Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Βασίλης Τσιαλιαμάνης: Το 2013 ορόσημο δημιουργίας και ανάπτυξης

Σε γραπτή του δήλωση ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων κ. Βασίλης Τσιαλιαμάνης, αναφέρει τα εξής:«Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για όλους μας, αλλά σε πείσμα όσων είχαν προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει, θα απομονωθεί, θα βγει από την Ευρωζώνη καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και βάλαμε τέλος στη δραχμοφοβία, που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη.Τη χρονιά που έρχεται έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Με πρωταρχικό στόχο τη μείωση της ανεργίας που μαστίζει ειδικά τους νέους, μπορούμε να κάνουμε το «άλμα» που θα φέρει τη χώρα μας εκεί που της αξίζει.Να μην ξεχάσουμε ότι κάποιοι δίπλα μας μπορούν να αισθανθούν την αγάπη μας και την αλληλεγγύη μας, ώστε να είναι για όλους αυτές οι μέρες το ίδιο γιορτινές και χαρούμενες. Μπορούμε και οφείλουμε να το κάνουμε.Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία και οικογενειακή ευτυχία».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Έκρυψαν το όπιο στη μηχανή του φορτηγού τους!

Συνελήφθησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από ομάδα του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής, 62χρονος οδηγός φορτηγού καθώς και ο 34χρονος συνοδηγός του, διότι βρέθηκαν κρυμμένα στη μηχανή του οχήματος ένα κιλό και εκατό δέκα γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας.Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας καθώς και το Φ/Γ όχημα, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Την Τετάρτη τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Tην Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο διευκρινίζει ότι «τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν αντικατοπτρίζουν την τελική εικόνα των απορροφήσεων για το 2012» και γνωστοποιεί ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.Σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την παρουσίαση του νέου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας από το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφέρει ότι: «Προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών είναι η στήριξη της ρευστότητας, η επανεκκίνηση των έργων και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η οικονομία μας σήμερα».

Η ελληνική οικονομία: συμπλήρωμα τρίτων ή ειδίκευση;

Του Νίκου Κοτζιά
Πολλοί αναγνώστες, μου υπέβαλαν το ερώτημα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον συμπληρωματικό χαρακτήρα μιας οικονομίας που επιδιώκουν για την Ελλάδα οι Γερμανοί και εκείνης της ειδίκευσης που προτείνω στα κείμενά μου; Η απάντηση είναι η εξής:Πρώτον, η πρόταση ειδίκευσης της Ελληνικής Οικονομίας σημαίνει ότι διερευνάμε και μελετάμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Σε ποιους τομείς η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα και μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξή τους. Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να αναφέρονται στην ειδικευμένη εργασιακή δύναμη που διαθέτει η χώρα. Στις υποδομές και την υπάρχουσα παραγωγική βάση. Στον ορυκτό πλούτο και τους άλλους φυσικούς πόρους. Αφορά, επίσης, στους κλάδους που ενισχύονται διεθνώς και αμείβονται σε υψηλές τιμές.
1α. Με αφετηρία τα πιο πάνω, εκτιμώ ότι ήδη η Ελλάδα διαθέτει ορισμένους κλάδους τους οποίους μπορεί να αναπτύξει και εκσυγχρονίσει παραπέρα. Τέτοιοι κλάδοι είναι οι οικοδομές, η ναυτιλία και ο ποιοτικός τουρισμός. Η χώρα διαθέτει, επιπλέον, προϋποθέσεις ανάπτυξης σε κλάδους όπως είναι η διατροφή, συνολικά η αγροτική παραγωγή, η φαρμακολογία, ιδιαίτερα η στηριγμένη σε βότανα και άλλους φυσικούς πόρους, οι σύγχρονες υπηρεσίες. Για τις τελευταίες υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι με ειδικές γνώσεις στην πληροφορική, τα φυσικομαθηματικά, τη βιολογία, τη πληροφορική, χιλιάδες μηχανικοί. Ολοι τους δε, γνωρίζουν ξένες γλώσσες.
1β. Οι νέοι κλάδοι στους οποίους μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι η πληροφορική και η παραγωγή προγραμμάτων, η νανοτεχνολογία και βιογενετική καθώς και τα νέα υλικά, τόσο τα κράματα μετάλλων, όσο και εργαλεία σε κλάδους όπως είναι η ιατρική. Η χώρα μπορεί να αναπτύξει αυτούς τους κλάδους σχεδιασμένα και σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Προκειμένου να το πετύχει έχει ανάγκη καλύτερων υποδομών. Όχι μόνο δρόμων, όσο πολύ περισσότερο των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα γρήγορου διαδίκτυο και άλλων μέσων-λεωφόρων δικτύωσης, καθώς και νέων ειδικευμένων αγορών διασυνδεδεμένων με τις ανάλογες διεθνείς αγορές. Πριν από όλα απαιτείται να επενδύσει χρήματα στην έρευνα και καινοτομία, καθώς και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, όπως γενικότερα στην μόρφωση του πληθυσμού.
1γ. Μια υπό σύγχρονη ειδίκευση Ελλάδα διασφαλίζει την ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη της. Εξασφαλίζει υψηλές εισροές και εισοδήματα. Εργασία για όλους, καθώς και εντατική αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και δυνατοτήτων της. Εξασφαλίζει αναβαθμισμένη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και διευκολύνει στην παραπέρα διπλωματική ειδίκευσή της καθώς και την υλική στήριξη της. Για την διασφάλιση μιας τέτοιας προοπτικής ειδίκευσης, ασφαλώς δεν μπορεί η Ελλάδα να υπογράφει μνημονιακές συμφωνίες στις οποίες προβλέπεται η μη ανάπτυξη της έρευνας και της δημόσιας εκπαίδευσης, ο περιορισμός των δημόσιων επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους. καθώς και το φορολογικό κτύπημα των πολύτεκνων οικογενειών που διασφαλίζουν τη δημογραφική ανάπτυξη της.Δεύτερον, μια οικονομία της συμπληρωματικότητας δεν προσανατολίζεται σε υψηλές ροές και εισοδήματα. Δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το σύνολο των πόρων και δυνατοτήτων μιας χώρας ή να διασφαλίζει την συνολική πολύπλευρη ανάπτυξή της.
2α.Εκείνο που ενδιαφέρει μια στρατηγική τρίτης χώρας, όπως είναι η Γερμανία, έναντι της Ελλάδας είναι να αξιοποιηθούν μόνο τομείς στους οποίους έχει ελλείψεις η δική της οικονομία. Αυτοί να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνοί για εκείνη. Οι υπόλοιποι τομείς δεν θα αναπτυχθούν, όσες δυνατότητες, ανάγκες και προοπτικές και αν έχει η Ελλάδα σε αυτούς. Κατά συνέπεια η κυριαρχία μιας στρατηγικής τρίτων οδηγεί τη χώρα να παίζει παθητικά το ρόλο του συμπληρώματος της δικής τους οικονομίας (και για αυτό δεν είναι ειδίκευση ως προς το διεθνές/παγκόσμιο γίγνεσθαι).
2β. Εάν επιβληθεί μια τέτοια οικονομία, που είναι η λογική των μνημονίων και της μετατροπής της χώρας σε Αποικίας Χρέους, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτικές ολόπλευρης άνθισης και ανάπτυξης. Δεν θα υπάρχει εργασία παρά μόνο για ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων και αυτή θα είναι κακοπληρωμένη. Η γεωοικονομική υποβάθμιση της χώρας θα έχει αρνητικές συνέπειες στην γεωπολιτική της θέση.Τρίτον, το συμπέρασμα απλό και άμεσο: η σημερινή μνημονιακή πολιτική, οι δανειακές συμβάσεις και τα μεσοπρόθεσμα υπονομεύουν το παρόν, αλλά και το μέλλον της χώρας. Η λύση στα τρέχοντα ζητήματα, όπως είναι το χρέος και τα ελλείμματα, οφείλει να επιλεχθεί στη βάση του τη Ελλάδα θέλουμε για τον 21ο αιώνα και να ενταχθεί σε αυτή την επιλογή.

Έντονη αυτοκριτική από τον Κώστα Τασούλα

Αλήθειες που πονάνε, με ισχυρή δόση αυτοκριτικής, έκανε χθες μιλώντας στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, σε μια συνέντευξη που συζητήθηκε ιδιαίτερα έντονα χθες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Γιάννινα.Ο κ. Κ. Τασούλας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα και στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον: «με εντολή του ελληνικού λαού ο Σαμαράς αλλάζει την εικόνα της Ελλάδος» υπογράμμισε.

Δεν ειπώθηκε η αλήθεια
Ο Γιαννιώτης βουλευτής, αναφερόμενος στο πολιτικό προσωπικό είπε ότι δεν άσκησε την ηγετική του ευθύνη. Ιδιαίτερα σκληρός ήταν όμως και με το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία: «Δεν αντέξαμε να συντριβούμε για αυτό και δεν είπαμε την αλήθεια, μετά το 81 γίναμε ένα είδος ΠΑΣΟΚ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ένα ποσοστό από τη μαγεία του λαϊκισμού και της κολακείας, της γενίκευσης, του χαϊδέματος υπάρχει ακόμα και σε άλλα κόμματα», ενώ παράλληλα έκανε έκκληση να φύγουμε από τη μαγεία του λαϊκισμού και να περάσουμε στη μαγεία της ευθύνης.

Έντονη αυτοκριτική
Ο Κώστας Τασούλας, δεν «μάσησε τα λόγια του» και για τις δικές του πολιτικές ευθύνες: «Ήμουν ανθρωπάκι για αυτό δεν αντέδρασα με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν», δήλωσε αφοπλιστικά και συνεχίζοντας έδωσε το περίγραμμα της σημερινής θεώρησης των πραγμάτων: «Αποφάσισα – είπε - να αντιμετωπίσω όσα εκ πρώτης όψης δεν παλεύονται, για αυτό αποφάσισα να μην είμαι ανθρωπάκι πιά, κι ας είμαι αντιπαθής. Αυτά που έλεγα ότι δεν παλεύονται τρία χρόνια πριν, δεν καταδέχομαι πια να μη τα παλεύω και να κολακεύω».

Περί λαϊκισμού
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του απηύθυνε ένα γενικό κάλεσμα, και έμμεσα παρότρυνε την πολιτική ηγεσία, λέγοντας και τα εξής: «Να αλλάξουμε όμως και στο εσωτερικό της χώρας, να μην φοβόμαστε τα πράγματα που δεν παλεύονται, όπως ο λαϊκισμός πριν τρία χρόνια».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΑΣ Γιάννινα: Αποδεσμεύθηκε ο Κωστάκης

Σε δρόμους χωριστούς βαδίζουν πλέον ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Χάρης Κωστάκης, καθώς η ομάδα της Ηπείρου έλυσε τη συνεργασία της με τον ποδοσφαιριστή, επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένη από την προσφορά του.Ο νεαρός (22 ετών) μέσος είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι, αλλά δεν κατόρθωσε να πείσει με τις εμφανίσεις του, οπότε δεν βρήκε και ρόλο στο συγκρότημα του Γιάννη Χριστόπουλου. Η ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει ότι λύθηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Χάρη Κωστάκη. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τον ευχαριστεί για τον επαγγελματισμό του και την προσπάθεια που κατέβαλε τους μήνες που ανήκε στην ομάδα και του εύχεται καλή σταδιοδρομία».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαχειριστική επάρκεια 2007-2013

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δίνεται 2η παράταση, (μέχρι 28-6-2013) εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς δικαιούχους πράξεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τους.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Στην κεντρική πλατεία η υποδοχή του νέου έτους

Εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, για την υποδοχή του νέους έτους, κλείνει το 2012 για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Έτσι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών θα παίζει τα κάλαντα και εορταστικές μελωδίες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.Η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει το βράδυ της ίδιας μέρας με βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν μουσικά συγκροτήματα της πόλης.

Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο ''Πύλης Μέγαρο''
Ελάτε όλοι να ζήσουμε ανάλογες στιγμές και φέτος και να παρασυρθούμε σε ένα ξέφρενο Ηπειρώτικο γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του ανεπανάληπτου Δόκιμου (στην μοναδική του εμφάνιση για το 2013 στο νομό μας), στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο κέντρο ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ, ώρα 21.00'.Για πληροφορίες, στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Χύτα Νίκη (6937385053) και στην Γραμματέα κα Οικονόμου Αθηνά (6978948775). Τηλ. Συλλόγου 2431032687 επί της οδού Αριστοτέλους 28 στα Τρίκαλα.

Αντίθετο το ΤΕΕ με την κατάργηση του Φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας

Τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων εκφράζει το ΤΕΕ Ηπείρου με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως σημειώνει «η κατάργηση κινείται ενάντια σε κάθε λογική προστασίας και ανάδειξης του σημαντικότερου οικοσυστήματος της λίμνης και θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή».«Η Λίμνη Παμβώτιδα, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων, είναι οικοσύστημα που παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα» τονίζεται στην επιστολή του ΤΕΕ και υπογραμμίζεται ότι η ίδρυση του Φορέα ήταν αίτημα από την δεκαετία του 1980.

Το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012, εκτιμούν οι πολίτες

Το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012, εκτιμούν οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εν όψει του νέου έτους που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για «Το Βήμα».Στα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση είναι ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6% και ακολουθούν η ΝΔ με 21,5%, η Χρυσή Αυγή με 9,8%, το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%.Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 46,1% και έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,4%.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 21% (από το 46,1%) προέρχεται από ψηφοφόρους εκτός ΝΔ.