Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Τα φώτα στη δικαιοσύνη

Έντονη δυσαρέσκεια στο δημαρχείο για την ταχύτητα με την οποία προχωρά η προανακριτική διαδικασία

Από το σοκ του αδόκητου χαμού του συναδέλφου τους, πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Μάντη προσπαθούν να συνέλθουν στο δήμο Ιωαννιτών. Το τριήμερο λουκέτο στους δήμους της χώρας, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ λήγει σήμερα, και θα μπορούσε να πει κάποιος πως βοήθησε στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοκυριαρχίας στη δημοτική αρχή, που καλείται να αντιμετωπίσει μία κρίση, με πολλαπλά επίπεδα.Στο ίδιο πλαίσιο και εξαιτίας του τριήμερου λουκέτου αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.Το βασικό ζητούμενο και επίκεντρο πλέον του ενδιαφέροντος στο δήμο Ιωαννιτών δεν είναι άλλο από την πορεία διαλεύκανσης της υπόθεσης με το ταμειακό έλλειμμα, θέμα όμως που εκφεύγει των ενεργειών της δημοτικής αρχής και επαφίεται στους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Είναι γεγονός και αυτό είχε επισημανθεί πολύ πριν την τραγική κατάληξη του Ν. Μάντη, ότι στο δημαρχείο υπάρχει μία έντονη δυσαρέσκεια για την ταχύτητα με την οποία προχωρά η προανακριτική διαδικασία, στο τέλος της οποίας αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των υπόπτων για την υπεξαίρεση. Μετά την αυτοκτονία του πρώην αντιδημάρχου υπάρχει και ένας επιπλέον ισχυρός μοχλός πίεσης προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ηθικός αυτή τη φορά, που λογικά(;) θα λειτουργήσει υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών.

Να σταματήσουν οι φήμες
Κομβικό ρόλο αναμφίβολα στην πορεία της υπόθεσης αναμένεται να διαδραματίσει και η οικογένεια του Ν. Μάντη, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή, που ήδη από τις πρώτες κιόλας ώρες του χαμού του αγαπημένου τους προσώπου, ξεκίνησε ένα απίστευτο γαϊτανάκι διασποράς φημών και πληροφοριών, με αιχμές και υπαινιγμούς, προς κάθε κατεύθυνση. Δημοσιεύματα και του τοπικού, αλλά και του αθηναϊκού τύπου, εκπορευόμενα από πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, που προφανώς θα έχουν τα δικά τους συμφέροντα δίνουν το στίγμα των προθέσεων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Αυτό φάνηκε και στην ολιγόλογη ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, πλην όμως αναφέρει πως θα πρέπει να πέσει άπλετο φως για την αποκάλυψη των «πραγματικών αιτιών» που οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα τον πρώην αντιδήμαρχο. Με την φράση αυτή, η παράταξη Γκόντα αποκαλύπτει και την άποψή της, που είναι ότι διατηρεί – τουλάχιστον – επιφυλάξεις για το εάν οι λόγοι που οδήγησαν στην αυτοχειρία τον Ν. Μάντη, έχουν να κάνουν μόνο με την προσωπική ευαισθησία και ευθιξία του ή με κάτι άλλο, το οποίο όμως δεν το αναφέρει… Αυτό όμως συνάγεται ως συμπέρασμα από τα δημοσιεύματα που αφήνουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα, που θέτουν οι συντάκτες τους, όπως ποιοι ήταν αυτοί που πίεζαν τον πρώην αντιδήμαρχο και γιατί, και φυσικά ποια η σχέση του ταμειακού ελλείμματος με την δολοφονία και την αυτοκτονία του δράστη στη συνέχεια, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πέραμα.Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση και οι – αυθαίρετες έστω – αυτές ερμηνείες μπορούν να εξηγηθούν, από την προσπάθεια προσωπικής ή παραταξιακής εκμετάλλευσης, όμως σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι αδιανόητο να υποστηρίζεται μία τέτοια επιχειρηματολογία, που αποτελεί ασέβεια στη μνήμη του εκλιπόντος και φυσικά προς την οικογένειά του.

Καθαρτήριο
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο πάντως, η τραγική και αναπάντεχη εξέλιξη δημιουργεί και νέα δεδομένα στην παράταξη Φίλιου, που μαστίζεται από διαφωνίες και κόντρες τους τελευταίους μήνες. Μπορεί να ακούγεται τραγικό, όμως είναι γεγονός, πως με την απόφασή του ο πρώην αντιδήμαρχος έδωσε μία μεγάλη – ίσως την τελευταία – ευκαιρία στην παράταξη Φίλιου να ανασυγκροτηθεί και να δώσει με καλύτερους όρους και με συνθήκες ομαλότητας και ομοψυχίας τη μάχη των δημοτικών εκλογών του 2014.Όπως επισημαίνουν στελέχη της δημοτικής αρχής, η αποκατάσταση της ομαλότητας στο εσωτερικό της παράταξης, δεν αποτελεί απλά, αναγκαιότητα για την διασφάλιση της εσωτερικής ομαλότητας ενόψει των εκλογών, αλλά υποχρέωση απέναντι στη μνήμη και την ανιδιοτελή προσφορά του Ν. Μάντη προς την παράταξη και την πόλη.Ουσιαστικά με το θάνατό του ο πρώην αντιδήμαρχος έδωσε την «ευκαιρία» στους ανθρώπους με τους οποίους πορεύτηκαν από κοινού τα τελευταία χρόνια, έχοντας τα ίδια οράματα και τους ίδιους στόχους, να περάσουν από ένα «καθαρτήριο ψυχής» και να συνεχίσουν την προσπάθεια υλοποίησης όλων εκείνων που υποσχέθηκαν πριν από τρία χρόνια στους πολίτες των Ιωαννίνων.

Ορκίζεται ο Β. Λάμπρης
Τη θέση του εκλιπόντος δημοτικού συμβούλου στα έδρανα του δημ. Συμβουλίου θα καταλάβει ο συνταξιούχος εφοριακός Βαγγέλης Λάμπρης, που είναι ο πρώτος επιλαχών στη λίστα των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Φίλιου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ