Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας, για την καθαριότητα στο Δήμο Φιλιατών

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 η Δημοτική Αρχή Φιλιατών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, εισηγήθηκε την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών - Ελαίας και της Τ.Κ. Βρυσέλλας καθώς και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας οδών-πλατειών και κοινοχρήστων χώρων Φιλιατών και Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας.Η εισήγηση καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, βάζοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στο διαρκή αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσπρωτίας μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.Αποδεικνύεται έτσι, ότι η κοινή πάλη των εργαζομένων ενός σωματείου, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, με τα πλατιά λαϊκά στρώματα μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο βέβαια η γραμμή πάλης δεν μπορεί να είναι ένα ξερό “Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις”. Επιβάλλεται:
1. να καταγγέλλεται η κάθε Δημοτική Αρχή αλλά και όλες εκείνες οι δυνάμεις που είναι υποχρεωμένες πολιτικά να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή- βάρβαρη πολιτική, που θέλει την Ελλάδα να “διαπραγματεύεται” αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις να γίνονται με δεδομένη την κυριαρχία του κεφαλαίου όπως προστάζει η Ε.Ε.
2. να καταδεικνύεται γιατί η επίθεση σε ένα τμήμα εργαζομένων είναι επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων, γιατί η ιδιωτικοποίηση ενός κλάδου είναι ζήτημα που αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί έχουν κοινό συμφέρον όλοι να αντιπαλέψουν οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης στους Δήμους, και να απαιτήσουν γενναία χρηματοδότηση, στελέχωση με προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, δωρεάν υπηρεσίες για όλους.
Έτσι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών όπου δίπλα στο σωματείο των εργαζομένων των ΟΤΑ ήταν το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την φτώχεια και την ανεργία, δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται άλλοι μισο-άνεργοι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, ότι δεν χρειάζεται νέο χαράτσι στα ανταποδοτικά τέλη.Αυτό που δείχνει η πείρα είναι ότι σε τέτοιο χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από τα σκουπίδια, σε τόσο μεγάλα συμφέροντα που αντιμάχονται, το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα κάνει εύκολα πίσω. Σίγουρα θα γίνουν νέες απόπειρες από τη Δημοτική Αρχή Φιλιατών να επαναφέρει το θέμα, προφανώς χρησιμοποιώντας νέους εκβιασμούς, όπως έκανε και εχθές. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα από όλους μας.