Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Στις... ράγες το αρδευτικό Κόνιτσας

Προσωρινός μειοδότης η «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ»


Αν και ακούγεται... ειρωνικό για την Ήπειρο που περιμένει για δεκαετίες να σφυρίξει τρένο, η εργοληπτική εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ » είναι ο προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή έργου «Αλλαγή του τρόπου άρδευσης στον κάμπο Κόνιτσας Ν. Ιωαννίνων», με προϋπολογισμό 15.830.797,81 ευρώ.Ένα μεγάλο έργο για την ακριτική Κόνιτσα που το 2011 κυνδύνευσε με απένταξη από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σώθηκε και σύντομα θα έχει και ανάδοχο. Βέβαια, ο διαγωνισμός από τον Ιούνιο του 2012 μετατέθηκε στον Ιανουάριο του 2013, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.Ο διαγωνισμός, από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκτιμάται ότι μέσα στον Μάιο είναι πιθανό να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και να προλάβει ο ανάδοχος να ξεκινήσει εργασίες μέσα στο καλοκαίρι.

Μεγάλη συμμετοχή
Στο διαγωνισμό μετείχαν 12 εργοληπτικές εταιρείες (και μια Γιαννιώτικη σε κοινοπραξία) και πρώτη κατά σειρά μειοδοσίας με ποσοστό έκπτωσης 44,23% αναδείχθηκε η εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ ». Πρόκειται για εταιρεία με πολλά έργα, όπως και το όνομα της, στον σιδηρόδρομο, αλλά και σε όλα τα δημόσια έργα τα τελευταία χρόνια. Στον διαγωνισμό δεν κατατέθηκε κάποια ένσταση.Επί του προϋπολογισμού των 15.830.797,81 ευρώ (με ΦΠΑ) η έκπτωση που προσέφερε οδηγεί σε σύμβαση 8.829.346,31 ευρώ. Αρχικά, το 2009, το έργο είχε ενταχθεί με προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό δημοπράτησης που είναι μικρότερος δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις και σύνδεση των αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Πάντως δεν υπάρχει, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, ιδιαίτερο πρόβλημα και κόστος με τις απαλλοτριώσεις.Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και εκτός απροόπτου εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τι αφορά το έργο
Με την ελπίδα να μην καθυστερήσει όσο αυτό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων το αρδευτικό της Κόνιτσας είναι ένα παρόμοιο έργο που αλλάζει τον τρόπο άρδευσης από τα κλασικά καναλέτα σε κλειστό κύκλωμα με αγωγούς και τεχνητή βροχή.Το έργο θα καλύψει έκταση 14.159 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τμήματα των κτηματικών περιοχών της Κόνιτσας, της Ηλιόρραχης, των Καβασίλων, του Μαζίου, της Αετόπετρας και της Πηγής. Προβλέπει δε τη χάραξη νέων αρδευτικών έργων ενώ διατηρούνται τα αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά και στραγγιστικά δίκτυα καθώς και το δίκτυο αγροτικών δρόμων με κάποιες επεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση περίπου 90.000 μέτρων κλειστών αγωγών με όλα τα συναφή έργα, αντλιοστάσια κλπ.

Από την απένταξη στη... δημοπράτηση
Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στις 2-9-2009, βάσει της εγκριθείσας μελέτης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων την 23-3-2009.Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2008 με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, όμως η έγκριση δημοπράτησης δεν ήρθε εύκολα, αντίθετα πέρασε και χρόνος και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος απένταξης.Η ... κακή είδηση ήρθε τον Αύγουστο του 2011 με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να ενημερώνει σε συνάντηση με τους Περιφερειάρχες ότι τα 76 από τα 11 ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ανάμεσα τους κι αυτό της Κόνιτσας, απεντάσσονται.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση (και για άλλους λόγους) και χρειάστηκε εκτός από τη δική του αντίδραση η παρέμβαση των βουλευτών του νομού και του δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, ο οποίος έλαβε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι το έργο δεν κινδυνεύει. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και τον Ιανουάριο του 2012 ο κ. Σκανδαλίδης σε συνάντηση με τους πέντε βουλευτές ανακοίνωσε ότι το έργο δεν απεντάσσεται και θα δημοπρατούνταν μέχρι τον Ιούνιο. Τελικά η δημοπράτηση πήγε έξι μήνες πίσω και έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Μικρό το κακό, τώρα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ