Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

GRAND...μείωση εσόδων από το πρώην «Ξενία»

Δικαστική απόφαση για 40% πέτυχε ο μισθωτή

Μεγάλη μείωση του ετήσιου ενοικίου που καταβάλει στο δήμο, κατά 40%, πέτυχε μέσω της δικαιοσύνης η μισθώτρια του πρώην «Ξενία» Ιωαννίνων και νυν Grand Serai , «Ακτή Αριάδνη» του επιχειρηματία Κώστα Μήτση, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ομόφωνα κατέληξε η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας και δεν αποδέχτηκε ο δήμος. Η ετήσια απώλεια εσόδων για το δήμο είναι 330.000 ευρώ περίπου.Την αρνητική αυτή εξέλιξη για τα οικονομικά του δήμου μετέφερε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Γκόντας, επί δημαρχίας του οποίου μισθώθηκε το «Ξενία» με τις γνωστές αντιδράσεις και τα γεγονότα, αλλά και τις μεγάλες προσδοκίες για έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων τα οποία μειώνονται, πλέον, δραματικά.Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» επικαλέστηκε δικαστική απόφαση με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή της μισθώτριας εταιρείας του «Ξενία» για διπλάσια μείωση του ετήσιου μισθώματος. Ο κ. Γκόντας υπενθύμισε ότι η παράταξη του είχε προτείνει να αποδεχθεί ο δήμος το 20% που και η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων της ΠΕ Ιωαννίνων είχε καταλήξει ομόφωνα, προειδοποιώντας ότι αν πάει στη δικαιοσύνη θα προκύψει περαιτέρω ζημιά.Με τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Γκόντα, το μίσθωμα που για το 2013 ήταν 893.000 ευρώ περίπου, μειώνεται στις 559.000 ευρώ, δηλαδή 40% και σε βάθος χρόνου η απώλεια για το δήμο φτάνει τα 9 εκ. ευρώ..

Πολιτική θέση
Η παράθεση των αριθμών προκάλεσε αναγκαστικά και μια μικρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τον κ. Γκόντα ο οποίος έθεσε το ερώτημα «ποιος θα χρεωθεί τη ζημιά;».«Ήταν ξεκάθαρη πολιτική θέση 100%, για μια επιχείρηση που έχει κατασκευάσει 40% επιπλέον κτίριο», απάντησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Οφείλει και με τη νέα απόφαση, έχουμε μπλοκαρισμένο το ΑΦΜ της, όπως και όλων όσων οφείλουν στο δήμο». Στο ερώτημα του κ. Γκόντα πόσα χρήματα από μισθώματα οφείλει, δεν έδωσε απάντηση, απλά ανέφερε ότι έχει κληθεί ο λογιστής της μισθώτριας εταιρείας για να αναγνωρίσει το ποσό που έχει καταλογίσει ο δήμος. Προφανώς, τα μισθώματα που οφείλονται δεν είναι και λίγα, αν η εταιρεία με την κατάθεση του αιτήματος δεν τα απέδιδε αναμένοντας τη μείωση τους.

Από το Δεκέμβριο του 2011 το αίτημα
Το αρχικό αίτημα της μισθώτριας του Grand Serai Xenia ήταν για μείωση 30% του ετήσιου ενοικίου και κατατέθηκε στο δήμο τον Δεκέμβριο του 2011, με την επίκληση της πτώσης τζίρου, λόγω της οικονομικής κρίσης και με αφορμή τον σχετικό νόμο που έδινε αυτή τη δυνατότητα.Εκείνη την περίοδο υπήρξε και συνάντηση του ιδιοκτήτη τη εταιρείας Κώστα Μήτση με τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά το αίτημα εισήχθη για απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Η συνάντηση είχε γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση της μισθώτριας εταιρείας και στην οποία αναφέρονταν ότι η μείωση κατά 30% ζητείται λόγω «των ζημιών που έχει η Εταιρεία τα δύο τελευταία χρόνια (2.000.000 ευρώ)». Ζητούνταν επίσης, το μειωμένο μίσθιο να παραμείνει σταθερό για μια τριετία.Το αίτημα για μείωση κατά 20% ή 165.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, με την παράταξη του Νίκου Γκόντα να μειοψηφεί, ενώ ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η εταιρεία είχε ανεξόφλητες οφειλές και υπήρχαν διαφορές για το χαράτσι των ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Επιτροπή και αγωγή
Η μισθώτρια προσέφυγε στη συνέχεια στην νεοσύστατη, τότε, Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων της Π.Ε Ιωαννίνων η οποία αποφάσισε μείωση κατά 20%, το οποίο και πάλι δεν αποδέχθηκε ο δήμος.Ακολούθησε η κατάθεση αγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο κατά του δήμου η οποία κατέληξε στην απόφαση για μείωση 40% και σε τεράστια απώλεια εσόδων για το δήμο.Η αρχική σύμβαση για 35 χρόνια μεταξύ δήμου και «Ακτής Αριάδνη» αντί της έναρξης το 2005 και λήξη το 2040 μετατέθηκε κατά δυο χρόνια, λόγω καθυστερήσεων στην κατεδάφιση του «Ξενία». Το αρχικό μίσθωμα με έναρξη το 2007 ήταν 780.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κάθε έτος. Για το 2013 το μίσθωμα, αν δεν γινόταν η μεγάλη μείωση, θα ήταν 893.000 ευρώ περίπου. Πόσα οφείλει η εταιρεία, είναι κάτι που δεν απαντήθηκε χθες από το δήμαρχο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ