Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος  των συλληφθέντων, θα διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή στον οποίο οι κατηγορούμενοι –πλέον- έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν εντός πέντε ημερών. Μέχρι τότε, θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, έτσι ώστε η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.

Εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, τότε οι δικογραφίες θα διαβιβαστούν στο Εφετείο

Kαταιγιστικές εξελίξεις


Ραγδαίες εξελίξεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων ανακατατάξεων στο εγγύς μέλλον προκαλούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας οι συλλήψεις του γενικού γραμματέα και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου περιορίζεται στην επισήμανση ότι οι θεσμοί λειτουργούν, θα υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και η δικαιοσύνη έκανε και θα κάνει τη δουλειά της. 
Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο σημειώνουν με νόημα ότι την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να προωθήσει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεδρίασε εκτάκτως στην Κουμουνδούρου η πολιτική γραμματεία του κόμματος για να εκτιμήσει την κατάσταση. Με ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με ψυχραιμία και με σεβασμό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες τόσο για την δολοφονία του Π. Φύσσα όσο και για μια σειρά άλλες εγκληματικές δράσεις για να προβεί σε μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης». 
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία κορυφαίος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παράλληλα με τις καλοδεχούμενες εξελίξεις παραμένει εν ισχύ η θέση του κόμματος  για προσφυγή στις κάλπες και καταδίκη των μνηνομιακών πολιτικών. 
Στο ΠΑΣΟΚ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευαγγ. Βενιζέλος σε μία πρώτη αντίδραση σημείωσε ότι «αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας».
Επί του παρόντος όλες οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν στο ότι χρειάζεται χρόνος και ηρεμία ώστε οι δικαστικές αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους προκειμένου οι  κατηγορίες να είναι απόλυτα δεμένες γιατί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος σε αντίθετη περίπτωση όλη η υπόθεση να γυρίσει μπούμερανγκ. 
Ένα ακόμη θέμα το οποίο σίγουρα θα «ανοίξει» το προσεχές διάστημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και τι ανακατατάξεις θα προκληθούν  στο σημερινό, έτσι κι αλλιώς, ρευστό πολιτικό σκηνικό. Όλα αυτά όμως, εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, θα μας απασχολήσουν  όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. 

ΚΚΕ: Ο λαός να βάλει τη σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις


«Υπάρχουν εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου  και πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές.


Από κει και πέρα ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζει. Να έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά», δήλωσε το μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Γκιόκας.

Τα συμφέροντα, που γέννησαν, στήριξαν και προσανατόλισαν τη δράση της ΧΑ, παραμένουν. Είναι αυτά τα συμφέροντα που εχθρεύονται και πολεμούν με όλα τα μέσα το εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Όπως επανειλημμένα έχουμε πει ο λαός, μέσα από τους μαζικούς φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, πρέπει να ξεριζώσει το φασισμό – ναζισμό, τη ναζιστική δράση και δηλητήριο.
Ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις».

Δεν χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής


Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.


Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.