Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών

Αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και μετά από τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρωθυπουργός και λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναχωρήσει για την Αθήνα.Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο γενικών βουλευτικών εκλογών.Ανέφερε επίσης ότι διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να...
αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής λόγω της καταχρηστικής άσκησης της δυνατότητας. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση.«Οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη Δικαιοσύνη που είναι επίσης θεσμός προστασίας της δημοκρατίας.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που πήρε η δικαστική έρευνα, καθώς, όπως είπε, εδώ και πολύ καιρό επέμενε στην δραστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Άφησε όμως και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι βλέπει αμηχανία από την πλευρά της Κουμουνδούρου και το συνέδεσε με το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν από τα κόμματα που αποδοκίμαζαν το μνημόνιο όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όμως θα περιλαμβάνει και διατάξεις ευρύτερα για την προστασία της δημοκρατίας.Τέλος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προχωρά και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα δοθεί στην δημοσιότητα με την νέα σύνοδο της Βουλής.
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν σήμερα το πρωί, επικαλούμενοι πηγές πολύ κοντά στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.«Αυτές», συμπλήρωσαν, «περιλαμβάνουν όχι μόνο την κατάθεση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος θα είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικού ευτελισμού ή καταστρατήγησης, εκ μέρους των βουλευτών της Χ.Α., των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (παραιτήσεις για να προκληθούν αναπληρωματικές εκλογές κλπ.)».Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι «άξονας της συμφωνίας Σαμαρά - Βενιζέλου είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και η απόλυτη απόρριψη κάθε ιδέας περί εκλογών».Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η στάση της κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο ανάπτυξη και απασχόληση».