Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Μία ακόμη κόντρα για τα ΟΠΑΑΧ

Αρκετό καιρό θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη όσοι αναμένουν χρηματοδότηση από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, καθώς αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στη διαμάχη μεταξύ ΑΣΗΚ και ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Αυτό άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βαγγέλης Αργύρης στο περιθώριο της συζήτησης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Ο κ. Αργύρης επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη για εκτέλεση των ΟΠΑΑΧ από την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η ΑΣΗΚ μπορεί να υποβάλει ένσταση για ακύρωση της απόφασης.Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΣΗΚ, χαρακτηρίζοντάς την εταιρεία «φάντασμα», χωρίς προσωπικό και αντικείμενο.Επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο, υπογράμμισε πως η απόφαση του Υπουργείου είναι τελεσίδικη και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί.

Προς ενσωμάτωση ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.
Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την Περιφερειακή Αρχή, ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την ενσωμάτωση των δύο αναπτυξιακών εταιρειών (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.), ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και για το θέμα των ΟΠΑΑΧ.Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Κων. Ντέτσικας, η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, εκ των οποίων βάσει του Νόμου, η Περιφέρεια μπορεί να μετάσχει με το 50% αυτού. Με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η Εταιρεία θα εξυγιάνει το κεφάλαιό της, θα αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να εξοφλεί τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες στα αναπτυξιακά προγράμματα, για να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει την επιχορήγηση της δαπάνης κ.α.Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να συνενωθούν ΕΤΑΝΑΜ και ΗΠΕΙΡΟΣ., με τις έδρες που έχουν σήμερα να αποτελούν παραρτήματα της νέας εταιρείας.«Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν σκοπό να βγάλουν χρήματα, αλλά να βοηθήσουν στην προώθηση της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς. Έτσι, ξεκινήσαμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες. Στόχος μας είναι η σταδιακή ένωση των εταιρειών, καθώς στην ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. έχει συμμετοχή και η Αιτωλοακαρνανία λόγω του Αμβρακικού».Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι οι οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάζει σήμερα η εταιρεία, είναι απόρροια της καθυστέρησης που παρατηρείται στην υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε τη στήριξη που θα έπρεπε από τους ΟΤΑ.«Αν η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. είχε στηριχθεί παλαιότερα από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, πιστεύω θα ήταν και άλλη η τύχη της. Αλλά την έβλεπαν σαν μια εταιρεία που δεν θα έπρεπε να έχει δυναμική. Η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε δεν είναι ούτε του Καχριμάνη, ούτε της πλειοψηφίας. Είναι η επιχείρηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Όσο θα είμαι Περιφερειάρχης Ηπείρου θα αγωνιστώ οι εταιρείες ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. να είναι μια εταιρεία για το συμφέρον της Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά.Κριτικά απέναντι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στάθηκε η παράταξη «Ήπειρος. Τόπος να ζεις», με τον εισηγητή της Μάκη Χατζηεφραιμίδη να διατυπώνει ερωτήματα για την αύξηση των υπαλλήλων από 7 σε 17, αλλά και να ζητά να μη δημιουργηθεί νέος φορέας για την τουριστική ανάπτυξη.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος επίσης σημείωσε και την ανάγκη να υπάρξει μία μελέτη για τη βιωσιμότητα της νέας εταιρείας, προτείνοντας η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να αφορά τη συγχωνευμένη εταιρεία και όχι μόνο την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.

Τη Δευτέρα η συνέχεια
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διακόπηκε χωρίς να έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ως εκ τούτου ορίστηκε νέα συνεδρίαση για τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 3 το μεσημέρι.Εκτός από τα πέντε θέματα που δεν συζητήθηκαν, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται και θέματα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και τα οποία είναι η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις εργαζόμενων, η ΔΩΔΩΝΗ και συνολικά η αγροτική παραγωγή, η εκμίσθωση ακινήτων για κτηνοτροφική εκμετάλλευση και η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.

ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ