Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Ιδρυτική διακήρυξη της πολιτικής κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ»,με πρόεδρο τον Νίκο Κοτζιά

Η ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» δόθηκε  στη δημοσιότητα.Η κίνηση με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά και «συμμετοχή προσωπικοτήτων από το πολιτικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος» έχει στόχο «την συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, πατριωτικού, κοινωνικού κινήματος Σωτηρίας της χώρας, του λαού, του εργαζόμενου ανθρώπου, της ελληνικής φύσης».Η Κίνηση βρίσκεται «στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας μεγάλης, μαζικής, πραγματικά σύγχρονης δημοκρατικής πατριωτικής αριστεράς, που θα εργαστεί και θα παλέψει σκληρά για τη σωτηρία του έθνους, του λαού και του τόπου» και για «μια Ευρώπη των εργαζομένων».Για την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» πρώτιστο καθήκον είναι «το τσάκισμα της ισχύος λίγων οικογενειών, που αποτελούν το κεντρικό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ελληνικού κοινωνικού-οικονομοπολιτικού σχηματισμού».Τονίζει δε ότι «ο έλεγχος της Ολιγαρχίας πάνω στις τράπεζες και στο πολιτικό σύστημα καθώς και η διασύνδεσή της με την τρόικα και τους δανειστές είναι η κύρια αιτία που η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανασάνει. Η μάχη ενάντια στην εποπτεία της τρόικας και στα συμφέροντα της Ολιγαρχίας είναι τα δύο κεντρικά άμεσα πεδία μάχης γύρω από τα οποία πρέπει να αναπτυχθεί το αντιμνημονιακό δημοκρατικό κίνημα».Τέλος, η κίνηση διατυπώνει το αίτημα για «αλλαγή κυβέρνησης και διακυβέρνησης» και υποστηρίζει «τη λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν παραδειγματικά τόσο οι υπεύθυνοι που διαχρονικά άσκησαν και διαχειρίστηκαν κυβερνητική, πολιτική και διοικητική εξουσία, και ευθύνονται για την κατασπατάληση και την αρπαγή του δημοσίου χρήματος, όσο και εκείνοι που με την ψήφιση των μνημονίων και την υπογραφή των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων κατέλυσαν «αμετακλήτως και άνευ όρων» την ασυλία της Εθνικής Κυριαρχίας αγγίζοντας την Εσχάτη Προδοσία».

Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου

Στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επεκτείνεται από την πρώτη Ιανουαρίου η εφαρμογή του μισθολογίου και βαθμολογίου που ήδη ισχύει για τον στενό δημόσιο τομέα, επιφέροντας περικοπές μέχρι και 25%. Την Παρασκευή, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να διαβεβαιώνει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.Συγκεκριμένα, η επέκταση αφορά εργαζόμενους στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ των δήμων, και σημαίνει περικοπές της τάξης του 25%.Ο μισθός τους θα συνδέεται με το βαθμό τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ένταξη τους στο βαθμολόγιο θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και για τους δημοσίους υπαλλήλους.Για προϋπηρεσία μέχρι 3 χρόνια θα τοποθετούνται στον 6ο βαθμό, και στη συνέχεια θα αναβαθμίζονται ανάλογα με τα χρόνια και την εκπαιδευτική τους κατηγορία.Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι απόφοιτοι λυκείου, για τους οποίους το μισθολογικό πλαφόν για 30 χρόνια υπηρεσίας ορίζεται στα 1.680 ευρώ μεικτά.

Δύσκολη προβλέπεται η ερχόμενη εβδομάδα στον τομέα της Υγείας

Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί!!!
Δύσκολη προβλέπεται η ερχόμενη εβδομάδα στον τομέα της Υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ καλούνται γι' άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, Δευτέρα και Τρίτη, 17 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ταυτόχρονα τα μέλη του κλάδου συνεχίζουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των συνταγών Σεπτεμβρίου και σαφείς δεσμεύσεις για τις παλαιές οφειλές.Από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και τις ιατρικές εξετάσεις τους μετά την απόφαση για επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους, την κατάργηση, όπως αναφέρουν, κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ταμείου τους (ΤΣΑΥ).Επίσης, τη Δευτέρα κλείνουν τα ταμεία των νοσοκομείων και για την Τρίτη, την οποία ο κλάδος αποκαλεί «Ημέρα νοσοκομείου», προγραμματίζονται συζητήσεις για την Υγεία με τοπικούς φορείς, δήμους, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.Την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έλαβαν απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.Η Πέμπτη είναι «αφιερωμένη» στους νέους γιατρούς, με αποχή ειδικευόμενων από το πρωινό ωράριο και εκδηλώσεις - συζητήσεις για την ανεργία των νέων γιατρών.Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν με νέες μετά τις γιορτές.Συμμετοχή στην απεργία, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 19 Δεκεμβρίου, αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρώντας στα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα, «που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο - Μνημόνιο 3 και είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Θανατηφόρο τροχαίο στην Θεσπρωτία!

Χθες αργά το απόγευμα στο 1ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Προδρομίου – Καμινίου Σουλίου, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 34χρονος, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη εντός ρέματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 63χρονου συνοδηγού και τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Τα χιονοδρομικά μας δουλεύουν στο...φούλ!!!

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τα χιονοδρομικά μας δουλεύουν στο...φούλ!!! Σε λειτουργία Μιγδάνης και ο Μ.Αλέξανδρος (διθέσιο) στο Χιονοδρομικό Βασιλίτσας.Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στο χιονοδρομικό στις Πολιτσές Μετσόβου το οποίο λειτουργεί κανονικά.Ανοιχτό και το μικρό χιονοδρομικό στο Καρακόλι Μετσόβου, με δύο πίστες που εξυπηρετούνται από ένα μονοθέσιο εναέριο αναβατήρα.Στο χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιου ή Ζυγός,απομένουν κάποιες τελικές εργασίες για να ξεκινήσει η λειτουργία του.Να θυμίσουμε πως κοινή ετήσια κάρτα θα έχουν τα Χ.Κ. Πισοδερίου και Ανηλίου με έκπτωση στους κατόχους της Snow Report Card 2013.Επίσης,το Χ.Κ.Βασιλίτσας θα εκδίδει από 01-12-2012 έως και 23-12-2012 ετήσιες εκπτωτικές κάρτες στα γραφεία του (Τέρμα Ταλιαδούρη Διοικητήριο, Γρεβενά). Δείτε τιμές εδώ. Ισχύει επιπλέον έκπτωση 5 ευρώ για τους κατόχους της Snow Report Card 2013.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους είναι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους είναι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση που εν μια νυκτί χάνουν τη δουλειά τους, υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Με απεργίες απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) που ανήκουν σε φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο. Σε εξέλιξη βρίσκεται 48ωρη απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ που ξεκίνησε από χθες και συνεχίζεται και σήμερα. Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθούν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απόφαση της Ομοσπονδίας είναι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση να μην συμμετέχουν σε καμία εργασία, ούτε στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Εν τω μεταξύ 48ωρη απεργία έχει κηρύξει για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη προβλέπεται συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο τέθηκε σε διαθεσιμότητα ένας υπάλληλος, από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Οι εργαζόμενοι ζητούν και πάλι την συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι θα στηρίξουν ο ένας τον άλλον έτσι ώστε να μην περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την «εποπτεία» των Δήμων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο και επιβαρύνοντας με νέα βάρη τους δημότες. Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει και το δημοτικό συμβούλιο Πάργας με ψήφισμα που κατέθεσε δημοτικός σύμβουλος Γάκης Σωτήριος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το ψήφισμα αναφέρει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πάργας καταγγέλλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που παρακάμπτοντας τη Βουλή, δρομολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης της διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες και φυσικά και των άλλων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Η επιβεβαίωση της απόφασης του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο να μην υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης των εργαζομένων, σήμερα σημαίνει, ότι οι Δήμοι πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων με κάθε τρόπο και μέσο. Στόχος είναι να παραμείνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να ανακληθεί οριστικά η απόφαση "περί διαθεσιμότητας" που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις».

Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά

Τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά καθώς και χιόνια στα ορεινά είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν σήμερα το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως νωρίς το πρωί θα υπάρχει παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, καθώς η σχετική Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.Με την ίδια Διάταξη θεσπίζεται και ισχύει επίσης η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό.Για τα καυσόξυλά η διάταξη προβλέπει ότι:Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).Ως «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Ενώ «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε Euro/m3 στοιβαχτού ή σε Euro/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής ούτε η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα−πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από το ΚΑΠΕ τη σύνταξη «Οδηγού» για τη διακίνηση καυσόξυλων στον οποίο περιλαμβάνεται και Πίνακας αντιστοίχησης βάρους-όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας. Με χρήση του Πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας.