Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Φωτογράφοι «αφηγούνται» την ιστορία των Ιωαννίννων

Την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής στη διάρκεια ενός αιώνα, απ’ την απελευθέρωσή της και μέχρι σήμερα, «αφηγείται» η έκθεση του Ριζαρείου Ιδρύματος που παρουσιάζεται ήδη στην Δημοτική Πινακοθήκη.«Ιωάννινα 1913 – 2013. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη», είναι ο τίτλος της συλλογής, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία πολλών επισήμων αλλά και δεκάδων Γιαννιωτών. Περιλαμβάνει φωτογραφίες σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Fred Bossonnas που αποτύπωσε εικόνες του τόπου μας στην εποχή της απελευθέρωσης (1913), ο Κώστας Μπαλάφας, ο Απόστολος Βερτόδουλος, καθώς και οι σύγχρονοι φωτογράφοι Κώστας Ζήσης, Άγγελος Καλογερίδης και Άννα Παπούλια. Όλοι τους προσφέρουν σημαντικές οπτικές «μαρτυρίες» από τη φύση, το αστικό περιβάλλον, τα πρόσωπα, τα ήθη και έθιμα της πόλης των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής.

Ο Φίλιππας Φίλιος
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σημείωσε ότι η έκθεση του Ριζαρείου στη Δημοτ. Πινακοθήκη αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, που εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων απ’ την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και έκανε λόγο για μία μεγάλη συνεργασία του Δήμου με ένα Ίδρυμα με πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Ριζαρείου, τους καλλιτέχνες και τους υπευθύνους της Πινακοθήκης για την συμβολή τους στην υλοποίηση της έκθεσης.

Ο λόγος του Χρ. Μασσαλά
Ακολούθως το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος κ. Ματσόπουλος, ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Χρήστου Μασσαλά που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
«Οι δημιουργίες αυτές προτείνουν να προσεγγίσουμε το μέλλον ξεκινώντας από το παρελθόν. Οι δημιουργοί αφηγούνται την ιστορία της πόλης με την έννοια του υπονοούν, υπενθυμίζουν, υπαινίσσονται ή και ακόμη υποκρύπτουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του κ. Μασσαλά.Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση του Ριζαρείου Ιδρύματος επιμελήθηκε ο γνωστός Γιαννιώτης φωτογράφος Τάκης Αναγνωστόπουλος.Στα εγκαίνια του Σαββάτου παραβρέθηκαν ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών Τάσος Παπασταύρος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης και αρκετοί απ’ τους φωτογράφους που συμμετέχουν με έργα τους σ’ αυτήν.Η έκθεση θα παραμείνει στη Δημοτ. Πινακοθήκη ως τις 31 Μαΐου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ