Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Επανεκκίνηση για το ΥΗΕ Μετσοβίτικο

Προς σύμβαση για τα Η/Μ και ανάδοχο για το ημιτελές έργο


Το 2013, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ... η χρονιά του σταματημένου από το 2006 υδροηλεκτρικού έργου στον Μετσοβίτικο ποταμό, δεδομένου ότι και οι δυο εργολαβίες που απομένουν παίρνουν το δρόμο τους. Η μεν πρώτη για την προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έφτασε στη φάση της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, η δε δεύτερη για τα έργα πολιτικού μηχανικού είναι στο στάδιο της οριστικής επιλογής αναδόχου.Αν και οι καθυστερήσεις σε αυτό το έργο, που δεν έχει κοινωνικές ή άλλες αντιδράσεις, είναι τεράστιες, φαίνεται ότι η ΔΕΗ θα το ολοκληρώσει μέσα στην επόμενη διετία για να μπει σε παραγωγική λειτουργία το 2016, πάντα εκτός απροόπτου.Εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή η εμπόδιο στην υλοποίηση θα πρόκειται για ΥΗΕ που χρειάστηκε μια 20ετία για να ολοκληρωθεί, αφού η κατασκευή άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.Το ΥΗΕ Μετσοβίτικο έχει άμεση σχέση με τον Αώο, δηλαδή τον ΥΗΣ που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά και θα αξιοποιεί τα νερά μαζί αυτά του Μετσοβίτικου, ενδέχεται όμως να «συνδέεται» και με την μεταφορά νερού από τον Αώο στο λεκανοπέδιο, έργο που προκαλεί αντιδράσεις.

Εξοπλισμός από Ρουμανία
Οι τελευταίες πληροφορίες από την ΔΕΗ αναφέρουν ότι εκκρεμούσε η κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τον ανάδοχο για τα ηλεκτρομηχανολογικά που είναι κοινοπραξία με ελληνικές εταιρείες και προμηθεύτρια του εξοπλισμού από τη Ρουμανία, με συνεργασία και σε άλλα έργα με τη ΔΕΗ. Είχε προκύψει πρόβλημα με την τράπεζα που εκδίδει την εγγυητική. Ο αρμόδιος Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής Ιωάννης Αργυράκης ανέμενε από μέρα σε μέρα να προσκομιστεί η εγγυητική για να είναι σε θέση να υπογράψει τη σύμβαση, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από το συμβούλιο Διεύθυνσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.Η προμηθεύτρια εταιρεία από τη Ρουμανία μετά την υπογραφή της σύμβασης θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να παραδώσει τον εξοπλισμό, αλλά η τοποθέτηση του θα περιμένει την ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού.Εκτός της αρχικής οικονομικής προσφοράς η ανάδοχος κοινοπραξία έδωσε επιπλέον έκπτωση.

Προς ανάδοχο τα έργα πολιτικού μηχανικού
Για τα έργα πολιτικού μηχανικού που είχαν μείνει ημιτελή με την εργολαβία που διαλύθηκε, ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο ανάδειξης αναδόχου. Μετείχαν τρεις κατασκευαστικές εταιρείες, η μια βρέθηκε εκτός λόγω μη τήρησης των όρων του διαγωνισμού και από τις δυο που συνέχισαν επιλέχθηκε η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» έναντι της «ΤΕΡΝΑ» που ήταν η δεύτερη. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί για την κατακύρωση του διαγωνισμού, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την επιλογή. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2013 μπορεί να ξαναστηθεί εργοτάξιο στην περιοχή κατασκευής του υπόγειου σταθμού (κοντά στο προβληματικό επίχωμα της Εγνατίας στο Μεγ. Περιστέρι που αναμένεται να ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης) και παράλληλα να ετοιμάζεται και ο εξοπλισμός.Η ΔΕΗ επέλεξε να πάει σε δυο εργολαβίες για την ολοκλήρωση του ΥΗΕ Μετσοβίτικο, δηλαδή να έχει πρώτα τις προδιαγραφές από τον εξοπλισμό και να προσαρμοστούν τα τεχνικά έργα σε αυτόν με τη δεύτερη εργολαβία.

Χρονοβόρος ο διαγωνισμός για τα Η/Μ
Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών στο διεθνή διαγωνισμό για τα ηλεκτρομηχανολογικά αποδείχτηκε χρονοβόρα με τις τρεις φάσεις που περιελάμβανε αφού, αναμένονταν να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2012 για την κατάληξη και στις αρχές του 2013 για τη σύμβαση. Μετείχαν οκτώ κοινοπραξίες ή εταιρείες, ο προϋπολογισμός για τα ηλεκτρομηχανολογικά ήταν περίπου 15 εκ. ευρώ και ανάδοχος επιλέχθηκε σχήμα (με προμηθευτές από τη Ρουμανία) με προσφορά κοντά στα 13,5 εκ. ευρώ. Η επιλογή έγινε συνδυαστικά, δηλαδή τεχνική και οικονομική προσφορά και όχι την μεγαλύτερη έκπτωση.Ο άλλος διαγωνισμός δεν ξέφυγε από χρονικά όρια και η καθυστέρηση οφείλονταν μόνο στην ολοκλήρωση του άλλου για τα Η/Μ. Μόλις επιλεγεί οριστικά ο ανάδοχος και υπογραφεί η σύμβαση μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή των έργων που αφορούν κυρίως τον υπόγειο σταθμό.

Έργο με παρελθόν και σταματημένο από το 2006
Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε λίγο πριν το 2000 από την «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε». Με αυτή διανοίχθηκε η σήραγγα προσαγωγής που θα μεταφέρει το νερό από το υδροηλεκτρικό σταθμό Πηγών Αώου και τον Μετσοβίτικο στον υπόγειο σταθμό κοντά στη σήραγγα Δεματίου και τη γέφυρα της Εγνατίας στην περιοχή του Μεγ. Περιστερίου. Επίσης, έγινε προετοιμασία για μικρό φράγμα στο ύψος του κόμβου της Εγνατίας στο Μικρό Περιστέρι και άλλες εργασίες για τον υπόγειο σταθμό, προσβάσεις κλπ. Από το καλοκαίρι του 2006 ανεπίσημα και από τον Ιανουάριο του 2007, το έργο παραμένει στάσιμο και για δεύτερη φορά, αφού μεταξύ Α΄ και Β΄ φάσης επίσης πέρασαν χρόνια απραξίας. Ο ανάδοχος της Β΄ φάσης, η κοινοπραξία «ΒΙΟΤΕΡ-ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΛΙΔΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» που είχε αναλάβει το έργο, με έκπτωση 28,5%, επί του προϋπολογισμού που ήταν 28 εκ. ευρώ περίπου, εγκατέλειψε το έργο, εκτελώντας μόνον το 31% της εργολαβίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2007.Το ΥΗΕ Μετσοβίτικο θα είναι ισχύος 2Χ14,5 MW, όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Είναι το τελευταίο σχετικά μεγάλο έργο της στην Ήπειρο, μετά το ΥΗΕ Πηγών Αώου, με το οποίο συνδέεται, αφού το νερό από τον σταθμό και από τον Μετσοβίτικο (με μικρό φράγμα) θα φτάνει με υπόγεια σήραγγα στον υπόγειο σταθμό του Μετσοβίτικου και από εκεί θα επιστρέφει πάλι στο ποτάμι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ