Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Συνεργασία κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Δήμος Ιωαννιτών, ΟΚΠΑΠΑ και Ε.Ψ.Ε.Π

Στην έναρξη της προσπάθειας δικτύωσης όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής μας αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Ιωαννιτών».Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει τη πρώτη συνεργασία του με άλλον φορέα, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσουμάνης, η πρώτη ευρεία συνάντηση για το θέμα αυτό, έχει οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε δεικτικά ότι έστω και τώρα η Κυβέρνηση θυμήθηκε τα θύματα της κρίσης που η ίδια δημιούργησε και προχωρά, για πρώτη φορά στην υλοποίηση ενός κοινωνικού προγράμματος, πέραν των επιδομάτων ελεημοσύνης της Πρόνοιας.Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των δομών του Οργανισμού, αυτών που προϋπήρχαν και λειτουργούσαν. Δηλαδή του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης, του Δημοτικού Φαρμακείου, των Δημοτικών Λαχανόκηπων και του
νεοσύστατου Γραφείου Διαμεσολάβησης.«Η επιλογή μας να μπούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορούσε αυτού καθεαυτού τη λειτουργία των δομών, αλλά κυρίως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη δύσκολη περίοδο που περνάει η κοινωνία μας», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Με το πρόγραμμα αυτό οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι 13 και συγκεκριμένα:1 Κοινωνιολόγος,3 Κοινωνικοί Λειτουργοί , 1 Ψυχολόγος, 2 Φαρμακοποιοί , 1 Γεωπόνος, 1 Διοικητικός Υπάλληλος, 1 Επιστάτης, 3 Στελέχη τροφοδοσίας.Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. πέραν της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής που ασκεί και το δίχτυ προστασίας του έχει απλώσει για τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση, ασκεί Κοινωνική Πολιτική δημιουργώντας και θέσεις εργασίας.Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί στον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. συνολικά 196 θέσεις εργασίας. Από αυτές οι 142 θέσεις είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ και οι 54 θέσεις είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.«Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις δομές του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και δεν θα είναι ένα μεμονωμένο πρόγραμμα. Ευελπιστούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα ενταγμένο σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου και με την νέα προγραμματική περίοδο θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα αυτό, όπως και τα άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας πού υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

Τι περιλαμβάνει η Πράξη
Η Πράξη συμπεριλαμβάνει τέσσερεις Κοινωνικές Δομές και αφορά, ειδικότερα, στη συνέχιση, υποστήριξη της λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου και στην έναρξη λειτουργίας των νέων Κοινωνικών Δομών του Δημοτικού Λαχανόκηπου και του Γραφείου Διαμεσολάβησης στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους Δήμους όλης της χώρας που είχε πληθυσμιακά τη δυνατότητα να δημιουργήσει Δίκτυο Κοινωνικών Δομών και που τελικώς - διά του συγκεκριμένου τοπικού Εταιρικού Κοινωνικού Σχήματος που είναι ένα από τα συσταθέντα σε ολόκληρη τη χώρα για την καταπολέμηση της φτώχειας - εντάχθηκε στο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης.Η Πράξη στοχεύει στην υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (άμεσα ωφελούμενοι), μέσω ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Ιωαννιτών. Επιπλέον, με την υλοποίηση της Πράξης θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των άμεσα ωφελουμένων. Για τη λειτουργία των τεσσάρων Κοινωνικών Δομών δημιουργήθηκαν ήδη 13 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών (έμμεσα ωφελούμενοι).

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ