Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Οι κοινοπραξίες που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες στο Καλπάκι

Από δύο κοινοπραξίες έμειναν και συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, από το Καλπάκι Ιωαννίνων αποκλείστηκαν η κοινοπραξία «Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc» και η «Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.».Κύκλοι των ΕΛΠΕ σχολιάζουν πως η κοινοπραξία τους αποκλείστηκε για διαδικαστικούς λόγους.Έτσι συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού:
1. «Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)»
2. «Chariot Oil and Gas Limited».
Πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μετρά αντίστροφα. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάιο, το αργότερο ως τον Ιούνιο, οπότε και θα επιλεγούν οι ανάδοχοι. Από εδώ και πέρα η επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΚΑ ξεκινά διαπραγματεύσεις με κάθε μια κοινοπραξία ξεχωριστά σχετικά με το οικονομικό τίμημα, τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο (royalties), το πρόγραμμα των εργασιών, τις αποσβέσεις, καθώς και το ποσό της προκαταβολής που θα πληρώσει το κάθε σχήμα εφόσον είναι αυτό που υπογράψει τη σύμβαση.