Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος στη ζωή του έβαλε o 52χρονος διευθυντής παραγωγής στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη!!!

Τέλος στη ζωή του έβαλε o 52χρονος διευθυντής παραγωγής στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη,στα Γιάννενα. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του καθώς νωρίτερα είχε καταναλώσει ποσότητα φυτοφαρμάκων.Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του,ο 52χρονος το τελευταίο διάστημα έδειχνε προβληματισμένος.Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Έπιασε τόπο η απειλή παραίτησης

Με μία κερδισμένη παρτίδα πόκερ μπορεί να παρομοιαστεί το διάστημα των τελευταίων ημερών για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που βρέθηκε αντιμέτωπο με την οικονομική καταστροφή, η οποία αποτράπηκε με το «χαρτί» της παραίτησης που έθεσε στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς αναλύοντας τα γεγονότα και τις καταστάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας μέχρι και την Τετάρτη, όταν δόθηκε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα κονδύλια που ήταν εξασφαλισμένα για το Πανεπιστήμιο μέχρι το τέλος του έτους.Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε πως ο συνδυασμός των κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα και της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2012 μόλις στις 16 Νοεμβρίου, λειτούργησε παρ’ ολίγον καταστροφικά για το Ίδρυμα, προκαλώντας μία σειρά δυσλειτουργιών.Βασικότερη αυτών ο κίνδυνος απώλειας πόρων και χρηματοδότησης των κτιρίων του ΒΕΤ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, όπως επίσης και ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και εξόφλησης χρεών.Το καθεστώς αυτό θεωρήθηκε απαγορευτικό για τον Πρύτανη, ώστε να συνεχίσει τη θητεία του και γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε την παραίτησή του στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας από τον κ. Αρβανιτόπουλο να συμβάλει για την αποτροπή αυτής της κατάστασης.«Οδηγήθηκα στην παραίτηση, αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προστατεύσω το Πανεπιστήμιο. Ζήτησα από τον Υπουργό την παρέμβασή του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εξαίρεση των Πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα και για τη διασφάλιση των πόρων του Ιδρύματος που χάνονται λόγω των κινητοποιήσεων. Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε την Τετάρτη, και ένα ποσό 2,5 εκ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο μέχρι την τελευταία ημέρα του χρόνου για να μην μεταφερθεί ως χρέος στον προϋπολογισμό του 2013. Σε συνδυασμό επίσης με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπου η συζήτηση ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, και από την οποία δε μπορεί να απουσιάζει το Πανεπιστήμιο, από την Πέμπτη επέστρεψα κανονικά στα καθήκοντά μου», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, που ευχαρίστησε το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος που παρά τις κινητοποιήσεις επέτρεψε τη λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Η διαθεσιμότητα
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτουν τον μικρότερο αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, όμως πλήττονται περισσότερο από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
«Μεταφέραμε την απόφαση της Συγκλήτου, ότι οι υπάλληλοί μας δεν εμπίπτουν στην εγκύκλιο και το νόμο της διαθεσιμότητας, διότι οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού και εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να γίνει αποδεκτή η διαπιστωτική πράξη του Πανεπιστημίου και να μην προχωρήσει καμία απόλυση», πρόσθεσε.

«ΑΘΗΝΑ» και στο βάθος Πολυτεχνική Σχολή
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η θέση του κ. Αλμπάνη για τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Η Σύγκλητος στην απόφασή της που αποτελεί παράλληλα και πρόταση στο Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι πέντε Σχολές και τα 14 Τμήματα, όπως και τα δύο αυτόνομα Τμήματα Πλαστικών Τεχνών και Οικονομικών Επιστημών αντίστοιχα μπορούν να συνεχίσουν την πλήρη και σε υψηλό επίπεδο αυτοτελή λειτουργία τους, χωρίς να ενταχθούν στην λογική συγχωνεύσεων ή καταργήσεων. Πρόσθεσε όμως πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σε στάση αναμονής για την πιθανή ένταξη άλλων Τμημάτων από άλλα Πανεπιστήμια, εφόσον προκύψει θέμα κατάργησης ή συγχώνευσής τους.«Βασικός μας στόχος είναι η δυνατότητα ίδρυσης Σχολής Καλών Τεχνών και Πολυτεχνικής Σχολής, με όσα Τμήματα μπορούν να προσαρτηθούν σε εμάς. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα ακαδημαϊκά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως και το θέμα βιωσιμότητας γι’ αυτά τα Τμήματα», τόνισε.

Το Συμβούλιο Διοίκησης
Τέλος, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης προφανώς κατέληξαν στην επιλογή των έξι εξωτερικών μελών του Συμβουλίου με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια και γι’ αυτό στο πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης μετέχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί.«Ο νόμος έθετε κάποια βασικά κριτήρια, όπως το πτυχίο Πανεπιστημίου, το οποίο έλειπε από κάποιες υποψηφιότητες. Η επιλογή των προσώπων είναι και θέμα φιλοσοφίας αφού υπάρχει η αντίληψη ότι τα μέλη θα πρέπει να προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Προφανώς, η Επιτροπή επέμεινε σε αυτό και με δεδομένο ίσως ότι τα μέλη του Εσωτερικού Συμβουλίου καλύπτουν το κομμάτι της τοπικότητας, που ίσως δεν εκφράζεται από τα εξωτερικά μέλη», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στο 28% η ανεργία στην Ήειρο τον Σεπτέμβριο!!!

Στο ποσοστό-ρεκόρ του 26% έφθασε η ανεργία στην χώρα τον Σεπτέμβριο, έναντι του αναθεωρημένου 25,3% για τον Αύγουστο, στοιχεία που σκιαγραφούν την κρίσιμη κατάσταση της απασχόλησης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 56,4% από 47,6% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2012, καταδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η οποία αγγίζει το 7,2% του ΑΕΠ, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2011, από 6,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και 6,7% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέµβριο του 2012 ανήλθε σε 26,0%, έναντι 18,9% τον Σεπτέµβριο του 2011 και 25,3% τον Αύγουστο του 2012.Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Σεπτέµβριο του 2012 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.695.053 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.295.203 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.373.692 άτοµα. Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 325.334 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2011 (µείωση 8,1%) και κατά 21.626 άτοµα σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2012 (µείωση 0,6%).Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 356.495 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2011 (αύξηση 38,0%) και κατά 34.670 άτοµα σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2012 (αύξηση 2,8%). Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 283 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2011 (µηδενική µεταβολή) και µειώθηκαν κατά 3.119 άτοµα σε σχέση µε τον Αύγουστο του 2012 (µείωση 0,1%).Στην πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, έχει «σταθεροποιηθεί» η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό που άγγιξε πλέον το 28%!!!

Σε λειτουργία σήμερα τα Χιονοδρομικά Κέντρα Βασιλίτσας και Μετσόβου!!!

Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες του το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας,στο Ανήλιο Μετσόβου
Προσοχή! Με αλυσίδες σήμερα. Στη Βασιλίτσα, επιπλέον 60 εκ φρέσκο χιόνι, σε λειτουργία ο τριθέσιος Φίλιππος, η Ελιμεία και το babylift.Ανοιχτές είναι σήμερα και οι πίστες και στο χιονοδρομικό Πολιτσές του Μετσόβου,που περιμένουν σήμερα τους λάτρεις του σκι!!!Μηχανήματα δήμου Δήμου Μετσόβου κρατάνε καθαρό το δρόμο παρά την σφοδρή χιονόπτωση.Ένα νέο χιονοδρομικό κέντρο ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του σκι,το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!!!Στο Ανήλιο Μετσόβου, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη, οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις.Το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.Ακόμη, δίπλα στις πίστες και το πάρκινγκ υπάρχει ένα καταπληκτικό πετρόχτιστο σαλέ, σε δυο επίπεδα, με δυο τζάκια και απεριόριστη θέα στις πίστες, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Εκεί οι επισκέπτες σ’ ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον μπορούν να απολαύσουν καφέδες και ροφήματα, ελαφριά σνακ και πίτες, αλλά και τοπικό τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες.Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει κατάστημα ενοικίασης σύγχρονου εξοπλισμού σκι και snowboard, έλκηθρα για τους μικρούς μας φίλους και σχολή εκμάθησης σκι.Η πρόσβαση στο Anilio ski resort γίνεται μέσω της Eγνατίας οδού (έξοδος Ανήλιο-24ωρος αποχιονισμός), ενώ στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχείο 4* και ενοικιαζόμενα δωμάτια.