Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Να πως θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η Γιαννιώτικη αγορά…

Μια καινοτόμα πρόταση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Αν και διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, τα νέα που έρχονται από την αγορά των Ιωαννίνων δεν είναι και πολύ ευοίωνα!Πολλά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο στην πόλη, ενώ με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Νταλαμάγκας ότι «η αγορά πλέον έχει συρρικνωθεί σε δυο τετράγωνα» είναι χαρακτηριστική της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι Γιαννιώτες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Μια νέα πρόταση…
Με αυτά τα δυσάρεστα δεδομένα, μια νέα πρόταση που ίσως θα μπορούσε ν’ αλλάξει την εικόνα της πόλης και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την ψυχολογία της τοπικής αγοράς, έδωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.Συγκεκριμένα, πρότεινε στην παλιά αγορά, να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης των παλιών κτιρίων, είτε από ενοικιαστές, είτε από ιδιοκτήτες, με έμφαση σ’ αυτά που είναι κοντά στις τουριστικές περιοχές, για παράδειγμα κοντά στην Αβέρωφ και να αρχίσουν να δουλεύουν με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, κρασιά, τσίπουρα, γλυκά, αρωματικά, μέλια, βιολογικά, είδη λαϊκής τέχνης (ασημικά, μπρούτζινα, χάλκινα, ξύλινα, υφαντά κ.α.). Οπότε, αν είναι και συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες, οι οποίοι… θα παρασύρονταν από τα Ηπειρωτικά προϊόντα που θα πωλούνται σε διάφορα μαγαζιά. Έτσι, η κίνηση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη και ίσως κάποιοι θα έφταναν πιο εύκολα και στην υπόλοιπη αγορά.

Για τις εκπτώσεις
Σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» εάν υπήρξε κίνηση στην αγορά, τώρα στις εκπτώσεις (λήγουν στις 31 Αυγούστου), η απάντησή του προκαλεί πράγματι προβληματισμό: Η κίνηση στα μαγαζιά ήταν μεγάλη, ο τζίρος όμως πολύ χαμηλός! Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο – είπε - έπαιξαν οι πολύ χαμηλές τιμές, αφού πλέον οι έμποροι προμηθεύονται προϊόντα χαμηλότερης αξίας, μιας και η τσέπη καταναλωτών, αλλά και καταστηματαρχών δεν αντέχει.Οι επιπτώσεις όμως από αυτή την εξέλιξη στα ταμεία είναι πολύ σοβαρές, τονίζει » ο κ. Νταλαμάγκας, την ώρα που τα έξοδα είναι υπέρογκα.

Υπάρχει ανασφάλεια…
Με βάση αυτή την εικόνα σήμερα στα Γιάννενα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νταλαμάγκας επεσήμανε πως υπάρχει τρόπος να αναθερμανθεί η αγορά της πόλης συνολικά. Το βασικό, όπως είπε, είναι να σταματήσει να υπάρχει ανασφάλεια στους δημόσιους υπαλλήλους, απ’ τους οποίους η περιοχή μας, ως γνωστόν, φιλοξενεί πολλούς. «Και να έχουν κάποιοι χρήματα στην άκρη, δεν τα ξοδεύουν τώρα, αφού δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα, κατεξοχήν παροχής υπηρεσιών, οι ελπίδες των εμπόρων και της αγοράς στηρίζονται ως επί το πλείστον στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και στα Ιδρύματα της πόλης, όπως τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, που και σ’ αυτά όμως έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί και πλέον δεν ξοδεύουν σχεδόν τίποτα!«Τώρα δεν υπάρχει αγορά. Όλα τα μέτρα παίρνονται για να αφανισθούν οι μικρομεσαίοι και να μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις», εκτιμά ο κ. Νταλαμάγκας, επισημαίνοντας ότι αυτοί που παίρνουν τα μέτρα, δείχνουν ότι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σήμερα στην πραγματική αγορά…