Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Στο «κόκκινο» τα Νοσοκομεία της Ηπείρου

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται με τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, την ώρα που τα Νοσοκομεία της Ηπείρου βρίσκονται, στην πλειοψηφία τους στο «κόκκινο» και μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, αλλά και από ελλείψεις γιατρών.Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έβαλε στοπ στις προσλήψεις γιατρών, αφού τα δημοσιονομικά του Κράτους δεν το επιτρέπουν, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο πάντως συνεχίζει την περικοπή πόρων, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, μετατρέποντας το σύστημα της δημόσιας Υγείας σε μια βραδυφλεγή βόμβα!

Το… μπλόκο
Όπως έγινε γνωστό χθες, μπλόκο στα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου φαίνεται ότι έβαλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς έκοψε τον αριθμό των γιατρών που είχε ζητήσει για την κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία.Ο υπουργός Υγείας ζήτησε έγκριση για προσλήψεις 600 μόνιμων γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ειδικές θέσεις σε νοσοκομεία, όμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενέκρινε μόνο τις προσλήψεις 160 γιατρών!

Δίχως χρήματα…
Και το ερώτημα που διαμορφώνεται είναι απλό: ποιος μπορεί να παίζει με την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και να αφήνει τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, αλλά και δίχως χρήματα, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα υλικά;Ας μην ξεχνά κανείς, ότι ήδη πολλά Νοσοκομεία και στην Ήπειρο υπολειτουργούν, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι τις εφημερίες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νοσηλευτές και προσωπικό «υπερβάλλουν εαυτούς».

Σε κρίσιμο σημείο…
Να σημειωθεί, ότι τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται τα Νοσοκομεία της Ηπείρου είναι κατώτερα από τις ανάγκες τους, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών, την ώρα που άλλα Νοσοκομεία, ακόμη και μέσα στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια, παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά!Για τον αριθμό υπερωριών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων η χρηματοδότηση είναι 1,2 εκ. ευρώ, για το «Χατζηκώστα» 699.000, για το Νοσοκομείο Πρέβεζας 362.000, για των Φιλιατών 280.000 και για το Άρτας 373.000 ευρώ.«Ούτε καν τις απαραίτητες υποχρεώσεις δεν μπορούν να βγάλουν με αυτά τα χρήματα τα περισσότερα Νοσοκομεία» παρατηρούν γιατροί, ενώ όπως έγινε γνωστό, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καλείται να καλύψει με δικούς του γιατρούς τα κενά που δημιουργούνται στα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, της Λευκάδας και των Φιλιατών. «Εκεί που πάμε να κλείσουμε ένα πρόβλημα, δεν πρέπει να δημιουργήσουμε καινούριο. Η Πολιτεία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική…» επισημαίνουν γιατροί.

Γεμάτα προβλήματα…
Πάντως, τα Νοσοκομεία της περιοχής μας είναι γεμάτα προβλήματα. Στην Πρέβεζα, είναι χαρακτηριστικό, πως το νεφρολογικό τμήμα έχει μείνει με ένα γιατρό και απειλείται με κλείσιμο, η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί κατά τα δυο τρίτα του μήνα σε αδυναμία λειτουργίας οποιουδήποτε χειρουργείου – ακόμα και γέννας (!), το παιδιατρικό τμήμα για το εν τρίτο του μήνα δεν είναι σε θέση να καλύψει εφημερίες και η Παθολογική Κλινική έχει φτάσει στα όρια με άμεσο κίνδυνο να βάλει λουκέτο μετά τις 20 Απρίλη.Στο Νοσοκομείο της Άρτας οι διαμαρτυρίες είναι έντονες για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και η Πνευμονολογική Κλινική.

Εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ…
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το σύστημα του ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζεται και πλέον συνδέεται το «e-ΔΑΠΥ» με το «e-prescription» (τα δύο συστήματα συνταγογράφησης και παραπεμπτικών), έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιες διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από ποιους ασθενείς και σε ποιο κέντρο ακριβώς.Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τις πληρωμές γιατρών και διαγνωστικών κέντρων καθώς η καταγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν τα έγγραφα και να περιμένουν την εκκαθάρισή τους. Στο επόμενο στάδιο το υπουργείο Υγείας θα υιοθετήσει αντίστοιχο σύστημα και για τις νοσηλείες, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ ποιος νοσηλεύτηκε που και γιατί…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ