Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πάει για πλήρη μελέτη το... ορφανό της Ιόνιας

Ανατίθεται η ολοκλήρωση από Γιάννινα μέχρι Κακαβιά

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάθεση της ολοκλήρωσης των μελετών στο τμήμα της Ιόνιας Οδού, Γιάννινα-Κακαβιά, γνωστό και ως ... ορφανό (εκτός σύμβασης παραχώρησης) τμήμα της Ιόνιας. Η νέα ανάθεση αφορά τη μελέτη που δεν ολοκληρώθηκε με την πρώτη προ ετών για τον δρόμο μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων μέχρι την Κακαβιά, ωστόσο αυτοκινητόδρομος θα είναι μόνο μέχρι το Καλπάκι.Σύμφωνα με...

το ypodomes.gr η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται μέχρι το τέλος του 2014 και από εκεί θα ξεκινήσει ο αγώνας για να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της νέας προγραμματικής περιόδου. Υπάρχει, πάντα, η σκέψη για τμηματική κατασκευή με ένταξη του πρώτου τμήματος από τέλος παραχώρησης μέχρι ΒΙ.ΠΕ, στο τρέχον ΕΣΠΑ ή να συνεχιστεί ως έργο-«γέφυρα» στο επόμενο. Υπάρχουν και εκκρεμότητες με τη χάραξη, μια προσφυγή στο ΣτΕ για την περιοχή Κοσμηράς, Κόντσικας και διαφωνία του δήμου Ζίτσας με την πεδινή χάραξη, αλλά χωρίς να εισακούεται για ορεινή. Συνολικά το έργο εκτιμάται στα 250 εκ. ευρώ, τουλάχιστον.Το ποσό που θα απαιτηθεί για τις μελέτες που ανατίθενται είναι 889.174 ευρώ. Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στα επίσημα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και αποτελεί έργο προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μελετητές που ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τις μελέτες είναι οι:
1.ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Π. ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - Ε.ΔΙΓΩΝΗΣ &; ΣΥΝ/ΤΕΣ Α.Ε διακρ. «ΜΕΑΣ Α.Ε»
2.Ν. ΛΟΥΚΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ
3.STAND ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.
4.ΤΡΙΕΔΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
5.PLAS Ι. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ-Α. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε διακρ. «PLAS A.E.»
Η ανάθεση με αυτό το κόστος των μελετών που υπολείπονται προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αφού ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί με 3,77 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Εκτός κι αν αφορά τμήμα του συνολικού άξονα. Θυμίζουμε ότι η αρχική μελέτη με πολλές ελλείψεις, είχε ανατεθεί προ ετών από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Στ. Καλογιάννη με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ, όμως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν και πρόσθετες μελέτες που προέκυψαν από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ