Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσκληση για συνάντηση και συζήτηση με θέμα τις κατολισθήσεις στον Δήμο Μετσόβου

Από το 2010, που έπληξαν κατολισθήσεις τις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και Αγίου Δημητρίου μέχρι σήμερα, έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια.Η πενταμελής επιτροπή, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2010, προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις κατολισθήσεις στους πιο πάνω οικισμούς και να προτείνει λύσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Μετσόβου και δημόσιους ή μη φορείς.Πιο κάτω εκθέτουμε περιληπτικά τις προσπάθειές μας και τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.
• Έχουμε προκαλέσει συζητήσεις με θέμα τις κατολισθήσεις σε πέντε Δημοτικά Συμβούλια. Σε κάποια από αυτά συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων και δημοσίων φορέων.
• Είχαμε επανειλημμένως συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, την Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και την αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη.
• Είχαμε συνάντηση στο Μέτσοβο με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ κ. Λαμπρόπουλο (με μετσοβίτικη καταγωγή από το γένος Αδαμίδη), που με τις ενέργειές του έγιναν πέντε γεωτρήσεις στις περιοχές κατολισθήσεων . Συστήθηκε δε διμελής επιτροπή από το ΤΑΣ (Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) Κοζάνης, η οποία ήρθε στο Μέτσοβο και έκανε καταγραφή των ζημιών στα σπίτια.
• Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο τεχνικογεωλογικές μελέτες. Μία για την περιοχή Γκούρα από ιδιώτη Γεωλόγο και η άλλη για την περιοχή Αγίου Χαραλάμπους από το ΙΓΜΕ. Αυτή προβλέπει την αναδίπλωση – μετεγκατάσταση σε άλλο οικισμό των οικοδομών που βρίσκονται εντός της περιοχής κατολίσθησης.
• Έχουν γίνει οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην βρύση Παφλιβάρου περιοχή Αγίου Δημητρίου., στο δρόμο πιο πέρα από το σπίτι του Παπαποστόλου-στο ρέμα Κατσάκι στον ¶γιο Χαράλαμπο και στον δρόμο πλατεία –εφορία –Γκρίζιο πιο πέρα από το ρέμα Κίσια. -
• Έχουν ανατεθεί σε εργολάβο τα τοιχία στην περιοχή Γκούρας και Παφληβάρου και το αποστραγγιστικό στον Αγιο Δημήτριο.
• Στις 21 του Γενάρη σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, του ΙΓΜΕ και του Δημάρχου Μετσόβου στην οποία συμμετείχαμε και εμείς, αποφασίστηκε να ξεκινήσει τους επόμενους δύο μήνες από το ΙΓΜΕ τεχνικογεωλογική μελέτη για τις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αγία Τριάδα ,Ανηλίου και όπου αλλού αποφασισθεί. Επίσης κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ θα οριοθετήσει τα όρια των περιοχών κατολίσθησης.
Οι μέχρι τώρα ενέργειες ως προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που προέρχονται από τις κατολισθήσεις του 2010 είναι πολύ λίγες αν όχι μηδαμινές. Και καμία ως προς την κατεύθυνση αναίρεσης των αιτιών που ενισχύουν τα φαινόμενα κατολίσθησης.Θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να γίνει μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούν οι κατολισθήσεις καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία και ο Δήμος.Σας καλούμε στις 17.Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10.30(μετά την κυριακάτικη λειτουργία) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μετσόβου για συζήτηση με θέμα τις κατολισθήσεις. Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη προκειμένου οι ενέργειες από μέρους της επιτροπής να έχουν κοινωνικό βάρος.