Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ:Oι δημότες θέλουν Δήμαρχο και όχι «πολιτική γλάστρα»

Συνέντευξη στο epirusgate

Πέντε μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 Μαΐου 2014 και συνεχίζεται ο διάλογος που άνοιξε το EpirusGate με δημάρχους και υποψήφιους δημάρχους. Σήμερα για το Δήμο Ζίτσας, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο blog μας, ο Σάκης Βλέτσας μιλά και σχολιάζει τα πάντα. Λέει ότι «ότι ο Δήμος Ζίτσας πρέπει και μπορεί, δικαιούται και αξίζει πολλά περισσότερα και βέβαια μπορεί και πρέπει να τα διεκδικήσει και να τα αποκτήσει», ενώ επισημαίνει για τις στηρίξεις «Τη στήριξη τη δίνουν οι δημότες που αξιολογούν τους επικεφαλείς και τα ψηφοδέλτια.Κάθε άλλη στήριξη σήμερα σε δήμο σαν το δικό μας, από όπου ή όποιον και αν προέρχεται,καθιστά τον υποψήφιο δήμαρχο αυτομάτως «αχυράνθρωπο». Και οι δημότες θέλουν Δήμαρχο και όχι «πολιτική γλάστρα”».Διαβάστε αναλυτικά τι μας είπε στη συνέντευξη που ακολουθεί, για τα ζητήματα του Δήμου και τους άλλους υποψήφιους:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2010 χάσατε στο νήμα στο Δήμο Ζίτσας. Τώρα, προ των εκλογών που
είναι σε 5 μήνες, πως κρίνετε τη σημερινή δημοτική αρχή Ρογκότη;
ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Ο Δήμος Πασσαρώνος αποτέλεσε τον μεγάλο βασικό κορμό του Δήμου
Ζίτσας. Τον παραδώσαμε υποδειγματικά οργανωμένο, πλεονασματικό, με κοντά 30 εκατ. Ευρώ
μελέτες στο ΕΣΠΑ και με κατασκευασμένα έργα μέσα σε μια 4ετία σε όλα τα χωριά, που τόσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 12 χρόνια. Παραδώσαμε ένα απολύτως επιτυχημένο Δήμο. Η νέαb δημοτική αρχή, μπορεί να έτυχε στην κρίση, όμως αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών.Δεν μηδενίζω, αλλά επισημαίνω ότι στον τομέα περιβάλλοντος ήταν υπό το μηδέν, μόλις εκλέχτηκε ξέχασε την ρύπανση του Καλαμά. Στην κοινωνική πολιτική ήταν λίγη, στην καθημερινότητα επιλεκτικά «ανταποδοτικά πελατειακή» και όχι ουσιαστική και στον τομέα των μελετών ανεπαρκέστατη αν και με 13 μηχανικούς. Το μόνο που διατήρησε είναι η καλή οργανωτική δομή του Δήμου και σε αυτό βέβαια οφείλει πολλά στο προσωπικό. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή είχε καθαρά την «κακή υπαλληλίστικη» νοοτροπία του τύπου «δε βαριέσαι, να περάσει ο καιρός να φύγουμε», χωρίς κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία, χωρίς όραμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν είχατε εκλεγεί εσείς, τι περισσότερο θα κάνατε;
ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Θα είχαμε ξεκινήσει άμεσα και όχι με 2 χρόνια καθυστέρηση τα 30 εκατ.
Ευρώ μελέτες στο ΕΣΠΑ στο Δήμου Πασσαρώνος (αποχέτευση Ελεούσας, 13η επαρχιακή, αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης) και τα περίπου 5 εκατ. Ευρώ των άλλων τεσσάρων Δήμων που συνενώθηκαν. Θα είχαμε ετοιμάσει τις μελέτες, με τόσους μηχανικούς, για κάθε μεγάλο αλλά και μικρό έργο των χωριών και του Δήμου. Θα είχε ολοκληρωθεί η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης. Στην κοινωνική πολιτική θα είχαμε από την πρώτη στιγμή έτοιμο το κοινωνικό παντοπωλείο και θα συνεχίζαμε και θα ολοκληρώναμε την προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών δομών στην πρώην Παιδόπολη, που από τότε είχαμε ξεκινήσει. Θα είχαμε προβάλλει την αμπελουργική ζώνη,τον Καλαμά και τις δυνατότητες του και θα είχαμε προχωρήσει την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Και βέβαια με τόσα μηχανήματα οι υποδομές του Δήμου Ζίτσας θα ήταν πολύ καλύτερες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Ζίτσας φαίνεται πως θα υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες. Εκτός από εσάς, Γαρδίκος, Βούζας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ο Πλιάκος από τον ίδιο με εσάς πολιτικό χώρο. Η μάχη ασφαλώς θα είναι δυσκολότερη. Θα ζητήσετε στήριξη;
ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Η πολιτική αναφορά του κάθε υποψήφιου είναι γνωστή, αλλά λίγοι είναι σήμερα οι δημότες που ψηφίζουν με βάση αυτή. Όλοι οι σκεφτόμενοι δημότες κρίνουν το όραμα του κάθε υποψήφιου, την δυνατότητά του να κάνει έργα, να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να φροντίσει για τα καθημερινά προβλήματα.Ναι φαίνεται ότι στο Δήμο Ζίτσας θα υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες. Από αυτούς που αναφέρατε, ο κ. Γαρδίκος ταυτίζεται με τη δημοτική αρχή, ισχύει η κριτική μου για αυτή. Και ο κ.Βούζας έχει γνωστή πολιτική διαδρομή, υστερεί στην πρακτική εφαρμογή, «τάζει» σχεδόν τα πάντα και «ξεχνάει» να τεκμηριώνει την εφαρμοστικότητά τους. Πολλά τα λόγια, αλλά δεν αρκούν. Ο κ.Πλιάκος είναι παλιός και φθαρμένος από την 12ετή παρουσία του στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.Τόσα χρόνια εκεί, τα δύο αντινομάρχης και δεν έκανε κάτι για τον δήμο του. Όλοι οι υποψήφιοι κρίνονται όχι μόνο από όσα έκαναν, αλλά και από όσα μπορούσαν να κάνουν και δεν έκαναν. Το ότι προέρχεται από τον ίδιο με εμένα πολιτικό χώρο, σίγουρα προβληματίζει πολλούς και καθιστά τη μάχη δυσκολότερη, αλλά κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή. Όσο για τους κομματικούς υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ας δούμε πρώτα ποιοι θα είναι. Ασφαλώς οι δημότες έχουν κρίση και θα κρίνουν. Με βάση τα προγράμματα, τα πρόσωπα και την «κυβερνησιμότητά» τους. Με βάση το καλό του Δήμου. Ο κόσμος πάντα έχει δίκιο.Με ρωτήσατε για στήριξη. Ο ρόλος των κομμάτων, ιδιαίτερα αυτή την εποχή οριοθετείται στην άσκηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Από τις προηγούμενες εκλογές πέρασε ένας οικονομικός αιώνας. Τη στήριξη τη δίνουν οι δημότες που αξιολογούν τους επικεφαλείς και τα ψηφοδέλτια. Κάθε άλλη στήριξη σήμερα σε δήμο σαν το δικό μας, από όπου ή όποιον και αν προέρχεται, καθιστά τον υποψήφιο δήμαρχο αυτομάτως «αχυράνθρωπο». Και οι δημότες θέλουν Δήμαρχο και όχι «πολιτική γλάστρα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Δήμος Ζίτσας είναι μετά τις 4 πρωτεύουσες των Νομών ο μεγαλύτερος
στην Ήπειρο. Έχει τη θέση που του αξίζει; Μπορεί να την αποκτήσει;
ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Είμαστε δίπλα ακριβώς από τα Γιάννενα, έχουμε το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ,
τον Καλαμά, αρχαιολογικούς χώρους, την αμπελουργική ζώνη, πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ήδη δύο υδροηλεκτρικά και τρείς εγκρίσεις μεγάλων αιολικών, τη λατομική ζώνη, τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Νομού, τις μαρμαροφόρες εκτάσεις, ζώνες κυνηγίου, οικιστική ανάπτυξη,πρωτογενή τομέα με τον κάμπο της Λαψίστας, με αναδασμούς και κτηνοτροφία και την Ιόνια Οδό να διασχίζει το Δήμο μας. Είναι πεποίθηση όλων ότι ο Δήμος Ζίτσας πρέπει και μπορεί, δικαιούται και αξίζει πολλά περισσότερα και βέβαια μπορεί και πρέπει να τα διεκδικήσει και να τα αποκτήσει.