανατολισμού και υψηλής τεχνολογίας και κατά δεύτερον, δημιουργώντας νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που θα δώσουν οικονομική ανάσα στους άνεργους συμπολίτες μας.
2. Στην σύνθεση της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ να προβλέπεται η συμμετοχή με ποσοστό τουλάχιστον 51% των Κρατικών φορέων με την απαραίτητη συμμετοχή του Δήμου. Μία τέτοια σύνθεση διασφαλίζει την εφαρμογή της ισχύουσας Νομοθεσίας, για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τα ποινικά αδικήματα.
Εδώ θα πρέπει κανείς να επισημάνει ότι, η διάρκεια της ΕΟΖ έχει ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ως απαράβατο όρο ότι η συνέχιση της λειτουργίας της μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους ως προς την σύνθεση της Διοίκησης. Δεν πρέπει να δεχτούμε προτάσεις που οδηγούν την ΕΟΖ στο χρηματιστήριο, μετά τη λήξη της πρώτης λειτουργίας της, και μελλοντικά ίσως την καθιστούν χώρο εκτός Εθνικής Κυριαρχίας.
3. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να συζητάμε για Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες), πρέπει να περιλαμβάνει καθαρές στοχεύσεις και σκοπούς που να εξυπηρετεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο:
Να αποκλείσουμε επενδύσεις με περιβαλλοντικές επιπτώσεις και με επιπτώσεις στην αλλοίωση της ταυτότητας της περιοχής μας. Άρα, πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα:
Α. να προσδιορίζεται το είδος των επενδύσεων που θα γίνουν αποδεκτές,
Β. να περιγράφονται κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων,
Γ. να περιγράφονται απαγορεύσεις για επικίνδυνες δραστηριότητες,
Δ. να προσδιορίζονται ρήτρες ανάκλησης αδειών επιχειρήσεων.
4. Αυστηρά καθορισμένο πρέπει να είναι εκ των προτέρων το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει το σεβασμό της περιβαλλοντικής αειφορίας.
5. Απορρίπτουμε εφαρμογές ειδικών εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων. Να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.Η Περιφέρειά μας δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος της μαύρης ή υπαμειβόμενης εργασίας.
6. Να στηριχθούν πολιτικές ενθάρρυνσης επενδύσεων με κατεύθυνση την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και του φυσικού πλούτου (βάσει όσων προέβλεπε ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Νόμος για την Δ Ζώνη).
7. Να μην στηρίξουμε τις Θεματικές ΕΟΖ σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μπορούν όμως προιόντα του πρωτογενούς τομέα να μεταφερθούν σε παραμεθόριες και επιμεθόριες ΕΟΖ και να τυποποιηθούν εκεί προς εξαγωγή.
8. Συμφωνούμε για κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης, για διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, και για κρατική επιχορήγηση αρκεί τα χαρακτηριστικά να είναι ενιαία για ολόκληρη την ΕΟΖ. (Εξάλλου τέτοιες προέβλεπαν και προηγούμενοι Αναπτυξιακοί Νόμοι).
9. Να αντιμετωπίζονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και άνισης μεταχείρισης ομοειδών επιχειρήσεων εντός και εκτός ΕΟΖ αλλά και ο κίνδυνος αποκλεισμού ανάπτυξης της ελληνικής εκτός ΕΟΖ επιχειρηματικότητας σε τομείς οι οποίοι «φιλοξενούνται» στην ΕΟΖ». Επίσης να προβλέπονται αντικίνητρα για την μετεγκατάσταση υφιστάμεν`ων στην επικράτεια επιχειρήσεων.
10. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ώστε από το ποσοστό των κερδών, μέρος τους να αποδίδεται στον Δήμο και στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.
11. Να υπάρχει κατηγορηματική δέσμευση πρόσληψης προσωπικού από την τοπική κοινωνία. Το εργατικό δυναμικό στην πλειοψηφία του θα πρέπει να απαρτίζεται από το τοπικό πληθυσμό και κατά πολύ λιγότερο από πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα Νομιμότητας παραμονής στην χώρα. Πρώτιστη ανάγκη είναι η απασχόληση των ανέργων πολιτών του τόπου μας.Δεσμευτήκαμε ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, εμείς θα καταψηφίσουμε την πρόταση δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ

ΑΡΤΑ: Εκπτωτική πολιτική μέσω της «Φιλικής Αγοράς»

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο των ενεργητικών πρωτοβουλιών τόνωσης της αγοράς της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις 15 Ιανουαρίου ξεκινάει στην Άρτα η εκπτωτική πολιτική στην τοπική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για την δράση «Ηπειρωτική Φιλική Αγορά» ή με τον διεθνή όρο που χρησιμοποιείται στο λογότυπο «Epirus Friendly Shopping».Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ των φορέων της Άρτας ώστε η έναρξη της δράσης να συμπέσει με τις εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων.Ο κ. Ψαθάς απήυθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους παραγωγικούς κλάδους τονίζοντας ότι όσοι ενδιαφέρονται οφείλουν εκ των προτέρων να δηλώσουν σε ηλεκτρονική μορφή το χρόνο διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική στο γάλα στη Γενική Συνέλευση της Δωδώνη

Για σήμερα Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας, Δωδώνη, για την έγκριση αντικατάστασης των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ., μετά από σχετικό αίτημα, που υπέβαλαν οι Συνεταιριστικές Ενώσεις, που είναι μέτοχοι της εταιρείας και συμμετέχουν με δύο εκπροσώπους τους στην προσωρινή διοίκηση. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι ζητούν αύξηση της τιμής του γάλακτος και το θέμα θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη η οποία καθορίστηκε για τις 7 Ιανουαρίου του 2013 όπου η Διοίκηση της εταιρείας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων με αντικείμενο τις τιμές γάλακτος της τρέχουσας περιόδου. Οι κτηνοτρόφοι που διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στον προσδιορισμό τιμών του εισκομιζόμενου γάλακτος, στην τελευταία εκκαθάριση που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου πληρώθηκαν με βάση τις συμφωνίες της προηγούμενης περιόδου.

Μικρή ανάσα για τον τουρισμό τα τριήμερα των γιορτών

Σε πληρότητες από 70 έως και 90% έφτασαν τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία του Μετσόβου, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων.Οι επαγγελματίες του τουρισμού που είδαν μετά από πολύ καιρό τις επιχειρήσεις τους να γεμίζουν με κόσμο κάνουν λόγο για μικρή ανάσα που όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις μεγάλες απώλειες της περσινής αλλά και της φετινής σεζόν.Τονίζουν ωστόσο ότι συνεχίζουν την προσπάθεια να προσελκύσουν τουρίστες αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα και προσαρμόζοντας τις τιμές στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο χειμερινό ωράριο επιστρέφουν από σήμερα τα καταστήματα της πόλης

Στο χειμερινό ωράριο επιστρέφουν από σήμερα τα καταστήματα της Πρέβεζας. Στο μεταξύ, στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν των προσφορών που πρόκειται να ξεκινήσουν τα καταστήματα από τις επόμενες ημέρες. Πάνω από το 50% αναμένεται να διαμορφωθούν τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων. Η μεγάλη πτώση του τζίρου για το σύνολο της αγοράς αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών, παρά τις προσφορές που έφταναν μέχρι το 40%, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να αρχίσουν νωρίτερα τις μεγάλες μειώσεις τιμών προκειμένου να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους. Ειδικά ο Δεκέμβριος που παραδοσιακά είναι μήνας αγορών, καθώς πραγματοποιείται σε αρκετούς κλάδους του εμπορίου το 50% και πλέον των πωλήσεών τους, το 2012 δεν θύμιζε με τίποτα άλλες χρονιές. Η δε πτώση της κατανάλωσης έπληξε και τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

Δημαιρεσίες την ερχόμενη Κυριακή

Συνεδριάζουν την ερχόμενη Κυριακή τα Συμβούλια των αιρετών της Αυτοδιοίκησης για την εκλογή μελών των Προεδρείων και των Οικονομικών, Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιτροπών.Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει στη μία και μισή το μεσημέρι ενώ οι Δημαιρεσίες στους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας θα γίνουν λίγο νωρίτερα.

Έχασε την μάχη για την ζωή ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Δημήτρης Ταμπούρης

Έχασε την μάχη για την ζωή ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Δημήτρης Ταμπούρης σε ηλικία 73 ετών.Ο Δημήτρης Ταμπούρης διετέλεσε Δήμαρχος Πρέβεζας την τετραετία 1994-1998, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του έγιναν έργα και παρεμβάσεις που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πόλης. Η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Ταμπούρη, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία. Ψήφισμα εξέδωσε σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, συμμετέχοντας στο πένθος για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Πρέβεζας Δημήτρη Ταμπούρη. Ομόφωνα αποφάσισε να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δήμου Πρέβεζας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη στη νεκρώσιμη ακολουθία καθώς και να κατατεθεί αντί για στεφάνι, από τον Δήμο Πρέβεζας, συμβολικό ποσό στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ». Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης μίλησε για έναν πολιτικό που τίμησε στο ακέραιο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. «Ο Δημήτρης Ταμπούρης υπηρέτησε τα κοινά με ήθος, αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση» τόνισε ο κ.Μπαΐλης, σημειώνοντας ότι η πόλη της Πρέβεζας θα τον θυμάται και θα τον τιμά για πάντα. Η κηδεία του πρώην Δημάρχου Πρέβεζας θα γίνει σήμερα (Πέμπτη) στις 3 το μεσημέρι στην γενέτειρά του, στο Γυμνό Νεμέας. Ένα λυπηρό γεγονός ήρθε να ταράξει τις γιορτινές ημέρες στην πόλη μας, πιο πολύ τους κοντινούς ανθρώπους του ιδίου του εκλιπόντος, αλλά και όλους εμάς που γνωρίσαμε τον πολιτικό άνδρα αναφέρει σε ανακοίνωση του για το θάνατο του πρώην δημάρχου ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» κ. Γιώργος Νίτσας. Ο Μίμης Ταμπούρης, πρώην Δήμαρχος της Πρέβεζας για 4 χρόνια προσθέτει, ο κ. Νίτσας έχει συνδέσει το όνομά του με την περιοχή μας και έχει συνεισφέρει με το δικό του τρόπο και από το δικό του μετερίζι σε εποχές πολύ διαφορετικές, από αυτές που ζούμε σήμερα, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. 

Δεν του έφεραν γούρι τα... σουβλάκια στα Γιάννενα!!!

Τίτλοι τέλους για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέρριψε την προσφυγή για την καταδίκη του σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για παράβαση καθήκοντος, κοινοποιήθηκε στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθ.Καρούντζο και ο τελευταίος ακολούθησε όσα προβλέπει ο νόμος.Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, ο κ. Καρούντζος κοινοποίησε την Τετάρτη στον κ. Ψωμιάδη την απόφαση της οριστική έκπτωσής του από τη θέση του περιφερειάρχη.

Προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η νέα διευθύντρια εκπαίδευσης

Απέτυχε να εκλεγεί σύμβουλος στο δήμο Αρταίων με το ψηφοδέλτιο της Όλγας Γεροβασίλη


Εκλεγμένη ανάμεσα στα 198 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ απ' όλη τη χώρα, είναι η Αρτινή δασκάλα Δώρα Χουλιάρα που εδώ και λίγες ώρες είναι η νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου. Είναι αδερφή της υποψήφιας (στις εκλογές του 2012) της ΔΗΜΑΡ στο νομό Άρτας, Ανδριάννας Χουλιάρα και συμμετείχε με το ψηφοδέλτιο "Δημοτική Αλλαγή" της Όλγας Γεροβασίλη, στις δημοτικές εκλογές το 2010 στο δήμο Αρταίων, όπου όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις επιστήμες της Αγωγής (MSc) με ειδίκευση στην αξιολόγηση, διετέλεσε αιρετό μέλος στη Γ.Σ. Ειδικής Σύνθεσης του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1997-99), ενώ επίσης στα χρόνια που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ διετέλεσε και μέλος στο Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Υ.Π. Ηπείρου.

Στο Σπήλαιο Γρεβενών ο Ορειβατικός Ιωαννίνων

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιήσει πορεία στην περιοχή του Σπηλαίου Γρεβενών.Η πορεία κατηγορίας Β’ και διάρκειας 6 ωρών ξεκινά από το Τρίκωμο, περνά από τα γεφύρια Καγκέλιας και Πορτίτσας και καταλήγει στο Σπήλαιο. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.Αναχώρηση 6:30 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.Αρχηγοί πορείας: Νάτσης Κώστας, Μανώλης Κώστας.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr

Επί τάπητος το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωάννη Βρούτση, για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος.

“Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” στα Γιάννενα

Η παιδική σκηνή του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ για τη χειμερινή σεζόν 2012-2013 με υπερηφάνια παρουσιάζει το παγκόσμιο λογοτεχνικό αριστούργημα του ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ" σε θεατρική απόδοση ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ& σκηνοθεσία ΚΩΣΤΑ ΓΑΚΗ(βραβείο Δημήτρης Χόρν 2005).Ο Θίασος του Γιάννη Χριστόπουλου επισκέπτετε για άλλη μία φορά τη πόλη μας,αυτή τη φορά για 7η συνεχή χρονιά πάντα με ποιοτικές παραστάσεις."Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" απευθύνετε σε παιδιά από 2,5 ετών και άνω,ανεβαίνει στο σανίδι από ένα θίασο με αξιόλογος ταλαντούχους ηθοποιούς,και την εμπνευσμένη σκηνοθετική καθοδήγηση του ΚΩΣΤΑ ΓΑΚΗ.
Η παράσταση θα δοθεί στο
"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ"
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρες παραστάσεων: 5,00 Π.Μ. &a 7,30 Μ.Μ.
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΓΑ - ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τηλ. 6944.283935

Βράδυ συλλήψεων στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής ένας 48χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ. οχήματος και η 35χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του διότι μετέφεραν ως συνεπιβάτη έναν αλλοδαπό στερούμενο ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.Ακόμη συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής τρεις (03) αλλοδαποί, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανακρίσεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ κατασχέθηκε και το όχημα της πρώτης περίπτωσης.

Ο Καχριμάνης ξηλώνει και τους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες

Ειδοποιήθηκαν και άδειασαν ήδη τα Γραφεία τους οι Γ. Καραμπίνας, Οδ.Πότσης και Π. Κολόκας

Οριστική είναι η απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη να προχωρήσει σε αλλαγή του ηγετικού σχήματος εξουσίας και πλέον δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στο μέγαρο της άνω πλατείας, όσον αφορά την τοποθέτηση των τριών νέων θεματικών Αντιπερειφερειαρχών. Ο Περιφερειάρχης, ύστερα από τη σκληρή απόφαση που έλαβε, θα βρεθεί στη δύσκολη θέση όχι μόνο να ξηλώσει να επιλέξει τους Γ. Καραμπίνα, Οδ. Πότση και Π. Κολόκα που πρώτευσαν στην εκλογική σταυροδοσία αλλά και να βρει ισάξιους αντικαταστάτες τους για το υπόλοιπο της περιόδου μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο του 2014. Έτσι λοιπόν από τους συνολικά επτά (7) σημερινούς Αντιπεριφερειάρχες, συνεχίζουν μόνο οι τέσσερις των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων (Τ. Καλογιάννη, Β. Ψαθάς, Στρ.Ιωάννου και Θ. Πιτούλης), ενώ οι τρεις προαναφερόμενοι θα αρκεστούν στο ρόλο του απλού περιφερειακού συμβούλου. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα-συνεργάτη του EpirusGate, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Αλέκος Καχριμάνης και Οδυσσέας Πότσης είχαν στο διάδρομο των Γραφείων τους έντονο φραστικό διάλογο-επεισόδιο, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και να θέσει τέρμα σε μια πολύχρονη συνεργασία.