Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΝΤΗΣ: "Δημοτική αρχή συναλλαγής, αδιαφάνειας και απευθείας αναθέσεων η πλειοψηφία Καψάλη στο δήμο Πωγωνίου"

Συνέντευξη στο epirusgate

Ανεβαίνουν για ακόμη μία φορά οι τόνοι στο δήμο Πωγωνίου, καθώς στη σημερινή συνέντευξη στο EpirusGate του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Ντόντη, ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική κατά του δημάρχου Κώστα Καψάλη για τα έργα, τις ημέρες του στο δημαρχείο αλλά και για το ύφος και ήθος της δημοτικής αρχής! Κάνει λόγο για αλαζονική διοίκηση και ανοργανωσιά εκ μέρους της δημοτικής αρχής -που σύμφωνα με τον ίδιο- δεν μπορεί να επιλύσει ούτε καν τα προβλήματα της καθημερινότητας στα χωριά του δήμου. Καταγγέλει το γεγονός, ότι κατά πάγια τακτική της δημοτικής αρχής: αναγκάζουν τους πολίτες να χορεύουν στους ρυθμούς της συναλλαγής καθώς βαπτίζονται τα δικαιώματά τους χάρες, και πολλοί αναγκάζονται να παρακαλάνε για να τους παρέχονται οι βασικές ανάγκες τους! Όμως η κριτική του Γ. Ντόντη δε σταματά εδώ. Καταγγέλλει τον δήμαρχο Κ. Καψάλη για ψηφοθηρικές συμπεριφορές ψηφοθηρικές περασμένων δεκαετιών, αναφορικά με κατατμήσεις των όποιων έργων και απευθείας ανάθεσής τους σε συγκεκριμένους εργολάβους, με παράνομους διαγωνισμούς, με έργα χωρίς Μελέτες, με έλλειψη λογοδοσίας, ενημέρωσης και διαβούλευσης, με υστέρηση στην είσπραξη βεβαιωθέντων πόρων, με την αδιαφορία απάντησης σε επίσημα έγγραφα της Αντιπολίτευσης, φορέων και δημοτών, με απαξίωση των Υπηρεσιών! Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Πωγωνίου, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο χαρακτήρα της παράταξής του, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: "Εμείς δεν έχουμε να εξοφλήσουμε κανένα γραμμάτιο στους μηχανισμούς εξουσίας". Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Ντόντη έχει ως εξής:


1.Κύριε Ντόντη, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πωγωνίου;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά. Σήμερα είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ η απουσία της Πολιτείας στην στήριξη της περιοχής μας με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, με την υπεξαίρεση των αναγκαίων πόρων, με την αποψίλωση των υποδομών και υπηρεσιών, με την εγκατάλειψη πολιτικών για τον πρωτογενή τομέα, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, με κορύφωση πλέον το θέμα της ασφάλειας που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ενότητα και την συνοχή της τοπικής κοινωνίας μας.Από την άλλη η αλαζονική διοίκηση από τη Δημοτική Αρχή που αδιαφορεί για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας στα χωριά μας, με την έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης στη λειτουργία του Δήμου και την απουσία διεκδίκησης των θεμάτων που μας απασχολούν, με την αδιαφορία υλοποίησης των αναγκαίων έργων, με νοοτροπία και πεποίθηση που αναγκάζουν τους πολίτες να χορεύουν στους ρυθμούς της συναλλαγής καθώς βαπτίζονται τα δικαιώματά τους χάρες, και πολλοί αναγκάζονται να παρακαλάνε για να τους παρέχονται οι βασικές ανάγκες τους.Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα. Αποτελεί την πραγματική τροχοπέδη για την περιοχή και ουσιαστικό εμπόδιο για να μπορέσει το Πωγώνι μας να αναπνεύσει.

2. Επανειλημμένα στα ΜΜΕ καταγγείλατε την δημοτική αρχή για ζητήματα διαφάνειας. Τι λέτε σήμερα;
Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Ούτε καταστροφική ούτε επικοινωνιακή. Σε όλες τις Αποφάσεις που διαφωνήσαμε και συγκρουστήκαμε ήταν όλες θέμα διαφορετικής φιλοσοφίας, Αρχών και Διαφάνειας. Όσα σχέδια και Αποφάσεις είναι αντίθετα με το κοινό αίσθημα, δεν συνάδουν με την Νομιμότητα και το συμφέρον των πολιτών και της περιοχής, εμείς θα τα ξεσκεπάζουμε, θα τα καταγγέλλουμε και θα τα αποκαλύπτουμε. Ποιος μπορεί να σιωπήσει στα τραγελαφικά της διοργάνωσης του Παζαριού, τις διαδικασίες με το πρόγραμμα interreg, με την μη είσπραξη εσόδων από την εμπορία υδάτων, με την ατιμωρησία και την ανοχή της Δημοτικής αρχής σε καταπατήσεις δημοσίων χώρων κ.ά.Η Αδιαφάνεια και η δημιουργία ενός θολού τοπίου στις θέσεις της ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη της πρακτικής της Δημοτικής Αρχής τόσο στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με την απαξίωση διοίκησης και θεσμικών οργάνων, όσο και με πρακτικές και συμπεριφορές ψηφοθηρικές περασμένων δεκαετιών που τις υιοθετούν με κάθε ευκαιρία, με κατατμήσεις των όποιων έργων και απευθείας ανάθεσής τους σε συγκεκριμένους εργολάβους, με παράνομους διαγωνισμούς, με έργα χωρίς Μελέτες, με έλλειψη λογοδοσίας, ενημέρωσης και διαβούλευσης, με υστέρηση στην είσπραξη βεβαιωθέντων πόρων, με την αδιαφορία απάντησης σε επίσημα έγγραφα της Αντιπολίτευσης,φορέων και δημοτών, με απαξίωση των Υπηρεσιών κ.α.Στην πράξη αυτή είναι μία ολόκληρη νοοτροπία που υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών, υπονομεύει κάθε έντιμη προσπάθεια τοπικής ανάπτυξης και συνοχής.

3. Ποιο είναι το στίγμα της Παράταξής σας μέσα από τις προτάσεις και παρεμβάσεις που κάνατε την περίοδο που διανύουμε; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές σας με την Δημοτική Αρχή;
Επειδή δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια κατάσταση που οδηγεί στην ανομία,την παράλυση, στην ακινησία και τελικά στην διάλυση, είμαστε παρόντες και αντιστεκόμαστε, όπως έχουμε καθήκον και δικαίωμα.
1. Εμείς δεν έχουμε να εξοφλήσουμε κανένα γραμμάτιο στους μηχανισμούς εξουσίας.
2. Είμαστε ο αντίποδας της παλαιοκομματικής νοοτροπίας, των αντιλήψεων ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, των λαϊκιστικών επιλογών για την εξυπηρέτηση των ολίγων, των πρακτικών της προχειρότητας και του αυτοσχεδιασμού.
3. Πάντα έχουμε ένα πρόσωπο, μια πολιτική, έναν στόχο.
4. Δεν λειτουργούμε σε παρασκήνια και διαδρόμους, αλλά θεσμικά, με διάλογο και διαφάνεια.Έχουμε καταθέσει μία σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικές λύσεις καθώς και ολοκληρωμένες θεσμικές επιλογές στα υπαρκτά προβλήματα του Δήμου.Απέναντι στον συγκεντρωτισμό της έδρας και τον σχεδιασμό του ποδαριού, προτείναμε την αποκέντρωση της δημοτικής εξουσίας, με υπηρεσίες σε άλλες έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, με αυξημένες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια, με αξιοποίηση όλων των στελεχών της διοίκησης αναθέτοντάς τους συγκεκριμένες αρμοδιότητες.Απέναντι στην εγκατάλειψη και την αδράνεια για την εξυπηρέτηση των χωριών,προτείναμε την σύνταξη και υλοποίηση ολοκληρωμένης Μελέτης για την Συγκοινωνιακή δημοτική σύνδεση όλων των Τοπικών Κοινοτήτων με τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, την εκπόνηση μελέτης από τις υπηρεσίες του Δήμου για την δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας.Απέναντι στην πλήρη απουσία πολιτικών για την ανάδειξη και προβολή του Δήμου και της κληρονομιάς μας, προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις,ξεκινώντας αρχικά με την τοποθέτηση πινακίδων στο Δήμο και χαρτών με τις απαραίτητες σημάνσεις για τα επισκέψιμα σημεία συνολικά του Δήμου μας και αντί της προχειρότητας του Παζαριού, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με οργανωμέο και συγκεκριμένο σχέδιο, την αναβάθμιση των
εκδηλώσεων. Απέναντι στην έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και φροντίδας για τους κατοίκους,προτείναμε την μείωση των τελών ύδρευσης, φωτισμού και καθαριότητας για ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, την στήριξη των δημοτικών σφαγείων, των επαγγελματιών Ταξί, των αγροτών, της νεολαίας.Απέναντι στην διγλωσσία, τις θολές θέσεις για τα σημαντικά θέματα του Δήμου,εμείς προτείναμε την λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο,προτείνοντας στο πλαίσιο συζήτησης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη(ΕΟΖ) την αναγκαιότητα διεκδίκησης εφαρμογής ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων για το Πωγώνι, ενώ συγχρόνως αποκλείαμε κάθε σκέψη και ενδεχόμενο ίδρυσης ΕΟΖ κατά το διεθνές πρότυπο των τρίτων χωρών, την εναντίωσή μας σε κάθε πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών, την αντίθεσή μας σε σενάρια κλεισίματος της Μεταλλουργικής Β.Η., την αντίστασή μας σε κάθε παρασκηνιακή μεθόδευση μεταφοράς των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ BANK στο Καλπάκι αλλά και σε οποιαδήποτε κατάργηση Δημόσιας Υπηρεσίας, κ.ά.,απαιτώντας συγχρόνως την συνεχή διεκδίκηση των αιτημάτων και δικαιωμάτων του Δήμου και των κατοίκων του.Απέναντι στην απουσία οράματος και σχεδιασμού, προτείναμε την σύνταξη του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου, την σύνταξη συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου Σχεδίου-Πρότασης για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας και των δημοσίων κτιρίων. Για όλα αυτά και άλλα η παράταξη του κ. Καψάλη και ο ίδιος προσωπικά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν δίστασαν να επιλέξουν τα αντίθετα ακριβώς από αυτά που είχαν υποσχεθεί και δεσμευτεί απέναντι στους δημότες. Αντιθέτως στηρίξαμε όλες τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που ήταν προς το συμφέρον της περιοχής μας και των κατοίκων, όπως π.χ. η πρωτοβουλία για την Κιβωτό στην Πωγωνιανή, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Δελβινάκι.

4. Τι παραπάνω θα κάνατε εσείς για την ασφάλεια στο Πωγώνι που είναι και κυρίαρχο θέμα όπως αναφέρατε;
Για την ασφάλεια στην περιοχή μας έχουμε καταθέσει ήδη από την άνοιξη του 2012 ξεκάθαρες θέσεις, με συγκεκριμένα βήματα διεκδίκησης και επίλυσης αλλά και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς προτείνουμε:
• ένα μεγάλο ΝΑΙ στις αναγκαίες ρήξεις για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του Δήμου.
• συνεχή ανάδειξη του προβλήματος θεσμικά, με αυξημένη ένταση κάθε φορά, με αναγκαίες Αποφάσεις του Δ.Σ. που δημιουργούν προϋποθέσεις αποφασιστικότητας και ευθύνης.
• Συνεχή ενημέρωση των κατοίκων (με την σύγκληση και Γενικών Συνελεύσεων) και των οργάνων της Πολιτείας.
• Πρωτοβουλίες και μορφές αγώνα (όπως το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου) που θα προτείνονται από την συσταθείσα Διαπαραταξιακή Επιτροπή, που θα πρέπει να έχει καθοριστικό
ρόλο στον καθορισμό στόχων και τακτικής και θα επικυρώνονται με Απόφαση του Δ.Σ, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των Πωγωνισίων, δημιουργώντας μια μορφή μετώπου ενάντια στην
εγκατάλειψη και την ανασφάλεια που ζούμε.
• Διερεύνηση του προβλήματος μέσω και της δικαστικής οδού.
• Ανοιχτός διάλογος με όλους όσους έχουν την συνταγματική ευθύνη προστασίας της ζωής και των περιουσιών των πολιτών, χωρίς καμιά κλειστή συζήτηση σε γραφεία, στο παρασκήνιο και στους διαδρόμους.Αντ’ αυτού η Δημοτική Αρχή από την εμφάνιση του προβλήματος στάθηκε αμήχανη και σύρονταν πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς ποτέ να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Πολιτεία, απαξιώνοντας ο ίδιος ο κ. Καψάλης και τα στελέχη του την Διαπαραταξιακή Επιτροπή αγώνα του Δ.Σ. (συναινώντας όμως στην δημιουργία άλλης Επιτροπής στην Αθήνα!!!!!!, με ποιά αρμοδιότητα άραγε;;;;;), χωρίς έτσι να μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις και όρους επίλυσης, χωρίς κανένα σημάδι θετικού ή πρακτικού αποτελέσματος.

5. Αναφέρετε ορισμένα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε άμεσα μόλις αναλάβετε τη Δημοτική Αρχή.
Εάν στις εκλογές της 18 Μάη, οι Πωγωνίσιοι μας επιλέξουν για την νέα Δημοτική Αρχή, για μας κυρίαρχη και αναγκαία προτεραιότητα θα είναι:
• η αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου
• ολοκληρωμένο σχέδιο για το νοικοκύρεμα των Οικονομικών, με την οργάνωση αποτελεσματικού μηχανισμού για την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων και οφειλών προς τον Δήμο ύψους εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, κ. ά με, τον εξορθολογισμό των δαπανών με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων
• παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας με καταγραφή των αναγκών, με σχέδιο, σωστό συντονισμό και άμεσες αποφάσεις επίλυσής των, την αξιοποίηση των προγραμμάτων για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στήριξης των δομών κοινωνικής πρόνοιας • δημιουργία γραφείου υποστήριξης προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων με εξειδικευμένα στελέχη
• η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, η προώθηση του ρυθμιστικού Σχεδίου Καλπακίου
• η προβολή του Δήμου και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών
• η υιοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου και η αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών του Δήμου
• Η διεκδίκηση από την Πολιτεία της επίλυσης των μεγάλων θεμάτων του Δήμου και η προώθηση της διαδημοτικής και διασυνοριακής συνεργασίας Βασική προτεραιότητα και γνώμονας ενότητας και συνοχής θα αποτελέσει η συνεννόηση, η συνεργασία και ο ειλικρινής διάλογος με όλους στελέχη,κατοίκους, νεολαία, φορείς, για την συμπόρευση και συμμετοχή τους στην διαδικασίες προώθησης των αναγκαίων αλλαγών για το γενικότερο συμφέρον του Δήμου και της περιοχής