Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Νοθευμένο τσίπουρο με τοξικά πουλούν στην Ελλάδα!!

Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα 30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες, και αφού βαφτιστούν ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά.Όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και την συσκευασία του.Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα,ή τσίκουδα) αφού ζυμωθούν με ή χωρίς μούστο και στην συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων).Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια και δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση. Επίσης, δεν διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης, που περιέχουν μια σειρά απο τοξικές και επικίνδυνες ουσίες με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.