Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Γιώργος Στύλιος: «Aνάγκη η διαμόρφωση ειδικής μειωμένης τιμής διελεύσεως των διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους συχνούς χρήστες της»

Ερώτηση σχετικά με την τιμή διελεύσεως των διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους συχνούς χρήστες της, κατέθεσε ο Γιώργος Στύλιος βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας στον αρμόδιο Υπουργό.Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης αποτέλεσε πρόσφατο δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα «Μαχητής», όπου αναφέρθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των διοδίων της Εγνατίας Οδού και ειδικότερα το θέμα της εφαρμογής εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες της, με το οποίο ασχολήθηκε κάνοντας σχετικό έγγραφο, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης.Ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να χορηγήσει ειδικές εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού και αν προτίθεται να εφαρμόσει σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων και χρέωση ανάλογα με τη χρήση. Δεν παρέλειψε να ρωτήσει σχετικά για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια του Υπουργείου, όσον αφορά στο αν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον η τιμή που πληρώνουν οι οδηγοί για κάθε διέλευση ή να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων, επιπλέον των υπαρχόντων.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα διέπεται από μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται και η πολιτεία καλείται να σταθεί αρωγός με κάθε πιθανό τρόπο και κάθε δυνατό μέσο. Η εξασφάλιση των χρημάτων της δόσης του δανείου, αποτέλεσε καταλύτη για τις θετικές προοπτικές της χώρας. Με αφορμή όμως την αισιόδοξη αυτή είδηση, ας δημιουργήσουμε και άλλες. Η ανάπτυξη θα διευκολυνθεί αν στοχεύσουμε όχι μόνο στην ενδυνάμωση της οικονομίας με ρευστότητα, αλλά και σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν στον επιχειρηματία, στον εργαζόμενο, στον οικογενειάρχη, στο φοιτητή να μειώσει τις καθημερινές του δαπάνες».

Αυξήσεις 10 έως 15 ευρώ το μήνα στα τιμολόγια της ΔΕΗ!!!

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 10 έως 15 ευρώ μηνιαίως, από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.Παρουσιάζοντας τα στρατηγικά σχέδια της επιχείρησης με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι για κατανάλωση 800 κιλοβατώρων, υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι 10 ευρώ τον μήνα, ενώ για κατανάλωση από 1.400 έως 1.600 κιλοβατώρες που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, η αύξηση θα είναι περίπου 15 ευρώ τον μήνα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, προκειμένου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 να έχουν φτάσει στο 48,7%. Και αυτό, όπως υποστήριξε, γίνεται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και μνημονιακής υποχρέωση της χώρας, από το 2010.Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημείωσε μάλιστα ότι, σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση είναι να μειωθεί.

Επίσχεση εργασίας στα supermarket Παύλου στην Ελεούσα Ιωαννίνων

ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Εμείς οι εργαζόμενοι στο supermarket Παύλου της Ελεούσας, έπειτα από 4 μήνες απλήρωτης δουλειάς, κοροϊδίας και ψεύτικων υποσχέσεων από την πλευρά της εργοδοσίας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας.Καλούμε τους συναδέλφους μας στα υπόλοιπα καταστήματα να συμμετάσχουν άμεσα στην επίσχεση. καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.Ο φόβος δεν αρμόζει στους εργαζόμενους. δε θα υποκύψουμε στις ψεύτικες υποσχέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας.όλοι μαζί, με συντονισμένο αγώνα θα κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ S/M ΠΑΥΛΟΥ ΕΛΕΟΥΣΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ: «Χρειάζονται επενδύσεις και πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας»

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε κινητές αξίες (χρηματοπιστωτικές αγορές), ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε στην επίτευξη του στόχου για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ και στη δικαίωση της στρατηγικής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι στην νέα περίοδο που ξεκινάει χρειάζονται επενδύσεις για να «ξεκλειδώσει» η ανάπτυξη και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας.

Tην στήριξη απόρων οικογενειών με ανήλικα τέκνα εξασφάλισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζα

Tην στήριξη απόρων οικογενειών με ανήλικα τέκνα εξασφάλισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου, μετά από σειρά επαφών που είχε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Σε μία προσπάθεια αναζήτησης πόρων στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια προτίθεται να προχωρήσει στην παροχή βασικών ειδών τυποποιημένων τροφίμων και προσωπικής υγιεινής επί μηνιαίας βάσεως σε οικογένειες του Νομού Πρέβεζας, το συνολικό εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 8000 ευρώ. Το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για τρεις μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο Tετάρτη, η πρώτη αποστολή που θα δώσει «ανάσα» σε 136 άπορες οικογένειες του νομού μας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την παράταση του χρονικού διαστήματος. Την ίδια στιγμή ο κ. Στράτος Ιωάννου έχει φροντίσει για τη δίκαιη και διαφανή διανομή των αγαθών, την οποία θα αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως- Πρέβεζας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που συμπεριέλαβε την περιοχή μας στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως- Πρέβεζης για την πολύτιμη συμβολή της. Η συνεργασία μας πρoσθέτει ο κ. Ιωάννου είναι άψογη και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι οικονομικά πάσχοντες συμπολίτες μας- ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 12:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:Επικύρωση αποφάσεων 13ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά στην εκπόνηση και εφαρμογή επιχορηγούμενου από το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προγράμματος συνεργασίας, από 01-01-2013 έως 31-12-2013 και τον ορισμός μελών με τους αναπληρωτές τους, από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Αμμοληψία από τον ποταμό Τύρια στην περιοχή του οικισμού Τύρια στην Τ.Κ. Μπαουσιών του Δήμου Δωδώνης Π.Ε. Ιωαννίνων»».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ Α.Τ.Ε.».
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
-Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών ΡΕΤ στην θέση «ΤΑΚΑ» του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΦΙΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Α.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Στην αρμοδιότητα των Περιφερειών τα δημόσια ΙΕΚ

Στις Περιφέρειες περνούν, από τον Σεπτέμβριο του 2013, τα δημόσια ΙΕΚ με στόχο την ουσιαστική τους αναβάθμιση και την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κατά τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, στην οποία παρουσιάστηκε η Έκθεση για την Ελλάδα για το έτος 2012.Παράλληλα ο Κώστας Αρβανιτόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα 126 δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ιδρύσει Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για την εκπαίδευση ενηλίκων.Όπως είπε, ως «Δια Βίου Μάθηση» ορίζονται όλες οι μορφές των μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αυτές που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων, αυτές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, αυτές που συμβάλλουν στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του κάθε ατόμου, στην κοινωνική συνοχή εν γένει, στην ανάπτυξη της ικανότητας της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και την πολιτιστική ανάπτυξη.Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει και την τυπική εκπαίδευση, τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση.Συνεχίζοντας τόνισε πως οι πολιτικές της Δια Βίου Μάθησης αποτελούν σήμερα προτεραιότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο και στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης στην οικονομική ευημερία και στην πλήρη συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνία.Σύμφωνα με τον υπουργό, η Δια Βίου Μάθηση μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης γιατί είναι άρρηκτα και άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές απασχόλησης και παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.Τέλος η Δια Βίου Μάθηση αφορά στην οικονομία και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αφού μέσω της αρχικής αλλά και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μπορούν να υπηρετηθούν αναπτυξιακοί στόχοι, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της στροφής σε τεχνικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.

Νέες προσφορές τροφίμων στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου

Η Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε παρέδωσε στην Περιφέρεια Ηπείρου είδη της επιχείρησής της, τα οποία διατέθηκαν για την κάλυψη αναγκών σίτισης σε κοινωνικές δομές της περιοχής.Είδη διατροφής, υγιεινής και χαρτικά για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέδωσε επίσης η Λέσχη «IOANNINA SELLI LIONS CLYB”Η Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της για την ευγενική προσφορά τους.

Ξεκίνησε από χθες στην πόλη της Πρέβεζας η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα

Ξεκίνησε από χθες στην πόλη της Πρέβεζας η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι έμποροι ευελπιστούν σε «ανάσταση», καθώς μέχρι στιγμής επικρατεί «παγωμάρα», ωστόσο οι προσδοκίες τους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πρέβεζας τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, τις ώρες 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Στις 22 και 29 Δεκεμβρίου καθώς και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά, 9 το πρωί με 4 το απόγευμα. Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα καταστήματα θα επανέλθουν στο χειμερινό ωράριο από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου.

Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν  στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, τέσσερις (04) αλλοδαποί, κρυμμένοι εντός του φορτίου Φ/Γ οχήματος χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τον οδηγό, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Επίσης συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 21χρονος αλλοδαπός στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πρωτότυπη μουσική διαμαρτυρία

Τη δική τους πρωτότυπη μουσική διαμαρτυρία για την έλλειψη καθηγητών μουσικής πραγματοποίησαν χθες στους δρόμους της πόλης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, ξεκινώντας από το σχολείο τους , με την στήριξη των γονιών και εκπαιδευτικών. Πρώτος σταθμός των μαθητών η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πρέβεζας, όπου και συναντήθηκαν με την προϊσταμένη κ.Σφονδύλη. Στην συνέχεια την μουσική διαμαρτυρία των παιδιών «άκουσε» η τοπική κοινωνία αφού οι μαθητές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, κάνοντας ενδιάμεση στάση στο Δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Τα παιδιά εξέθεσαν τα αιτήματά τους και στον αντιδήμαρχο παιδείας Γιώργο Φραγκούλη. Ο κ.Φραγκούλης άκουσε τους μαθητές, χαρακτηρίζοντας δικαίωμα όλων των παιδιών την πρόσβαση, στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Παράλληλα οι μαθητές του μουσικού σχολείου διένειμαν και την εφημερίδα που εξέδωσαν με τίτλο «Στη Διαπασών» η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέντευξη με τον Θάνο Μικρούτσικο, αφιέρωμα στις παραστάσεις της Όπερας καθώς και ειδική αναφορά στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας.

Η επιχειρηματική κοινότητα των Ιωαννιτών αποκτά ισχυρές δυνατότητες

«Με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας αιχμής και όχημα τα DRS (Digital Road Shows) η επιχειρηματική κοινότητα των Ιωαννιτών αποκτά ισχυρές δυνατότητες να γίνει αποδεκτή από τις Χώρες του Αραβικού Κόλπου.»Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας που διεξήχθη χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου που οργάνωσε και την ημερίδα, Δρ. Δημήτριος Δημητρίου αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας της περιοχής με την χρησιμοποίηση της εργαλειοποίσης των καινοτομιών.Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ Φίλιππος Φίλιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης που θα προκύψουν από την συνέργεια των δύο βασικών θεσμικών φορέων Δήμος- Επιμελητήριο.Τέλος ο κ Νίκος Αθ. Σαμαράς πρόεδρος του Think Tank I.P.D ανέπτυξε διεξοδικά τις επιχειρηματικές και τεχνικές λεπτομέρειες μεσω των οποίων οι επιχειρηματίες της περιοχής, μπορούν να διεισδύσουν στις μεγάλες επενδυτικές πράξεις του Αραβικού κόσμου με μηδαμινά έως ελάχιστα έξοδα.Ο πρόεδρος του I.P.D συνέστησε στο σύνολο των επιχειρηματιών με εξωστρεφή αναπτυξιακή στρατηγική, να εξετάσουν σε συνεργασία με τους δύο προαναφερθέντες θεσμικούς φορείς, δυνατότητες ένταξης στην ανάπτυξη επενδυτικών συνεργειών.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Σύλλογο Πραμαντιωτών Άρτας

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων Δράσεων της Καλικαντζαρούπολης ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πραμαντιωτών Άρτας «Τα Πράμαντα» διοργανώνει την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Γυρίσματα στην Παράδοση στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως της Άρτας την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά του Συλλόγου και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Στο τέλος θα υπάρξει λαϊκό γλέντι και μπουφές , ο οποίος θα προσφερθεί δωρεάν από τον Σύλλογο και χορηγούς.Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Συλλόγου Σκουφάς και ο μπουφές θα προσφερθεί στην Αίθουσα του Βυζαντίου.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Στις επτά και μισή το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στη συνεδρίαση αυτή θα κατατεθεί προς έγκριση το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου για το νέο έτος.Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα τιμήσει τους Ολυμπιονίκες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα.

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη για δημιουργία χώρου αναψυχής στη θέση «Βλάχα» Δήμου Μετσόβου

Την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της πράξης «Διαμόρφωση χώρου αναψυχής – ενημέρωσης και προβολής οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στη θέση ‘Βλάχα’ Δήμου Μετσόβου» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 764.892 ευρώ.Με την προτεινόμενη πράξη, θα διαμορφωθεί χώρος, σε ένα γήπεδο 48.991,75 m2, που προορίζεται για αναψυχή και προβολή των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής στη θέση “Βλάχα” του Δήμου Μετσόβου. Η έκταση βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ περίπου από το Μέτσοβο, στις παρυφές της Λίμνης πηγών Αώου (θέση “Βλάχα”).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και από την ΠΕΔ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 19.12.2012, ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, οι αιρετοί της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα απέχουν από τα καθήκοντα τους και από όλα τα πολιτικά όργανα.Την ίδια μέρα, Τετάρτη 19.12.2012 και ώρα 13.00, όλοι οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ζητηθεί, η άρση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας!

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας λόγω της συμμετοχής του Δήμου, στις κινητοποιήσεις της ΠΕΔ. Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, τις ίδιες ώρες και με τα ίδια θέματα.

Αναγκαστική στροφή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου!

Εντυπωσιακά μεγάλη είναι η αύξηση που καταγράφεται στη ροή των πολιτών προς τα νοσοκομεία της πόλης, ακόμη και για περιπτώσεις εξετάσεων που υπό άλλες συνθήκες και μέχρι πριν από λίγους μόλις μήνες δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθούν σε μία μεγάλη μονάδα υγείας, όπως τα νοσοκομεία Ιωαννίνων. Αυτή η κατάσταση όμως έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες, με την ροή που καταγράφεται τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, να είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη από τους συνήθεις αριθμούς. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι εξαιρετικά νωρίς για να εκφραστεί κάποιος με σιγουριά και βεβαιότητα για αξιόπιστα αποτελέσματα στην αύξηση των παθήσεων που έχουν τις γενεσιουργές τους αιτίες στις στρεσογόνες καταστάσεις. «Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για να μιλήσουμε με σιγουριά για κάτι τέτοιο και όχι μέσα από μεμονωμένα περιστατικά. Είναι προφανές όμως ότι η ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου,η αύξηση της ανεργίας και η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες έχουν προκαλέσει μία αύξηση στα ποσοστά που καταγράφονται για τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Βλέπουμε όμως ότι αυτό που αυξάνεται και μάλιστα εντυπωσιακά είναι η ροή προς τα νοσοκομεία, αφού ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνονται προς αυτά και όχι στα ιδιωτικά ιατρεία. Το παρατηρούμε ακόμη και για προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και εξωνοσοκομειακά. Παρότι όμως αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό, πότε οι κινητοποιήσεις, πότε οι αλλαγές στις λίστες των φαρμάκων και πότε οι αναστολές χορήγησης στους ασφαλισμένους, οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στο νοσοκομείο. Από την άλλη, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αυτές οι καθημερινές αλλαγές στο σύστημα παροχής υγείας οδηγούν στην ευκολότερη διακοπή της θεραπείας πολλών ασθενών και αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Ιδιωτικά ιατρεία σε κρίση 
Το φαινόμενο που περιγράφει ο κ. Ελισάφ επιβεβαιώνεται από δεκάδες ιδιώτες γιατρούς των Ιωαννίνων. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος εξετάσεων και συνταγογράφησης μέσω ΕΟΠΥΥ η προσέλευση στα ιδιωτικά ιατρεία έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 60%. Όπως επισημαίνουν πολλοί ιδιώτες ιατροί, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεκάδες ιδιωτικά ιατρεία στην πόλη που βρίσκονται ένα βήμα από το λουκέτο, ενώ ήδη κάποιοι συνάδελφοί τους ενημερώνουν τους πελάτες τους, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν. Το πρόβλημα πάντως δεν αφορά μόνο τους ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και εκείνους που έχουν μεν συμβληθεί, αλλά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λόγω των τεράστιων οφειλών του Οργανισμού απέναντί τους. Καταστροφή οι οριζόντιες περικοπές Συνεχίζοντας ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις επιδράσεις της κρίσης στην παραγωγή του επιστημονικού έργου, αλλά και σε κλινικό επίπεδο. Όπως είπε, όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν έχουν υπολογίσει σωστά ότι οι οριζόντιες περικοπές αποτελούν την πιο καταστροφική επιλογή για το μέλλον της χώρας. «Κατανοώ ότι δεν μπορούν να γίνουν αθρόες προσλήψεις όπως την εποχή της πλαστής ευδαιμονίας, αλλά τουλάχιστον ένα ποσοστό 5% για τους καλύτερους σε κάθε τομέα, θα έπρεπε να προβλέπεται και να επιβάλλεται. Λαμπροί επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτούς στην Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει σε κάθε τομέα, μακροπρόθεσμα αυτό θα οδηγούσε σε περιστολή των δαπανών, αφού ένας άριστος επιστήμονας μπορεί να φροντίζει να μην υπάρχουν σπατάλες», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δράσεις και κινητοποιήσεις για την υγεία και στην Πρέβεζα!

Δράσεις και κινητοποιήσεις για την υγεία και στην Πρέβεζα. Σε σύσκεψη της "επιτροπής αγώνα κατοίκων, σωματείων και φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που πραγματοποιήθηκε αναδείχτηκε η ανάγκη δράσεων και κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει στις 9 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Αγώνα θα παρέμβει στο ΙΚΑ Πρέβεζας και θα απαιτήσει να σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους, ενώ μετά τις γιορτές θα καθοριστεί ένα Παμπρεβεζάνικο Συλλαλητήριο για τα ζητήματα της Υγείας στο νομό.

Γεγονός οι πρώτες θρομβολυτικές παρεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

Με την άριστη συνεργασία ΜΕΘ, Ακτινολογικού και Νευρολογικής Κλινικής
Οι δύο πρώτες θρομβολυτικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων! Οι επεμβάσεις έγιναν σε δύο ασθενείς οι οποίοι προσήλθαν στο Νοσοκομείο με αγγειακό ισχαιμικό επεισόδιο και μετά τις παρεμβάσεις επιτεύχθηκε σημαντική αποκατάσταση της υγείας τους.Την είδηση ανακοίνωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία υπογραμμίζει ότι η επιτυχία οφείλεται στην άριστη συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου καθώς και της Νευρολογικής Κλινικής.

«Κλειδί» η γρήγορη διακομιδή
Όπως είναι γνωστό τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε μεγάλο βαθμό έχουν δυσμενή εξέλιξη, δηλαδή σοβαρή αναπηρία ή θάνατο. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης παρεμβατικής μεθόδου στο Π.Γ.Ν.Ι. αποτελεί σημαντικό επιστημονικό γεγονός, για την εξέλιξη της πορείας των περιστατικών αυτών.Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με αφορμή τις δύο αυτές παρεμβάσεις, επισημαίνει τη μεγάλη σημασία που έχει ο χρόνος για την έγκαιρη διάγνωση των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, η γρήγορη διακομιδή των ασθενών αυτών στο Νοσοκομείο, καθώς επίσης και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση τους, μέσω των συντονισμένων κινήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της παρεμβατικής αντιμετώπισης (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό).Τέλος η Διοίκηση εύχεται ταχεία ανάρρωση στους δύο προαναφερόμενους ασθενείς και στην ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε αυτές τις παρεμβάσεις να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία τη σημαντική αυτή προσπάθεια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Χρήση νέων τεχνολογιών από το Δήμο Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των δομών και των διαδικασιών του, προχώρησε στην τοποθέτηση GPS σε οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και της τεχνικής υπηρεσίας. Κάνοντας χρήση της εξελιγμένης αυτής τεχνολογίας επιτυγχάνεται πλήρης παρακολούθηση των δρομολογίων των οχημάτων αλλά και σαφή και αναλυτική εικόνα της κατανάλωσης και της ποιότητας του καυσίμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί καινοτομία, καθώς ο Δήμος Αρταίων είναι από τους πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εφαρμόζει τέτοια συστήματα για την διασφάλιση της περιουσίας του και τον αυτοματισμό των ελέγχων των εργασιών.Με αφορμή την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών στα πρώτα οχήματα της καθαριότητας, οι αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεωργίου Φώτης δήλωσε: « Ο Δήμος Αρταίων στην προσπάθειά του να συμμετέχει στις εξελίξεις και τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα, προχώρησε στην αγορά και εγκατάσταση του συστήματος αυτού, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία των GPS και του διαδικτύου για να δίνει πλήρη εικόνα και έλεγχο για την κίνηση και την κατάσταση των οχημάτων. Στόχος είναι τόσο η επιλογή και οργάνωση των δρομολογίων αποκομιδής βάση χιλιομετρικών αποστάσεων, όσο και η καταγραφή και αποτύπωση σε χάρτη του συνόλου των κάδων στο Δήμο, αλλά και ο ανεφοδιασμός των οχημάτων με τις κατάλληλες ποσότητες και στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος επιτεύχθηκε σε συνεργασία και την υπηρεσία Καθαριότητας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γρηγόρη Βλάρα. Όλα τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής. Ο Δήμος δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει το λειτουργικό κόστος και τις περιττές δαπάνες κάνοντας χρήση κάθε νέας τεχνολογίας και να αναδείξει το Δήμο σε πρότυπο λειτουργίας.»

4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας

4 καθηγητές Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθια αποζημίωση θα προσλάβει ο Δήμος Πρέβεζας προκειμένου να λειτουργήσει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ,περιόδου 2012-2013 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του Πολιτισμού – Αθλητισμού ( Δημοτική Αγορά ). Αρμόδιος Υπάλληλος : Ρούσσος Δημήτριος . Πληροφορίες στο τηλ. : 2682025503

Σε δύο συνεδριάσεις θα προχωρήσει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας

Σε δύο συνεδριάσεις θα προχωρήσει αύριο Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερησία διάταξη την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου για το οικονομικό έτος 2013. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι εγκρίσεις των προϋπολογισμών των κληροδοτημάτων για το 2013, η έγκριση αποδοχής πίστωσης από το πρόγραμμα «παρακρατηθέντες πόροι», η έγκριση αποδοχής πίστωσης από το πρόγραμμα «συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων» και η αποδοχή της πρώτης δόσης από την ΣΑΤΑ του 2012. Οι συνεδριάσεις θα μεταδοθούν απευθείας από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.

Δυο νέες επερωτήσεις κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Μιχάλης Κασσής

Δυο νέες επερωτήσεις κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης ΚασσήςΗ πρώτη ερώτηση περιληπτικά αφορά την κατασκευή κόμβου εισόδου-εξόδου μετά τη γέφυρα του Αράχθου και πριν την σήραγγα του Δρίσκου, εκεί όπου η Εγνατία συναντά την πάλαια Εθνική Οδό Ιωαννίνων Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής καθώς θα λειτουργήσει η υφιστάμενη Εθνική Οδός ως παρακαμπτήρια της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και του Νοτιοανατολικού Λεκανοπεδίου. Θα υπάρχει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο το οποίο θα δέχεται πλέον και διεθνείς πτήσεις αλλά και με την βιομηχανική περιοχή, αποφεύγοντας το κέντρο της πόλης. Τέλος θα έχουμε ταχύτερη σύνδεση με την Εθνική οδό προς Κακάβια και Αλβανία αλλά και προς το Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι ,που αποτελούν δημοφιλή προορισμό είτε χειμερινού είτε θερινού τουρισμού ειδικά για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν την Εγνατία οδό.Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη διαπίστωση ότι οι ψυχοκοινωνικές δομές στην Ήπειρο υπολειτουργούν αντιμετωπίζοντας σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Με 50% μειωμένη την κρατική ετήσια χρηματοδότηση και με απλήρωτους τους εργαζόμενους επί 7 μήνες είναι μαθηματικά βέβαιο πως πολλές μονάδες θα κλείσουν. Εγείρεται επίσης το θέμα της "ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ" και προτείνεται από τον βουλευτή να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής ή της Προεδρίας της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μην ωθηθούν στον γκρεμό οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Σύλληψη 50χρονου στην Πρέβεζα, για ναρκωτικά και οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες  το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, 50χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο που έγινε στον 50χρονο βρέθηκε πάνω του, επιμελώς κρυμμένη, μία (1) νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε κάνναβη βάρους (6,6) γραμμαρίων.Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-μία (1) νάιλον συσκευασία με κάνναβη, βάρους (2,3) γραμμαρίων
-μία (1) νάιλον συσκευασία με σπόρους κάνναβης, βάρους (2,2) γραμμαρίων
-ένα (1) πιστόλι με γεμιστήρα
-εκατόν πενήντα δύο (152) σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 14:00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1) Επικύρωση των αποφάσεων - Πρακτικών των 11ης και 12ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2) Κατάρτιση του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2013
3) Έγκριση τροποποίησης του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2012
4) Έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου Γ΄ τριμήνου οικ. έτους 2012
5) Έγκριση τροποποίησης Προγραμμάτων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου.
6) Έγκριση αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.»
7) Έγκριση για δωρεάν παραχώρηση, κατά πλήρη κυριότητα ενός διαμορφωτήρα γαιών και ενός φορτηγού στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Συν ΑΘΗΝΑ και χείρα κίνει

Πολύ περισσότερο ενισχυμένο μπορεί να αναδειχθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επομένως και η πρωτεύουσα της Ηπείρου, μέσα από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που προωθείται μα ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Παιδείας, με συγχωνεύσεις Σχολών και Τμημάτων, αλλά και καταργήσεις. Η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Παιδείας να έχει παραλάβει σχεδόν από όλα τα ΑΕΙ τις προτάσεις τους για τις δυνατότητες διατήρησης των Σχολών και των Τμημάτων τους, όπως όμως και τις προτάσεις τους (εάν υπάρχουν τέτοιες) για την εφαρμογή πιθανών συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων. Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από ένα 10ήμερο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λέγοντας, ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο, έχει ετοιμάσει την πρότασή του προς το υπουργείο, η οποία όμως δεν εμπεριέχει καμία κατάργηση Σχολής ή Τμήματος που ανήκει στη διοικητική δομή του τοπικού Ιδρύματος. Αντιθέτως, είχε αφήσει να διαφανεί, ότι υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του Πανεπιστημίου, με την «προσάρτηση» Σχολών ή Τμημάτων από άλλα Ιδρύματα, χωρίς περισσότερες αναφορές. Φαίνεται ωστόσο, ότι η συζήτηση σε αυτό το επίπεδο εξελίσσεται ομαλά και άκρως ικανοποιητικά σε επίπεδο προοπτικών και κλίματος τουλάχιστον, αφού για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει και να επιδειχθεί πριν απ’ όλα πολιτική βούληση από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά. Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μία πραγματικά μεγάλη και ριζική – αναζωογονητική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να προσβλέπει σε μία νέα εποχή, κατά την οποία θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του και να μετεξελιχθεί σε ένα ακόμη ισχυρότερο κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Τι μπορεί να «κερδίσει» το Πανεπιστήμιο 
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και των επιτελών του κ. Αρβανιτόπουλου, είναι απόλυτα θετική προς τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να προσβλέπει και μάλιστα απόλυτα ρεαλιστικά και σύντομα στην ίδρυση και λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αφού εφαρμοστεί και η δέσμευση του κ. Αρβανιτόπουλου, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, πριν από μερικούς μήνες στα Ιωάννινα, ότι εφόσον αποδεικνύεται η βιωσιμότητα και η επάρκεια της Σχολής σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές, τότε αυτή θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό δεν είχε γίνει πέρυσι, μπορεί να γίνει όμως το φετινό καλοκαίρι, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καλοβλέπει την προσάρτηση του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Επίσης, πιθανή είναι η συγχώνευση κάποιων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, που διοικητικά ανήκουν έτσι κι αλλιώς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η προσάρτηση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Τμήμα Οικονομικών, θα μπορούσε να «δώσει» ως αποτέλεσμα, μία Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ από το στόχαστρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δε θα μπορούσε να απουσιάζει και το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και δη τα Παιδαγωγικά του Τμήματα.

«Κλειδί» οι αντιδράσεις 
Το σημείο που φαίνεται, ότι θα μετρήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο δεν είναι οι υποδομές, η οργάνωση και οι προοπτικές κάθε Ιδρύματος. Σε αυτούς τους τομείς άλλωστε, η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπερτερεί έναντι όλων των υπολοίπων, αφού το υπουργείο Παιδείας δείχνει να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται, ότι διαθέτει ήδη όλα τα εχέγγυα για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που οι δείκτες διατηρησιμότητας και επέκτασης των Σχολών και των ανεξάρτητων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Αντιθέτως, το υπουργείο θα βρεθεί – είναι βέβαιο – με ένα πλήθος αντιδράσεων σε πολιτικό πάντα επίπεδο, ανοίγοντας ένα οποιοδήποτε θέμα κατάργησης Σχολής ή Τμήματος από κάποια περιφερειακά Πανεπιστήμια. Άλλωστε αντίστοιχες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν με αφορμή διάφορα θέματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Μόνο η Πρυτανεία ασχολείται… 
Εάν υπάρχει πάντως ένα αδύνατο σημείο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αυτή τη στιγμή είναι το ότι δείχνει να κινείται, να σχεδιάζει και να συζητά μόνο του, χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επίσημων φορέων της πόλης και της Ηπείρου, που ελάχιστα έως καθόλου, έχουν τοποθετηθεί για τις προοπτικές του Ιδρύματος. Το στοιχείο βέβαια αυτό δεν είναι από μόνο του τόσο κρίσιμο, ώστε να επηρεάσει τις εξελίξεις, όμως όταν θα έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων, είναι δεδομένο, ότι θα παίξουν ρόλο και οι πολιτικές πιέσεις που θα δεχθεί η κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα. Και μέχρι στιγμής, με το θέμα του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και των προοπτικών που διανοίγονται για το ίδρυμα, μόνο η Πρυτανεία δείχνει να ενδιαφέρεται και να ασχολείται, παρότι ολόκληρη η πόλη και η τοπική οικονομία, έχει μόνο να κερδίσει και να προσμετρήσει οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με προσωπικό ασφαλείας αύριο, Τετάρτη τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις μειώσεις μισθών και στην περικοπή δαπανών στην υγεία.Οι γιατροί καταγγέλλουν την «μισθολογική εξόντωση» τους ενώ μιλούν για ένα σύστημα υγείας το οποίο «διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%».Η Ομοσπονδία κηρύσσει, επίσης, την Παρασκευή ως «Πανελλαδική ημέρα λειτουργίας των νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους». Τη συγκεκριμένη ημέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας.

Νέφος και αιθαλομίχλη από τα τζάκια «σκεπάζει» και τα Γιάννενα!

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα στην πόλη των Ιωαννίνων,λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.Από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.Όπως αναφέρουν "Τα Νέα" οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.Τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο που είναι εισπνεύσιμα ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.

Φαρμακοποιός στην Ηγουμενίτσα έδωσε λάθος φάρμακο σε 5χρονο κοριτσάκι!!!

Ανοικτή επιστολή καταγγελία προς τον Φαρμακευτικό και Ιατρικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας
Θα ήθελα να καταγγείλω στο λαό της Ηγουμενίτσας , αλλά και στους δυο αυτούς επιστημονικούς συλλόγους της πόλης μας την ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη φαρμακείου της πόλης μας.Στα μέσα Σεπτεμβρίου πήγαμε σε παιδίατρο της πόλης μας ένα μικρό κοριτσάκι 5 χρονών. Παίρνοντας την συνταγή πήγαμε να την εκτελέσουμε σε φαρμακείο της πόλης μας .Πήραμε το φάρμακο που μας έδωσε ο φαρμακοποιός ,πήγαμε σπίτι και αρχίσαμε την δοσολογία όπως μας είπε ο γιατρός .Παρά τη σωστή δοσολογία που δίναμε στην μικρή τα συμπτώματα της ασθένειας δεν υποχώρησαν , προς έκπληξη του γιατρού που αυτές τις μέρες επικοινωνούσαμε τηλεφωνικά , επιπροσθέτως δε μετά την λήψη του φαρμάκου είχαμε και εμετό τον οποίο αποδώσαμε τόσον εμείς ,όσο και ο γιατρός στον υπερβολικό βήχα του παιδιού.Τελικά μετά από 4-5 μέρες υποχώρησαν τα συμπτώματα , αντί των τριών σύμφωνα με τον γιατρό και υποβάλλαμε την απόδειξη μαζί με την συνταγή στον ΟΠΑΔ προκειμένου να μας επιστραφούν τα αναλογούντα χρήματα.Πριν λίγες ημέρες ο ΟΠΑΔ μας επέστρεψε τη συνταγή λέγοντάς μας ότι ήταν λάθος και αν θέλαμε να πάρουμε τα αναλογούντα χρήματα θα έπρεπε μέσω του φαρμακοποιού να την διορθώσουμε.Πραγματικά διαπιστώσαμε και εμείς ότι αντί του σωστού φαρμάκου ZITHROMAX μας είχε δώσει ZINADOL.Πρώτη μας κίνηση ήταν να ενημερώσουμε τον γιατρό για το λάθος και τι συνέπειες είχε αυτό στην υγεία του παιδιού.Ο γιατρός μας εξήγησε ότι βέβαια δεν κινδύνευσε η ζωή του παιδιού , ταλαιπωρήθηκε όμως παραπάνω για την ίασή του ( ήταν σαν να μην πήρε σχεδόν καθόλου φάρμακο ) παρόλο που η δοσολογία που του δίναμε ήταν υπερβολική για το βάρος του.Στη συνέχεια πήγαμε στο φαρμακοποιό όπου του αναφέραμε το γεγονός και του δείξαμε τη συνταγή και αυτός αντί να μας ζητήσει συγνώμη για το λάθος και για την ταλαιπωρία όσον αφορά την ίαση της μικρής , ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ασφαλώς τότε δεν είχε αυτό το φάρμακο και σε επικοινωνία του με τον γιατρό πήρε οδηγίες να δώσει το δεύτερο πράγμα το οποίο ο γιατρός το διέψευσε.Σε δεύτερη επίσκεψη μετά από 1-2 μέρες στο φαρμακείο του μετά από διάλογο μαζί του όχι μόνο και πάλι δεν ζήτησε συγνώμη αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλη τη φασαρία την κάνω για να πάρω πίσω 9 (εννέα) ευρώ που είναι η αξία του φαρμάκου και αυτός δεν μπορούσε να μου βρει λύση στο πρόβλημά μου.Θεωρώ λοιπόν όπως είπα και στην αρχή ανεύθυνη και προκλητική την συμπεριφορά του και ελπίζω οι σύλλογοί σας να ενδιαφερθούν και να ζητήσουν τα στοιχεία των εμπλεκομένων .

Σας ευχαριστώ,

Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Χαλμαντζής
Ηγουμενίτσα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ασυνείδητος σκότωσε σκυλί στην Πρέβεζα

Μία σοβαρή καταγγελία έκανε μέσω της σελίδας της στο facebook η «Παρέμβαση για τα ζώα» Πρέβεζας. Σύμφωνα με τα μέλη της, ασυνείδητος στις 8 Δεκεμβρίου 2012, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο το σκυλάκι που απεικονίζεται στη φωτογραφία, κοντά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας.Δίνεται μάλιστα αμοιβή 500 ευρώ σε όποιον δώσει ασφαλείς πληροφορίες, που θα βοηθήσουν στη σύλληψη του δράστη.

atpreveza.gr

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων!

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τον Νοέμβριο ο αριθμός τους εμφανίζει αύξηση κατά 1,09% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,86% σε ετήσια βάση.Μέσα στο μήνα χάθηκαν 34.138 θέσεις εργασίας, έναντι 50.473 τον Οκτώβριο και 55.855 τον Νοέμβριο του 2011.Κατόπιν αυτών οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Νοέμβριο είναι 786.236 άτομα. Από αυτά 329.946 είναι άνδρες (ποσοστό 41,97%) και 456.290 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,03%).Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,84% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,14%.Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,66% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,47%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,72% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,15%.Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,14% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,04% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,81%.Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 214.573 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 36.008 άτομα, ποσοστό 20,17%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο.Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 68,24% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 22,18% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 5,60% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,04% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 1,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,31% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Νοέμβριο 2012 ανήλθε σε 186.468 άτομα, από τα οποία 41.033 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 145.435 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.Οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 26,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκαν κατά 14,67% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011.Οι απολύσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 25,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 12,01% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011).Μειωμένες κατά 33,66% είναι και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 14,51% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011.Κατά 16,42% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,99% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011 έχουν μειωθεί και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 81.189, το 64,64% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 30,95% από τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο και κατά 13,64% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011.

Την Παρασκευή θα καταβληθεί το δώρο στους ανέργους του ΟΑΕΔ

Την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα καταβάλει το δώρο των Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).Την ίδια μέρα θα καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παραπάνω παροχές, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ερημώνει η Εγνατία Οδός!

Λόγω αύξησης καυσίμων και διοδίων
Κάθε χρόνο και λιγότερα αυτοκίνητα κινούνται στην Εγνατία Οδό σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το «Παρατηρητήριο» της εταιρίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αυτά της χρονιάς του 2011, η κίνηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένη κατά 11%. Όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να προβλέψει η μείωση θα είναι στα ίδια επίπεδα ή ακόμη μεγαλύτερη και για το 2012. Οι μετρήσεις στον τομέα «Κυκλοφοριακός Φόρτος» είναι απογοητευτικές και αποδεικνύουν περίτρανα πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς διοδίων οδηγούν όλο και περισσότερους οδηγούς εκτός του πολυδιαφημισμένου αυτοκινητόδρομου.Σε όλο τον άξονα της Εγνατίας σε σύγκριση με το 2009, για παράδειγμα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15%. Στα σημεία στα οποία λειτούργησαν οι νέοι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας οδού η μείωση είναι της τάξης του 15% με 25%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου που κάνει σε ετήσια βάση το Παρατηρητήριο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» καταγράφοντας την Ετήσια Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία (ΕΜΗΚ), δηλαδή τον μέσο ημερήσιο αριθμό οχημάτων που κινούνται μεταξύ δύο διαδοχικών ανισόπεδων κόμβων της Εγνατίας οδού κατά τη διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες πάντως η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 18%, καταγράφηκε στο τμήμα Βέροιας-Κοζάνης, γεγονός που αποδίδεται και στη λειτουργία του σταθμού στον Πολύμυλο. Στο τμήμα αυτό κινούνταν το 2011 τουλάχιστον 2.500 οχήματα λιγότερα την ημέρα από όσα κινούνταν το 2010.

Αυξήσεις στα διόδια…
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία από την κατασκευή των τεσσάρων πιο πρόσφατων σταθμών στην Εγνατία οδό (Τύρια, Μαλακάσι, Ανάληψη, Ίασμος), αυτές δεν μπορούν, σύμφωνα πάντα με το «Παρατηρητήριο», να αποτυπωθούν καθώς οι σταθμοί αυτοί άρχισαν να λειτουργούν μόλις το τελευταίο δίμηνο του 2011. Ωστόσο από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων στα τέσσερα οδικά τμήματα προκύπτει ότι η λειτουργία των διοδίων είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της κυκλοφορίας κατά 15%-25%. Αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται είτε στη μη πραγματοποίηση κάποιων μετακινήσεων που πραγματοποιούνταν πριν τη λειτουργία των σταθμών (ιδιαίτερα στα τμήματα σταθμών διοδίων της δυτικής Εγνατίας) είτε στην εκτροπή μέρους της κυκλοφορίας
στο ελεύθερο διοδίων εναλλακτικό δίκτυο (ιδιαίτερα στα τμήματα των σταθμών διοδίων Ανάληψης και Ιάσμου)… Και όλα αυτά, την ώρα που υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει πως την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος σταθμός διοδίων στη Μουσθένη. Και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με ένα θέμα με το οποίο κάποιοι ως εκ θαύματος θα αρχίσουν να ασχολούνται λίγες μέρες πριν… τα εγκαίνια!

Λιγότερα Ι.Χ. αλλά περισσότερα φορτηγά!
Σταθερή και σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη εμφανίζεται η κίνηση βαρέων οχημάτων στην Εγνατία σε αντίθεση με τα Ι.Χ. Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, το ποσοστό των βαρέων οχημάτων το 2011 σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2010 στην πλειοψηφία των τμημάτων της Εγνατίας Οδού.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το τμήμα Αγ. Σίλας – Άσπρη Άμμος είναι μεταξύ των τμημάτων της Εγνατία Οδού, με τη μεγαλύτερη κίνηση φορτηγών.

Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, καθώς η σχετική Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.Με την ίδια Διάταξη θεσπίζεται και ισχύει επίσης η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό.Για τα καυσόξυλά η διάταξη προβλέπει ότι:Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).Ως «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Ενώ «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε Euro/m3 στοιβαχτού ή σε Euro/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής ούτε η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα−πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από το ΚΑΠΕ τη σύνταξη «Οδηγού» για τη διακίνηση καυσόξυλων στον οποίο περιλαμβάνεται και Πίνακας αντιστοίχησης βάρους-όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας. Με χρήση του Πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας.

Λήγει 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει ότι η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.Όσοι εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, θα απογραφούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.Η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.

Τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες για να αναφέρουν προβλήματα από καιρικά φαινόμενα

Τρεις τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες για να αναφέρουν προβλήματα από καιρικά φαινόμενα, λειτουργούν στο Δήμο Ιωαννιτών.Καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή και από το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, οι συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 26510 77805 και 26510 31168.Το Σάββατο και μέχρι τις δέκα το βράδυ, λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του κοινού, το τηλέφωνο 26510 01000, στη Δημοτική Αστυνομία.Αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος.

Το πρώτο Δ.Σ στην “Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου-Κρανιά, Δυτ. Μακεδονίας”

Συνήλθε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του “Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ηπείρου” με έδρα τα Ιωάννινα με την επωνυμία “Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου-Κρανιά, Δυτ. Μακεδονίας”, όπου ορίστηκαν και οι νέοι ρόλοι για την προσωρινή διοίκηση.
1.- Μπούκας Μιλτιάδης (Ιωάννινα-Ζαγόρι) -Πρόεδρος
2.- Δημάκος Αχιλλέας (Πάργα) -Γραμματέας
3.- Ζάγκλης Ναπολέων (Καλαρρύτες) -Ταμίας
4.- Παπαϊωάννου Τρύφων (Τζουμέρκα) -Αντιπρόεδρος
5.- Βασιλείου Κατερίνα (Λιγκιάδες) -Μέλος
6.- Φούφας Μπάμπης (Κρανιά) -Μέλος
7.- Αυλωνίτης Ιωάννης (Ζαγόρι) -Μέλος
Το Πρακτικό ίδρυσης του Συλλόγου υπογράφουν 40 άτομα από όλη την Ήπειρο.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στην Ηγουμενιτσα

Η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, παρά τη δύσκολη σε όλα τα επίπεδα συγκυρία, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που αναμένεται να διοργανωθούν στην πόλη, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Μπορεί οι μέρες που διανύουμε να μην ευνοούν τις πλούσιες εκδηλώσεις του παρελθόντος, οι γιορτές αυτές όμως απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να χαρούν την περίοδο των εορτών.Στην Πλατεία Δημαρχείου πρόκειται να στηθεί ένα παιχνίδι τύπου Carusel, ενώ θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «ταχυδρομείο» του Αη Βασίλη.Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Εμπορικό Σύλλογο της Ηγουμενίτσας, προσφορά του οποίου είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα στηθούν στην Πλατεία Δημαρχείου και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, αλλά και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, που θα «προσφέρει» το τρενάκι το οποίο θα κάνει βόλτες στην πόλη, δωρεάν, για μικρούς και μεγάλους.Τη δική της συμβολή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Θεσπρωτίας, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Παπαχρήστου, αλλά και ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος «Ρένα Κώτσιου», τους οποίους οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε.Είναι γεγονός ότι εν μέσω δύσκολων καιρών, η συλλογικότητα και η συνεργασία μεταξύ φορέων μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

ΑΡΤΑ: Επαναδημοπράτηση του κόμβου Αγίου Δημητρίου

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η επαναδημοπράτηση του κόμβου Αγίου Δημητρίου Άρτας, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, στο Μέτσοβο, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί τμήμα της παράκαμψης Άρτας- Φιλιππιάδας που αφορά στην κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου 8 χιλιομέτρων, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τις Σελλάδες και περιλαμβάνει τους κόμβους εισόδου Άρτας και ισόπεδου κόμβου Σελλάδων.Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί η επαναδημοπράτηση του έργου αυτού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

ΑΡΤΑ: Διάλεξη στην Πινακοθήκη την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου

H Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας και οι «Φίλοι της Πινακοθήκης Άρτας» στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την έκθεση Γλυπτικής «Η Πομπή», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου, διοργανώνουν διάλεξη την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με τίτλο «Η γλυπτική στο δημόσιο χώρο» από τον διεθνούς φήμης Ηπειρώτη καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Θεόδωρο Παπαγιάννη.Ο γλύπτης θα πραγματευτεί τη σημασία που έχουν τα έργα γλυπτικής τέχνης που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους από εκπαιδευτικής, κοινωνικής και γενικότερα πολιτιστικής πλευράς. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

«Κλόουν χωρίς σύνορα» στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Παρασκευή 21, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα ο «ΓΚΟΓΚΕ» θα επισκεφτεί τις παιδιατρικές κλινικές και θα παίξει με τα παιδάκια που νοσηλεύονται, αλλά και με τους συνοδούς τους.Ο «ΓΚΟΓΚΕ» είναι ο κλόουν που δημιούργησε ο ηθοποιός παντομίμας Γιώργος Φλώρος πριν δέκα περίπου χρόνια στη Σουηδία όταν ήταν ενεργό μέλος του σουηδικού οργανισμού «Κλόουν Χωρίς Σύνορα» και επισκέπτονταν νοσοκομεία, αναμορφωτήρια, προσφυγικούς καταυλισμούς και άλλα.Οι παραστάσεις δίνονται αφιλοκερδώς και είναι η αρχή μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί και στην Ήπειρο ένας ανάλογος οργανισμός «Κλόουν Χωρίς Σύνορα».

Ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη για τις απολύσεις


N.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗΜ.ΑΡ., όσοι στοιχίζονται πίσω τους, όσοι υποστηρίζουν τις πολιτικές τους και εφαρμόζουν τις αντισυνταγματικές εντολές τους, πραγματοποίησαν την απειλή τους. Η εγκύκλιος Μανιτάκη πήρε σάρκα και οστά, συνθλίβοντας πανελλαδικά χιλιάδες οικογένειες. Προχώρησαν σε μαζικές διαθεσιμότητες - απολύσεις και μάλιστα αναδρομικά, από τις 12 Νοεμβρίου, υπό το εύσχημο πρόσχημα της δήθεν κινητικότητας όσων θέτουν σε διαθεσιμότητα, εξαγγέλλοντας πως αργότερα θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις του Δημόσιου τομέα. Το γεγονός ότι προχωρούν σε αυτό το απάνθρωπο μέτρο, χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών ανά υπηρεσία, καταδεικνύει ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.Οι εξαγγελίες της τρικομματικής συγκυβέρνησης δεν πείθουν πλέον κανέναν.Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως οι μέχρι χθες εργαζόμενοι θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 75% του βασικού μισθού, δίκην επιδόματος ανεργίας. Ταυτόχρονα δεν θα προσμετρώνται στους ανέργους, έως ότου επισημοποιηθεί και τυπικά η μετάπτωσή τους στο σκληρό καθεστώς της ανεργίας.Σε μια χώρα που πανευρωπαϊκά κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στα ποσοστά ανεργίας. Η περιφέρειά μας κατέχει πανελλαδικά το ακόμη πιο θλιβερό πρωτείο στην ανεργία και στη φτώχεια. Οι μαζικές απολύσεις συμπολιτών μας που προστίθενται στις στρατιές των ανέργων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η φτωχοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το απτό αποτέλεσμα της εφαρμογής της απάνθρωπης μνημονιακής πολιτικής στον τόπο μας.Γίνεται φανερό σε όλους μας πώς η Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ΔΗΜ.ΑΡ κάνουν πράξεις τις θεωρίες που μας πλασάρουν από τα Μέσα για σύγκλιση, δημοσιονομική προσαρμογή, επίτευξη στόχων, αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό κ.ο.κ. Αγγίζει εμάς, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας.Αυτό που συμβαίνει σήμερα στους απολυμένους του Δήμου Αρταίων και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, είναι το πρώτο βήμα –σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης-, με το επόμενο να είναι η απόλυση κι άλλων υπαλλήλων κι άλλων ειδικοτήτων, συντελώντας έτσι στην περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους.Υπηρέτησα πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την θεωρώ βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, υπερασπιστή των κοινωνικών συμφερόντων και αναγκών και δομικό στοιχείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Γι’ αυτό άλλωστε το Σύνταγμά μας προστατεύει ρητά την αυτοτέλειά της.Δυστυχώς, επί τρικομματικής συγκυβέρνησης, ζούμε την κατάλυση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, την αποστέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από στελεχιακό δυναμικό και την απαξίωση του θεσμικού της ρόλου, ώστε να προσφερθεί βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα που οργανώνονται. Και η εγκύκλιος Μανιτάκη βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.Από την πλευρά μας,την  Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, οι 71 βουλευτές της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπογράψαμε και καταθέσαμε την πρόταση νόμου για την κατάργηση του αντισυνταγματικού και άδικου μέτρου της διαθεσιμότητας.Στεκόμαστε δίπλα στους σημερινούς απολυμένους, παλεύουμε μαζί με την κοινωνία να σταθούμε όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα της καταστροφικής αντεθνικής και αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, παλεύουμε να την ανατρέψουμε. Και τότε θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας και θα επαναφέρουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Κράτους. Ενός Κράτους που θα υπηρετεί τους πολίτες και δεν θα εξυπηρετεί τις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κ. Φούχτελ και των ντόπιων συνομιλητών του.

Όλγα Γεροβασίλη

ΑΡΤΑ:Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Ειδικό Σχολείο

Τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας, προσκαλούν τους γονείς, συγγενείς και φίλους, στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα γίνει στο σχολείο την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα.

Παράπονα απο την Διαιτησια εχουν στη ΦΕΙ για την ήττα από τον ΑΓΣΙ

Στον τρίτο αγώνα Γυναικών του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, η ΦΕΙ Ιωαννίνων είχε αντίπαλο τη συμπολίτισσα ομάδα του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων. Η μικρή σε ηλικία ομάδα της Φ.Ε.Ι. έπαιξε φοβισμένα σε όλα τα σετ και η νίκη των αντιπάλων ήταν δίκαιη.Στην εύκολη ήττα βέβαια βοήθησαν και τα απίθανα σφυρίγματα του Α΄ Διαιτητή, ο οποίος έδινε στο μεν πρώτο σετ ανύπαρκτες λάθος θέσεις στην ομάδα της Φ.Ε.Ι , ενώ βρισκόταν στην υποδοχή, και παρότι αυτό είναι στις αρμοδιότητες του Β΄ Διαιτητή.Στο δεύτερο σετ είχε εφεύρει πιαστές και διπλές μπαλιές εκεί που δεν υπήρχαν, στο τρίτο ανέλαβε δράση και ο Β΄ Διαιτητής και τέλειωσε το παιγνίδι εκεί που όλα έδειχναν ότι θα γίνει μάχη.Οι πρωταγωνιστές δηλαδή ήταν οι Διαιτητές, που προκαλούσαν τα γέλια της κερκίδας, με αποκορύφωμα κάποια στιγμή στο πρώτου σετ , όταν ο Α΄Διαιτητής έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον προπονητή και όχι κόκκινη όπως οι κανονισμοί επιβάλλουν, στην δικαιολογημένη δε αντίδραση του προπονητή ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί, συνέχισε το ματς σαν να μην συνέβη τίποτε.Στο τρίτο σετ, ο Β΄ Διαιτητής είπε στα καλά καθούμενα στον προπονητή να πάει στην κερκίδα, εκείνος φυσικά αρνήθηκε γιατί δεν υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα, ούτε υπεδείχθη η αρμόζουσα σήμανση και το ματς συνεχίστηκε με αδικαιολόγητα φαλτσοσφυρίγματα του Β΄ Διαιτητού, ο οποίος είχε σιγήσει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα προηγουμένως .Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η επίμονη σύσταση, μετά το τέλος του αγώνα, του νεαρού Β΄ Διαιτητή (ΧΑΜΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ) σε πολλές αθλήτριες του Σωματείου μας, να αλλάξουν ομάδα για να έχουν καλύτερο προπονητή, χωρίς να σκεφθεί ότι αυτό αποτελεί επιεικώς μέγιστο Πειθαρχικό τουλάχιστον παράπτωμα.Ελπίζουμε ότι θα επιληφθεί ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ηπείρου και η ΕΣΠΕΔΕ ώστε να απολογηθεί στα αρμόδια όργανα , ο εν λόγω «κύριος» .Φυσικά τα φαινόμενα αυτά δεν εμπνέουν σιγουριά για την ομαλή συνέχιση των Πρωταθλημάτων, αν σκεφθεί κανείς ότι στον αγώνα του Α.Γ.Σ.Ιωαννίνων με την Ηγουμενίτσα (άκουσον , άκουσον) παράγοντες του ΑΓΣΙ κατέβασαν κυριολεκτικά τον Α΄ Διαιτητή από τη σκάλα και διαιτήτευσαν αυτοί στο υπόλοιπο του ματς.Η Διοίκηση δε της Ένωσης και ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ηπείρου δεν ασχολούνται κάν με τα θλιβερά αυτά φαινόμενα , τουλάχιστον έως σήμερον.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την ταινία «Χαραυγή - Μέρος 2» προβάλλει ο Δημοτικός Κινηματογράφος

Την ταινία «Χαραυγή - Μέρος 2» σε σκηνοθεσία Μπιλ Κόντον προβάλλει ο Δημοτικός Κινηματογράφος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Πρωταγωνιστούν Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στιούαρτ, Λι Πέις, Ντακότα Φάνινγκ, Τέιλορ Λότνερ. Η ταινία θα προβληθεί μέχρι την Τετάρτη.Σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη στις 7:15 και 9:15 το βράδυ. Οι επόμενες ταινίες που θα προβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο είναι : « Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης» και «Skyfall».

Eτήσιες εκπτωτικές κάρτες για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Από την Ε.Δ. του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας ανακοινώνεται ότι από 01-12-2012 έως και 23-12-2012 θα εκδίδονται ετήσιες εκπτωτικές κάρτες στα γραφεία του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (Τέρμα Ταλιαδούρη Διοικητήριο, Γρεβενά).
ΚΑΡΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 100 ευρώ 
ΚΑΡΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ - ΜΑΘΗΤΙΚΗ 70 ευρώ
ΚΑΡΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ 50 ευρώ 
Πληροφορίες στο τηλ. 24620 76530.
Για τους κατόχους της Snow Report Card 2013 ισχύει επιπλέον 5 ευρώ έκπτωση στις ετήσιες κάρτες μέχρι 23/12.

Εκδηλώσεις πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας

Εκδηλώσεις με θέμα : «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με περιβαλλοντικό μήνυμα», πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, στα πλαίσια των δράσεων του, για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Ζηρού, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, στην Λίμνη Ζηρού. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μαθητές Α΄ και Β΄ Δημοτικού των Σχολείων του γειτονικού Δήμου, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, χριστουγεννιάτικες κατασκευές με απλά υλικά ή υλικά της φύσης και «επίσκεψη» του Αι-Βασίλη. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο, μέσω του παραμυθιού, να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς μαθητές σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, να τους δώσουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και να δημιουργήσουν ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Το οικολογικό παραμύθι είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης που απευθύνεται σε μικρούς ή και μεγάλους μεταφέροντας σημαντικά μηνύματα και λειτουργώντας σε ένα χώρο μαγείας και φαντασίας ελεύθερο από χρόνο καταφέρνει να αφυπνίσει συνειδήσεις με ευχάριστο τρόπο.

Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων,από την Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Ηπείρου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας εκπαίδευσης Ηπείρου έχει προγραμματίσει στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων Ελευθέρια 2013, Εκπαιδευτική Διημερίδα, με τίτλο"Η εκπαίδευση στα Γιάννενα του χτες, του σήμερα και του αύριο".Η διημερίδα πλαισιώνεται από παράλληλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο και στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου Παλαιά Σφαγεία την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013 18:00 - 22:00 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, 10:00 - 14:00 &18:00 - 22:00.Οι εισηγητές της διημερίδας είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θεματική της, επικεντρώνεται στο ρόλο που διαδραμάτισαν επιφανείς άνθρωποι της εκπαίδευσης και του πολιτισμού οι οποίοι σφράγισαν με το έργο τους το εκπαιδευτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της κοινωνίας των Ιωαννίνων, της Ηπείρου και του ελληνικού έθνους ευρύτερα και στην παρουσίαση πτυχών της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας, της καινοτομίας & αριστείας στην εκπαίδευση.Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
-Βιωματικά Σεμινάρια – Εργαστήρια με θεματικές που αφορούν σε καινοτόμες διδακτικές μεθόδους και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Δ/θμιας εκπαίδευσης
-Έκθεση εικαστικών δημιουργιών εκπαιδευτικών και μαθητών με τίτλο
"Ο εικαστικός εκπαιδευτικός και οι μαθητές του – Μια σχέση αμφίδρομη"
Έκθεση Παλαιών Αναγνωστικών
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις – δρώμενα μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου
Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο προγραμματίζονται επίσης για το Μάρτιο του 2013 στο πλαίσιο της δράσης
"Ημέρες Εκπαίδευσης" – Ελευθέρια 2013
Περισσότερες πληροφορίες για το είδος, τη διάρκεια, τον τόπο και το χρόνο υλοποίησής τους, θα ανακοινωθούν με την οριστικοποίηση του πρoγράμματος των εκδηλώσεων.

ΑΡΤΑ: Σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα από το ΤΕΙ

Σημαντικό για την Ελλάδα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο αφενός τη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη χοιροτροφία και αφετέρου την παραγωγή χοιρινού κρέατος με διακριτές ιδιότητες που θα απευθύνεται σε ειδικές ομάδες καταναλωτών, απέσπασαν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, το Α.Π.Θ. το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Huzhong στην Κίνα και η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙΚΗ).Το πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με «λειτουργικές» ιδιότητες, κατετάγη τέταρτο από διεθνείς αξιολογητές και συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 προτάσεων που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάμεσα σε άλλες 199 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 με χρονική διάρκεια 30 μηνών.Το πρόγραμμα πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί μία δυναμική χοιροτροφική παραγωγή και μάλιστα με εξαγωγικές επιδόσεις τελευταία.