Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Δεκτή από την ΕΝ.ΠΕ. εισήγηση του Περιφερειάρχη για τροποποίηση όρων των αναπτυξιακών νόμων

Την εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τροποποίηση όρων των αναπτυξιακών νόμων, ως προς την απασχόληση προσωπικού έκανε δεκτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2013, την οποία και θα προωθήσει προς υλοποίηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης του προβληματισμού και της αγωνίας που διακατέχει τους επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να απασχολήσουν το προβλεπόμενο στα επενδυτικά τους σχέδια προσωπικό. «Αν δεν ληφθεί μέριμνα οι επιπτώσεις για την Ήπειρο – εκτιμώ όμως για το σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας – θα είναι δραματικές για την απασχόληση, καθώς θα χαθούν και υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά εν γένει για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, προτείνοντας όπως προωθηθεί ρύθμιση, ώστε οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας να καλύπτονται με ορίζοντα 10ετίας.

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες
 για τα ΟΠΑΑΧ
Στο τέλος της βαδίζει η πολύμηνη καθυστέρηση για την υλοποίηση του προγράμματος ΟΠΑΑΧ στην Ήπειρο. Χθες, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Επιτροπή Αξιολόγησης του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου του έργου, που φέρει τον τίτλο: «Υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις) του άξονα 3 του ΠΑΑ 2007-2013». Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η αποσφράγιση του φακέλου δικαιολογητικών που είχαν υποβάλει για το έργο οι εταιρείες της Περιφέρειας «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και «ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ». Το επόμενο στάδιο που απομένει είναι ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Περιμένουμε άμεσα να ξεκινήσουμε αυτά τα έργα, όπου έχει ταλαιπωρηθεί αρκετός κόσμος, καθώς το 2015 ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σε αναζήτηση «χρυσής τομής» για τη 
λειτουργία των καταστημάτων
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη σύσκεψη που έγινε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β. Κροκίδη, με αντικείμενο τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:«Ήταν ενδιαφέρουσα η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κροκίδη και αντιπροσωπείας της Συνομοσπονδίας, οι οποίοι μας ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τα ωράρια εργασίας, βάσει μελετών που έχουν εκπονήσει και οι οποίες θα μας δοθούν. Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις, όπως θα ακούσουμε και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, ώστε να αποφασίσουμε στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες για το τι μέλλει γενέσθαι για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που παρατήρησα είναι πως μπορούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς τα ωράρια με συναίνεση από την πλευρά των εμπόρων. Γιατί πολλές φορές χρειάζονται και αυτά, πέρα από τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι τουριστικές περιοχές».Ο Περιφερειάρχης έχει δώσει ήδη οδηγίες στους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες να προχωρήσουν σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τους εμπορικούς συλλόγους και εκπροσώπους εργαζομένων, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθεί η τελική, ανά Π.Ε. και περιοχή, πρόταση.