Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Σταθερά βήματα για την Πολυτεχνική Σχολή

Πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας από τις Πρυτανικές Αρχές για την μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
Ενός κακού μύρια (καλά) έπονται, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, διαβλέποντας πίσω από τις πρώτες γραμμές και τις διαρροές για την προοπτική υλοποίησης των προτάσεων του σχεδίου «Αθηνά» και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Η διαβούλευση με βάση το προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου εξελίσσεται ομαλά, πλην όμως, μεγαλύτερη αξία και σημασία φαίνεται πως αποκτούν οι επαφές μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, που καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης.Από μία τέτοια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη φαίνεται πως προκύπτουν θετικές προοπτικές όχι τόσο για την ενσωμάτωση Σχολών ή Τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας ή το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, όσο για την σύσταση Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το απόγευμα το ITV, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου κατέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας μία πρόταση που κατατέθηκε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια και αναφέρεται στην μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, ώστε μαζί με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Μηχανικών Αρχιτεκτόνων να αποτελέσουν τη βάση για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής.Σε επιμέρους ζητήματα τηρείται στάση αναμονής για τη γενική συνέλευση του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών ώστε να επιλέξει εάν θα ενταχθεί στη Σχολή Θετικών Επιστημών ή στην Ιατρική Σχολή. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα μένουν ως έχουν, ενώ μάλλον θετική είναι η στάση των αρχών του Ιδρύματος στην μετονομασία του Οικονομικού Τμήματος σε Τμήμα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών.Η τελική πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου την προσεχή Τρίτη.Ο κ. Αλμπάνης πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ITV μετέφερε στον κ. Αρβανιτόπουλο την έντονη δυσαρέσκεια και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά» που δεν αναγνωρίζει την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο «στήσιμο» των Ιδρυμάτων σε Αγρίνιο και Κοζάνη.

Το ΤΕΕ για
την Πολυτεχνική Σχολή
Την πάγια θέση του για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα, εκφράζει για μια ακόμη φορά το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά από συνάντηση των μελών του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, από τον οποίο και ενημερώθηκαν για το σχέδιο «Αθηνά».Μετά την ενημέρωση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και εν όψει της διαβούλευσης του σχεδίου για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης, εξέφρασε προς τον Πρύτανη την πάγια θετική θέση του για την δημιουργία της πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο με την δημιουργία νέων σχολών και εξορθολογισμό των υφιστάμενων, ώστε οι απόφοιτοί τους να εντάσσονται στο τεχνικό προσωπικό ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς επαγγελματικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης.«Η συμβολή των πολυτεχνικών σχολών στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου θεωρείται για την Ήπειρο επιβεβλημένη, και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.Επιπλέον συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της ολοκλήρωση της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής σχολής, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, που θα ολοκλήρωνε την λειτουργία του τοπικού Πολυτεχνείου και θα το συνέδεε άρρηκτα με την πολιτιστική – περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου. Για τα παραπάνω καθώς και για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα του τεχνικού κόσμου της περιοχής μας που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, διαβεβαιώθηκε προς τον Πρύτανη η πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΗ, η αμέριστη συμπαράστασή του για την από κοινού επεξεργασία προτάσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαφωνούν
οι Περιφερειάρχες
Τέλος αρνητική θέση για τον «Καλλικράτη» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, το πρόγραμμα «Αθηνά», διατυπώνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ, το οποίο συνεδρίασε χθες Παρασκευή. Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας θεωρούν ότι το σχέδιο δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας και πως είναι αποσπασματικό.Η Ένωση Περιφερειών θεωρεί ότι το πρόγραμμα «Αθηνά» για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση «είναι αποσπασματικό και οδηγεί σε αδιέξοδο». Όπως λέει, «το χρονικό διάστημα των 45 ημερών για διαβούλευση είναι προσχηματικό και θα πρέπει να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος για συμφωνημένες και όχι προειλημμένες αποφάσεις».Τονίζει, τέλος, ότι «είναι απόλυτα αναγκαίο το υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι συναινετικές και σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ