Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Το… αδιαχώρητο από αιτήσεις για τους Παιδικούς στα Γιάννινα

ΦΙΛ. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Δύσκολο το έργο της επιλογής

 Πολύ έντονο είναι το ενδιαφέρον των Γιαννιωτών για τις θέσεις στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.Λίγες ημέρες μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων και ενώ η σχετική προθεσμία λήγει την 1η Ιουλίου, επικρατεί… πανικός αιτήσεων, αφού η κρίση και τα περιορισμένα οικονομικά των νοικοκυριών, οδηγούν όλο και περισσότερους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.Μιλώντας χθες στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος», ο Φιλ. Τσουμάνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών, επεσήμανε, ότι «ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, κάτι βέβαια που θα κάνει το έργο του Δήμου δύσκολο».Στα Γιάννινα (με τον «Καλλικράτη») υπάρχουν 22 σταθμοί και τα κριτήρια που θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη, θα είναι αυστηρώς γεωγραφικά, ώστε να μην παρατηρείται σε ένα σταθμό υπερπληθώρα παιδιών και σε κάποιον άλλο μειωμένη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα…
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τέλος στην αγωνία χιλιάδων εργαζόμενων και άνεργων μητέρων επιχειρείται να δοθεί με τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, φέτος αναμένεται διπλασιασμός των αιτήσεων από δικαιούχες μητέρες, λόγω της εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας και της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος των νοικοκυριών.Έτσι, ενώ πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί στους παιδικούς, μέσω του προγράμματος, 60.000 βρέφη και νήπια σε όλη τη χώρα, φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στις 120.000 αιτήσεις. Μέχρι σήμερα, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 60.000 επιδοτούμενες θέσεις παιδιών.

Τα κριτήρια…
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Ιωαννιτών, οι αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά, στους
Παιδικούς Σταθμούς από τις 9:30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Για τον Παιδικό Σταθμό Βοτανικού, ο οποίος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά, οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται, είτε στα γραφεία του ΟΚΠΑΠΑ, είτε στον 5ο Παιδικό.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο κ. Τσουμάνης, τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή οι λίστες αξιολόγησης και μοριοδότησης θα ανακοινωθούν στις 19 Ιουλίου. Από τις 22 και μέχρι τις 29 Ιουλίου θα υποβληθούν ενστάσεις, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά περίπου στις 15 Αυγούστου, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σταθμό που ανήκουν, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και τη διεύθυνση κατοικίας. Υπενθυμίζεται, ότι φέτος φιλοξενήθηκαν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς 1.413 παιδιά.