Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλες ουρές στις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας

Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν σήμερα στα υποκαταστήματα των τραπεζών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Οι ουρές συνεχίζονται μέχρι και το απόγευμα στα υποκαταστήματα των τραπεζών που διατηρούν διευρυμένο ωράριο.Παράλληλα, παρατηρήθηκε «συνωστισμός» και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, όπως το internet banking και phone banking. Η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.Οι ουρές αναμένεται να συνεχιστούν και τις δυο ακόμη εργάσιμες ημέρες του έτους.

Σχόλιο σχετικά με την επιλογή του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης

Το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Άκου ποιος μιλάει!
Όλα αυτά που γράφονται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης είναι σωστά. Όμως στις δυο προηγούμενες επιλογές που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ καταστρατηγήθηκαν, παρ’ ότι ήταν δική τους η ιδέα για την εδραίωση της αξιοκρατίας.Μάλιστα την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε, το 2002, είχαν βάλει για την αξιοπιστία της διαδικασίας πενταμελή επιτροπή από την οποία τα τρία μέλη της ήσαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επέλεξε μόνο υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και για τις 13 περιφέρειες! Μοναδικά κριτήρια ήταν κομματικές επιλογές και πελατειακές σχέσεις.Η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη καίτοι δικαιώθηκε, δεν υποστηρίχτηκε από κανένα οπαδό της αξιοκρατίας! Έτσι το μόνο που κερδίσαμε ήταν η αναδρομική τοποθέτησή μας το 2010 στη θέση του περιφερειακού διευθυντή για την περίοδο 2002 - 2004.Την δεύτερη φορά το 2009, κάναμε αίτηση στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αξιοπιστία της διαδικασίας της αξιοκρατίας. Και πάλι επελέγησαν μόνο υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και για τις 13 περιφέρειες. Μοναδικά κριτήρια ήταν πάλι μόνο κομματικές επιλογές και πελατειακές σχέσεις. Κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν διαμαρτυρήθηκε!Όχι ότι όταν έγιναν οι κρίσεις για το ίδιο θέμα σε περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. κυριάρχησε η αξιοκρατία. Ίδια γεύση!Αργότερα με την κρίση που μας έπληξε, όλοι μας βγάλαμε το συμπέρασμα ότι για όλα τα κακά φταίνε οι λάθος κομματικές επιλογές και οι χωρίς αξιοκρατία τοποθετήσεις ακατάλληλων προσώπων στις διάφορες διοικητικές θέσεις.Όλοι αρχίσαμε να παίρνουμε θέση υπέρ της αξιοκρατίας για να βγούμε από το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.Από το να το λέμε όμως μέχρι να το κάμουμε κιόλας θέλει πολύ δρόμο!Ύστερα τι, να διορθωθούμε και να γίνουμε σαν τους Γάλλους;Να δηλώνουμε Έλληνες και να μας μπερδεύουνε με του Γάλλους;Ε! όχι και να χάσουμε τα χαρακτηριστικά της φυλής!

Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Δημήτρης Τσαούσης

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Πρέβεζας, Λεωνίδα Ραβανό δέχθηκε το μεσημέρι  στο γραφείο του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης.Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αγροτική αγορά που θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Πρέβεζα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες.Ο πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τον τρόπο λειτουργίας της πειραματικής αγροτικής αγοράς, την απήχηση που εκτιμάται πως θα έχει στους δημότες της Πρέβεζας καθώς θα μπορούν να αγοράζουν ντόπια προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές απευθείας από τους παραγωγούς , αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα τη συμβολή του προκειμένου να ξεπεραστούν διαδικαστικά θέματα που μπλοκάρουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, εξήρε την προσπάθεια των νέων αγροτών για την πρωτοβουλία προώθησης των αγροτικών τους προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Ενέργεια που στηρίζει και ο ίδιος με την πρόταση που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη δημιουργία και λειτουργία μεγάλων εμπορευματικών σταθμών και δημοπρατηρίων προϊόντων που θα λειτουργήσουν σε δημόσιες εκτάσεις με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια και κάτω από συγκεκριμένους κανόνες που θα ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό, θα αποτρέπουν τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και θα ενισχύουν με ρευστό το εισόδημα των αγροτών.Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τον κ. Ραβανό για τις πρωτοβουλίες που προωθεί με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας για την εκπαίδευση αγροτών μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του αγροτικού επαγγέλματος και την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σε νέες βάσεις η διαχείριση των απορριμμάτων

Σε νέα βάση μπαίνει η διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών μετά την ένταξη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της πρώτης ολοκληρωμένης πρότασης με προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ.«Με την υλοποίησή της κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, να καλύψουμε κενά και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Με την εφαρμογή του προγράμματος, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, θα καταστεί εφικτή η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο, η εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, η ενίσχυση και η αναβάθμιση του στόλου οχημάτων αποκομιδής, η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος αποκομιδής και συλλογής απορριμμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος.Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει δύο υποέργα:
Υποέργο1: «Προμήθεια οχημάτων»
1. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 16m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσσας, τεμάχια 3
2. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 4m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, τεμάχιο 1
3. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 16m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, , τεμάχια 4
4. Απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 22m3, με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου, τεμάχια 2
5. Φορτηγό αυτοκίνητο ανατρεπόμενο ωφέλιμου φορτίου 3,5tn κατάλληλου για φόρτωση και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων που δεν μπαίνουν στους συμβατικούς κάδους, τεμάχιο 1.
Υποέργο 2: «Προμήθεια απορριμματοδεκτών»
1. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1300lt, τεμάχια 400
2. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 1100 lt, τεμάχια 400
3. Μεταλλικοί τροχήλατοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, χωρητικότητας 1100lt τεμάχια 1500
4. Ανοικτά μεταλλικά containers απορριμμάτων (τύπου σκάφης – skip) για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ. τεμάχια 10
5. Κλειστά μεταλλικά containers με συμπιεστή, χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ. τεμάχια 5
6. Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 300lt, τεμάχια 400
7. Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πλαστικοί, χωρητικότητας τουλάχιστον 500lt, τεμάχια 400 σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.
Στις αρχές του νέου έτους, ξεκινά η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης, προϊόν της συνεργασίας του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.Στην πρώτη φάση, ιδιαίτερο βάρος θα πέσει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις που θα αναπτυχθούν στα σχολεία του Δήμου αλλά και με τη διανομή υλικού στα νοικοκυριά.Στη συνέχεια θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία της πόλης η εγκατάσταση τριακοσίων κάδων ενώ ο Δήμος θα ενισχυθεί με ένα απορριμματοφόρο για την συλλογή και την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών.Τέλος να σημειωθεί ότι ξεκινά οργανωμένη προσπάθεια για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων καθώς το μέρος που αφορά τα οικιακά καλύπτεται από την πρόταση που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, ενώ το μέρος που αφορά στα καταστήματα εστίασης καλύπτεται από ανάλογη πρόταση που έχει υποβάλλει ο Δήμος για ένταξη στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας.

Χριστουγεννιάτικα Καλαντίσματα το Σάββατο στην Άρτα

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στην Άρτα στις 19:00 ή σε περίπτωση βροχής στην Αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πιο ελληνική χριστουγεννιάτικη παράσταση τα «Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα» από τις Μορφές Έκφρασης . Με Καλικάτζαρους, δρώμενα, κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και τον Άγιο Βασίλη από την Καππαδοκία, ο μαγικός Καλαντομάγος μας μεταφέρει στη χώρα των Ελληνικών Χριστουγέννων. Για να ζήσουν και να γνωρίσουν τα παιδιά μας την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων όπως την ερμήνευσε ο λαός μας, με τραγούδια, χορούς και ξόρκια.Η παράσταση θα παιχτεί φέτος για 12η χρονιά! Όλη η μουσική της παράστασης είναι ζωντανή! Γκάιντα, φλογέρες , νταούλια, διάφορα κρουστά , ούτι , ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα και άλλα πολλά ιδιόφωνα μουσικά όργανα που παίζονται ζωντανά στην σκηνή.Ο στόχος μας είναι να χαρίσουμε στα παιδιά τα Ελληνικά Χριστούγεννα. Σαν ένα παραμύθι, ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με ήχους μαγικούς και την παρέα ενός καλαντομάγου. Με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν μέσα από τα μάτια των προηγούμενων γενεών το μέλλον, το διαφορετικό, ανακαλύπτουν τα σύμβολα αλλά και την ουσία μιας νέας γέννησης, της αναγέννησης της καρδιάς.Οι καλικάτζαροι, ο Άγιος Βασίλης ο Καππαδόκης, και τα ίδια τα έθιμα των Χριστουγέννων συνθέτουν μια χαρούμενη ιστορία γεμάτη χρώματα, μαγεία και εκπλήξεις.Η παράσταση αυτή, από τότε μέχρι τώρα δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γευτούν με όλες τους τις αισθήσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας εξέθεσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ζυγούρης και Παπαγεωργίου αντίστοιχα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της θέρμανσης και της μεταφοράς των μαθητών, ενώ ζήτησαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στοιχείων σε σχολεία όπου υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως για όλα τα ζητήματα χρειάζεται να τεθούν προτεραιότητες και καλύτερη συνεργασία των φορέων μεταξύ τους, ώστε μέσα από σωστή και ιεραρχημένη οικονομική διαχείριση να εξασφαλιστούν χρήματα για την σίτιση, υγιεινή και θέρμανση σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αν και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, τα θέματα που τέθηκαν αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων, ο ίδιος προτίθεται να σταθεί δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αναφορικά με την πρόταση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και αποκατάσταση των ενεργοβόρων σχολικών κτιρίων, ο κ. Ιωάννου την επικρότησε και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν μελέτες από το δήμο, οι οποίες να κατατεθούν στην Περιφερειακή Ενότητα, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί το μεγάλου κόστους αυτό έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για χρηματοδότηση.

ΑΡΤΑ: "Ταξιδεύοντας με τον Αη Βασίλη" στην Καλικαντζαρούπολη

Σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην Καλικαντζαρούπολη της Άρτας και συγκεκριμένα στην Αίθουσα του Βυζαντίου ο εμψυχωτής Θεατρικών παιχνιδιών Πέτρος Συνοδινός καλεί όλους τους μικρούς μας φίλους να συμμετάσχουν στο θεατρικό παιχνίδι "Ταξιδεύοντας με τον Αη Βασίλη". Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα προσπαθήσουν για μιάμιση ώρα περίπου να προετοιμάσουν το Θεατρικό έργο που θα ακολουθήσει στις 19:30 και θα φέρει και αυτό τον τίτλο "Ταξιδεύοντας με τον Αη Βασίλη" , το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, στο στρατιωτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου

Ακολουθώντας το εορταστικό έθιμο, μέλη του Δ.Σ. και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Οδυσσέα Κιτσάκη, και φέτος, ανήμερα τα Χριστούγεννα, επισκέφθηκαν από τις Μονάδες Προκαλύψεως του Νομού το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστου. Τους υποδέχθηκαν με τις προβλεπόμενες τιμές ο Διοικητής του Τάγματος Προκαλύψεως και το προσωπικό του φυλακίου. Ευχήθηκαν στους στρατιώτες και το μόνιμο προσωπικό του φυλακίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους και τους πρόσφεραν γλυκά και συμβολικά δώρα, γιορτάζοντας μαζί τους τα Χριστούγεννα, τη μεγάλη γιορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου.Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Ιωαννίνων, απευθύνουν, επίσης, τις εορταστικές τους ευχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ προς όλους τους συναδέλφους Εφεδρους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και καλούν, όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι, να προσέλθουν για να γίνουν μέλη του Συνδέσμου μας, ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα των καιρών και στις ανάγκες της Πατρίδας.

ΑΡΤΑ:Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,στη ερώτηση του Χ.Γκόκα για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή

Αναφορικά με το πρόβλημα της ακαρπίας στα εσπεριδοειδή και τη δυνατότητα αποζημίωσης των αγροτών λόγω της μειωμένης παραγωγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απαντώντας στον βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόκα, σε δεύτερη συνεχόμενη ερώτηση που είχε κάνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναφέρει πως η ζημία που έχει προέλθει από την ακαρπία είναι δυνατό να καλυφθεί, μέσα από την ένταξη της Π.Ε. Άρτας σε ετήσιο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών.Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως ο βουλευτής, στη σχετική του ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε ζητήσει την ένταξη της Π.Ε. Άρτας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων, μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Μετά την απάντηση αυτή ο βουλευτής σημειώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα με σκοπό τη διευθέτησή του και μέχρι την τελική του λύση.

Ανακοίνωση της ομάδας πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ στο Πωγώνι

Μπορεί να μην γνωρίζουνε όλοι τι σημαίνει ακριβώς Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Το πιο τραγικό όμως είναι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε και οι κάτοικοι των περιοχών που τους αφορά άμεσα, που ο τόπος τους έχει επιλεγεί από κάποιους, για αυτόν τον σκοπό, για την δημιουργία ΕΟΖ ! Μια τέτοια περιοχή είναι το Πωγώνι, ο Δήμος Πωγωνίου συγκεκριμένα ! Ενώ έχουν προχωρήσει αρκετά οι «διαπραγματεύσεις» για το θέμα της ΕΟΖ Πωγωνίου, οι κάτοικοι έχουν βαθιά μεσάνυχτα. Αυτό δεν είναι τυχαίο! Ευτυχώς που υπάρχουν και «οι γρηγορούντες», με πρώτους ίσως και καλύτερους τους ανθρώπους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, οι οποίοι είναι κάθετα ενάντια, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ΕΟΖ, όχι μόνο θεωρητικά, νομικά αλλά και στην πράξη! Έχουν υπ οψιν τους τις εμπειρίες των άλλων χωρών όπου εφαρμόστηκε το καθεστώς των ΕΟΖ ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου !Υπάρχουν όμως και οι θιασώτες της ΕΟΖ, που προσπαθούνε να μας πείσουν ότι η ΕΟΖ Πωγωνίου, ειδικά του Πωγωνίου , θα είναι διαφορετική απ ότι είναι οι αντίστοιχες του Μπαγγλατές, του Πακιστάν, της Ουκρανίας, της Κίνας κλπ. γιατί αυτοί έχουν λέει τρομερές δυνατότητες (αλλά και ικανότητες προφανώς ) να θέσουν κόκκινες γραμμές και όρους. Και εδώ αναρωτιέται κανείς : Όρους ως προς τι ? Στα εργασιακά , στα φορολογικά , στα της διοίκησης ? Αυτά έχουν ρυθμιστεί εδώ και καιρό από πάνω η πιο σωστά από έξω, τι θα μπορέσουν αυτοί να αλλάξουν και μάλιστα κατόπιν εορτής!Οι άλλοι , οι γρηγορούντες που λέμε και που είναι ενάντια στην ΕΟΖ υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο : Πιστεύουν ότι με την σημερινή δραματική για την χώρα μας κατάσταση η ΕΟΖ Πωγωνίου (και όποιας άλλης ΕΟΖ στην Ελλάδα) θα είναι πολύ χειρότερη από τις ΕΟΖ του τρίτου κόσμου.Οι θιασώτες , οι υποστηριχτές της ΕΟΖ Πωγωνίου ισχυρίζονται ότι με την ΕΟΖ θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο προφανώς των κατοίκων της περιοχής! Σε μια εποχή που και λόγω μνημονίου όλοι βλέπουμε πόσο κατεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, κάθε φορά που μειώνονται οι μισθοί και τα μεροκάματα, οι κύριοι αυτοί μας λένε ότι θα ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο, αν οι μισθοί θα πιάσουν το επίπεδο των μισθών του Μπανγγλαντές. Με το μνημόνιο μας έκοψαν τα πόδια , με την ΕΟΖ θέλουν να μας κόψουν και τα χέρια! Σε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν ΕΟΖ. Το πρώτο πείραμα τους αρχίζει από την Ελλάδα, αρχίζει από το Πωγώνι, από το Καλπάκι και αυτό επίσης δεν είναι τυχαίο. Ποια είναι αλήθεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των άμεσα… ενδιαφερομένωνΟι κάτοικοι του Πωγωνίου είναι ανημέρωτοι , τραγικά ανημέρωτοι, κι αυτό λέμε ακόμη μια φορά δεν είναι τυχαίο ! Ελάχιστοι γνωρίζουν π.χ ότι την 27-12-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.30 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ετοιμάζεται : Η Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πωγωνίου – Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕΔ Ηπείρου, για τη διερεύνηση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή.Αυτό είναι το πρώτο θεσμικό τους βήμα ! Μας προκαλεί κατάπληξη γιατί ένα θέμα, τεράστιας σημασίας, ένα θέμα που θα σημαδέψει την μοίρα αυτού του τόπου για δεκαετίες ίσως, μπαίνει για «συζήτηση», για «διερεύνηση» την περίοδο του χειμώνα , και μάλιστα των εορτών, ενώ θα έπρεπε να έρθει για συζήτηση την περίοδο του καλοκαιριού για να είναι εδώ και οι ξενιτεμένοι μας, μας προκαλεί κατάπληξη γιατί το ζήτημα της ΕΟΖ που θα έπρεπε να αποτελέσει μοναδικό θέμα μιας συνεδρίασης, μπαίνει για συζήτηση δίπλα από τα θέματα των όμβριων υδάτων του Κρυονερίου και δίπλα από το θέμα της τοποθέτησης του μποιλερ στην Κοινότητα της Ιερομνήμης ! Κάτι δεν πάει καλά !Αγαπητοί συμπατριώτες ! Ας είμαστε όλοι εκεί, στις 27-12-2012 στις 17.30 ! Είναι η στιγμή της ευθύνης όλων μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα ! Να ζητήσουμε πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση : Στο ζήτημα της ΕΟΖ Πωγωνίου : Ποιος προσέγγισε , ποιόν , πότε , που , και πώς ? Να ζητήσουμε ονόματα , ημερομηνίες, διευθύνσεις .Υ.Γ Στην Ουκρανία διώξανε άρον-άρον τις ΕΟΖ που είχαν εγκατασταθεί εκεί μετά την κατάρρευση , γιατί μεταξύ των άλλων είχαν γίνει και θερμοκήπιο τεράστιας διαφθοράς . Μερικοί. μάλιστα είναι και στη φυλακή !

Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ στο Πωγώνι

Επέστρεψαν οι Γιαννιώτες από την Λωρίδα της Γάζας!!!

Πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών συναντήσεων
Παιδιά τραυματισμένα, γονείς που αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια των βομβαρδισμών...Είναι μερικές από τις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός κατά τη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Ανάμεσά τους, φωτογραφίες από καταγραφές θανάτου, με ματωμένα σώματα να κείτονται στα φορεία και άψυχα κορμάκια που κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει πια...Τουλάχιστον 176 νεκροί και 1.400 τραυματίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της 8ήμερης αιματηρής επίθεσης. Σαράντα πέντε μικρά παιδιά σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς και 465 τραυματίστηκαν.!!!Κάποια, θα φέρουν τα σημάδια του πολέμου για όλη τους τη ζωή.Η φρίκη του «πολέμου των 8 ημερών» -έτσι καταγράφηκε στην πρόσφατη ιστορία των Παλαιστινίων η ισραηλινή επίθεση του Νοεμβρίου- αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο στο υλικό που έφεραν από τη Γάζα τα μέλη της ελληνικής αποστολής που κατάφεραν να φτάσουν εκεί.Τρεις Ελληνες, δύο μέλη της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και ένα του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα», επιχείρησαν να μεταβούν στην εμπόλεμη ζώνη για να μεταφέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης από τον ελληνικό λαό. Παρ' όλες τις δυσκολίες, η αποστολή τους ήταν επιτυχής, αφού μπόρεσαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, να επισκεφθούν νοσοκομεία και σχολεία.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μαζί τους έφεραν και τις αδημοσίευτες φωτογραφίες από το λουτρό αίματος που έλαβε χώρα στη Γάζα.«Διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, λόγω της εμπόλεμης περιόδου και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού»,λέει ο Γιάννης Βαίτσης, ένας από τους τρεις Ελληνες που κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα,οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.«Ομως είδαμε ότι στον λαό επικρατεί ακμαίο ηθικό, ενθουσιασμός, ελπίδα, ικανοποίηση και διάθεση εθνικής ενότητας, γιατί νιώθουν ότι βγήκαν νικητές από τον τελευταίο πόλεμο.Πιστεύουν ότι η συντονισμένη αντίστασή τους οδήγησε στο σύντομο τέλος του, επιβάλλοντας μάλιστα από την πλευρά τους όρους εκεχειρίας,ανεξάρτητα από τη συνεχή παραβίασή της από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», εξηγεί ο Εσάμ Ασλαντί.Παλαιστίνιος με ελληνικό διαβατήριο που ζει εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται επίσης στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Σημαντικές συναντήσεις
Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων πραγματοποίησε σειρά σημαντικών συναντήσεων με τον υπουργό Κρατουμένων Ατάλαχ Αμπού Σιμπάχ, με ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Μετώπου, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Π.Γ. Ραμπάχ Μουχάνα και της θρυλικής Λέιλα Χάλεντ, με το διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράτζι Σουράνι κ.ά. Επίσης, είχε την ευκαιρία παραβρεθεί στην πολύ μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Χαμάς και να παρακολουθήσει ζωντανά τις ομιλίες του ηγέτη της Χάλεντ Μεσάαλ, που πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη, και του Ισμαήλ Χανίγια.

Από 1ης Ιανουαρίου σε λειτουργία το δίκτυο «Αριάδνη»

Στις 45.991 περιπτώσεις συντάξεων - «μαϊμού»!!!
Οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» οριστικοποιήθηκαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.Πρόκειται για ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών / οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κλπ), η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, με στόχο την οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων. Η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται την 1η Μαρτίου.Το δίκτυο «Αριάδνη» περιλαμβάνει μία ψηφιακή - ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων των συνταξιούχων που δημιούργησε η ΗΔΙΚΑ, θα λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κλπ) και, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.Συγκεκριμένα, η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) θα γίνεται ως εξής:
- λόγω γέννησης ή θανάτου από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),
- των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων),
- λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία
- και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι προφανές ότι η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ενημέρωσε ότι από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΙΚΑ ΟΓΑ κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη δικαιοσύνη.Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Δ. Πτωχός, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων για την επιλογή του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προκήρυξε τις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και ήδη αναμένεται η επιλογή τους .H κοινωνία μας και η συνοχή της, απαιτούν αξιοκρατία στους θεσμούς. Ιδιαίτερα ο χώρος της εκπαίδευσης είναι απολύτως αναγκαίο να ταυτίζεται με την επικράτηση των αξιών, την αντικειμενική αναγνώριση των προσωπικών ικανοτήτων, των επιστημονικών προσόντων και της επάρκειας των στελεχών της εκπαιδευτικής κοινότητας , αλλά και ταυτόχρονα με την δημιουργία συνείδησης για την εμπέδωση πνεύματος της αξιοκρατίας στους θεσμούς. Ο χώρος αυτός δεν αντέχει κομματικές επιλογές και πελατειακές σχέσεις.Η εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η κερκόπορτα των «ημετέρων» και των «ισχυρών», γιατί έτσι ακινητοποιείται η εκπαιδευτική δράση, απονευρώνεται η κοινή συμμετοχή στην επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων και αδρανοποιούνται – ακυρώνονται τα ισχυρά επιστημονικά, διοικητικά, ηθικά και πνευματικά ερείσματα και προσόντα των ικανών στελεχών της εκπαίδευσης.Θεωρούμε αυτονόητο ότι, στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, δεν θα πρυτανεύσουν εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας αντιλήψεις κυριαρχίας , νομής και κατοχής της εξουσίας.Είναι περιττό να επιστρατεύσουμε ειδικότερα επιχειρήματα για να πείσουμε ότι η αμφισβήτηση της αξιοκρατίας είναι η πηγή των μέχρι σήμερα κοινωνικών κακοδαιμονιών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι αξιοκρατία σημαίνει να αναδεικνύονται οι άξιοι και οι άριστοι και όχι να επικρατούν οι επιλογές προσώπων με κομματικά κριτήρια .Το Υπουργείο Παιδείας έχει υποχρέωση, με την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, να γίνει το παράδειγμα της ενσάρκωσης των αξιών και των άξιων για να ιεραρχηθεί αξιοκρατικά η εκπαιδευτική οργάνωση.Εάν το πράξει οι επιλογές του δεν θα αμφισβητηθούν, θα πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και θα θέσει τις βάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών . Διαφορετικά θα έχει επιλέξει να έχει απέναντί του τις υγιείς δυνάμεις της εκπαίδευσης και της κοινωνίας με ό, τι αυτό συνεπάγεται .

Η Ε.Ψ.Ε.Π. ζητά συγνώμη από τους εργαζομένους - ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Ήπειρο,για την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών τους

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., ως Δικαιούχος φορέας υλοποίησης Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενημερώνει τους εργαζόμενους – ωφελούμενους, τους Συμπράττοντες Φορείς του Προγράμματος (Περιφέρεια Ηπείρου και ΚΕ.Θ.Ε.Α. Ιωαννίνων) και εν γένει τους φορείς και πολίτες της Περιφέρειας Ηπείρου ότι, μετά την καταβολή, την 19/12/2012, από την Ε.Υ.Δ./Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην Ε.Ψ.Ε.Π. της α΄ δόσης της σχετικής χρηματοδότησης, ύψους 40% επί της εγκριθείσας επιχορήγησης της πράξης, έχει ήδη καταβληθεί στους εργαζόμενους – ωφελούμενους του Προγράμματος στις τέσσερις (4) Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, με πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών την 24/12/2012, η μισθοδοσία των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, τρέχοντος έτους.Η Ε.Ψ.Ε.Π., αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους εργαζομένους - ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιεί για την όποια καθυστέρηση υπήρξε στην καταβολή των μισθών τους, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αναγκαιότητα πλήρους διεκπεραίωσης, εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, των απαιτούμενων ενεργειών που επιβάλλονται από την απαίτηση τήρησης των όρων του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης του Προγράμματος (π.χ. έλεγχος, έγκριση και εκτέλεση των δόσεων των πληρωμών μέσω Υπόλογου διαχειριστή).Τέλος, μέσω τούτης της επίκαιρης επικοινωνίας, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι της Ε.Ψ.Ε.Π. εύχονται σε όλους τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανθρώπινη αδυναμία και αυξημένη ανάγκη βοήθειας, υποστήριξης και συμπαράστασης, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με εορταστικό ωράριο συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα καταστήματα της πόλης

Τα καταστήματα στην Πρέβεζα σήμερα και αύριο θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα . Το Σάββατο καθώς και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά, 9 το πρωί με 4 το απόγευμα. Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και την πρώτη και την δεύτερη μέρα του νέου χρόνου (1/1&2/1/2013). Στο χειμερινό ωράριο, θα επανέλθουν από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου. Η αγορά ελπίζει στην εορταστική κίνηση για να αυξηθεί ο τζίρος, ωστόσο και φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς, παρά τις ελκυστικές προσφορές και τις χαμηλότερες τιμές, οι άνθρωποι «κοιτάζουν και δεν αγοράζουν», ενώ δεν πρέπει όλοι να ξεχνούμε ότι «στηρίζοντας τα καταστήματα της πόλης μας, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Παράρτημα στα Ιωάννινα ίδρυσε το Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ»

Παράρτημα στα Ιωάννινα ίδρυσε το Πανελλήνιο Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ», το οποίο από το 1998 δραστηριοποιείται στους τομείς της σίτισης, της ανθρώπινης υποστήριξης και διάδοσης του εθελοντισμού. Πέρυσι μάλιστα για την εθελοντική του προσφορά βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.Με ανακοίνωσή του καλεί συμπολίτες να ενταχθούν ενεργά στο Σωματείο και όσους το επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού. Επίσης ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι εθελοντές, είναι στην καταγραφή οικογενειών που έχουν ανάγκες.Για κάθε πληροφορία, διευκρίνιση ή επιθυμία για προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6945 773 421 (Κα. Έφη Θεοδωροπούλου - Κουρσούμη) ή στο 6937 115 500 (Κος. Χριστόδουλος Πετρινός) και στο e-mail: artosdrasi.ioa@gmail.com με την επισήμανση: «Για το Σωματείο “ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ”.Για χορηγίες και προσφορές με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Λάζαρο Παπαγεωργίου (τηλ.: 6944 344450, 210 8810822, e-mail: artosdrasi@rei.gr). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας http://artosdrasi.rei.gr.Για καταθέσεις χρημάτων: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: IBAN No: GR 810 110 116 00000 11629608776, SWIFT CODE: ETHNGRAA

Τα «Απειρωτάν» του Κυριάκου Ρόκου στα Κοσμήματα «Νέσσης»


Τα δύο μικρογλυπτά που φιλοτέχνησε ο γνωστός Ηπειρώτης γλύπτης Κυριάκος Ρόκος, τιμώντας τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Ηπείρου και σαν ακόμη μια ανάμνηση για τις ερχόμενες γενιές παρουσιάζονται στο κοσμηματοπωλείο «Νέσσης» (Αβέρωφ 6Α, τηλ.: 26510-27585). Και τα δύο μικρογλυπτά φέρουν τον τίτλο «Απειρωτάν».
ΠΡΕΒΕΖΑ:Εκπτώσεις στις εκδόσεις του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης της Πρέβεζας και κυρίως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας προσφέρει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όλες τις εκδόσεις του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με έκπτωση από 30% - έως 60% (σε επιλεγμένους τίτλους). Ιδιαίτερα για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους άνεργους, προσφέρει έκπτωση 50% (με την επίδειξη του μαθητικού πάσο ή την κάρτα ανεργίας), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον πνευματικό πλούτο του τόπου μας.

ΑΡΤΑ: Μια ξεχωριστή εκδήλωση από το «ΣΚΟΥΦΑ»

Ο Μ/Φ Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» συνεχίζει τις μαγικές διαδρομές του στον κόσμο της τέχνης, αποχαιρετώντας έτσι μελωδικά και γλυκύτατα τις τελευταίες μέρες του 2012 και καλωσορίζοντας το 2013. Αυτή τη φορά η Αίθουσα του Συλλόγου θα πλημμυρίσει από τους ήχους της κλασικής μουσικής. Ο πιανίστας Luciano Bellini θα μας ταξιδέψει στον ονειρεμένο κόσμο της μουσικής των: Scarlati, Galuppi, Berio, Rota, Busoni, Rendine, Bellini, Rossini, Casella σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για ΕΟΖ στο Πωγώνι

Στην Ήπειρο της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και των μνημονίων αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τοπικοί άρχοντες με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι.Δε μας φτάνει το «σώσιμο» που μας έχουν κάνει ως τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις,έρχεται να προστεθεί κι αυτό της δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου με τις ευλογίες του Δημάρχου Πωγωνίου,του Περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ.Τρίβουν τα χέρια τους οι ξένες και ντόπιες εταιρίες και επιχειρήσεις.Αφού δεν μπορεί με μιας να γίνει ΕΟΖ όλη η Ελλάδα,ας είναι για αρχή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.Τι το καλύτερο γι’ αυτούς.Να βρίσκουν πρόθυμους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.Για να βρουν διέξοδο από την κρίση σε βάρος της εργασίας με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.Πλανώνται αν νομίζουν ότι η τεράστια ανεργία της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους να συναινέσουν στο να γίνει το Πωγώνι κάτι που να θυμίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας,της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης.Αν ζήλεψαν οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες τις ΕΟΖ της Μαδαγασκάρης,της Ινδίας ή της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ ας μας το πουν ξεκάθαρα κι ας βγάλουν από το λεξιλόγιό τους τις τόσο ταλαιπωρημένες λέξεις «ανάπτυξη» και «καταπολέμηση της ανεργίας».Χορτάσαμε να τις ακούμε από τους κυβερνώντες τόσα χρόνια.Για μας δεν πρέπει να προχωρήσει ένα τόσο εφιαλτικό σχέδιο.Και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους κι όλους τους κατοίκους του Πωγωνίου.Θα είμαστε παρόντες στους αγώνες αυτούς με όλα τα διαθέσιμα κινηματικά και πολιτικά μέσα.

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

''Η ΠΡΕΒΕΖΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ''...

Άρθρο / τοποθέτηση του Ξενοφών Καραβίδα
Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι ελληνικές παθογένειες είναι η βαρύτερη και πιο δύσκολα ιάσιμη μορφή της ίδιας ασθένειας που πλήττει ώριμες κοινωνίες και πολύ πιο παραγωγικές οικονομίες. Πόσο μάλιστα τοπικές, όπως στην Πρέβεζα!Όλα τα χρόνια, η τοπική οικονομία του Νομού στηριζόταν, στη σχετικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που ασχολούνταν ή αργοσχολούνταν στο Δημόσιο τομέα. Με την Καλικρατική μεταβολή, την οικονομική κρίση, αυτή η μερίδα συρρικνώθηκε, μαζί και τα εισοδήματά της. Με λίγα λόγια, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης της αγοράς της πόλης και του Νομού.Εκτός των άλλων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων και μεθόδων προόδου. Αρνητικός παράγοντας επιπρόσθετα είναι και η έλλειψη οραματισμένων μυαλών. Η μετριότητα, η ασχετοσύνη, η ουσιαστική κενότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση πιθανώς.Πάντα όμως υπάρχουν τρόποι, ιδέες, απόψεις. Τα πάντα όπως και όλοι όμως, κρίνονται! Η άποψή μου για την ''Πρέβεζα 10 χρόνια μπροστά'' συνοψίζεται στα ακόλουθα:
Α. Προγραμματικές ενέργειες :
1) Προγραμματισμός και υλοποίηση του νέου εν δυνάμει ρόλου των συνοικιών του κάθε δήμου του Νομού και της περιαστικής τους ζώνης μέσω προβλέψεων στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της κάθε πόλης. Η περιαστική γη επιβάλεται να γίνει ο πυλώνας της ενδογενούς ανάπτυξης.
2) Προγραμματισμός και υλοποίηση των προβλέψεων του Πράσινου Τόξου. Τα στρατόπεδα ( στην Πρέβεζα και στη Φιλιππιάδα ), μεγάλοι αναξιοποίητοι χώροι ( όπως το στρατόπεδο Κυανής Ακτής στο Δ. Πρέβεζας ) και κτίρια χωρίς χρήση ( όπως το κτίριο της στρατολογίας και του Κάστρου Αγ. Ιωάννη στην Πρέβεζα, τα πρώην Κλωστήρια ) στον αστικό ιστό, θα πρέπει να αποτελέσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης στο Ν. Πρέβεζας.
Β. Συγκοινωνιακές Υποδομές :
3) Έργα στην εσωτερική περιφερειακή οδό απο Φιλιππιάδα έως και την Πρέβεζα και απο Πρέβεζα πρός Πάργα: κόμβοι και διαπλατύνσεις θα επιφέρουν καλύτερη και απρόσκοπτη κίνηση στις μεταφορές του Νομού.
Γ. Υποδομές προστασίας και ασφάλειας για την ζωή στην πόλη:
4) Αντιπλημμυρική προστασία. Να γίνουν επιτέλους μελέτες, να ενταχθούν τα πρώτα έργα στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα στη νέα διαχειριστική περίοδο. Δεν είναι δυνατόν να ''πνιγόμαστε'' τόσο συχνά στην Πρέβεζα και στην Πάργα το 2012!!
5) Αντιπυρική προστασία μεγάλων ελεύθερων χώρων της πόλης της Πρέβεζας. Της περιαστικής της ζώνης, του δάσους Λεκατσά, Αγ. Βαρνάβα Λούρου και του Ζηρού. Πρόβλεψη μεγάλων χώρων στον αστικό ιστό (στρατόπεδα) ή στην περιαστική ζώνη για την δημιουργία χώρων καταφυγίων.
6) Αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) από τεχνολογικό ατύχημα ή φυσικό κίνδυνο. Αυτά ιδιαίτερα στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας, Θεσπρωτικού, Καναλακίου.
7) Έλεγχος μόλυνσης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αέρος, εδάφους, υδάτων), όρια, απαγορεύσεις, υποδομές και μέτρα προστασίας ( βλέπε ρύπανση Αμβρακικού ).
Δ. Έργα αστικής αναζωογόνησης:
8) Σχεδιασμός, χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων περιαστικής γης, ρεμάτων και αποθέματος της δημόσιας και δημοτικής γης. Δράσεις ώστε να επιτευχθεί η πράσινη και αειφόρα ανάπτυξη, η ένταξη του νέου τύπου πρασίνου (άγριες και συλλογικές καλλιέργειες), στην νέου τύπου κοινωνία και οικονομία (αστικοποίηση - αποαστικοποίηση, νέα σχέση πόλης υπαίθρου).
9) Άμεση απόδοση όλων των στρατοπέδων στους Δήμους του Νομού.
10) Αντιμετώπιση του άναρχου και διασπασμένου αστικού ιστού. Με σχέδιο υλοποίησης έργων όπως η υπογειοποίηση διαβάσεων και η διαδημοτική συγκοινωνία, οι διαδρομές ποδηλάτων, οι πράσινες διαδρομές. Έργα που δεν υπάρχουν σε κανένα Δήμο του Νομού!
Ε. Δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και των ίσων ευκαιριών (ανθρώπινοι πόροι, κατάρτιση, δικτύωση):
11) Η Σχολική στέγη με πρωταρχικούς στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και τα άνοιγμα στην κοινωνία ( βλέπε 2ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας - δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ για κτιριακή αναδόμηση / υπόγειο πάρκιγκ).
12) Πολιτικές, προγράμματα μέσω του Επιμελητηρίου που θα βοηθούν την κοινωνία και την οικονομία στο πέρασμα από το μοντέλο του χθες, στο μοντέλο του αύριο και τις παρενέργειες του σήμερα. Με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις (στην ανεργία, στέγη, ναρκωτικά, μοναξιά ). Η αποδόμηση και η συρρίκνωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας φέρνει ήδη τραγικά αποτελέσματα.
ΣΤ. Δράσεις που μπορούν και οφείλουν να δρομολογηθούν άμεσα είναι οι εξής:
13) Το νέο νοσοκομείο της πόλης της Πρέβεζας. Το έργο που συζητήθηκε και ωρίμασε επί 10 χρόνια έχοντας γίνει φετίχ για την πόλη, φαίνεται να απαιτεί άλλα τόσα χρόνια υλοποίησης, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη χειμαζόμενη οικονομία της. Απαιτείται να αρθούν άμεσα τα προβλήματα και να προχωρήσει η ολοκλήρωση ως έργου πρώτης προτεραιότητας διότι στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τα Νοσοκομεία πρέπει να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης.
14) Το λιμάνι της Πρέβεζας είναι παρατημένο στις οικονομικές συνθήκες της προηγούμενης εικοσαετίας. Η ανάπτυξη του λιμανιού, σε συνδυασμό από τη μια μεριά με το θαλάσσιο μέτωπο της Πρέβεζας και την τουριστική αξιοποιησή του από την άλλη, είναι επείγουσα ανάγκη.Παράλληλα ο χώρος του λιμανιού μπορεί να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης με την παράλληλη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα του εμβληματικού κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου προς όφελος της πόλης.
15) Το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι έργο κομβικής σημασίας για την τουριστική οικονομία του Νομού. Επιβάλεται να καταρτισθεί στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου το οποίο και να τεθεί απο τις αρχές ως όρος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου που έχει ήδη ενταχθεί.
16) Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ΤΕΙ Πρέβεζας και των τελειόφοιτων σπουδαστών. Το ανθρώπινο και ιδιαίτερα το επιστημονικό δυναμικό έχει απόλυτη προτεραιότητα. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δράσεις όπως:
- Δημιουργία Προ-θερμοκοιτίδων Νέων Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης. Προτείνεται η δημιουργία του θεσμού της προ-θερμοκοιτίδας (pre-incubation) και συνοδού εργαλείου μικρο-χρηματοδότησης για νέους επιστήμονες με στόχο την αναστροφή διαρροής ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής κατάρτισης (Brain Draining) και τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό το εγχείρημα είναι καθοριστική.
- Επανενεργοποίηση του προγράμματος «Νέοι και επιχειρηματικότητα» για νέους οικονομολόγους και φοροτεχνικούς, με στόχο την προώθησή τους στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στις καινοτόμες ιδέες και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.
- Προώθηση προγράμματος επιχορήγησης ειδικά για Οικονομολόγους, μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», δεδομένου ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο υποχρεώνει την οργάνωση των γραφείων με αυτοματοποίηση, ψηφιακές τεχνολογίες κ.λπ.
- Δημιουργία γραφείου διασύνδεσης με Προξενεία και Επαγγελματικά Επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και στο εξωτερικό.
17) Ανάπτυξη της Άκτιας Ζώνης Καινοτομίας ( επιχειρηματικό πάρκο ). Για την άμεση ενεργοποίησή της προτείνεται η δημιουργία του πρώτου θύλακα για τη Ζώνη Καινοτομίας, κατά τα πρότυπα της υποδομής του Ε.ΘΙ.Α.Γ.Ε. στη Β. Ελλάδα ή του Επιστημονικού Πάρκου Ηπείρου στα Ιωάννινα και την προεργασία που έχει γίνει για το cluster στον Αγροτοδιατροφικό τομέα (BioAgroFood Cluster).
18) Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Πρέβεζας. Η περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη του λιμανιού σε συνδυασμό με την υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου και το γεγονός ότι η Πρέβεζα βρίσκεται γεωγραφικά στο ενδιάμεσο των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Αστακού, εξυπηρετεί τον ευρύτερο στόχο ανάπτυξης των μεταφορών, της αναβάθμισής της ως διαμετακομιστικού κόμβου. Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η αδυναμία των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων να συνεργαστούν.
19) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το άνοιγμα νέων αγορών και την αποτελεσματικότερη προώθηση τοπικών Προϊόντων.Σε συνεργασία με το ΤΕΙ και τοπικές εταιρείες λογισμικού, στοχευμένη ανάπτυξη μιας σειράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τη συνεχή και αυτοματοποιημένη αναζήτηση νέων πελατών και την αποτελεσματικότερη προώθηση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.Η παράλληλη προώθηση του μοντέλου της «Έξυπνης Πόλης» με την υιοθέτηση της τεχνολογίας των Δημόσιων Διασυνδεδεμένων Δεδομένων (Linked Open Data), θα ενισχύσει την ανάπτυξη μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών με χρήση νέων τεχνολογιών και με αξιοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων (ΜΑΝ) που είχε δρομολογήσει η τέως Νομαρχία Πρέβεζας βοηθούν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
20) Δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου. Η χρήση των πρώην Κλωστηρίων στην Πρέβεζα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος χώρος λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθεί η σημασία και ο ρόλος της πόλης της Πρέβεζας σύν του ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού να αναδείξουν και να προωθηθήσουν τα προιόντα τους ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με το Άκτια Ζώνη Καινοτομίας.Η Πρέβεζα παραμένει μετέωρη το 2012, με το ένα πόδι στο κενό. Υπάρχουν όμως όλες οι προυποθέσεις ώστε με εργατικότητα και πρωτοβουλίες να διαψευστούν οι Κασσάνδρες, να προχωρήσει ο Νομός μας μπροστά, ανατρέποντας τα προγνωστικά!

Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα,στην Ηγουμενίτσα,συνελήφθησαν απο το λιμενικό άλλοι δύο αλλοδαποί,οι οποίοι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα,με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.

Λήγει τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Λήγει τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, με υποχρεωτική φυσική παρουσία στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου. Όσοι εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, θα απογραφούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού. Η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται με αναστολή της καταβολής της σύνταξης. Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν την επόμενη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου.

ΑΡΤΑ: Επιμήκυνση δανείων του Δήμου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του Δήμου Αρταίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου μόνου παρ.Γ5.1 του Ν 4093/2012.Τα δάνεια του Δήμου παρατείνονται για οκτώ χρόνια από τη λήξη των συμβάσεων, εκ των οποίων τα τρία θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι ενώ μειώνεται το επιτόκιο κατά μισή μονάδα.

Άκτιο-Αμβρακία: Το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο σε "ομηρία"

Άγνωστη παραμένει η τύχη των 4 έργων του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία μήκους 48χλμ. Το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο της χώρας προχωρά παραπατώντας ενώ σχετικά με την τύχη του δεν υπάρχει η παραμικρή ανακοίνωση.Το έργο έχει σπάσει σε 4 εργολαβίες οι οποίες όλες εκτελούνται από τον Όμιλο ΑΕΓΕΚ με διαφορετικές εταιρείες. Οι τελευταίες εξελίξεις στην μητρική εταιρεία, με την λήψη δανείου ανοίγει τον δρόμο κατασκευής του πρώτου τμήματος από το Άκτιο μέχρι την Παλιάμπελα μήκους 22,5 χιλιομέτρων που είναι και το μεγαλύτερο του έργου. Το έργο θεωρητικά μετά από την θετική εξέλιξη προχωρά αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εμφανές καθώς τα εργοτάξια υπολειτουργούν.Τα υπόλοιπα 3 τμήματα 26χλμ εκτελούνται από θυγατρικές που ταλανίζονται από προβλήματα και μέχρι σήμερα υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με την τύχη τους. Ακόμα και από το Υπουργείο ΑΝΥΠ αποφεύγουν να δηλώσουν κάτι συγκεκριμένο, περιμένοντας τις εξελίξεις στον μεγάλο τεχνικό όμιλο.Ερώτημα παραμένει πως το πιο προχωρημένο τμήμα που περιλαμβάνει την παράκαμψη Αμφιλοχίας τι ακριβώς θα γίνει ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον πως το έργο όχι μόνο δεν μπορεί να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης για το 2013 αλλά πλέον πολλοί μιλούν συνολική ολοκλήρωση του έργου το 2015 καθώς η φετινή χρονιά θεωρείται «χαμένη».Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τον ερχομό της νέας χρονιάς αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του άξονα μιας και όσο παραμένει η σημερινή κατάσταση το μεγάλο αυτό οδικό έργο δεν προχωρά παρά το γεγονός πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσό που ξεπερνά τα 180εκ.ευρώ και πάρα ταύτα, τα χρήματα μένουν στα …ταμεία των Βρυξελλών.

ypodomes.com

Αντίθετο το ΤΕΕ με την κατάργηση του Φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας

Τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων εκφράζει το ΤΕΕ Ηπείρου με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως σημειώνει «η κατάργηση κινείται ενάντια σε κάθε λογική προστασίας και ανάδειξης του σημαντικότερου οικοσυστήματος της λίμνης και θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή».«Η Λίμνη Παμβώτιδα, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων, είναι οικοσύστημα που παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα» τονίζεται στην επιστολή του ΤΕΕ και υπογραμμίζεται ότι η ίδρυση του Φορέα ήταν αίτημα από την δεκαετία του 1980.

Στο ΕΣΠΑ η πράξη «Εξοπλισμός Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δ. Ιωαννιτών»

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος», η πράξη «Εξοπλισμός Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ.Η πράξη αφορά σε προμήθεια οχημάτων για την υγιεινή αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών και απορριμμάτων καθώς και εξοπλισμό συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και απορριμμάτων. Συγκεκριμένα προβλέπεται η προμήθεια δέκα απορριμματοφόρων διαφόρων τύπων και χωρητικότητας, ενός φορτηγού αυτοκινήτου κατάλληλου για φόρτωση και αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων που δεν μπαίνουν στους συμβατικούς κάδους, 2300 τροχήλατοι κάδοι, δέκα ανοικτών μεταλλικών containers, πέντε κλειστών containers με συμπιεστή και 800 πλαστικών κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Πρέβεζας για το οικονομικό έτος 2013. Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ζήτησε από το σώμα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φραγκούλης, κάνοντας λόγο για πλήρη απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, ενώ όπως τόνισε καθίσταται αναγκαίος ο περιορισμός των εξόδων με ταυτόχρονη όμως υποστήριξη κοινωνικών θεσμών όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο και η φροντίδα στους αδύναμους. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός προσπαθώντας να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου. Αγώνας επιβίωσης για να ανταποκριθούμε στα στοιχειώδη προβλήματα που είναι πάρα πολλά» επεσήμανε ο κ. Φραγκούλης, τονίζοντας ωστόσο ότι σε αυτή την περίοδο της έντονης κρίσης για την κοινωνία θα υπάρξουν μέτρα προστασίας, όπως μηδενικές αυξήσεις στα τέλη και στους φόρους, δημοτικά συσσίτια αλλά και δωροεπιταγές σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και την Πρόνοια.«Ελλειμματικό» και «αντιαναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέργιος Γιαννάκης ο οποίος όπως είπε είναι μειωμένος κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά.«Πρόκειται για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος στηρίζεται στη φορολογία των πολιτών ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βαγγέλης Τσοβίλης, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ανατροπής και κατάργησης του μνημονίου με στόχο μια διαφορετική ανάπτυξη. Διαχειριστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο κ. Γιώργος Νίτσας της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» και σημείωσε ότι οι πολίτες της Πρέβεζας έχουν άλλες απαιτήσεις και ζητούν δράσεις για την καλυτέρευση της καθημερινότητας τους. Ο κ. Γιάννης Ρέντζος από την παράταξη Πρέβεζα Λούρος Ζάλογγο σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα κρατικό ερωτηματολόγιο το οποίο η δημοτική αρχή κλήθηκε να συμπληρώσει. Τον παρομοίασε ως απλά μια έκθεση όπου ισοσκελίζονται τα έσοδα με τα έξοδα και ανέφερε ότι είχαν δοθεί ευκαιρίες στη Δημοτική αρχή να γυρίσει την πλάτη στο παρελθόν. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός ρεαλιστικός και πραγματικός για να λειτουργήσει ο δήμος κάτω από την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Στόχος όπως είπε είναι να λειτουργήσει ο δήμος με σωστή ιεράρχηση των αναγκών, ενώ θύμισε ότι οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι κατά 60%, το ίδιο και η ΣΑΤΑ. Εμείς γνωρίζαμε ότι αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο αλλά κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί το μέγεθος των προβλημάτων. Θα πρέπει ο δήμος να ανακτήσει την αξιοπιστία και το χαμένο κύρος στην τοπική αγορά είπε ο δήμαρχος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μεσοπρόθεσμα ο δήμος θα βρει το βηματισμό του, το κύρος και την αξιοπιστία του και θα προχωρήσει σε έργα που έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουμε και έργα μέσω του ΕΣΠΑ, καταθέτοντας ώριμες μελέτες σημείωσε ο κ. Μπαΐλης. Απαντώντας στο ότι δεν γίνονται έργα είπε ότι ήδη μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ο βιολογικός του Λούρου, το έργα στα Λευκαδίτικα, η ανάπλαση της Κυανής Ακτής αλλά και ο δρόμος Ωρωπός Καμαρίνα. Αναφέρθηκε ακόμα στο κλείσιμο των χωματερών και στη δημοπράτηση της αποκατάστασης της χωματερής του Κούκου.

Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο ''Πύλης Μέγαρο''
Ελάτε όλοι να ζήσουμε ανάλογες στιγμές και φέτος και να παρασυρθούμε σε ένα ξέφρενο Ηπειρώτικο γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του ανεπανάληπτου Δόκιμου (στην μοναδική του εμφάνιση για το 2013 στο νομό μας), στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 στο κέντρο ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ, ώρα 21.00'.Για πληροφορίες, στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Χύτα Νίκη (6937385053) και στην Γραμματέα κα Οικονόμου Αθηνά (6978948775). Τηλ. Συλλόγου 2431032687 επί της οδού Αριστοτέλους 28 στα Τρίκαλα.

Συζητούν για την δυνατότητα ίδρυσης συμβουλευτικού σταθμού ΚΕΘΕΑ στην Πρέβεζα

Η δυνατότητα ίδρυσης συμβουλευτικού σταθμού ΚΕΘΕΑ στην Πρέβεζα θα συζητηθεί στην 1η συνάντηση φορέων, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ Στράτου Ιωάννου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως-Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης σε θέματα υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και ο ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας.

ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Γράφει ο Βασίλης Μασσαλάς*
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, προτείνεται η μείωση των φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών, από 29 σε 14. Η πρόταση περιλαμβάνει είτε την κατάργηση ορισμένων φορέων, όπως πχ του φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία θεωρείτε σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή μας, είτε την συγχώνευση τους, όπως προβλέπεται για τους φορείς βόρειας και νότιας Πίνδου, η τον φορέα διαχείρισης Αμβρακικού που συνενώνεται με τον φορέα διαχείρισης εκβολών Αχέροντα και Καλαμά και με τον φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.Η πρόταση, λογικά, θα έπρεπε να στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον στην περιστολή δαπανών λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, και δεύτερον στον εξορθολογισμό τους και την αποδοτικότερη λειτουργία τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας σαν χώρα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το 2015,Όσον αφορά στον πρώτο στόχο, που πιθανόν να φαίνεται εντελώς λογικός για τους συμπολίτες μας, που δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρηματοδότησης των φορέων διαχείρισης, δεν πρόκειται να γίνει καμία περιστολή δαπανών. Τα διοικητικά συμβούλια που θα μειωθούν, δεν επιβαρύνουν καθόλου τα έξοδα λειτουργίας, αφού καμία θέση δεν είναι αμειβόμενη, ακόμη και η θέση του προέδρου του φορέα, και ούτε καν υπάρχει αποζημίωση συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου. Οι δαπάνες και τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού, περιλαμβάνονται στο τεχνικό δελτίο, και χρηματοδοτούνται μέχρι το 2015 πλήρως από το ΕΣΠΑ.Όσον αφορά στον δεύτερο στόχο, δεν υπάρχει στην πρόταση του Υπουργείου καμία αναφορά, ούτε θεσμική παρέμβαση, που να στοχεύει στην τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας τους, να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, δυσλειτουργίες, παθογένειες. Η διαδικασία κατάργησης και μεταφοράς αρμοδιοτήτων και προσωπικού στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η συγχώνευσης, με τις γραφειοκρατικές περιπλοκές που περιέχει, θα φέρει σημαντική καθυστέρηση στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, με κίνδυνο τη απένταξη και κάλυψη του κόστους από Εθνικούς πόρους, και βέβαια την πιθανή καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων και συμβατικών υποχρεώσεων μας, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κίνδυνο την επιβολή προστίμων στην χώρα μας.Πριν αναλυθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση η συγχώνευση των φορέων διαχείρισης, και διατυπωθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για την λειτουργία τους, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί το Υπουργείο προχωρά στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου; Η απάντηση είναι δυστυχώς πολύ απλή. Όπως τόσα χρόνια κοροϊδεύουμε τους Ευρωπαίους, έτσι και τώρα αντί να καταργήσουμε περιττούς, αναποτελεσματικούς, σπάταλους, υπερχρεωμένους, κλπ φορείς και οργανισμούς βρήκαμε την εύκολη λύση, καταργούμε τους φορείς διαχείρισης. Δεν είναι τυχαίο γεγονός η απορία του αρμόδιου επιτρόπου σε απάντηση ερωτήματος Έλληνα ευρωβουλευτή.Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τους φορείς διαχείρισης, και στην συνέχεια η ίδρυση και συγκρότησή τους αποτελεί σημαντική δημοκρατική κατάκτηση. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την γραφειοκρατική κεντρική εξουσία, που πολλές φορές είναι μακριά και έξω από την κοινωνία, σε χαμηλότερο επίπεδο, με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευαισθητοποίηση, κοινωνική αποδοχή, υποστήριξη, συμμετοχή, δημοκρατικότερη λειτουργία και τελικά αποτελεσματικότερη προστασία των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες λόγω της οικολογικής τους αξίας αποτελούν δημόσια και κοινωνικά αγαθά.Είναι γνωστό ότι στα συμβούλια διοίκησης των φορέων διαχείρισης συμμετέχουν, εκτός της κεντρικής διοίκησης και του προέδρου που είναι τεχνοκράτης, εκπρόσωποι από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, τις επαγγελματικές ενώσεις, φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ. με αποτέλεσμα την διάχυση της γνώσης και της ευαισθησίας στην τοπική κοινωνία. Ένας από τους βασικούς στόχους των φορέων διαχείρισης, που είναι και δέσμευση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η διαμόρφωση τοπικής περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει από μία υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης, που το μέγιστο που θα κάνει είναι στοιχειωδώς η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η κατάργηση φορέων διαχείρισης, όπως της λίμνης Παμβώτιδας, είναι αδιανόητο πισωγύρισμα σε εποχές, που δεν είχαμε καταλάβει σαν κοινωνία, την αξία των προστατευταίων περιοχών, και δεν είχαμε διαμορφώσει ακόμη στοιχειώδη οικολογική συνείδηση.Συγχωνεύσεις φορέων, χωρίς βέβαια να καταργηθεί κανείς, είναι δυνατόν να γίνουν αλλά τηρώντας κάποιες προϋποθέσεις. Κατ αρχάς οποιαδήποτε συγχώνευση να ισχύσει μετά το 2015 για να μην επηρεαστεί το έργο των φορέων, που ήδη έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, δηλαδή καταγραφή της κατάστασης και δεδομένα παρακολούθησης προστατευομένων ειδών και οικοτόπων, αλλά και της εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης και θεσμοθέτησης Προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές.Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, εκτεταμένη βιοποικιλότητα, διαφορετικά οικοσυστήματα σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, πχ Αμβρακικός Πίνδος, και μια συγχώνευση, για να είναι λειτουργική, πρέπει να ενώνει ομοειδή πράγματα και όχι διαφορετικά οικοσυστήματα. Οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να γίνουν αντίστοιχα με την διοικητική διαίρεση της χώρας, επειδή και διαφορετικά οικοσυστήματα μπορεί να υπάρχουν σε μια διοικητική περιφέρεια, αλλά επίσης επειδή τα διάφορα οικοσυστήματα δεν ακολουθούν την αντίστοιχη διοικητική διαίρεση, πχ Αμβρακικός, δύο περιφέρειες, Πίνδος τρείς περιφέρειες κλπ.Εάν διατηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο των φορέων, με προέδρους και διοικητικά συμβούλια μη αμειβόμενα, τότε δεν μπορούμε να πάμε σε εκτεταμένους φορείς διαχείρισης που απαιτούν πλήρη απασχόληση από προέδρους, μέλη διοικητικών συμβουλίων, και επομένως επαγγελματική ενασχόληση. Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει με την εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ.Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως κατά την άποψή μου, είναι ότι με εκτεταμένες συγχωνεύσεις φορέων, απομακρυνόμαστε πάρα πολύ από τις τοπικές κοινωνίες. Όσες καταγραφές ειδών και οικοτόπων να κάνουμε, όσα διαχειριστικά σχέδια και Π.Δ. να εκπονήσουμε, όσο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία να θεσπίσουμε, δεν πρόκειται να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν δεν υπάρχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αν οι τοπικές κοινωνίες δεν αγκαλιάσουν τις προστατευόμενες περιοχές, και κάθε απομάκρυνση από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην χώρα μας που δεν υπάρχει ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.Το θέμα, που θα έπρεπε να μας απασχολεί σήμερα, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τις ορφανές προστατευμένες περιοχές, αυτές δηλαδή που δεν έχουν κάποιον φορέα διαχείρισης, και το πιο σημαντικό πως θα λειτουργήσουν οι φορείς διαχείρισης μετά το 2015, όταν θα σταματήσει η βασική χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική βιωσιμότητά τους, η οποία αναγκαστικά θα περιλαμβάνει και κάποιους τοπικούς πράσινους φόρους, είναι ένας επιπλέον λόγος για την διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης.Τελειώνοντας, μια πρόταση που θα μπορούσε πιθανόν να συζητηθεί για την περιοχή μας, είναι η διατήρηση των φορέων διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας και Αμβρακικού, η συγχώνευση των φορέων βόρειας και νότιας Πίνδου, και ο φορέας διαχείρισης εκβολών Καλαμά και Αχέροντα να ενσωματωθεί αντίστοιχα στην Παμβώτιδα και στον Αμβρακικό.

*μέλος ΔΣ φορέα  λίμνης Παμβώτιδας, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων

Aγριεύει ο καιρός από σήμερα

Aγριεύει ο καιρός από σήμερα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ο ήλιος δίνει τη θέση του στη συννεφιά, τις βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, ενώ θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας.


Με την έκθεση Πρεβεζάνων καλλιτεχνών «κλείνει» και φέτος την χρονιά η Πινακοθήκη

Με την έκθεση Πρεβεζάνων καλλιτεχνών «κλείνει» και φέτος την χρονιά η Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης. Στην έκθεση συμμετέχουν 32 ντόπιοι καλλιτέχνες με έργα τα οποία ξαφνιάζουν ευχάριστα το φιλότεχνο κοινό. Τα έργα άλλα ώριμων καλλιτεχνών και άλλα ερασιτεχνών εκφράζουν τις ανησυχίες της εποχής, τα μυστικά μιας κοινωνίας και δείχνουν ανθρώπους με ευαισθησία αλλά και τα συναισθήματα του κάθε δημιουργού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 13 Ιανουαρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται Δευτέρα , Τετάρτη &Σάββατο 5 με 8 το βράδυ και Σάββατο , Κυριακή & Αργίες 10 με 1 το πρωί

4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας

Μέχρι αύριο οι αιτήσεις!!!
4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθια αποζημίωση θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας προκειμένου να λειτουργήσει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ,περιόδου 2012-2013 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του Πολιτισμού – Αθλητισμού ( Δημοτική Αγορά ). Αρμόδιος Υπάλληλος : Ρούσσος Δημήτριος . Πληροφορίες στο τηλ. :2682025503

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Στην κεντρική πλατεία η υποδοχή του νέου έτους

Εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, για την υποδοχή του νέους έτους, κλείνει το 2012 για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.Έτσι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών θα παίζει τα κάλαντα και εορταστικές μελωδίες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.Η υποδοχή του νέου έτους θα γίνει το βράδυ της ίδιας μέρας με βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν μουσικά συγκροτήματα της πόλης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Φορείς και πολίτες στηρίζουν του άπορους

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση από φορείς και πολίτες σε προσφορά κυρίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που φθάνουν καθημερινά στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Πρέβεζας προκειμένου να στηριχθούν άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ανάγκης. Οι ανάγκες πολλές και καθημερινές και κάθε εθελοντική βοήθεια είναι δεκτή για να προσφερθούν ακόμη περισσότερα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη αναφέρει το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου, κάνοντας λόγο για ουσιαστική βοήθεια στην κάλυψη αναγκών αυτών των ανθρώπων τις γιορτινές αυτές ημέρες, ενώ ευχαριστεί το τμήμα νοσηλευτών και βρεφοκόμων του ΤΕΛ Πρέβεζας καθώς το 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας για την συγκέντρωση τροφίμων, καθώς και όλους όσοι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα .

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαχειριστική επάρκεια 2007-2013

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δίνεται 2η παράταση, (μέχρι 28-6-2013) εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς δικαιούχους πράξεων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τους.

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,έψαλλε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, στην Βουλή των Ελλήνων

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τους ήχους της Ηπειρώτικης κομπανίας του Θεόδωρου Γεωργόπουλου, έψαλλε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, στην Βουλή των Ελλήνων.Tην χορωδία της ΠΣΕ, συνόδευαν, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, Γιώργος ΟικονόμουΚώστας Κωνής και Κώστας Ζηκόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Λάμπρος Ψυλιάς, Σπύρος Τζίμας, Χριστόφορος Τζαρτζούλης καιΚώστας Γαβριήλ.Η Χορωδία έψαλε τα Κάλαντα στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία του Α΄Αντιπροέδρου Γιάννη Τραγάκη και των Ηπειρωτών Βουλευτών Αντώνη Μπέζα, Χρήστου Γκόγκα, Άννας Ασημακοπούλου, Γιώργου Στύλιουκαι Κώστα Τασούλα.Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, Γιώργος Οικονόμου, στο σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής ,από τον οποίο ζήτησε να προωθούν νομοσχέδια που να ζεσταίνουν τις παγωμένες καρδιές των Ελλήνων , ανέλυσε την ηγετική θέση που έχει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως μοναδική τριτοβάθμια οργάνωση στην παραγωγή πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο , που εμπνέει , ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί και άλλους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της Πατρίδας μας , από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα , τους οποίους εμφανίζει στην μεγάλη εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας στην ''Πίτα του Ηπειρώτη'' και με τους οποίους έχει αγαστή συνεργασία σε ζητήματα Πολιτισμού και διεκδίκησης ζητημάτων, που άπτονται με την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελληνικής Επαρχίας.Ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγνώρισε την προσφορά της Πανηπειρωτικής στον Πολιτισμό , ευχαρίστησε και συγχάρηκε την χορωδία και υποσχέθηκε ότι στα πλαίσια της οικονομικής συγκυρίας θα μιλήσει με το Υπουργείο Πολιτισμού για ανάλογη χρηματοδότηση της ΠΣΕ.Η Εκδήλωση, μετά τα Ηπειρώτικα Κάλαντα, συνεχίστηκε κατ' επιθυμία του Προέδρου της Βουλής, με παραδοσιακά Ηπειρώτικα τραγούδια που τραγούδησαν, η Χορωδία, αλλά και οι δεκάδες παρευρισκόμενοι στην Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τους ήχους φυσικά της κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα, Ηπειρώτη, Θοδωρή Γεωργόπουλου.

Απαισιοδοξία και χαμηλές προσδοκίες στους πολίτες καταγράφει νέα δημοσκόπηση

Χαμηλές προσδοκίες έχουν οι πολίτες, μετά την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με έρευνα της MARC που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος.Συγκεκριμένα, μόνο το 20,2% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλά ενώ 64,4% απαντά ότι θα χειροτερέψουν.Το 54,5% θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί αν δημιουργηθούν νέα κόμματα, ενώ το 35,9 αν βελτιωθούν και ανανεωθούν τα υπάρχοντα.Πάντως το 84,1% δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, ενώ το 81,4% πιστεύει ότι το 2013 θα είναι χρονιά αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.Το 44,5% επιθυμεί η ΝΔ να διευρυνθεί προς το Κέντρο, το 34% ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπιστεί σε πιο κεντρώες θέσεις και το 22,6% να εκφράσει πιο ριζοσπαστικές θέσεις.Το 26,5% θέλει το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και το 16,2% να επιστρέψει στις ρίζες του.Για τη ΔΗΜΑΡ, το 33,9% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 25,5% πως είναι υποχωρητική.

15 νέοι εποχικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν στο Δήμο Πάργας!

15 νέοι εποχικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν στο Δήμο Πάργας. Οι θέσεις αφορούν ΤΕ Μηχανικών (Πολιτικών Εργων Υποδομής), ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρου, ΔΕ Χειριστών JcB, ΥΕ Εργατών Καθαριότητας και ΥΕ Εργατών Ύδρευσης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2684360316.

ΟΓΑ: Σήμερα η καταβολή του επιδόματος για το τρίτο παιδί

Σήμερα Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες οικογένειες, το επίδομα για το τρίτο παιδί που δεν καταβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.Το επίδομα θα καταβληθεί σε 44.034 οικογένειες ενώ η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του ανέρχεται στο ποσό των 3.874.992 ευρώ.

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει στο ΙΚΑ Πρέβεζας η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων

Στις 10 σήμερα το πρωί
Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει στο ΙΚΑ Πρέβεζας η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων, σωματείων και φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 10 το πρωί όπου θα απαιτηθεί το σφράγισμα των βιβλιαρίων των ανέργων-ανασφάλιστων συμπολιτών μας και καλεί τους Πρεβεζάνους πολίτες να συμμετέχουν. Εν τω μεταξύ παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της «Επιτροπής Αγώνα κατοίκων, σωματείων και φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας" στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας για την αναγκαιότητα της θέρμανσης του Νοσοκομείου Πρέβεζας, την πλήρη αξιοποίηση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Πρέβεζας (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), για την εξυπηρέτηση και την ανακούφιση ασθενών του Νοσοκομείου και για τη πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη ιδιαίτερα των ανέργων- ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας. Η επιτροπή αγώνα σημειώνει ότι θα συνεχίσει τις δράσεις της και θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ενός μετώπου στην Πρέβεζα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση του δικαιώματος για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση, χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς καλώντας τους πολίτες να πυκνώσουν τις γραμμές της.

Πετρέλαιο, τέλη και ΔΕΗ με άτοκες δόσεις!!!

Μέχρι και σε έξι άτοκες δόσεις μπορούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα. Παράλληλα, οι τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους -μεταξύ άλλων- να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (μαζί με το τέλος ακινήτων) σε εννιά άτοκες δόσεις, αλλά και το τέλος εισοδήματος σε έως 12 άτοκες δόσεις.Σύμφωνα με Τα Νέα, οι περισσότερες τράπεζες συνδυάζουν τα προγράμματα άτοκων δόσεων με μια σειρά από προνόμια για τους πελάτες τους προσφέροντας, για παράδειγμα, επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό έως και 3% ή πόντους που μπορούν να μετατραπούν σε δώρα ή ταξίδια.Εντούτοις, προϋπόθεση για να είναι πραγματικά άτοκες οι δόσεις, είναι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας να αποπληρώνει ολόκληρο το ποσό της μηνιαίας δόσης του. Αν δεν το κάνει, θα επιβαρυνθεί με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φτάνει ακόμη και το 20%.

Ένα κορίτσι 13 χρονών από την Πρέβεζα , χρειάζεται επειγόντως αίμα!!!

Ένα κορίτσι 13 χρονών από την Πρέβεζα , χρειάζεται επειγόντως αίμα για να κάνει Πλασμαφαίρεση. Το κορίτσι νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα και γίνεται έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Αίμα μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε τμήμα αιμοδοσίας. Τα Νοσοκομεία είναι ενήμερα και όποιος μπορεί και θέλει να δώσει αίμα το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναφέρει το περιστατικό. Όσοι θέλουν μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες και με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Πρέβεζας στο τηλ. 6943645421

Νέα διάκριση για Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δημοσίευση επιστημονικού άρθρου του Αναπληρωτή Καθηγητή John Halley του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο “Extinction Debt and Windows of Conservation Opportunity in the Brazilian Amazon-Comment”, το οποίο έγινε δεκτό προς δημοσίευση σε ένα από τα υψηλότερου κύρους επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, που είναι το περιοδικό “Science”.Οι συνεχείς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος επιβεβαιώνουν το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Εισαγγελική παρέμβαση για την έλλειψη φαρμάκων

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες παρενέβη στο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ενώ την ίδια στιγμή μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τις οποίες προβλέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων, τιμολογούνται τα φάρμακα, απαγορεύθηκε η εξαγωγή εννέα φαρμακευτικών προϊόντων, υποχρεώνονται οι φαρμακοποιοί να παρέχουν στα φαρμακεία πίστωση τουλάχιστον δύο μηνών.

Ανακοίνωση "Αγωνιστικής Παρέμβασης" για τα super market "ΠΑΥΛΟΥ"

Η κατάσταση στα S/M ΠΑΥΛΟΥ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δε φτάνει που η επιχείρηση χρωστάει στους εργαζόμενους μισθούς 4 μηνών, τώρα προσπαθεί να ρίξει και στις πλάτες τους τις ευθύνες για το βάλτωμα της επιχείρησης. Σε μια κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα ,λίγο ως πολύ καταγγέλλει τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.Στην προσπάθειά της εταιρείας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ,προσπαθεί να αποκαταστήσει το όνομά της στην αγορά , ρίχνοντας ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της εταιρίας στην οικονομική κρίση.Μήπως κύριοι Παύλου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι να περάσει η οικονομική κρίση; Γιατί στην ανακοίνωση που εκδώσατε δεν αναφέρετε ότι η παρούσα κατάσταση της επιχείρησης οφείλεται στην κακοδιαχείριση όλων των προηγούμενων χρόνων και στη δική σας απληστία: όταν στην αρχή της κρίσης αυτής επιλέξατε να επεκτείνετε την αλυσίδα των καταστημάτων σας ανοίγοντας καινούρια ,τα οποία λειτουργούν καθαρά χάρη στον απλήρωτο μόχθο των εργαζομένων σας ,τους οποίους απ' ότι φαίνεται από την ανακοίνωσή σας θεωρείτε ότι τους κάνετε χάρη που τους απασχολείτε.Οι εργαζόμενοι πλέον έπαψαν να υποκύπτουν στις αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούσε η εταιρεία ,για να πετύχει την υποταγή τους. Η κατάσταση πήγαινε απ΄ το κακό στο χειρότερο, ενώ διάφοροι manager δήθεν είχαν αναλάβει τη «σωτηρία» της επιχείρησης, με άδεια ράφια και κλίμα διάλυσης.Τολμάτε μάλιστα να αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας για την πώληση των τριών καταστημάτων ότι αρχίζουν να αντιστρέφουν το κλίμα. Γιατί δε λέτε ότι αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι;Γιατί, το πόση αξία δίνετε στους εργαζομένους σας φαίνεται από το γεγονός ότι από τα χρήματα που πήρατε από την πώληση αυτή, εξοφλήσατε μόνο τα δεδουλευμένα του Αυγούστου –και αυτά σε δύο δόσεις. Παινεύεστε ότι απασχολείτε 200 άτομα, όλοι, όμως γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά καθώς έχετε σταματήσει εδώ και καιρό να ανανεώνετε τις συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.Τέλος δε μπορούμε να παραλείψουμε τις συνθήκες εργασίας σε καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών κάτω από το οποίο ζουν οι εργαζόμενοί σας(τρανταχτό παράδειγμα η μείωση μισθών 17% με παράλληλη απειλή απόλυσης για όσους δεν το δέχονταν). Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει όλοι σε κινητοποιήσεις, μην έχετε, όμως αυταπάτες ότι με την πολιτική που ακολουθείτε θα τις αποφύγετε.Όσο για την παράνομη κατάληψη που αναφέρετε πάλι ξεχνάτε να σημειώσετε ότι οι εργαζόμενοι όλες τις ημέρες βρίσκονταν έξω από το κατάστημα. Όσο και αν διαδίδετε φήμες για ζημιές που κάνανε ,ξέρετε πολύ καλά ότι σας είχαν παραδώσει τα κλειδιά του καταστήματος από την αρχή της κινητοποίησής τους ,για να μην επικαλεστείτε ζημιές.Και δεν ήταν μία μειοψηφία. Ήταν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του καταστήματος της Ελεούσας , ενώ οι άσχετοι με την επιχείρηση δεν ήταν άλλοι από μέλη του κλαδικού Σωματείου εμποροϋπαλλήλων καθώς και άλλων σωματείων που συμπαραστέκονταν στον αγώνα τους.Εν τέλει τα προβλήματα δε λύνονται ασκώντας μηνύσεις και απειλώντας με συλλήψεις τους εργαζομένους που με τον απλήρωτο ιδρώτα τους στήριξαν την εταιρεία τόσα χρόνια.Σαν Αγωνιστική Παρέμβαση, παράταξη που δραστηριοποιείται στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα s/m Παύλου, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Να σπάσουν το φόβο που καλλιεργείται συνειδητά από την πλευρά της εργοδοσίας. Να απαιτήσουν άμεσα τα δεδουλευμένα τους. Ο μόνος δρόμος για τη νίκη τους είναι η ενότητα μεταξύ τους και η απομόνωση όλων αυτών που τους θέλουν διασπασμένους και κατακερματισμένους.Ο αγώνας αυτός είναι των εργαζομένων και μόνο αυτοί μπορούν να τον δώσουνε αποτελεσματικά.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στους εμποροϋπαλλήλους και λοιπούς ιδιωτικούς υπαλλήλους