Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς

Εκδίωξη της τρόικας, κούρεμα στεγαστικών δανείων και εγγραφή στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό –την ευθύνη του οποίου εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ- του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ήταν οι τρεις εκ των ηχηρών δεσμεεύσων του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του επί της ψήφισης του προϋπολογισμού.Τσίπρας: Διώχνουμε την τρόικα, κουρεύουμε τα στεγαστικά, ζητάμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς«Το Μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ελλάδα ως τραγωδία. Όποιος αυτό το αρνείται είτε είναι ανόητος, είτε εξυπηρετεί σκοπιμότητες» , σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Σήμερα δεν συζητάμε για τον προϋπολογισμό, αλλά για το μέλλον της χώρας (…) Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Βρισκόμαστε μπροστά σε υπαρξιακά για τη χώρα διλήμματα. Μπροστά στην ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα του λαού για τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.Ο κ. Τσίπρας αποποιήθηκε το εκβιαστικό δίλλημα 'ευρώ ή δραχμή' («Λες και θα μπορούσε κάποιος να μας διώξει από το ευρώ;», είπε εν προκειμένω) και κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας:«Με πρόσχημα να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα.Κατασχέσατε το ευρώ, την περιουσία, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».Παραπέμποντας σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ευρωπαίου Επίτροπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, πορος τις θέσεις των οποίων δήλωσε σύμφωνος, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε την κυβέρνηση απάθεια για τον διάλογο που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για την

κρίση στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ανθρωπιστική.Άσκησε σκληρή κριτική για τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών , υποστηρίζοντας ότι τα κερδοσκοπικά funds θα αλώσουν τελικά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα: «Και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου, και ο νοών νοείτω», είπε εκτιμώντας ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα».Περιγράφοντας την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», μίλησε για πενταετία ανόρθωσης και ανάκαμψης της χώρας, η οποία θα διαδεχθεί την πενταετία της πτώσης και της καταστροφής.«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μια εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες. Αλλά μία έντιμη διαπραγμάτευση στην οποία θα έχει μαζί του τις χώρες του Μεσογειακού Νότου».
Επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες θέσεις του απέναντι στις πιστώτριες αρχές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κατάργηση του Μνημονίου και για έναρξη διαπραγμάτευσης μιας μεγάλης διαγραφή χρέους, ενός μορατόριουμ για την αποπληρωμή του εναπομείναντος και για ρήτρα ανάπτυξης.Εμφανιζόμενος βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σύντομα (σσ: η τρόικα) θα έχει απέναντί της μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, που δεν θα δίνει λόγο σε κανέναν. Μια κυβέρνηση που θα εγγράψει και το χρέος του αναγκαστικού δανείου. Γιατί δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα. Μας χρωστάνε κιόλας. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπούνε και τα χρέη των εταίρων προς την ΕλλάδαΟ κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ («Τι έχετε κάνει με τη λίστα; Εντάξει τα κουκουλώσατε! Μόνο ο Παπακωνσταντίνου φταίει… Αλλά εισπράξατε ένα ευρώ;») και επανερχόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών μίλησε για κούρεμα στεγαστικών δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας.«Ο προϋπολογισμός αυτός», κατέληξε «θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα».