Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ- «Ξεχείλισε» το ποτήρι της αγανάκτησης

Μετά το διπλό φονικό στα Κτίσματα, ο δήμος Πωγωνίου, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Αστυνομικών ζητούν την επιστροφή των αστυνομικών από τον Έβρο και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων

Με ένα κοινό αίτημα Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Πωγωνίου θα επιχειρήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την σταδιακή κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012, με την απόσπαση δεκάδων αστυνομικών της ΑΔ Ιωαννίνων στον Έβρο, προκάλεσε μία «τρύπα» στην ομαλή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και όπως ήταν φυσικό, αποδυνάμωσε την αστυνόμευση στην παραμεθόριο.Το διπλό φονικό στα Κτίσματα, θεωρείται πλέον από τους φορείς και τους κατοίκους του Πωγωνίου, ως αιτία πολέμου και ως η τελευταία σταγόνα, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης προς την Πολιτεία.Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη διαπίστωση του εγκλήματος σε βάρος του ζεύγους των ηλικιωμένων, οι κάτοικοι και των Κτισμάτων, αλλά και των γύρω χωριών, αναστατώθηκαν και στις μεταξύ τους συζητήσεις, έκαναν σαφές, πως εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματά τους, θα αναγκαστούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Η πρώτη απόφασή τους, πριν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου, που αναμενόταν να καθορίσει τη στάση και του δήμου, ήταν να κατέλθουν ομαδικά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και να διαμαρτυρηθούν για το αποτρόπαιο έγκλημα και για την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή τους.Ακολούθως, οι κάτοικοι του Πωγωνίου, που έφτασαν στην πόλη, με τα λεωφορεία του δήμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και στη συνέχεια την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες σε βάρος του 30χρονου δράστη του στυγερού εγκλήματος, όταν αυτός μεταφέρθηκε εκεί από τους αστυνομικούς, για να απολογηθεί στον Εισαγγελέα.Οι αναφορές και οι επιθέσεις των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων, είχαν και προσωπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αφού στοχοποιούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, με αφορμή και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης μεταναστών στην Κακκαβιά.

Ζητούν την επιστροφή
των αστυνομικών
Τον υπουργό θα επιχειρήσουν να συναντήσουν από κοινού, ο Αλ. Καχριμάνης και ο Κ. Καψάλης, όπως συναποφασίστηκε στη συνάντησή τους χθες το πρωί στο γραφείο του περιφερειάρχη.
Βασικό και κύριο αίτημα φορέων και κατοίκων, η επιστροφή των αποσπασμένων αστυνομικών στον Έβρο και σε άλλες υπηρεσίες, η επαναλειτουργία των αστυνομικών σταθμών, καθώς επίσης όμως και η επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων.Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι μαζί με το Δήμαρχο θα ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό κ. Ν. Δένδια, θέτοντας ως πρώτο αίτημα την επαναφορά των αποσπασμένων αστυνομικών στις θέσεις τους. «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν πάει άλλο. Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε κόσμος συντηρητικός, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κράτος, αλλά δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως φτωχούς συγγενείς», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και για τον έλεγχο όλων όσων κυκλοφορούν στην περιοχή της Ηπείρου, χωρίς τα νόμιμα νομιμοποιητικά έγγραφα. «Είτε Αλβανοί είναι, είναι οτιδήποτε άλλο, οι εγκληματίες, είναι εγκληματίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς φόβο και προβλήματα», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία, «που με τα λίγα μέσα που διαθέτει κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα». Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια των δύο αδικοχαμένων συμπατριωτών μας.Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το στυγερό έγκλημα που έγινε στα Κτίσματα απέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Πωγωνίου.«Δυστυχώς, δεν αποφύγαμε τα χειρότερα, για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο και τους τοπικούς φορείς το προηγούμενο διάστημα. Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής και δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Θα πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση, με την φύλαξη και αστυνόμευση της περιοχής, αφού πρώτα έκλεισαν τα αστυνομικά τμήματα και τους σταθμούς και πριν από μερικούς μήνες προχώρησαν στις αποσπάσεις εκατοντάδων αστυνομικών στον Έβρο», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου, ενώ χθες βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες κινήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κ. Τρομπούκης, σημείωσε πως το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο, πρόσθεσε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, ωστόσο παραδέχθηκε πως η τοπική ηγεσία της αστυνομίας κατ’ επανάληψη ζητά από το αρχηγείο και το υπουργείο την ενίσχυση των δυνάμεων, αλλά και του εξοπλισμού.«Το επίπεδο ασφάλειας δεν το παζαρεύουμε με κανέναν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνάμεων της Α.Δ Ιωαννίνων διατίθεται στα σύνορα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όμως το θέμα της ασφάλειας δεν βρίσκεται μόνο στα σύνορα, αλλά και στις πόλεις. Συνεχώς ζητάμε από το αρχηγείο και το υπουργείο να ενισχυθούν οι δυνάμεις μας, αλλά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε», σημείωσε ο Κ. Τρομπούκης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ