Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ηλεκτρονικά υδρόμετρα για ακρίβεια στις μετρήσεις

Την προώθηση μιας σειράς προτάσεων που θα επιτρέπουν στην ΔΕΥΑΙ να μειώσει το κόστος από τις απώλειες νερού και να κάνει ακριβέστερες και ταχύτατες καταμετρήσεις στην κατανάλωση, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.Η δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων αυτών, μεταξύ των οποίων, η χρήση ηλεκτρονικών υδρομέτρων, θα διερευνηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ άμεσα προκηρύσσεται διαγωνισμός ώστε να καταστεί εφικτή η εξόφληση λογαριασμών και μέσω τραπεζών και να μην ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές.Σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων, που θα καταγράφουν αυτόματα την κατανάλωση και θα στέλνουν τα στοιχεία σε ένα κεντρικό σέρβερ, αναζητείται τρόπος ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην πόλη, ξεκινώντας ενδεχομένως από το Νησί.Πάντως, μέχρι να γίνουν αυτά, φαίνεται πως οι καταναλωτές δεν θα δουν ξανά «φουσκωμένους» λογαριασμούς, λόγω της μη καταμέτρησης στον χρόνο που πρέπει. Η καταμέτρηση γίνεται εντός των χρόνων, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ Φ. Φίλιος σε συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή την δημοπράτηση του μεγάλου έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού όπως και του αποχετευτικού Κατσικά.«Φαίνεται ότι πιάσαμε τους χρόνους και διαπιστώνεται υστέρηση μικρότερη των πέντε ημερών στην καταγραφή των λογαριασμών. Το κατανόησαν όλοι ότι πρέπει να είναι έντιμη η θέση μας απέναντι στους πολίτες. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της ΔΕΥΑΙ», ανέφερε.

Ξεπερνά τα 27εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα
Στα 27,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΙ το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.Ο προϋπολογισμός των συνεχιζόμενων έργων φτάνει στα 11,6 εκατομμύρια και των νέων στα 15 εκατομμύρια, ενώ στο 1,8 εκατομμύρια φτάνει ο προϋπολογισμός για νέες μελέτες.Τα περισσότερα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, έχουν δηλαδή διασφαλισμένους πόρους. Με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται συμπληρώνονται οι υφιστάμενες υποδομές και αντιμετωπίζονται προβλήματα των επόμενων ετών.Για τα δύο έργα που δημοπρατούνται ο κ. Φίλιος είπε ότι πρόκειται για σημαντικά έργα που θα καλύψουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου. Η δημοπράτηση των έργων θα γίνει στις 14 Μαΐου και αν δεν ανακύψουν προβλήματα με ενστάσεις και προσφυγές τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ολοκληρώνονται οι συμπληρωματικές εργασίες στο αποχετευτικό Ανατολής και σύντομα θα μπει σε λειτουργία το αντλιοστάσιο ενώ ομαλά εξελίσσεται το έργο στην παραλίμνια ζώνη, το οποίο λύνει προβλήματα πολλών ετών.

Προχωρά η αποκατάσταση της Δουρούτης
Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ο Δήμος Ιωαννιτών να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα για την χωματερή της Δουρούτης έδωσε ο Δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των έργων αποκατάστασης.Ο κ. Φίλιος ότι έχουν υποβληθεί οι μελέτες για τα συμπληρωματικά έργα ώστε η αποκατάσταση να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. «Δεν πρόκειται να έχουμε πρόστιμα, είμαστε σε μια νόμιμη διαδικασία αποκατάστασης», τόνισε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ