Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

27 άνθρωποι κάθε ημέρα χάνουν τη δουλειά τους στην Ήπειρο!

ΟΑΕΔ: 2.211 νέοι άνεργοι από τις αρχές του έτους

 Δεν έχει τέλος, ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες ανθρώπους ειδικά νέους, αλλά και οικογενειάρχες στην Ήπειρο, καθώς η… αιμορραγία συνεχίζεται, παρά τις έως τώρα προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά και την δεδομένη ανάγκη για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.Μέσα στο Μάρτη έχασαν την δουλειά τους 816 νέα άτομα, όπως μαρτυρούν χθεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, 27 άτομα την ημέρα έμεναν άνεργα και γράφονταν στα μητρώα του Οργανισμού, με τις συνέπειες βέβαια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους να είναι τεράστιες, αφού η ανεργία σημαίνει ελάχιστες έως και ανύπαρκτες δαπάνες ακόμη και για βασικές ανάγκες και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το βιοτικό επίπεδο να πέφτει συνεχώς.

Τα στοιχεία…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, στην Ήπειρο το Μάρτη υπήρχαν 28.585 άνεργοι, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3,29% του συνόλου των ανέργων στη χώρα. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 816, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ 2.211 άνθρωποι!Πανελλαδικά, στα 870.150 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το μήνα Μάρτιο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 1,74% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,43% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,22% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,35%.

Ελπίδα ο τουρισμός…
Τα παραπάνω ποσοστά για την Ήπειρο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, εάν αναλογιστεί κανείς, ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, με λίγους εργαζόμενους.Δηλαδή, το γεγονός ότι 27 άνθρωποι έχαναν κάθε ημέρα του Μάρτη τη δουλειά τους, σημαίνει ότι το πλήγμα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που εργάζονταν ήταν πολύ μεγάλο, αφού έχαναν σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου και παραγωγικού τους δυναμικού, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για τις εν γένει τις επιδόσεις τους, τον τζίρο και τα κέρδη τους.Βέβαια, το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος σε λίγο ξεκινά, αναμένεται να δώσει κάποια ώθηση, ανοίγοντας ορισμένες θέσεις εργασίας. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι θα λυθεί και το πρόβλημα, της ανεργίας! Κάθε άλλο, αφού για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν κόσμο. Κάτι, που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο σπασμωδικά…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ