Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Οι Ηπειρώτες κρατούν τα λεφτά τους στις τράπεζες

8 στους 10 καταθέτες έχουν στην άκρη μόνο μέχρι 2.000 ευρώ

Με το βλέμμα στραμμένο στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στενάζει» από την ύφεση που επικρατεί, οι τράπεζες στην Ελλάδα του Μνημονίου, προσπαθούν να μετριάσουν τις απώλειές τους από την συνεχή εκροή καταθέσεων που παρατηρείται εντονότερα τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης και Τρόικας.Στον φόβο ότι ένα οικονομικό «κραχ» μπορεί να προκαλέσει το «κούρεμα» ή και την απώλεια των καταθέσεων, υπήρξαν περίοδοι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, που παρατηρήθηκε έντονη μείωση καταθέσεων ή και απομάκρυνσή τους από τις τράπεζες. Αποτέλεσμα από την μία να κλονιστεί σοβαρά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και από την άλλη να αυξηθούν οι ληστείες στα σπίτια, αφού αρκετοί που έβγαζαν τα λεφτά τους τα «φύλαγαν» σε… μπαούλα!Οι Ηπειρώτες σ’ όλη αυτή την τραπεζική αναταραχή αποδείχτηκαν οι πιο ψύχραιμοι κι αυτό δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το «Έθνος της Κυριακής» σχετικά με τις καταθέσεις ανά περιφέρεια. Στην Ήπειρο λοιπόν παρατηρήθηκε η μικρότερη εκροή, αφού από τα 4,989 δισ. ευρώ το 2010 μειώθηκαν το 2012 σε 4, 099, υπήρξε δηλαδή μια μείωση της τάξεως του 18%.

42 δισ. έκαναν φτερά!
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ στην Ελλάδα έκανα φτερά 42,4 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις των αναλυτών για τον υπαρκτό κίνδυνο χρεοκοπίας κυρίως τα έτη 2010 και 2011 έσπειραν τον πανικό και τον φόβο στους καταθέτες. Η δημοσιονομική κρίση της χώρας έφερε την κρίση των καταθέσεων προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στην ήδη προβληματική ελληνική οικονομία. Τη διετία 2010-2012 έφυγαν από τις τράπεζες 48,1 δισ. ευρώ. Οι εκροές όμως εξισορρόπησαν εντός του 2013. Έτσι, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 το συνολικό ύψος των καταθέσεων από τα 178,9 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 136,5 δισ. ευρώ.Οι λογαριασμοί απλού ταμιευτηρίου εμφανίζουν μόνο 41,3 δισ. ευρώ από 67,08 δισ. που ήταν πριν προκύψουν φόβοι για το μέλλον της χώρας, αλλά και οι απρόβλεπτες ανάγκες που δημιούργησε στους πολίτες η εφαρμογή των μνημονίων που κατά την εφαρμογή τους έριξαν σε βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Ηρεμία το α’ εξάμηνο του 2013
Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφεται μια σχετική ηρεμία στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο έπληξε την αγορά των καταθέσεων, καθώς υπήρξαν φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στη χώρα.Στο διάστημα αυτό συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 737 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση προήλθε κυρίως από την κατηγορία των προθεσμιακών, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων δε που αποσύρθηκε φθάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 235 εκατομμύρια ευρώ και οι καταθέσεις όψεως ενισχύθηκαν 476 εκατομμύρια.Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, το δωδεκάμηνο (Ιούνιος 2012-2013) επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 16 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις εκροές κεφαλαίων 11,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουνίου του 2012, δηλαδή την περίοδο που έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.Να σημειωθεί ότι με πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από τις τράπεζες-μέλη της το 81,5% των Ελλήνων έχει στην άκρη ποσό μέχρι 2.000 ευρώ. Το 11,3% έχει μέσο υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ, το 5,9% έχει λογαριασμούς κατάθεσης με διαθέσιμο υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ.

Κρυμμένα στα μπαούλα!
Στο μεταξύ, το ύψος των χρημάτων που βρίσκονται κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε 20 δισ. ευρώ.Από την άλλη, η επιστροφή των χρημάτων που βγήκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οι καταθέτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κανένας κίνδυνος φορολόγησης για όσους τα έχουν δηλώσει, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουν τα χρήματά τους στα στρώματα και σε τράπεζες του εξωτερικού, δηλώνουν σε όλους τους τόνους στελέχη του Υπ. Οικονομικών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ