Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση ιδρυτικής συνέλευσης Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση σε ειρηνική περίοδο, τη χειρότερη που έχουν υποστεί μεταπολιτευτικά .
Μέσα σε δύο χρόνια ακυρώθηκαν δικαιώματα δεκαετιών, οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, πρόνοια και κοινωνικές παροχές καταρρέουν, η κοινωνία ισοπεδώνεται, ενώ η οικονομία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου.Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ανίκανο, διεφθαρμένο και υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αφού συνηγόρησε ασμένως σε αυτή την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής.Νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να συσπειρωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα με την ελπίδα να ζήσουμε τις ωδίνες μιας νέας εποχής.Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι μηχανικοί δε μείναμε αλώβητοι, αντίθετα αισθανόμαστε με προϊούσα ένταση τη μείωση των εισοδημάτων μας, την επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, τη φορολογική επέλαση και τα χαράτσια, τη βαρβαρότητα της ανεργίας.Οι μηχανικοί, ένα πολυκλαδικό επιστημονικό σύνολο, συμμετέχει με διαφορετικούς τρόπους στην παραγωγή, τη μελέτη, την οργάνωση, τη διεύθυνση και υλοποίηση, καθώς και στον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό της κεντρικής κρατικής και ευρύτερης διοίκησης. Συμμετέχουμε παραγωγικά και επιτελικά. Είναι επομένως οι μηχανικοί εργαζόμενοι, αλλά είναι και διευθυντικά στελέχη, εργοδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.Σήμερα όμως, οι μνημονιακές πολιτικές και η οικονομική κρίση, οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στη φτωχοποίηση, είτε αυτοί είναι μισθωτοί-εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.Στη χειρότερη μοίρα απ’ όλους βρίσκεται η νέα γενιά μηχανικών, η οποία είτε δεν καταφέρνει καν να εισέλθει στο επάγγελμα, είτε μετατρέπεται σε τμήμα της τεράστιας στρατιάς ανέργων.Όσοι συνάδελφοι έχουν την τύχη να εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη, βαφτίζονται εργολάβοι και «απολαμβάνουν» καθολικά το καθεστώς του εργαζόμενου με ‘’μπλοκάκια’’ (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.).Τα εργαλεία που έχει ο τεχνικός κόσμος στη διάθεσή του (ΤΕΕ / κλαδικοί σύλλογοι) εμφανίζουν μια σειρά από προβληματικές (γραφειοκρατία / παραγοντισμός, στελέχωση με συνδικαλιστικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολυμέρεια και την πολυδιάσπαση του χώρου μας, οδηγεί σε αποδιοργάνωση και αδυναμία χάραξης αποτελεσματικής στρατηγικής.Μπροστά στην καθολική επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε δεν μπορεί παρά να θέτει ως ελάχιστους αγωνιστικούς στόχους:
Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τις τεχνικοεπιστημονικές μας γνώσεις, για μια οικονομία των αναγκών ενάντια στην οικονομία του κέρδους, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.
Τη μετάλλαξη του ΤΕΕ και των κλαδικών συλλόγων από γραφειοκρατικούς απομαζικοποιημένους χώρους, σε δημοκρατικές μαζικές συλλογικότητες που θα αποτελούν αιχμές στην προάσπιση του δημόσιου χώρου, των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Την πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη – οφειλές.
Την κατάργηση της απόφασης για την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας μηχανικών.
Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών.
Την κατάργηση του τοκογλυφικού ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές.
Την επεξεργασία μιας στρατηγικής θέσης, η οποία θα απαντά πολιτικά, αλλά και τεχνικοοικονομικά, στο φλέγον θέμα της τράπεζας Αττικής με γνώμονα την ωφέλεια και την προάσπιση του ταμείου μας και όχι των τραπεζών.
Την αναπλήρωση της απώλειας (ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω του ληστρικού «κουρέματος»- PSI και την καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ).
Την παράταση της «ασφαλιστικής ενημερότητας» για την άσκηση επαγγέλματος.
Είναι φανερό ότι πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και αγωνιστικά, προκειμένου να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία.
Η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος βάσης μηχανικών, το οποίο θα συντονιστεί με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί αναγκαιότητα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής συμμαχίας με τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, πρέπει να οργανώσουμε μαζική – αγωνιστική απάντηση αντίστασης και αλληλεγγύης, έναν πρώτιστα πολιτικό αγώνα διαρκείας -ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος- για να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική για τη χώρα μας και το λαό πολιτική και αυτούς που την επιβάλλουν.