Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Η ζωή του γέροντα Παΐσιου στην ακριτική Κόνιτσα

Στο σπίτι του Αγιορείτη μοναχού σώζονται οικογενειακά κειμήλια και φωτογραφίες

 Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για άγνωστες πτυχές της ζωής του γέροντα Παΐσιου, του Κονιτσιώτη μοναχού, που θεωρείται και είναι σύγχρονο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Όπως αναφέρουν συγγενείς του, ο Παΐσιος ή κατά κόσμος Αρσένιος Εζνεπίδης, σε μικρή ηλικία μίλησε με τον Ιησού Χριστό!«Ο Παΐσιος είναι σε μεγάλο κόσμο» λέει ο 95χρονος αδερφός του, Ραφαήλ, ενώ ο ανιψιός του Χρήστος Εζνεπίδης ανέφερε πως ο Παΐσιος έμενε στο σπίτι του στην Κόνιτσα (που υπάρχει ακόμη) έως τα 18 του, όταν και κατατάχθηκε ασυρματιστής στον στρατό. «Ήταν τότε στον πόλεμο που οι Δυτικοί προπαγάνδιζαν τη θεωρία του Δαρβίνου και κάποιος του την ανέφερε. Τότε, ο γέροντας απάντησε πως μπορεί ο Χριστός να έχει ανθρώπινη μορφή. Αργότερα, πήγε στο εκκλησάκι στον λόγο, ακριβώς απέναντι από το σπίτι του και προσευχήθηκε βαθιά. Τότε του εμφανίστηκε ο Χριστός με ανθρώπινη μορφή και του είπε «Εγώ ειμί το φως του κόσμου» είπε στα «Παραπολιτικά» ο ανιψιός του Παΐσιου.

Βοηθούσε τους πάντες…
Σημαντικά είναι και τα όσα αποκαλύπτουν γείτονες του μοναχού. «Όταν είχε αρρωστήσει το παιδί της θείας μου, είχε πάρει νερό από τη βρύση και σταύρωσε το παιδί. Ο πυρετός έπεσε αμέσως. Το πιστεύω ότι ο γέροντας βοήθησε. Στο χωριό βοηθούσε όλο τον κόσμο» δηλώνει μια γυναίκα και αφηγείται ένα ακόμη περιστατικό στο οποίο πιστεύει ότι υπήρχε βοήθεια από τον γέροντα της Ορθοδοξίας.«Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός του 1996, έπεσαν σπίτια, αλλά δεν έπαθε κανείς τίποτα. Πιστεύουμε ότι μας φύλαξε ο γέροντας» λέει ενώ αποκαλύπτει και κάποιες πιο ανθρώπινες στιγμές του μοναχού. «Ήταν πολύ ζωντανός άνθρωπος και έκανε καλαμπούρια. Στη μάνα μου τη συγχωρεμένη έλεγε όταν έβγαιναν οι καρποί: «Κυρά Αννέτα, θα σου κλέψω τα σταφύλια»!

Το σπίτι…
Τέλος, το σπίτι που έμενε ο γέροντας, δεν έχει αλλάξει καθόλου από την εποχή εκείνη. Στους τοίχους δεσπόζουν φωτογραφίες του γέροντα, οικογενειακά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του Αγιορείτη. Στον τοίχο υπάρχει μια φανέλα του ενώ στο μέσον του δωματίου πίσω από ένα κλειδωμένο τζάμι, υπάρχουν χειροποίητα αντικείμενα του…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ