Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Απορρίφθηκε το αίτημα του Στουρνάρα για το χαράτσι

Σε ισχύ παραμένει η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει από τη ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι στα ακίνητα.Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος,απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ΄αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Αύριο θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου Άγει τα Ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Άρτας

Από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας ανακοινώνετε ότι τη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου, άγει τα Ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Ιγνάτιος. Οι Ακολουθίες θα τελεσθούν εις τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου κατά το ακόλουθο πρόγραμμα: Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα : Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, θα δέχεται τις ευχές των Αρχόντων, του Κλήρου και του Λαού στην Ιερά Μητρόπολη μέχρι τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5 εώς τις 8.Προσκαλούμεθα όλοι διά συμπροσευχή και συμμετοχή στις ανωτέρω λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Στο Φιλόπτωχο της Καστοριάς συνδράμει η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων!

Η Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων προσέφερε στο Γενικό Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, 87.1 κιλά είδη τυριών.Έτσι, η Σχολή προσέφερε τελεμέ πρόβειο, κεφαλοτύρι γίδινο, κεφαλογραβιέρα πρόβεια, γραβιέρα πρόβεια, ώστε να διανεμηθούν στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες, που προστρέχουν στην βοήθεια της Εκκλησίας, μέσω των Τραπεζών Τροφίμων και του καθημερινού συσσιτίου.Η παραπάνω ποσότητα αποτελεί προϊόν εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής, κατόπιν υπ’ αριθμ. 12/31-10-2012 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», «Κατανομή τυριών Γαλακτοκομικής ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων παραγωγής Α’ εξαμήνου 2012.Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ευχαριστεί και ευγνωμονεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», τους Καθηγητές και σπουδαστές της Γαλακτοκομικής ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων και εύχεται σε όλους την ευλογία του Σαρκωθέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού και κάθε καλό στη ζωή τους.

Εορτατικό ωράριο και καταγγελία από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας

Έναρξη εορταστικού ωραρίου από σήμερα Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, με τα καταστήματα ανοιχτά την πρώτη Κυριακή 23/12, αλλά και ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας που αναφέρει τα παρακάτω: "Ενημερώνουμε τα μέλη μας και το καταναλωτικό κοινό ότι το εορταστικό ωράριο 2012 συντάχθηκε βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας, που ορίζει μόνο μία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα και η οποία είναι στις 23/12/12. Κάθε άλλη πληροφορία που μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε. πανελλήνιας εμβέλειας ή ανακοινώσεις διάφορων εμπορικών συλλόγων για άνοιγμα 2 Κυριακών, είναι ψευδής και παραπληροφορεί το καταναλωτικό κοινό και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας. Όσον αναφορά τις δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης για άνοιγμα καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο βασιζόμενος ότι οι εμπορικοί σύλλογοι θα ζητήσουν άνοιγμα και δεύτερη Κυριακή στις γιορτές, θα τις χαρακτηρίσουμε απλά ΓΡΑΦΙΚΕΣ!!!!"

Συνάντηση του Χήστου Μαντά με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης

Ο βουλευτής νομού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χήστος Μαντάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή σε σχέση και με τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης. Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε από την πλευρά των εργαζομένων ότι: 1) Σύμφωνα με την ενημέρωσή τους δεν υπάρχει απαίτηση της Τρόικα για συγχώνευση των συγκεκριμένων φορέων. 2) Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή αναφορικά με το σχέδιο της για τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης. 3) Ότι σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη, ενώ το κόστος για την προστασία των περιοχών NATURA 2000 ανέρχεται πανευρωπαϊκά σε 5.8 δις Ευρώ/ έτος, η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος.Επιπλέον και η γνωμοδότηση της διεύθυνσης περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η επιτροπή ΦΥΣΗ 2000 (το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΕΚΑ) αντιτάσσονται στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Από όλα τα παραπάνω προκύπτεις σαφώς ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση των φορέων που όχι μονό δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως συμβάλλουν αποφασιστικά στην απορρόφηση πόρων από κοινοτικά κονδύλια.Από την πλευρά του ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ενεργεία της κυβέρνησης αποτελεί στην ουσία περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς το μόνο που θέλει είναι να «διευκολύνει» τις fast track « επενδύσεις» εντός των προστατευόμενων περιοχών Ειδικότερα για την περιοχή μας, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα των προστατευόμενων περιοχών σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι απολύτως αναγκαίο να διατηρηθούν οι φορείς διαχείρισης. Η πιο προκλητική ρύθμιση αφορά τη διάλυση του φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος στα 10 χρονιά λειτουργίας του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία και πρόσφερε σημαντικά στην προστασία της λίμνης Είναι απολύτως προφανές ότι και μετά τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του ρυθμιστικού σχεδίου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ανοίγει η όρεξη των κάθε είδους συμφερόντων που επιδιώκουν να « εκμεταλλευτούν» ολόκληρη την παραλίμνια περιοχή για κατασκευαστικές παρεμβάσεις (ξενοδοχειακές μονάδες, έργα μεταφοράς νερού κλπ.) που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα της λίμνης.

Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ από το νέο έτος

Την πλήρη εξομοίωση από 1η Ιανουαρίου 2013 των αποδοχών περίπου 120.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία εισάγεται και το νέο βαθμολόγιο στις ΔΕΚΟ.Βάσει της εγκυκλίου, οι περικοπές των αμοιβών κυμαίνονται στο 25%, ενώ η οροφή βρίσκεται στα 2.200 ευρώ μεικτά για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας.Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, κατ' εφαρμογήν του ν. 4093/2012 η εγκύκλιος προβλέπει ότι η κατάταξη στο βαθμολόγιο, των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, θα οδηγήσει σε περικοπές των αποδοχών τους 25% κατά μέσον όρο, καθώς τα χρόνια προϋπηρεσίας καθορίζουν το ύψος του βασικού μισθού στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα.Εκτός από τις μισθολογικές περικοπές, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καταργούνται όλες οι έκτακτες αποδοχές, τα ειδικά επιδόματα και τα μπόνους που λάμβαναν στελέχη και εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ.Η εγκύκλιος έχει εφαρμογή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, στις Ανώνυμες Εταιρίες του Δημοσίου, καθώς και σε επιχειρήσεις που χορηγούνται τακτικά κατά 50% τουλάχιστον από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αυλαία πέφτει στους «Ζωσιμάδες»

Στα Γιάννενα πέφτει απόψε η αυλαία της 15ης αγωνιστικής και ολοκληρώνεται το μισό πρωτάθλημα, με τον ΠΑΣ να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (19:30, NOVASPORTS 1).Οι γηπεδούχοι θα αγωνιστούν έχοντας την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, καθώς προέρχονται από το «διπλό» στην Κέρκυρα και γενικά μια καλή πορεία στη διοργάνωση. Ο Γιάννης Χριστόπουλος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τη συγκρότηση αξιόμαχης ενδεκάδας. Από τον «Άγιαξ της Ηπείρου» θα απουσιάσουν μόνο οι τιμωρημένοι Πάντος και Λίλα, στον αντίποδα όμως επανέρχεται ύστερα από 2,5 μήνες ο Ντάσιος.Από την πλευρά του, ο «Δικέφαλος» έχει εξασφαλίσει πως ό,τι και να συμβεί απόψε θα κλείσει το 2012 στη δεύτερη θέση και από τον Ιανουάριο, οπότε και θα υπάρξει μεταγραφική ενίσχυση με πρώτη την προσθήκη του Κατσουράνη, τα πλάνα θα αναπροσαρμοστούν. Ο Γιώργος Δώνης αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στην άμυνα (εκτός οι Σταφυλίδης, Έτο, Κωνσταντινίδης) αλλά ελπίζει στη νίκη που θα επιτρέψει τη μείωση της διαφοράς από τον Ολυμπιακό στους οκτώ βαθμούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΠΕΔ Ηπείρου

Από την ΠΕΔ Ηπείρου, εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά τη συνεδρίαση του, την Τρίτη, 11.12.2012, διαπίστωσε, για μια ακόμα φορά, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013, το νέο Μεσοπρόθεσμο και η έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των Δήμων αλλά και την ίδια την υπόσταση και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 19.12.2012, οι αιρετοί της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα απέχουν από τα καθήκοντα τους και από όλα τα πολιτικά όργανα.Την ίδια μέρα, Τετάρτη 19.12.2012 και ώρα 13.00, όλοι οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ζητηθεί, για μια ακόμα φορά, η άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπονομεύουν το ρόλο της.Επίσης, για τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε όλα τα κρίσιμα θέματα και την καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας, την Τρίτη 18.12.2012 και ώρα 13.00, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στα Γιάννενα.

Αποφασισμένος να προχωρήσει το πρώτο πιλοτικό Farmers Markets στην Πρέβεζα

Αποφασισμένος να προχωρήσει το πρώτο πιλοτικό Farmers Markets στην Πρέβεζα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης ο οποίος μετά τις εξαγγελίες που έκανε πριν 2 περίπου μήνες τώρα προχωρά το προεδρικό διάταγμα προκειμένου το πολύ έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την λειτουργία της πρώτης αγροτικής αγοράς. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα των Farmers Markets ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μιλήσει πρώτη φορά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πρέβεζα, στις 31 Οκτωβρίου και μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αλλά και την ΕΝΑ Πρέβεζας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε τότε την λειτουργία Αγροτικών Αγορών με «πιλότο» την Πρέβεζα και οι πληροφορίες λένε ότι οι διαδικασίες προχωρούν από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η ολοκλήρωσή της τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού .Το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργία των αγροτικών αγορών προκειμένου έτσι να βελτιώσει τον ανταγωνισμό των τιμών και να δώσει την δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέσουν τα προιόντά τους.

Παράταση περαίωσης για τις εργασίες της εισόδου πόλης των Ιωαννίνων

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,ενέκρινε τη χορήγηση παράτασης περαίωσης των εργασιών του έργου «Βελτίωση του τμήματος κόμβος Ανατολής – Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», μέχρι τις 31-5-2013, ύστερα από αίτημα της αναδόχου εταιρίας. Η παράταση χορηγείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά – μετακίνηση των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, να παραδοθούν ελεύθερες από τους ιδιοκτήτες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, να κατασκευαστεί επιπλέον ένας κόμβος στην χ.θ. 0+450 μ. και να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην εφαρμογή των μελετών στην περιοχή Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου και ΤΕΙ.Επίσης παρατάσεις χορηγήθηκαν για την περαίωση της μελέτης του έργου «Οριστική μελέτη οδού Νιάρχου» (προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί της ΜΠΕ), καθώς και της μελέτης του έργου «Μελέτη Ανάπλασης – Αξιοποίησης – Προστασίας Λίμνης Παμβώτιδας – Παραλίμνια Οδός», προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης της λίμνης.

Kύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών στην Ήπειρο!

Σε δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βάσει του σχεδιασμού, καταργούνται 8 φορείς και συγχωνεύονται 197. Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, οι Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούσαν στην Ήπειρο καταργούνται με τη μορφή που τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μεταξύ των άλλων ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συγχωνεύονται σε έναν με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου». Θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει έδρα την Άρτα. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η κατάργηση και συγχώνευση των Φορέων Προστασίας δεν έχει καμιά λογική αφού όχι μόνον δεν επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων αλλά πυροδοτεί τον κίνδυνο να χαθούν εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται 9 γιγαντιαίοι Φορείς Διαχείρισης μέσα από τη συγχώνευση 20 Φορέων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν ούτε γεωγραφική συνέχεια όπως για παράδειγμα ο ένας Φορέας Διαχείρισης που δημιουργείται για τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι, τον Καλαμά και τον Αχέροντα. Η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης επί της ουσίας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα τα διοικητικά συμβούλια αποτελούνται από επιστήμονες που συμμετέχουν αμισθί και ο προϋπολογισμός των Φορέων καλύπτεται από το ΕΣΠΑ αφού έχουν εξασφαλιστεί ως το 2015 κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ με την εθνική συμμετοχή να είναι μόλις 5%.

Δηλώσεις Στ. Καλογιάννη για Ρυθμιστικό και Φορείς Διαχείρισης

Ενστάσεις για την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και για τον τρόπο συγχώνευσης των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών διατύπωσε σε δηλώσεις του στο Μέτσοβο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.Ο κ. Καλογιάννης, αναφορικά με την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου των Ιωαννίνων, υπενθύμισε ότι με πρόσφατη επιστολή του είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή του Σχεδίου.Ως προς τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σημείωσε πως οι συνθήκες ήταν ώριμες να προχωρήσει η ενοποίηση των Φορέων σε έναν ανά Περιφέρεια με παραρτήματα σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο της πορείας του ΠΑΣΟΚ για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, συνεδρίασε την Πέμπτη 14/12/2012 η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Ιωαννίνων (ΝΟΕΣ- Ιωαννίνων) και συγκρότησε Γραμματεία με τα παρακάτω μέλη:
Αγγέλη Αγγελική-Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζαγορίου
Γκέκα Βιργινία-Εθνική Ένωση ατόμων με αναπηρία
Γκλίναβος Λευτέρης-Πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων-Βουλευτής
Γκόγκος Χρήστος-Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου
Δημητρίου Δημήτριος-Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
Ζάχος Γεώργιος-Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων
Καραγιαννίδης Γιάννης-Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ανατολής
Κιτσανού Μαργαρίτα-Υποψήφια Βουλευτής
Μπακάλης Μάριος-Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Παπαγεωργίου Δημήτρης-Πρώην Γραμματέας Ν. Ε Ιωαννίνων-Υποψήφιος Βουλευτής
Παπαδόπουλος Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων
Πατεράκης Μανώλης-Μηχανικός
Ράπτης Μιχάλης-Μέλος Συμβουλίου Επιμόρφωσης-Εκπαιδευτικός
Τσουκάλης Άρης-Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Φίλης Δημήτρης-Υποψήφιος Βουλευτής -Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
Χατζηεφραιμίδης Μάκης-Περιφερειακός Σύμβουλος- Υποψήφιος Βουλευτής
Χρηστίδης Χρήστος-Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Μόλις ο Μ. Κασσής είπε ότι τον ενδιαφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, τον εξαφάνισαν από το... γυαλί!!!

Με εντολή τίνος άραγε;

Ο Μιχάλης Κασσής είναι ένα γερό πολιτικό σκαρί που δε μασάει τα λόγια του και όταν δίνει συνεντεύξεις, λέει πάντα την αλήθεια, η οποία πολλές φορές είτε σοκάρει κάποιους, είτε δεν τους βολεύει, μιας και τους χαλάει τη... "μανέστρα". Τι ήταν λοιπόν να πει, πριν από περίπου 20 ημέρες σε τοπικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ότι δεν αποκλείεται να διεκδικήσει στις εκλογές του Ιουνίου του 2014 την Περιφέρεια Ηπείρου. Αμέσως τον εξαφάνισαν, λες και από κάποια... "αόρατη εξουσία" δόθηκε το... παράγγελμα να κοπεί ξαφνικά από το... γυαλί! Έκτοτε δεν τον ξαναείδαμε σε δελτία ειδήσεων ή σε τηλεοτικές εκπομπές. Με μιας τον καρατόμησαν. Λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε!!! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Δείγματα της εποχής που ζούμε και του τρόπου με τον οποίο κάποιοι άρχοντες διαχειρίζονται την εξουσία που διαθέτουν. Μπερδευτήκατε, εάν μιλάμε για πολιτική ή τηλεοπτική εξουσία ή πως αυτές διαπλέκονται; Ελάτε τώρα, είναι σαν να λέμε τώρα τι κάνει νιοαυ-νιάου στα κεραμίδια!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Με την Πάτρα συγχωνεύεται το λιμάνι!!!

Στο Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας συγχωνεύεται το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη.Σύμφωνα με αυτό "Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος".Έτσι θα συσταθεί "Όμιλος εταιρειών" που θα αποτελούν το Λιμενικό Δίκτυο Δυτικής Ελλάδος.Η έδρα του, προβλέπεται να είναι στην Πάτρα και στα Λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας θα οριστούν νέα τριμελή Διοικητικά Συμβούλια, στα οποία θα μετέχει υποχρεωτικά ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρίας, δηλαδή του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθησαν τρεις νεαρές Ρομά, οι οποίες προσπάθησαν να ληστέψουν ηλικιωμένο

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις ημεδαπές Ρομά, ηλικίας 37, 23 και 20 ετών, για απόπειρα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου.Ειδικότερα, σήμερα το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Ηγουμενίτσας, οι τρεις δράστιδες πλησίασαν 85χρονο  και με τη χρήση βίας αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από το σακάκι του.Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Αύριο ολοκληρώνεται η κοινωνική δράση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Ιωαννίνων

Με επιτυχία διεξήχθη η πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων το Σάββατο με τη συλλογή διάφορων ειδών για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Η δράση, λόγω βροχόπτωσης, έγινε στα γραφεία της οργάνωσης. Οι προσφορές συνεχίζονται μέχρι και αύριο Τρίτη. «Αυτές τις γιορτινές ημέρες ας συνδράμουμε όλοι μας σε ανάλογες δράσεις, έτσι ώστε κάποιοι συνάνθρωποί μας να χαμογελάσουν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο κενό πέφτουν οι πιέσεις του Δ. Τσιρώνη σε Αρτινούς να ακολουθήσουν τον Λοβέρδο

Φεύγει οριστικά από την Άρτα και θα πολιτευτεί στη Β' Αθήνας

Απογοητευμένος δείχνει ο Δημήτρης Τσιρώνης από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις των Αρτινών πολιτικών του φίλων, στις πιέσεις που ο ίδιους τους ασκεί, προκειμένου να τον ακολουθήσουν στη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ του Λοβέρδου. Ως υπεύθυνος οργανωτικού του νέου κόμματος, τα πάει χάλια ακόμη και στη γνώριμη του εκλογική περιφέρεια της Άρτας, μιας και δεν μπορεί να... "γκαβώσει" ούτε και τους μέχρι πρότινος στενούς του συνεργάτες, αφού αρνούνται να τον ακολουθήσουν στο νέο κόμμα Λοβέρδου. "Μέχρι χθες ήσασταν αγκαλιά με τον Βενιζέλο. Τι έγινε και φύγατε σήμερα Δημήτρη;". "Μα, αυτά ακριβώς που λέτε με το Λοβέρδο, δεν τα λέει κι ο Βενιζέλος;" είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που του λένε οι Αρτινοί και στις οποίες ο Δ. Τσιρώνης δεν μπορεί να απαντήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέσα από το πολιτικό του περιβάλλον, έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά την Άρτα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, μιας και σκοπεύει να πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές στη Β' Αθήνας. Σε πήραν χαμπάρι Μήτσο!!! Από κολλητός του Σημίτη (διορισμένος Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και Γενικός Διευθυντής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), έγινες πρωτοπαλλίκαρο του ΓΑΠ και από υποστηρικτής του Βενιζέλου για την αρχηγία, βρέθηκες στο αβάν γκαντέ του κόμματος Λοβέρδου. Μήπως τελικά η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μια προσωπική ρήξη του Λοβέρδου για το... αρχηγιλίκι αλλά και του κάθε βουλευτή για το... βουλευτιλίκι;

Νεκρά αδέσποτα σκυλιά σε Πέραμα και Νεοχωρόπουλο!!!

Σε δύο διαφορετικά σημεία,στο Νεοχωρόπουλο και το Πέραμα, άγνωστοι δηλητηρίασαν σκυλιά, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας!Μέλη φιλοζωικών σωματείων της πόλης των Ιωαννίνων, κινητοποιήθηκαν άμεσα, όμως δεν μπόρεσαν να σώσουν τα άτυχα ζώα.Με βάση τις μαρτυρίες κατοίκων ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη από την αστυνομία.

Παραίτηση στους Ανεξάρτητους Έλληνες με Ηπειρωτικό χρώμα

Παραιτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος κ. Χρήστος Λύτρας, ο οποίος κατάγεται από τη Σκούπα του δήμου Αρταίων (πρώην δήμος Ξηροβουνίου). Ο Χρήστος Λύτρας ήταν για σειρά ετών στενός σενεργάτης του σημερινού δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν επί θητείας του τελευταίου σε πολλά υπουργεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Θεωρείται "αυτοκόλλητος" του πρώην αναπληρωτή Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. και παλαιού ηγετικού στελέχους της ΟΝΝΕΔ, Γιώργου Αναγνωστάκου, ο οποίος επίσης την... έκανε από το κόμμα Καμμένου.

Η χώρα χρειάζεται ένα δημοκρατικό Μέτωπο Σωτηρίας

Του Νίκου Κοτζιά
Η γεωστρατηγική κρίση του ελληνισμού γίνεται μετά την ένταξη της Κύπρου σε μνημόνιο όλο και μεγαλύτερη. Η καταστροφή που έρχεται είναι διττή. Όχι μόνο οδηγείται η χώρα στην πολλαπλή και πολυειδή χρεοκοπία, αλλά φτάνει σε αυτήν έχοντας σπαταλήσει και παραδώσει σε τρίτους θεμελιακά εργαλεία μελλοντικής δημιουργικής ανάκαμψης. Για αυτό, επείγει περισσότερο από ποτέ να συγκροτήσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και προόδου, πατριωτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης να συγκροτήσουν ένα δημοκρατικό Μέτωπο Σωτηρίας της χώρας.Σε αυτό το Μέτωπο έχουν θέση τα πιο διαφορετικά κοινωνικά ευαίσθητα, δημοκρατικά και πατριωτικά ρεύματα. Και εκείνα που βλέπουν τα προβλήματα της χώρας να λύνονται μέσα από μια διαφορετική δημοκρατική πολιτική και εκείνα που θέλουν να πάνε την πάλη τους πολύ μακρύτερα, μέχρι «τον ανεπτυγμένο σοσιαλισμό». Οι διαφορετικοί πολιτικοί στόχοι, στενότεροι και ευρύτεροι, δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση. Κανείς δεν εμποδίζει οποιονδήποτε θέλει να πάει το καραβάνι παραπέρα. Μακρύτερα από μια πολιτική σωτηρίας της χώρας όταν αυτή επιτευχθεί. Εξάλλου, όσο πιο συνεπείς γίνονται στην μάχη αυτής της άμεσης σωτηρίας, όσο περισσότεροι την εμπλουτίζουν, τόσο περισσότερο πειστικοί και ελκτικοί θα γίνονται οι ίδιοι για τους «ενδιάμεσους και τελικούς» τους στόχους.Η διαμόρφωση αυτού του μετώπου δεν έρχεται σε αντίθεση με κομματικές στρατηγικές που επιδιώκουν να αυξήσουν όσο το δυνατό περισσότερο την επιρροή καθώς και το μελλοντικό εκλογικό ποσοστό τους. Απλά αυτό δεν μπορεί να το επιδιώκουν ανεξάρτητα ή ακόμα και σε βάρος της σωτηρίας της χώρας. Πιθανό αποτέλεσμα μιας τέτοιας αποσύνδεσης θα ήταν να κατάρρεε ο «εγωιστής» πολιτικός φορέας με πάταγο μαζί με τη χώρα. Οι δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, θα κερδίζουν μόνο στο βαθμό που υπηρετούν μια πολιτική συγκρότησης και προώθησης ενός δημοκρατικού μετώπου άμεσης σωτηρίας της χώρας.Η ανάγκη Μετώπου Σωτηρίας αφορά και κόμματα που έχουν την κρυφή ελπίδα να κατακτήσουν «αυτοδυναμία». Προσωπικά, δεν έχω καμιά αντίρρηση να κερδίσει οποιοδήποτε δημοκρατικό-αριστερό κόμμα αυτοδυναμία και υπό προϋποθέσεις μπορεί κάτι τέτοιο να λειτουργήσει θετικά. Αρκεί, όμως, να μην μπέρδευε την εκλογική αυτοδυναμία με την ικανότητα να σώσει από μόνο του την χώρα. Και αυτό διότι σήμερα, κανένα κόμμα ή κίνηση δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει επάρκεια πολιτικών επεξεργασιών, πολιτικού προσωπικού και ενιαίας πολιτικής θέλησης. Ακόμα και το ισχυρότερο όλων των δημοκρατικών αντιμνημονιακών κομμάτων, δεν διαθέτει στον απαιτούμενο βαθμό τα παραπάνω προσόντα. Αυτό μπορεί να φανεί και από το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν ασκεί ηγεμονία στην ανάλυση, αξιολόγηση και προτάσεις υπέρβασης της κρίσης. Οι επεξεργασίες του δεν βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από δημοκρατικές κινήσεις και αναλυτές που κινούνται στον αντιμνημονιακό χώρο, ούτε ασφαλώς είναι πάντα οι πλέον πρωτότυπες.Ανάλογα, δεν δείχνει γνώση ιστορίας όποιος αντιπαραθέτει το σύνθημα για «κυβέρνηση αριστεράς» με την ανάγκη διαμόρφωσης Μετώπου Σωτηρίας. Καταρχάς δεν έχω καμιά αντίρρηση ότι μια ουσιαστική «ενότητα της αριστεράς» μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην στερέωση και προώθηση του δημοκρατικού και πατριωτικού Μετώπου σωτηρίας της χώρας. Κάθε άλλο. Θα ήταν, όμως, λάθος, αν κάποιος θεωρούσε μια τέτοια ενότητα ως υποκατάστατο της ανάγκης διαμόρφωσης του ευρύτερου δυνατού Πολιτικού, Δημοκρατικού-Πατριωτικού, καθώς και Κοινωνικά Δίκαιου Μετώπου Σωτηρίας. Εξάλλου κανείς δεν έχει εξηγήσει για πιο λόγο, πάντα κατά τη γνώμη του, οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στον αντιδημοκρατισμό των μνημονίων, δεν μπορούν να συμπορευτούν με εκείνες των κομμάτων της αριστεράς. Ή ότι μια κυβέρνηση Σωτηρίας θα είναι ικανότερη αν στηρίζεται σε «δυνάμεις της αριστεράς» όπως εκείνες που συγκυβερνούν σήμερα ή που περιμένουν με πείσμα τη δικαίωση της στρατηγικής τους στη Β’ Παρουσία.Είναι άμεση ανάγκη να κατανοήσουν πολλοί το αλφαβητάρι της ιστορίας του δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος. Είναι άλλο πράγμα η εκλογική αυτοδυναμία ενός κόμματος, άλλο η ενότητα ενός πολιτικού χώρου (αν είναι ένας που πολύ αμφιβάλω) και άλλο πράγμα η πολιτική μετώπων, όπως αυτό της Σωτηρίας της χώρας. Ας επιδιώξουν όποιοι θέλουν και μπορούν και τις αυτοδυναμίες και τις ενότητές τους. Αλλά με κανένα τρόπο ας μην παρακάμψουν την ανάγκη ενός μεγάλου μετώπου στο οποίο θα συμπράξουν οι καλύτερες δυνάμεις που διαθέτει η χώρα στην πορεία για μια Νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τους αποικιοκράτες, την Ολιγαρχία, την τρόικα και τα μνημόνια καταστροφής.

Αφού εξόντωσαν τους μικρομεσαίους, τώρα υποβαθμίζουν και το θεσμό του Επιμελητηρίου!!!

Kαταργούν την υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια
Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι βάσει σχεδίου η κυβέρνηση Σαμαρά υποβαθμίζει το θεσμό του Επιμελητηρίου, αφού έχει αποφασίσει να λειτουργήσει ως υπηρέτης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων του τόπου. Τώρα λοιπόν, με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την 13η Δεκεμβρίου 2012 (Αρ. Φύλλου 240, Τεύχος Πρώτο), πέρασε η απαίτηση των εγχώριων πολέμιων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού. Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2015, καταργεί την υποχρέωση εγγραφής των Ελληνικών επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια που θεσπίστηκε με τον ν. 2081/1992. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με την αύξηση των τομολογίων της ΔΕΗ κατά 48%, με τον αποκλεισμό της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον πλήρη αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αφού πρώτα η κυβέρνηση Σαμαρά πτώχευσε τους Έλληνες μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, τώρα φροντίζει να τους αφήσει και χωρίς εκπροσώπηση. Για να δούμε εάν στην Ήπειρο οι σημερινές διοικήσεις των τεσσάρων Επιμελητηρίων της περιοχής θα βγουν από το... λήθαργο στον οποίο βρίσκονται και θα αποφασίσουν να ασκήσουν σκληρή και εποικοδομητική κριτική στα μεθοδευόμενα κυβερνητικά εγκλήματα.

Τα βρήκαν δύσκολα οι Τρικαλινοί με τον Άλκη Χήτο!

Αφορμή η φωτογραφία με τον Βασίλη Τσιτσάνη να πίνει μπύρα FIX

Μια φωτογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη που τον απεικονίζει να πίνει μπύρα σε ξύλινο τραπέζι ταβερνείου εποχής, ζήτησε να αγοράσει από το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιεία, ιδιοκτήτρια εταιρεία της μπύρας FIX, μέσω διαφημιστικής εταιρείας. Ο λόγος η χρησιμοποίηση της φωτογραφίας σε διαφημιστική ταινία της FIX για την τηλεόραση. Το αίτημα υποβλήθηκε επισήμως και ο επικεφαλής του Μουσείου Στέλιος Καραγιώργος το μεταβίβασε στη δημοτική αρχή καθώς ο προβληματισμός ήταν μεγάλος και η περίπτωση πρωτόγνωρη. Η εταιρεία ζητούσε να πληροφορηθεί πόσο κοστίζει η αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας. Έγινε άτυπη διαβούλευση, ρωτήθηκαν διαφημιστικές στην Αθήνα, οι γνώμες διχάστηκαν, απόφαση δεν ελήφθη.Τη λύση έδωσε τελικά ο δήμαρχος Τρικάλων Χρήστος Λάππας, ο οποίος ζήτησε από τον Καραγιώργο να απαντήσει αρνητικά, αιτιολογώντας ότι το Μουσείο Τσιτσάνη δεν μπορεί να παραχωρήσει την συγκεκριμένη φωτογραφία για ηθικούς λόγους.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρα από τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν και τα συγγενικά. Αν π.χ. ο υιός του Τσιτσάνη, Κώστας, αποφασίσει να την εκχωρήσει κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει…

*Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τη Σωτηρία Μπέλλου(1973).

ΣΤ. ΦΟΥΣΑΣ: 3 στους 10 πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις…

Τα συμπεράσματα επεμβατικού Συνεδρίου στα Γιάννινα
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο για το 30% της θνησιμότητας. Αυτό τονίστηκε στο διήμερο επεμβατικό συνέδριο που διοργάνωσε με επιτυχία στα Γιάννινα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ηπειρώτης καρδιολόγος κ. Στέφανος Φούσας (Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου) «η ιατρική τρέχει με πολλά χιλιόμετρα και ο γιατρός δεν πρέπει να επαναπαύεται».Στο συνέδριο συζητήθηκαν νέες εξελίξεις και με έμφαση τονίστηκε ότι όταν συμβαίνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου, θα πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση, με μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα
Ο κ. Φούσας αναφέρθηκε στα συμπτώματα, λέγοντας ότι πρόκειται αρχικά για έναν πόνο στο στήθος, που διαρκεί περίπου μισή ώρα και συνοδεύεται με εφίδρωση και τάση προς εμετό. Αν συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να πάρει μια ασπιρίνη και να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο, όπου εκεί οι γιατροί επίσης θα πρέπει να δράσουν αστραπιαία, κάνοντάς του αγγειοπλαστική, που είναι και η καλύτερη μέθοδος που σήμερα εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Πρόληψη
Το πλέον απογοητευτικό στοιχείο βέβαια είναι ότι η «έκρηξη» των καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιακά νοσήματα θα ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 25 εκατομμύρια! Γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Φούσας η καλύτερη λύση είναι το «προλαμβάνειν». Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να μειωθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες. Χοληστερίνη, σάκχαρο και πίεση θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα. Σ’ αυτό βοηθάει πολύ η άσκηση, ενώ επιβαρυντικά στοιχεία είναι η παχυσαρκία, το άγχος και το κάπνισμα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Μπράβο στο Λύκειο Ζωσιμαίας

Ήταν ανάμεσα στα δέκα, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
 Το Λύκειο Ζωσιμαίας ήταν το μόνο σχολείο του νομού το οποίο συμμετείχε μαζί με άλλα εννέα σχολεία της χώρας, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του Λυκείου Ζωσιμαίας είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν πολλά για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαζί με τους συνεργάτες του, συνομίλησαν διαδραστικά με τους μαθητές και τους καθηγητές τους και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο σκοπό διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Επίσης έγινε αναφορά στην αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα αδικήματα και στον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης αλλά και σε στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με συγκεκριμένα παραδείγματα και περιστατικά.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑ:Δέκα χρόνια προσφοράς

Μία δεκαετία επιτυχούς λειτουργίας και προσφοράς, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από την αρχή και εξακολουθούν να υφίστανται, συμπληρώνει το Κέντρο Υγείας Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας.Ένα από τα πλέον επιτυχημένα εγχειρήματα της πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες, ως μία αναπόσπαστη και νευραλγική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα.Ο Δήμος Ζίτσας πραγματοποίησε μία ανοιχτή τιμητική εκδήλωση στο Βουτσαρά, για τα δέκα χρόνια προσφοράς του Κέντρου Υγείας, με τιμώμενα πρόσωπα τον διευθυντή Δημήτρη Δράκο και τους εργαζόμενους σε αυτό.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας από διάφορα χωριά, που αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα του ρόλου και του έργου του Κέντρου Υγείας.Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δημήτρης Δράκος παρέλαβε από τον Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη μία τιμητική πλακέτα και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους πολίτες, αλλά και όσους συνέδραμαν σε αυτό το εγχείρημα της λειτουργίας του Κ.Υ.«Μπορεί να μην κατάγομαι από εδώ, γνωρίζετε όμως ότι αισθάνομαι ως ένας από εσάς. Είστε δικοί μου άνθρωποι και το γνωρίζετε», σημείωσε ο κ. Δράκος. Επίσης, τιμήθηκαν και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας. Κομβικό σημείο βέβαια της τοποθέτησης του κ. Δράκου, αλλά και των άλλων ομιλητών όπως του Δημάρχου Ζίτσας Δ. Ρογκότη και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Χατζηκώστα Βασ. Ευταξία ήταν η επισήμανση ότι δε μπορεί η πρωτοβάθμια φροντίδα να μπαίνει στη μέγκενη των μνημονιακών απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
«Από το 2002 προσπαθήσαμε να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να δώσουμε αξιοπρέπεια στους κατοίκους αυτής της περιοχής. Η εκτίμηση του κόσμου και η δουλειά που γίνεται αποτελούν γερές βάσεις στη δύσκολη συγκυρία για να δείξουμε ότι μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε σε όσους προτείνουν, κινδυνολογώντας, συγχωνεύσεις ή λουκέτα σε μονάδες υγείας. Λείπουν ακόμη πολλά από το Κέντρο Υγείας όμως το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διατήρηση παροχών επιπέδου», σημείωσε ο κ. Δράκος.Και ο Δ. Ρογκότης, αλλά και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μιχ. Κασσής αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στη σημασία που έχει η λειτουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας ειδικά σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες.

Χιλιάδες εξετασθέντες
Η προσφορά του Κέντρου Υγείας αποτυπώνεται πάντως και αριθμητικά με την καταγραφή των εξετασθέντων από το 2009, που ήταν 5.236. Το 2010 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 7.469, το 2011 σε 5.259 και μέχρι στιγμής το 2012 σε 4.778.Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα μίλησε για το ρόλο του γιατρού στη νέα εποχή. «Αποτελεί χρέος μας η εκμετάλλευση της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουμε τη μελλοντική υποστελέχωση των υπηρεσιών έτσι ώστε να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας».Τέλος, ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Δήμαρχος Μολοσσών Μιχ. Παντούλας αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύστασης του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εργαζόμενοι Δήμου Αρταίων: "Κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί"

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων καταδικάζει τις ενέργειες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παραπέμπουν σε ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας, να διαγράψει τους εργαζόμενους συναδέλφους μας Ιδιωτικού Δικαίου Aορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού Οικονομικού σε όλο το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και στο Δήμο μας από τη λίστα δεδομένων της απογραφής. Τους απολύει με ένα delete σήμερα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις, του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού νόμου Τους.Με μια αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δείχνουν την «πόρτα της εξόδου» σε χιλιάδες Δημοσίους.Υπαλλήλους.. Από τον Α.Ν.120/1936 του ΜΕΤΑΞΑ στον Νόμο 4093/2012 του ΜΑΝΙΤΑΚΗ. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. ‘Ιδια πολιτική ίδια αποτελέσματα.Ο κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχει όρια, παραβιάζει κάθε έννοια στοιχειώδους νομιμότητας και διαδικασιών για να υλοποιήσει τις δουλικές καταστροφικές δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, διαλύοντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες με συνοπτικές διαδικασίες.Οι απολύσεις των 2000 συναδέλφων μέσα στο 2012, δεν είναι παρά η αρχή μαζικών απολύσεων μέσα στο 2013, με ταυτόχρονη και μη αναστρέψιμη διάλυση όλων των δομών του δημοσίου. ‘Εχουμε τη δύναμη και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μοναδικό στόχο έχει το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας στους τοκογλύφους δανειστές.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΗΣΕΙ ΣΕ
ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυτικό συνέδριο του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων πόλεων, στο οποίο μετείχε και ο Δήμος Ιωαννιτών ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα.Στόχος της προσπάθειας είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος αλλά και με το σύνολο του πλαισίου δράσεων του Δικτύου.Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων.Με την ολοκλήρωση των εργασιών, εξελέγη πενταμελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία μετέχει και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Μειώσεις τελών ύδρευσης από τον ΣΥΔΚΛΙ

Στην ψήφιση και έγκριση των τελών ύδρευσης για το 2013 προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων .Όσον αφορά στα τέλη ύδρευσης για το 2013 το Διοικ. Συμβούλιο αποφάσισε μείωση του τιμολογίου επαγγελματικής χρήσης που κυμαίνεται από 20 έως 30% και αφορά πολλές πτηνοτροφικές και βιοτεχνικές μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΣΥΔΛΙ.Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ανάλογη μείωση των τιμολογίων οικιακής χρήσης, ενώ θεσπίζεται και το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Ερώτηση στη βουλή για την επιδείνωση της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Ερώτηση για την επιδείνωση της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης,Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Oι βουλευτές ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος με την θέρμανση, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό και άλλα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών με βάση τις ανάγκες. Επίσης, να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι των Ιωαννίνων

Συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι των Ιωαννίνων, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.Οι δικηγόροι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τις εξοντωτικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, για την σε λίγες μόλις ημέρες, με την από 4-12-2012 πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ Α’237/5-12-2012) υπερβολική (360%) αύξηση του δικαστικού ενσήμου (άρθρο 16 παρ. 16), για την επιβολή νέων τελών και παραβόλων (άρθρο 11) σε ακόμη περισσότερα ένδικα μέσα και κυρίως για την συνέχιση επιβολής και θέσπισης μέτρων και ρυθμίσεων που πλήττουν τον πυρήνα άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, αφανίζουν τον μαχόμενο δικηγόρο και αποκλείουν τον μέσο Έλληνα πολίτη ακόμα περισσότερο από την ελεύθερη πρόσβασή του στην Δικαιοσύνη».Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων είναι ένας από αυτούς που υπέγραψαν δήλωση – καταγγελία σχετική με τη στάση του προεδρείου της Ολομέλειας των προέδρων στην Κομοτηνή.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Αύριο Τρίτη, στις επτά και μισή το βράδυ, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στη συνεδρίαση αυτή θα κατατεθεί προς έγκριση το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου για το νέο έτος. Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα τιμήσει τους Ολυμμπιονίκες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα

.

Διανομή πατάτας Χρυσοβίτσας χωρίς μεσάζοντες!!!

Το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 22/12/2013 κατά τις ώρες 10:00 έως 12:00, η πρωτοβουλία πολιτών της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για τα «τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες» θα προχωρήσει σε διανομή πατάτας Χρυσοβίτσας στο υπόστεγο του ΚΕΠΑΒΙ.Η τιμή είναι 0.70 λεπτά το κιλό. Οι συσκευασίες είναι των 10 και 20 κιλών.Παραγγελίες δεχόμαστε μέχρι και Τετάρτη 19/12 το βράδυ.
Διαδικασία προσέλευσης για την παραλαβή το Σάββατο 22/12:
Από τις 10:00 έως τις 11:00 παρακαλούνται να προσέλθουν όσοι έχουν επώνυμο από Α έως Μ.
Από τις 11:00 έως τις 12:00 οι υπόλοιποι.
Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε:
Στο εργατικό κέντρο, την Τετάρτη 19/12/2013 τις ώρες 19:00-21:00, όπου θα προηγηθεί και σύντομη συζήτηση.Στο κυλικείο του εργατικού κέντρου όπου θα υπάρχει η αίτηση.
Τηλεφωνικά στο 6976944086 τις ώρες 14:00-16:00 και 18:00-21:00.
4. Συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση παραγγελίας που υπάρχει στον ιστότοπό μας: http://trofima-xoris-mesazontes-ioannina.blogspot.gr και στέλνοντάς την στο e-mail: trofima.xoris.mesazontes.ioan@gmail.com


Πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας απέσπασε η Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Μωυσής Ελισάφ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας (Υπεύθυνος ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Τσελέπης) απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο: «Η επίδραση της χορήγησης νικοτινικού οξέος στο λιπιδαιμικό προφίλ και στο φαινότυπο των LDL σωματιδίων σε ασθενείς με μικτή δυσλιπιδαιμία»(Α. Κεή, Α. Τσελέπης, Ε. Λυμπερόπουλος, Χ. Ρίζος και Μ. Ελισάφ)στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 29/11/12 έως 1/12/2012.Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Ημερίδα από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το IPD Think Tank (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και την Εξέλιξη) διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για την ανάπτυξη της Συνεργασίας μεταξύ των Επιχειρήσεων, με θέμα «Επενδυτικά Digital Road Show 2012».Η ημερίδα θα γίνει σήμερα Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (Αραβαντινού 5ε – Ιωάννινα).Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δημήτριος Δημητρίου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος.Ο Πρόεδρος του IPD Think Tank κ. Νίκος Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Digital Road Show–Προσέλκυση Αραβικών Επενδύσεων».Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μετά από ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΕΒΕZΑ:Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα της πόλης από σήμερα

Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα της Πρέβεβας από σήμερα. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή τις ώρες 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα 9 το βράδυ. Στις 22 και 29 Δεκεμβρίου καθώς και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά 9 το πρωί με 4 το απόγευμα. Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα.

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Τα μέτρα θα αναπτυχθούν σταδιακά και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου - εισόδου των οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 21 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, έχει απευθύνει σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες ειδικότερες εντολές και κατευθύνσεις για διαρκή επαγρύπνηση, αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση, καθώς και ενισχυμένη ανάπτυξη όλων των δράσεων τάξης και ασφάλειας στο σύνολο της χώρας. Ο σχεδιασμός αυτός, μαζί με τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας που εφαρμόζονται ήδη σε όλη τη χώρα έχει ως στόχο την προληπτική και αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την αποτελεσματική παρέμβαση της, όπου απαιτείται.

Ερώτηση Χρ.Μαντά για τις δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων

Κατατέθηκε  στη Βουλή Ερώτηση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ, Βουλευτή Ν. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα:” ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, υπερτριπλάσιος αριθμός κρατουμένων και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.Στην ερώτησή του ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ, αφού αναφέρεται στην για τέταρτη φορά καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγές κρατουμένων των φυλακών Σταυρακίου Ιωαννίνων, τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες των 145 εργαζομένων, η απόσυρση του κράτους και η υποχρηματοδότηση έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα χρόνιων προβλημάτων. Στη συνέχεια ανα φέρεται στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα με κύριο τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, όταν ενώ η χωρητικότητά του είναι 80 ατόμων ,στοιβάζονται 200 έως 280 άτομα. Το μείζονος σημασίας αυτό θέμα, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, με την ελλιπή φαρμακευτική κάλυψη των κρατουμένων(700 ευρώ το μήνα για 200 και πλέον άτομα), το πενιχρό κονδύλιο των 2 ευρώ ημερησίως ανά άτομο για διατροφή, οι ανάγκες σε ρουχισμό και είδη προσωπικής υγιεινής, έτσι ώστε να το προσωπικό να καταφεύγει στην βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων για ενίσχυση, αναφέρει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ και τον καλεί να απαντήσει:
1.Ti άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αποσυμφόρηση των φυλακών Σταυρακίου;
2.Προτίθεται να διαθέσει άμεσα κονδύλια για την σίτιση, την ατομική καθαριότητα και την φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων;
3.Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για άμεσες προσλήψεις προσωπικού ,στην χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους και στην καταβολή των εφημεριών και των νυχτερινών ;

ΑΡΤΑ:Επίσκεψη μαθητών στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού

Για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού καθώς και για τη μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία που παρουσιάζει είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Ανέζας από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές για την εξαιρετικής σημασίας ορνιθοπανίδα, καθώς η περιοχή του Αμβρακικού είναι σημείο συγκέντρωσης, ανεφοδιασμού, και ξεκούρασης μεγάλης ποικιλίας μεταναστευτικών πουλιών. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών, των συνοδών εκπαιδευτικών και του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού.Στο τέλος της επίσκεψης μοιράστηκαν φυλλάδια του Φορέα Διαχείρισης με χρήσιμες πληροφορίες για την βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής και αναμνηστικά δωράκια για τους μαθητές.

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Ναι» στο σεβασμό στο περιβάλλον είπανε καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Καναλακίου

«Ναι» στο σεβασμό στο περιβάλλον είπανε καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Καναλακίου, οι οποίοι δεντροφύτευσαν το σχολείο τους. Ήταν μία ιδέα που αρχικά είχε ο γυμναστής του Λυκείου, Αποστόλης Κατσανάκης, την οποία συζήτησε με τον διευθυντή Γρηγόρη Ζάκα και συμφώνησαν να προχωρήσουν. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλη προθυμία και συγκέντρωσαν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, για να αγοράσουν τα απαραίτητα, ώστε να προχωρήσουν στην συνέχεια στη δεντροφύτευση. Οι μαθητές μυήθηκαν στη διαδικασία να δίνουν ζωή σε ένα δέντρο ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να το συντηρήσουν στη ζωή και να το δουν να μεγαλώνει.

«Κλόουν χωρίς σύνορα» στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Παρασκευή 21, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα ο «ΓΚΟΓΚΕ» θα επισκεφτεί τις παιδιατρικές κλινικές και θα παίξει με τα παιδάκια που νοσηλεύονται, αλλά και με τους συνοδούς τους.Ο «ΓΚΟΓΚΕ» είναι ο κλόουν που δημιούργησε ο ηθοποιός παντομίμας Γιώργος Φλώρος πριν δέκα περίπου χρόνια στη Σουηδία όταν ήταν ενεργό μέλος του σουηδικού οργανισμού «Κλόουν Χωρίς Σύνορα» και επισκέπτονταν νοσοκομεία, αναμορφωτήρια, προσφυγικούς καταυλισμούς και άλλα.Οι παραστάσεις δίνονται αφιλοκερδώς και είναι η αρχή μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί και στην Ήπειρο ένας ανάλογος οργανισμός «Κλόουν Χωρίς Σύνορα».

Στους δρόμους σήμερα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας!

Στους δρόμους σήμερα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με βασικό αίτημα, την κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών μουσικής. Καταθέτοντας τα αιτήματά τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας οι μαθητές ζητούν την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

ΑΡΤΑ: Επαναδημοπράτηση του κόμβου Αγίου Δημητρίου

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η επαναδημοπράτηση του κόμβου Αγίου Δημητρίου Άρτας, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, στο Μέτσοβο, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί τμήμα της παράκαμψης Άρτας- Φιλιππιάδας που αφορά στην κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου 8 χιλιομέτρων, από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τις Σελλάδες και περιλαμβάνει τους κόμβους εισόδου Άρτας και ισόπεδου κόμβου Σελλάδων.Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί η επαναδημοπράτηση του έργου αυτού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Απάντηση στις καταγγελίες σχετικά με την μαρίνα της Πρέβεζας

Απάντηση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την μαρίνα της Πρέβεζας έδωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννης Γιαμάς, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό είναι νομαρχιακό και δίνει ανάπτυξη και εξωστρέφεια στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Γιαμά όλες οι διαδικασίες από την δημοπράτηση του έργου μέχρι και σήμερα έγιναν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και με την ομόφωνη γνώμη της Λιμενικής επιτροπής η οποία σεβάστηκε όλες τις αποφάσεις των προηγούμενων διοικήσεων. Ο κ Γιαμάς έκανε αναλυτική αναφορά στην πορεία του έργου από το 1996 που έγινε η δημοπρασία και στην οποία όπως είπε πλειοδότησε συμπολίτης μας, πετυχημένος στο χώρο. Κάποιοι, στοχευμένα σύμφωνα με τον κ. Γιαμά από τότε μέχρι σήμερα προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο. Ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη σύμβαση χωροθετεί την Μαρίνα μέχρι τα κρηπιδώματα. «Σέβομαι τους ψαράδες» συνέχισε ο κ. Γιαμάς δεν έχουν όμως λόγο να μιλούν αφού εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Ο ίδιος απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε κάποιους «βολεμένους» που θέλουν να έχουν θέση «φιλέτο» στην Μαρίνα, χωρίς να πληρώνουν και ανέφερε ότι θα γίνει έλεγχος στους λογαριασμούς προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι και πόσα οφείλουν όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος ο πρόεδρος χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά νόμιμες όλες τις διαδικασίες και τις πράξεις, οι οποίες έχουν υπογραφεί και από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Θεοδωρίδη όπως και η πράξη (145) που αφορά τη νέα τροποποίηση της απόφασης χωροθέτησης.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στην Ηγουμενιτσα

Η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, παρά τη δύσκολη σε όλα τα επίπεδα συγκυρία, συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που αναμένεται να διοργανωθούν στην πόλη, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Μπορεί οι μέρες που διανύουμε να μην ευνοούν τις πλούσιες εκδηλώσεις του παρελθόντος, οι γιορτές αυτές όμως απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να χαρούν την περίοδο των εορτών.Στην Πλατεία Δημαρχείου πρόκειται να στηθεί ένα παιχνίδι τύπου Carusel, ενώ θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «ταχυδρομείο» του Αη Βασίλη.Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Εμπορικό Σύλλογο της Ηγουμενίτσας, προσφορά του οποίου είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα στηθούν στην Πλατεία Δημαρχείου και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, αλλά και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, που θα «προσφέρει» το τρενάκι το οποίο θα κάνει βόλτες στην πόλη, δωρεάν, για μικρούς και μεγάλους.Τη δική της συμβολή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Θεσπρωτίας, μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Παπαχρήστου, αλλά και ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος «Ρένα Κώτσιου», τους οποίους οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε.Είναι γεγονός ότι εν μέσω δύσκολων καιρών, η συλλογικότητα και η συνεργασία μεταξύ φορέων μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Εντατικοποιούνται τα μέτρα επιτήρησης της λύσσας

Την εντατικοποίηση των μέτρων για την πρόληψη κρουσμάτων λύσσας, όπως προβλέπονται από το Πρόγραμμα Επιτήρησης της νόσου, ζητά με έγγραφό του προς τους Δήμους και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης.Η εκ νέου υπενθύμιση της υποχρέωσης εφαρμογής των μέτρων προέκυψε μετά από ενημέρωση που υπήρξε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβεβαίωση νέου κρούσματος λύσσας σε αλεπού σε περιοχή της Π.Ε. του Κιλκίς.Παράλληλα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεκτείνει τα μέτρα πρόληψης, καθώς ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι επιβάλλεται εμβολιασμός και των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, αγελάδες, άλογα, χοίροι) που πρόκειται να μετακινηθούν ή ζουν ελεύθερα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία εμφάνισης του κρούσματος.Ο Περιφερειάρχης ζητά από τους Δήμους να λάβουν μέριμνα για την περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων, να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων και τις κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουν τα μέλη τους για τον εμβολιασμό των κυνηγετικών σκύλων.

Κατάθεση ερώτησης για τον ψηφιακό μαστογράφο του Νοσοκομείου Άρτας!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τον ψηφιακό μαστογράφο του Νοσοκομείου Άρτας κατέθεσε ο Βουλευτής ν. Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος.Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο της Άρτας υπάρχει ένας υπερσύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, ο οποίος δε χρησιμοποιείται. Το γεγονός αυτό, συνεχίζει ο κ. Στύλιος, έχει δυσμενείς συνέπειες στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, από οικονομικής άποψης το κόστος της πρόληψης είναι πολύ μικρότερο από αυτό της θεραπείας.Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Στύλιος τονίζει ότι στους δύσκολους καιρούς μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, πρέπει το δικαίωμα της πρόληψης στην υγεία όχι απλά να προστατευθεί, αλλά και να ενισχυθεί. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σήμερα την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ο προληπτικός έλεγχος πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο.Ο κ. Στύλιος ρώτησε τον Υπουργό Υγείας:
-Εάν είναι σε γνώση του Υπουργείου ότι ο υπερσύγχρονος μαστογράφος του Νοσοκομείου Άρτας δε χρησιμοποιείται;
-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα και να λειτουργήσει ο ψηφιακός μαστογράφος;
-Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Άρτας είναι πολλά και γνωστά. Τα έθεσα σε γνώση του Υπουργού Υγείας με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή πριν μερικές εβδομάδες. Μεταξύ των προβλημάτων είναι και η μη χρήση και μη λειτουργία σύγχρονων μηχανημάτων, όπως αυτό του ψηφιακού μαστογράφου. Θυμίζω, ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν αγοραστεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πολύ περισσότερο δε, όταν έχει πληρώσει από το υστέρημά του για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού. Η συστηματική λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου, μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καλώ το Υπουργείο Υγείας να διευθετήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά την υγεία των γυναικών του νομού Άρτας και των γειτονικών νομών».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ανοικτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει τελικά Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) στην Παραμυθιά

Ανοικτό προς επανεξέταση φαίνεται να αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να λειτουργήσει τελικά Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) στην Παραμυθιά απαντώντας στην Ερώτηση στη Βουλή με θέμα τη «Μη πρόβλεψη λειτουργίας Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) στην Παραμυθιά» που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς.Σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. και κατόπιν της διακήρυξη διαγωνισμού για το Έργο «ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ (Κ.Ε.Φ.)» (Κωδικός Ο.Π.Σ.: 352201) και της υλοποίησής του, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στη δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) ως το τέλος του έτους για την διευκόλυνση των φορολογούμενων στην διενέργεια των συναλλαγών τους στις περιοχές των Δ.Ο.Υ. οι οποίες συγχωνεύονται.Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τον Δήμο Σουλίου και την πόλη της Παραμυθιάς παρά το γεγονός πως η Δήμαρχος Σουλίου, στο με αριθμ. Πρωτ. 15894/22-11-2011 έγγραφο της προς το Υπ. Οικονομικών, για να διευκολύνει τη σύσταση ΚΕΦ στην Παραμυθιά τόνισε πως ο Δήμος διαθέτει και παραχωρεί τον χώρο στέγασης του συγκεκριμένου γραφείου και τον απαραίτητο εξοπλισμό δωρεάν.Στο τέλος της απάντησής του ο Υπουργός αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, θα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από τις προαναφερθείσες οργανωτικές μεταβολές προκειμένου να αντιμετωπιστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Eτήσιες εκπτωτικές κάρτες για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Από την Ε.Δ. του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας ανακοινώνεται ότι από 01-12-2012 έως και 23-12-2012 θα εκδίδονται ετήσιες εκπτωτικές κάρτες στα γραφεία του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας (Τέρμα Ταλιαδούρη Διοικητήριο, Γρεβενά).
ΚΑΡΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 100 ευρώ 
ΚΑΡΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ - ΜΑΘΗΤΙΚΗ 70 ευρώ
ΚΑΡΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ 50 ευρώ 
Πληροφορίες στο τηλ. 24620 76530.
Για τους κατόχους της Snow Report Card 2013 ισχύει επιπλέον 5 ευρώ έκπτωση στις ετήσιες κάρτες μέχρι 23/12.

Σε νέα διεύθυνση το Κ.Ε.Π. του Δήμου Άρτας

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, χωροταξικά και λειτουργικά, το Κ.Ε.Π. του Δήμου Αρταίων το οποίο στεγαζόταν στο δημαρχείο, μεταφέρθηκε και λειτουργεί πλέον στην πλατεία Κρυστάλλη (έναντι ΚΤΕΛ). Για την εξυπηρέτησή τους οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται είτε στο Κ.Ε.Π. της πλατείας Κρυστάλλη, είτε στο Κ.Ε.Π. που λειτουργεί στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου (πίσω από τον Άγιο Σπυρίδωνα).