Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση Χρήστου Μαντά για το ΠΔ της λίμνης

Ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ν .Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την εκ νέου παρουσίαση του σχεδίου Π.Δ για τη λίμνη Παμβώτιδα:“ Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι οι κεντρικές αποφάσεις ουσιαστικής κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης βαφτίζονται μεγαλόστομα «επιστροφή στην ανάπτυξη»! Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «αποκεντρωμένη συζήτηση» με μόνο στόχο να αποτινάξουν οποιοδήποτε περιβαλλοντικό «βαρίδι»και οποιαδήποτε περιβαλλοντική ευαισθησία.Η συζήτηση για το σχέδιο Π.Δ Λίμνης Παμβώτιδας η οποία διαρκεί 3 χρόνια, έδωσε για άλλη μια φορά τη δυνατότητα να εκφραστούν καθαρά οι απόψεις όλων εκείνων που θεωρούν αντιαναπτυξιακό μέτρο, κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί ως ουσιαστικός όρος για την ανάπτυξη της περιοχής μας η προστασία του περιβάλλοντος.Παρά τα θετικά σημεία του σχεδίου Π.Δ που παρουσιάστηκε εκ νέου σε σύσκεψη στον υπό “αποκεντρωμένη κατάργηση “ Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, είναι προφανές ότι η απόσταση για την ουσιαστική προστασία του οικοσυστήματος συνεχώς μεγαλώνει .

Βραβείο καλύτερης εργασίας σε ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επιβράβευση της εργασίας του Τομέα Παθολογίας και του Λειτουργικού- Κλινικοεργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ρευματολογίας.Η εργασία «Αθηροσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσος στις σπονδυλαρθρίτιδες, με έμφαση στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα» της ομάδας των κκ. Χαράλαμπου Παπαγόρα, Παρασκευής Β. Βούλγαρη, Δημητρίου Ν. Κιόρτση και Αλέξανδρου Α. Δρόσου διακρίθηκε, λαμβάνοντας το Βραβείο Νικολάου Κέπετζη.Οι Πρυτανικές Αρχές συγχαίρουν θερμά την παραπάνω ερευνητική ομάδα και τους εύχονται κάθε επιτυχία στη συνέχεια του έργου τους.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.»

Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της κτηνοτροφίας και της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Michael A. Oneill και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Βιτάλη.Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Ήπειρο η ισχυρή παρουσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της και σιγά – σιγά να αλλάξει προς το καλύτερο η νοοτροπία που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για την στήριξη και προώθηση επενδύσεων για νέες μονάδες στον Αναπτυξιακό Νόμο και εν γένει για τον αγροτοδιατροφικό κλάδο.«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν νέοι άνθρωποι με γνώσεις για να δραστηριοποιηθούν με την κτηνοτροφία, ώστε να έχουμε περισσότερο ποιοτικό και τοπικό γάλα και να μην οδηγούμαστε σε μεταφορά του από άλλες περιοχές της χώρας», ανάφερε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στον καθορισμό τιμών παραγωγού, στη μείωση του κόστους των ζωοτροφών μέσω της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΖΩΔΩ, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη στήριξη των μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.«Στο χέρι σας είναι να αλλάξει όλη η κατάσταση. Η κτηνοτροφία είναι η ταυτότητά μας και όλοι μαζί θέλουμε και πρέπει να βοηθήσουμε, μέσω αυτής, στην αναβάθμιση της περιοχής μας», τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης.Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» κ. Michael A. Oneill, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να επενδύσει στη γαλακτοβιομηχανία, να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος, την παραγωγή προϊόντων, επιτυγχάνοντας αύξηση του μεριδίου της στην Ελληνική αγορά και στις εξαγωγές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.«Ήρθαμε για να αποκτήσουμε ρίζες στην περιοχή και είμαστε πολύ ευαίσθητοι στις σχέσεις μας με τους κτηνοτρόφους, αναζητώντας τρόπους ώστε να έχουν ένα σταθερό επίπεδο ζωής. Θέλουμε η «ΔΩΔΩΝΗ» να συνεχίζει να αποτελεί το έμβλημα της Ηπείρου, πρόσθεσε ακόμη ο Πρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας.

Περισσεύει το θράσος και η υποκρισία

ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ... ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΛΙΜΝΗΣ!
Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα και οι απορίες που εξέφρασαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Φορέα της λίμνης Παμβώτιδας, οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων τόσο για την αναγκαιότητα που υπαγορεύει τη γνωμοδότηση για το ΠΔ της λίμνης ενός Φορέα, που καταργείται σήμερα κιόλας, όσο και γενικότερα για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ που αναφέρονται μεταξύ άλλων στις αλλαγές του χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και στην κατάργηση των Ρυθμιστικών.Από το ΥΠΕΚΑ, παρούσες στη συνεδρίαση η κα Θέμου και η κα Γιορταμάκη με την πρώτη να τοποθετείται επί των ζητημάτων που προέκυψαν με το προτεινόμενο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το νέο πλαίσιο χωρικής οργάνωσης της χώρας και τη δεύτερη να παρουσιάζει το τελικό(;) σχέδιο του ΠΔ.Η πρώτη ένσταση διατυπώθηκε για την αναγκαιότητα γνωμοδότησης του Φορέα της λίμνης, για το ΠΔ, αφού ουσιαστικά από σήμερα ο Φορέας καταργείται και οι αρμοδιότητές του περνούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η απάντηση που δόθηκε από την κα Θέμου ήταν πως στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να δρομολογήσει όλα τα ΠΔ στην Ελλάδα – 16 στον αριθμό – τα οποία όμως θα ελεγχθούν στην πορεία για τις χωροταξικές του κατευθύνσεις. Η κα Γιορταμάκη πρόσθεσε πως ο κύριος φορέας υλοποίησης του ΠΔ που αναφέρεται, ότι είναι ο Φορέας Διαχείρισης, θα αλλάξει και θα είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ο Φορέας θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το 2013 για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις και να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.Δεν παρέλειψε πάντως να διατυπώσει με σαφήνεια και αιχμές προς τις τοπικές υπηρεσίες και τους φορείς.«Το ΠΔ θα είχε διευκολυνθεί και θα είχαμε τελειώσει πολύ νωρίτερα εάν είχαμε τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών και των φορέων ταχύτερα. Δυστυχώς, ακόμη παρακαλάμε τις υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν για θέματα αρμοδιότητάς τους», τόνισε.Τόσο ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Β. Μασσαλάς, όσο και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Σιώλος επισήμαναν ότι η διαδικασία εξελίσσεται σε μία μεγάλη αντίφαση.«Το ΠΔ ρυθμίζει και την προστατευόμενη περιοχή, αλλά και άλλα θέματα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, όπως χρήσεις γης, όρους δόμησης, δραστηριότητες. Πώς να γίνει η διαβούλευση, όταν το ίδιο το ΠΔ ορίζει ως κύριο φορέα υλοποίησης τον Φορέα της λίμνης, που καταργείται;», τόνισε ο κ. Σιώλος.Για την προβλεπόμενη κατάργηση των Ρυθμιστικών, η κα Θέμου είπε πως δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, ούτε και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα με την έννοια πως απαιτείται ένας πιο απλοποιημένος χωροταξικός σχεδιασμός, που σήμερα είναι πολύπλοκος και αντιφατικός.

Διαφωνούν με την
κατάργηση του Φορέα
Ο πρόεδρος του Φορέα της Παμβώτιδας Π. Τσουμάνης, ο Β. Μασσαλάς και άλλοι χαρακτήρισαν λανθασμένη την απόφαση κατάργησης του Φορέα, με την κα Θέμου να αποδέχεται τη σημαντική συνεισφορά του Φορέα την περίοδο της δεκαετούς λειτουργίας του.«Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την περιοχή. Άλλο να μιλάμε για συγχωνεύσεις και άλλο να καταργούμε ένα Φορέα, καταργώντας ουσιαστικά μία προστατευόμενη περιοχή. Καμία υπηρεσία δε μπορεί να έχει αντικείμενό της μία προστατευόμενη περιοχή. Το μόνο που θα κάνει θα είναι να αποφασίζει, ακολουθώντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά έτσι δε θα έχουμε προστατευμένη περιοχή», τόνισε ο κ. Μασσαλάς.

Μικρές αλλαγές
Μάλλον επουσιώδεις μπορούν να χαρακτηριστούν οι αλλαγές στο ΠΔ της λίμνης σε σχέση με το προηγούμενο.Η περιοχή προστασίας πλέον ορίζεται ως «περιφερειακό πάρκο» και η οριοθέτηση των περιοχών στις ζώνες προστασίας έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως ανέφερε. Στα αξιοσημείωτα, η αναφορά της, ότι ο χαρακτηρισμός και οι κανόνες προστασίας που θα διέπουν στο εξής μετά την οριοθέτησή της από τον Φορέα της λίμνης, της εποχικής λίμνης Βρέλλη, θα ισχύσουν για όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν καταβόθρες στο λεκανοπέδιο.

Ξενοδοχεία – Μάτσικας
Για την περιοχή οικοανάπτυξης που ορίζεται η περιοχή, στην οποία υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και σχετικές αδειοδοτήσεις για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, η κα Γιορταμάκη τόνισε, ότι το ΠΔ προβλέπει την έκδοση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης.«Όποιος έχει ήδη άδεια περιβαλλοντική για ξενοδοχείο, σταματά στην οικοδομική άδεια. Θα πρέπει να εκδοθεί στη συνέχεια υπουργική απόφαση και εάν του επιτραπεί να κάνει ξενοδοχεία, θα συνεχίσει, και παράλληλα θα έχει και την κάλυψη του χρονικού διαστήματος των αδειοδοτήσεων», τόνισε, ενώ αλλαγές προβλέπονται και για την περιοχή του Μάτσικα, με τις εξηγήσεις ωστόσο, να είναι μάλλον ασαφείς, αφού ουσιαστικά μειώνεται η απόσταση από το όριο της λίμνης, για τις επιτρεπόμενες δράσεις στα 40 μέτρα.

Στο στόχαστρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Βολές κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο για πολλοστή φορά, αποστέλλει στους τοπικούς φορείς Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης προκειμένου να γνωμοδοτήσουν, εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης.Ο κ. Φίλιος εξέφρασε την άποψη πως ούτε αυτό το σχέδιο είναι το τελικό, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει σοβαρότητα. «Μας κάλεσαν σε μια ενημέρωση που γίνεται από μία υπάλληλο του υπουργείου και με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης που είναι υπό απορρόφηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εμείς εγκαίρως έχουμε επισημάνει όλα τα σημεία για τα οποία υπάρχει ζήτημα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.Αφορμή για την τοποθέτησή του είχε σταθεί παρέμβαση, λίγο νωρίτερα, του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκου Γκόντα.«Είναι η χαριστική βολή του λεκανοπεδίου. Είναι λαιμητόμος για όλες τις περιοχές. Κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι που κατοικοεδρεύουν στο Κολωνάκι, σκαρφίστηκαν ένα πράγμα που αυθωρί και παραχρήμα πρέπει να ακυρωθεί», σημείωσε ο κ. Γκόντας, χαρακτηρίζοντάς το απίστευτο, τρελό και κουφό, καθώς όλες οι διατάξεις που βαφτίζονται προστατευτικές, είναι στην ουσία απαγορευτικές.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τελευταίες παραστάσεις για τα «13 ρολόγια» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Έπειτα από 62 παραστάσεις και το θερμό χειροκρότημα περισσοτέρων από 10.000 θεατών «Τα 13 ρολόγια» των Γιάννη Αναστασάκη και Μαρίας Τσιμά μας αποχαιρετούν με δύο επιπλέον παραστάσεις οι οποίες θα δοθούν αυτή τη φορά για το κοινό. Το έργο παρουσιάζεται από τη Νεανική – Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο θέατρο «Καμπέρειο» και θα δώσει τις τελευταίες του παραστάσεις προκειμένου να το παρακολουθήσουν όσοι τυχόν δεν το είδαν και όσοι θα ήθελαν να το ξαναδούν.Οι παραστάσεις αυτές θα δοθούν το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Τιμή εισιτηρίου 10 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου, τα καταστήματα Rock Shop (Πουτέτση 1α), IRIS (Γρ. Σακκά 20), τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» (Κ. Κατσαδήμα 7) και «Αναγνώστης» (Πυρσινέλλα 11).Η συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία της παράστασης, η θερμή ανταμοιβή των ηθοποιών στο τέλος της, οι κρίσεις και απόψεις μικρών και μεγάλων μέχρι σήμερα έδειξαν για ακόμη μια φορά το πόσο το ηπειρώτικο θέατρο σέβεται τους θεατές του και τους παραδίδει ένα υψηλού καλλιτεχνικού και αισθητικού αποτελέσματος ποιοτικό έργο.

Έναν ακόμη «σκόπελο» πρέπει να ξεπεράσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια της Ηπείρου

Έναν ακόμη «σκόπελο» πρέπει να ξεπεράσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια της Ηπείρου προκειμένου να προχωρήσουν στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων έτσι όπως την εννοεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα αναδείχθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την προεδρία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων και των εκπροσώπων των ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, που είχε ως αντικείμενο την χρηματοδότηση της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας κ.κ Β. Ροπόκης, Λ. Παπαχρήστος και Κ. Κορωναίος. «Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα μείζον θέμα ανάπτυξης για τον τόπο μας. Και φυσικά είναι συνδυασμός περιβαλλοντικής προστασίας & κόστους δήλωσε ο κ. Κορωναίος. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους χειρισμούς τόσο του ΦΟΔΣΑ, όσο και της περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς ξεκάθαρα να μπορούμε να αποκρυσταλλώσουμε άποψη για το που πάμε. Εμείς ως δήμος προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους συνδημότες μας χωρίς τίποτα εξ αρχής να θεωρείται δεδομένο». Σύμφωνα με τον κ.Κορωναίο τον πρώτο λόγο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχουν οι δημότες και ο Δήμος απλά θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών, στοχεύοντας σε αποτελεσματική καθαριότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Παρουσίαση προγράμματος για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών

Σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση «καλών πρακτικών για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών» στο πλαίσιο του προγράμματος EFFMIS πραγματοποιήθηκε την Πέμπτηστην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα.Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Θεοδωρίδης με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.Ομάδα καθηγητών των πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιάννη Μπακούρο, Ευθύμιο Χούσο και Αναστάσιο Καναβό παρουσίασαν στους εκπρόσωπους των φορέων και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το πρόγραμμα EFFMIS και δεσμεύτηκαν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν στον Γενικό Γραμματέα μελέτη στην οποία θα περιγράφονται ενέργειες και πρακτικές για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στις περιοχές Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ, ο προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Δ/ντης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Δ/ντες Δασών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Γρεβενών, οι Δασάρχες Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου.

Ενας στους δύο επιθυμεί εργασία στο εξωτερικό!!!

Ενας στους δύο εργαζόμενους θα ήθελε εργασία στο εξωτερικό, ακόμη και για απασχόληση που δεν άπτεται του αντικειμένου του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Adecco Ελλάδας.Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη online σε δείγμα 400 ατόμων, το 39% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ, από το υπόλοιπο 61%, το 48% εργάζονται με σχέση πλήρους και 13% με σχέση μερικής απασχόλησης. Η πλειονότητα όσων δεν εργάζονται (48%) δήλωσαν ότι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους από τον προηγούμενο εργοδότη τους.Μεταξύ των ερωτηθέντων, σχεδόν οι μισοί (49%) ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

O ΑΛΑΝΤΙΝ στην Ηγουμενίτσα!

Οι παραγωγοί του «Καλά Χριστούγεννα κύριε Σκρουτζ» - και του «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» παρουσιάζουν την εκπληκτική θεατρική μουσική παράσταση «ΑΛΑΝΤΙΝ», βασισμένη στα παραμύθια της Ανατολής «Χίλιες και μια Νύχτες».Ιπτάμενα χαλιά, παζάρια της Ανατολής, σπηλιές γεμάτες θησαυρούς, μαγικά λυχνάρια όλα ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό και εντυπωσιακό, σ’ ένα από τα λίγα έργα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχουν συγκινήσει τόσο την ανθρώπινη φαντασία και έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων.Μια θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, μυστήριο, μαγεία, χορό, ζωντανή μουσική, τραγούδι και πολύ γέλιο, που θα μαγέψει και θα κερδίσει τις καρδιές σας.Τη μαγευτική εκδοχή της ιστορίας αυτής, σκηνοθετεί η καταξιωμένη ηθοποιός Ταμίλλα Κουλίεβα που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά σημαντικά έργα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στο φημισμένο Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στη Μόσχα και έχει σκηνοθετήσει τον «Κλέφτη της Βαγδάτης», την «Ορχήστρα» του Ζαν Ανούιγ κ.α. Την ποιότητα της νέας αυτής διασκευής του έργου υπογράφει ο Φώτης Σπύρος γνωστός από τις σειρές «Κόκκινο δωμάτιο», «Δύο Ξένοι», «Περί ανέμων και υδάτων» κ.α.Μια ευρηματική παράσταση που μετουσιώνεται σε γιορτή κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών και όχι μόνο θεατών σε όλη την διάρκεια της, με τη μαγεία, τη μουσική, τις χορογραφίες, τα τραγούδια , το χιούμορ και τα ειδικά εφέ.Το έργο μιλά για την ανθρώπινη θέληση, την αιώνια μάχη του δίκαιου με το άδικο, την αγάπη και το μίσος. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.Με την υπομονή και την επιμονή ο καθένας μπορεί να κερδίσει τους στόχους που έχει βάλει στη ζωή του. Μπορεί να καταφέρει να αποκτήσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί .

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του ΕΠΑΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ.

ΙΚΑ: Ηλεκτρονικά η ενημέρωση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Από τη Δευτέρα 24/12 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μπορούν να ενημερώνονται για το πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέσω ηλεκτρονικού οδηγού στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.ika.gr .Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η διοίκηση του Ιδρύματος, από την προσεχή Δευτέρα το ηλεκτρονικό εργαλείο «Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού δικαιώματος» θα είναι ενημερωμένο με τις νέες συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 4093/2012.Σε εξέλιξη επίσης, είναι οι εργασίες βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τομέα συντάξεων προς την κατεύθυνση της σύνδεσης όλων των εργαλείων με τα στοιχεία (αποδοχές / ημέρες ασφάλισης) που τηρούνται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για κάθε ασφαλισμένο.Στο πλαίσιο αυτό, ο οδηγός θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Με τις ταινίες «Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης» και «Skyfall», συνεχίζει τις προβολές του ο δημοτικός Κινηματογράφος

Με τις ταινίες «Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης» και «Skyfall», συνεχίζει τις προβολές του ο δημοτικός Κινηματογράφος, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας. Με τα γνωστά στάνταρ η τρίτη ταινία με τα ατακαδόρικα ζώα της «Μαδαγασκάρης» σε νέες κωμικές περιπέτειες σε σκηνοθεσία Έρικ Νταρνέλ, Τομ ΜακΓκραθ, Κόνραντ Βέρνον θα προβληθεί σήμερα, αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα παραμονή των Χριστουγέννων η ταινία θα προβληθεί στις 11:30 το πρωί. «SKYFALL» η νέα ταινία του James Bond. Μια περιπέτεια που συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του μύθου του 007, ενώ οι κριτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αξιολογήσει το «SKYFALL» σαν την καλύτερη ταινία. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα, την Παρασκευή, την Κυριακή καθώς και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου. Σε δύο προβολές στις 7:15 και 9:15 το βράδυ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το βράδυ, στην αίθουσα Διώνη, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα των εορταστικών ημερών, με κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μουσικές του κόσμου, χαρακτηριστικά δείγματα από τις πιο όμορφες στιγμές της παραδοσιακής ελληνικής και της ευρωπαϊκής μουσικής, που ενώνουν το χριστιανικό κόσμο σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης με τη συναυλία «Χριστός γεννάται χαρά στον κόσμο». Περιγράφουν χριστουγεννιάτικες σκηνές καθώς δραματοποιούν το διήγημα «Θείον Όραμα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενώ παράλληλα το ντύνουν με μουσική, με ρυθμούς που μπορούν να συγκριθούν με τους ήχους του παρόντος, στην προσπάθεια για τη δημιουργία νέων διόδων για μια εορταστική έκφραση σύγχρονη αλλά με βάθος.Σας προσκαλούν λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσετε μαζί!

ΟΓΑ: Στις 27/12 η καταβολή του επιδόματος για το τρίτο παιδί

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες οικογένειες, το επίδομα για το τρίτο παιδί που δεν καταβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.Το επίδομα θα καταβληθεί σε 44.034 οικογένειες ενώ η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του ανέρχεται στο ποσό των 3.874.992 ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Νέες προσφορές σε είδη διατροφής, είδη υγιεινής και χαρτικά διέθεσαν σήμερα για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
Σύλλογος Καλαρρυτών
Όμιλος Inner wheel,
Σύλλογος Ματσουκίου «Η Βύλιζα»,
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου,
Σωματεία του Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ και ο Σύλλογος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολιθίου
Α.Ο «Ποσειδών» Ιωαννίνων
Σύλλογος Βρυσοχωρίου,
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού,
LIDL ELLAS @ ΣΙΑ Ο.Ε (1 χιλ. Ε.Ο Ιωαννίνων-Κόνιτσας)
Από την Περιφέρεια παραδόθηκαν σήμερα είδη διατροφής, είδη ατομικής υγιεινής και χαρτικά στην Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής Κονίτσης, στο Γηροκομείο Κόνιτσας και στην Ενορία Κρύας – Αγ. Μαρίνας.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Όχι σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αδικαιολόγητες, παράλογες και προκλητικές χαρακτηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ τις προτεινόμενες από τη ΔΕΗ  αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας πως λύση είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Σε επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ η ένωση καταναλωτών σημειώνει ειδικότερα πως μόνος τρόπος να διασφαλιστεί διατηρήσιμη και πραγματική συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να αναπτυχθεί ουσιαστικός ανταγωνισμός, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.Έτσι ζητά από τη ΡΑΕ να μην προτείνει καμία αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης μέχρι να διαμορφώσει άποψη, από τα στοιχεία που θα υποβάλλει η ΔΕΗ, για το εύλογο του αιτήματος της. Της ζητά ακόμη «να επιτελέσει στο έπακρο τον θεσμικό της ρόλο, να αναδείξει στην κοινωνία τις λύσεις και να προχωρήσει στις συγκεκριμένες κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να πάψουν να κερδίζουν μόνο όσοι μετέχουν στο υπάρχον στρεβλό σύστημα, στα πλαίσια του οποίου, ο καταναλωτής είναι ο μόνος και μόνιμα ηττημένος».Η ΕΚΠΟΙΖΩ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία αύξηση στα τιμολόγια και τα τέλη των λογαριασμών της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη της ότι «εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ήδη αντιμετωπίζουν την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεδομένου ότι έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματά τους από 20% μέχρι και 50%».Επισημαίνει ακόμη πως θα οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής πολύ περισσότεροι καταναλωτές, «με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που με την σειρά του θα οδηγήσει σε νέες περικοπές».Τονίζει επίσης πως «η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των προϊόντων και όχι την επιζητούμενη μείωση που επαγγέλλεται η ίδια ότι επιδιώκει».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνάντηση των μελών της Νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο προχωρά το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο των διαδικασιών για το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής στο νομό της Πρέβεζας με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του κόμματος στο νομό και κομματικών στελεχών.Οι διαδικασίες συγκρότησης των προσυνεδριακών οργάνων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τη γραμματεία θα στελεχώσουν οι τρεις πρώην γραμματείς της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, τρία μέλη της παλιάς Νομαρχιακής, ένα μέλος της νεολαίας, δύο στελέχη από το Δήμο Ζηρού και δύο από την Πάργα. Σύμφωνα με τα μέλη της Νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής το ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα με εθνική ευθύνη και σταθερό στόχο την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη, προχωράει στο συνέδριο του για την δημιουργία της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Καλώντας τους πολίτες και τη νεολαία, να συμβάλλουν με τη συμμετοχή και τις θέσεις τους στο ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής πορείας, για μια Ελλάδα υπερήφανη και δυνατή στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αναπτύσσεται σε όλη την Ήπειρο η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping»

Υλοποιείται σταδιακά στο σύνολο της Ηπείρου η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» που αναπτύσσεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με επαγγελματικούς και εμπορικούς φορείς της περιοχής. Η πρωτοβουλία στοχεύει, μέσα από την παροχή συγκεκριμένων προσφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες, να ενισχύσει τόσο τους επαγγελματίες των τοπικών αγορών στις Περιφερειακές Ενότητες, όσο και τους καταναλωτές.Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν στην πρωτοβουλία. «Πρόκειται για μια πρόταση της τοπικής αγοράς. Είναι μια κοινωνική προσφορά, είναι κάτι που βοηθάει στην κοινωνική αλληλεγγύη, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν και τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.Κάλεσμα στους καταναλωτές να υποστηρίξουν την τοπική αγορά, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» απηύθυνε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Οδυσσέας Πότσης. Ακόμη, τόνισε πως για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πρωτοβουλία λειτουργούν οι ιστοσελίδες www.epirustoday.gr, www.epirusfriendlyshopping.gr και www.epirusfriendlyshopping.com , και προβάλλεται ειδικό τηλεοπτικό σποτ. «Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που συνέδραμαν στην πρωτοβουλία σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την ηπειρωτική αγορά. Μείζον είναι να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες, να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Με όλους τους εταίρους συζητάμε και για άλλες προωθητικές ενέργειες. Μέλημα του καταναλωτή πρέπει να είναι με καταναλωτική συνείδηση να επιλέξει και να υποστηρίξει την ηπειρωτική αγορά»Στη σημασία της πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι επαγγελματικών και εμπορικών φορέων των Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας πως κεντρικό μήνυμα του «Epirus Friendly Shopping» είναι πως αγοράζουμε φθηνά και τοπικά. Συγκεκριμένα για την πρωτοβουλία μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Γκόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων Σ. Χορέβας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γ. Νταλαμάγκας, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Δ. Τενεχτσής και ο πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων Ιωαννίνων Ν. Καλαμπόκης.

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχορηγημένου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων) αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.Η Επιτροπή γνωμοδότησε, επίσης, κατά πλειοψηφία για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. του έργου «Αμμοληψία από τον ποταμό Τύρια στην περιοχή του οικισμού Τύρια στην Τ.Κ. Μπαουσιών του Δήμου Δωδώνης Π.Ε. Ιωαννίνων» και της Μ.Π.Ε. του έργου «Κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών ΡΕΤ στην θέση «ΤΑΚΑ» του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου».Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής τη μελέτη του Περιφερειακού Χωροταξικού Ηπείρου, όπως αυτό εστάλη από το ΥΠΕΚΑ, και ενημέρωσε το Σώμα πως θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη συζήτηση του θέματος.

Στις φυλακές Ιωαννίνων ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών

Η Προϊσταμένη Δ/νσης του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων για τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κ.Κ.Ιωαννίνων. Η χορευτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν για τους κρατουμένους στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και προκάλεσε χαρά και συγκίνηση σε όλους μας.Επίσης, ευχαριστεί τον ιερέα Κωστή Ιωάννη αλλά και το ποίμνιο της ενορίας Αγίου Παύλου, για την ευγενική προσφορά τους προς τους κρατούμενους, τόσο σε είδη ρουχισμού όσο και σε τρόφιμα.Η Διεύθυνση και οι κρατούμενοι του Κ.Κ.Ιωαννίνων σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά και δημιουργικά.

Νέα διάκριση για Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη δημοσίευση επιστημονικού άρθρου του Αναπληρωτή Καθηγητή John Halley του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο “Extinction Debt and Windows of Conservation Opportunity in the Brazilian Amazon-Comment”, το οποίο έγινε δεκτό προς δημοσίευση σε ένα από τα υψηλότερου κύρους επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, που είναι το περιοδικό “Science”.Οι συνεχείς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος επιβεβαιώνουν το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής περιμένει η αγορά της Ηπείρου

Φθηνότερο φέτος το γιορτινό τραπέζι, αλλά και μικρότερο το εισόδημα των πολιτών
Πανέτοιμη για τις γιορτές, με πολλά …όπλα στη φαρέτρα της, όπως οι προσφορές, είναι η αγορά στην Ήπειρο!Απομένουν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και παρά το γεγονός, ότι φέτος δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση του τζίρου, όπως εκτιμούν κύκλοι στα Γιάννινα, εάν υπάρξει κάποια κίνηση, θα είναι μόνο την τελευταία στιγμή.Οι περισσότεροι κοιτούν πρώτα πόσα λεφτά θα έχουν, αφού περιμένουν να εισπράξουν ή να πληρωθούν μισθούς και δώρα, όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από όσες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μπορούν και δίνουν ακόμη μισθούς ή κάποια δώρα!Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους και η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται ακόμη πιο μειωμένη φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, με τους καταστηματάρχες, να το έχουν… πάρει απόφαση, ευελπιστώντας όμως ότι θα καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδά τους.

Το τραπέζι…
Από σήμερα κορυφώνονται και οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, το οποίο προβλέπεται κατά τι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 4,64%. Η ΕΣΕΕ έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο, από τον οποίο και συμπέρανε ότι το τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.Η διαφορά των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι, καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78) αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Μειωμένη δαπάνη…
Πάντως, ο μεγαλύτερος βραχνάς για τους εμπόρους είναι η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη. Μόλις χθες έγινε γνωστό, ότι η χώρα μας, μαζί με την Πορτογαλία έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο συγκεκριμένο τομέα το τρίτο τρίμηνο του 2012.Οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί στα 7,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 9,25 δισ. ευρώ το 2011, αναφέρει η ΕΣΕΕ.

10 δισεκ. μείωση
ΠΚαι σημειώνει: «Η σύγκρισητου 2012 με το 2008 είναι απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου θα συρρικνωθούν στα 7,6 δισ. ευρώ δηλαδή με απώλεια 65,3% που σημαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα του χριστουγεννιάτικου τζίρου».Να σημειωθεί πάντως, ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων, σε έναν χρόνο έχει μειωθεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου (!) και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2012 τα 50 δισεκ. ευρώ.

Οι οδηγίες…
Τέλος, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου δίνει οδηγίες για την λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο. Μεταξύ άλλων, συνιστά στο κοινό, να κάνει έρευνα αγοράς, ελέγχοντας και συγκρίνοντας τις τιμές, να διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του κάθε προϊόντος που σκοπεύει να αγοράσει, ενώ συνιστά μεγάλη προσοχή στην αγορά παιχνιδιών.Παράλληλα, αναφέρει για τα νωπά κρέατα, όπως χοιρινά, αρνιά, γαλοπούλες κ.α., ότι πρέπει να έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν, τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα, όσο και την προέλευσή τους.«Οι καταναλωτές να μην αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά, εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο, να έχουν πρόβλημα» αναφέρει στην χθεσινή ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κοντά στις οικογένειε που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα,οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας

Την αλληλεγγύη σε οικογένειες του Δήμου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δήλωσαν έμπρακτα μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας οι οποίοι παρέδωσαν παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο τμήμα της Πρόνοιας. Η βοήθεια ήρθε να προστεθεί στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το 5ο Δημοτικό Σχολείο, δίνοντας χαρά σε 35 οικογένειες. Με το τμήμα της Πρόνοιας έχουν ήδη επικοινωνήσει για να δώσουν τις προσφορές τους η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών PALSO και το Ζαχαροπλαστείο Σπιτικό, ενώ η λίστα των φορέων και των πολιτών που επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της πρόνοιας μεγαλώνει καθημερινά. Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Πρόνοιας η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και κάθε προσφορά κυρίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί ουσιαστική βοήθεια στην κάλυψη των αναγκών, ενόψει και των γιορτινών ημερών.

Δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ

Σε απάντηση του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ μέχρι του ποσού του 1.500.000.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31η .12.2012 οφειλών του οργανισμού προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.Η δέσμευση αυτή αφορούσε το πρώτο σκέλος της ερώτησης σχετικά με την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ, ο κλάδος υγείας του οποίου έχει πλέον μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ, προς τους ιδιώτες γιατρούς.Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε τον συμψηφισμό των οφειλών του πρώην ΟΠΑΔ προς τους ιδιώτες γιατρούς με τις πιθανές οφειλές των γιατρών προς το δημόσιο, η απάντηση του Υπουργείου περιγράφει το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο και σημειώνει πως για τη διενέργεια του συμψηφισμού πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις και να έχει επιπλέον εκδοθεί και το αντίστοιχο ένταλμα πληρωμής έτσι ώστε να εξεταστεί από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ η συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού.Στην απάντηση δεν αναφέρεται στο τι γίνεται με την μέχρι τώρα ισχύουσα διετία παραγραφής των οφειλών (ορισμένες εκ των οποίων συμπληρώνονται σε μερικές εβδομάδες) και δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση των βουλευτών για επέκταση με νομοθετική ρύθμιση σε πενταετή, όπως αυτή ισχύει στις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και διέπει μεταξύ άλλων και τις οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο.Αναμένουμε όλα τα παραπάνω να μη μείνουν απλώς απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αλλά να τηρηθούν και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Δήλωση Μιχάλη Κασσή με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας

Με αφορμή πρόσφατη συνεδρίαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας και τις διατάξεις του υπό συζήτηση φορολογικού Νομοσχεδίου, ο Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Μ. Κασσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Βιώνουμε την πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα , παρακολουθούμε την Κυβέρνηση και όχι μόνο, να μιλά για την ανάγκη της ανάπτυξης, της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, τη στιγμή που στην πράξη υλοποιούν τα ακριβώς αντίθετα.Τόσο οι προβλέψεις του νέου μνημονίου, όσο και το υπό συζήτηση φορολογικό Νομοσχέδιο, οδηγούν την πρωτογενή παραγωγή σε νέα αδιέξοδα και εξαφάνιση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν αποτρεπτικά στην είσοδο «νέου αίματος» στο χώρο αυτό και εξανεμίζουν τα όποια οφέλη των ενισχύσεων που με τόσες τυμπανοκρουσίες ανακοινώνονται.Πρόσφατα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών όλης της χώρας εξέδωσαν μία απόφαση με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν σα στόχο τους τη διαφύλαξη της μεσαίας αγροτικής οικογένειας , την παροχή κινήτρων, μηδενικού κόστους για το Δημόσιο, για την προσέλκυση νέων στην αγροτικό χώρο και την ενίσχυση των πραγματικών αγροτών και του πρωτογενούς τομέα συνολικά.Στόχοι οι οποίοι είναι αναγκαίοι προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όχι αριθμητικούς.Στόχοι και προτάσεις που δεν αντιμετωπίζουν συντεχνιακά τις ανάγκες του κλάδου των αγροτών αλλά κινούνται στην κατεύθυνση της συνεισφοράς του κλάδου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με ταυτόχρονη αναπτυξιακή διάσταση.Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όσων την υποστηρίζουν να κινηθούν με ευθύνη απέναντι στις προτάσεις αυτές και να μην εμφανίζονται «αδιάλλακτοι» και επικριτές δήθεν «βολεμένων» προκειμένου να αποκρύπτουν την πραγματικότητα».

Διανομή τροφίμων σε απόρους από το Δήμο Αρταίων

Εν όψει των Χριστουγέννων, χθες και σήμερα ο Δήμος Αρταίων διανέμει τρόφιμα σε περίπου 400 άπορες οικογένειες στα πλαίσια της υλοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνδρομή οικογενειών που έχουν ανάγκη, με την ευγενική χορηγία επιχειρήσεων της περιοχής. Η διανομή γίνεται στο νέο κτίριο των κοινωνικών δράσεων του Δήμου που βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού έναντι της Μάρκου Μπότσαρη. Η υπεύθυνη του προγράμματος, Αντιδήμαρχος κα Βίκυ Βασιλάκη, δήλωσε ότι «στη δύσκολη αυτή συγκυρία, στη δίνη των εξελίξεων, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδεικνύεται πολύ σημαντικός. Ο Δήμος πρέπει και οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προς όφελος των πολιτών και να στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους. Καταφέραμε να διαθέσουμε ένα ποσό ικανοποιητικό για την αγορά ειδών πρώτων αναγκών και τροφίμων προκειμένου να διανεμηθούν στις άπορες οικογένειες. Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν δικαιότεροι, αξιολογώντας κυρίως τα περιστατικά μέσα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, τη «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Δημοτικά Σχολεία. Το εύρος φυσικά των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους πολύ αδύναμους. Σε αυτή τη δράση συνέβαλαν οι επιχειρήσεις της περιοχής και τους ευχαριστώ θερμά. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το Σύλλογο Μακρυγιάννη, την Πρόεδρο κα. Αξιώτη και όλα τα μέλη για τη συμβολή τους σε αυτή τη δράση, το τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας που στάθηκε ακούραστο δίπλα μας, καθώς και το 2ο Δημοτικό Σχολείο, τη Διευθύντρια και τους μαθητές που συγκέντρωσαν ρούχα και τρόφιμα. Τέλος, εύχομαι σε όλους τους πολίτες Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Το 2013 ελπίζω και εύχομαι να είμαστε όλοι καλύτερα».

Να επεκταθεί μέχρι την Κακαβιά η Ιόνια Οδός

Παρέμβαση-έκκληση του Συλλόγου Νέων Πωγωνίου
Tην ώρα που φαίνεται «φως στο τούνελ» για την επανεκκίνηση των εργασιών στην Ιόνια Οδό, στο προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της επέκτασής της από τα Γιάννινα μέχρι και την Κακαβιά, τμήμα για το οποίο δεν υπάρχει – τουλάχιστον μέχρι και σήμερα – καμιά πρόβλεψη για ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.Η χρησιμότητα του έργου είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την παραμεθόρια περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, με σημαντικά οφέλη και για την πόλη των Ιωαννίνων από την άνετη και γρήγορη πρόσβαση που θα υπάρχει με τη γείτονα Αλβανία.Πέραν όμως της αναπτυξιακής πλευράς η κατασκευή σύγχρονου κυκλοφοριακού άξονα, έχει τεράστια σημασία και για την οδική ασφάλεια, καθώς ο σημερινός δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και τα τροχαία – αρκετά μάλιστα θανατηφόρα- είναι αλλεπάλληλα.Την αναγκαιότητα δρομολόγησης του έργου. υπογραμμίζει σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων ο Σύλλογος Νέων Πωγωνίου, ο οποίος αναφέρεται στις τωρινές δυσχέρειες, αλλά και στις προσδοκίες που τρέφουν οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής από την επέκταση της Ιόνιας Οδού, με την κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα, που θα φθάνει μέχρι και την Κακαβιά.Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει ότι το έργο αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς θα επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν για άμεση, γρήγορη, ασφαλή μετακίνηση και πρόσβαση, τόσο προς την πόλη των Ιωαννίνων, όσο και προς τη γειτονική Αλβανία.«Ο υφιστάμενος σήμερα οδικός άξονας Ιωαννίνων – Κακαβιάς είναι δρόμος περασμένων δεκαετιών. Ο οδικός αυτός άξονας πρέπει να βελτιωθεί, αναβαθμιστεί και να γίνει ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος τουλάχιστον προδιαγραφών των παράδρομων της Εγνατίας οδού που συνδέουν την Φλώρινα και την Καστοριά με την Εγνατία», σημειώνει ο Σύλλογος Νέων Πωγωνίου, προσθέτοντας:«Εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν, τότε η επαρχία Πωγωνίου θα γίνει ελκυστικό μέρος για επαγγελματική δράση σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό πεδίο, είτε στον πρωτογενή, είτε στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Ο οδικός αυτός άξονας, θα γίνει δρόμος ανάπτυξης – πολιτισμού – εθνικής προσφοράς λόγω της άμεσης γειτνίασης με την Αλβανία. Είναι καιρός η Πολιτεία να αγκαλιάσει το αίτημα αυτό και να δρομολογήσει την επίλυσή του».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρουσίαση του ΠΔ για τη Λίμνη

Έγινε χθες από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος η παρουσίαση του πέμπτου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Ιωαννίνων.Και στο νέο σχέδιο διατηρούνται τα όρια πέραν των οποίων επιτρέπεται η δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού, στην οποία έχει ανακύψει μείζον ζήτημα με τις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ προτείνεται μία σειρά απαγορεύσεων που εγείρει αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

Διαμαρτυρία δημάρχων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των Δήμων μετέφεραν στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων της Ηπείρου.Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τονίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει μεταφέρει πλήθος αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και συμπλήρωσε ότι η τακτική αυτή έχει φέρει τους Δήμους σε δυσμενή θέση.Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι οι περικοπές πόρων έχουν ξεπεράσει το 60% και απειλείται πλέον το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι.Οι Δήμοι αντιδρούν έντονα και στην Επιτροπεία επί των οικονομικών και του προϋπολογισμού γεγονός που ερμηνεύεται από τους ίδιους ως κατάργηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Ένα κορίτσι 13 χρονών από την Πρέβεζα , χρειάζεται επειγόντως αίμα!!!

Ένα κορίτσι 13 χρονών από την Πρέβεζα , χρειάζεται επειγόντως αίμα για να κάνει Πλασμαφαίρεση. Το κορίτσι νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα και γίνεται έκλυση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Αίμα μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε τμήμα αιμοδοσίας. Τα Νοσοκομεία είναι ενήμερα και όποιος μπορεί και θέλει να δώσει αίμα το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναφέρει το περιστατικό. Όσοι θέλουν μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες και με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Πρέβεζας στο τηλ. 6943645421

Χριστουγεννιάτικο Βazaar για την ΕΛΕΠΑΠ

Η S.E.V. Development και τα Handmade Art Shops “elefant” διοργανώνουν για πρώτη χρονιά στα Γιάννινα ένα Χριστουγεννιάτικο Βazaar που θα γίνει στα Λιθαρίτσια, από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου. Καλλιτέχνες από τα Γιάννινα, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα θα γεμίσουν τα Λιθαρίτσια με τις μοναδικές δημιουργίες τους. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά και να αποκτήσουν χειροποίητα κοσμήματα, κεριά, πλεκτά, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, διακοσμητικά είδη, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά άλλα χειροποίητα αντικείμενα τέχνης. Πάντα μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων και με την ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών και της διοργάνωσης, μέρος των εσόδων θα δοθεί στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Ιωαννίνων για την ενίσχυση του έργου της.«Δουλεύοντας με πραγματικό ζήλο κι ενθουσιασμό, θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά πως με την ομαδικότητα και τη συνεργασία μπορεί κανείς να καταφέρει πολλά. Κάντε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας δώρα μοναδικής τεχνικής και αξίας και βοηθήστε τα μέλη και τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ», σημειώνεται στην πρόσκληση.Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, 10:00 - 22:00, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: 11:00 - 22:00.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή διοργανώνει το 1ο γενικό Λύκειο Πρέβεζας

Χριστουγεννιάτικη γιορτή διοργανώνει το 1ο γενικό Λύκειο Πρέβεζας το Σάββατο, στην πλατεία Ανδρούτσου. ΟΙ μαθητές της Α' και Β' του λυκείου μας καλούν να δούμε ότι υπάρχουν όμορφες και πρωτότυπες ιδέες σε δώρα για τα Χριστούγεννα για τους δικούς μας και φίλους μας σε προσιτές τιμές, ενώ ταυτόχρονα όπως αναφέρουν θα ενισχυθεί η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών σε ερευνητικό κέντρο της Ιταλίας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013. Παράλληλα με το μπαζάρ θα γίνει και συναυλία του συγκροτήματος Midnight Sun...που απαρτίζεται από ταλαντούχους μαθητές του λυκείου.

Εκδήλωση από τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια

Στο Συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση τους τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την θεατρική παράσταση «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χ.Κ. Άντερσεν σε διασκευή της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Μίνας Παππά σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό σωματείο «οι Αθεράπευτοι», καθώς και ένα σύγχρονο μουσικό ταξίδι από τα παιδιά της μουσικής ομάδας των εκπαιδευτηρίων με την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Σαλάπα, διευθυντή του Modern Music School στα Ιωάννινα.Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη με αγάπη στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και θα πλαισιώνεται από bazaar με καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ και της εθελοντικής ομάδας στήριξης της.

Σε ένα χριστουγεννιάτικό χωριό θα μεταμορφώσει την Πλ. Ανδρούτσου ο Δήμος Πρέβεζας

Σε ένα χριστουγεννιάτικό χωριό θα μεταμορφώσει την Πλ. Ανδρούτσου ο Δήμος Πρέβεζας και το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του επίσημα, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, με πολλές εκπλήξεις δρώμενα αλλά και μελωδίες. Στόχος είναι να προσφέρει άρωμα εορτών και να δώσει μία μικρή ανάσα, στη σημερινή δύσκολη καθημερινότητα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το πνεύμα της προσπάθειας αυτής διακατέχεται από την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού, χωρίς καμία εμπορική χρήση των χώρων και των δράσεων, προσπάθεια η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε προσφορά των συνανθρώπων μας και η οποία στόχο έχει την ίδια την κοινωνία της πόλης μας. Στο μικρό χωριό θα υπάρχουν ξύλινες κατασκευές οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές, και εθελοντικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα μπορούν να φωτογραφηθούν στο σπίτι του Αι Βασίλη και να ταχυδρομήσουν το γράμμα τους, να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές στο σπίτι των ξωτικών, και να διασκεδάσουν στο παραμυθόσπιτο, όπου μέλη της λέσχης ανάγνωσης της δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και εθελοντές θα διαβάζουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ενώ θα φτιάξουν γλυκά και άλλα στο σπίτι των εκπλήξεων. Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορφέας, οι Φίλοι του Ποδηλάτου, το μοντέρνο τμήμα χορού του Συλλόγου Γυναικών του Αγίου Θωμά και οι μαθητές από τη σχολή χορού «Κλεοπάτρα». Το Σάββατο θα ακούσουμε την rock μπάντα του 1ου Λυκείου αλλά και τους μαθητές του Δημοτικού ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας». Τη Δευτέρα παραμονή των Χριστουγέννων στις 12 το μεσημέρι η δημοτική ραδιοφωνία θα εκπέμψει ζωντανά, από την πλατεία Ανδρούτσου με χριστουγεννιάτικη μουσική, ενώ θα μεταφέρει και τις ευχές όλων όσων βρεθούν στο Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Ευχαριστίες από τις δομές του «Χατζηκώστα»

Οι ένοικοι και το προσωπικό των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» ευχαριστούν τον ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών, τα μέλη της χορωδίας και του χορευτικού του 4ου ΚΑΠΗ, τον χοροδιδάσκαλο Ηλία Γκαρτζονίκα και τον υπεύθυνο χορωδίας Πέτρο Γκογκάκη, που ανελλιπώς βρίσκονται κοντά τους όλα τα χρόνια της ύπαρξης των δομών.«Τέτοιες πρωτοβουλίες πάντα και ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι ταυτόσημες με την ηθική και την αλληλεγγύη, τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και το όραμα μιας κοινωνίας που δέχεται τη διαφορετικότητα και αναζωογονεί όλα τα μέλη της. Ευχόμαστε τέτοιες δυναμικές να επιβραβεύονται και να βρίσκουν μιμητές», αναφέρεται σε ευχαριστήριο που υπογράφει η συντονίστρια Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» Δρ. Α. Φωτιάδου.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο φουαγιέ του Μουσείου Νικόπολης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης διοργανώνει η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών &Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας.Ειδικότερα, το Μουσείο Νικόπολης θα υποδεχθεί τους μαθητές του μουσικού Γυμνασίου Πρέβεζας, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μουσικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, φιλοξενεί τη χριστουγεννιάτικη γιορτή των παιδιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Άρτας. Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι μαθητές του Συνόλου της Παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Άρτας, οι οποίοι θα διαβάσουν χριστουγεννιάτικο διήγημα και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν στα παιδιά ενθύμια και αναμνηστικές κάρτες.Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις η ΛΓ’ ΕΠΚΑ θα διανείμει το έντυπο υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Το ταξίδι της ψηφίδας» και «Ποιος θέλει να μάθει τα μελλούμενα; Ένα ταξίδι στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα…» σε εκατό οικογένειες πολυτέκνων της Πρέβεζας με παιδιά στο Δημοτικό σχολείο, επιδιώκοντας μια κοινωνική προσέγγιση σε καιρούς που ο πολιτισμός και η ιστορία είναι τα πολυτιμότερα ερείσματά μας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφεραν 45 κιλά χασίς!!!

Συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 44 και 29 ετών, για εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή Σμέρτου Φιλιατών Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς να κινούνται πεζή και να μεταφέρουν δύο (2) ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν ογδόντα ένα (81) δέματα με κάνναβη βάρους (45.672) γραμμαρίων.Οι ναρκωτικές ουσίες και τρία (3) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, κατηγορούμενοι για τις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας !

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας σε οικία στους Ραψαίους Ιωαννίνων.Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα, δύο άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ολοπρόσωπες κουκούλες και κρατώντας όπλα, εισήλθαν σε οικία στους Ραψαίους Ιωαννίνων και αφού απαίτησαν από τους ιδιοκτήτες να τους παραδώσουν χρήματα και κλειδιά αυτοκινήτου τους, πυροβόλησαν δύο φορές στο ταβάνι της οικίας για εκφοβισμό, χωρίς να τραυματίσουν κάποιον και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους.Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Ερημώνει η Εγνατία Οδός!

Λόγω αύξησης καυσίμων και διοδίων
Κάθε χρόνο και λιγότερα αυτοκίνητα κινούνται στην Εγνατία Οδό σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το «Παρατηρητήριο» της εταιρίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αυτά της χρονιάς του 2011, η κίνηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένη κατά 11%. Όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να προβλέψει η μείωση θα είναι στα ίδια επίπεδα ή ακόμη μεγαλύτερη και για το 2012. Οι μετρήσεις στον τομέα «Κυκλοφοριακός Φόρτος» είναι απογοητευτικές και αποδεικνύουν περίτρανα πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς διοδίων οδηγούν όλο και περισσότερους οδηγούς εκτός του πολυδιαφημισμένου αυτοκινητόδρομου.Σε όλο τον άξονα της Εγνατίας σε σύγκριση με το 2009, για παράδειγμα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15%. Στα σημεία στα οποία λειτούργησαν οι νέοι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας οδού η μείωση είναι της τάξης του 15% με 25%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου που κάνει σε ετήσια βάση το Παρατηρητήριο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» καταγράφοντας την Ετήσια Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία (ΕΜΗΚ), δηλαδή τον μέσο ημερήσιο αριθμό οχημάτων που κινούνται μεταξύ δύο διαδοχικών ανισόπεδων κόμβων της Εγνατίας οδού κατά τη διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες πάντως η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 18%, καταγράφηκε στο τμήμα Βέροιας-Κοζάνης, γεγονός που αποδίδεται και στη λειτουργία του σταθμού στον Πολύμυλο. Στο τμήμα αυτό κινούνταν το 2011 τουλάχιστον 2.500 οχήματα λιγότερα την ημέρα από όσα κινούνταν το 2010.

Αυξήσεις στα διόδια…
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία από την κατασκευή των τεσσάρων πιο πρόσφατων σταθμών στην Εγνατία οδό (Τύρια, Μαλακάσι, Ανάληψη, Ίασμος), αυτές δεν μπορούν, σύμφωνα πάντα με το «Παρατηρητήριο», να αποτυπωθούν καθώς οι σταθμοί αυτοί άρχισαν να λειτουργούν μόλις το τελευταίο δίμηνο του 2011. Ωστόσο από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων στα τέσσερα οδικά τμήματα προκύπτει ότι η λειτουργία των διοδίων είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της κυκλοφορίας κατά 15%-25%. Αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται είτε στη μη πραγματοποίηση κάποιων μετακινήσεων που πραγματοποιούνταν πριν τη λειτουργία των σταθμών (ιδιαίτερα στα τμήματα σταθμών διοδίων της δυτικής Εγνατίας) είτε στην εκτροπή μέρους της κυκλοφορίας
στο ελεύθερο διοδίων εναλλακτικό δίκτυο (ιδιαίτερα στα τμήματα των σταθμών διοδίων Ανάληψης και Ιάσμου)… Και όλα αυτά, την ώρα που υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει πως την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος σταθμός διοδίων στη Μουσθένη. Και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με ένα θέμα με το οποίο κάποιοι ως εκ θαύματος θα αρχίσουν να ασχολούνται λίγες μέρες πριν… τα εγκαίνια!

Λιγότερα Ι.Χ. αλλά περισσότερα φορτηγά!
Σταθερή και σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη εμφανίζεται η κίνηση βαρέων οχημάτων στην Εγνατία σε αντίθεση με τα Ι.Χ. Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, το ποσοστό των βαρέων οχημάτων το 2011 σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2010 στην πλειοψηφία των τμημάτων της Εγνατίας Οδού.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το τμήμα Αγ. Σίλας – Άσπρη Άμμος είναι μεταξύ των τμημάτων της Εγνατία Οδού, με τη μεγαλύτερη κίνηση φορτηγών.

Χρήση νέων τεχνολογιών από το Δήμο Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των δομών και των διαδικασιών του, προχώρησε στην τοποθέτηση GPS σε οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και της τεχνικής υπηρεσίας. Κάνοντας χρήση της εξελιγμένης αυτής τεχνολογίας επιτυγχάνεται πλήρης παρακολούθηση των δρομολογίων των οχημάτων αλλά και σαφή και αναλυτική εικόνα της κατανάλωσης και της ποιότητας του καυσίμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί καινοτομία, καθώς ο Δήμος Αρταίων είναι από τους πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εφαρμόζει τέτοια συστήματα για την διασφάλιση της περιουσίας του και τον αυτοματισμό των ελέγχων των εργασιών.Με αφορμή την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών στα πρώτα οχήματα της καθαριότητας, οι αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Γεωργίου Φώτης δήλωσε: « Ο Δήμος Αρταίων στην προσπάθειά του να συμμετέχει στις εξελίξεις και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα, προχώρησε στην αγορά και εγκατάσταση του συστήματος αυτού, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία των GPS και του διαδικτύου για να δίνει πλήρη εικόνα και έλεγχο για την κίνηση και την κατάσταση των οχημάτων. Στόχος είναι τόσο η επιλογή και οργάνωση των δρομολογίων αποκομιδής βάση χιλιομετρικών αποστάσεων, όσο και η καταγραφή και αποτύπωση σε χάρτη του συνόλου των κάδων στο Δήμο, αλλά και ο ανεφοδιασμός των οχημάτων με τις κατάλληλες ποσότητες και στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος επιτεύχθηκε σε συνεργασία και την υπηρεσία Καθαριότητας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γρηγόρη Βλάρα. Όλα τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής. Ο Δήμος δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει το λειτουργικό κόστος και τις περιττές δαπάνες κάνοντας χρήση κάθε νέας τεχνολογίας και να αναδείξει το Δήμο σε πρότυπο λειτουργίας.»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη για δημιουργία χώρου αναψυχής στη θέση «Βλάχα» Δήμου Μετσόβου

Την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της πράξης «Διαμόρφωση χώρου αναψυχής – ενημέρωσης και προβολής οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στη θέση ‘Βλάχα’ Δήμου Μετσόβου» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 764.892 ευρώ.Με την προτεινόμενη πράξη, θα διαμορφωθεί χώρος, σε ένα γήπεδο 48.991,75 m2, που προορίζεται για αναψυχή και προβολή των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής στη θέση “Βλάχα” του Δήμου Μετσόβου. Η έκταση βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ περίπου από το Μέτσοβο, στις παρυφές της Λίμνης πηγών Αώου (θέση “Βλάχα”).

Γιώργος Στύλιος: «Aνάγκη η διαμόρφωση ειδικής μειωμένης τιμής διελεύσεως των διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους συχνούς χρήστες της»

Ερώτηση σχετικά με την τιμή διελεύσεως των διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους συχνούς χρήστες της, κατέθεσε οΓιώργος Στύλιος βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας στον αρμόδιο Υπουργό.Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης αποτέλεσε πρόσφατο δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα «Μαχητής», όπου αναφέρθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των διοδίων της Εγνατίας Οδού και ειδικότερα το θέμα της εφαρμογής εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες της, με το οποίο ασχολήθηκε κάνοντας σχετικό έγγραφο, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Καχριμάνης.Ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να χορηγήσει ειδικές εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού και αν προτίθεται να εφαρμόσει σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων και χρέωση ανάλογα με τη χρήση. Δεν παρέλειψε να ρωτήσει σχετικά για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια του Υπουργείου, όσον αφορά στο αν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον η τιμή που πληρώνουν οι οδηγοί για κάθε διέλευση ή να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων, επιπλέον των υπαρχόντων.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα διέπεται από μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και η πολιτεία καλείται να σταθεί αρωγός με κάθε πιθανό τρόπο και κάθε δυνατό μέσο. Η εξασφάλιση των χρημάτων της δόσης του δανείου, αποτέλεσε καταλύτη για τις θετικές προοπτικές της χώρας. Με αφορμή όμως την αισιόδοξη αυτή είδηση, ας δημιουργήσουμε και άλλες. Η ανάπτυξη θα διευκολυνθεί αν στοχεύσουμε όχι μόνο στην ενδυνάμωση της οικονομίας με ρευστότητα, αλλά και σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν στον επιχειρηματία, στον εργαζόμενο, στον οικογενειάρχη, στο φοιτητή να μειώσει τις καθημερινές του δαπάνες».

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την Απόφαση έμμεσης «Κατάργησης» του Θεσμού των Επιμελητηρίων

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στην 18.12.2012 συνεδρίασή της και αφού εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Επιμελητήρια μετά την έκδοση από την Κυβέρνηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Τεύχος Α, ΦΕΚ 240/12 Δεκεμβρίου 2012) με την οποία «καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική εγγραφή στα Εμπορικά Επιμελητήρια», και την προειδοποιητική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΟΣΥΕ και συμμετέχουν και οι υπάλληλοι του φορέα μας κατέληξε :
1. Καταγγέλλουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ουσιαστικά ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ που ιδρύθηκαν το 1914 και σήμερα διέπονται από το Ν. 2081/92, αφού πλέον είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς θεσμοθετημένους οικονομικούς πόρους. Μια τεράστια συμβολή ενός θεσμού στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας και των επιχειρήσεων παύει να υφίσταται.
2. Γίνεται ακατόρθωτη η άσκηση από τα Επιμελητήρια των αρμοδιοτήτων όπως η τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η έκδοση των πιστοποιητικών μεταβολών των επιχειρήσεων, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, Υπηρεσία μιας Στάσης κ.ά., με αποτέλεσμα τις υπηρεσίες αυτές να τις επωμισθεί αναγκαστικά το κράτος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των δαπανών για το Δημόσιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα υποχρεούνται να εξυπηρετηθούν.
3. Οι συνδρομές στα Επιμελητήρια ανταποδίδονται από αυτά με έργο στο πολλαπλάσιο προς τις επιχειρήσεις και Προφανώς η κατάργηση της συνδρομής κάπου αλλού στοχεύει και όχι στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, όπως ισχυρίζονται.
4. Οι θέσεις εργασίας του υπηρετούντος προσωπικού καθίστανται επισφαλείς και δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανέργων, καίτοι στα επιμελητήρια όλης της χώρας δε απασχολούνται περισσότεροι από 700 υπάλληλοι.
5. Φορείς όπως η Κ.Ε.Ε.Ε., η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., η Ε.Σ.Ε.Ε. και συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που στηρίζονται οικονομικά από τα Επιμελητήρια οδηγούνται σε σταδιακή αποσύνθεση και υποβάθμιση.
6. Καταγγέλλουμε μεγάλα συμφέροντα επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών που επιδιώκουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποδιοργάνωση των φορέων υπεράσπισης τους, όπως τα Επιμελητήρια.
7. Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των στελεχών μας, καθώς στοχεύουν σε κοινές διεκδικήσεις, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας

4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθια αποζημίωση θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας προκειμένου να λειτουργήσει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ,περιόδου 2012-2013 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του Πολιτισμού – Αθλητισμού ( Δημοτική Αγορά ). Αρμόδιος Υπάλληλος : Ρούσσος Δημήτριος . Πληροφορίες στο τηλ. :2682025503

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την συγχώνευση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, στο λιμάνι της Πάτρας

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας
Κοινοποίηση
· κ. Δήμαρχο
· Δημοτικούς Συμβούλους
· Μ.Μ.Ε.
Κύριε πρόεδρε
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προωθεί με γοργούς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.Όπως φαίνεται στο σχετικό σχέδιο Νόμου «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» βρίσκεται από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση (στο: http://www.opengov.gr/ythynal/?p=158 ) το οποίο σας έχω ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά :Δημιουργείται το Λιμενικό Δίκτυο Δυτικής Ελλάδος που προκύπτει από την συγχώνευση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στον Ο.Λ. Πάτρας.Για τη δημιουργία του ανωτέρω Λιμενικού Δικτύου Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται δια του παρόντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος.Θα ορίσουν νέα τριμελή Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών τους εταιρειών, στα οποία θα μετέχει υποχρεωτικά ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρίας.Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. συγχωνεύεται στην «μητρική» ΟΛΠΑ .Το δε λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα διοικείται από τριμελές Δ.Σ. εκ των οποίων ο ένας θα ορίζεται από την «μητρική» ΟΛΠΑ.Αυτήν την εξέλιξη οραματίζονταν οι κάτοικοι της πόλης μας όταν ξέρουνε ότι:
1) Η Ηγουμενίτσα πάντα ήταν λιμάνι, λόγω της φυσικής της θέσης.
2) Σε αυτή τη θέση λόγω των πλεονεκτημάτων της, έχει γίνει ένα μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι. Λιμάνι με μεγάλη κίνηση. Λιμάνι που επεκτείνεται.
3) Το λιμάνι κατασκευάστηκε σε χώρο που ο Δήμος παραχώρησε.
4) Το λιμάνι κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού.
5) Αυτό το λιμάνι που αντικειμενικά αποτελεί λαϊκή περιουσία, με απόφαση της βουλής και με ψήφους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., μεταβιβάστηκε στην ΟΛΗΓ Α.Ε. Δόθηκε δε με πολιτική απόφαση μαζί με το λιμάνι και η «χερσαία ζώνη», δηλαδή όλα τα παράλια της Θεσπρωτίας.
6) Δόθηκε ,για «αναπτυχθεί ανταγωνιστικά προς άλλα»,σε μια κρατική Α.Ε., που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή με σκοπό το κέρδος.
7) Η Α.Ε. ΟΛΗΓ εμφάνισε κέρδη για το 2010 1,5 εκ.euro και αποθεματικό 11 εκ. euro.
8) Το σημερινό αποθεματικό προσφέρεται σαν προίκα στην «μητρική».
9) Την ίδια εποχή που ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τον χώρο του οποίου ανήκει το λιμάνι ,που οι κάτοικοι του υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια τις συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία του, είναι καταχρεωμένος.
Αν επιτρέψουμε να προχωρήσει η δρομολογούμενη διαδικασία σε λίγο καιρό δεν θα μιλάμε για λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά για λιμάνι της ΟΛΠΑ Α.Ε. που θα ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή (π.χ. στην COSCO , όμιλο ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ).Λιμάνι που θα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, αλλά οι κάτοικοι της δεν θα έχουν πρόσβαση στην θάλασσα. Αυτή είναι κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.Το ΚΚΕ είχε προβλέψει ,εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτήν την εξέλιξη.Την αντιπάλεψε με όλες του τις δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.Το ίδιο έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» από πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.Σε αντίθεση με φορείς και πολιτικές οργανώσεις στον τόπο μας, που διαφημίζανε την ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία της ΟΛΗΓ Α.Ε. ,γιατί τάχα έτσι το λιμάνι μας «θα γίνονταν ανταγωνιστικό» προς αυτό της Πάτρας.Με αυτό παραμυθιάζανε τους κατοίκους του Δήμου μας για χρόνια.Η ψήφιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου ,θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη που θα σημαδέψει τον λαό και τον τόπο για πολλά χρόνια.Για αυτό και πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο.Για αυτόν τον σκοπό ζητούμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας για να δηλώσει το Δ.Σ. την αντίθεση του και να πάρει μέτρα ώστε να την εμποδίσει.Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ξανά ,ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Βέβαια αυτό προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την μεγιστοποίηση του κέρδους μιας μερίδας καπιταλιστών.Καλούμε το Δ.Σ. να εναντιωθεί στην προωθούμενη ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του λιμανιού.Καλούμε τους Μαζικούς Φορείς , τα Σωματεία του τόπου να οργανώσουν αγωνιστικό κίνημα ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.

Ηγουμενίτσα 18/12/12
Δώρης Δήμας
Μέλος του Δ.Σ.
εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Φιλανθρωπικό παζάρι στην κεντρική πλατεία της Ηγουμενίτσας

Σας ενημερώνουμε πως ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Α/θμια, τη Β/θμια Εκπ/ση και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Θεσπρωτίας, ενόψει των άγιων ημερών που έρχονται, διοργανώνουν το Σάββατο, 22/12/2012 και από 10π.μ. μέχρι 14μ.μ., στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου, φιλανθρωπικό παζάρι με προϊόντα διατροφής μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής και καθαρισμού και βιβλία-παιχνίδια (ακόμη και μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση), προκειμένου να μοιραστούν σε άπορους συνανθρώπους μας. Σε περιόδους βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης θεωρούμε σκόπιμο ο καθένας μας να βοηθά και συμπαραστέκεται σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας με όποιο τρόπο μπορεί.-
Η υπεύθυνη
Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων,
ΚΟΤΣΩΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πρέβεζα

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Πρέβεζας και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε. Η εθελοντική αιμοδοσία γίνεται στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας καθημερινά τις ώρες 9 με 1 το πρωί και 6 με 8 το βράδυ και Σάββατο και Κυριακή10 με 12 το πρωί. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Συλλόγου 6983743329

ΠΡΕΒΕΖΑ:1ος Διαγωνισμός Επίλυσης Σκακιστικών Προβλημάτων

Toν 1ο Διαγωνισμό Επίλυσης Σκακιστικών Προβλημάτων, διοργανώνει η Σκακιστική Ένωση ΝΙΚΟΠΟΛΗ Πρέβεζας και περιμένει τους φίλους του σκακιού το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στον πολυχώρο της Δημοτικής Αγοράς. Να ακονίσουν όπως αναφέρει στο κάλεσμα το μυαλό τους, επιλύοντας σκακιστικά προβλήματα που θα ξεκινούν από ματ σε μία κίνηση και σταδιακά θα αυξάνεται η δυσκολία τους. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στα τηλ. 2682022786, 6973240377.

«Τείχος προστασίας» απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Aνέπτυξαν επιστήμονες στη Γυναικολογική και Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μία νέα "ασπίδα προστασίας" απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποκτούν οι γυναίκες μ' ένα πρωτοποριακό σύστημα αθροιστικού κινδύνου πρόβλεψης για καρκινογένεση τραχήλου της μήτρας που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γυναικολογική και Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Πρόκειται για μία μέθοδο που έρχεται να συμπληρώσει κενά του υπάρχοντος συστήματος κυτταρολογικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού και να "θωρακίσει", κατά το μέγιστο δυνατόν, τις γυναίκες απέναντι σε μία ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περίπου 280 θανάτους, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα."Θα ήταν βλασφημία να αμφισβητήσουμε την προσφορά του τεστ Παπανικολάου κι αυτό όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, καθώς εφαρμόστηκε για έξι και πλέον δεκαετίες κι έχει αποδείξει ήδη την αποτελεσματικότητά του, ιδιαίτερα δε σε μία εποχή που αυτού του τύπου ο καρκίνος ήταν περισσότερο διαδεδομένος. Ωστόσο, το τεστ Παπ εκτός από υποκειμενικότητα μπορεί να παρουσιάζει ψευδώς φυσιολογικά αποτελέσματα και για πολλούς άλλους λόγους" εξηγεί  ο καθηγητής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου Ευάγγελος Παρασκευαΐδης.Όπως διευκρινίζει ο κ. Παρασκευαΐδης, στις 100 γυναίκες που κάνουν τεστ Παπ, οι 90 λαμβάνουν φυσιολογικό αποτέλεσμα και οι 10 παθολογικό. Ωστόσο, από 100 γυναίκες με προκαρκινική ή διηθητική αλλοίωση, ποσοστό της τάξεως άνω του 20% λαμβάνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας μίας σειράς υποκειμενικών και άλλων παραγόντων. Επιπροσθέτως, από το 10% των γυναικών με παθολογικό αποτέλεσμα, το 3% εμφανίζει σοβαρή αλλοίωση στον τράχηλο κι απ' αυτές περίπου οι μισές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου. Από το υπόλοιπο 7% που, βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου εμφανίζει ήπιο πρόβλημα, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό περίπου 80%) δεν αντιμετωπίζει όντως κάποια σοβαρή αλλοίωση ενώ το υπόλοιπο 20%, παρά το ήπιο κυτταρολογικό αποτέλεσμα, εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα αλλοίωσης του τραχήλου και χρήζει περαιτέρω θεραπείας.Τα κενά αυτά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έρχεται να καλύψει αυτή η μέθοδος δευτερογενούς πρόληψης που αναπτύχθηκε από τον κ. Παρασκευαΐδη και τους συνεργάτες του. Πρόκειται κατ' ουσίαν για έναν αλγόριθμο, που βασίζεται (πέραν του τεστ Παπ και της κολποσκοπικής εκτίμησης) σε μία σειρά εξετάσεων (που γίνονται από μία και μόνο λήψη τραχηλικού επιχρίσματος), όπως το HPV DNA τεστ, τεστ τυποποίησης που ανιχνεύουν συγκεκριμένους επικίνδυνους ογκογόνους υπότυπους του ιού, τεστ που δείχνουν το ιικό φορτίο, το τεστ mRNA που προσδιορίζει εάν πρόκειται για ενεργό ή παλαιότερη λοίμωξη κ.λπ., σε συνδυασμό με πληροφορίες που σχετίζονται με το ιστορικό της γυναίκας (π.χ. ηλικία ατόμου, αλλά και ηλικία έναρξης και συχνότητα σεξουαλικών επαφών, αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό καπνίσματος κ.ο.κ.).Από τα παραπάνω προκύπτει ένα εξατομικευμένο αθροιστικό μοντέλο κινδύνου, βάσει του οποίου οι επιστήμονες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ανέπτυξαν μία κλίμακα τριών σταδίων (και χρωμάτων)- ένα είδος "φωτεινού σηματοδότη" που ρυθμίζει την πορεία των γυναικών σε σχέση με την υγεία του τραχήλου τους- βάσει της οποίας οι γυναίκες με χαμηλό "σκορ" κατατάσσονται στην πράσινη κατηγορία και υποβάλλονται σε συμβατικό μόνο έλεγχο, όπως και ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός. Αυτές με ενδιάμεσο σκορ εμπίπτουν στην πορτοκαλί κατηγορία και θα χρειαστεί να περνούν από επανέλεγχο κάθε έξι μήνες ή έναν χρόνο, ενώ αυτές που το σκορ τους θα "χτυπά" κόκκινο θα χρήζουν άμεσου περαιτέρω ελέγχου ή και θεραπείας.Η παραπάνω μέθοδος, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευαΐδης, εφαρμόζεται την τελευταία επταετία σε γυναίκες που έχουν παθολογικό τεστ Παπ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (καθηγητής Α. Λουφόπουλος) και ταυτόχρονα με το κυτταρολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου "Αττικόν" (καθηγητής Π. Καρακίτσος). Εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια έχει επεκταθεί η εφαρμογή σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, απ' όπου τα δείγματα αποστέλλονται στα δύο εργαστήρια που λειτουργούν γι' αυτό το σκοπό (ένα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κι ένα στο Αττικόν) και τον τελευταίο χρόνο έχουν προστεθεί στην πολυκεντρική αυτή συνεργασία διάφορα νοσοκομεία του εξωτερικού, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας (Hammersmith Hospital του Λονδίνου, Manchester, Lancaster, Newcastle) αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.Μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί πάνω από 8000 γυναίκες, έχουν προκύψει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά καθώς και βραβεύσεις σε διάφορα συνέδρια (διεθνή και ελληνικά) για επιμέρους τμήματα του μέχρι πρότινος ερευνητικού άξονα, ο οποίος, σήμερα, πλέον εφαρμόζεται στην κλινική πράξη στα ανωτέρω κέντρα.