Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Η Τράπεζα Ηπείρου δυναμικά μπροστά!

Αύξησε, μέσα σε δύο χρόνια, κατά 11 εκατ. ευρώ το κεφάλαιό της, ενώ οι μέτοχοί της ξεπέρασαν τους 12.000

Αλώβητη βγαίνει από την πρόσφατη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, αφού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πέτυχε τους στόχους της στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, τα χιλιάδες μέλη της Τράπεζας Ηπείρου, θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένα που η δική τους τράπεζα θα βγει πιο ενισχυμένη από την τελευταία διαδικασία, αυξάνοντας σημαντικά, όπως όλα δείχνουν, την κεφαλαιακή της επάρκεια και συνάμα αποφεύγοντας τον… σκόπελο της διαδικασίας εξυγίανσης.Κι αυτό, γιατί μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που οι περισσότερες συστημικές τράπεζες δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, με το να κρατούν ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες δανειοδότησης, οι Συνεταιριστικές τράπεζες με 163 καταστήματα (συν 25 της Πανελλήνιας), καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και ενεργητικό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τη λειτουργία και


επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για τα νοικοκυριά της περιφέρειας.

Συγκινητική ανταπόκριση 
Στα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα Ηπείρου, με δυο αυξήσεις κεφαλαίου, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 11 εκατ. ευρώ και να εγγράψει μόνο την τελευταία περίοδο περί τα 1.500 νέα μέλη. Η ανταπόκριση ήταν πράγματι συγκινητική και σ’ αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι βοήθησαν σημαντικά η Διοίκηση της τράπεζας, ο Γεν. Δ/ντής της, τα στελέχη της, τα παλιά μέλη, οι τοπικοί φορείς (Δήμοι, Περιφέρεια, Επιμελητήρια κ.α.), αλλά και ο τοπικός Τύπος με τις καθημερινές δημοσιεύσεις και τα καλέσματα για ενίσχυση της τράπεζας στον αγώνα δρόμου που έκανε, για να ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι μισές πιάνουν τον στόχο…
Έτσι, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι η συνεταιριστική που έχει συγκεντρώσει με σιγουριά τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενώ τον στόχο φέρεται να έπιασε και η Τράπεζα Ηπείρου. Ακολουθεί η Τράπεζα Δωδεκανήσου που βρίσκεται οριακά, ενώ του στόχου υπολείπονται αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ευβοίας και των Σερρών και άρα πολύ πιθανόν να οδηγηθούν σε εξυγίανση. Ας σημειωθεί ότι αυτές ήταν οι έξι Συνεταιριστικές (από τις 13 συνολικά) που εμφάνιζαν κεφαλαιακό έλλειμμα. 

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Οι συνεταιριστικές τράπεζες, αναφέρει το capital.gr, έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ένα θέμα που, εξάλλου, έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η αλλαγή του ανώτατου ορίου κατοχής μετοχικού μεριδίου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 2%, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου. Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία σημειώνουν ότι η αλλαγή του πλαισίου είναι θέμα χρόνου, αν και όλα εξαρτώνται από την ΤτΕ και τα συναρμόδια υπουργεία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ