Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Η Εισαγγελία Ιωαννίνων στην Περιφερειακή Αρχή:«Δώστε τα στοιχεία στην αντιπολίτευση»

Εισαγγελική εντολή για να δοθούν τα στοιχεία που έχει ζητήσει η μείζονα αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου για έργα με προϋπολογισμό μέχρι 50.000 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και της σημερινής Περιφέρειας Ηπείρου, έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας καθώς και την Περιφερειακή Αρχή μετά την προσφυγή της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» η οποία ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση αφού εδώ και 4 περίπου μήνες συναντούσε την άρνηση της Περιφέρειας στο αίτημά της.Ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης, κατέθεσε στα πρακτικά του Συμβουλίου την απόφαση της Εισαγγελίας ζητώντας από τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη να τη σεβαστεί και να πάψει να θεωρεί την Περιφέρεια ως ιδιοκτησία του.Ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του μέχρι σήμερα ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα ζητήσει ακρόαση από τον Εισαγγελέα προκειμένου να του εκθέσει την άποψη της Περιφέρειας η οποία λέει ότι μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο τα στοιχεία που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι απόρρητα.

Η εντολή του Εισαγγελέα
Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με τον Β. Αργύρη να γνωστοποιεί την απόφαση της Εισαγγελίας Ιωαννίνων με ημερομηνία 17 Ιουνίου η οποία απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη και τις Διευθύνσεις Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας από τους οποίους ζητά να χορηγηθούν τα αιτούμενα αντίγραφα «διότι υφίσταται πρόδηλο έννομο συμφέρον».Στην ουσία δηλαδή δικαιώνει την μείζονα αντιπολίτευση η οποία εδώ και μήνες ζητούσε τα στοιχεία αυτά, αλλά το μόνο που λάμβανε ήταν η απάντηση ότι «όλα υπάρχουν στο Διαύγεια».«Γίναμε μονότονοι ακόμη και χλευαστήκαμε όταν ζητάγαμε τα στοιχεία αυτά, άλλα με την τακτική σας βάλατε τις υπηρεσίας σας να παρανομούν και σε κίνδυνο. Ο εισαγγελέας είναι ξεκάθαρος και δίνει εντολή να μας δώσετε τα στοιχεία, Γι' αυτό μην το ξανακάνετε. Δεν είναι ιδιοκτησία σας η Περιφέρεια», είπε ο κ. Αργύρης.«Εμείς ζητάμε τις συμβάσεις όλων των έργων μέχρι 50.000 ευρώ από το 2011 μέχρι και σήμερα και αυτά της πρώην Νομαρχίας που είτε εξοφλήθηκαν από την Περιφέρεια είτε είναι ακόμα ανεξόφλητα. Στην αρχή μας είπατε ότι μας τα δώσατε, μετά ότι είναι στο Διαύγεια και γι' αυτό αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην εισαγγελία», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αργύρης.

Η απάντηση Καχριμάνη
Στην απάντησή του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι σέβεται την απόφαση του Εισαγγελέα αλλά επιμένει ότι τα στοιχεία που ζητά η μείζονα αντιπολίτευση και αφορούν ληξιπρόθεσμα και είναι απόρρητα. Παράλληλα προανήγγειλε παρέμβασή του στον Εισαγγελέα, από τον οποίο θα ζητήσει ακρόαση, προκείμενου να του εκθέσει τις απόψεις του επί του θέματος, υπερασπιζόμενος τόσο τις δικές του όσο και τις ενέργειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας.«Σέβομαι την εισαγγελική παραγγελία αλλά τα στοιχεία που ζητάτε για ληξιπρόθεσμα είναι απόρρητα. Οι υπηρεσίες ρώτησαν στο Υπουργείο αλλά πήραν απάντηση ότι είναι απόρρητα. Στην οικονομική επιτροπή είναι όλα φανερά, και αυτά θα πω στον Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας είναι πολύ απλό να ζητήσει ότι του ζητάνε αλλά εγώ θα του εξηγήσω τι λέει ο νόμος και το Υπουργείο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Κόντρα για ΕΡΤ και διαδικαστικά
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Γιάννης Παπαδημητρίου κατήγγειλε τον κ. Καχριμάνη για την άρνησή του να φέρει το θέμα της ΕΡΤ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και η παράταξη του κ. Αργύρη αλλά και ο κ. Κασσής τους οποίους κατηγόρησε για «ύποπτη σιγή».Ο Περιφερειάρχης αλλά και ο κ. Αργύρης απάντησαν ότι ως μέλη της ΕΝΠΕ τους καλύπτει η απόφαση που πάρθηκε από το ανώτατο όργανο των Περιφερειών της χώρας, ενώ ο κ. Κασσής παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την πρώτη μέρα που έκλεισε η ΕΡΤ.Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως είχε παράπονα από τον πρόεδρο του Π.Σ. για τη σειρά με την οποία φέρνει ή όχι τα θέματα που προτείνουν οι παρατάξεις προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ