Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

«Μάχη» για την διοίκηση του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων

Τέσσερις «μνηστήρες» για τη θέση του προέδρου

Στις κάλπες οδηγείται ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, ο διάδοχος «εν πολλοίς» της ΕΑΣΙ δηλαδή, αφού εγκρίθηκε το καταστατικό για την Ίδρυσή του και όπως προβλέπεται οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός 45 ημερών ώστε να προκύψει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.Ο νέος αυτός φορέας που προήλθε μετά το νόμο για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Ενώσεων καλείται να λειτουργήσει για πρώτη φορά σε ένα κλίμα εντελώς δυσμενές για τον πρωτογενή τομέα σε ολόκληρη την Ήπειρο, με τη «Δωδώνη» ιδιωτικοποιημένη και έχοντας τα γνωστά θέματα με τους παραγωγούς σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στην πληρωμή αλλά και την εν γένει κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει και τον παραγωγικό τομέα της χώρας.Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο νέος Συνεταιρισμός θα κληθεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στήριξης αλλά και παρέμβασης σε θέματα αγροτικής παραγωγής και γι' αυτό το ενδιαφέρον για τη διοίκηση του, σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονο.Τέσσερις άτυποι συνδυασμοί, καθώς το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο, ετοιμάζονται να καταθέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι οπότε και λήγει η προθεσμία και ίσως για πρώτη φορά ο νυν πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης να έχει τόσο έντονο ανταγωνισμό.Αυτό γιατί σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις συζητήσεις που έχουν γίνει εκτός του Χρ. Μπαλτογιάννη και της ομάδας του που δημιουργούν μια τετράδα, προφανώς για να έχουν την πλειοψηφία στο επταμελές συμβούλιο, πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία έχουν εκφράσει ο Βασίλης Λύτης που έχει ετοιμάσει κι αυτός τη δική του «τετράδα» αποφασίζοντας να ξεχωρίσει τη θέση του από τον άλλοτε συνοδοιπόρο
του Χρ. Μπαλτογιάννη, ο Νίκος Ζήκος που πιθανώς θα εκπροσωπήσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφού ο Μιχάλης Τζίμας δεν θα είναι υποψήφιος αλλά και ο Γιάννης Δεκόλης που αποτελεί την επιλογή των «δεξιών» οι οποίοι για πρώτη φορά παρουσιάζονται τόσο έντονα στο εκλογικό προσκήνιο του Συνεταιρισμού.Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η υποψηφιότητα Δεκόλη ο οποίος έχει κι αυτός άλλα τρία στελέχη στο ψηφοδέλτιο μαζί του στηρίζεται από πολύ ψηλά και δη τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει εκφραστεί κατά καιρούς με πολύ αρνητικά σχόλια για το ρόλο που έχουν παίξει οι Ενώσεις στην προσπάθεια της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μας και ίσως τώρα θέλει να αναμειχτεί στην νέα αυτή προσπάθεια έχοντας ένα «δικό» του άνθρωπο στη θέση του προέδρου.Σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή του Μ. Τζίμα να απέχει από τις εκλογές μετά από μια παρουσία πολλών ετών στα Δ.Σ της ΕΑΣΙ ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δεχτεί πολύ σκληρή κριτική για τον ρόλο που έπαιξε στους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης» και θέλει να αποστασιοποιηθεί για να μη θεωρηθεί ότι κινείται από προσωπικό όφελος.

Ομάδες προϊόντος
Στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν όλα τα μέλη του Ενιαίου Συνεταιρισμού και εκτός του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου (με τετραετή θητεία) θα αναδείξουν και τις διαχειριστικές επιτροπές για κάθε ομάδα προϊόντος που θα λειτουργεί εντός του Συνεταιρισμού. Αυτή είναι άλλωστε και η καινοτομία, παρόλο που ο νόμος δεν το επιβάλλει, επιλέχθηκε να συσταθούν ομάδες προϊόντος για να υποστηρίζονται και προωθούνται καλύτερα τα ζητήματα των παραγωγών, π.χ των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, των αμπελοκαλλιεργητών, πατατοπαραγωγών και άλλων. Μέλη στον Ενιαίο Συνεταιρισμό μπορούν να εγγραφούν και μετά την έγκριση του καταστατικού, ώστε να συνταχθεί το μητρώο μελών.Πάντως, η λειτουργία ομάδων προϊόντος παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον Ενιαίο Συνεταιρισμό αφού μπορεί να εκπροσωπήσει παραγωγούς που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη, ιδίως δεν τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν πάντα και ιδίως σήμερα σοβαρό πρόβλημα.

Μεταγραφές στο υποθηκοφυλακείο
Η πορεία μετάβασης από την ΕΑΣΙ στον ΕΑΣΙ-Ένωση Αγροτών, άρχισε την άνοιξη του 2011 με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και το προηγούμενο διάστημα ξεπεράστηκαν σημαντικά προβλήματα με την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των προς συγχώνευση συνεταιρισμών και της Ένωσης, ώστε να γίνει η μετεγγραφή των ακινήτων αυτών στο υποθηκοφυλακείο, υπέρ του νέου συνεταιρισμού.Πρόκειται για αποθήκες σε χωριά, εκτάσεις και ό,τι άλλο κατέχουν οι συνεταιρισμοί που συγχωνεύτηκαν, κυρίως όμως τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης που είναι και τα σημαντικότερα, (κτίριο επί της οδού Χαρ. Τρικούπη, αποθήκες Κρύας, Οινοποιείο κλπ), αλλά και οι μετοχές της ΕΑΣΙ στη «Δωδώνη».Η συνεταιριστική μερίδα για τα μέλη ορίστηκε στα 200 ευρώ και θα αφαιρεθεί η τυχόν συνδρομή των μελών στον καταργούμενο συνεταιρισμό και επίσης, η προκαταβολή θα είναι 50 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εγγραφούν και να εξοφλήσουν στην πορεία.

Συγχωνεύτηκαν οι 24 από τους 124...
Από τους 124 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι μέλη της ΕΑΣΙ, (πολλοί οι συνεταιρισμοί-«σφραγίδες») μόνον οι 24 συγχωνεύτηκαν στον νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη τους γίνονται αυτόματα μέλη του. Επίσης υπήρξαν κι άλλοι τους οποίους δεν δέχτηκε για διαφόρους λόγους ο νέος φορέας. Όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΑΣΙ και τους συγχωνευόμενους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4015/2011, η Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων αποφάσισε την μετατροπή της σε αγροτικό συνεταιρισμό του παραπάνω νόμου και αποφασίστηκε ταυτόχρονα η συγχώνευση με τους Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της, Πεδινής, Ροδοτοπίου, Καρίτσας, Α.Β.Λ.Σ. Καρίτσας, Λαψίστας, Παλιουρής, Σερβιανών, Πέρδικας, Βαρλαάμ, Ζίτσας, Κοπάνης, Μουζακαίων, Μεγ. Γότιστας, Νεοχωρίου, Βαριάδων, Μάζιας, Πετραλώνων, Αγ. Ιωάννης, Κτηνοτροφικός Συν . –Η ΔΩΔΩΝΗ, Μικρής Γότιστας, Αμπελιάς, Κορύτιανης, Κρανούλας και Βροσύνας.

Η «Πίνδος» και άλλοι πρωτοβάθμιοι
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διατήρησης ή ίδρυσης πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με 20 μέλη και επομένως στο νομό Ιωαννίνων πλην του Ενιαίου μπορούν να λειτουργούν κι άλλοι, παλιοί ή νέοι πρωτοβάθμιοι. Εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου. Από 1-1-2013 πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο να εμφανίσουν εμπορική δραστηριότητα, διαφορετικά οδηγούνται σε κατάργηση...Αυτόνομη πορεία, φυσικά, έχει και συνεχίζει ο μεγαλύτερος στο νομό, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός η «Πίνδος» που ήταν και παραμένει με το νέο νόμο ως πρωτοβάθμιος.Επίσης, δεν επέλεξαν συγχώνευση οι δυο συνεταιρισμοί πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν αυτόνομη πορεία.Υπάρχουν κι άλλοι συνεταιρισμοί στο νομό που παραμένουν ως έχουν, όπως οι δυο στην Κληματιά, ο Γυναικείος κλπ.Τα μέλη όλων αυτών των κλαδικών συνεταιρισμών μπορούν να εγγραφούν ταυτόχρονα και ως μέλη στον Ενιαίο Συνεταιρισμό, άσχετα με την τύχη των υφιστάμενων.Οι συνεταιρισμοί από το Πωγώνι και την Κόνιτσα (υπάρχει και η υπό εκκαθάριση, από πολλών ετών, Ένωση Πωγωνίου) δεν ήταν μέλη της ΕΑΣΙ, μπορούν όμως να εγγραφούν οι ίδιοι οι αγρότες ως μέλη.Τέλος, η Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου υπάγεται, πλέον, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι Αγροτικής Ανάπτυξης και με άλλο νόμο μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με πολλές και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ